Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός
  • [02] "Προτεραιότητα η κοινωνική δικαιοσύνη"

  • [01] Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Χθες, ο κ.Κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γουίλφρινγκ Μάρτενς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Σήμερα το πρωί ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στη συνέχεια θα μιλήσει από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Χανς Πέτερινγκ, σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Την Παρασκευή, στην έκτατη σύνοδος κορυφής των ηγετών των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχει ως αντικείμενο την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της οικονομικής κρίσης, αναμένεται να καθοριστεί η θέση της ΕΕ ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Ουάσινγκτον.

    Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα γενικότερης πολιτικής και θέματα του υπουργείου του, σημειώνοντας ότι προβλήματα που χρονίζουν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Υγείας, φτάνουν στη φάση της επίλυσής τους.

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόβλημα των εφημεριών, υπογραμμίζοντας ότι ''σε λίγες ημέρες στόχος είναι να καταλήξουμε σε συλλογική σύμβαση με τους γιατρούς για να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η Κοινοτική Οδηγία.''

    Επίσης ανέφερε, ότι υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας για να ακολουθήσουν επιπλέον προσλήψεις στον τομέα της Υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία οι γιατροί απειλούν να κλείσουν τα νοσοκομεία, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με τα συλλογικά όργανα των γιατρών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις εφημερίες, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση.

    Εχουμε συμφωνήσει και με τους γιατρούς και με το υπουργείο Οικονομίας και απομένουν λίγες ώρες για να λήξει αυτή η εκκρεμότητα και να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και η Κοινοτική Οδηγία.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν συντάσσεται με την πολιτική του Γ. Αλογοσκούφη στην οικονομία, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις, αλλά τελικά όλοι συγκλίνουμε σε μια ενιαία γραμμή.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση, εάν συμμετέχει σε "διευθυντήριο" όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν ηρακλειδείς και διευθυντήρια. Ο πρωθυπουργός έχει συνεργάτες τους υπουργούς του, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    Η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων της τέταρτης προγραμματικής περιόδου για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, την αγροτική οδοποιΐα, τους αναδασμούς, καθώς και για τα προγράμματα ενίσχυσης των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων συζητήθηκαν στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Αλ.Κοντό, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι συζητήθηκαν και προτάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, σημειώνοντας και τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα των δημητριακών.

    [02] "Προτεραιότητα η κοινωνική δικαιοσύνη"

    Στις Βρυξέλλες, μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπου θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αύριο θα συμμετάσχει στην Έκτακτη Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Την εκτίμησή του ότι οι προτάσεις των σοσιαλδημοκρατών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση, διατύπωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής Στίγκλιτς στη Βιέννη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το βάθος και τις συνέπειες της κρίσης, ωστόσο υπογράμμισε ότι αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα ελλοχεύει ο κίνδυνος πολέμων για τον έλεγχο των πηγών ενεργείας, αλλά και τεραστίων πιέσεων από μεταναστευτικά ρεύματα. Αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα να εκλεγεί ο Μπάρακ Ομπάμα, εκτιμώντας ότι σ' αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν σημαντικά περιθώρια για τη διαμόρφωση πολιτικής με βάση τις προτάσεις των σοσιαλδημοκρατών, ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση εκ μέρους του κ. Στίγκλιτς, μέσα στο δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς άλλοι υποστηρίζουν το "πακέτο Πόλσον" και άλλοι προτείνουν ουσιαστικότερες παρεμβάσεις, όπου το τραπεζικό σύστημα θα είναι το μέσο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ παραγωγική και ανέφερε ότι στην παρούσα κατάσταση τραπεζίτες αλλά και επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τα επαναφέρουν στις μητροπόλεις, με αποτέλεσμα σε μια σειρά χώρες να δημιουργείται οικονομική ασφυξία. Αναφερόμενος και πάλι στις προτάσεις Στίγκλιτς έκανε λόγο για ένα νέο φορέα εποπτείας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και στην πρόταση για δημιουργία παγκόσμιου ταμείου κοινωνικής προστασίας, υπό την ομπρέλα του οποίου θα τεθούν 500 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ ο προϋπολογισμός του θα ανέρχεται μόνο σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

    "Φανταστείτε πόσο λίγο είναι το ποσό αυτό σε σχέση με τα διάφορα πακέτα που εκπονούνται σε διάφορες χώρες" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε ότι η πρόταση για την χρηματοδότηση αυτού του ταμείου το οποίο θα εγγυάται τις συντάξεις, το σύστημα υγείας αλλά και μια ενδεχόμενη χρηματοδότηση σε τράπεζες υπό τον όρο ότι θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία, θα απευθύνεται στις ανεπτυγμένες χώρες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην επιτροπή εξέφρασε αμέσως την υποστήριξή του στη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου και διευκρίνισε στη συνέχεια ότι ο στόχος του ταμείου, αν δημιουργηθεί, θα αποβλέπει στην ενίσχυση του ΟΗΕ και όχι της Διεθνούς Τράπεζας, καθώς ο συσχετισμός δυνάμεων σε αυτήν ενδέχεται να αποτρέψει ορισμένες χώρες από την χρηματοδότηση του προγράμματος.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι καθοριστική για το μέλλον θα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη η οποία περιλαμβάνει δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και τη θέση στο επίκεντρο του γενικού κοινωνικού συμφέροντος και όχι εκείνου των μετόχων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προτάσεις της Επιτροπής Στίγκλιτς θα γίνουν αποδεκτές από την Σοσιαλιστική Διεθνή, καθώς αυτές δεν αφίστανται του γενικότερου πνεύματος της οργάνωσης. Σε ότι αφορά την Ελλάδα είπε ότι οι καλύτερες ιδέες της επιτροπής μπορούν να εφαρμοστούν και στη χώρα μας, ενώ διευκρίνισε ότι απαιτείται κυβέρνηση που θα διαμορφώνει ευρύτερες συνεναίσεις, θα προωθεί την σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων ενώ το κράτος θα εκφράζει το δημόσιο συμφέρον και όχι πελατειακά συμφέροντα, καθώς πλέον απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας στις σχέσεις κράτους - αγοράς.

    Ερωτηθείς με ποιό τρόπο θα στηριχθεί η πραγματική οικονομία όταν αντικειμενικά έχουν διαμορφωθεί μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και στην προοπτική ανάπτυξης οι μεγάλες επιχειρήσεις συγκεντρώνουν περισσότερα πλεονεκτήματα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο τζίρος στην αγορά έχει πέσει, οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν τις μικρές επιχειρήσεις και θεώρησε καταστροφική την εξέλιξη εάν κλείσουν ή υποχρεωθούν σε εξαγορά από μεγάλες επιχειρήσεις, οι μικρές. Ο κ. Παπανδρέου επίσης είπε ότι ένα τέτοιο φαινόμενο οδηγεί στην εξαγορά των μεγάλων επιχειρήσεων από ακόμα μεγαλύτερες. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν.

    Ερωτηθείς σε τι θα συγκλίνουν οι συνταξιούχοι των "400 ευρώ" με τους ισχυρούς, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι απαιτείται μια κοινωνική συμφωνία με αναδιανομή υπέρ των ασθενεστέρων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμφωνία του Μάαστριχτ λέγοντας ότι δεν θέλει να χαλαρώσουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ αλλά να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να προστατευθούν οι άνεργοι, καθώς, όπως τόνισε, το πρόβλημα που θα έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι ο πληθωρισμός αλλά η ύφεση. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν και πάλι ορισμένες ιδέες του Τζον Μέϋναρντ Κέϊμς.

    Σε ότι αφορά το πακέτο των 28 δισ. που έχει εξαγγελθεί για την στήριξη των τραπεζών στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορούν να βρεθούν πολλοί τρόποι για την αξιοποίησή του, πρόσθεσε ότι οι τράπεζες παρά τους ορισμένους δισταγμούς τους δεν αρνούνται την εξεύρεση συναινετικών προτάσεων, ενώ σε ότι αφορά χαρακτηριστικά τα στεγαστικά δάνεια, είπε ότι αυτά μπορούν να υποστηριχθούν από τον ΟΕΚ.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση περιμένει να αντιγράψει τις προτάσεις Σαρκοζί στο ΕΚΟΦΙΝ, την επέκρινε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε καλή αντιγραφή δεν κάνει, ενώ κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις που ακούγονται για "ευχολόγια" και "πυροτεχνήματα" εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αν ο κ. Καραμανλής συνομιλούσε σοβαρά με τους εταίρους μας στην ΕΕ, θα έβλεπε ότι αυτά βγαίνουν από την πολιτική πρακτική και την ζωή.

    "Να ξαναδώσουμε δύναμη στον πολίτη"

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει "να ξαναδώσουμε, με τη δική μας απάντηση, δύναμη στον πολίτη και να τον βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας, μέσα από μια πολιτική που θα αναδεικνύει τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα μας και σε διεθνές επίπεδο, μέσω μιας παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης, που θα βάζει ως προτεραιότητα το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, άρα και της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου αλλά και της εξουσίας υπέρ του πολίτη".

    Ο Γ. Παπανδρέου ευχαρίστησε "τον νομπελίστα και φίλο Τζό Στίγκλιτς που έχει αναλάβει την Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επιτροπή η οποία έχει ως στόχο να δώσει εναλλακτική απάντηση στην κρίση, η οποία (κρίση) έχει ως ρίζα της ιδεολογικές καταβολές και νεοσυντηρητικά και νεοφιλελεύθερα δόγματα, που συνέβαλαν στην συγκέντρωση εξουσίας και χρήματος στα χέρια λίγων".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ πρόσθεσε ότι η παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση θα έχει επιπλέον ως στόχο "την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι της κερδοσκοπίας και ιδιαίτερα την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή τη βιώσιμη ανάπτυξη έτσι ώστε να περισώσουμε και το περιβάλλον του πλανήτη".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι "πολλές ελπίδες στηρίζονται και σε μια πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ" και ευχήθηκε "καλό βόλι" στον Τζο Στίγκλιτς, ο οποίος, μετά την μονοήμερη παραμονή του στη Βιέννη για τις εργασίες της Επιτροπής, ανεχώρησε προ ολίγου για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    "Επεξεργαστήκαμε τις αρχές της απάντησης που πρέπει να δώσουν οι σοσιαλδημοκράτες", τόνισε ο καθηγητής Στίγκλιτς, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπους, οι οποίες, όπως είπε, δεν αντιμετώπισαν τη ρίζα του προβλήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να εξασθενήσει η οικονομία, να αυξηθεί η ανεργία και πάρα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους".

    Ο νομπελίστας οικονομολόγος ανέφερε ότι στις βασικές αρχές της απάντησης των σοσιαλδημοκρατών θα περιλαμβάνεται η κοινωνική δικαιοσύνη και η διαφάνεια, τόνισε ότι η απάντηση πρέπει να αφορά την παγκόσμια οικονομία και στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των αναπτυσσομένων χωρών, λέγοντας ότι μεγάλο μέρος της κρίσης τους παρήχθη στις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούνται από σοβαρή κρίση.

    Από την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Στίγκλιτς απουσίαζαν εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Χιλής, της Βραζιλίας και του Μαρόκου. Παρευρίσκονταν εκπρόσωποι από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ινδία, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ρωσία, ήταν παρών ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα, ενώ όπως είπε ο κ. Παπανδρέου υπήρξε πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν να φιλοξενήσει στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής στο Λονδίνο. Τέλος, μια επόμενη συνεδρίαση θα λάβει χωρά στη Γενεύη όπου θα υπάρξει και επαφή με τους επικεφαλής των διεθνών οργανισμών.

    Συνάντηση Παπανδρέου με τον καγκελάριο της Αυστρίας

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ, ο οποίος εξέφρασε την ευχαρίστησή του που η χώρα του φιλοξενεί τις εργασίες της Επιτροπής.

    Ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε την ανάγκη αυτών των προτάσεων αλλά και την ενδελεχή μελέτη των επιπτώσεων της κρίσης στην Ευρώπη και τόνισε χαρακτηριστικά ότι προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τις κλονιζόμενες οικονομίες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ουγγαρίας.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον καγκελάριο για τη φιλοξενία και σημείωσε ότι η Επιτροπή Στίγκλιτς θα επεξεργαστεί την εναλλακτική απάντηση της σοσιαλδημοκρατίας στη διεθνή κρίση. Τόνισε ότι χρειάζεται να ακουστεί η προοδευτική φωνή σε παγκόσμιο επίπεδο με πρώτους σταθμούς την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη σύνοδο των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη, που θα συνέλθει μετά από πρόσκληση του απερχομένου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σε δυο εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αυστρία γειτνιάζουν με αναπτυσσόμενες οικονομίες που μπορεί να πληγούν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφέρον για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στις αναπτυσσόμενες αυτές οικονομίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 2008 - 5:30:28 UTC