Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απερρίφθη το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών
  • [02] "Να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους"
  • [03] "Πρωτοβουλίες για την κρίση"
  • [04] "Πλήγμα στον δικομματισμό"
  • [05] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Απερρίφθη το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών

    Ελεύθερη πτώση σημείωσαν οι δείκτες των μετοχών στη Γουόλ Στρίτ, μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου Μπους για την διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα.

    Ο γενικός δείκτης Dow Jones έχασε 777,68 μονάδες και κατρακύλησε κατά 6,98% στις 10.365,45 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας αιχμής Nasdaq με απώλειες 199,61 μονάδων, κατέγραψε πτώση 9,14% που κατέληξε στις 1.983,73 μονάδες.

    Δηλώσεις αναμένονται από τον Αμερικανό πρόεδρο για την οικονομική κρίση το μεσημέρι. Ο Αμερικανός πρέσβης θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια επιστολή του Τζόρτζ Μπους για τις οικονομικές εξελίξεις.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε πως θα επιτεθεί «κατά μέτωπον» με τους οικονομικούς συμβούλους του στην χρηματοπιστωτική κρίση που μαστίζει την αμερικανική οικονομία, έπειτα από την απόρριψη του σχεδίου Πόλσον για τη διάσωση των κλυδωνιζόμενων τραπεζών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    "Εκπονήσαμε ένα τεράστιο σχέδιο διότι έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε ν' αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπον την οικονομική κατάσταση και θα εργασθούμε για ν' αναπτύξουμε μία στρατηγική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μπροστά", τόνισε ο Μπους, μετά την συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του Βικτόρ Γιούσενκο.

    Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον δήλωσε πως είναι απαραίτητο το ταχύτερο δυνατόν ένα νέο σχέδιο για τη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού τομέα και πως ο ίδιος θα συνεργασθεί με τους βουλευτές για να το επιτύχει, διότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να καταρρεύσει.

    «Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε κι είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε απλώς να καταρρεύσει. Θα πρέπει να εργασθούμε όσο ταχύτερα μπορούμε», δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, για να εξετάσουν την απόρριψη του σχεδίου.

    Ο ίδιος τόνισε πως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα στέκεται καλά στα πόδια του.

    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει με το ποσό των 2.000 δισεκατομμυρίων γεν (13 δισ. ευρώ) το τραπεζικό σύστημα της χώρας ώστε να βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση.

    Η BoJ παρεμβαίνει για δέκατη συνεχόμενη ημέρα στην αγορά. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε την ίδια στιγμή που το αμερικανικό Κογκρέσο απέρριπτε το σχέδιο σωτηρίας του τραπεζικού τομέα προκαλώντας αναταραχή στη Γουόλ Στριτ και στα ασιατικά χρηματιστήρια.

    Κράχ στα διεθνή χρηματιστήρια.Πτώση του πετρελαίου

    Με πτώση άνοιξαν τα χρηματιστήρια της Ασίας και του Σίδνεϊ. Με πτώση 5,87% έκλεισε χθες του χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Το έντονο κλίμα δυσπιστίας που έχει δημιουργηθεί στις αγορές εκτίναξε το διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

    Η ενίσχυση του δολαρίου συνέβαλε σε βουτιά δέκα δολαρίων στην τιμή του πετρελαίου, η οποία έπεσε πλέον κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων του βαρέλι, στα 96.

    Κρίση σε ευρωπαϊκούς ομίλους

    Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσεπως πρόκειται να εξαγοράσει, μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει, τα περίπου 200 υποκαταστήματα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών της βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley (B&Β), που βρίσκεται σε δυσκολία.

    «Οι λογαριασμοί και το δίκτυο των υποκαταστημάτων θα επανακτηθούν από την Abbey. Οι λεπτομέρειες θβ ανακοινωθούν αργότερα», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύκτας εκπρόσωπος του ισπανικού κολοσσού.

    Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο βρετανικός Τύπος, η κυβέρνηση πρόκειται νβ ανακοινώσει ταυτόχρονα πως εθνικοποιεί τα περίπου 50 δις λίρες (63,5 δις ευρώ) των διαθέσιμων της Β&Β, εκ των οποίων τα 41 δις αφορούν τα στεγαστικά δάνεια.

    Το ΒΒC μετέδωσε πως τα στεγαστικά δάνεια, που θα αναληφθούν από τη βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Northern Rock, το πρώτο θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2007, η οποία εθνικοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Η Santander, ιδιοκτήτης ήδη της Abbey από το 2004, μόλις εξαγόρασε και την επίσης βρετανική τράπεζα Alliance & Leicester για 1,33 δις λίρες και μία τονωτική ένεση ύψους ενός εκατ. λιρών στο κεφάλαιό τα. Η εξαγορά θα επικυρωθεί στις 10 Οκτωβρίου.

    Με τη νέα συμφωνία για την B&Β, η Santander θα οικειοποιηθεί το σύνολο των 2,5 εκατ. πελατών της βρετανικής τράπεζας και τα 22,2 δισ. λίρες των καταθέσεών τους.

    Σε "ένεση" ρευστότητας συνολικού ύψους 11,2 δισ. ευρώ στο δοκιμαζόμενο όμιλο τραπεζασφαλειών Fortis προχώρησαν, κατόπιν συνεννόησης, οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο μιας ύστατης προσπάθειας να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών σε αυτόν.

    Η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο του βελγο-ολλανδικού ομίλου ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες από τον βέλγο πρωθυπουργό, Ιβ Λετέρμ, μετά από ένα σαββατοκύριακο πυρετωδών διαβουλεύσεων μεταξύ, υπουργών, κεντρικών τραπεζιτών και υποψήφιων χρηματοδοτών, όπως σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

    Η συμφωνία προβλέπει ότι το βελγικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων της Fortis στον τραπεζικό τομέα στο Βέλγιο αντί 4,7 δισ. ευρώ.

    Το ολλανδικό δημόσιο θα αποκτήσει το 49% των δραστηριοτήτων του ομίλου στον τομέα των ασφαλειών αντί του ποσού των 4 δισ. ευρώ.

    Το Λουξεμβούργο αποκτά, τέλος, το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου στην επικράτειά του αντί 2,5 δισ. ευρώ.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις ατελέσφορες προσπάθειες να πωληθεί το σύνολο ή μέρος της Fortis στη γαλλική BNP Paribas ή στον ολλανδικό όμιλο ING, όταν οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να παράσχουν εγγυήσεις στους υποψήφιους αγοραστές για ενδεχόμενες μελλοντικές ζημίες.

    Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει η Fortis σε πώληση του τραπεζικού τμήματος στην Ολλανδία της ABN Amro, το οποίο είχε αποκτήσει κατά τον κατακερματισμό του ομίλου που ακολούθησε την προσφορά εξαγοράς του, που είχε καταθέσει από κοινού με την ισπανική τράπεζα Banco Santander Central Hispano και τη βρετανική Royal Bank of Scotland. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανός ενδιαφερόμενος είναι ο όμιλος ING και η τιμή των 10 δισ. ευρώ για την οποία γίνεται λόγος πόρρω απέχει από τα 24 δισ. ευρώ τα οποία κατέβαλε η Fortis για την απόκτησή του.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της Fortis, Μορίς Λίπενς, αναμένεται να παραιτηθεί.

    Στον απόηχο της ανακοίνωσης της κίνησης των τριών κυβερνήσεων, η τιμή της μετοχής της Fortis κατέγραψε αρχικά άνοδο έως και 5%, κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, για να "καταποντιστεί" στη συνέχεια, σημειώνοντας απώλειες 18,9%.

    Τέλος, η γερμανική κυβέρνηση και κορυφαίες τράπεζες στη Γερμανία προχώρησαν σε διοχέτευση δισεκατομυρίων ευρώ στη Hypo Real Estate, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική εταιρία χορηγήσεων βρέθηκε στο χείλος κατάρρευσης.

    Σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Τόρστεν Αλμπιγκ δεν είναι στις προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης η κρατικοποίηση της Hypo Real Estate.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, είπε ότι το σχέδιο "διάσωσης" της HRE έχει δύο στάδια και προϋποθέτει την ανάληψη του 60% του κόστους του πρώτου σταδίου - θα ανέλθει σε 14 δισ. ευρώ - από γερμανικές εμπορικές τράπεζες, εάν αθετήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της η Hypo Real Estate. Το γερμανικό κράτος θα είναι υπεύθυνο για το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το όριο εγγύησης που ανέρχεται σε 35 δισ. ευρώ.

    "Ο καθένας έχει συνείδηση ότι αυτό ενδέχεται να έχει συνέπειες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό", πρόσθεσε ο Αλμπιγκ, ο οποίος υποστήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης Μέρκελ, λέγοντας ότι "μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της HRE θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους στην οικονομία" της χώρας.

    Η βοήθεια στην HRE ήλθε μετά από συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε η BaFin, η ρυθμιστική αρχή του γερμανικού τραπεζικού τομέα ενώ οι πηγές ανέφεραν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρυκ ενημέρωσε τους ηγέτες των κομμάτων για την κρίση η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη.

    Εκτιμάται ότι η HRE αντιμετώπιζε προβλήματα αναχρηματοδότησης στην Depfa, την εταιρία χορηγήσεων στον δημόσιο τομέα, την οποία απέκτησε το 2007. Η έκθεση της Depfa στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού επενδυτικού κινδύνου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

    [02] "Να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους"

    Θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό στις 11.00 στο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο κ.Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ.Γ.Σουφλιά.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποιός συναντήθηκε χθες με τον Λιθουανό ομόλογό του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη διεθνή κρίση και τα όρια απελευθέρωσης των αγορών και αν θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα του οικονομικού μοντέλου που ακολουθεί η ΕΕ, υπογράμμισε ότι το οικονομικό και κοινωνικό υπόδειγμα της Ευρώπης, βασίζεται σε δυο πυλώνες: στη μικτή οικονομία και στο κοινωνικό κράτος.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι στις ευρωπαϊκές χώρες το μίγμα μεταξύ του ρόλου του κράτους και της αγοράς διαφέρει, ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στην Ευρώπη είναι σημαντικός.

    Σημείωσε ακόμη, ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έχει διαφορά από εκείνο των ΗΠΑ και άλλων χωρών, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πολίτες αποτελεσματικότητα αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια. Συμπλήρωσε ακόμη, ότι από κάθε εμπειρία μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Και στο χρηματοπιστωτικό τομέα η Ευρώπη έχει πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο από ό,τι έχουν οι ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Καραμανλής, και πρόσθεσε "αυτό που χρειάζεται και έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της διαφάνειας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυτό για να αποφεύγονται προβλήματα, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας, ότι "πρέπει πάντα να είναι στο μυαλό μας ότι σε συγκυρίες όπως η παρούσα και στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων κάθε χώρας πρέπει να προωθούμε τις απαραίτητες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να στηρίζουμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.''

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή θέματα και οι προοπτικές συνεργασίας σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τον τουρισμό.

    Στη συνάντηση με τον Λιθουανό ομόλογό του όπως είπε ο κ. Καραμανλής, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για τις προκλήσεις που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα και επικεντρώθηκαν σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς και στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

    "Με τον κ. Κιρκίλας συμφωνούμε ότι ο συντονισμός και η συνεργασία των Ευρωπαίων εταίρων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε αυτόν τον τομέα", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι προοπτικές εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας, καθώς Ελλάδα και Λιθουανία όπως είπε ο κ. Καραμανλής, προβλέπεται να συνεργαστούν στενά, καθώς βρίσκονται σε συνεχόμενες θέσεις στο σύστημα διαδοχής της Προεδρίας.

    Ακόμη, ανέφερε ο πρωθυπουργός, αντηλλάγησαν απόψεις για τη Διεύρυνση και την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, καθώς όπως τόνισε ο πρωθυπουργός "επιδιώκουμε την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς αποτελεσματικής και ισορροπημένης συνεργασίας της ΕΕ με τους γείτονές της και για το σκοπό αυτό απαιτείται και μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της νότιας και της ανατολικής διάστασης της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις ανάμεσα στις επιμέρους πρωτοβουλίες.

    Τέλος, συζητήθηκαν η κατάσταση στον Καύκασο, οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Λιθουανό ομόλογό του για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το Κυπριακό.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή - Ντ.Μπακογιάννη

    Για το σύνολο των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό η υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Οπως καταλαβαίνετε», δήλωσε η κα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση, «τα θέματα ήταν ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία. Βρίσκονται πάντοτε σε κινητικότητα, οι δε προσπάθειες συνεχίζονται».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τη Ν.Δ. και ποιά είναι η γνώμη της για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, η υπουργός ανέφερε ότι «δεν πιστεύω πως είναι η ώρα, ούτε του εύκολου εντυπωσιασμού, ούτε των προσωπικών πολιτικών. Ο ελληνικός λαός έχει προβλήματα και η κυβέρνηση έχει μια εντολή: Να δουλέψει να τα λύσει. Και αυτό θα κάνουμε. Δουλειά θέλει τώρα, πολλή δουλειά».

    [03] "Πρωτοβουλίες για την κρίση"

    Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά και η χρηματοπιστωτική κρίση και οι πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Παπανδρέου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, στην έδρα του Οργανισμού.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κρίσιμη περίοδο για τον κόσμο και τα εθνικά μας θέματα και δήλωσε ότι ευχαρίστησε τον κ. Μπαν για τις πρωτοβουλίες του στο Κυπριακό. «Εξέφρασα την πλήρη υποστήριξή μου στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ τόνισα ότι με την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια στην Κυπριακή Δημοκρατία ανοίγονται νέες προοπτικές και χρειάζεται η απόλυτη στήριξη, όπως και η αξιοποίηση του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα συμβάλει στο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να εξευρεθεί δίκαιη και ευρωπαϊκή λύση».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει, για «μια ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό και για χρήση για όλες τις περιπτώσεις, όχι διπλές ονομασίες» και πρόσθεσε: «Τόνισα ότι για μας το μόνο θέμα που υπάρχει είναι αυτό της ονομασίας».

    Ο κ. Παπανδρέου εξέθεσε και τις θέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας το Προεδρείο συνεδρίασε την Παρασκευή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. «Ο κ. Μπαν γνωρίζει τις θέσεις μας. Είχε παρακολουθήσει τις εργασίες μας και περιμένει με ενδιαφέρον τις προτάσεις μας για την οικονομική κρίση. Μια προοδευτική πρόταση, έναν «Οδικό Χάρτη», για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίση σε διεθνές επίπεδο. Τόνισα ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συμβάλει στην υποστήριξη του ΟΗΕ, αλλά και σε μια παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση και μια δίκαιη κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο».

    Ομιλία στην Αστόρια

    Η ψήφος των Ελλήνων της διασποράς, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό και το Κυπριακό, η χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και η κριτική στην κυβέρνηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου, σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι και εκείνος ανήκει στους Έλληνες της Διασποράς και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να βρίσκεται κανείς μακριά από την πατρίδα του και αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε στην Αμερική μαζί με τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου και την Μελίνα Μερκούρη για να πέσει η Χούντα, αλλά και για το θέμα του Κυπριακού.

    Έκανε λόγο για την ανάγκη των ομογενών να αισθάνονται υπερήφανοι για την πατρίδα τους και τόνισε ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση "έχει κάνει τα πάντα για να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αισθανόμαστε απαισιοδοξία και μιζέρια". Επιπλέον, "δεν υπάρχει σχέδιο, όραμα, οδικός χάρτης για την πορεία μας, αλλά μόνο επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού".

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μια μονολιθική κυβέρνηση που θέλει να ελέγχει τα πάντα. "Δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι των Ελλήνων, με φιλότιμο, υπερηφάνεια, αξίες και σιγουριά για το μέλλον. Για αυτό και πρέπει -έχω κάνει επανειλημμένα προτάσεις στον πρωθυπουργό- να εργαστούμε από κοινού για να χτυπήσουμε την διαφθορά, βάζοντας κανόνες για την λειτουργία του κράτους. Αντιθέτως βλέπουμε σήμερα ένα κράτος που δεν προστατεύει τον αδύνατο, την δημόσια περιουσία, τους θεσμούς, τα δάση και τις παραλίες του ελληνικού λαού", δήλωσε.

    Σε ό,τι αφορά την κατάρρευση των οικονομικών κολοσσών, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια "κρίση που δεν είναι των αριθμών ή των στατιστικών, αλλά κρίση αξιών, δημοκρατίας", και επισήμανε ότι κάτι ανάλογο ζούμε και στην Ελλάδα, με την νεοσυντηρητική αντίληψη της κυβέρνησης. Και αυτό γίνεται όταν μια παράταξη είναι δέσμια των μεγάλων συμφερόντων, που δεν ενδιαφέρονται για το καλό του λαού, δεν απηχούν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ελπίζουμε σε μια δημοκρατική ανατροπή στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέπτυξε και την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Σοσιαλιστική Διεθνής με την δημιουργία Επιτροπής υπό τον Νομπελίστα της Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, προκειμένου να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για την διέξοδο από την κρίση. Αναφέρθηκε, δε, στην οικονομική πρόταση που έχει καταθέσει στην Ελλάδα για αξιοπρεπείς συντάξεις, υγεία, κοινωνικό σύστημα, κράτος δικαίου και μια "πράσινη" ανάπτυξη.

    Αναφερόμενος στα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε: "Καταφέραμε πολλά. Παρά τις αντιρρήσεις μεγάλων δυνάμεων βάλαμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να υπάρχει σιγουριά, αλλά είναι απαράδεκτο εν έτει 2008 να υπάρχει κατοχή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σήμερα ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ένας ηγέτης με μεγάλους ορίζοντες και στόχους, που έχει καταφέρει με το κύρος του να αποκτήσει τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας. Μας συνδέει μια ιδιαίτερη και προσωπική και αγωνιστική φιλία και συνεργασία. Έχει την αμέριστη στήριξη την δικιά μου και του ΠΑΣΟΚ.

    Προς την Τουρκία λέμε "επιτρέψτε επιτέλους οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, από μόνοι τους, χωρίς παρεμβάσεις, να λύσουν τα προβλήματά τους για να υπάρξει η επανένωση του νησιού. Να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων ΟΗΕ και των κανόνων της ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει να αποσύρει τα στρατεύματά της".

    Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για δυσάρεστα μέχρι τώρα αποτελέσματα, επανέλαβε την θέση του για "μία σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις περιπτώσεις, χωρίς διπλές ονομασίες" και πρόσθεσε: "Δυστυχώς τώρα έρχεται ο διαμεσολαβητής και καταθέτει μια πρόταση η οποία συνδέει ακόμη και θέματα εθνοτήτων. Δεν είμαι εδώ για να κάνω κριτική στην κυβέρνηση από την Νέα Υόρκη. Την κάνω και στην Αθήνα. Είμαι εδώ για να πω ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι για την πορεία των πραγμάτων και ξέρω ότι σας πονούν αυτά τα ζητήματα. Σε μια δημοκρατία είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την κριτική μας για να πάει μπροστά ο τόπος. Όταν αντιμετωπίζουμε όμως προκλήσεις όπως του πρωθυπουργού της FYROM, είμαστε ενωμένοι".

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στον ρόλο της Διασποράς υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στήριξε πολυάριθμα προγράμματα, δημιούργησε έδρες Νεοελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με στόχο να μείνει ζωντανός ο δεσμός των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους και έκανε λόγο για μια ομογένεια που δίνει με τον τρόπο της πολλά για να πάει μπροστά ο Ελληνισμός.

    Σε ό,τι αφορά την ψήφο των Αποδήμων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μπορούν να εκπροσωπούνται και οι ομογενείς του εξωτερικού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τόνισε, δε, ότι δεν επιθυμεί να μεταφέρει τις μικροκομματικές συγκρούσεις στο εξωτερικό, αλλά οι Έλληνες να είναι πάντα ενωμένοι και να έχουν την δυνατότητα να ακούγεται η δική τους φωνή στο Κοινοβούλιο και επέκρινε τις προτάσεις της κυβέρνησης για το σχετικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι μπορεί να καταλήξει να μην υπάρχει καμμία εκπροσώπηση των ομογενών. "Το ΠΑΣΟΚ προτείνει: ξεχωριστές περιφέρειες, επιστολική ψήφο ή ψήφο σε προξενική κάλπη και οι έδρες που θα ψηφίζονται να προέρχονται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ώστε να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιος θα εκλεγεί".

    Κληθείς να σχολιάσει όσα διεμείφθησαν κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: " Ο κόσμος δεν αντέχει και δεν ανέχεται πια τα πολλά και μεγάλα λόγια. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με άλλη πορεία, πορεία σύνεσης. Μια κυβέρνηση που θα ασχολείται με τις πραγματικές ανάγκες του λαού και όχι μια κυβέρνηση η οποία θα ασχολείται με τις εσωτερικές ισορροπίες και τα εσωτερικά της αδιέξοδα. Για μία ακόμη φορά βλέπουμε πόσο μακριά είναι η κυβέρνηση από την πραγματικότητα του Έλληνα πολίτη".

    Δηλώσεις εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται σχέδιο νόμου το οποίο προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή και θα αφορά στην προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις οικονομικές κρίσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Εξ άλλου, παρατηρητή των διεθνών οικονομικών εξελίξεων χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή όσα δήλωσε ο κ. Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό ομόλογό του.

    Ο πρωθυπουργός αρκείται σε διαπιστώσεις, τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τη διεθνή κρίση ως άλλοθι των προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική του και για την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δεν ευθύνεται η διεθνής οικονομική κρίση για την υποχώρηση της ανάπτυξης κάθε χρόνο στην Ελλάδα,για την φορολογική απαλλαγή των λίγων και την επιβάρυνση των πολλών, για τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, για τη μείωση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία. Ολα αυτά, πρόσθεσε, είναι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης Καραμανλή.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιπαράβαλε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρεου μιλώντας στη Σοσιαλιστική Διεθνή,η οποία συνέστησε, με πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου,μια υψηλού επιπέδου ομάδα εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί τρόπους αποφυγής παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον και νέους τρόπους ρύθμισης της αγοράς.

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση,όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου,μεταφέροντας το πνεύμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, δεν είναι ούτε τυχαία,ούτε μοιραία,αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων συντηρητικών επιλογών και αποτέλεσμα της έλλειψης ρύθμισης, αλλά και μιας συγκεκριμένης αντίληψης για το ρόλο των αγορών.

    Αυτή η κρίση,πρόσθεσε ο κ.Παπακωνσταντίνου,αναδεικνύει ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις παγκοσμίως για την οικονομική πολιτική.

    Και πρόσθεσε ότι στην παρούσα οικονομική κρίση ιδιωτικοποίηθηκαν τα κέρδη και γίνεται προσπάθεια να κρατικοποιηθούν οι ζημιές.

    Πρέπει,πρόσθεσε,να ξαναδούμε το ρόλο του κράτους μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος,αλλά και πολύ μακριά από την ασυδοσία της αγοράς,μια λογική που διέπει και την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην δήλωση του κ. Καραμανλή περί στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, δήλωση την οποία χαρακτήρισε πρόκληση.

    Και αναφέρθηκε στο ταμείο κατά της φτώχειας το οποίο δημιούργησε η κυβηέρνηση και το οποίο με βάση τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη τον περασμένο Νοέμβριο θα είχε χρηματοδοτηθεί για το 2008 με 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα αυξάνονταν σταδιακά για να φθάσουν τα δύο δισ. ευρώ.

    Αντί αυτών,ειπε ο κ.Παπακωνσταντίνου,το Δεκέμβριο του 2007 ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό του 2008 μόλις 100 εκατ. ευρώ και από τον Ιανουάριο που ενεργοποιήθηκε το Ταμείο, κανένας φτωχός δεν πήρε ούτε ένα ευρώ.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε εξ άλλου ότι μέχρι τέλος του 2008 από το συγκεκριμένο ταμείο δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ στους δικαιούχους.

    Και ζήτησε από τον κ. Κ. Καραμανλή να πάψει να κοροϊδεύει,όπως είπε,τους πολίτες,προσθέτοντας ότι υπάρχουν και όρια τα οποία ο πρωθυπουργός και το κόμμα του έχουν ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό.

    Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση για το ζήτημα των ελλειμμάτων και το ενδεχόμενο της επιτήρησης ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ούτε ο φετινός προϋπολογισμός, όπως και κανένας από τους προηγούμενους προϋπολογισμούς της ΝΔ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, όπως είχε ψηφιστεί.

    Το φάσμα της επιτήρησης πλανάται πάνω από την Ελλάδα, είπε και πρόβλεψε ότι το έλλειμμα για το 2007 θα κινηθεί σημαντικά πάνω από το 3% και το ίδιο περίπου θα συμβεί και για τον προϋπολογισμό του 2008.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα πρόκειται για δεύτερη φορά επί ΝΔ, που η χώρα θα μπει στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, την πρώτη φορά για λογους ρεβανσισμού της ΝΔ και την δεύτερη γιατί το κόμμα αυτό δεν μπορεί να πετύχει τα αυτονόητα.

    Σε ερώτηση για τη ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε τη θέση του Κινήματος για ενιαία δημόσια ΔΕΗ, ανταγωνιστική στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και αυτό θα επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε χαρακτηρίσει ως ομολογία αποτυχίας την δήλωση από πλευράς διοίκησης της ΔΕΗ ότι και το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι ζημιογόνο.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε τη δήλωση αυτή ως προάγγελο ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς και ως προάγγελο νέας αύξησης των τιμολογίων του ρεύματος.

    Και σημείωσε ότι η σημερινή διοίκηση και η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνουν ούτε καν την ευθύνη της διαχείρισης η οποία είναι ζημιογόνα, παρά τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στο μεταξύ.

    Αδυναμία του πρωθυπουργού να διοικήσει το κόμμα του έδειξε η ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ,δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

    Οπως σημείωσε, ο κ.Καραμανλής δεν είπε τίποτα για τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα νοικοκυριά, τη μείωση των εισοδημάτων και τις πενιχρές αυξήσεις του 2009 οι οποίες έχουν ήδη φαγωθεί.

    Σημείωσε, επίσης, ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν αναφέρθηκε ούτε στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, παρά τις μεγάλες αποκαλύψεις.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή ως το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο από τη μεταπολίτευση.

    Ακόμη επανέφερε το θέμα πώλησης οικοπέδων στη Μαγνησία σε πρόσωπο συγγενικό σε υπουργό της κυβέρνησης, για το οποίο, όπως είπε, αναμένονται εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε, το μόνο που έκανε στην Κεντρική Επιτροπή ήταν να φοβερίσει.

    Και αναρωτήθηκε τί είδους διακυβέρνηση της χώρας είναι αυτή που κρέμεται από την ώρα που η γραμματέας του κ.Θ. Γιαννόπουλου έστειλε γραπτή του συνέντευξη σε εφημερίδα, ή από το τί θα πει το επόμενο πρωϊ ο κ. Τατούλης.

    Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός ασχολείται με αυτά τα θέματα και όχι με τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Επίσης ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής τονίζοντας ότι το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει κοινωνική πολιτική για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Στροφή του κόσμου στο ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνει ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και αποδίδει τη στροφή αυτή στην προγραμματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ "απέναντι σε μια κυβέρνηση και σε έναν πρωθυπουργό που ασχολείται μόνο με τα του οίκου του".

    Εξ άλλου, ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά σημερινές δηλώσεις του κ.Α. Αλαβάνου στην εφημερίδα "Τα Νέα" ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθά στο δημόσιο διάλογο με τηλεοπτικές ατάκες στις οποίες επιδίδεται, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ.Τσίπρας. Το ΠΑΣΟΚ, είπε,είναι έτοιμο να συζητήσει για την ουσία των θεμάτων, όχι όμως με ατάκες.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του κ.Α.Αλαβάνου για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, σε βάθος δεκαετίας,για την υπόθεση Βατοπεδίου,ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει,όταν έρθει στη Βουλή ο φάκελος Σανιδά,αν θα προκρίνει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι ο κ. Αλαβάνος δεν προσφέρει όταν αναζητά συμψηφισμούς και αντί να ασχολείται με όλα όσα έγιναν και φέρουν τις υπογραφές υπουργών της ΝΔ και συμβολαιογράφων συζύγων υπουργών, προσπαθεί να βρεί κάτι για το ΠΑΣΟΚ το οποίο τελικά δεν βρίσκει.

    Σε ερώτηση εξ άλλου για την υπόθεση της Μονής Τοπλού στην οποία είχε αναφερθεί ο κ. Αλαβάνος την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να ρωτήσει για το θέμα στελέχη του κόμματός του, τα οποία εμπλέκονται με επιχειρηματίες επενδυτές που είχαν δείξει ενδιαφέρον να κάνουν επένδυση στη συγκεκριμένη μονή.

    [04] "Πλήγμα στον δικομματισμό"

    Να γυρίσουν "την πλάτη στις δυνάμεις του δικομματισμού" κάλεσε τους εργαζόμενους η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το Πέραμα, όπου περιόδευσε τη Δευτέρα.

    Η κα Παπαρήγα μιλώντας στους εργαζόμενους του δήμου Περάματος, τάχτηκε κατά των κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας, τονίζοντας πως το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση.

    «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ούτε αλλάζουν, ούτε φτιάχνουν», είπε. «Το ένα κόμμα είναι έτσι από γέννησής του, το άλλο απέκτησε τα ίδια χαρακτηριστικά στην ενηλικίωσή του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεμπερδεύουν και με τους δυο», είπε χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα.

    Η γγ του ΚΚΕ επέκρινε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη "για τη χείρα φιλίας που τείνει προς τη ΝΔ", ενώ αναφερόμενη στα περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ, τα χαρακτήρισε ως "αστεία πράγματα" και ως «προκαθορισμένο ραντεβού στη γωνία με τους δυο να παλεύουν ποιος θα επιβάλει τους δικούς του όρους σβ αυτό το ραντεβού».

    «Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να "αδυνατίσουν" και τα δυο κόμματα εξουσίας, να καταφέρουν ένα δυνατό πλήγμα στον δικομματισμό», ανέφερε η κα Παπαρήγα και σημείωσε ότι σβ αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ προσφέρει εναλλακτική λύση μέσα από το δυνάμωμα του εργατικού κινήματος και τη συμπόρευσή του με τις αγροτικές δυνάμεις της χώρας.

    ΚΚΕ για την οικονομική κρίση

    "Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο δίλημμα περισσότερο ή λιγότερο κράτος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.Καμιά μορφή διαχείρισης δεν μπορεί να την ματαιώσει.Και οι δυο φορτώνουν, από διαφορετικό δρόμο, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ,"το οικονομικό μοντέλο της ΕΕ δεν είναι διαφορετικό από αυτό των ΗΠΑ, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός:Και στα δυο η κρατική παρέμβαση υπήρχε πάντα.Λειτουργούσε και λειτουργεί υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.Μόνο η μορφή αλλάζει ανάλογα με τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης".

    Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει:

    "Και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ η συγκέντρωση του κεφαλαίου είναι τόσο μεγάλη που για να εξασφαλιστεί η αναπαραγωγή του η παρέμβαση του κράτους και των κυβερνήσεων είναι ισχυρότατη και καθοριστική. Κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την ίδια στρατηγική. Προωθεί τις ίδιες στρατηγικές επιλογές των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, διευρύνει την εκμετάλλευση περιορίζοντας και αφαιρώντας λαϊκά δικαιώματα.Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία.Αντιμονοπωλιακή συσπείρωση και απειθαρχία στην ΕΕ, ισχυρό ΚΚΕ.Αυτή πρέπει να είναι η λαϊκή απάντηση".

    [05] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Η διεθνής οικονομική κατάσταση και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεδριάσει το μεσημέρι.

    Τις δέκα προγραμματικές θέσεις - προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ακτοπλοϊα παρουσίασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, ανοίγοντας χθες τις εργασίες της σύσκεψης - συζήτησης με θέμα "Προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοϊας", στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της νησιωτικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών, εργασιακών και επαγγελματικών φορέων και ειδικοί επιστήμονες.

    Κατά την ομιλία του ο κ. Αλαβάνος τόνισε πως «τα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από την απελευθέρωση της Ακτοπλοϊας και την εφαρμογή του μοντέλου μιας κερδοσκοπικής Ακτοπλοϊας επέφεραν αρνητικές συνέπειες» και σημείωσε πως τα αρνητικά αποτελέσματα, «που ζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, ήταν προκαθορισμένα και προβλεπόμενα».

    Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «το μοντέλο των ελεύθερων αγορών οδήγησε στον αυξανόμενο μονοπωλιακό έλεγχο της ακτοπλοΐας, δεν οδήγησε σε μείωση των ναύλων, δε βελτίωσε την εξυπηρέτηση των νησιών, έχει οδηγήσει ήδη σε ένα καθεστώς διαφορετικών ταχυτήτων, επιδείνωσε, επίσης, τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων». Πρόσθεσε, τέλος, ότι «το "νεοφιλελεύθερο" μοντέλο αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος με τις επιδοτήσεις των λεγόμενων άγονων γραμμών που, ωστόσο, δε λύνουν το πρόβλημα».

    Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, εδράζεται στο δεδομένο της νησιωτικής ιδιαιτερότητας της χώρας και τον κοινωνικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

    Με βάση την φιλοσοφία αυτή, από τον ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται:

    - Η οργάνωση ενός συστήματος παροχής κοινωνικού αγαθού και όχι παραγωγή εμπορεύματος με σκοπό το κέρδος, με έμπρακτη εφαρμογή του συνταγματικού άρθρου 101, παρ. 4 για «τις νησιωτικές περιοχές».

    - Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών που προϋποθέτει: τακτικές, προγραμματισμένες, γρήγορες και ασφαλείς συνδέσεις, δημόσιου χαρακτήρα εθνικό αερομεταφορέα (Ολυμπιακή) με συνεχή βελτίωση αεροπορικών υπηρεσιών για τα νησιά, ενθάρρυνση και ενίσχυση της χρησιμοποίησης και άλλων μέσων όπως υδροπλάνα, ελικόπτερα, κλπ για την κάλυψη ειδικών αναγκών. Αυτό το σύστημα των πολλαπλών και συμπληρωματικών μέσων απαιτεί ένα ενιαίο κέντρο επιτελικής διεύθυνσης, προγραμματισμού εποπτείας και ελέγχου.

    - Διάθεση δημοσιονομικών πόρων, οι οποίοι σήμερα διατίθενται για την επιδότηση των λεγόμενων άγονων γραμμών - επιχορηγήσεων του αναπτυξιακού νόμου, που φτάνουν το 40% μιας επένδυσης και παροχή δυνατοτήτων χαμηλότοκου δανεισμού, ως τα τρία σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ.

    - Δημιουργία ενός δημόσιου κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, υπεύθυνου για τη ναυπήγηση ή την αγορά πλοίων για την κάλυψη των άγονων γραμμών, την σύνδεση των νησιών μεταξύ τους και την ρύθμιση του συστήματος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

    - Η συνύπαρξη του δημόσιου αυτού φορέα με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες πρέπει να υπόκεινται σε ένα πλαίσιο αυστηρότατων κανόνων.

    - Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας των εισιτηρίων, όπως: η καθιέρωση της αρχής του «μεταφορικού ισοδύναμου», η ίση μεταχείριση πολιτών ανάμεσα στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα, «ελευθέρας» για τους φοιτητές των ανώτατων ιδρυμάτων στα νησιά, έκπτωση 50% έκπτωση για όλη την νεολαία.

    - Θεσμοθέτηση Χάρτας με τα δικαιώματα των πολιτών-επιβατών-χρηστών των υπηρεσιών της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

    - Διασφάλιση με αποτελεσματικό τρόπο των συνθηκών ασφαλούς εργασίας και ικανοποιητική αμοιβή των ναυτικών, διαφύλαξη των κεκτημένων, συνεχής παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας.

    - Εκσυγχρονισμός και ενίσχυση των υποδομών τόσο των λιμενικών, όσο και των υποδομών για τη σύνδεση των τελευταίων με τα οδικά και τα λοιπά δίκτυα. Το Ε.Σ.Π.Α. πρέπει να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών.

    - Δημιουργία ενός Διεθνούς Ευρωπαϊκού Φόρουμ για κοινωνικά υπεύθυνες και οικολογικά συμβατές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ.Αλαβάνος αναφέρθηκε στην χρηματοπιστωπιστική κρίση και ζήτησε από τον κ . Αλογοσκούφη να ενημερώσει τη Βουλή «για τα ειδικά μέτρα προστασίας που θα πάρει, δίνοντας ιδιαίτερη προτεραιότητα στα νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, αλλά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «η άνοδος του Euribor και συνολικά των ευρωπαϊκών επιτοκίων δημιουργεί μια νέα κατάσταση. Ιδιαίτερα με το ύψος που έχει πάρει το επιτόκιο στο 7-8% για τα στεγαστικά δάνεια και βάζει σε έναν τεράστιο κίνδυνο χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας».

    Επίσης ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, ζητώντας και πάλι την άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα "όπως εξελίχθηκε την τελευταία δεκαετία" και τόνισε πως «περιμένει, επιτέλους, μια απάντηση από μια κυβέρνηση η οποία κωφεύει, αλλά και από τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 September 2008 - 4:30:33 UTC