Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βιώσιμη λύση για την Ο.Α."
  • [02] Ταύτιση απόψεων
  • [03] Ενίσχυση της ρευστότητας

  • [01] "Βιώσιμη λύση για την Ο.Α."

    Ως τη μόνη λύση στο διαχρονικό αδιέξοδο των Ολυμπιακών Αερογραμμών και ως το επωφελέστερο εγχείρημα για την εταιρεία και το Δημόσιο, ανέδειξε το κυβερνητικό σχέδιο για τον εθνικό αερομεταφορέα, ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στην σχετική επίκαιρη επερώτηση του ΠΑΣΟΚ.

    Κατά τη συζήτηση, η οποία εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους μεταξύ των βουλευτών κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με εκτόξευση "πυρών" από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς το ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική τους στην ΟΑ, ο υπουργός Μεταφορών, υπεραμύνθηκε της σημερινής λύσης, ως μόνιμης και βιώσιμης.

    Ο κ. Χατζηδάκης επαναδιατύπωσε ότι διατηρείται το όνομα και το σήμα, αξιοποιούνται όλα τα περιουσιακά στοιχεία, διατηρείται το πτητικό έργο, καθορίζεται ρητή υποχρέωση των επενδυτών για την κάλυψη των νησιών και εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι.

    Απέναντι στις κατηγορίες, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, περί "ενταφιασμού του εθνικού αερομεταφορέα, μέσω της εφαρμογής ενός έωλου σχεδίου το οποίο θα αποτύχει και εν τέλει θα οδηγήσει σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο", ο κ. Χατζηδάκης σύστησε να μην προδικάζεται το αποτέλεσμα, να μην δημιουργείται ανασφάλεια στους εργαζόμενους και ζήτησε "να κάνουν λίγη υπομονή", "να μην είναι προπέτες", "να μην βάζουν τόσο χαμηλά τον πήχυ", καθώς, όπως τόνισε ο υπουργός, «θα βρεθεί σοβαρός και αξιόπιστος επενδυτής. Κι η κυβέρνηση θα ανέβει πάνω από τον πήχυ».

    Προηγουμένως, ο πρώτος επερωτών του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Τσιόκας, είχε μιλήσει για "συζήτηση -μνημόσυνο", είπε ότι η κυβέρνηση "βάζει ταφόπλακα στην Ολυμπιακή" και χαρακτήρισε τον υπουργό "ταχυδρόμο των Βρυξελλών και των ανταγωνιστών της εταιρείας".

    Ο Νίκος Σηφουνάκης είπε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις είναι καταστροφικές, πωλείται σήμερα η Ελλάς, όπως το β90-93», ο Β. Γερανίδης ανέφερε πως «τα "golden boys" της ΝΔ συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο», ο Μίμης Ανδρουλάκης παρουσίασε όσους μιλούν σήμερα για την Ολυμπιακή ως «ορισμένους λεβέντες, που αφού ασελγήσουν πολλαπλά σε μια κοπέλα, μετά την καταγγέλλουν ως πόρνη».

    Απαντώντας ο υπουργός Μεταφορών, κατά την πρωτολογία του, τόνισε πως η κυβέρνηση ακολουθεί τον δρόμο της ευθύνης και μέσω της λύσης αυτής επιδιώκει μια σύγχρονη υγιή εταιρεία, κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών. Χαρακτήρισε «ανακρίβειες» τα όσα ειπώθηκαν από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρωτώντας χαρακτηριστικά: «Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε;».

    « Η Ολυμπιακή, με τη σημερινή της μορφή, δεν μπορεί να γίνει κερδοφόρα επιχείρηση, με καμιά κυβέρνηση, με κανέναν υπουργό, σε καμιά χώρα», είπε και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πείσει ούτε τους οπαδούς του ότι η εταιρία δεν ήταν προβληματική. «Μιλάτε σαν να μας παραδώσατε φλουρί κωνσταντινάτο. Προσπαθείτε να μας πείσετε πως η γη είναι επίπεδη κι ο ήλιος ανατέλλει από τη δύση. Η πραγματικότητα όμως είναι ξεροκέφαλη. Η ΟΑ είναι η μόνη εταιρεία, στην ΕΕ, διαχρονικά ζημιογόνα, η μόνη που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα και έχει τέσσερις αρνητικές αποφάσεις για κρατικές ενισχύσεις».

    Στο επιχείρημα ότι ξεπουλάει την Ολυμπιακή και ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ανταγωνιστών της εταιρίας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι "το ΠΑΣΟΚ βαρύνεται με τρία αποτυχημένα προγράμματα εξυγίανσης και τρεις αποτυχημένες προσπάθειες πώλησης της Ολυμπιακής" και αφού υπενθύμισε πως επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, το μερίδιο της Aegean έφτασε στο 41%, σε προσωπικό τόνο είπε: «Ξέρετε ότι είμαι καθαρός και ότι πιστεύω σε αυτό που κάνω, το θεωρώ ως πατριωτικό μου καθήκον να βρεθεί λύση. Αφήνετε θλιβερά υπονοούμενα. Λειτουργώ με τιμιότητα και ευθύνη. Αν κάποιος πράγματι στηρίζει τους ανταγωνιστές της Ολυμπιακής, είστε εσείς που θέλετε τη διαιώνιση της κατάστασης αυτής».

    Ανέφερε επίσης, πως η εταιρία λειτουργεί σήμερα χάρη στην ανοχή του κράτους και τη στήριξη των φορολογουμένων, καθώς, όπως είπε, τα 36 από τα 40 δρομολόγια εξωτερικού είναι ζημιογόνα, όπως και τα επιδοτούμενα του εσωτερικού.

    Στο επιχείρημα ότι αν κλείσει η Ολυμπιακή, θα καταρρεύσει ο τουρισμός, ο κ. Χατζιδάκης είπε ότι στοιχεία αποδεικνύουν πως το 90 % τουριστών φτάνουν με άλλα δρομολόγια.

    Για το κόστος των μέτρων που αφορούν τους εργαζόμενους, ανέφερε ότι είναι σε βάθος 25ετίας και το ποσό είναι όσο τα ελλείμματα της εταιρίας για τρία χρόνια.

    Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Βερελής, κατά την πρωτολογία του υπερασπίστηκε της πολιτικής του, στην ΟΑ, λέγοντας πως η προσπάθειά του ήταν η μόνη διαρθρωτική αλλαγή και το πρόσκομμα που είχε να αντιμετωπίσει, ήταν η ΕΕ και κάποιοι, οι οποίοι την «βοηθούσαν». Πρόσθεσε δε, πως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ κατέθεταν συνεχώς ερωτήσεις στην Κομισιόν, «την περίοδο που οι κυβερνήσεις μας έψαχναν λύση».

    Ο κ. Βερελής κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν εκμεταλλεύτηκε «την ευκαιρία» της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στην εταιρεία με το δικό του εγχείρημα και μόλις ήρθαν οι επενδυτές, τούς έδιωξε.

    Στην δευτερολογία του, αμφισβήτησε το κυβερνητικό σχέδιο λέγοντας ως «έχει μηδαμινές πιθανότητες να πετύχει», αφού, όπως είπε, χάθηκαν οι χρόνοι με αποτέλεσμα το εγχείρημα να είναι ήδη υπό κατάρρευση.

    «Η Βιστωνίδα πετάει, κ. υπουργέ; Η Ολυμπιακή, πάντως, αμφιβάλλω αν θα πετάει. Κι αμφιβάλλω αν θα βρεθεί κάποιος να βάλει χρήματα σβ αυτή την εταιρία», είπε ο κ. Βερελής και καταληκτικά ανέφερε: «Ήρθατε να διαχειριστείτε την εξώδιο ακολουθία».

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος - για τον οποίο ο Απ. Κακλαμάνης επικαλέστηκε κώλυμμα αφού δεν παρέστη ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του, αλλά προσήλθε ως ομιλητής - αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ΟΑ και στα προγράμματα εξυγίανσης, που δεν καρποφόρησαν, ανέφερε ότι με το σχέδιο Βερελή «είχαμε φτάσει στο παρά πέντε μιας ανεκτής λύσης, ήταν τότε δυνατό να προσελκυθούν επενδυτές», αλλά άρχισε η επιδείνωση της κατάστασης με τις επιλογές της νέας κυβέρνησης. Για το σημερινό σχέδιο είπε πως η κυβέρνηση έχει την αφελή προπέτεια να πει ότι βρήκε λύση, όταν - όπως είπε - πρόκειται για μια τριτοκοσμική προσέγγιση, αφού «ως όμηρος επιρροών μάς φέρνετε μπροστά σε αδιέξοδο, είναι απίθανο να βρεθεί επενδυτής» και εντέλει «θα δημιουργηθεί νέο μονοπώλιο, αυτή τη φορά ιδιωτικό».

    Ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκης, απάντησε πως ο Χρήστος Βερελής δεν κατάφερε τελικά τίποτα, παρά τις προθέσεις του, καθώς προχώρησε ένα σχέδιο για την ΟΑ εκ προϊμίου αντικρουόμενο στις επιταγές της Κομισιόν, εν ήδη προεκλογικού τρικ, ενόψει των εκλογών, τις οποίες έχασε το ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι "το σχέδιο Βερελή απέτυχε, διότι οι επενδυτές φοβούμενοι ότι θα επωμιστούν τα χρέη της ΟΑ, αφού το πρόγραμμα δεν είχε εγκριθεί από την ΕΕ, δεν επένδυσαν ποτέ". Κατέθεσε δε, στα πρακτικά της Βουλής τις επιστολές τής τότε Επιτρόπου, Λογόλα Ντε Παλάθιο, η οποία είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα κάνει δεκτό το πρόγραμμα, γιατί χαρακτηριζόταν από απουσία μέτρων και για στρέβλωση του ανταγωνισμού.

    Ο κ. Χατζηδάκης, αφού ανέγνωσε δηλώσεις του Χρ. Βερελή και του Θ. Πάγκαλου, με τις οποίες τάσσονταν αναφανδόν υπέρ της πώλησης της ΟΑ, καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ έλλειψη προσανατολισμού και σαφούς θέσης για το μέλλον της εταιρείας από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανεπιτυχή πολιτική ως κυβέρνηση, λέγοντας πως μετά από μια πολύωρη συζήτηση εξακολουθεί να μην έχει καταλάβει τη θέση του ΠΑΣΟΚ.

    Ανέφερε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου «θυμήθηκε παλιές ηρωικές μέρες» και σήμερα παριστάνει τον τιμητή.

    «Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για τους ασθενέστερους, πρέπει να συνταχθείτε μαζί μας για μια σύγχρονη Ολυμπιακή κι όχι για τη διατήρηση μιας βαριά άρρωστης κατάστασης, που ζημιώνει τους Έλληνες φορολογούμενους», είπε ο υπουργός Μεταφορών και εξήγησε πως αν δεν υπήρχαν τα ελλείμματα της ΟΑ, θα είχαμε φτιάξει 50 μεγάλα νομαρχιακά νοσοκομεία και 600 σχολεία, θα είχαν πληρωθεί οι αυξήσεις των συντάξεων και του ΕΚΑΣ».

    «Εσείς ψάχνετε να βρείτε τι θα πιστέψετε. Εμείς παραμένουμε στη θέση μας, αποκρατικοποιούμε την εταιρεία με πλήρη κάλυψη σε όλα τα επίπεδα, πραγματοποιούμε μια διαρθρωτική αλλαγή». Επισήμανε ακόμη ότι συγκρούονται δύο πολιτικές σχολές, εκείνη του συντηρητισμού, που δεν επιθυμεί να αλλάξει τίποτα στον τόπο, και εκείνη των μεταρρυθμίσεων και της ευθύνης.

    Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος αφού ανέφερε ότι το σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός «γίνεται από λάθος κυβέρνηση, είναι λάθος κίνηση και σε λάθος χρόνο», προέβλεψε για το ενδεχόμενο εξεύρεσης επενδυτή ότι «αλητείες θα παρουσιαστούν για να αγοράσουν την Ολυμπιακή, όπως αλητείες ήταν αυτές που παρουσιάσθηκαν στις προκηρύξεις ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

    «Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης», είπε, είναι ότι ολοκληρώνει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στο «μοντέλο Ακριβάκη» και την αγγλική Speedwing. Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε με σφοδρότητα το ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Έχετε μεγάλες ευθύνες, κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Περιμέναμε μια αυτοκριτική, έναν προβληματισμό ότι μπορεί να κάνατε λάθος. Οι πάντες ταξίδευαν τζάμπα. Υπήρχαν κομματικές διοικήσεις, οι οποίες επέλεγαν αεροπλάνα με βάση την προμήθεια και τη μίζα που θα έπαιρναν... Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πρόσωπο το οποίο κατηγορείται - δεν λέω ότι είναι ένοχος- για την υπόθεση Siemens, που σημαίνει τι; Πως καθόριζε τις προμήθειες του δημοσίου με βάση τη μίζα και ήταν υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ. Τα ξέρετε όλα αυτά».

    Πλήρη σύγχυση θέσεων, που δημιουργεί σύγχυση στο Κοινοβούλιο, καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Γιαννέλης.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, ισχυρίσθηκε ότι "η λύση που δίνει η κυβέρνηση είναι υποταγμένη στη συνθήκη του Μάαστριχτ και των πολιτικών της Ένωσης". Χαρακτήρισε την κόντρα ΝΔ -ΠΑΣΟΚ «κοκορομαχία με νεροπίστολα, αφού έχετε την ίδια αντίληψη, προσκυνάτε την ίδια θεότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    «Περίσσεψε στην αίθουσα ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Α. Ροντούλης, και σημείωσε πως «όταν κανείς ακούει τον κ. Χ. Βερελή να μιλάει, είναι σαν να ακούει τον κ. Κ. Χατζηδάκη. Όταν μιλάει ο κ. Κ. Χατζηδάκης είναι σαν να ακούει τον κ. Χ. Βερελή, τελικά έχουμε μπερδευτεί σε αυτή την αίθουσα».

    [02] Ταύτιση απόψεων

    Πρόβλημα, το οποίο έχει χρονίσει και πρέπει να διευθετηθεί όσο το δυνατό συντομότερα, χαρακτήρισε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με την Ελληνίδα ομόλογό του, Ντόρα Μπακογιάννη, στο Παρίσι.

    Ο κ. Κουσνέρ υπογράμμισε ότι «ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα διαφωνίας» και πρόσθεσε ότι "βεβαίως, υπάρχει το πρόβλημα της ΠΓΔΜ" το οποίο, όπως είπε, είναι θέμα, που αφορά όλους.

    Στο ερώτημα πώς τοποθετείται ο ίδιος επί του συγκεκριμένου θέματος, ο κ. Κουσνέρ δήλωσε :

    "Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, γιατί το έχουμε πάντα κάνει. Επιθυμούμε, όμως, να διευθετηθεί το πρόβλημα όσο το δυνατό πιο γρήγορα, γιατί δεν θέλουμε να παραμείνουμε επβ αυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζω ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα επιτευχθεί πρόοδος".

    Η συνάντηση με την κα Μπακογιάννη ήταν σχετικά μακρά, διήρκεσε μιάμιση ώρα. Συνοδεύοντάς την στην έξοδο, ο κ. Κουσνέρ εξέφρασε "μεγάλη χαρά" για τη συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό, δηλώνοντας παράλληλα ότι συναντιώνται "συχνά, άλλα όχι αρκετά".

    Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά τις κοινές τους θέσεις σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και σε άλλα που πρόκειται να τους απασχολήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Κουσνέρ χαρακτήρισε το ζήτημα της Γεωργίας ως "θέμα με δυσκολίες" και εξήγησε ότι συζήτησε αναλυτικά με την κα Μπακογιάννη τί πρέπει να κάνει η ΕΕ "ως τις 15 Οκτωβρίου, τουλάχιστον".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση ΕΕ - Ρωσίας, που αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε διεξοδικά με την κα Μπακογιάννη "για ό,τι είναι δυνατό να γίνει αλλά και ό,τι διευκρινίζεται με τη συμφωνία των 6 σημείων", που συνυπέγραψαν οι πρόεδροι Μεντβέντεφ, Σαρκοζί και Σαακασβίλι.

    "Αυτό απαιτεί σημαντική δουλειά και είναι απαραίτητο να είμαστε μαζί, Γαλλία και Ελλάδα, διότι ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μάς δεν υπάρχει, προφανώς, ούτε ένα σημείο διαφωνίας».

    Στις δηλώσεις της η Ελληνίδα υπουργός εξέφρασε και τη δική της χαρά για την εξαιρετική -όπως είπε- συνεργασία με τον Μπερνάρ Κουσνέρ, "έναν υπουργό που έχει, βεβαίως, φέτος την Προεδρία της ΕΕ, αλλά και που εκπροσωπεί τη Γαλλία, μια χώρα, που σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, αλλά και για τη διεθνή σκηνή, έχει πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες".

    Η κα Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι συζήτησε με το Γάλλο ομόλογό της για το Κυπριακό, για τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, αλλά και για τις εξελίξεις στις συνομιλίες περί της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    "Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση. Η Ελλάδα και η Γαλλία, όπως και ο ίδιος σας είπε, έχουν κοινές θέσεις και για μας, αυτή η συνεργασία είναι πολύ σημαντική», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε οτι θα προβεί σε δηλώσεις σε σχέση με την ΠΓΔΜ, μετά την συνάντησή της, το απόγευμα, με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    [03] Ενίσχυση της ρευστότητας

    Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στα ασιατικά και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ενισχύεται και το δολάριο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης που απειλεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκαμψε θεαματικά, στο τέλος μιας συνεδρίασης με πολλά σκαμπανεβάσματα, με την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παρέμβει για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 11.019,69 μονάδες, αυξημένος κατά 410,03 μονάδες ή +3,86% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κέρδισε 100,25 μονάδες ή +4,78% και έφτασε στις 2.199,10 μονάδες. Ο δείκτης Standard and Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.206,31 μονάδες, με αύξηση 49,92 μονάδων ή +4,32%.

    Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο έκλεισε με άνοδο 3,76%, στο Χονγκ-Κονγκ ο δείκτης Hang-Sheng με άνοδο 9,61%, στη Σαγκάη ο δείκτης Shanghai Composite με άνοδο 9,46%, στη Σεούλ ο δείκτης Kospi με άνοδο 4,55% και στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times με άνοδο 5,98%.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε το μεσημέρι κέρδη 7,32% και στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κέρδη 5,75%. Στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI κατέγραφε άνοδο 5,68% και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax άνοδο 3,63%. Τα δυο χρηματιστήρια της Μόσχας, RTS και Micex, επανέλαβαν τις συναλλαγές τους σήμερα καταγράφοντας μεγάλη άνοδο των δεικτών τους, γεγονός που τους οδήγησε σε ολιγόωρες διακοπές της λειτουργίας τους.

    Θεαματικές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω κλίματος ευφορίας στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο του αμερικανικού κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.209,26 μονάδες, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή άνοδο σε ποσοστό 8,68%.

    Άνοδο μεγαλύτερη των 5 δολαρίων ανά βαρέλι παρουσιάζει η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σήμερα ξεπερνώντας εκ νέου τα 100 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω των προσδοκιών ότι οι κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης θα συμβάλουν στην ενίσχυση των αγορών.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση κατά 4,91 δολάρια το βαρέλι και είχε ανέλθει στα 102,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε "πιάσει" τα 103,64 δολάρια.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Οκτωβρίου- είχε αυξηθεί κατά 4,65 δολάρια και είχε ανέλθει στα 99,84 δολάρια το βαρέλι.

    "Εκτιμώ ότι το πετρέλαιο είναι ανεβασμένο εξαιτίας της μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης που υπάρχει στις χρηματαγορές. Υπάρχει μια αίσθηση ότι η κρίση φθάνει στο όριο που θα υπάρξει ανάκαμψη και μερικοί τη θεωρούν καλή περίοδο να αγοράσουν" σημειώνει ο Τζέραρντ Ρίγκμπι, ανεξάρτητος σύμβουλος για ενεργειακά θέματα με έδρα το Σίδνεϊ.

    Έδαφος κέρδισε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,4196 δολάρια από το επίππεδο των 1,4288 δολαρίων που διαπραγματευόταν αργά χθές το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4236 δολάρια.

    Η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται στο θετικό κλίμα που δημιούργησε η συντονισμένη παρέμβαση του υπουργού των ΗΠΑ H. Paulson και του διοικητή της Fed Ben Bernanke για την σωτηρία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το σχέδιο διάσωσης που ανακοίνωσαν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα αναλάβει τις ζημιές των τραπεζών από τα subprime morgages και τα χρηματοοικονομικά προιόντα που στηρίχθηκαν σ΄αυτά.

    Ενίσχυση της ρευστότητας

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά σε ενίσχυση της ρευστότητας των διεθνών αγορών με το ποσό των 180 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα του Καναδά.

    Σήμερα, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (BCE) ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει στη διατραπεζική αγορά 40 δισεκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών. Η επιχείρηση αυτή θα ολοκληρωθεί σε τρεις ημέρες και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό την Παρασκευή, διευκρινίζει η BCE σε σύντομη ανακοίνωσή της.

    Με στόχο την τόνωση της αγοράς που δέχεται πλήγμα από την πιστωτική κρίση, η Fed κατέληξε με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες σε συμφωνία εργασιών swap, οι οποίες επιτρέπουν στα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αμοιβαίο βραχυπρόθεσμο δανεισμό ρευστού.

    Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκε, είχαν συνάντηση με στελέχη του Κογκρέσου, τα οποία ενημέρωσαν για τα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί στην αγορά η έλλειψη ρευστότητας.

    Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια σταθεροποίησης των αγορών προχωρά στην αγορά μετοχών των τριών μεγαλύτερων τραπεζών και δίνει κίνητρα -με φοροαπαλλαγές - για να τοποθετηθούν οι επενδυτές στα χρηματιστήρια.

    Επίσης οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας ρίχνουν στην αγορά ακόμα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας.

    Διαπραγματεύεται η Μόργκαν Στάνλει

    Η αμερικανική τράπεζα Μόργκαν Στάνλεϊ διαπραγματεύεται την πώληση έως και του 49% του κεφαλαίου της στον κινεζικό επενδυτικό όμιλο CIC ,στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιβιώσει και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ,γράφουν σήμερα οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.

    Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με τον όμιλο CIC, ο οποίος ήδη μετέχει με 9,9% στο κεφάλαιο της Μόργκαν Στάνλει από τον περασμένο Δεκέμβριο,"έχουν προχωρήσει αλλά μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία",αναφέρει η εφημερίδα,

    Σύμνφωνμα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ,οι υπεύθυνοι της Μόργκαν Στάνλει θα προτιμούσαν μιά συμφωνία με τον κινεζικό όμιλο παρά μιά συγχώνευση με την αμερικανική τράπεζα Wachovia.

    Ο Γκάο Ξιπίνγκ, επικεφαλής του κινεζικού ονμίλου πρόκειται να συναντηθεί με τους υπευθύνους της Μόργκαν Στάνλει στο Σαν Φρανσίσκο,γράφει η εφημερίδα .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 September 2008 - 16:30:25 UTC