Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ταύτιση απόψεων
  • [02] Ενίσχυση της ρευστότητας

  • [01] Ταύτιση απόψεων

    Πρόβλημα, το οποίο έχει χρονίσει και πρέπει να διευθετηθεί όσο το δυνατό συντομότερο, χαρακτήρισε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με την Ελληνίδα ομόλογό του, Ντόρα Μπακογιάννη, στο Παρίσι.

    Ο κ. Κουσνέρ υπογράμμισε ότι «ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα διαφωνίας» και πρόσθεσε ότι "βεβαίως, υπάρχει το πρόβλημα της ΠΓΔΜ" το οποίο, όπως είπε, είναι θέμα, που αφορά όλους.

    Στο ερώτημα πώς τοποθετείται ο ίδιος επί του συγκεκριμένου θέματος, ο κ. Κουσνέρ δήλωσε :

    "Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, γιατί το έχουμε πάντα κάνει. Επιθυμούμε, όμως, να διευθετηθεί το πρόβλημα όσο το δυνατό πιο γρήγορα, γιατί δεν θέλουμε να παραμείνουμε επβ αυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζω ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα επιτευχθεί πρόοδος".

    Η συνάντηση με την κα Μπακογιάννη ήταν σχετικά μακρά, διήρκεσε μιάμιση ώρα. Συνοδεύοντάς την στην έξοδο, ο κ. Κουσνέρ εξέφρασε "μεγάλη χαρά" για τη συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό, δηλώνοντας παράλληλα ότι συναντιώνται "συχνά, άλλα όχι αρκετά".

    Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά τις κοινές τους θέσεις σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και σε άλλα που πρόκειται να τους απασχολήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Κουσνέρ χαρακτήρισε το ζήτημα της Γεωργίας ως "θέμα με δυσκολίες" και εξήγησε ότι συζήτησε αναλυτικά με την κα Μπακογιάννη τί πρέπει να κάνει η ΕΕ "ως τις 15 Οκτωβρίου, τουλάχιστον".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση ΕΕ - Ρωσίας, που αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε διεξοδικά με την κα Μπακογιάννη "για ό,τι είναι δυνατό να γίνει αλλά και ό,τι διευκρινίζεται με τη συμφωνία των 6 σημείων", που συνυπέγραψαν οι πρόεδροι Μεντβέντεφ, Σαρκοζί και Σαακασβίλι.

    "Αυτό απαιτεί σημαντική δουλειά και είναι απαραίτητο να είμαστε μαζί, Γαλλία και Ελλάδα, διότι ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μάς δεν υπάρχει, προφανώς, ούτε ένα σημείο διαφωνίας».

    Στις δηλώσεις της η Ελληνίδα υπουργός εξέφρασε και τη δική της χαρά για την εξαιρετική -όπως είπε- συνεργασία με τον Μπερνάρ Κουσνέρ, "έναν υπουργό που έχει, βεβαίως, φέτος την Προεδρία της ΕΕ, αλλά και που εκπροσωπεί τη Γαλλία, μια χώρα, που σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη, αλλά και για τη διεθνή σκηνή, έχει πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες".

    Η κα Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι συζήτησε με το Γάλλο ομόλογό της για το Κυπριακό, για τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, αλλά και για τις εξελίξεις στις συνομιλίες περί της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    "Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση. Η Ελλάδα και η Γαλλία, όπως και ο ίδιος σας είπε, έχουν κοινές θέσεις και για μας, αυτή η συνεργασία είναι πολύ σημαντική», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε οτι θα προβεί σε δηλώσεις σε σχέση με την ΠΓΔΜ, μετά την συνάντησή της, το απόγευμα, 7 ώρα Ελλάδας, με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    [02] Ενίσχυση της ρευστότητας

    Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στα ασιατικά και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ενισχύεται και το δολάριο, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης που απειλεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκαμψε θεαματικά, στο τέλος μιας συνεδρίασης με πολλά σκαμπανεβάσματα, με την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παρέμβει για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 11.019,69 μονάδες, αυξημένος κατά 410,03 μονάδες ή +3,86% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κέρδισε 100,25 μονάδες ή +4,78% και έφτασε στις 2.199,10 μονάδες. Ο δείκτης Standard and Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.206,31 μονάδες, με αύξηση 49,92 μονάδων ή +4,32%.

    Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο έκλεισε με άνοδο 3,76%, στο Χονγκ-Κονγκ ο δείκτης Hang-Sheng με άνοδο 9,61%, στη Σαγκάη ο δείκτης Shanghai Composite με άνοδο 9,46%, στη Σεούλ ο δείκτης Kospi με άνοδο 4,55% και στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times με άνοδο 5,98%.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε το μεσημέρι κέρδη 7,32% και στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κέρδη 5,75%. Στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI κατέγραφε άνοδο 5,68% και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax άνοδο 3,63%. Τα δυο χρηματιστήρια της Μόσχας, RTS και Micex, επανέλαβαν τις συναλλαγές τους σήμερα καταγράφοντας μεγάλη άνοδο των δεικτών τους, γεγονός που τους οδήγησε σε ολιγόωρες διακοπές της λειτουργίας τους.

    Θεαματικές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω κλίματος ευφορίας στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο του αμερικανικού κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.209,26 μονάδες, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή άνοδο σε ποσοστό 8,68%.

    Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι ανέκαμψε εκ νέου η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για την παρεμπόδιση της επέκτασης των αναταράξεων στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά μετρίασε τις ανησυχίες για επιβράδυνση του αναπτυξιακού ρυθμού της οικονομίας.

    Το Σαββατοκύριακο, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι θα εργαστούν σε σχέδιο για για τη μεταφορά των προβληματικών στοιχείων των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε νέο οργανισμό.

    Η είδηση για το σχέδιο ώθησε, το μεσημέρι, την τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού στα 100,76 δολάρια, 2,88 δολάρια στο βαρέλι πάνω σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ κέρδιζε, το μεσημέρι, 2,43 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να ανέρχεται στα 97,62 δολάρια ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 97,92 δολάρια.

    Στην ώθηση των τιμών συντελούν και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την προσφορά αργού από τις ΗΠΑ και τη Νιγηρία.

    Ενίσχυση της ρευστότητας

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά σε ενίσχυση της ρευστότητας των διεθνών αγορών με το ποσό των 180 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Τράπεζα του Καναδά.

    Σήμερα, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (BCE) ανακοίνωσε ότι θα διοχετεύσει στη διατραπεζική αγορά 40 δισεκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών. Η επιχείρηση αυτή θα ολοκληρωθεί σε τρεις ημέρες και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό την Παρασκευή, διευκρινίζει η BCE σε σύντομη ανακοίνωσή της.

    Με στόχο την τόνωση της αγοράς που δέχεται πλήγμα από την πιστωτική κρίση, η Fed κατέληξε με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες σε συμφωνία εργασιών swap, οι οποίες επιτρέπουν στα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αμοιβαίο βραχυπρόθεσμο δανεισμό ρευστού.

    Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκε, είχαν συνάντηση με στελέχη του Κογκρέσου, τα οποία ενημέρωσαν για τα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί στην αγορά η έλλειψη ρευστότητας.

    Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια σταθεροποίησης των αγορών προχωρά στην αγορά μετοχών των τριών μεγαλύτερων τραπεζών και δίνει κίνητρα -με φοροαπαλλαγές - για να τοποθετηθούν οι επενδυτές στα χρηματιστήρια.

    Επίσης οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας ρίχνουν στην αγορά ακόμα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας.

    Διαπραγματεύεται η Μόργκαν Στάνλει

    Η αμερικανική τράπεζα Μόργκαν Στάνλεϊ διαπραγματεύεται την πώληση έως και του 49% του κεφαλαίου της στον κινεζικό επενδυτικό όμιλο CIC ,στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιβιώσει και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ,γράφουν σήμερα οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.

    Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με τον όμιλο CIC, ο οποίος ήδη μετέχει με 9,9% στο κεφάλαιο της Μόργκαν Στάνλει από τον περασμένο Δεκέμβριο,"έχουν προχωρήσει αλλά μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία",αναφέρει η εφημερίδα,

    Σύμνφωνμα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ,οι υπεύθυνοι της Μόργκαν Στάνλει θα προτιμούσαν μιά συμφωνία με τον κινεζικό όμιλο παρά μιά συγχώνευση με την αμερικανική τράπεζα Wachovia.

    Ο Γκάο Ξιπίνγκ, επικεφαλής του κινεζικού ονμίλου πρόκειται να συναντηθεί με τους υπευθύνους της Μόργκαν Στάνλει στο Σαν Φρανσίσκο,γράφει η εφημερίδα .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 September 2008 - 14:30:23 UTC