Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Κ. Καραμανλή στις Βρυξέλλες
  • [02] "Να ξαναδώσουμε δύναμη στον πολίτη"
  • [03] Λήξη πυροσβεστικής περιόδου
  • [04] Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες
  • [05] Συνεδρίαση της ΓΣΕΕ

  • [01] Επαφές Κ. Καραμανλή στις Βρυξέλλες

    Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφρεντ Μαρτενς και τον πρόεδρο του Eurogroup πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

    Επίσης, θα μιλήσει για την εμβάθυνση της Ευρώπης σε ημερίδα, που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής και το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής».

    Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωζώνης θα είναι 0,1% για το 2009.

    Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν αντίστοιχα το Eurogroup και το Ecofin, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη, προκείμενου να εξετάσουν τους όρους χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

    Την Παρασκευή, τέλος στην έκτατη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχει ως αντικείμενο την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της οικονομικής κρίσης, αναμένεται να καθοριστεί η θέση της ΕΕ ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Ουάσινγκτον.

    Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στη συνέχεια ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό.

    Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα γενικότερης πολιτικής και θέματα του υπουργείου του, σημειώνοντας ότι προβλήματα που χρονίζουν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Υγείας, φτάνουν στη φάση της επίλυσής τους.

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόβλημα των εφημεριών, υπογραμμίζοντας ότι ''σε λίγες ημέρες στόχος είναι να καταλήξουμε σε συλλογική σύμβαση με τους γιατρούς για να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η Κοινοτική Οδηγία.''

    Επίσης ανέφερε, ότι υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας για να ακολουθήσουν επιπλέον προσλήψεις στον τομέα της Υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία οι γιατροί απειλούν να κλείσουν τα νοσοκομεία, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με τα συλλογικά όργανα των γιατρών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις εφημερίες, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση.

    Εχουμε συμφωνήσει και με τους γιατρούς και με το υπουργείο Οικονομίας και απομένουν λίγες ώρες για να λήξει αυτή η εκκρεμότητα και να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και η Κοινοτική Οδηγία.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν συντάσσεται με την πολιτική του Γ. Αλογοσκούφη στην οικονομία, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις, αλλά τελικά όλοι συγκλίνουμε σε μια ενιαία γραμμή.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση, εάν συμμετέχει σε "διευθυντήριο" όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν ηρακλειδείς και διευθυντήρια. Ο πρωθυπουργός έχει συνεργάτες τους υπουργούς του, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    Η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων της τέταρτης προγραμματικής περιόδου για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, την αγροτική οδοποιΐα, τους αναδασμούς, καθώς και για τα προγράμματα ενίσχυσης των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων συζητήθηκαν στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Αλ.Κοντό, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι συζητήθηκαν και προτάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, σημειώνοντας και τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα των δημητριακών.

    [02] "Να ξαναδώσουμε δύναμη στον πολίτη"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου τόνισε σήμερα ότι πρέπει "να ξαναδώσουμε, με τη δική μας απάντηση, δύναμη στον πολίτη και να τον βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας, μέσα από μια πολιτική που θα αναδεικνύει τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα μας και σε διεθνές επίπεδο, μέσω μιας παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης, που θα βάζει ως προτεραιότητα το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, άρα και της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου αλλά και της εξουσίας υπέρ του πολίτη".

    Ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μετέχει στη συνδρίαση της λεγομένης Επιτροπής Στίγκλιτς στη Βιέννη, ευχαρίστησε "τον νομπελίστα και φίλο Τζό Στίγκλιτς που έχει αναλάβει την Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επιτροπή η οποία έχει ως στόχο να δώσει εναλλακτική απάντηση στην κρίση, η οποία (κρίση) έχει ως ρίζα της ιδεολογικές καταβολές και νεοσυντηρητικά και νεοφιλελεύθερα δόγματα, που συνέβαλαν στην συγκέντρωση εξουσίας και χρήματος στα χέρια λίγων".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ πρόσθεσε ότι η παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση θα έχει επιπλέον ως στόχο "την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι της κερδοσκοπίας και ιδιαίτερα την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή τη βιώσιμη ανάπτυξη έτσι ώστε να περισώσουμε και το περιβάλλον του πλανήτη".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι "πολλές ελπίδες στηρίζονται και σε μια πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ" και ευχήθηκε "καλό βόλι" στον Τζο Στίγκλιτς, ο οποίος, μετά την μονοήμερη παραμονή του στη Βιέννη για τις εργασίες της Επιτροπής, ανεχώρησε προ ολίγου για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    "Επεξεργαστήκαμε τις αρχές της απάντησης που πρέπει να δώσουν οι σοσιαλδημοκράτες", τόνισε ο καθηγητής Στίγκλιτς, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπους, οι οποίες, όπως είπε, δεν αντιμετώπισαν τη ρίζα του προβλήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να εξασθενήσει η οικονομία, να αυξηθεί η ανεργία και πάρα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους".

    Ο νομπελίστας οικονομολόγος ανέφερε ότι στις βασικές αρχές της απάντησης των σοσιαλδημοκρατών θα περιλαμβάνεται η κοινωνική δικαιοσύνη και η διαφάνεια, τόνισε ότι η απάντηση πρέπει να αφορά την παγκόσμια οικονομία και στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των αναπτυσσομένων χωρών, λέγοντας ότι μεγάλο μέρος της κρίσης τους παρήχθη στις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούνται από σοβαρή κρίση.

    Συνάντηση Παπανδρέου με τον καγκελάριο της Αυστρίας

    Το πρωί, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας ¶λφρεντ Γκουζενμπάουερ, ο οποίος εξέφρασε την ευχαρίστησή του που η χώρα του φιλοξενεί τις εργασίες της Επιτροπής.

    Ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε την ανάγκη αυτών των προτάσεων αλλά και την ενδελεχή μελέτη των επιπτώσεων της κρίσης στην Ευρώπη και τόνισε χαρακτηριστικά ότι προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τις κλονιζόμενες οικονομίες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ουγγαρίας.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον καγκελάριο για τη φιλοξενία και σημείωσε ότι η Επιτροπή Στίγκλιτς θα επεξεργαστεί την εναλλακτική απάντηση της σοσιαλδημοκρατίας στη διεθνή κρίση. Τόνισε ότι χρειάζεται να ακουστεί η προοδευτική φωνή σε παγκόσμιο επίπεδο με πρώτους σταθμούς την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη σύνοδο των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη, που θα συνέλθει μετά από πρόσκληση του απερχομένου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σε δυο εβδομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αυστρία γειτνιάζουν με αναπτυσσόμενες οικονομίες που μπορεί να πληγούν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφέρον για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στις αναπτυσσόμενες αυτές οικονομίες.

    Συνέντευξη στην "Ελευθεροτυπία"

    Αρνείται να δώσει "λευκή επιταγή στις Τράπεζες όπως θέλει η κυβέρνηση", ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει στη συνέντευξή του τις προτάσεις του κόμματός του για την οικονομία που είναι:

    - Μέτρα στήριξης μόνο για όσες τράπεζες έχουν ανάγκη και μόνον με την εξασφάλιση εγγυήσεων για τον ρόλο του Δημοσίου στις αποφάσεις τους, με μετακύλιση των ωφελειών στην πραγματική οικονομία.

    - Στήριξη των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων με έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, επίδομα θέρμανσης, αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, διεύρυνση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και κατάργηση του ΕΤΑΚ.

    - Στήριξη της ανάπτυξης και ειδικά της μικρής και μεσαίας επιχείρησης με την επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ενίσχυση του συστήματος εγγυοδοσίας και των δημοσίων επενδύσεων.

    - Στήριξη των ανέργων με κίνητρα για την απορρόφηση των νέων στην αγορά εργασίας, επιδοτούμενη κοινωνική εργασία, ειδικά για απολυμένους μεγάλης ηλικίας και αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

    - Μέτρα προστασίας και ανακούφισης των δανειοληπτών μέχρι του σημείου του παγώματος των δανειακών υποχρεώσεων για τους ασθενέστερους οικονομικά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως το τέλος του 2009.

    Για το διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασία σε επιμέρους ζητήματα με γνώμονα την οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου είπε:

    "Με τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να κάνουμε ένα διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και εκβιασμούς από καμία πλευρά. Πιστεύουμε στη συνεργασία, έστω και αν αυτή αφορά επιμέρους ζητήματα. Πιστεύουμε στον διάλογο, δεν τον φοβόμαστε. Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ εύκολο να βρούμε τα σημεία που μας χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς όμως θέλουμε να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν. Σημεία που αφορούν τον πολίτη: η ενίσχυση του εισοδήματος, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, η ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, η νέα αποκέντρωση του κράτους, τα θέματα περιβάλλοντος... Και γύρω από αυτά να οικοδομήσουμε μια συνεργασία που πιστεύω πως θα είναι ωφέλιμη για τη χώρα. Που θα εγγυηθεί βαθύτερες και στέρεες αλλαγές".

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πανηγυρίζει για τη φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν, για την οικονομία, όπως επιχειρεί να κάνει από το πρωί το οικονομικό επιτελείο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι στην έκθεση αναφέρονται προβλήματα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

    Όπως επισήμανε ο κ.Παπακωνσταντίνου, το κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα έχει τον τίτλο "τα διπλά ελλείμματα επιμένουν" και πρόσθεσε ότι αυτά που προβλέπονται για τη χώρα μας είναι επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, μείωση της εμπιστοσύνης και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας. Αν αυτές οι προβλέψεις θεωρούνται από την κυβέρνηση θετικές, πώς θα έπρεπε να είναι για να θεωρηθούν αρνητικές, αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης (με βάση τις προβλέψεις της έκθεσης), όπως επισήμανε ο κ.Παπακωνσταντίνου, στο τέλος του 2003 (που είχε την ευθύνη το ΠΑΣΟΚ) ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 5%, έχοντας διαφορά 4,2 μονάδων από εκείνον της ευρωζώνης,ο οποίος κυμάνθηκε στο 0,8%.

    Το 2008, είπε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 3,1% στην Ελλάδα, έναντι 1,2% στην ευρωζώνη, δηλαδή διαφορά 1,9 μονάδας. Κάθε χρόνο που κυβερνά η ΝΔ ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μειώνεται και αυξάνεται η διαφορά μας με την ευρωζώνη, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στη σημερινή συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", συστήνοντας στον πρωθυπουργό να τη διαβάσει πριν προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, ώστε να πάει διαβασμένος και να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση, αντί να παρακολουθεί τις αποφάσεις που παίρνουν οι άλλοι.

    Αναφερόμενος, εξ άλλου,στις αποφάσεις των Δημάρχων Αθήνας, Πειραιά και Κοζάνης να παγώσουν τα δημοτικά τέλη, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το παράδειγμά τους πρέπει να το ακολουθήσει και η κυβέρνηση παγώνοντας ή και μειώνοντας τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στο θέμα της υπέρογκης αύξησης των αμοιβών των διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων και αναφέρθηκε σε ερώτηση που κατέθεσε μεγάλος αριθμός βουλευτών του Κινήματος,για τις αμοιβές του Προέδρου του ΟΠΑΠ, που ξεπερνούν τα 1500 Ευρώ την ημέρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να δίνονται μπόνους σε επικεφαλής μιας μονοπωλιακής επιχείρησης, τα οποία φθάνουν στο ύψος των τακτικών του αμοιβών.

    Το σκάνδαλο με τους Προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων, ωχριά μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στον ΟΠΑΠ, ανέφερε, ζητώντας, ταυτόχρονα, απάντηση από τους αρμόδιους της κυβέρνησης.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε την απορία του σχετικά με τη δήλωση για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ και ζήτησε πλήρη στοιχεία από την κυβέρνηση για κάθε νοσοκομείο.

    Και πρόσθεσε ότι το ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση, καθώς από τα νοσοκομεία λείπουν ακόμα και γάζες, ενώ υπάρχουν Μονάδες εντατικής θεραπείας οι οποίες παραμένουν κλειστές για πέντε χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού.

    Σχετικά με τη διαμαρτυρία των κρατουμένων στις φυλακές, ο κ. Παπακωνσταντίνου θεώρησε ως φυσιολογική μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση έχει ανακόψει το πρόγραμμα κατασκευής νέων κτιρίων και το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των φυλακών. Έχουν και οι κρατούμενοι δικαιώματα, δήλωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την ανακούφιση των κρατουμένων και όχι μέτρα καταστολής.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην αυριανή δίκη του Κύπριου φοιτητή που τραυματίσθηκε βαριά στη γνωστή υπόθεση της "ζαρντινιέρας" στη Θεσσαλονίκη και ο οποίος διώκεται για στάση κατά της αρχής και διατάραξη της κοινής ησυχίας.

    Αυτή η δίκη προκαλεί την κοινή λογική,τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, όταν, μάλιστα, έρχεται ύστερα από τις "ποινές-χάδια" που επιβλήθηκαν στους υπαίτιους αστυνομικούς.

    [03] Λήξη πυροσβεστικής περιόδου

    Εκδήλωση για τη λήξη της φετινής πυροσβεστικής περιόδου πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι στην αεροπορική Βάση Ελευσίνας, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και Εθνικής ¶μυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

    Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών εξήρε την προσφορά των πληρωμάτων των πυροσβεστικών αεροσκαφών στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. "Η συμβολή τους είναι καθοριστική στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών" είπε. Απευθυνόμενος προς τα πληρώματα των αεροσκαφών και το προσωπικό υποστήριξης τόνισε ότι μεταφέρει: "Την ευγνωμοσύνη της κοινωνίας και της Πολιτείας για το έργο που επιτελείτε με αυταπάρνηση. Ευγνωμοσύνη που τυγχάνει καθολικής έκφρασης. Τυγχάνετε της μεγαλύτερης αναγνώρισης και αυτό ας είναι η μεγάλη ψυχική ανταμοιβή στις προσπάθειες σας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε επίσης το επίπεδο συνεργασίας των δύο υπουργείων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αεροπόρους που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος. Δεκαοκτώ άξια στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχασαν τη ζωή τους από το 1975 οπότε το Όπλο συμμετείχε στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

    Ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας επισήμανε ότι οι Έλληνες αεροπόροι κάνουν το καθήκον τους με εθνική συνείδηση διότι: "μόνο εάν διαθέτεις εθνική συνείδηση μπορείς να υπερβείς τα ανθρώπινα όρια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθεις στο δύσκολο και κάτω από αντίξοες συνθήκες έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών". Παράλληλα συνεχάρη το τεχνικό προσωπικό των συμμετεχουσών μονάδων, καθώς χάρις στο έργο τους υπήρξε τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα.

    Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε για άλλη μία φορά τη στήριξη της Πολιτείας προς τις οικογένειες των αεροπόρων που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος τους.

    Ο Διοικητής της ΔΑΥ Υποπτέραρχος Κοσμάς Βούρης επισήμανε ότι η διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών κυμάνθηκε μεταξύ του 88 και 92% σε όλη τη διάρκεια των 153 ημερών, δηλαδή της πυροσβεστικής περιόδου.

    Τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης συμπλήρωσαν φέτος 7.022 ώρες πτήσεων από τις οποίες οι 5.799 αφορούσαν την κατάσβεση 974 μεσαίων και μεγάλων πυρκαγιών και 1223 ώρες επιτήρηση δασών.

    Το συνολικό κόστος χρήσης των πτητικών μέσων ανήλθε σε 42 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο Διοικητής της ΔΑΥ διαβεβαίωσε τις πολιτικές ηγεσίες των δύο υπουργείων ότι το προσωπικό των μονάδων βρίσκεται στην υπηρεσία της χώρας συνεχίζοντας με την ίδια θέρμη την αποστολή του.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι Μοίρες που συμμετείχαν στη δασοπυρόσβεση δηλαδή η 383, 355, 359 ΜΑΕΔΥ και οι Μοίρες συντήρησης της 112 και 113 Πτέρυγας Μάχης.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο υφυπουργός Εθνικής ¶μυνας Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και ο Αρχηγός του πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας.

    Με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση ακολουθώντας σώφρονα πολιτική θωράκισε την ελληνική οικονομία ώστε σήμερα να έχει αποδεδειγμένα καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες χώρες που θεωρούντο οικονομικά ισχυρές. Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της ώστε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με τις λιγότερες επιπτώσεις και τα μέτρα της κινούνται προς την κατεύθυνση της στήριξης των Ελλήνων που έχουν ανάγκη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Εθνικής ¶μυνας σχολίασε ότι υπάρχουν πολιτικές που εξασφαλίζουν την άσκηση και κοινωνικής και δημοσιονομικής πολιτικής. "Μέλημα της κυβέρνησης είναι να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση με τις λιγότερες απώλειες και παράλληλα να στηρίξει τις αδύναμες κοινωνικές τάξεις", πρόσθεσε.

    [04] Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

    Οι υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία επικέντρωσαν την προσοχή τους στις κρίσιμες πολιτείες του Οχάιο και της Πενσιλβάνια, μια μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ο Μακέιν προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο δημοκρατικός υποψήφιος μιλώντας στο Οχάιο, μία από τις πιο σημαντικές πολιτείες για το τελικό αποτέλεσμα, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία για τη νίκη. "Μην πιστέψετε ούτε ένα δευτερόλεπτο ότι οι εκλογές έχουν κριθεί", προειδοποίησε ο Ομπάμα, που φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση 60.000 φίλων του στο Κολούμπους, ο Ομπάμα τους κάλεσε να κινητοποιήσουν όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν την ημέρα των εκλογών. "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάσουμε, να κάνουμε πίσω, ή να επαναπαυθούμε για μία μέρα, ένα λεπτό, ή ένα δευτερόλεπτο αυτές τις τελευταίες ημέρες", προειδοποίησε ο γερουσιαστής του Ιλινόι.

    Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Τζον Μακέιν, είχε ως στόχο τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους στην Πενσιλβάνια, καταβάλοντας την ύστατη προσπάθεια για να κερδίσει την πολιτεία από τον Ομπάμα.

    Ο γερουσιαστής της Αριζόνα μάχεται για να καλύψει τη διαφορά που έχει από τον Ομπάμα σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά και στις επιμέρους πολιτείες-κλειδιά και διαβεβαιώνει ότι όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών η διαφορά αυτή καλύπτεται.

    "Φίλοι μου, έχω πάρει μέρος σε πολλές προεκλογικές εκστρατείες. Γνωρίζω πότε υπάρχει καλό κλίμα. Θα κερδίσουμε την Πενσιλβάνια και θα κερδίσουμε τις εκλογές. Το διαισθάνομαι, το γνωρίζω", είπε ο Τζον Μακέιν, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Ουάλινγκφορντ της Πενσιλβάνια.

    Ο Μακέιν έχει προγραμματίσει δύο συγκεντρώσεις στην Πενσιλβάνια, μία εμφάνιση στο Νιου Χαμσάιρ και άλλη μία στο Μαϊάμι της Φλόριντα, για να κλείσει την εκστρατεία του, σήμερα Δευτέρα με στάσεις σε επτά πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Αριζόνα.

    Οι δύο υποψήφιοι στις τελευταίες συγκεντρώσεις τους επέστρεψαν στα θέματα που ανέδειξαν κυρίαρχα από την αρχή της εκστρατείας : ο Ομπάμα θέλει να δείξει ότι ο Μακέιν είναι συνέχεια του Μπους, ενώ ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος επικρίνει τον δημοκρατικό αντίπαλό του ότι είναι ένας φιλελεύθερος που θα αυξήσει τη φορολογία επιβαρύνοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Στο στρατόπεδο του Δημοκρατικού Κόμματος το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κινητοποίηση των υποστηρικτών του κόμματος και γι αυτό εκτιμούν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι περίπου το 30% των ψηφοφόρων θα έχει ήδη ψηφίσει πρόωρα, δηλαδή πριν ανοίξουν επισήμως οι κάλπες. Μάλιστα ο υπεύθυνος για την στρατηγική του Ομπάμα, Ντέιβιντ ¶ξελροντ, υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν προβάδισμα από την πρόωρη ψηφοφορία σε πολιτείες - κλειδιά, όπως το Κολοράντο και η Φλόριντα.

    Νέες δημοσκοπήσεις

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να προηγείται σε 3 πολιτείες-κλειδιά (Φλόριντα, Οχάιο, Πενσυλβάνια), αλλά η διαφορά μειώνεται υπέρ του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Τζον Μακέιν, δείχνει δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Κινιπιάκ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, παραμονή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

    Ο Ομπάμα έχει προβάδισμα δύο ως δέκα μονάδων στις τρεις αυτές πολιτείες που κρίνονται σημαντικές για το αποτέλεσμα των εκλογών. Από το 1960 κανένας υποψήφιος δεν έχει καταφέρει να μπει στον Λευκό Οίκο χωρίς να έχει κερδίσει τουλάχιστον δύο από αυτές τις τρεις πολιτείες-κλειδιά.

    Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, ο Ομπάμα λαμβάνει ποσοστό 47% στη Φλόριντα, έναντι 45% που συγκεντρώνει ο Μακέιν, 50% στο Οχάιο, έναντι 43% που λαμβάνει ο αντίπαλός του και 52% στην Πενσυλβάνια, έναντι 42% που παίρνει ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.

    Ωστόσο προηγούμενη δημοσκόπηση του ιδίου πανεπιστημίου -τα αποτελέσματα της οποίας είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στις 29 Οκτωβρίου- έδινε πιο σαφές προβάδισμα στον Ομπάμα στην πολιτεία του Οχάιο (51% έναντι 42% για τον Μακέιν) και στην Πενσυλβάνια (53% έναντι 41%). Στην Φλόριντα η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν ίδια.

    "Ο γερουσιαστής Ομπάμα δείχνει να οδεύει προς το καλύτερο αποτέλεσμα ενός δημοκρατικού υποψηφίου όσον αφορά το εκλογικό σώμα των λευκών σε μία γενιά, από τον Τζίμι Κάρτερ το 1976 και ίσως ακόμη από τον Λίντον Τζόνσον το 1964", σχολίασε ο Πίτερ Μπράουν, αντιπρόεδρος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου Κινιπιάκ, το οποίο βρίσκεται στο Κονέκτικατ.

    Η δημοσκόπηση αυτή έγινε από τις 27 Οκτωβρίου ως τις 2 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.773 ατόμων στη Φλόριντα, 1.574 ατόμων στο Οχάιο και 1.493 στην Πενσυλβάνια. Το περιθώριο σφάλματος της έρευνας αυτής κυμαίνεται σε συν-πλην 2,5% στην Πενσυλβάνια και στο Οχάιο και σε συν-πλην 2,3% στη Φλόριντα.

    [05] Συνεδρίαση της ΓΣΕΕ

    Η εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ συνεδρίασε σήμερα με θέματα την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τα ζητήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό, την άρνηση υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους χώρους των συγκοινωνιών, μεταφορών και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή συγκαλεί την Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασιστούν αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τα παραπάνω θέματα.

    Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει το πλιάτσικο, όπως το χαρακτηρίζει, των τραπεζών και να βρει τρόπους για να φθάσουν στοχευμένα στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους τα αναλογούντα προς τις τράπεζες χρήματα τα οποία οι ίδιες αρνούνται να λάβουν από το κυβερνητικό σχέδιο.

    Ταυτόχρονα ο κ. Πουπάκης κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του κρατικού προϋπολογισμού.

    Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της καλεί επίσης την κυβέρνηση να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων και ασφαλισμένων που προκύπτουν κατά την προσπάθεια εφαρμογής του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου 3655/08.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 November 2008 - 17:30:31 UTC