Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες αύριο ο πρωθυπουργός
  • [02] ΠΑΣΟΚ: "Οικονομική πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης"
  • [03] "Μόνοδρομος η αντεπίθεση"
  • [04] Νέο μήνυμα προς τα Σκόπια

  • [01] Στις Βρυξέλλες αύριο ο πρωθυπουργός

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ, με αντικείμενο την κρίση στην περιοχή του Καυκάσου και οι επιπτώσεις που παρατηρούνται στις σχέσεις της Μόσχας με τη διεθνή κοινότητα. Στη σύνοδο θα μετάσχει και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο εκπρόσωπος του ΥπΕξ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών και στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν αναγνώρισε το Κόσοβο, ούτε τις περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

    Η κρίση στον Καύκασο θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία της κ. Μπακογιάννη.

    Συνάντηση Καραμανλή-Χατζηδάκη

    Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ΟΣΕ και γενικότερα θέματα του υπουργείου Μεταφορών, συζήτησαν, ενόψει και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδιώκεται η λύση για την εταιρία, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών.

    Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα υπάρχει μία άλλη Ολυμπιακή, χωρίς τα χρέη και τα βάρη του παρελθόντος, η οποία, όμως, θα διατηρήσει το όνομα και το σήμα της εταιρίας και θα υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι ισχύουν όσα έχει πει στο παρελθόν για το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου και τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μία καθαρή και βιώσιμη Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα της Ολυμπιακής υπάρχει εδώ και τρεις δεκαετίες. Τώρα πια δεν μπορούμε απλά να το παρατηρούμε, ούτε και να περιμένουμε μεταφυσικές λύσεις, όπως είναι η ανάπτυξη του έργου της εταιρίας.

    Σημείωσε ακόμη ότι στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν κυρίως δύο θέματα: Το ένα είναι το πρόγραμμα για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και, εν προκειμένω, προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις απο τον Υπουργό Οικονομίας.

    Το δεύτερο θέμα είναι η προώθηση του προγράμματος για τις οπτικές ίνες νέας γενιάς.

    Σε ερώτηση αν πρόκειται να κατασκευαστεί αεροδρόμιο στη Βοιωτία, ο Κώστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι απο τη σύμβαση για το "Ελευθέριος Βενιζέλος" υπάρχουν προβλέψεις για χιλιομετρικές αποστάσεις, που θα πρέπει να τηρούνται.

    Επίσης ανέφερε ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους για την ανασυγκρότηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, καθώς και για τον διαχωρισμό των ταχυμεταφορών.

    [02] ΠΑΣΟΚ: "Οικονομική πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης"

    «Οι πολίτες που ψήφισαν ΝΔ δικαιολογούνται απόλυτα να είναι απογοητευμένοι και να νιώθουν προδομένοι. Οι Έλληνες θέλουν να ζουν σε μια δίκαιη κοινωνία και όχι στην σημερινή Ελλάδα της αυθαιρεσίας και του φορολογικού πογκρόμ, στην σημερινή Ελλάδα όπου ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αντικαθίσταται από ένα φόρο που θα πληρώνουν όλοι οι Έλληνες για τα ακίνητα τους είτε είναι πλούσιοι είτε είναι φτωχοί. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε μια άλλη οικονομική πολιτική της βιώσιμης ανάπτυξης, σε μια οικονομική πολιτική της αναδιανομής», δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

    "Αποσύρετε τα μέτρα"

    "Η κυβέρνηση έχει βάλει απέναντί της την κοινωνία και, σε περίοδο κρίσης, αντί να στηρίζει το εισόδημα και την οικονομική δραστηριότητα βάζει φόρους" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλώντας, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "αυτή η κατάσταση δεν ήλθε ως έκπληξη, αλλά είναι αποτέλεσμα των ενεργειών που ξεκίνησε η ΝΔ από τον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησής της το 2004".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών με κομματικές τοποθετήσεις, αποστροφή υπουργού για "μίζες με μέτρο" στους τελωνειακούς, αποποινικοποίηση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, μείωση φορολογίας διανεμομένων κερδών, αύξηση του ΦΠΑ και στέρηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού με την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και κληρονομιάς".

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την κυβέρνηση "αναξιόπιστη", επικαλούμενος δύο δηλώσεις του κ. Γ.Αλογοσκούφη για τον αποκλεισμό της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων και πρόσθεσε ότι "σήμερα με το νέο νομοσχέδιο έχουμε περαίωση και τον εκβιασμό μικρών επιχειρηματιών που θα αναγκαστούν να πληρώσουν μέχρι και 3500 ευρώ για να "κλείσουν" τα βιβλία τους".

    "Ο Γιώργος Αλογοσκούφης έχει το θράσος να εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ ως υποστηρικτή των φοροφυγάδων", δήλωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρέπεμψε τον υπουργό Οικονομίας στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στις προτάσεις του για το φορολογικό σύστημα.

    "Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως είναι υποστηρικτής των μετόχων", είπε ο εκπρόσωπος του Κινήματος, προσθέτοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι υποστηρικτής όλων όσοι δικαίως έχουν εισοδήματα και δουλεύουν σκληρά γι' αυτά" και επισημαίνοντας ότι "με την αλλαγή που κάνει ο κ. Αλογοσκούφης στην φορολογία των μερισμάτων,στην πράξη ρίχνει τα βάρη στους μικρομετόχους,ευνοώντας και πάλι κάποιους".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι "τα διανεμόμενα κέρδη, τα μερίσματα,να φορολογούνται ως εισόδημα φυσικών προσώπων".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης και στην "σαφέστατη επιβράδυνση σε σχέση με το 2007 του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο και στην σαφέστατη επιτάχυνση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στην βιομηχανία", λέγοντας πως "σε απλά ελληνικά η οικονομική δραστηριότητα πέφτει,οι τιμές ανεβαίνουν και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και μια κυβέρνηση που βάζει φόρους".

    Για Ολυμπιακή Αεροπορία

    «Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση μεθοδεύει την συρρίκνωση και το κλείσιμο της Ολυμπιακής Αεροπορίας και σήμερα ο κ. Κ. Χατζηδάκης εξίσωσε την έννοια της επένδυσης σε μια επιχείρηση με μεταφυσικές πρακτικές», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην συνάντηση του υπουργού Μεταφορών με τον πρωθυπουργό.

    «Όταν μια εταιρεία χάνει πελατεία, χάνει δρομολόγια και ακυρώνονται πτήσεις εξαιτίας της έλλειψης αεροσκαφών, τότε αυτή η εταιρεία πρέπει να επενδύσει για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Είναι προφανές ότι αυτό η κυβέρνηση δεν το αντιλαμβάνεται», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Και επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για «ανοιχτή, βιώσιμη ΟΑ, ανταγωνιστική και την απόλυτη αντίθεσή του στο κλείσιμό της και την δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου».

    Για ΔΕΗ

    «Αποτυχία» καταλόγισε με δηλώσεις του στην διοίκηση της ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το α' εξάμηνο του 2008, όπου, «σύμφωνα με την ΔΕΗ, έχουμε ζημιές περίπου 112 εκατ.ευρώ, παρά την αύξηση των τιμολογίων της και ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων της κατά 12% περίπου».

    «Να θυμίσουμε ότι η ΔΕΗ το 2004 είχε ετήσια κερδοφορία 550 εκατ. ευρώ και το α' εξάμηνο του 2008 καταγράφει ζημιές 112 εκατ. ευρώ. Οι πολίτες κρίνουν ποιος γνωρίζει να διαχειρίζεται σωστά τις δημόσιες επιχειρήσεις και βλέπουν την κατάρρευση αυτών των επιχειρήσεων επί ΝΔ», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [03] "Μόνοδρομος η αντεπίθεση"

    "Μονόδρομος είναι η λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα", τονίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Η εργατική τάξη και οι μικρομεσαίοι πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι η επιλογή του λιγότερο κακού είναι άκρως επικίνδυνη για τα δικαιώματά τους.

    Δεν υπάρχει τρόπος και τα κέρδη της πλουτοκρατίας να προστατεύονται και τα λαϊκά δικαιώματα να μην θίγονται. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία - ανυπακοή τώρα στον «ευρωμονόδρομο», εγκαταλείψτε μαζικά τα κόμματα που τον υπηρετούν", αναφέρει το ΚΚΕ.

    Για Ολυμπιακή

    Το δίλημμα που έθεσε ο υπουργός Μεταφορών για την «Ολυμπιακή» ιδιωτικοποίηση με διατήρηση του ονόματος της εταιρείας ή κλείσιμο είναι παραπλανητικό και εκβιαστικό, τονίζει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

    Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν την ολοκλήρωση του εγκλήματος της ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής». Η πάλη τους μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν στραφεί συνολικά κατά της πολιτικής της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας έναν ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα αερομεταφορών. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων σε όλες τις εταιρείες αερομεταφορών και θα εξασφαλιστούν φθηνές και ασφαλείς αερομεταφορές για το λαό, αναφέρει το ΚΚΕ.

    Για βαρέα και ανθυγιεινά

    «Η κατάργηση των ΒΑΕ αποτελεί βασικό στόχο των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει τις απόπειρες που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Είναι συστατικό στοιχείο της συνεχιζόμενης επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    «Η εργατική τάξη είναι ανάγκη να αντιπαλέψει αποφασιστικά και να εμποδίσει την κατάργηση των ΒΑΕ γιατί πληρώνει με το αίμα της και με δεκάδες επαγγελματικές ασθένειες την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ελαστικά ωράρια και τις γενικότερες εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους», υποστηρίζει το ΚΚΕ και τονίζει πως «μονόδρομος για την εργατική τάξη σήμερα είναι να απορρίψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και παλεύοντας για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει:

    Να μην αποχαρακτηριστούν τα ΒΑΕ. Κανένας διαχωρισμός ανάμεσα σε παλαιούς και νέους εργαζόμενους. Να διευρυνθεί ο θεσμός. Για τα ΒΑΕ 6ωρη δουλειά, 5μερο, 30ωρο. Μείωση ορίου συνταξιοδότησης 55 για τους άνδρες, 50 για τις γυναίκες. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία. Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων».

    [04] Νέο μήνυμα προς τα Σκόπια

    «Με μετριοπάθεια, αναζητούμε μία λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Όχι όμως και χωρίς περιεχόμενο. Όχι και χωρίς αντίκρισμα. Η ονομασία που θα βρεθεί πρέπει να αντανακλά τις πραγματικότητες της περιοχής. Πρέπει να δίνει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα και στις εθνικιστικές κορώνες στις οποίες συχνά καταφεύγουν οι κυβερνώντες του γειτονικού μας κράτους», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας από το βήμα του Γβ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Απανταχού Φλωρινιωτών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    «Η ονομασία που θα βρεθεί πρέπει να μην στερεί από κανέναν Έλληνα, από τη Φλώρινα, την Καστοριά, το Κιλκίς ή τη Θεσσαλονίκη το αναφαίρετο δικαίωμά του να θεωρεί τον εαυτό του περήφανο Μακεδόνα και να τιμά τις ρίζες και τη λαμπρή ιστορία του», δήλωσε η υπουργός.

    Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι η διαπραγμάτευση έχει ένα αντικείμενο, τον καθορισμό του ονόματος του γειτονικού μας κράτους και έναν συγκεκριμένο στόχο, την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης και «όχι τη διαιώνιση της σοβαρής αυτής εκκρεμότητας που έχει επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή μας».

    Η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα στους γείτονες μας, ότι από τη στιγμή που ζούμε δίπλα - δίπλα «θα είναι προς όφελος όλων να καταφέρουμε να βρούμε λύση και οι σχέσεις μας να χαρακτηρίζονται στο εξής από φιλία, από αμοιβαίο σεβασμό, από συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία».

    Αφού επισήμανε ότι στο Βουκουρέστι «καταφέραμε να πείσουμε τους συμμάχους και φίλους της Ελλάδας για την ορθότητα των θέσεων και την αξιοπιστία των επιχειρημάτων μας», η υπουργός σημείωσε ότι «σήμερα συνεχίζουμε με επιμονή, με ρεαλισμό και αυτοπεποίθηση να επιδιώκουμε μια λύση κοινά αποδεκτή μέσω της διαπραγμάτευσης».

    «Η στόχευση και οι επιδιώξεις μας είναι ξεκάθαρες: λύση σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Λύση που θα μας επιτρέψει να υποδεχτούμε το γειτονικό μας κράτος ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και να συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε στη δύσκολη προσαρμογή προς το ευρωπαϊκό του μέλλον. Λύση που θα βοηθήσει τους γείτονές μας να πάψουν να αυτοπαγιδεύονται στο χθες, και να προχωρήσουν, με τη στήριξη της Ελλάδας, σε ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο σταθερότητας, συνεργασίας και συνεχούς ανάπτυξης», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών.

    Επισήμανε επίσης ότι «όσο η χώρα μας τηρεί αυτή την εποικοδομητική στάση, όσο περιμένει την άλλη πλευρά να αφήσει πίσω της αναχρονιστικές μισαλλοδοξίες και παρελκυστικές πολιτικές και να προσέλθει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, η Ελλάδα ταυτόχρονα στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη του γειτονικού κράτους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 August 2008 - 4:30:23 UTC