Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Οδηγός του ΠΑΣΟΚ οι αξίες του''

  • [01] ''Οδηγός του ΠΑΣΟΚ οι αξίες του''

    "Η σημερινή κατάσταση δεν πάει άλλο. Από τα τέλη Ιουνίου ζήτησα στη Βουλή να προχωρήσουμε σε εξεταστικές επιτροπές για όλες τις υποθέσεις των σκανδάλων, τις υποκλοπές, τους κουμπάρους, τα δομημένα ομόλογα και το ξεπούλημα του ΟΤΕ. Να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε στη Βουλή όλες τις προτάσεις για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία. Αυτό ζητάμε και σήμερα. Αυτή η κυβέρνηση να φύγει. Στη δημοκρατία τη λύση τη δίνει ο λαός. Όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα για τη χώρα", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην αποψινή του ομιλία στο Θησείο, για την επέτειο των 34 χρόνων από την ίδρυση του κινήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι διαμορφώνουμε όλοι μαζί τη νικηφόρα μας πορεία και στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, και στις ευρωεκλογές στις οποίες αν δεν έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές η παραδοσιακά χαλαρή ψήφος πρέπει να αποτραπεί, γιατί εκ των πραγμάτων τότε "οι ευρωεκλογές δεν θα είναι μόνο ψήφος για την πορεία της Ευρώπης, αλλά παίρνουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση και τις πολιτικές της στις οποίες πρέπει να μπει τέλος" και πρόσθεσε ότι σε αυτή την πορεία κρίνονται θεσμοί, πρόσωπα, κόμματα, πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, ΜΜΕ και πολίτες.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών θα υπάρχει μια άλλη διακυβέρνηση, δημοκρατίας και διαφάνειας, μακριά από τις σημερινές πρακτικές.

    "Μας συγκλόνισε η εικόνα νοθείας μέσα στον ιερό χώρο του Κοινοβουλίου" είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογραμμίζοντας ότι "πιστεύαμε ότι μετά το 1974 αυτά τα φαινόμενα είχαν εξαλειφθεί γιατί πιστέψαμε ότι παρά τις διαφορές μας υπήρχε ευρύτατη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας. Θα καταγγέλλουμε κάθε αυθαιρεσία της εξουσίας".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οδηγός του ΠΑΣΟΚ είναι οι αξίες του που καθορίζουν τους στόχους του, και το κίνητρο των πράξεών του, ερμηνεύουν την ιστορία του και αποτελούν τη βάση της ενότητάς του.

    Ως πρώτη αξία ανέφερε την δημοκρατία, η οποία, όπως είπε, δεν σημαίνει ραντεβού μπροστά στις κάλπες και μόνο, ούτε μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια, ούτε αψιμαχίες στα τηλεπαράθυρα, αλλά διαδικασίες όπου όλοι έχουν λόγο και πρόσβαση ευκαιρία και υποχρέωση συμμετοχής και δυνατότητα συνδιαμόρφωσης μιας νέας πραγματικότητας.

    Ως δεύτερη αξία ανέφερε την πίστη του κινήματος σε μια Ελλάδα ανεξάρτητη, το οποίο σηματοδοτήθηκε με τη φράση "Η Ελλάδα στους Έλληνες" και σημαίνει το δικαίωμα του ελληνικού λαού να επιλέγει ο ίδιος τη μοίρα του, μια Ελλάδα που ξέρει να διεκδικεί και όχι απλά να συναινεί και η οποία στηρίζει τα συμφέροντά της στο διεθνές δίκαιο, "αντί να αναζητά στηρίγματα σε πρόσκαιρους προστάτες".

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν ξεχνάμε ποτέ ότι η οργή για την κυπριακή τραγωδία γέννησε το κίνημά μας", επισήμανε ότι το Κυπριακό παραμένει μια ανοιχτή πληγή και συνιστά ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κατοχή σε βάρος του κυρίαρχου κράτους και κάλεσε την Τουρκία να αφήσει "Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να λύσουν μόνοι τους τα ζητήματά τους μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου".

    Ως τρίτη αξία ανέφερε την κοινωνική απελευθέρωση και είπε ότι αυτή συνίσταται στην απελευθέρωση από την ανασφάλεια που δημιουργεί η κοινωνική αδικία και το φόβο της αδυναμίας κάλυψης βασικών αναγκών.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τον "κυνισμό και την μικροκομματική μέγγενη του σήμερα" και τόνισε ότι υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα, με μια πολιτεία που προστατεύει τα δικαιώματα όλων και δεν χαρίζει προνόμια στους λίγους ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έβαλε το χέρι της "βαθιά στην τσέπη του Έλληνα πολίτη και αντί να στηρίξει το εισόδημα και την οικονομική δραστηριότητα ανακοινώνει νέους φόρους", αλλά και "για τυφλή τριτοκοσμική αυταρχική και κοινωνικά άδικη πολιτική όταν αντί να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και να επιβραβεύσει τους καλοπληρωτές τιμωρεί αδιάκριτα όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι απέναντι στην κοινωνία "ορθώνεται η συντήρηση η οποία είναι πρώτα από όλα μια αντίληψη πως τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν και δεύτερον μια νέα ολιγαρχία που προασπίζει τα δικά της συμφέροντα θυσιάζοντας μπροστά σε αυτά το δημόσιο συμφέρον". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβερνώσα παράταξη είναι "γέννημα θρέμμα αυτής της συντήρησης και επανέλαβε ότι οι αξίες του ΠΑΣΟΚ του δίνουν τη δύναμη να αποτινάξει την απόγνωση και να σπάσει το φαύλο κύκλο του κυνισμού".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην 34χρονη πορεία του ΠΑΣΟΚ και σε όσες αλλαγές αυτό επέφερε στην ελληνική κοινωνία όπως "την κατάργηση του αστυνομικού κράτους, την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης , τη δημοκρατία στους χώρους δουλειάς, στο Πανεπιστήμιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεσμούς όπως το ΑΣΕΠ, την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι από κάποια στιγμή και μετά η ορμή της αλλαγής ανακόπηκε "είτε γιατί επικράτησε ο εφησυχασμός , είτε γιατί κάποιοι υιοθετήσαμε τις συνήθειες του κατεστημένου που πολεμούσαμε".

    "Σήμερα ξέρουμε ότι η αλλαγή για να είναι ουσιαστική πρέπει να αλλάζει τις υπάρχουσες σχέσεις εξουσίας" είπε, συμπληρώνοντας: "ξέρουμε πως η προσπάθειά μας δεν ολοκληρώθηκε, δεν αλλάξαμε οριστικά τις νοοτροπίες και δομές, δεν εδραιώσαμε θεσμούς που θα διασφάλιζαν τον αποκλεισμό ή τη μη επιστροφή τέτοιων πρακτικών" και υπογράμμισε ότι σήμερα χρειάζεται να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας για μια νέα ανατροπή.

    Ο κ. Παπανδρέου ενώνοντας το 1981 με το σήμερα είπε ότι η αλλαγή πρέπει να αφορά κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ελληνικού λαού και έθεσε τους τρεις βασικούς στρατηγικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ που είναι ο απελευθερωμένος πολίτης σε μια πολιτεία απεξαρτημένη από τα διάφορα φέουδα στο κράτος, ο κυρίαρχος πολίτης μέσα από την αποκατάσταση και εμβάθυνση της δημοκρατίας και ο δημιουργικός πολίτης μέσα σε μια Ελλάδα της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας.

    Είπε ότι το κείμενο της 3ης του Σεπτέμβρη διατυπώνει με ακρίβεια, διορατικότητα και ευαισθησία από που ερχόμαστε και που πάμε, περιγράφει τους στόχους που μας ενώνουν οι οποίοι παραμένουν αναλλοίωτοι και τόνισε ότι η αρραγής ενότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δυναμική κατάκτηση των δικαιωμάτων μας.

    Ο κ. Παπανδρέου συνόψισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το κράτος στη φράση "ένα κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο", τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα απευθύνει ένα κάλεσμα εθνικής ενότητας για να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα και επισήμανε ότι "αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, είμαστε έτοιμοι με λύσεις".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στη διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ θα αναπτύξει τις βασικές του προτάσεις και ολοκλήρωσε την ομιλία τονίζοντας ότι: "ως άνθρωπος, ως Έλληνας πολίτης, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής μου ευθύνης μπορώ να σας διαβεβαιώσω και να σας εγγυηθώ ότι ποτέ δεν θα συμβιβαστώ με τα συμφέροντα που καθηλώνουν την πατρίδα μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 September 2008 - 18:30:17 UTC