Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η γιορτή της Παναγίας στην Ελλάδα
  • [02] Πλαφόν στα καύσιμα
  • [03] «Επιλύσιμο θέμα»

  • [01] Η γιορτή της Παναγίας στην Ελλάδα

    Με επίκεντρο την Παναγία της Τήνου και την Παναγία Σουμελά εορτάζεται σε ολόκληρη τη χώρα η Κοίμηση της Θεοτόκου.

    Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στις χώρες τις διασποράς, όπου διαμένουν οι απόδημοι Έλληνες.

    Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το "Πάσχα του καλοκαιριού".

    Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπο της μητέρας του θεανθρώπου και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους, αφού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να φροντίζει για όλον τον κόσμο και θα γίνει η μεσίτρια στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

    Η Παναγία, όμως, δεν έχει μόνο θρησκευτική σημασία για τους Έλληνες αλλά και εθνική, αφού πολλές φορές το πρόσωπό της έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.

    Η Παναγία της Τήνου

    Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία, στην ιστορική Μονή της "Κυράς των Αγγέλων", στο Κεχροβούνι.

    Η αξίνα χτύπησε σε ξύλο και η εικόνα κόπηκε στα δύο. Αλλά κόπηκε στη μέση, χωρίς να χαλάσουν οι μορφές της Παρθένου και του αρχαγγέλου Γαβριήλ.

    Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836, καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνου να είναι οκταήμερος και διαρκεί έως τα "εννιάμερα της Θεοτόκου", στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

    Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

    Ο δρόμος αυτός αποτελεί το χώρο όπου αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπων, κάθε χρόνο, εναποθέτουν τις ελπίδες τους και την πίστη τους ανηφορίζοντας με τα γόνατα για να φτάσουν στο ναό και να προσκυνήσουν τη Χάρης της.

    Στην Τήνο παράλληλα με την εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου οι Έλληνες τιμούν κι αυτούς που χάθηκαν όταν οι Ιταλοί τορπίλισαν και βούλιαξαν την "Έλλη" μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς. Και σ΄ αυτήν την περίπτωση όμως οι χριστιανοί δόξασαν το όνομα της Θεοτόκου καθώς προφύλαξε το πλήθος των πιστών που βρίσκονταν στο λιμάνι.

    Παναγία Σουμελά

    Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.

    Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και μετά το θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και την τοποθέτησαν σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.

    Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μ.Χ.), η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα και τους κάλεσε στην εκκλησία.

    Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: "Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με...".

    Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση "στου Μελά".

    Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια.

    Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν, και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο "Παναγία Σουμελά" Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας.

    Η Παναγία στο Μικρόκαστρο Κοζάνης

    Ιδιαίτερος είναι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο του δήμου Σιάτιστας.

    Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται από το 1603, ενώ εντύπωση προκαλεί η αναβίωση του εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων από τη Σιάτιστα.

    Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε μια ευκαιρία στους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.

    Στις 14 και 15 Αυγούστου όλη η Σιάτιστα δονείται στους ρυθμούς των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού.

    Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες ξεκινούν το πρωί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.

    Το μεσημέρι οι παρέες των καβαλάρηδων με τα καταστόλιστα άλογα μπαίνουν επιβλητικά στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας τους επισκέπτονται οι αρχές του τόπου και οι πολίτες.

    Παναγία της Εκατονταπυλιανής

    Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται στην Παροικία, της Πάρου.

    Για το ναό αυτό υπάρχουν δύο ονομασίες: "Καταπολιανή" και "Εκατονταπυλιανή".

    Σύμφωνα με την παράδοση η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη.

    Πολλές παραδόσεις αναφέρονται στην ίδρυση της Εκατονταπυλιανής. Η πρώτη μας πληροφορεί ότι, όταν η Αγία Ελένη μητέρα πήγαινε στην Παλαιστίνη για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σ΄ έναν μικρό ναό που βρίσκονταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής. Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, να χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε, βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής.

    Μια δεύτερη παράδοση αναφέρει ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της.

    Στην Κεφαλονιά

    Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως.

    Εκεί από την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (6 Αυγούστου) εμφανίζονται μέσα κι έξω από τον ναό φίδια. Είναι τα λεγόμενα "φίδια της Παναγίας".

    Στο μέρος αυτό, όπως λέει η παράδοση, υπήρχε ένα παλιό μοναστήρι της Παναγιάς, μεγάλο και πλούσιο.

    Όταν το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση από πειρατές οι καλόγριες για να μην πέσουν στα χέρια τους παρακάλεσαν την Παναγία να τις κάνει πουλιά ή φίδια.

    Έτσι σαν φίδια Ιερά πλέον γυρίζουν κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου και οσο περνούν οι μέρες πληθαίνουν και την παραμονή της Κοιμήσεως αυξάνονται υπερβολικά.

    Τα φίδια είναι γκρίζα, λεπτά, και δεν περνούν το μέτρο. Στο πλατύ τους κεφάλι σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός, καθώς επίσης και στην άκρη της λεπτής γλώσσας τους.

    Σύμφωνα με την παράδοση αν κάποια χρονιά τα φίδια δεν παρουσιασθούν, είναι κακό σημάδι. Αυτό συνέβη το 1940, καθώς και το 1953, οπότε δοκιμάσθηκε το νησί από τους σεισμούς.

    [02] Πλαφόν στα καύσιμα

    Ανώτατη τιμή καταναλωτή (ΑΤΚ) για τους νομούς Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Χανίων και Χίου, ορίστηκε για όλα ή ορισμένα από τα πετρελαιοειδή προϊόντα κίνησης, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αποδεχόμενοι τη σχετική γνώμη της ΡΑΕ.

    Ο κ. Φώλιας είχε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εκφέρει γνώμη σχετικά με το αν συντρέχουν λόγοι για την επιβολή, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ανώτατης τιμής πώλησης στον καταναλωτή. Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά και προσδιόρισε τη μεθοδολογία με την οποία καθορίζεται αυτή η ανώτατη τιμή, λαμβάνοντας υπόψη ως τιμή αναφοράς τη μέση τιμή του νομού Αττικής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τιμοληψία του υπουργείου ανάπτυξης την 8η Αυγούστου 2008 και καθορίζοντας ως όριο κόστους μεταφορικών τα 0,055 λεπτά/λίτρο.

    Σε περιπτώσεις νησιών με το πολύ μέχρι δυο σημεία πώλησης καύσιμων το όριο αυτό εκτιμήθηκε σε 0,065 λεπτά ανά λίτρο. Με την επόμενη τιμοληψία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 18 Αυγούστου, θα επαναπροσδιορισθεί η ΑΤΚ. Η ανώτατη τιμή πώλησης στον καταναλωτή προσδιορίστηκε με κριτήρια αντικειμενικά και έως την 31η Αυγούστου 2008.

    Από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων, μέσω διενέργειας τιμοληψιών για τις τιμές υγρών καυσίμων, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένους νησιωτικούς Νομούς της χώρας που βρίσκονται σε σημαντική γεωγραφική απόσταση από τις θέσεις των διυλιστηρίων της χώρας υπάρχει συστηματική και σημαντική θετική απόκλιση των τιμών των υγρών καυσίμων του στατιστικού δείγματος σε σχέση με την μέση τιμή πώλησης στην Αττική όπου αναπτύσσεται ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός. Το ύψος της απόκλισης αυτής υπερβαίνει το επιπλέον κόστος μεταφοράς των καυσίμων.

    Παράλληλα, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, ενώ τους τελευταίους μήνες οι τιμές των υγρών καυσίμων ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη διεθνή αγορά πετρελαίου, πρόσφατα σημειώθηκε αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών που, όμως, δεν αντικατοπτρίστηκε στις αντίστοιχες τιμές σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα, σε αυτές τις περιοχές διαμορφώθηκαν τιμές οι οποίες δεν δικαιολογούνται ούτε από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά ούτε από αυτές της εγχώριας αγοράς όπως π.χ. το διαφορικό κόστος μεταφοράς ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο πρόσθετου κόστους σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια.

    Η ανώτατη τιμή πώλησης στους καταναλωτές ορίζεται για τις παρακάτω περιοχές και για τα αναφερόμενα σε αυτές πετρελαιοειδή προϊόντα:

    Νομός Προϊόντα

    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη

    ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΚΕΡΚΥΡΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Diesel

    ΚΥΚΛΑΔΩΝ Αμόλυβδη

    ΛΑΣΙΘΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΛΕΣΒΟΥ Super Αμόλυβδη

    ΛΕΥΚΑΔΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΡΕΘΥΜΝΗΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΧΑΝΙΩΝ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΧΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη

    Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση από την 12ή μ.μ. της 14ης Αυγούστου 2008 μέχρι και την 12η μ.μ. της 31ης Αυγούστου 2008 οι τιμές καθορίζονται ως εξής:

    Α) Για νησιά με τουλάχιστον τρία σημεία πώλησης υγρών καυσίμων:

    - αμόλυβδη βενζίνη: 1,247 Ευρώ/λίτρο

    - αμόλυβδη Super: 1,443 Ευρώ/λίτρο

    - Super: 1,327 Ευρώ/λίτρο και

    - Diesel : 1,373 Ευρώ/λίτρο

    Β) Για νησιά με μέχρι δύο σημεία πώλησης υγρών καυσίμων:

    - αμόλυβδη βενζίνη: 1,257 Ευρώ/λίτρο

    - αμόλυβδη Super: 1,453 Ευρώ/λίτρο

    - Super: 1,337 Ευρώ/λίτρο και

    - Diesel : 1,383 Ευρώ/λίτρο

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης των καυσίμων στον καταναλωτή για τις νησιωτικές περιοχές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι αξιοποιούμε κάθε θεσμική δυνατότητα που υπάρχει, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή. Είμαστε διαρκώς στο πλευρό του και έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την αποφασιστικότητά μας να χτυπήσουμε κάθε αθέμιτη πρακτική. Για μας είναι σαφές πως ελεύθερη αγορά δε μπορεί να σημαίνει ασύδοτη αγορά. Το μήνυμα αυτό, που είναι πολύ καθαρό, πρέπει να το λάβουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά των καυσίμων και να συμβάλουν υπεύθυνα στην εύρυθμη λειτουργία της.»

    ΠΑΣΟΚ

    Να μειωθούν "εδώ και τώρα" οι τιμές ζήτησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιώτικες περιοχές.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές, "τώρα πια που τελειώνουν οι διακοπές, δείχνει το έλλειμμα πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία έχει μετατραπεί σε παθητικό παρατηρητή των δραματικών εξελίξεων στο πεδίο των τιμών και του ανταγωνισμού".

    Ο Μ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ "εδώ και μήνες καλούσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας στα καύσιμα, χωρίς ωστόσο αντίδραση από την πλευρά της. Τώρα είναι πολύ αργά, διότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα και φυσικά όχι μόνο στις νησιωτικές περιοχές".

    Σύμφωνα με τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, "αποτέλεσμα αυτής της ανικανότητας και της άρνησης της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας της αγοράς, είναι η Ελλάδα να κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην αύξηση του «ενεργειακού καλαθιού». Δηλαδή, οι Έλληνες καταναλωτές και οι επιχειρήσεις κλήθηκαν φέτος να πληρώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα".

    "Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία για την καταπολέμηση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, για να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον νόμο όσες επιχειρήσεις κάνουν κατάχρηση της δύναμης τους στην αγορά ή λειτουργούν ως καρτέλ. Οι τιμές των καυσίμων στη χώρα πρέπει τουλάχιστον να είναι εναρμονισμένες με το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Άρα, πρέπει να μειωθούν εδώ και τώρα, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε ένα επίπεδο δίκαιο και ανταγωνιστικό", τόνισε ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

    ΚΚΕ

    "Το πλαφόν που αποφάσισε να επιβάλει προσωρινά η κυβέρνηση στις τιμές των καυσίμων σε ορισμένες περιοχές, δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και όσα λέγονται είναι εμπαιγμός", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Αυτού του είδους τα μέτρα δεν περιορίζουν ούτε ελάχιστα τη μεγάλη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος που μαζί διαπράττουν, μέσω των υψηλών τιμών στα καύσιμα, η κυβέρνηση και τα μονοπώλια που ελέγχουν την εισαγωγή, τη διύλιση και το χονδρεμπόριο των καυσίμων", προσθέτει το ΚΚΕ, που ζητά να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα και να υπάρξει ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας.

    ΣΥΝ

    «Με καθυστέρηση και λίγο πριν τελειώσει η περίοδος τουριστικής αιχμής, σε 12 μόνο περιοχές της χώρας και για διάστημα λίγων ημερών, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Πρόκειται για μια κίνηση για τα μάτια του κόσμου", δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος της ΚΠΕ και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.

    "Πρώτα από όλα το πλαφόν είναι αρκετά υψηλό. Δεύτερον, θα έπρεπε να επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα εμπορίας των καυσίμων και όχι μόνο στην φάση της τελικής κατανάλωσης. Η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στα καύσιμα επιτυγχάνεται με την θέσπιση μέτρων ενάντια στην λογική της απελευθέρωσης των τιμών, καθώς και με μέτρα που θα χτυπούν τα καρτέλ στο κύκλωμα εμπορίας καυσίμων", πρόσθεσε.

    [03] «Επιλύσιμο θέμα»

    Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «είναι επιλύσιμο» δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπία των Σκοπίων, η οποία αποτελείτο από το Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Μάρτιν Πρότουγκερ.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «τρόποι και ιδέες» για να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «αρκετά ζητήματα» μεταξύ των δυο χωρών, αλλά το «βασικό θέμα», όπως είπε, «είναι το θέμα της ονομασίας» και αυτή είναι η εντολή που έχει από το Γ.Γ. με βάση την «ενδιάμεση συμφωνία».

    Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι υπάρχουν «περίπλοκα θέματα», αλλά πιστεύει ότι θα λυθούν εφόσον λυθεί το θέμα του ονόματος.

    Από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώθηκε ότι "στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το βασικό θέμα του ονόματος, αν και συζητήθηκαν επίσης τα συναφή ζητήματα που τέθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη". Ο κ. Νίμιτς σχεδιάζει να ταξιδέψει στην περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα.

    "Ειδικά μέτρα" για τους εκδρομείς της ΠΓΔΜ που έρχονται στην Ελλάδα

    Σε «καψώνι» υποβάλλουν οι τελωνειακές και αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα, τους επιβάτες τουριστικών λεωφορείων από την ΠΓΔΜ, οι οποίοι μεταβαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», επικαλούμενη μαρτυρίες επιβατών και τουριστικών πρακτόρων.

    Το εκτενές δημοσίευμα, με τίτλο «Ακτίνες στα σύνορα για τους μη πατριώτες παραθεριστές», αναφέρει ότι οι συνοριακές αρχές της ΠΓΔΜ, βάζουν εμπόδια στους επιβάτες των τουριστικών λεωφορείων από την ΠΓΔΜ με προορισμό την Ελλάδα, κρατώντας τους για πάνω από τρεις ώρες στα σύνορα, σε συνθήκες καλοκαιρινού καύσωνα, ενώ περνούν από ακτίνες τα ίδια τα λεωφορεία.

    Τα «επιλεκτικά» αυτά «μέτρα», όπως γράφει η «Ντνέβνικ» εφαρμόζονται μόνο για τα λεωφορεία από την ΠΓΔΜ, ενώ τα λεωφορεία από τη Σερβία και από άλλες χώρες, με προορισμό επίσης τα παράλια της Ελλάδας, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στα σύνορα της ΠΓΔΜ. Το γεγονός αυτό, προκαλεί, σημειώνει το δημοσίευμα, την αγανάκτηση των τουριστών από την ΠΓΔΜ που μεταβαίνουν στην Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές.

    «Βλέπαμε, πως τα λεωφορεία από τη Σερβία περνούν χωρίς κανένα πρόβλημα τα σύνορα και κατευθύνονται στην Ελλάδα, ενώ εμάς μας ανάγκασαν να κατεβούμε από το λεωφορείο, το οποίο το πέρασαν από έλεγχο με ακτίνες και μας υπέβαλαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Όλα αυτά, υπό θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, με μικρά παιδιά, ακόμη και με μωρά. Όταν ρωτήσαμε τους αρμόδιους γιατί τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται μόνο προς τους ``Μακεδόνες`` τουρίστες, μας απάντησαν ότι έχουν τέτοια διαταγή και ότι τα παράπονά μας να τα υποβάλουμε αν θέλουμε στην κυβέρνηση της χώρας μας», λέει ένα ανδρόγυνο από την πόλη Κρίβα Παλάνκα, το οποίο μαζί με τα δύο του παιδιά ξεκίνησε για διακοπές στην Ελλάδα και έτυχε τέτοιας συμπεριφοράς στα σύνορα της ΠΓΔΜ.

    Προσθέτουν ότι επέλεξαν να πάνε διακοπές στην Ελλάδα λόγω της κοντινής απόστασης και των σχετικά προσιτών τιμών.

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τη χώρα μας ή ότι εγκρίνουμε την πολιτική της Ελλάδας προς τη ``Μακεδονία``. Όμως καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς στους πολίτες της και να εφαρμόζει αυτού του είδους τις διακρίσεις. Η ίδια η χώρα μας, μας υποτιμά και φέρεται απέναντι μας σαν να είμαστε προδότες, μόνον και μόνο επειδή αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα», σημειώνει το ίδιο ανδρόγυνο.

    Ανάλογα παράπονα, εκφράζουν και τουριστικοί πράκτορες από την ΠΓΔΜ και επιβεβαιώνουν ότι τα «μέτρα» αυτά ισχύουν μόνο για λεωφορεία από την ΠΓΔΜ με προορισμό την Ελλάδα.

    «Όταν αντιδράσαμε στα σύνορα, ο υπάλληλος μας έδειξε μία διαταγή από τη διοίκηση ότι όλα τα μακεδονικά λεωφορεία, τόσο κατά την έξοδο όσο και κατά την είσοδο στη χώρα, πρέπει να περνούν απαραίτητα από έλεγχο με ακτίνες. Αυτό είναι παράλογο, διότι αν έχουν υποψίες ότι κάνουμε λαθρεμπόριο, τότε τέτοιος έλεγχος πρέπει να γίνεται μόνο κατά την είσοδο στη χώρα και το μέτρο αυτό να ισχύει για όλα τα λεωφορεία και όχι μόνο για τα μακεδονικά», αναφέρει στη «Νντέβνικ» υπάλληλος γνωστού τουριστικού γραφείου από τα Σκόπια.

    Ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων από την ΠΓΔΜ, σημειώνουν, όπως γράφει η «Νντέβνικ», ότι στο τέλος ο κόσμος δεν θα πηγαίνει στην Ελλάδα για διακοπές, εξαιτίας των προβλημάτων που ορθώνει η ίδια η χώρα τους. Προσθέτουν ότι οι συνοριακές αρχές της Ελλάδας, τους συμπεριφέρονται άψογα και δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε τουρίστες από την ΠΓΔΜ και τουρίστες από άλλες χώρες.

    «Κάποιος υπουργός μπορεί με ευκολία να λέει ότι δεν θα πάει για διακοπές στην Ελλάδα και ότι θα επιλέξει να πάει στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, στο Λονδίνο και οπουδήποτε αλλού επιθυμεί. Όμως, δεν σκέφτονται καθόλου ότι οι περισσότεροι πολίτες μας δεν μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους τέτοιες πολυτέλειες;» αναρωτιούνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων από την ΠΓΔΜ και προσθέτουν ότι η Ελλάδα είναι κοντινή χώρα, προσφέρει θάλασσα και καλές συνθήκες για διακοπές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 August 2008 - 8:30:19 UTC