Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] "Να προχωρήσουμε σε νέες μορφές ανάπτυξης"
  • [03] Περιοδεία στην Αργολίδα
  • [04] Ο Τσίπρας στην Ικαρία
  • [05] Παράταση για το Κτηματολόγιο
  • [06] 115η επέτειος για «Ζωγράφειον»
  • [07] Αναγνώρισε την ανεξαρτησία
  • [08] Δύσκολη μάχη

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κ.Καραμανλή, συνεδριάζει στις 11 το πρωί, η Κυβερνητική Επιτροπή.Θα γίνει ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του κ. Καραμανλή με τους κοινωνικούς εταίρους, και θα συζητηθούν θέματα ενόψει της ΔΕΘ.

    Στο μεταξύ κύκλο διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εν όψει της μεταβάσεώς του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Χθές συναντήθηκε με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλου, Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλια και στη συνέχεια με τα προεδρεία του ΣΒΒΕ και του ΕΒΕΑ. Το απόγευμα συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ΚΕΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Αποτίμηση των όσων έχουν γίνει σε θεσμικό επίπεδο στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ.

    Έχουν γίνει πολλά με τη συνεργασία και της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ο κ.Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση και ανέφερε ότι σε επίπεδο θεσμών τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων έχουν κατοχυρωθεί πλήρως.

    Σημείωσε ακόμη ότι από 1-1-2008 εφαρμόζεται το σύστημα κρίσεων ενώ και το σύστημα επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων έχει κατοχυρωθεί πλήρως.

    Ο κ.Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, που είναι αρκετοί δεν θα μπουν στο περιθώριο, σύντομα θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την εξέλιξή τους στην ιεραρχία μέχρι το βαθμό του διευθυντή.

    Κλείνοντας ο κ.Παυλόπουλος είπε ότι θα συνεχίσει το διάλογο με την ΑΔΕΔΥ για τα θέματα της δημόσιας διοίκησης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό, άμεση προώθηση του μισθολογίου και βασικό μισθό πάνω από 1.300 ευρώ το μήνα, καθώς και την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με βάση εκκίνηση τα 900 ευρώ.

    Πόροι υπάρχουν, κλειδί είναι η δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα, ανέφερε ο κ.Παπασπύρος.

    Δεν συμβιβαζόμαστε με επιδόματα και ταμεία για τη φτώχεια, ανέφερε ο κ.Παπασπύρος και πρόσθεσε ότι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι βιώνουν την αποτυχία ενός οικονομικού κύκλου.

    Είναι ανάγκη, συνέχισε να υπάρξει αντίστροφη αναδιανομή εισοδημάτων και κοινωνικών υπηρεσιών.

    Θέλουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και θέσεις πλήρους απασχόλησης. Να σταματήσουν οι συντάξεις και οι μισθοί πείνας.

    Ο κ.Παπασπύρος ζήτησε ακόμη "την εναρμόνιση της κυβερνητικής πολιτικής με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης καθώς επίσης να δοθεί διορθωτικό ποσό για τις απώλειες εισοδήματος του 2008".

    Ο κ.Παπασπύρος είπε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Πρόσθεσε ότι μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού θα υπάρξει συζήτηση με την κυβέρνηση για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

    Πάντως ο κ.Παπασπύρος δήλωσε ότι η ΑΔΕΔΥ προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις μετά την ΔΕΘ.

    Συνάντηση με το προεδρείο του ΣΒΒΕ

    Είναι θετική η σταθερότητα της οικονομικής πολιτικής και η σταθερότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος Γιώργος Μυλωνάς, μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, παρουσία των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτη Τζϊμα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε μέτρα, γιατί δεν θέλουμε η ελληνική οικονομία να μπει στο καθεστώς επιτήρησης, αλλά θα πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα που να δίνουν λύση μακροχρόνια σε προβλήματα,πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς.

    Προέβλεψε ότι θα επιβληθούν έκτακτα μέτρα,λόγω του προϋπολογισμού και πρόσθεσε ότι δεν συμφωνούν με την λήψη μέτρων,πριν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση των κρατικών δαπανών.

    Ο κ.Μυλωνάς δήλωσε ότι είπε στον πρωθυπουργό πως η κυβέρνηση μετακυλύει το κόστος που θα έπρεπε να υφίσταται η ίδια στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος μας φορτώνει με κόστος, που δεν μπορούμε να αντέξουμε και αυτό είναι καταστροφικό,ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

    Επισήμανε ακόμη τον κίνδυνο αν ληφθούν έκτακτα φορολογικά μέτρα να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους,αλλά να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο η υγιής φορολογική βάση.

    Συνάντηση με το προεδρείο του ΕΒΕΑ

    Είκοσι στοχευμένες προτάσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέθεσε σήμερα το προεδρείο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στην δημοσιονομική σταθερότητα. "Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλους νέους φόρους", είπε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι χρειάζεται αναδιανομή δαπανών και ενίσχυση των χαμηλόμισθων.

    Συνάντηση με εκπροσώπους της ΚΕΕΕ

    Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τους υπουργούς Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιώργος Κασιμάτης.

    "Υπήρξαν αυτιά που άκουσαν - ανέφερε ο κ. Κασιμάτης - ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να γίνει πιο αξιόπιστο, πιο αντιγραφειοκρατικό και πιο ελκυστικό για νέους επενδυτές. Εμείς εμμένουμε στην άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα φορολογία", είπε ο κ. Κασιμάτης και πρόσθεσε ότι "ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να συνεχίσει την ίδια δημοσιονομική πολιτική για μικρότερο κράτος".

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν νέοι φόροι, ο κ. Κασιμάτης μετέφερε την εντύπωση που είχε, όπως είπε, από την συνάντηση, ότι οι νέοι φόροι θα είναι πολύ μικρής έκτασης.

    Ο κ. Κασιμάτης είπε ακόμη ότι υπάρχουν κάποιοι που φοροδιαφεύγουν, οι οποίοι βρίσκονται κυρίως στο παραεμπόριο και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ

    Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος ζήτησε το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Βγαίνοντας ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας κ. Τζανέτος Καραμίχας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα από το κόστος παραγωγής και την ψαλίδα ανάμεσα στο κόστος και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

    "Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα πιάσουμε πάτο, αν δεν τον έχουμε ήδη πιάσει", ανέφερε ο κ. Καραμίχας και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός συμμερίζεται τον προβληματισμό των αγροτών για τα θέματα αυτά.

    Για γόνιμο διάλογο με τους εκπρόσωπους των αγροτών έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρος Κοντός, μετά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Κοντός είπε ακόμη ότι θα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω η εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και να γίνουν επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

    Δηλώσεις Αλογοσκούφη -Ρουσόπουλου

    "Η οικονομική πολιτική έχει συνέχεια και συνέπεια. Εχει αποδώσει και έχει βοηθήσει την ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει την διεθνή κρίση", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, βγαίνοντας απο το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

    Η ελληνική οικονομία έχει επηρεαστεί λιγότερο απ' ότι οι άλλες χώρες της Ευρώπης απο την διεθνή οικονομική κρίση, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν εξαιτίας των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων και της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Η οικονομική πολιτική συνεχίζεται στην ίδια βασική κατεύθυνση και οι όποιες απαραίτητες προσαρμογές θα γίνουν, τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική είναι συλλογική απόφαση, που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και δεν είναι προσωπική επιλογή.

    Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων, μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις συνδικαλιστών, των οποίων οι θέσεις όταν διατυπώνονται δημόσια, με παρρησία και ευπρέπεια είναι απολύτως σεβαστές.

    "Η κυβέρνηση, ενόψει της ΔΕΘ, συγκεντρώνει τις απόψεις όλων για να τις συνυπολογίσει στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του πρωθυπουργού", είπε ο εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα κάνει κι άλλες εξαγγελίες στη ΔΕΘ πέραν του επιδόματος θέρμανσης, ο κ.Ρουσόπουλος είπε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    "Δεν το κάνω εδώ και χρόνια, δεν θα το κάνω και φέτος. Κατά συνέπεια κι αυτό που περιλαμβάνεται ως στοιχείο στην ερώτησή σας δεν θα το σχολιάσω", συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα πάρει κι άλλες πρωτοβουλίες για να συγκρατηθούν οι τιμές στην αγορά, είπε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι γνωστές και σημασία έχει να λειτουργήσουν.

    "Χρειάζεται διαρκής εποπτεία ώστε τα μέτρα αυτά να αποδώσουν τα προσδοκώμενα", πρόσθεσε και τόνισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη υπόθεση και για επιμονή στο στόχο.

    [02] "Να προχωρήσουμε σε νέες μορφές ανάπτυξης"

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του Κινήματος, Απόστολος Κατσιφάρας, και ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης, Φίλιππος Σαχινίδης, θα δώσουν σήμερα, στη 1:00 μετά το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, συνέντευξη Τύπου για την συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών.

    Στο απόθεμα κυβερνητικής εμπειρίας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε χθές ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε στη Χαριλάου Τρικούπη με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν, στα πλαίσια των επαφών που έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους κοινωνικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει μόνιμη συνεργασία και με τον ΣΒΒΕ προκειμένου να περάσει από "γενικολογίες και στρατηγικές κατευθύνσεις" σε πρακτικές λύσεις, ώστε να είναι "έτοιμο από την πρώτη μέρα για την διακυβέρνηση της χώρας".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα πορεύεται χωρίς σχέδιο και τόνισε ότι στην εποχή της δημιουργίας και της καινοτομίας ο ρόλος της πολιτείας είναι να εξοπλίζει τους πολίτες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε νέες μορφές ανάπτυξης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κατασκευές, οι νέες τεχνολογίες και η βιομηχανία τροφίμων, ενώ τάχθηκε υπέρ των "απλών κανόνων στην φορολογία και των σταθερών νόμων που να προωθούν τις επενδύσεις".

    Στην διάρκεια της συζήτησης δόθηκε μεγάλη έμφαση στα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς με τον κ. Παπανδρέου να αναφέρεται στη πρόταση που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα της αποκέντρωσης, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι έχει συγκεντρωτική αντίληψη γιατί θέλει να ελέγχει.

    Τοποθετούμενος σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά ότι "αποδείξαμε πως μπορούμε να διοργανώσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε καλύτερη Παιδεία και Υγεία;".

    Τέλος, η γενική εκτίμηση που υπάρχει στην Χαριλάου Τρικούπη μετά την σημερινή συνάντηση, είναι ότι "οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, ακούνε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και περιμένουν απαντήσεις από αυτό στην ΔΕΘ".

    Από την πλευρά του ΣΒΒΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Μυλωνάς με δηλώσεις του ζήτησε την ύπαρξη συναντίληψης για τα σοβαρά και σημαντικά ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα και τα οποία ζητήματα δεν πρέπει να "χρησιμοποιούνται ως αντιπολιτευτικά όπλα".

    Ο κ. Μυλωνάς έφερε ως παράδειγμα τον τουρισμό και είπε ότι πρέπει να λυθούν γρήγορα χωροταξικά θέματα, "να μην υπάρχουν δεσμεύσεις σε παραμεθόριες περιοχές και να υπάρχουν υποδομές σχεδιασμένες για να προσελκύσουν τουρισμό".

    "Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η βιομηχανία είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Ελλάδας και θα πρέπει να υποστηριχθεί ή γενικά την βγάζουμε από τον χάρτη και λέμε ότι η Ελλάδα θα "πάει" μόνο με υπηρεσίες ή κάτι άλλο;" έθεσε το ρητορικό ερώτημα ο κ. Μυλωνάς.

    Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ είπε ότι οι βιομήχανοι θέλουν συναντίληψη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για θέματα όπως της ανάπτυξης της Θράκης και της Δυτικής Μακεδονίας, για τις οποίες, όπως είπε, "τα ζητήματα δεν είναι μόνο οικονομικά".

    Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι "θα θέλαμε και την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της ζώνης καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη, για το θέμα της Εκθεσης (ΔΕΘ) και των πανεπιστημίων".

    Σε ότι αφορά την προσωπική του περιπέτεια ο κ. Μυλωνάς είπε ότι "είχε μια ανθρώπινη συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου για αυτήν".

    Απαντώντας στην ερώτηση "αν νιώθει ασφαλής" ο κ. Μυλωνάς είπε "μια χαρά, η ασφάλεια είναι εκπληκτική", το θέμα είναι "το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση να θέλουν να λυθούν τα θέματα, αν θέλουν μπορούν να τα λύσουν, θέλουμε κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά".

    Ερωτηθείς για τα "βαρέα και ανθυγιεινά" ο κ. Μυλωνάς είπε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε, ωστόσο είπε πως πρέπει να τεθεί στο τραπέζι γιατί "οι εποχές είναι διαφορετικές και οι συνθήκες δουλειάς διαφορετικές, δεν πρέπει να γίνονται αδικίες, αλλά θα ήταν κρίμα να μείνουμε εκεί που ήμασταν πριν 40 χρόνια".

    Σε ότι αφορά το θέμα των απολύσεων ο κ. Μυλωνάς είπε ότι "όλοι έχουν τους επιχειρηματίες στην γωνία και τους "βαράνε", αλλά να μην ξεχνούν πως εκείνοι που δημιουργούν κυρίως θέσεις εργασίας είναι οι επιχειρήσεις και αν οι επιχειρηματίες νιώσουν ανασφαλείς ή θεωρήσουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο και σταματήσουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε θα φανεί η διαφορά".

    "Ελαστικοποίηση δεν σημαίνει αδικία, αλλά ότι είμαι ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές και δεν παραβλέπω τι γίνεται στην "γειτονιά μου" και τι ισχύει στις οικονομίες τις οποίες ανταγωνίζομαι. Κανένας δεν μιλάει εις βάρος των εργαζομένων" είπε ο κ. Μυλωνάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει αντιπαράθεση, τόνισα και στην περιπέτειά μου σε κάποιους που μιλούσαν για θέματα ταξικά και αντιεξουσιαστικά ότι αυτά ανήκουν σε άλλους αιώνες. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, σήμερα είμαστε με τα μανίκια σηκωμένα και το κεφάλι σκυφτό και "τρέχουμε" είτε είμαστε εργοδότες είτε εργαζόμενοι".

    "Αν εργοδότες και εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν να πάνε μπροστά, όλα τα άλλα είναι πολιτικές κουβέντες που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα. Η αγωνία είναι κοινή και αυτό που λέγεται για ανάλγητους επιχειρηματίες είναι μεγάλο λάθος, όλοι έχουν αγωνία να προσφέρουν στους εργαζόμενους καλύτερο εισόδημα και καλύτερες συνθήκες, το θέμα είναι να μπορούν" πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς.

    Στην συνάντηση που είχε το προεδρείο του ΣΒΒΕ με τον κ. Παπανδρέου από την μεριά των επιχειρηματιών αναφέρθηκε ότι η αγορά δεν πάει καλά και έχει χαθεί η διάθεση δημιουργίας, ενώ οι επιχειρηματίες αισθάνονται κουρασμένοι γιατί δεν λύνονται θέματα, αλλά γίνονται "πασαλείματα".

    Οι βιομήχανοι εκτιμούν ότι "έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας ως κράτος" και καλούν την αντιπολίτευση να βοηθήσει ώστε να αλλάξει το κλίμα.

    Αναφέρθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση κάνει πογκρόμ εισπράξεων και μετακυλίει στους επιχειρηματίες την δική της ανικανότητα διαχείρισης.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το θέμα της Θράκης και η απουσία μακρόχρονης πολιτικής για την περιοχή, η ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Β. Ελλάδα, η παραθεριστική κατοικία, ο ανταγωνισμός ειδικά με την Τουρκία, στην περιοχή, η έλλειψη προδιαγραφών των ελληνικών προϊόντων, θέματα φορολογίας καθώς και θέματα ανάπτυξης ζωνών καινοτομίας.

    Ο ΣΒΒΕ ανέφερε ότι περιμένει από το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένες προτάσεις ειδικά για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

  • **Πριν από τη σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Γιώργο Μυλωνά μετά την πρόσφατη περιπέτειά του. "Χαίρομαι που ο πρόεδρός σας επέστρεψε πιο δυναμικός και χωρίς τραύματα" , είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ από τη μεριά του ο κ. Μυλωνάς τον ευχαρίστησε πολύ για το ενδιαφέρον που επέδειξε και χαριτολογώντας είπε "όπως λέμε και στις επιχειρήσεις για ζητήματα που λύνονται με χρήματα δεν υπάρχει πρόβλημα".

    "Το θέμα είναι να μη γίνονται αυτά, υπάρχουν χώρες που δυστυχώς συνηθίζονται τέτοιες πρακτικές, το θέμα της ασφάλειας είναι πάρα πολύ σημαντικό", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια από τους πολίτες όχι μόνο για θέματα ασφάλειας αλλά και σε ένα γενικότερο επίπεδο το οποίο θα συζητήσουμε".

    [03] Περιοδεία στην Αργολίδα

    Περιοδεία στην Αργολίδα,πραγματοποιεί σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Συγκεκριμένα η κα.Παπαρήγα στις 09:00 το πρωί θα επισκεφθεί την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας.

    Στη συνέχεια το Δικαστικό Μέγαρο και θα έχει συνάντηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο και το Σωματείο Δικαστικών Υπαλλήλων.

    Στις 12:30 μετά το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

    Στις 13:30 θα επισκεφθεί την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων.

    Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με την προσωρινή διοίκηση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας.

    Και το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Μιδέα Αργολίδας

    [04] Ο Τσίπρας στην Ικαρία

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα την Ικαρία.

    Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Έπαρχο Ικαρίας στο Επαρχείο του νησιού στον Άγιο Κήρυκο και στις 20:30 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο λιμάνι του Ευδήλου.

    [05] Παράταση για το Κτηματολόγιο

    Παράταση ενός μηνός, έως τις 31 Οκτωβρίου, για την υποβολή δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς και ανακοίνωσε επέκταση στο ωράριο λειτουργίας των γραφείων Κτηματογράφησης.

    Στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Λάρισα, το Βόλο, την Κατερίνη και την Κοζάνη τα γραφεία Κτηματογράφησης θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, ενώ επέκταση του ωραρίου λειτουργίας ως τις 5 το απόγευμα θα υπάρξει και σε όσα από τα γραφεία Κτηματογράφησης των 107 περιοχών της χώρας δεν παρατηρείται μεγάλη κίνηση.

    Η παράταση του ωραρίου θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου σε όσα γραφεία καταστεί δυνατόν και στα υπόλοιπα μια εβδομάδα αργότερα. Επιπλέον, όλα τα γραφεία Κτηματογράφησης θα λειτουργούν και το Σάββατο από τις 8.30 το πρωί ως τις 3.30 μετά το μεσημέρι. Για την υλοποίηση των ρυθμίσεων θα χρειαστεί αύξηση του προσωπικού του προσωπικού των γραφείων Κτηματογράφησης κατά 50%.

    Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι θα υπάρξει δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού για όσους πολίτες έχουν να δηλώσουν πολλά ακίνητα, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται με τις ουρές οι υπόλοιποι.

    Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να προμηθεύονται τέλη Κτηματογράφησης και από τα ΕΛΤΑ και να ταχυδρομούν τις δηλώσεις τους.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προειδοποίησε τους πολίτες "να δηλώνουν ό,τι είναι νόμιμο", εξηγώντας ότι θα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τις ευθύνες του νόμου στις περιπτώσεις που δηλώνουν αυθαίρετα κτίσματα, ως νόμιμα. Δήλωσε, επίσης, ότι από τις 17 Ιουνίου ως σήμερα έχουν καταγραφεί 1.400.000 δικαιώματα. Το σύνολο των δικαιωμάτων που αφορά αυτή η φάση της Κτηματογράφησης ανέρχεται σε 6.000.000, που αντιπροσωπεύουν 3,1 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή τα 2/3 της χώρας.

    Ως στιγμής, έχουν εισπραχθεί 54 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καταλήξουν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και θα διατεθούν μόνο για το Κτηματολόγιο. "Ούτε ένα ευρώ δεν θα πάει στον προϋπολογισμό ή σε μαύρη τρύπα", ξεκαθάρισε ο υπουργός.

    Όπως σημείωσε τέλος, ο κ. Σουφλιάς, ο λόγος για τον οποίο παρατηρήθηκαν προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος κτηματογράφησης το Δεκαπενταύγουστο, ήταν οι άδειες που δόθηκαν στο προσωπικό, καθώς δεν ήταν αναμενόμενη η πρωτοφανής, εντέλει, προσέλευση των πολιτών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

    [06] 115η επέτειος για «Ζωγράφειον»

    Η επέτειος ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος, όταν μάλιστα έχει ξεπεράσει τα εκατό χρόνια λειτουργίας του, αποτελεί από μόνη της σημαντικό γεγονός. Όταν πρόκειται όμως για ένα ιστορικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης, όπως είναι το Γυμνάσιο-Λύκειο «Ζωγράφειον», που φέτος γιορτάζει την 115η επέτειο, τότε σίγουρα το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η Σχολή θα το εορτάσει με σειρά εκδηλώσεων, από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου.

    Το μήνυμα που στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση οι ομογενείς της Πόλης, με αφορμή την σημαντική αυτή επέτειο, είναι ότι υπάρχουν, δεν σβήσανε. Αυτό που ευελπιστούν είναι να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να βρεθούνε λύσεις στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, προσδοκώντας καλύτερες μέρες.

    Ακόμη και σήμερα το «Ζωγράφειον» είναι το «φυτώριο», που συνεχίζει να παράγει, εμπνέοντας αισιοδοξία στους περίπου 2.000 Ελληνες της Πόλης ότι μπορούν να οικοδομήσουν το μέλλον τους στον τόπο που γεννήθηκαν, έχοντας ως παρακαταθήκη της πλούσια ιστορία και παράδοση.

    Αυτό, άλλωστε, τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο διευθυντής του «Ζωγραφείου», Ιωάννης Δεμιρτζόγλου, σημειώνοντας ότι η «Πόλη των ονείρων μας», είναι η μοναδική που κληροδότησε στην Οικουμένη τόσο πλούσια πολιτισμική παράδοση.

    «Δεν μας ταιριάζουν τα καθημερινά μνημόσυνα και να κλαίμε το χθες. Το μόνο που επιθυμούμε είναι να επιβιώσουμε στο τόπο που γεννηθήκαμε και να μπορούμε να διοικούμε τα ιδρύματα που μας έχουν κληροδοτήσει οι πρόγονοί μας», τονίζει ο κ.Δεμιρτζόγλου, ο οποίος είναι και ο πρώτος διευθυντής απόφοιτος της Σχολής (1978).

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ομογένειας είναι το δημογραφικό- θα μας πει- ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας και η χαμηλή γεννητικότητα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Κάθε πρόβλημα που υπήρξε στην Κύπρο είχε δυστυχώς αντίκτυπο και στην ομογένεια της Πόλης. Το 1972, χρονιά που πήγε ο κ. Δεμιρτζόγλου στην πρώτη γυμνασίου, είχαν εγγραφεί 92 παιδιά. Το 1978 αποφοιτήσανε 37. Μεσολάβησε η εισβολή στη μαρτυρική μεγαλόνησο. Τη δε περίοδο των μαζικών απελάσεων από 1963 έως το 1964 ο αριθμός των μαθητών ελαττώθηκε κατά 1.400. Από τους 92 συμμαθητές του, στην Πόλη ζούνε σήμερα μόνο πέντε.

    Στα πρώτα εκατό χρόνια της ζωής της Σχολής, περίπου 10.000 παιδιά υπήρξαν μαθητές στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο του Ζωγραφείου. Τα 2.459 από αυτά πήραν πτυχίο λυκείου. Από ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν 208 Ζωγραφειώτες, κατά την περίοδο του εορτασμού της 100ετηρίδας της Σχολής, βλέπουμε ότι οι 89 (ποσοστό 43 %) ασχολούνται με επαγγέλματα που προϋποθέτουν πανεπιστημιακές σπουδές, στην πλειοψηφία τους μηχανικοί και γιατροί. Μεταξύ τους υπάρχουν διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, πετυχημένοι έμποροι και βιομήχανοι. Αλλά και μια πρόσφατη μελέτη που αναφέρεται στους αποφοίτους της περιόδου 1995-2005 δίνει παρόμοια αποτελέσματα. Από τους 140 αποφοίτους της περιόδου αυτής, οι 111 (ποσοστό 80 %) εγγράφηκαν σε πανεπιστημιακές σχολές, ενώ οι 16 (ποσοστό 13 %) έκαναν και μεταπτυχιακές σπουδές.

    «Όλοι αυτοί μας κάνουν υπερήφανους, καθώς γνωρίζουμε ότι, όπως όλοι οι Κωνσταντινοπολίτες, αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο και το σχολείο και τη γενέτειρα», λέει ο κ. Δεμιρτζόγλου. «Το σχολείο μας είναι υπέροχο, τα παιδιά μας χαρούμενα και αυτό το διαπιστώνουν όσοι έρχονται στην Πόλη. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια μας έρχονται όλο και περισσότεροι Κωνσταντινοπολίτες, αλλά και φίλοι Ελλαδίτες, που πίστεψαν στο έργο μας και στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, καθώς με τη δική τους ηθική και υλική συμπαράσταση το Ζωγράφειο ζει».

    Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια ο μέσος όρος των μαθητών σταθερά κυμαίνεται στους πενήντα. Κατά κοινή ομολογία η καλαίσθητη εν γένει εμφάνιση και η εύρυθμη λειτουργία του Ζωγραφείου, το καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση ακόμη και πέρα των ορίων της Πολίτικης Ρωμιοσύνης. Φέτος, σε διασχολικό διαγωνισμό διαλογικής συζήτησης μεταξύ σαράντα σχολείων της περιοχής Πέρα, όπου εδρεύει, έλαβε την τρίτη θέση

    Συνεχίζοντας το προοδευτικό πνεύμα, με το οποίο ξεκίνησε πριν από 115 χρόνια η Σχολή, η διοίκηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι μαθητές απασχολούνται δημιουργικά στην αίθουσα υπολογιστών, αθλούνται σε ένα άρτιο γυμναστήριο, δημιουργούν σε ένα υπέροχο εργαστήριο ζωγραφικής, έχουν τη δική τους χορωδία. Η δε θεατρική ομάδα παρουσιάζει κάθε χρόνο επιτυχημένες παραστάσεις στην Πόλη και στο εξωτερικό, μεταφέροντας μηνύματα αλληλεγγύης και φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ο Δάσκαλος της Πόλης

    Δικαίως υπερήφανος για το Ζωγράφειο αισθάνεται ο Δημήτρης Φραγκόπουλος, ο μακροβιότερος διευθυντής στην ιστορία της Σχολής (1958 - 1993), ο οποίος έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση και ανάπτυξή της, γεγονός που του αναγνωρίζουν όλοι οι ομογενείς. Προς τιμήν του η μεγάλη αίθουσα τελετών του Ζωγραφείου φέρει το όνομά του. Άλλωστε δικό του έργο είναι και αυτή, καθώς το 1962, υπό την καθοδήγηση του, έγινε η ριζική ανακαίνιση στην κτιριακή υποδομή της Σχολής. Τότε ανεγέρθηκαν δύο όροφοι, έγινε εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, δημιουργήθηκαν νέες αίθουσες διδασκαλίας. Την σχολική χρονιά 1962 -1963, η Σχολή λειτούργησε με 21 τμήματα.

    «Οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές και αναπτέρωναν το ηθικό μας, λέει ο κ. Φραγκόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η χαριστική βολή δεν ήταν τα Σεπτεμβριανά, μία μαύρη νύχτα φρίκης. Το μεγάλο κακό έγινε με την απέλαση περίπου 10.000 ελλήνων υπηκόων το 1964. Ακολούθησαν οι απελάσεις συγγενών τους, ακόμα και αυτών που είχαν τουρκική υπηκοότητα».

    Η κατάσταση χειροτέρεψε με το Κυπριακό και η Πόλη άδειασε. Ο ίδιος όμως παρέμεινε.

    «Δεν το διανοήθηκα ποτέ να εγκαταλείψω τον τόπο μου. Ήρθα στην Πόλη από χρέος μετά την αποφοίτησή μου από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σπούδασα με υποτροφία. Το χρέος αυτό εξελίχθητε σε πάθος. Δεν θα μπορούσα να συγχωρέσω τον εαυτό μου αν έφευγα και άφηνα τους μαθητές μου. Αν έκανα κάτι τέτοιο πως θα έβλεπα μετά τον εαυτό μου στον καθρέφτη».

    Έμεινε και κράτησε μαζί του και την οικογένειά του. Οι δύο κόρες του, η Μηλίτσα και η Μάγδα παντρεμένες ήδη, ακολούθησαν τα χνάρια του πατέρα, για να συνεχίσουν το χρέος? Η μία είναι καθηγήτρια στο Ζωγράφειο και η άλλη νηπιαγωγός στο «Ζάππειο». Τα τέσσερα εγγονάκια που του χάρισαν, είναι τα διαμαντάκια του, όπως τρυφερά μας είπε.

    Ο δυναμικός αυτός Έλληνας, ο Δάσκαλος της Πόλης, όπως τον αποκαλούν όλοι οι ομογενείς, έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι. Έχει πολλά πικρά να θυμηθεί, δεν θέλει όμως να τα αναμοχλεύει. Είναι αισιόδοξος και πιστεύει ακράδαντα ότι ήρθε η ώρα να ξαναζωντανέψει η ρωμαίικη μειονότητα.

    «Παρακαλώ όλους να κατανοήσετε τη λαχτάρα μας να κρατηθούμε», λέει με τρεμάμενη φωνή ο υπερήφανος αυτός Ελληνας. «Υπάρχει ένα πυρήνας ομογενειακός που θέλει και πρέπει να μείνει εδώ, να «αυγατίσουμε», αν και δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι θα φτάσουμε αριθμητικά την παλιά κατάσταση. Για να κρατηθεί η ομογένεια απαιτείτε σύμπνοια, χρειάζεται αγώνας και θυσίες. Αυτό κάνουμε εμείς. Το μόνο που ζητούμε από αυτούς που κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους είναι να μας βοηθήσουν να σταθούμε στα πόδια μας. Δεν θέλουμε να είμαστε επαίτες. Έχουμε ως κοινότητες δυνατότητες που μπορούμε κάλλιστα να τις αξιοποιήσουμε».

    Ο Δημήτρης Φραγκόπουλος είναι υπερήφανος για τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, με τον οποίο τον έχει τιμήσει η Ελλάδα, όπως και το Οφίκιο του Άρχοντος Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους από την Α.Θ.Π. που έλαβε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Η μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση, όπως μας είπε, προέρχεται από τους μαθητές του, που δεν τον ξεχνούν. Πολλοί από αυτούς είναι σήμερα σε καλές θέσεις, στην Κωνσταντινούπολη και στην Ελλάδα.

    Μεταξύ αυτών και ο επιχειρηματίας Παντελής Βίγκας, ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη της ομογένειας της Πόλης. Διανύοντας την πέμπτη θητεία του ως πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου (ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1944), έχει συμβάλει τα τελευταία χρόνια στο «άνοιγμα» της κοινότητα μας προς της Τουρκική κοινωνία. Σταθμός θεωρείται το συνέδριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος το 2006 με τίτλο «Συνάντηση στην Πόλη-το παρόν και το μέλλον». Ακολούθησαν και άλλες αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    «Η πολύτιμη ταυτότητά μας, την οποία διατηρήσαμε ως οφείλαμε, είναι πολύ πλούσια και χρέος μας είναι να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ζήσουμε ως γκέτο, αλλά να ενταχθούμε στην Τουρκική κοινωνία», λέει ο κ. Βίγκας. «Για να υπάρχει μέλλον πρέπει να υπάρχει παρόν και σήμερα οι προοπτικές είναι πολύ θετικότερες. Το μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας μας, διαχρονικά, είναι το Πατριαρχείο. Στις περίπου 70 κοινότητες μας, όπου άρχισαν να γίνονται εκλογές, μπαίνει «νέο αίμα» και πορευόμαστε όλοι μαζί. Ελπίζουμε ότι θα φανούμε άξιοι συνεχιστές αυτής της μεγάλης ιστορίας της Ρωμιοσύνης στην Πόλη. Με αυτό το όραμα ζούμε, χωρίς να ονειροπολούμε, και προσδοκούμε ένα καλύτερο αύριο με τη στήριξη και των απανταχού ελλήνων».

    Ιστορία του Ζωγράφειου

    Το «Ζωγράφειον» πήρε το όνομά του από τον μέγα δωρητή, ηπειρώτη στην καταγωγή μεγαλοτραπεζίτη του Γαλατά, Χρηστάκη Ζωγράφο, που χορήγησε την κατασκευή του με 10.000 χρυσές λίρες, ποσό υπέρογκο για την εποχή, με μοναδικό όρο η σχολή που θα οικοδομηθεί να προαχθεί σε Πρακτικό Γυμνάσιο και να συντηρείται πάντοτε από την Κοινότητα, τη μόνη υπεύθυνη για τη διοίκησή της.

    Το έργο ανατέθηκε στον νεαρό τότε αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, τα σχέδια του οποίου ενέκρινε η Ελλανόδικος Επιτροπή που συγκροτήθηκε από καθηγητές του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Οι εργασίες οικοδόμησης ξεκίνησαν το Μάιο του 1892 μετά την έκδοση του σχετικού αυτοκρατορικού φιρμανίου στις 26 Ραμαζανίου 1309. Τα εγκαίνια της Σχολής έγιναν στις 19 Σεπτεμβρίου 1893, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Νεοφύτου Η΄. Πρώτος διευθυντής της Σχολής, που έδωσε τους πρώτους 9 αποφοίτους της το 1899, ήταν ο Μιχαήλ Ι. Κεφάλας.

    Το 1909 ιδρύθηκε η «Σχολή Γλωσσών και Εμπορίου» της Κοινότητας Σταυροδρομίου στην παλιά Γερμανοελβετική Σχολή του Κουλά, η οποία αναστέλλει την λειτουργία της το 1924 αφήνοντας ένα αισθητό κενό στην παιδεία των ελλήνων της Πόλης, το οποίο ήρθε να καλύψει το 1948 το «Εμπορικό Λύκειο του Ζωγραφείου». Έτσι η Σχολή είχε πλέον 12 τάξεις: Δημοτικό (Δ, Ε και Στ΄τάξη), Γυμνάσιο, Πρακτικό Λύκειο και Εμπορικό Λύκειο. Κατά διαστήματα, τα απογεύματα παραδίδονταν στην Σχολή και φροντιστηριακά μαθήματα, όπου οι μαθητές διδάσκονταν γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά. Κατά τα έτη 1919-1929 και 1948-1958 λειτούργησαν επίσης και νυχτερινές σχολές.

    Μετά το 1963 το Ζωγράφειο, ακολουθώντας την μοίρα της Ρωμαίικης κοινότητας στην Πόλη, γνωρίζει τη σταδιακή, αλλά σταθερή μείωση του αριθμού των μαθητών του. Το Δημοτικό τμήμα, η πρώτη Αστική Σχολή της Κοινότητας Σταυροδρομίου, κλείνει το σχολικό έτος 1973-74. Μετά ακολουθεί το κλείσιμο του Φιλολογικού τμήματος το 1981-82. Η υλικοτεχνική όμως κατάσταση της Σχολής, η παρεχόμενη παιδεία και οι επιτυχίες των μαθητών της δεν υφίστανται καμία έκπτωση. Το σχολικό έτος 1998-1999 το Ζωγράφειο γίνεται μεικτό και δέχεται τις πρώτες Ζωγραφειώτισσες που φέρνουν την χαρά και την δροσιά τους στο αυστηρά ανδροκρατούμενο έως τότε αρρεναγωγείο.

    Το Ζωγράφειο, όπως και τα άλλα Ομογενειακά Σχολεία της Πόλης, λειτουργεί σύμφωνα με τα άρθρα 41 και 42 της Συνθήκης της Λοζάννης και τις αποφάσεις των Ελληνοτουρκικών Μορφωτικών Συμφωνιών του 1951 και 1986 Αθηνών .

    [07] Αναγνώρισε την ανεξαρτησία

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι η χώρα του αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία και κάλεσε και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

    "Υπέγραψα τα διατάγματα για την αναγνώριση, από τη Ρωσία, της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Η Ρωσία καλεί τα άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της", είπε ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι "δεν φοβάται τίποτα", ούτε και ένα νέο "ψυχρό πόλεμο" με τη Δύση, τον οποίο όπως είπε πάντως, δεν επιθυμεί.

    "Δεν φοβόμαστε τίποτα, ούτε ένα ψυχρό πόλεμο. Βεβαίως, δεν τον επιθυμούμε", είπε ο αρχηγός του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στο αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today.

    "Στην προκειμένη περίπτωση", πρόσθεσε, "ολα εξαρτώνται από τους εταίρους μας, από την παγκόσμια κοινότητα και τους εταίρους μας στη Δύση. Αν οι Δυτικοί επιθυμούν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη Ρωσία, θα καταλάβουν τους λόγους της απόφασής μας", τόνισε αναφερόμενος στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

    Τέλος ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Ρωσία τήρησε πλήρως το ειρηνευτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η Γαλλία, αναφορικά με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία.

    Παράλληλα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συνεργασία της με τη Συμμαχία σε μία σειρά τομείς, μεταξύ των οποίων και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ παράλληλα αναβάλλεται η επίσκεψη του γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Ρωσία που είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

    "Δεν θα υπάρξουν πια κοινές στρατιωτικές ασκήσεις", δήλωσε ο Ρογκόζιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα προσθέτοντας ότι θα ήταν σκόπιμο να σταματήσουν όλες οι συνεργασίες της χώρας του με το ΝΑΤΟ στον τομέα των ειρηνευτικών αποστολών "για τουλάχιστον έξι μήνες". Διευκρίνισε πάντως ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ατλαντική Συμμαχία στο Αφγανιστάν, προς το παρόν τουλάχιστον.

    Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι η χώρα του δεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει διεθνή απομόνωση μετά την απόφασή της να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

    "Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να φοβόμαστε πραγματικά την απομόνωση. Δεν πιστεύω ότι η απομόνωση είναι κάτι επικείμενο", είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "θα πρυτανεύσει η κοινή λογική" και όχι ένα "σενάριο συντέλειας του κόσμου".

    Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης Τύπου με ξένους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ δήλωσε ακόμα ότι η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

    "Το θέμα δεν τέθηκε σε μας (από τους ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας) και δεν νομίζω ότι θα τεθεί", είπε.

    Αντιδράσεις για την αναγνώριση ανεξαρτησίας

    Η απόφαση της Ρωσίας νβ αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτόνομων δημοκρατιών της Γεωργίας είναι «εντελώς παράνομη», υποστήριξε ο γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι.

    «Η απόφαση είναι εντελώς παράνομη και δεν έχει καμμία νομική βάση, ούτε για τη Γεωργία, ούτε και για τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Σαακασβίλι σε διάγγελμά του προς το έθνος.

    Όπως τόνισε ο ίδιος, η Γεωργία προτίθεται να συνεχίσει «ειρηνικά τον αγώνα της για νβ αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως η Γεωργία θα είναι μία κι αδιαίρετη. Πρόκειται να νικήσουμε το κακό».

    «Η Ρωσία διέπραξε ένα σημαντικό στρατηγικό λάθος, το οποίο θα βλάψει σε σημαντικό βαθμό τη θέση της στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις», συνέχισε ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Γεωργίας.

    Ο Σαακασβίλι απηύθυνε επίσης έκκληση προς τις ηγεσίες της Δύσης «να επιταχύνουν την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».

    Nωρίτερα ο γεωργιανός υφυπουργός Εξωτερικών Γκίγκα Μποκερία είχε δηλώσει ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο αυτών περιοχών ισοδυναμεί με απροκάλυπτη προσάρτηση γεωργιανού εδάφους από τη Μόσχα.

    Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο υπό απόσχιση γεωργιανών περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας είναι μια αξιοθρήνητη απόφαση, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

    "Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια αξιοθρήνητη απόφαση και υπενθυμίζουμε την προσήλωσή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας", σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ερίκ Σεβαλιέ.

    Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης "καταδίκασε σθεναρά" την απόφαση που υιοθέτησε σήμερα η Ρωσία, να προβεί στην αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπως τονίστηκε σε επίσημη ανακοίνωσή της.

    Από την προεδρία της ΕΕ "καταδικάζεται με σθένος αυτή η απόφαση επειδή αντιβαίνει στις αρχές της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, όπως αναγνωρίζονται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, την Τελική Πράξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αλλά και τις συναφείς με το θέμα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ", επισημαίνεται στο κείμενο της επίσημης ανακοίνωσης που εκδόθηκε στο Παρίσι.

    "Η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθυμίζει επίσης με σθένος την προσήλωσή της στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της", προστίθεται.

    Λυπηρή χαρακτήρισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις την απόφαση της Ρωσίας.

    "Πιστεύω ότι είναι λυπηρή", δήλωσε η Ράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, μετά την ανακοίνωση από τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι υπέγραψε διατάγματα με τα οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία των δύο υπό απόσχιση περιοχών της Γεωργίας.Πριν απο την αναγνώριση, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε καλέσει την ηγεσία της Ρωσίας να σεβασθεί την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και να μην αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη τις αυτονομημένες περιοχές της Νοτίου Οσετίας κι Αμπχαζίας.

    «Είμαι βαθύτατα ανήσυχος από την έκκληση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και της Δούμας, την άνω και κάτω Βουλή της Ρωσίας, στον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ για νβ αναγνωρίσει τις γεωργιανές περιοχές της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας ως ανεξάρτητα κράτη», δηλώνει στο ανακοινωθέν του ο Μπους.

    «Καλώ τη ρωσική ηγεσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην αναγνωρίσει αυτές τις αυτονομημένες περιοχές», τονίζει ο Μπους από το ράντσο του στο Τέξας.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ απέρριψε την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

    "Αυτό γίνεται σε άμεση παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, αποφάσεις που και η ίδια η Ρωσία έχει επικυρώσει", σημειώνει ο Σέφερ σε ανακοίνωσή του.

    "Οι ενέργειες της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Ρωσίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στον Καύκασο. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί τις αρχές αυτές", προσθέτει.

    Παράλληλα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καταδίκασε την απόφαση αυτή, χαρακτηρίζοντάς την μη αποδεκτή και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

    "Έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας, μια θελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου των λαών και γι'αυτόν τον λόγο δεν είναι αποδεκτή", δήλωσε σε ομιλία της στο Ταλίν, στην Εσθονία.

    Πριν απο την αναγνώριση, η γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει ότι η χώρα της θεωρεί πως "η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας δεν είναι συμβατή με τη διεθνή νομοθεσία".

    Και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την απόφαση του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

    "Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά και επαναβεβαιώνουμε την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας", δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    "Αυτό είναι αντίθετο με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει επανειλημμένως η Ρωσία σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ). Δεν συμβάλει επίσης καθόλου στη βελτίωση των προοπτικών για ειρήνη στον Καύκασο", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

    Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο υπό απόσχιση περιοχών της Γεωργίας συνιστά σκόπιμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε παράλληλα ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ στο μπλογκ του.

    "Η απόφαση αυτή συνιστά σαφή και σκόπιμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αρχών για τη σταθερότητα στην Ευρώπη", σημείωσε ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία "δεν εδράζεται σε ένα διεθνές νομικό πλαίσιο".

    Την καταδίκη της εξέφρασε και η φινλανδική προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κρίνοντας ότι πρόκειται για "παραβίαση των αρχών του ΟΑΣΕ".

    "Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΑΣΕ. Όπως όλες οι χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, η Ρωσία έχει δεσμευτεί για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των άλλων (χωρών)", σημειώνει ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ σε ανακοίνωσή του.

    "Η Ρωσία οφείλει να τηρεί τις αρχές του ΟΑΣΕ σεβόμενη την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας. Η Ρωσία οφείλει να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από τη Γεωργία και να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός", προσθέτει.

    "Ο ΟΑΣΕ θα συνεχίσει να επιβλέπει την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Είναι διατεθειμένος να προσφέρει επιπλέον βοήθεια για τη σταθεροποίηση της κατάστασης", καταλήγει.

    "Ιστορική απόφαση"

    Η Νότια Οσετία είναι έτοιμη να δεχθεί μία ρωσική στρατιωτική βάση στο έδαφός της, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από τη Μόσχα, δήλωσε ο πρόεδρος της αποσχισθείσας αυτής δημοκρατίας της Γεωργίας, Εντουαρντ Κοκόιτι στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Με δήλωσή τους στο ίδιο πρακτορείο, τόσο ο Κοκόιτι όσο και ο πρόεδρος της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπάγκαπς χαρακτήρισαν "ιστορική" την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αυτών οντοτήτων από τη Μόσχα.

    "Αυτή είναι μία μεγάλη ημέρα για τον λαό μας. Η Ρωσία μας έσωσε από μία γενοκτονία", τόνισε ο Κοκόιτι.

    "Αυτή είναι μία ιστορική ημέρα για το λαό μας. Ευχαριστώ τις ρωσικές αρχές και τον ρωσικό λαό γι' αυτή τη μεγάλη απόφαση να αναγνωρίσουν την ανεξάρτηση Αμπχαζία", τόνισε και ο Σεργκέι Μπάγκαπς.

    Την ίδια ώρα στο Σουχούμι, πρωτεύουσα της Αμπχαζίας αλλά και στο Τσχινβάλι, πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, εκτυλίσσονταν σκηνές χαράς και πανηγυρισμοί από τους κατοίκους που ξεχύθηκαν στους δρόμους πυροβολώντας στον αέρα και κλαίγοντας από συγκίνηση, ενώ ορισμένοι άνοιγαν σαμπάνιες για να γιορτάσουν το γεγονός.

    Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση ανθρωπιστικής αρωγής για τους 100.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών στη Γεωργία.

    [08] Δύσκολη μάχη

    Εξαιρετικά δύσκολο είναι το έργο του Ολυμπιακού, που καλείται να ανατρέψει το σε βάρος του 3-0 από την Ανόρθωση. Οι Κύπριοι θα παίξουν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με στόχο να υπερασπισθούν το αποτέλεσμα της πρώτης αναμέτρησης, ενώ από την πλευρά του, ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα παρατάξει ένα άκρως επιθετικό σχήμα, με άξονες τους Γκαλέτι, Μπελούτσι, Λέτο και Κοβάτσεβιτς.

    "Είμαστε υποχρεωμένοι να προκριθούμε"

    Ως επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ολυμπιακός καλείται στο σημερινό παιχνίδι με την Ανόρθωση, στο γήπεδο Καραϊσκάκη, να ανατρέψει το σε βάρος του 3-0 του πρώτου αγώνα και ο Ισπανός προπονητής, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στάθηκε κυρίως στον ψυχολογικό τομέα.

    Αρχικά είπε: «Δεν ξέρω ποιο είναι το κλειδί για την πρόκριση. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να έχουμε δυνατό ρυθμό από την αρχή του αγώνα, ώστε να βάλουμε γρήγορα ένα γκολ και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Πρέπει να είμαστε πιο τυχεροί και πολύ πιο αποτελεσματικοί από ό,τι ήμασταν στο πρώτο παιχνίδι. Πρέπει να ξεπεράσουμε το άγχος, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για γκολ και να τις εκμεταλλευτούμε. Ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα που έχει μάθει να είναι πίσω στο σκορ».

    Αναφερόμενος στην πίεση που μπορεί να ασκήσει ο κόσμος, τόνισε: «Πρέπει από την πρώτη στιγμή να σταθεί στο πλευρό μας, αλλά και εμείς πρέπει να κερδίσουμε τον κόσμο. Πρέπει να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα από παίκτες και κόσμο, που να κάνει τον αντίπαλο να μην νιώθει άνετα, να τον κάνει να νομίζει ότι δεν θα πάρει αυτό που θέλει. Αυτή τη φορά θα κοιτάξουμε πιο πολύ το αποτέλεσμα. Είμαστε υποχρεωμένοι να νικήσουμε. Στο ποδόσφαιρο πάντα νιώθουμε πίεση. Ο πρόεδρος θέλει να προκριθούμε, όμως και εμείς νιώθουμε αυτή την πίεση μέσα μας. Στο πρώτο παιχνίδι χάσαμε πολλές ευκαιρίες, χάσαμε πέναλτι, δεχθήκαμε γκολ. Νιώθουμε την πίεση και πρέπει να τα καταφέρουμε».

    Σ' αυτό το σημείο είπε χαρακτηριστικά: «Τo πιο σημαντικό σημείο είναι η ψυχολογία. Η τακτική είναι κάτι που λίγο πολύ την ξέρουμε. Όμως το πιο σημαντικό είναι πώς θα προετοιμαστούν οι παίκτες για να τα καταφέρουν. Σημαντικό είναι να ξεπεράσουμε την δυσκολία, να κρατήσουμε το μηδέν και από εκεί και πέρα να βάλουμε γκολ».

    Σε ερώτηση σχετική με το σχήμα που θα παρατάξει και τις αλλαγές στην ενδεκάδα που σκοπεύει να κάνει, ο Βαλβέρδε απάντησε: «Πρέπει να περιμένουμε έως αύριο. Μπορεί να παίξουμε με δύο επιθετικούς, μπορεί να παίξουμε περισσότερο από το κέντρο. Σίγουρα, θα παίξει ρόλο και το πώς θα παραταχθεί ο αντίπαλος. Η ομάδα είναι προετοιμασμένη». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Αν νικήσουμε το αυριανό παιχνίδι, θα γίνουμε πιο δυνατοί».

    Αναφορικά με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και αν θα τον βάλει από την αρχή, το μόνο που είπε ήταν: «Αυτό είναι κάτι που θα μάθει πρώτος απ' όλους ο ίδιος ο παίκτης».

    Πρόκριση ΠΑΟ

    Όπως αναμενόταν, την πρόκρισή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφάλισε ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε 1-0 της Σπάρτα Πράγας στο ΟΑΚΑ και σε συνδυασμό με το 2-1 του πρώτου αγώνα στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, πήρε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε στις καθυστερήσεις ο Ροντρίγκο Σόουζα. Οι πράσινοι θα μάθουν τους αντιπάλους τους στην κλήρωση της Πέμπτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 August 2008 - 6:30:32 UTC