Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υφεση για το 2009 προβλέπει ο ΟΟΣΑ
  • [02] Η νέα γενιά και τα ΜΜΕ
  • [03] Η "μέση-δακτυλίδι" βοηθά στη μακροζωία

  • [01] Υφεση για το 2009 προβλέπει ο ΟΟΣΑ

    Υφεση της τάξεως του -0,3% το 2009, συνέχιση της οικονομικής κρίσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και σημαντική πτώση της τιμής των ακινήτων στην Ευρώπη προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

    "Η οικονομία στη ζώνη του ΟΟΣΑ φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε ύφεση και η ανεργία αυξάνεται σε πολλές χώρες", τονίζεται στην έκθεση με τις προβλέψεις του Οργανισμού που έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη ζώνη του ευρώ και δίδεται σήμερα στη δημοσιότητα.

    Στο σύνολό τους οι χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να καταγράψουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% κατά το 2008, στη συνέχεια μείωση κατά 0,3% το 2009, πριν από μια ανάκαμψη κατά 1,5% το 2010.

    Για τις Ηνωμένες Πολιτείες το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,4% το 2008, να μειωθεί κατά 0,9% το 2009 πριν ανακάμψει κατά +1,9% το 2010. Για την Ιαπωνία οι αριθμοί αυτοί θα είναι αντίστοιχα +0,5%, -0,1% και +0,6% ενώ για τη ζώνη του ευρώ +1,1, -0,5% και +1,2%.

    Ως προς την ανεργία, θα περάσει στο 5,9% για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ το 2008, στο 6,9% για το 2009 και στο 7,2% για το 2010.

    Η αύξηση της ανεργίας θα είναι έντονη στην ζώνη του ευρώ με 8,6% το 2009 και 9% κατά το 2010, λιγότερο έντονη στις ΗΠΑ (7,3% το 2009 και 7,5% το 2010) και περιορισμένη στην Ιαπωνία, στο 4,4% το 2009 και το 2010.

    "Η κατάσταση της οξείας οικονομικής κρίσης που έχει διαμορφωθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι βραχείας διάρκειας, αλλά θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη αναταραχή μέχρι το τέλος του 2009 και στη συνέχεια μια προοδευτική εξομάλυνση", σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

    "Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η αναπροσαρμογή της αγοράς στέγης που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, βάσει των κύκλων που έχουν καταγραφεί κατά το παρελθόν στον τομέα αυτόν, αναμένεται να διαρκέσει πολύ ακόμη", σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

    Οι αρνητικοί αυτοί παράγοντες θα αντισταθμισθούν ωστόσο εν μέρει από την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών εξαιτίας της πτώσης της τιμής των πρώτων υλών, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί για να περάσει σταδιακά στο 1,7% το 2009 και το 1,5% το 2010 , έπειτα από το 3,3% το 2008.

    Μεταξύ των παραγόντων αβεβαιότητας, η καθυστέρηση εξομάλυνσης των χρηματοοικονοιμκών συνθηκών, κυρίως εξαιτίας του κινδύνου πτώχευσης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι αναδυόμενες οικονομίες είναι πιθανόν επίσης να πληγούν σοβαρότερα από ό,τι προβλεπόταν από την επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου.

    "Για το 2010 παραμένουν οι σημαντικοί κίνδυνοι, αλλά κατανέμονται περισσότερο ισότιμα με την δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης να εμφανίζεται σχετικά νωρίς", αναφέρεται στην έκθεση.

    Ο ΟΟΣΑ ζητεί την εφαρμογή νέων μέτρων μακροοικονομικής ενίσχυσης και τονίζει ότι τα κλασικά μέσα νομισματικής πολιτικής έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους υπό τις σημερινές συνθήκες της ισχυρής οικονομικής έντασης. Επίσης τα επιτόκια στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία είναι πολύ χαμηλά.

    "Η δημοσιονομική πολιτική έχει να διαδραματίσει κάποιον ρόλο" και οι χώρες που διαθέτουν περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν, κυρίως με μειώσεις φόρων των νοικοκυριών που υφίστανται τις συνέπειες της εφαρμογής αυστηρότερων προϋποθέσεων στη χορήγηση δανείων, συμβουλεύει ο ΟΟΣΑ.

    "Ταυτόχρονα, δεδομένου του υψηλού επιπέδου του δημόσιου χρέους σε πολλές από τις χώρες του ΟΟΣΑ, είναι επίσης πολύ σημαντικό να θεσπισθεί ένα αξιόπιστο πλαίσιο για την μακροπρόθεσμη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας", αναφέρεται στην έκθεση.

    Ο ΟΟΣΑ ζητεί επίσης την αναμόρφωση "της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής" εφιστώντας την προσοχή στην ανάγκη "αντίστασης στις πιέσεις που έχουν ως στόχο την οπισθοδρόμηση της οικονομίας της αγοράς".

    Ο ΟΟΣΑ τονίζει επίσης την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της ρύθμισης και της εποπτείας (της οικονομίας), καθώς τα μέχρι στιγμής μέσα "έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για μια υπερβάλλουσα ανάληψη κινδύνου και οδηγεί τους οικονομικούς θεσμούς στην αύξηση του χρέους τους μέσα από άκρως αδιαφανείς συνθήκες σε επίπεδα ανεξέλεγκτα.

    Νευρικότητα στα χρηματιστήρια

    Αντιφατική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ μεγάλη πτώση που κατέγραψε το χρηματιστήριο του Τόκιο. Στη Μόσχα και το Κουβέιτ διακόπηκαν οι συναλλαγές.

    Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στις 14:30 περίπου η ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Footsie-100 σημείωνε πτώση κατά 1,04%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 παρουσίασε οριακή άνοδο κατά 0,50%, και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax κατά 0,12%

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 14:25 η ώρα βρισκόταν στις 1.982,10 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 1,41%.

    Με πτώση 5,25% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 456,87 μονάδες φτάνοντας τις 8.238,64.

    Στη Μόσχα, τα δύο χρηματιστήρια, το RTS και το Micex, διέκοψαν τη συνεδρίασή τους λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα εξαιτίας της πτώσης των δεικτών τους κατά 5% και 15% αντιστοίχως.

    Οι συναλλαγές διακόπηκαν και στο Χρηματιστήριο του Κουβέιτ -το δεύτερο μεγαλύτερο στον αραβικό κόσμο με όρους κεφαλαιοποίησης- σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πτώση του δείκτη του και οι μεγάλες απώλειες των επενδυτών. Την διακοπή των συναλλαγών αποφάσισε δικαστήριο του Εμιράτου σήμερα το πρωί.

    Στο μεταξύ, τιμή του αργού πετρελαίου που παράγεται από τις χώρες του ΟΠΕΚ έπεσε στα 49,94 δολάρια το βαρέλι, σε νέα χαμηλότερη τιμή-ρεκόρ για φέτος.

    Ένα βαρέλι (159 λίτρα) αργού πετρελαίου ΟΠΕΚ στοίχιζε 2,30 δολάρια λιγότερα απ' ό,τι την Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα το καρτέλ που εδρεύει στην Βιέννη.

    Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν καθώς οι αγορές αντέδρασαν στα σχέδια των ΗΠΑ να στρέψουν μέρος του σχεδίου οικονομικής ενίσχυσης προς τα χρέη των καταναλωτών, εκτιμούν αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα συνέβαλε επίσης στην πτώση της τιμής.

    [02] Η νέα γενιά και τα ΜΜΕ

    Εκδήλωση αφιερωμένη στην ευχρηστία διοργανώνει σήμερα, στις 5 το απόγευμα στον "Πολυχώρο Απόλλων " η Νομαρχία Πειραιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας 2008.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την "Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας " η Νομαρχία, σε συνεργασία με τη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή Μ. Μεϊμάρη, διοργάνωσε ενα εβδομαδιαίο εργαστήριο στον γνωστό Πολυχώρο, με συμμετοχή πολλών καθηγητών Πανεπιστημιακών Σχολών, εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών και άλλων ειδικών σε ζητήματα ευχρηστίας και προσβασιμότητας.

    Στο εργαστήριο, εκτός από τις εισηγήσεις, παρουσιάστηκαν για μελέτη και δραστηριότητες διαφόρων εταιρειών όπως ΑΤΕbank, ΟΑΣΑ, youdrive.gr, rento.gr, Microsoft, e-trikala και ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μιλώντας στο "εργαστήριο" ο σύμβουλος γενικής διεύθυνσης του ΑΠΕ Ανδρέας Χριστοδουλίδης, αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των τεχνολογιών στα ΜΜΕ και ειδικότερα στα πρακτορεία ειδήσεων, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι νέοι σε μεγάλο βαθμό αναζητούν ειδήσεις και πληροφορίες στο διαδίκτυο (το 44% των νέων σύμφωνα με έρευνα της Carnegie Corporation) και τόνισε ότι η επανάσταση στο χώρο των ΜΜΕ αφορά "τον τρόπο με τον οποίον η νέα γενιά αναζητεί, συλλέγει, αποθηκεύει και αξιοποιεί τις ειδήσεις ...."

    Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει και αυτό τις εξελίξεις και τις αλλαγές που επέβαλλαν οι νέες τεχνολογίες. Το διαδίκτυο αξιοποιήθηκε για τη διανομή όλων των υπηρεσιών του (B2B -business to business services ) αλλά και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών B2C (business to customers services) που θα είχαν ως αποδέκτες τους απλούς πολίτες.

    Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας του, τόνισε, στηρίχτηκε στους βασικούς και αναλλοίωτους στόχους των πρακτορείων ειδήσεων. Δηλαδή:

    -Ταχύτητα αλλά και αξιοπιστία

    -Σφαιρική και χωρίς προκαταλήψεις ενημέρωση.

    -Αναγνώριση των αναγκών αλλά και των τεχνολογικών γνώσεων των "πελατών" του."

    Παρουσιάζοντας τη νέα μορφή της ιστοσελίδας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε:

    Η ανανέωση της κεντρικής ιστοσελίδας του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων υλοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη και τις εξής παραμέτρους:

    - Αμεση πρόσβαση των χρηστών στον μεγάλο όγκο πληροφοριών με τρόπο που να διευκολύνει την συγκεκριμένη αναζήτηση.

    - Προβολή της συνεχής ροής ειδήσεων σε 24ωρη βάση

    - Ανάδειξη των νέων υπηρεσιών (ιντερνετική τηλεόραση, ραδιόφωνο, θεματικές ιστοσελίδες)

    - Αισθητική αναβάθμιση με σκοπό την προσέλκυση νέων επισκεπτών

    - Καταχώρηση διαφημιστικών banner

    Έχοντας τα παραπάνω υπόψη:

    - Διατηρήθηκε η προτεραιότητα στην προβολή των κύριων ειδήσεων κατά τρόπο λειτουργικό και εύχρηστο. Σε κεντρικό σημείο παρουσιάζονται 8 κύριες ειδήσεις, 5 τίτλοι ειδήσεων, οι δείκτες του χρηματιστηρίου και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας σε τίτλους.

    - Τροποποιήθηκε η σχεδίαση με παράλληλους στόχους την γρήγορη εξυπηρέτηση του χρήστη - συνδρομητή (στην ροή ειδήσεων) και την εύκολη πλοήγηση του επισκέπτη (σε τηλεόραση - ραδιόφωνο, εξειδικευμένες ιστοσελίδες).

    - Κατηγοριοποιήθηκαν οι ειδήσεις σε ομάδες με αντίστοιχα δυναμικά μενού. (Τελευταία νέα σε τίτλους - Ανακοινώσεις τύπου)

    -Δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στις νέες υπηρεσίες του πρακτορείου που το καθιστούν πλέον ιντερνετική πύλη (portal).Με τις συγκεκριμένες θεματικές ενότητες (Υγεία, Πολιτισμός, Αυτοκίνητο, Αγροτικός κόσμος, Οικονομία, Τουρισμός, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ομογένεια, Ειδήσεις ΝΑ Ευρώπης) το πρακτορείο απευθύνεται πλέον όχι μόνο στον χρήστη-δημοσιογράφο αλλά και στον χρήστη-απλό πολίτη του διαδικτύου.

    - Επιλέχθηκε μια χρωματική ισορροπία με στόχο την αισθητική αρτιότητα και την ξεκούραση του επισκέπτη.

    - Ορίστηκαν συγκεκριμένοι χώροι για την προβολή των διαφημιστικών banners (οριζόντια και κάθετη παράθεση)

    [03] Η "μέση-δακτυλίδι" βοηθά στη μακροζωία

    Αν το παντελόνι δεν χωράει πια καλά και σας στενεύει στη μέση, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά όχι να πάτε στο ράφτη σας, αλλά να κάνετε δίαιτα, γιατί μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα διαπίστωσε ότι οι διαστάσεις της μέσης συνδέονται με προβλήματα υγείας και τον κίνδυνο πιο γρήγορου θανάτου, ακόμα κι αν ένα άτομο δεν ζυγίζει συνολικά τόσο, που να θεωρείται υπέρβαρο.

    Η έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της στον κόσμο που έγινε ποτέ, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του βρετανικού Imperial College του Λονδίνου και του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής και παρακολούθησε την υγεία περίπου 360.000 ατόμων από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, με μέση ηλικία 51 ετών.

    Είχαν προηγηθεί μελέτες σε ζώα που συσχέτιζαν το πάχος στην περιοχή της κοιλιάς με περισσότερες αρνητικές συνέπειες για την υγεία σε σχέση με το πάχος σε άλλες περιοχές. Όσον αφορά τους ανθρώπους, παρά τις προϋπάρχουσες μελέτες, ήταν μέχρι τώρα αμφίβολο σε ποιο βαθμό το πάχος στην κοιλιά αποτελούσε παράγοντα κινδύνου ανεξάρτητο από το συνολικό βάρος του ατόμου.

    Η νέα έρευνα διαπίστωσε οριστικά και αδιαμφισβήτητα ότι όχι μόνο το συνολικό πάχος, αλλά και η κατανομή του στο σώμα και ιδίως στην κοιλιά παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία. Λεπτοί, κατά τα άλλα, άνθρωποι, με μεγάλο όμως πάχος στην κοιλιά, κινδυνεύουν όσο και οι υπέρβαροι.

    Διαπιστώθηκε ότι σε άνδρες που η μέση τους έχει περιφέρεια πάνω από 120 εκατοστά και στις γυναίκες που έχει πάνω από 100 εκατοστά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι διπλάσιος σε σχέση με τους άνδρες που έχουν μέση κάτω από 80 εκατοστά και τις γυναίκες με μέση κάτω από 65 εκατοστά. Μια αύξηση κατά 5 εκατοστά της περιφέρειας της μέσης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17% στους άνδρες και κατά 13% στις γυναίκες.

    "Δεν υπάρχουν πολλοί ατομικοί παράγοντες που να μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ατόμου σε αυτό το βαθμό, πέρα από το κάπνισμα και το αλκοόλ", δήλωσε ο ερευνητής Έλιο Ρίμπολι του Imperial College London.

    Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι και η αναλογία μέσης-γοφών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο. Οι περισσότεροι άνδρες έχουν αναλογία διαστάσεων μέσης-γοφών της τάξης του 0,78 - 1,10 και κάθε αύξησή της κατά 0,1 αυξάνει την πιθανότητα θανάτου κατά 34%. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν, αντίστοιχα, αναλογία μέσης-γοφών από 0,66 - 0,98 και κάθε αύξηση κατά 0,1 αυξάνει τον κίνδυνο κατά 24%.

    Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία New Scientist, εκτιμά ότι οι εναποθέσεις λίπους γύρω από τη μέση οδηγούν σε έκκριση αυξημένων επιπέδων ορμονών και άλλων πρωτεϊνών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σταδιακά σε εμφάνιση χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος ή οι καρδιοπάθειες. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές εισηγούνται να καθιερωθεί πλέον στην κοινή ιατρική πρακτική η μέτρηση των διαστάσεων της κοιλιάς και της αναλογίας μέσης-γοφών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 November 2008 - 13:30:37 UTC