Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με λαμπρότητα ο εορτασμός
  • [02] Εντείνονται οι διεργασίες για την ειρήνη
  • [03] Πλαφόν στα καύσιμα
  • [04] «Επιλύσιμο θέμα»
  • [05] Η γιορτή της Παναγίας
  • [06] "Στο φως του φεγγαριού"
  • [07] Εκτός Κουτρουμανίδου &Τσιαρτσιάνη
  • [08] Νίκη Αρη, ήττα ΑΕΚ

  • [01] Με λαμπρότητα ο εορτασμός

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή,του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Γιώργου Παπανδρέου και με προεξάρχοντα στο μεγάλο Πολυαρχιερατικό Εσπερινό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, εορτάζεται στην Τήνο ο Δεκαπενταύγουστος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται σήμερα το πρωί με ελικόπτερο, ο δε πρωθυπουργός βρίσκεται από μέρες στο νησί και αναμένεται να αναχωρήσει μετά τη λιτάνευσης της εικόνας της Μεγαλόχαρης και τη ρίψη στεφάνου από τον κ.Παπούλια στον υγρό τάφο του ευδρόμου "Έλλη". Την Πέμπτη αφίχθη στο νησί της Μεγαλόχαρης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Την Πέμπτη στις 19.00, ο αρχηγός του στόλου,ο έπαρχος κι ο δήμαρχος της Τήνου καθώς επίσης κι ο Μητροπολίτης Δωρόθεος κατέθεσαν στεφάνια στο κενοτάφιο της "Έλλης" και στη συνέχεια τελέστηκε ο Μεγάλος Εσπερινός χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

    Η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία αρχίζει, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, στις 8.00, στις 10.00 αναμένεται να αφιχθεί στο ναό της Μεγαλόχαρης ο κ. Κ. Παπούλιας και μισή ώρα μετά θα ξεκινήσει η λιτάνευση της αγίας εικόνας της Παναγίας.

    Στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ρίξει τιμητικό στεφάνι στο υγρό τάφο της "Έλλης", στο λιμάνι του νησιού.

    Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, είναι η φετινή έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Σύμφωνα με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ όλες οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή μέχρι και την Κυριακή 24 Αυγούστου, που αναμένεται το μεγάλο κύμα της επιστροφής.

    Εκτακτα μέτρα υπάρχουν και από το λιμενικό σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

    Όπως προβλέπεται, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

    -Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και οι τυχόν απαγορεύσεις για την πρόληψη ή καταστολή πυρκαγιών, καθότι βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.

    Επίσης, θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στα τμήματα των εθνικών οδών στα οποία παρατηρείται μεγάλη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων.

    -Αυξημένα μέτρα στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς, καθώς και παρουσία τροχονόμων στα διόδια για την παροχή συμβουλών και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

    Αυξημένα μέτρα θα ληφθούν και σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ για όλο το διάστημα έχουν συγκροτηθεί ειδικά συνεργεία ελέγχου της Τροχαίας που θα πραγματοποιούν τροχονομικούς ελέγχους μέσα και έξω από τα αστικά κέντρα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων και κυρίως την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το αντικανονικό προσπέρασμα, τη χρήση ζωνών ασφαλείας και άλλων παραβάσεων που στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλουν σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

    Ιδιαίτερους ελέγχους θα πραγματοποιούν οι τροχονόμοι στα φορτηγά και σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι διαπράττονται επικίνδυνες παραβάσεις, θα ακινητοποιούνται.

    Το έργο της Τροχαίας θα ενισχύσουν η Άμεση Δράση Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ η κίνηση στις μέρες αιχμής θα παρακολουθείται από αέρος από τα ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ τροχονόμοι θα πραγματοποιούν παρεμβάσεις σε βασικούς κόμβους του οδικού δικτύου.

    Την Κυριακή, 17 Αυγούστου, θα ισχύσει η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ.

    Η κίνηση των φορτηγών θα απαγορεύεται για την έξοδο και την Παρασκευή 22 Αυγούστου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ και για την είσοδο την Κυριακή 24 Αυγούστου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ.

    Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται από την αστυνομία για τους οδηγούς που θα κινηθούν στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων και ειδικότερα στον ισόπεδο κυκλικό κόμβο της Αμφιλοχίας, όπου χωρίζονται οι δρόμοι από τη μια πλευρά για Βόνιτσα-Λευκάδα-Πρέβεζα-Θεσπρωτία-Κέρκυρα και από την άλλη πλευρά προς Άρτα-Γιάννενα, όπου παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι και κυρίως τα Σάββατα, με "ουρές" που μπορούν να φτάσουν και τα 8 χιλιόμετρα.

    Το πρόβλημα παρατηρείται γιατί τα αυτοκίνητα κινούνται σε μονό στοίχο, λόγω του ότι ο δρόμος είναι στενός και με μία λωρίδα κυκλοφορίας για κάθε κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μονοδρόμησης ή άλλης παρέμβασης από την Τροχαία.

    Για το λόγο αυτό συστήνεται στους οδηγούς που κατευθύνονται προς Βόνιτσα-Λευκάδα-Πρέβεζα-Θεσπρωτία-Κέρκυρα να χρησιμοποιούν ως εναλλακτική διαδρομή για τον προορισμό τους το δρόμο μέσω της περιοχής Κατούνα-Λουτράκι.

    Μέτρα για Θεσσαλονίκη

    Σειρά μέτρων, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου, λαμβάνει και φέτος η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης (ΔΤΘ), με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση των εκδρομέων που θα εγκαταλείψουν την πόλη.

    Όπως ανακοινώθηκε, η ΔΤΘ θα λάβει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα τροχαίας με το σύνολο της διαθέσιμης δύναμης των υπηρεσιών της τόσο στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του νομού όσο και στις εισόδους-εξόδους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στοχεύοντας στην πρόληψη των ατυχημάτων και την εξασφάλιση ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών.

    Παράλληλα, ειδικά συνεργεία θα προβαίνουν σε συστηματικούς ελέγχους των επικίνδυνων παραβάσεων (σ.σ. υπερβολική ταχύτητα, μέθη, παραβίαση σηματοδοτών, είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, μη χρήση ζώνης-κράνους).

    Στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης θα απαγορευτεί και φέτος η κυκλοφορία των φορτηγών στα παρακάτω τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου:

    Την Κυριακή, 17 Αυγούστου από τις 3 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, από το 34ο χλμ μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης, και στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

    Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας, τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, καθώς και τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, για το ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και μόνο για το τμήμα της από τη διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.

    [02] Εντείνονται οι διεργασίες για την ειρήνη

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις ανέφερε ότι είναι καιρός "να τερματιστεί η κρίση" στη Γεωργία, σε δήλωσή της στον Τύπο μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη θερινή κατοικία του στο νότιο τμήμα της Γαλλίας.

    Η κ. Ράις υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία.

    "Ελπίζουμε ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του" τόνισε η κ. Ράις στη σύντομη δήλωσή της στον Τύπο.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που αύριο θα βρίσκεται στο Τμπιλίσι, επανέλαβε τέλος την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι η Κοντολίζα Ράις θα πάει στη Γεωργία "κομίζοντας μεγάλο αριθμό εγγράφων " που αφορούν την εδραίωση της κατάπαυσης του πυρός" και "την απαίτηση αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων".

    "Η κ. Ράις θα βρίσκεται την Παρασκευή στη Γεωργία μεταφέροντας ένα αριθμό εγγράφων που αφορούν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από τη συνάντησή του με την κ. Ράις.

    "Εάν αύριο ο πρόεδρος Σαακασβίλι υπογράψει τα έγγραφα αυτά, τότε θα μπορέσει να ζητηθεί η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων" κατέληξε ο πρόεδρος Σαρκοζί.

    Η Κοντολίζα Ράις είχε δηλώσει, πριν από τη συνάντηση, ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης απομόνωσης αν παραβιάσει την εκεχειρία που επετεύχθη με τη Γεωργία μετά από τη μεσολάβηση της Γαλλίας. Εάν όντως η Ρωσία παραβιάσει την εκεχειρία - και πρέπει να πω ότι οι πληροφορίες δεν είναι ενθαρρυντικές για τον τρόπο σεβασμού της εκεχειρίας από τη Ρωσία - αυτό θα εξυπηρετήσει μόνο στη βαθύτερη απομόνωση της Μόσχας, καθώς προς αυτή την κατεύθυνση κινείται", τόνισε η κα Ράις και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι το "παράκαναν" με τον τρόπο αντίδρασης τους. Η αμερικανίδα Υπουργός δεν πρόβλέπεται να μεταβεί στη Ρωσία.

    Εξ άλλου, ο ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με την αμερικανίδα ομόλογό του απέρριψε τους υπαινιγμούς για παραβίαση από τους Ρώσους της εκεχειρίας στη Γεωργία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση,στη διάρκεια της επικοινωνίας,η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον,ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε στις ερωτήσεις της κα Ράις για την κατάσταση στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία και έδωσε διευκρινίσεις για το σχέδιο επίλυσης της κρίσης. Ο Λαβρόφ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ρωσία δεν σέβεται τις αρχές που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες επίλυσης της κρίσης, στις οποίες κατέληξαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Νικολά Σαρκοζί.

    O αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Λιθουανίας και της Ουκρανίας ότι παραμένει πλήρως δεσμευμένος στο "μία Γεωργία κυρίαρχη και ελεύθερη και στην εδαφική της ακεραιότητα", ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

    Ο πρόεδρος Μπους επέμεινε στην "αλληλεγγύη" των ΗΠΑ απέναντι στη Γεωργία κατά τις συνομιλίες του με τους προέδρους Αντάμκους και Γιούσενκο, ανέφερε η Ντάνα Περίνο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Η εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι η αποστολή των ΗΠΑ δεν είναι να υπερασπιστούν τα λιμάνια της Γεωργίας αλλά να χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ανέφερε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους Ρώσους για την μεταφορά ανθρωπιστικής και φαρμακευτικής βοήθειας προς την Γεωργία.

    Στο Τμπιλίσι, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Γεωργία Ερίκ Φουρνιέ,η χώρα του οποίου διαπραγματεύεται μία συμφωνία για τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, δήλωσε ότι η Ρωσία "δεσμεύθηκε" να εγκαταλείψει σήμερα το Γκόρι.

    Οι αμερικανορωσικές σχέσεις μπορεί να "επηρεαστούν αρνητικά" τα προσεχή έτη εάν η Μόσχα δεν αλλάξει τακτική πολιτικής έναντι της Γεωργίας, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς σε συνέντευξή Τύπου.

    Η ρωσική τακτική θέτει σε αμφισβήτηση "όλες τις βάσεις" του διαλόγου σχετικά με τις μακρόχρονες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, καθώς και τις μελλοντικές σχέσεις μας στον τομέα της ασφάλειας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

    "Εάν η Ρωσία δεν κάνει ένα βήμα εμπρός τροποποιώντας την επιθετική πολιτική της έναντι της Γεωργίας και τις ενέργειές της στη χώρα αυτή, οι αμερικανορωσικές σχέσεις μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά στο μέλλον" επισήμανε.

    Ο κ. Γκέιτς τόνισε ότι "θα υπάρξουν επιπτώσεις" λόγω της ρωσικής επίθεσης στη Γεωργία.

    "Οι προσεχείς ημέρες και μήνες θα καθορίσουν τις μελλοντικές σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ", προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

    Ο κ. Γκέιτς καταλήγοντας εξέφρασε την άποψη ότι "θα υπάρξουν, κατά τη γνώμη του, συνέπειες λόγω των πράξεων της Ρωσίας κατά ενός ανεξάρτητου κράτους".

    Τέλος ο αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν επιστροφή στις σχέσεις επί εποχής Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία μετά από την στρατιωτική ενέργεια της τελευταίας κατά της Γεωργίας.

    "Αυτό βεβαίως και δεν είναι επιθυμία μας. Είμαστε πολύ συγκρατημένοι όσον αφορά το θέμα αυτό " επισήμανε.

    Στο μεταξύ, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει την επαφή τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Τμπιλίσι,αν θέλει να διαδραματίσει ένα ρόλο στη σταθεροποίηση της κρίσης στον Καύκασο. "Πρέπει να επιμείνουμε στην πολιτική της λογικής. Αν η ΕΕ θέλει αληθινά να έχει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή και αν η ΕΕ θέλει να βοηθήσει στη σταθεροποίηση αυτής της περιοχής που βρίσκεται σε κρίση, τότε πρέπει να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους τόσο προς το Τμπιλίσι όσο και προς τη Μόσχα",δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ.

    Ο κ Σταϊνμάιερ έκανε το σχόλιο αυτό ενώ η Κοντολίζα Ράις πρόκειται να μεταβεί στο Τμπιλίσι για να εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη γεωργιανή κυβέρνηση και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Σότσι,στη νότια Ρωσία, πριν μεταβεί στη Γεωργία.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τη Γαλλία, η οποία διαμεσολαβεί στην σύγκρουσή της με τη Γεωργία, να ενθαρρύνει το Τμπιλίσι να υπογράψει μια δεσμευτική συμφωνία που θα προβλέπει ότι δεν θα επιτεθεί στις επαρχίες της οι οποίες έχουν εκδηλώσει αυτονομιστικές διαθέσεις, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    Ο Ν. Μεντβέντεφ συνομίλησε τηλεφωνικά με το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συνέβαλε στην διατύπωση των βασικών αρχών της εκεχειρίας ανάμεσα στις δυνάμεις της Ρωσίας και της Γεωργίας στη Νότια Οσετία, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Κρεμλίνου. Ο ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι "το σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα αρχίσει μια διαδικασία εξομάλυνσης της κατάστασης στην περιοχή είναι η σύναψη μιας συμφωνίας (μη επίθεσης) μάλλον . . . παρά αποφάσεις ή διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών".

    "Η συμφωνία αυτή πρέπει να βασίζεται στις αρχές που υπέγραψαν η Νότια Οσετία, η Γεωργία και η Ρωσία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ως εγγυητές", ανέφερε ακόμη ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

    Εξ άλλου, το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε ομόφωνα την αποχώρηση της χώρας από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην ΕΣΣΔ εκτός των χωρών της Βαλτικής),η οποία είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Οι βουλευτές ψήφισαν την αποχώρηση απ' αυτό το διεθνή οργανισμό,στον οποίο κυριαρχεί η Μόσχα και ο οποίος ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

    Επίσης οι δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες της Γεωργίας,η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία,είναι αποφασισμένες να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους, δήλωσαν σήμερα οι πρόεδροί τους σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

    "Η προσδοκία του λαού της Νότιας Οσετίας για ανεξαρτησία είναι απαράλλακτη. Έχουμε στόχο την ανεξαρτησία με αυστηρή συμμόρφωση προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου", δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Έντουαρντ Κοκοΐτι.

    "Οσον αφορά την ανεξαρτησία μας (...) ουδεμία δύναμη θα μας σταματήσει. Ο στόχος είναι προσδιορισμένος και θα προχωρήσουμε προς το στόχο αυτό μαζί", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπάκαπς.

    Στο μεταξύ,περισσότερα από 100 ρωσικά οχήματα έχουν συγκεντρωθεί σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το κέντρο του Ζουγκντίντι,μιας μεγάλης πόλης στη δυτική Γεωργία, έγινε γνωστό από φωτογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ.

    "Μέτρησα 104 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα,περιλαμβανομένων 40 θωρακισμένων οχημάτων,τα περισσότερα από τα οποία είναι άρματα μάχης", δήλωσε ο φωτογράφος Ουμίτ Μπεκτάς σε τηλεφωνική επικοινωνία του από το Ζουγκντίντι.

    Ο κ. Μπεκτάς είπε πως δεν είναι σαφές γιατί βρίσκεται εκεί η δύναμη αυτή. Πρόσθεσε πως η φάλαγγα έχει υψωμένες ρωσικές σημαίες και φέρει όπλα όπως αυτοπροωθούμενες βομβίδες.

    Το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τον τύπο των φορτίων που οι ΗΠΑ μεταφέρουν αεροπορικώς στη Γεωργία και υπογράμμισε πως ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας παίρνει εντολές μόνον από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο υπέγραψε ένα διάταγμα βάσει του οποίου απαιτείται από τα ρωσικά πολεμικά πλοία να πάρουν έγκριση για να επιστρέψουν στη βάση τους στη Σεβαστούπολη, ένα λιμάνι της Κριμαίας που αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.

    Ο στρατηγός Ανατόλι Νογκοβιτσίν, υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, δήλωσε εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου πως είναι θεμιτό για τους ρώσους ειρηνευτές να βρίσκονται στο λιμάνι Πότι της Γεωργίας για επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών.

    Το γενικό επειτελείο είχε νωρίτερα διαψεύσει ότι ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο Πότι.

    Ο Νογκοβιτσίν δήλωσε ακόμη πως ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να ορίσει μια ακριβή ημερομηνία αποχώρησης από τη Νότια Οσετία. "Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να προσδιορίσω την ημερομηνία της αποχώρησης επειδή ο σχεδιασμός της δεν είναι ακόμη έτοιμος", δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Οι οδηγίες του διοικητή έχουν δοθεί στο υπουργείο Άμυνας. Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω τώρα την ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουμε την αποχώρηση", διευκρίνισε.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη Βάλερι Λοσίνιν κατηγόρησε σήμερα τους γεωργιανούς στρατιωτικούς για "εθνική αποκάθαρση" στη Νότια Οσετία.

    Διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία θα φέρει αποδείξεις, ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως "τέτοιες εγκληματικές ενέργειες εμπίπτουν στον ορισμό της γενοκτονίας" από το διεθνές δίκαιο.

    Νεκρός έλληνας ομογενής

    Το Υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες διασταυρωμένες πληροφορίες των διπλωματικών μας αρχών, κατά τη δεύτερη ημέρα των πολεμικών συγκρούσεων στο Τσχινβάλι σκοτώθηκε ο 78χρονος ομογενής Ιβάν Μιχαηλίδης.

    Τα τρία μέλη της οικογένειάς του παραμένουν στην περιοχή Τσχινβάλι.

    Στο Βλαδικαυκάζ, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν αφιχθεί 25 πρόσφυγες, είτε ελληνικής καταγωγής είτε σύζυγοι ομογενών μας.

    Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Νοβοροσίσκ,ο οποίος βρίσκεται στο Βλαδικαυκάζ από την πρώτη ημέρα της κρίσης, είναι σε επαφή με τους ομογενείς μας και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της τοπικής ελληνικής κοινότητας και τις τοπικές αρχές συμβάλλει στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

    Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρέξει έκτακτη οικονομική βοήθεια στα μέλη των οικογενειών αυτών.

    [03] Πλαφόν στα καύσιμα

    Ανώτατη τιμή καταναλωτή (ΑΤΚ) για τους νομούς Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ρεθύμνου, Χανίων και Χίου, ορίστηκε για όλα ή ορισμένα από τα πετρελαιοειδή προϊόντα κίνησης, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αποδεχόμενοι τη σχετική γνώμη της ΡΑΕ.

    Ο κ. Φώλιας είχε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εκφέρει γνώμη σχετικά με το αν συντρέχουν λόγοι για την επιβολή, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ανώτατης τιμής πώλησης στον καταναλωτή. Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά και προσδιόρισε τη μεθοδολογία με την οποία καθορίζεται αυτή η ανώτατη τιμή, λαμβάνοντας υπόψη ως τιμή αναφοράς τη μέση τιμή του νομού Αττικής, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην τιμοληψία του υπουργείου ανάπτυξης την 8η Αυγούστου 2008 και καθορίζοντας ως όριο κόστους μεταφορικών τα 0,055 λεπτά/λίτρο.

    Σε περιπτώσεις νησιών με το πολύ μέχρι δυο σημεία πώλησης καύσιμων το όριο αυτό εκτιμήθηκε σε 0,065 λεπτά ανά λίτρο. Με την επόμενη τιμοληψία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 18 Αυγούστου, θα επαναπροσδιορισθεί η ΑΤΚ. Η ανώτατη τιμή πώλησης στον καταναλωτή προσδιορίστηκε με κριτήρια αντικειμενικά και έως την 31η Αυγούστου 2008.

    Από την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων, μέσω διενέργειας τιμοληψιών για τις τιμές υγρών καυσίμων, διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένους νησιωτικούς Νομούς της χώρας που βρίσκονται σε σημαντική γεωγραφική απόσταση από τις θέσεις των διυλιστηρίων της χώρας υπάρχει συστηματική και σημαντική θετική απόκλιση των τιμών των υγρών καυσίμων του στατιστικού δείγματος σε σχέση με την μέση τιμή πώλησης στην Αττική όπου αναπτύσσεται ικανοποιητικά ο ανταγωνισμός. Το ύψος της απόκλισης αυτής υπερβαίνει το επιπλέον κόστος μεταφοράς των καυσίμων.

    Παράλληλα, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, ενώ τους τελευταίους μήνες οι τιμές των υγρών καυσίμων ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω των εξαιρετικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη διεθνή αγορά πετρελαίου, πρόσφατα σημειώθηκε αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών που, όμως, δεν αντικατοπτρίστηκε στις αντίστοιχες τιμές σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Μάλιστα, σε αυτές τις περιοχές διαμορφώθηκαν τιμές οι οποίες δεν δικαιολογούνται ούτε από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην διεθνή αγορά ούτε από αυτές της εγχώριας αγοράς όπως π.χ. το διαφορικό κόστος μεταφοράς ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο πρόσθετου κόστους σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια.

    Η ανώτατη τιμή πώλησης στους καταναλωτές ορίζεται για τις παρακάτω περιοχές και για τα αναφερόμενα σε αυτές πετρελαιοειδή προϊόντα:

    Νομός Προϊόντα

    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη

    ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΚΕΡΚΥΡΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Diesel

    ΚΥΚΛΑΔΩΝ Αμόλυβδη

    ΛΑΣΙΘΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΛΕΣΒΟΥ Super Αμόλυβδη

    ΛΕΥΚΑΔΑΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΡΕΘΥΜΝΗΣ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΧΑΝΙΩΝ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη Super

    ΧΙΟΥ Αμόλυβδη Super Αμόλυβδη

    Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση από την 12ή μ.μ. της 14ης Αυγούστου 2008 μέχρι και την 12η μ.μ. της 31ης Αυγούστου 2008 οι τιμές καθορίζονται ως εξής:

    Α) Για νησιά με τουλάχιστον τρία σημεία πώλησης υγρών καυσίμων:

    - αμόλυβδη βενζίνη: 1,247 Ευρώ/λίτρο

    - αμόλυβδη Super: 1,443 Ευρώ/λίτρο

    - Super: 1,327 Ευρώ/λίτρο και

    - Diesel : 1,373 Ευρώ/λίτρο

    Β) Για νησιά με μέχρι δύο σημεία πώλησης υγρών καυσίμων:

    - αμόλυβδη βενζίνη: 1,257 Ευρώ/λίτρο

    - αμόλυβδη Super: 1,453 Ευρώ/λίτρο

    - Super: 1,337 Ευρώ/λίτρο και

    - Diesel : 1,383 Ευρώ/λίτρο

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης των καυσίμων στον καταναλωτή για τις νησιωτικές περιοχές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι αξιοποιούμε κάθε θεσμική δυνατότητα που υπάρχει, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή. Είμαστε διαρκώς στο πλευρό του και έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την αποφασιστικότητά μας να χτυπήσουμε κάθε αθέμιτη πρακτική. Για μας είναι σαφές πως ελεύθερη αγορά δε μπορεί να σημαίνει ασύδοτη αγορά. Το μήνυμα αυτό, που είναι πολύ καθαρό, πρέπει να το λάβουν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά των καυσίμων και να συμβάλουν υπεύθυνα στην εύρυθμη λειτουργία της.»

    ΠΑΣΟΚ

    Να μειωθούν "εδώ και τώρα" οι τιμές ζήτησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιώτικες περιοχές.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως η επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές, "τώρα πια που τελειώνουν οι διακοπές, δείχνει το έλλειμμα πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία έχει μετατραπεί σε παθητικό παρατηρητή των δραματικών εξελίξεων στο πεδίο των τιμών και του ανταγωνισμού".

    Ο Μ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ "εδώ και μήνες καλούσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας στα καύσιμα, χωρίς ωστόσο αντίδραση από την πλευρά της. Τώρα είναι πολύ αργά, διότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα και φυσικά όχι μόνο στις νησιωτικές περιοχές".

    Σύμφωνα με τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, "αποτέλεσμα αυτής της ανικανότητας και της άρνησης της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας της αγοράς, είναι η Ελλάδα να κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην αύξηση του «ενεργειακού καλαθιού». Δηλαδή, οι Έλληνες καταναλωτές και οι επιχειρήσεις κλήθηκαν φέτος να πληρώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα".

    "Καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία για την καταπολέμηση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, για να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον νόμο όσες επιχειρήσεις κάνουν κατάχρηση της δύναμης τους στην αγορά ή λειτουργούν ως καρτέλ. Οι τιμές των καυσίμων στη χώρα πρέπει τουλάχιστον να είναι εναρμονισμένες με το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Άρα, πρέπει να μειωθούν εδώ και τώρα, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε ένα επίπεδο δίκαιο και ανταγωνιστικό", τόνισε ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

    ΚΚΕ

    "Το πλαφόν που αποφάσισε να επιβάλει προσωρινά η κυβέρνηση στις τιμές των καυσίμων σε ορισμένες περιοχές, δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και όσα λέγονται είναι εμπαιγμός", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Αυτού του είδους τα μέτρα δεν περιορίζουν ούτε ελάχιστα τη μεγάλη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος που μαζί διαπράττουν, μέσω των υψηλών τιμών στα καύσιμα, η κυβέρνηση και τα μονοπώλια που ελέγχουν την εισαγωγή, τη διύλιση και το χονδρεμπόριο των καυσίμων", προσθέτει το ΚΚΕ, που ζητά να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα και να υπάρξει ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας.

    ΣΥΝ

    «Με καθυστέρηση και λίγο πριν τελειώσει η περίοδος τουριστικής αιχμής, σε 12 μόνο περιοχές της χώρας και για διάστημα λίγων ημερών, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Πρόκειται για μια κίνηση για τα μάτια του κόσμου", δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, μέλος της ΚΠΕ και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ.

    "Πρώτα από όλα το πλαφόν είναι αρκετά υψηλό. Δεύτερον, θα έπρεπε να επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα εμπορίας των καυσίμων και όχι μόνο στην φάση της τελικής κατανάλωσης. Η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας στα καύσιμα επιτυγχάνεται με την θέσπιση μέτρων ενάντια στην λογική της απελευθέρωσης των τιμών, καθώς και με μέτρα που θα χτυπούν τα καρτέλ στο κύκλωμα εμπορίας καυσίμων", πρόσθεσε.

    [04] «Επιλύσιμο θέμα»

    Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «είναι επιλύσιμο» δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπία των Σκοπίων, η οποία αποτελείτο από το Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Μάρτιν Πρότουγκερ.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «τρόποι και ιδέες» για να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «αρκετά ζητήματα» μεταξύ των δυο χωρών, αλλά το «βασικό θέμα», όπως είπε, «είναι το θέμα της ονομασίας» και αυτή είναι η εντολή που έχει από το Γ.Γ. με βάση την «ενδιάμεση συμφωνία».

    Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι υπάρχουν «περίπλοκα θέματα», αλλά πιστεύει ότι θα λυθούν εφόσον λυθεί το θέμα του ονόματος.

    Από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώθηκε ότι "στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το βασικό θέμα του ονόματος, αν και συζητήθηκαν επίσης τα συναφή ζητήματα που τέθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη". Ο κ. Νίμιτς σχεδιάζει να ταξιδέψει στην περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα.

    "Ειδικά μέτρα" για τους εκδρομείς της ΠΓΔΜ που έρχονται στην Ελλάδα

    Σε «καψώνι» υποβάλλουν οι τελωνειακές και αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα, τους επιβάτες τουριστικών λεωφορείων από την ΠΓΔΜ, οι οποίοι μεταβαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», επικαλούμενη μαρτυρίες επιβατών και τουριστικών πρακτόρων.

    Το εκτενές δημοσίευμα, με τίτλο «Ακτίνες στα σύνορα για τους μη πατριώτες παραθεριστές», αναφέρει ότι οι συνοριακές αρχές της ΠΓΔΜ, βάζουν εμπόδια στους επιβάτες των τουριστικών λεωφορείων από την ΠΓΔΜ με προορισμό την Ελλάδα, κρατώντας τους για πάνω από τρεις ώρες στα σύνορα, σε συνθήκες καλοκαιρινού καύσωνα, ενώ περνούν από ακτίνες τα ίδια τα λεωφορεία.

    Τα «επιλεκτικά» αυτά «μέτρα», όπως γράφει η «Ντνέβνικ» εφαρμόζονται μόνο για τα λεωφορεία από την ΠΓΔΜ, ενώ τα λεωφορεία από τη Σερβία και από άλλες χώρες, με προορισμό επίσης τα παράλια της Ελλάδας, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στα σύνορα της ΠΓΔΜ. Το γεγονός αυτό, προκαλεί, σημειώνει το δημοσίευμα, την αγανάκτηση των τουριστών από την ΠΓΔΜ που μεταβαίνουν στην Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές.

    «Βλέπαμε, πως τα λεωφορεία από τη Σερβία περνούν χωρίς κανένα πρόβλημα τα σύνορα και κατευθύνονται στην Ελλάδα, ενώ εμάς μας ανάγκασαν να κατεβούμε από το λεωφορείο, το οποίο το πέρασαν από έλεγχο με ακτίνες και μας υπέβαλαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Όλα αυτά, υπό θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, με μικρά παιδιά, ακόμη και με μωρά. Όταν ρωτήσαμε τους αρμόδιους γιατί τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται μόνο προς τους ``Μακεδόνες`` τουρίστες, μας απάντησαν ότι έχουν τέτοια διαταγή και ότι τα παράπονά μας να τα υποβάλουμε αν θέλουμε στην κυβέρνηση της χώρας μας», λέει ένα ανδρόγυνο από την πόλη Κρίβα Παλάνκα, το οποίο μαζί με τα δύο του παιδιά ξεκίνησε για διακοπές στην Ελλάδα και έτυχε τέτοιας συμπεριφοράς στα σύνορα της ΠΓΔΜ.

    Προσθέτουν ότι επέλεξαν να πάνε διακοπές στην Ελλάδα λόγω της κοντινής απόστασης και των σχετικά προσιτών τιμών.

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τη χώρα μας ή ότι εγκρίνουμε την πολιτική της Ελλάδας προς τη ``Μακεδονία``. Όμως καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς στους πολίτες της και να εφαρμόζει αυτού του είδους τις διακρίσεις. Η ίδια η χώρα μας, μας υποτιμά και φέρεται απέναντι μας σαν να είμαστε προδότες, μόνον και μόνο επειδή αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα», σημειώνει το ίδιο ανδρόγυνο.

    Ανάλογα παράπονα, εκφράζουν και τουριστικοί πράκτορες από την ΠΓΔΜ και επιβεβαιώνουν ότι τα «μέτρα» αυτά ισχύουν μόνο για λεωφορεία από την ΠΓΔΜ με προορισμό την Ελλάδα.

    «Όταν αντιδράσαμε στα σύνορα, ο υπάλληλος μας έδειξε μία διαταγή από τη διοίκηση ότι όλα τα μακεδονικά λεωφορεία, τόσο κατά την έξοδο όσο και κατά την είσοδο στη χώρα, πρέπει να περνούν απαραίτητα από έλεγχο με ακτίνες. Αυτό είναι παράλογο, διότι αν έχουν υποψίες ότι κάνουμε λαθρεμπόριο, τότε τέτοιος έλεγχος πρέπει να γίνεται μόνο κατά την είσοδο στη χώρα και το μέτρο αυτό να ισχύει για όλα τα λεωφορεία και όχι μόνο για τα μακεδονικά», αναφέρει στη «Νντέβνικ» υπάλληλος γνωστού τουριστικού γραφείου από τα Σκόπια.

    Ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων από την ΠΓΔΜ, σημειώνουν, όπως γράφει η «Νντέβνικ», ότι στο τέλος ο κόσμος δεν θα πηγαίνει στην Ελλάδα για διακοπές, εξαιτίας των προβλημάτων που ορθώνει η ίδια η χώρα τους. Προσθέτουν ότι οι συνοριακές αρχές της Ελλάδας, τους συμπεριφέρονται άψογα και δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε τουρίστες από την ΠΓΔΜ και τουρίστες από άλλες χώρες.

    «Κάποιος υπουργός μπορεί με ευκολία να λέει ότι δεν θα πάει για διακοπές στην Ελλάδα και ότι θα επιλέξει να πάει στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, στο Λονδίνο και οπουδήποτε αλλού επιθυμεί. Όμως, δεν σκέφτονται καθόλου ότι οι περισσότεροι πολίτες μας δεν μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους τέτοιες πολυτέλειες;» αναρωτιούνται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων από την ΠΓΔΜ και προσθέτουν ότι η Ελλάδα είναι κοντινή χώρα, προσφέρει θάλασσα και καλές συνθήκες για διακοπές.

    [05] Η γιορτή της Παναγίας

    Με επίκεντρο την Παναγία της Τήνου και την Παναγία Σουμελά εορτάζεται σε ολόκληρη τη χώρα η Κοίμηση της Θεοτόκου.

    Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στις χώρες τις διασποράς, όπου διαμένουν οι απόδημοι Έλληνες.

    Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το "Πάσχα του καλοκαιριού".

    Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπο της μητέρας του θεανθρώπου και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους, αφού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να φροντίζει για όλον τον κόσμο και θα γίνει η μεσίτρια στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

    Η Παναγία, όμως, δεν έχει μόνο θρησκευτική σημασία για τους Έλληνες αλλά και εθνική, αφού πολλές φορές το πρόσωπό της έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.

    Η Παναγία της Τήνου

    Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία, στην ιστορική Μονή της "Κυράς των Αγγέλων", στο Κεχροβούνι.

    Η αξίνα χτύπησε σε ξύλο και η εικόνα κόπηκε στα δύο. Αλλά κόπηκε στη μέση, χωρίς να χαλάσουν οι μορφές της Παρθένου και του αρχαγγέλου Γαβριήλ.

    Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836, καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνου να είναι οκταήμερος και διαρκεί έως τα "εννιάμερα της Θεοτόκου", στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

    Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

    Ο δρόμος αυτός αποτελεί το χώρο όπου αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπων, κάθε χρόνο, εναποθέτουν τις ελπίδες τους και την πίστη τους ανηφορίζοντας με τα γόνατα για να φτάσουν στο ναό και να προσκυνήσουν τη Χάρης της.

    Στην Τήνο παράλληλα με την εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου οι Έλληνες τιμούν κι αυτούς που χάθηκαν όταν οι Ιταλοί τορπίλισαν και βούλιαξαν την "Έλλη" μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς. Και σ΄ αυτήν την περίπτωση όμως οι χριστιανοί δόξασαν το όνομα της Θεοτόκου καθώς προφύλαξε το πλήθος των πιστών που βρίσκονταν στο λιμάνι.

    Παναγία Σουμελά

    Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.

    Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και μετά το θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και την τοποθέτησαν σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.

    Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μ.Χ.), η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα και τους κάλεσε στην εκκλησία.

    Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: "Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με...".

    Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση "στου Μελά".

    Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια.

    Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν, και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο "Παναγία Σουμελά" Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας.

    Η Παναγία στο Μικρόκαστρο Κοζάνης

    Ιδιαίτερος είναι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο του δήμου Σιάτιστας.

    Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται από το 1603, ενώ εντύπωση προκαλεί η αναβίωση του εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων από τη Σιάτιστα.

    Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε μια ευκαιρία στους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.

    Στις 14 και 15 Αυγούστου όλη η Σιάτιστα δονείται στους ρυθμούς των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού.

    Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες ξεκινούν το πρωί για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας.

    Το μεσημέρι οι παρέες των καβαλάρηδων με τα καταστόλιστα άλογα μπαίνουν επιβλητικά στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας τους επισκέπτονται οι αρχές του τόπου και οι πολίτες.

    Παναγία της Εκατονταπυλιανής

    Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται στην Παροικία, της Πάρου.

    Για το ναό αυτό υπάρχουν δύο ονομασίες: "Καταπολιανή" και "Εκατονταπυλιανή".

    Σύμφωνα με την παράδοση η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη.

    Πολλές παραδόσεις αναφέρονται στην ίδρυση της Εκατονταπυλιανής. Η πρώτη μας πληροφορεί ότι, όταν η Αγία Ελένη μητέρα πήγαινε στην Παλαιστίνη για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σ΄ έναν μικρό ναό που βρίσκονταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής. Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, να χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό. Η προσευχή της εισακούστηκε, βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής.

    Μια δεύτερη παράδοση αναφέρει ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή της.

    Στην Κεφαλονιά

    Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως.

    Εκεί από την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (6 Αυγούστου) εμφανίζονται μέσα κι έξω από τον ναό φίδια. Είναι τα λεγόμενα "φίδια της Παναγίας".

    Στο μέρος αυτό, όπως λέει η παράδοση, υπήρχε ένα παλιό μοναστήρι της Παναγιάς, μεγάλο και πλούσιο.

    Όταν το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση από πειρατές οι καλόγριες για να μην πέσουν στα χέρια τους παρακάλεσαν την Παναγία να τις κάνει πουλιά ή φίδια.

    Έτσι σαν φίδια Ιερά πλέον γυρίζουν κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου και οσο περνούν οι μέρες πληθαίνουν και την παραμονή της Κοιμήσεως αυξάνονται υπερβολικά.

    Τα φίδια είναι γκρίζα, λεπτά, και δεν περνούν το μέτρο. Στο πλατύ τους κεφάλι σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός, καθώς επίσης και στην άκρη της λεπτής γλώσσας τους.

    Σύμφωνα με την παράδοση αν κάποια χρονιά τα φίδια δεν παρουσιασθούν, είναι κακό σημάδι. Αυτό συνέβη το 1940, καθώς και το 1953, οπότε δοκιμάσθηκε το νησί από τους σεισμούς.

    [06] "Στο φως του φεγγαριού"

    Το Υπουργείο Πολιτισμού θα ανοίξει αύριο το βράδυ της μεγάλης Πανσελήνου του Αυγούστου, εβδομήντα δύο Αρχαιολογικούς Χώρους, Μνημεία και Μουσεία σε όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια των προσπαθειών για την γνωριμία και την εξοικείωση του κοινού με τους αρχαιολογικούς χώρους και ευρύτερα με την πολιτιστική κληρονομιά.

    «Χάρτινο το φεγγαράκι?» και στην Καρδίτσα, καθώς η ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του ΥΠΠΟ για την Πανσέληνο του Αυγούστου θα πραγματοποιήσει, σε συνεργασία με το Διευθυντή του Ωδείου Καρδίτσας Νίκο Ευθυμιάδη, καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας το Σάββατο 16 Αυγούστου 2008 και ώρα 8,00 μ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαϊκού Ναού του Απόλλωνα στην αρχαία Μητρόπολη, στο Μοσχάτο Ν. Καρδίτσας.

    Βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η προβολή του αρχαιολογικού χώρου του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα, καθώς αποτελεί τον καλύτερα διατηρημένο αρχαίο μνημειακό ναό σε όλη τη Θεσσαλία και πηγή πληροφόρησης, όχι μόνο για την ιστορία και τις λατρευτικές πρακτικές της περιοχής, αλλά και την εξέλιξη της τεχνικής στους τομείς της αρχιτεκτονικής και της πλαστικής.

    Η περιοχή του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το έτος 2000 με Υπουργική Απόφαση (ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/ 10532/ 513/17-03-2000, ΦΕΚ 520/Β΄/11-04-2000) και καταλαμβάνει έκταση 18,5 στρεμμάτων ύστερα από απαλλοτρίωση υπέρ του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Η πρόσβαση σήμερα στο ναό γίνεται από τα νότια μέσω αγροτικής οδού που ξεκινά από την επαρχιακή οδό Μητρόπολης - Μοσχάτου. Ο ναός είναι στεγασμένος με μεταλλικό στέγαστρο προστασίας, το οποίο καλύπτει έκταση 735 τ.μ.

    O ναός του Aπόλλωνα βρίσκεται στη θέση "Λιανοκόκκαλα" του Δ. Δ. Mοσχάτου του Δήμου Πλαστήρα, σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων δυτικά της αρχαίας Mητρόπολης. Πρόκειται για έναν εκατόμπεδο, περίπτερο, δωρικό, αρχαϊκό ναό που ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου αι. π.X. και καταστράφηκε από πυρκαϊά τον 2ο αι. π.Χ. Tο κτίριο διαθέτει πέντε λίθινους κίονες στις στενές του πλευρές και ένδεκα στις μακρές, ενώ το βάρος της σκεπής υποβάσταζε μια εσωτερική ξύλινη κιονοστοιχία κατά μήκος του σηκού.

    Λίθινοι ήταν οι ορθοστάτες του σηκού, ενώ ψηλότερα οι τοίχοι του είχαν κτιστεί με ωμά πλιθιά. Ο θριγκός πάνω από τους λίθινους εξωτερικούς κίονες καθώς και ο σκελετός της δίρριχτης στέγης ήταν ξύλινοι με αετώματα στις στενές πλευρές του ναού. Tα κεραμίδια ήταν πήλινα, κορινθιακού τύπου, και κατέληγαν στις μακρές πλευρές σε τριγωνικά ακροκέραμα με ανάγλυφη φυτική διακόσμηση. Aπό τα ακρωτήρια πάνω στη στέγη σώθηκε μόνο μια πήλινη προτομή αλόγου που αποτελούσε το κεντρικό ακρωτήριο του ανατολικού αετώματος. Iδιαίτερο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του ναού είναι η ανάγλυφη διακόσμηση του εχίνου των κιονοκράνων με φυτικά κοσμήματα, το σχέδιο των οποίων διαφοροποιείται από κιονόκρανο σε κιονόκρανο.

    Στο εσωτερικό του ναού βρέθηκε χάλκινο λατρευτικό άγαλμα του Aπόλλωνα που εκτίθεται, όπως και όλα τα ευρήματα του ναού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

    Το έργο της ανάδειξης του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα έχει ενταχθεί στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης του ΠΕΠ Θεσσαλίας με το ποσό των 202.000,00 β¬ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2008 και να αποδοθεί στο κοινό ένας ακόμη επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Στο έργο αυτό έχουν προταθεί ήπιες επεμβάσεις ενταγμένες στο φυσικό τοπίο που εξασφαλίζουν την λειτουργικότητα ενός οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Προβλέπονται εγκαταστάσεις εισόδου και εξυπηρέτησης του κοινού, περίφραξη, διαμόρφωση διαδρομών επίσκεψης, εγκατάσταση στεγάστρου εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πινακίδων κατεύθυνσης και πληροφόρησης.

    Οι διακεκριμένοι σολίστες της όπερας Mariana Leka, Soprano, Eriona Gjyzeli, Soprano, Merita Tershana, Pianoforte και Isak Shehu, Tromba θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα και άριες από συνθέσεις και γνωστές όπερες, όπως Μποέμ, Τραβιάτα, Ριγκολέτο, Γάμοι του Φίγκαρο κ.α., των μεγάλων συνθετών Scarlatti, Mozart, Verdi, Catalani και Puccini.

    Στη γιορτή του φεγγαριού ο αρχαιολογικός χώρος του ναού του Απόλλωνα, όπου θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και ενημερωτικό υλικό, θα είναι ανοιχτός από τις 8:00 μ.μ., οπότε θα γίνει ξενάγηση των επισκεπτών στον αρχαίο ναό, έως τη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στις 16 Αυγούστου, προκειμένου το κοινό να απολαύσει την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από 19.00-01.30 με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τον χώρο στις 16 Αυγούστου 2008, οφείλουν να λάβουν υπόψη τους τα ακόλουθα:

    Απαγορεύεται η είσοδος στην Ακρόπολη με φαγητά, ποτά, μουσικά όργανα κλπ

    Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να επιδεικνύουν οι επισκέπτες στην πρόσβαση στον Ιερό Βράχο, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο, λόγω της ολισθηρότητας του εδάφους και της ύπαρξης ικριωμάτων.

    Δεν θα λειτουργήσει ο ανελκυστήρας των ΑΜΕΑ για λόγους ασφαλείας λόγω της έλλειψης φωτισμού στον βόρειο περίπατο και στις διαδρομές των ΑΜΕΑ, δεδομένου ότι ο φωτισμός των μνημείων τη νύχτα της Πανσελήνου θα είναι υποτυπώδης.

    Στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Αυγούστου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού για την Πανσέληνο, με το γενικό τίτλο «Στο φως του φεγγαριού». Ο αρχαιολογικός χώρος το Σάββατο θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ μέχρι τη μία το πρωί.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος, στο λυόμενο θέατρο της Δωδώνης θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Σαββίνας Γιαννάτου και του συγκροτήματος «Primavera en Salonico» με τίτλο «Τραγούδια από τη Μεσόγειο και ολόκληρο τον κόσμο». Η συναυλία περιλαμβάνει ειδικά επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια από τη Μεσόγειο και ολόκληρο τον κόσμο ενορχηστρωμένα και εκτελεσμένα με έναν σύγχρονο τρόπο.

    Επίσης το υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανσελήνου του Αυγούστου, οργανώνουν εκδηλώσεις στο νομό Τρικάλων στις 16 Αυγούστου με τίτλο «Στο φως του φεγγαριού-Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία με την Πανσέληνο».

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, το Σάββατο 16 Αυγούστου, η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανοίγει για το κοινό τρεις αρχαιολογικούς χώρους: α)Το βυζαντινό κάστρο της πόλεως των Τρικάλων β) τον Αρχαιολογικό χώρο Μετεώρων γ) Την τοξωτή γέφυρα του Πορταϊκού στην Πύλη. Ετσι, θα μπορέσει το κοινό να απολαύσει το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

    [07] Εκτός Κουτρουμανίδου &Τσιαρτσιάνη

    Τέλος διαδρομής στο Πεκίνο με ψηλά το κεφάλι για τις Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη, καθώς ηττήθηκαν στη φάση των «16» του Ολυμπιακού τουρνουά μπιτς βόλεϊ, μολονότι είχαν εκπληκτική απόδοση, με 2-1 σετ από τις Νάταλι Κουκ και Τάμσιν Μπαρνέτ από την Αυστραλία και αποκλείστηκαν. Με τρεις νίκες στο Πεκίνο και έχοντας χάσει πριν από τον αγώνα μόνο ένα σετ, οι Αυστραλές βρίσκονται ανάμεσα στα φαβορί για μια θέση στο βάθρο.

    Βαριά ήττα, 92-69, γνώρισε η Εθνική από τις ΗΠΑ για την 3η ημέρα του Β΄ ομίλου στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ των ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Αυτή ήταν η 2η ήττα για το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ οι ΝΒΑερ παρέμειναν αήττητοι σε τρεις αγώνες.

    Τα δεκάλεπτα: 20-16, 51-32, 73-54, 92-69

    Η ελληνική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Κατά την 6η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, η Βάσω Καραντάσιου και η Βίκυ Αβρανίτη, ηττήθηκαν 2-0 σετ (22-20, 21-19) από τις Βραζιλιάνες Ταλίτα Ρότσα και Ρενάτα Ριμπέιρο και ολοκλήρωσαν με τρεις ήττες την παρουσία τους στο Πεκίνο.

    Ανυπέρβλητο αποδείχθηκε για την Ελπίδα Ρωμάντζη το «εμπόδιο» της «χρυσής» Ολυμπιονίκη της Αθήνας, Σουνγκ-Χιούν Παρκ από τη Νότια Κορέα, αφού στη φάση των «16» για το ατομικό της τοξοβολίας ηττήθηκε 115-103 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

    Αποκλεισμός και για τους δύο Έλληνες παλαιστές της ελληνορωμαϊκής. Ο Θεόδωρος Τουνουσίδης στη φάση των «16» της κατηγορίας των 96 κιλών ηττήθηκε 3-1 στα σημεία από τον Γεωργιανό Ραμάζ Νοζάντζε και κατετάγη 17ος. Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος στα προκριματικά της κατηγορίας των 120 κιλών, ηττήθηκε 3-1 στα σημεία από τον Κινέζο Λιού Ντελί και κατετάγη 18ος.

    Αποκλεισμών συνέχεια στην κολύμβηση, ωστόσο υπήρξε ένα πανελλήνιο ρεκόρ και μια ισοφάριση. Ο Σωτήρης Πάστρας στην 4η προκριματική σειρά των 100μ. πεταλούδα τερμάτισε στη δεύτερη θέση με χρόνο 52.41 και βελτίωσε αισθητά το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ, που ήταν 52.97 από το 2006 (κατετάγη 25ος). Ο Απόστολος Τσαγκαράκης στην 10η προκριματική σειρά των 50μ. ελεύθερο, πέτυχε χρόνο 22.39, ισοφαρίζοντας το πανελλήνιο ρεκόρ που κατέχει ο ίδιος (κατετάγη 26ος). Από εκεί και πέρα, η Ελβίρα Ευσταθίου τερμάτισε στην όγδοη θέση της 4ης προκριματικής σειράς των 800μ. ελεύθερο με χρόνο 8:41.65 (κατετάγη 28η) και η Στέλλα Μπούμη στην πέμπτη θέση της 2ης προκριματικής σειράς των 200μ. ύπτιο με χρόνο 2:14.73 (κατετάγη 29η).

    Με μια νίκη «αποχαιρέτησε» τη διοργάνωση η Εθνική πινγκ πονγκ των ανδρών στο ομαδικό. Αρχικά, σήμερα το πρωί ηττήθηκε 3-0 από την Αυστρία. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα έχασε από τον Ρόμπερτ Γκάρντος με 0-3 (6-11, 9-11, 9-11), ο Παναγιώτης Γκιώνης από τον Βέρνερ Σλάγκερ με 1-3 (11-7, 7-11, 8-11, 6-11) και οι Ντανιέλ Τσιόκας/Παναγιώτης Γκιώνης από τους Ρόμπερτ Γκάρντος/Τσεν Ουεσίνγκ με 0-3 (7-11, 8-11, 4-11). Στη συνέχεια η ελληνική ομάδα νίκησε 3-0 την Αυστραλία. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα επιβλήθηκε του Κίλε Ντέιβς με 3-0 (11-7, 11-4, 11-4), ο Παναγιώτης Γκιώνης του Γουίλιαμ Χένζελ με 3-0 (11-7, 11-8, 11-8) και οι Ντανιέλ Τσιόκας/Παναγιώτης Γκιώνης των Ντέιβιντ Ζάλκμπεργκ/Γουίλιαμ Χένζελ με 3-0 (11-4, 11-7, 11-4). Η Ελλάδα πήρε την 3η θέση του Α' ομίλου και αποκλείστηκε από την επόμενη φάση.

    Χωρίς βαθμό παραμένει η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών. Για την 3η αγωνιστική ηττήθηκε από το Μαυρβοβούνιο με 10-6 και ουσιαστικά απώλεσε τις ελπίδες της για πρόκριση.

    Το πρόγραμμα της ελληνικής συμμετοχής έκλεισε η εθνική ομάδα μπάσκετ, η οποία υπέστη «βαριά» ήττα από την αντίστοιχη των ΗΠΑ με 92-69.

    Να σημειωθεί πως δεν αγωνίστηκαν σήμερα οι αθλητές μας της ιστιοπλοϊας, της κωπηλασίας και του κάνοε καγιάκ, επειδή οι κακές καιρικές συνθήκες οδήγησαν τους διοργανωτές σε αναβολή των αγώνων των συγκεκριμένων αθλημάτων.

    Οι ελληνικές συμμετοχές της Παρασκευής

    Οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες που αγωνιζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, την Παρασκευή 15/8 (σε ώρες Ελλάδας):

    Ωρα Αθλητής Αντίπαλος/Κατηγορία Αθλημα

    08.00: Τόνια Φράι RS:X- 6η ιστιοδρομία

    08.00: Πασχαλίδης/Τριγκώνης Tornado-1η και 2η ιστιοδρομία Ιστιοπλοϊα

    08.00: Βαγγέλης Χειμώνας Lazer- 6η ιστιοδρομία Ιστιοπλοϊα

    08.00: Ευτυχία Μαντζαράκη Lazer R.- 6η ιστιοδρομία Ιστιοπλοϊα

    08.00: Αιμίλιος Παναθανασίου FINN- 10η ιστιοδρομία Ιστιοπλοϊα

    08.00: Μπεκατώρου/Κραβαριώτη/ YNGLINGK- 9η και 10η ιστιοδρομία Ιστιοπλοϊα

    Παπαδοπούλου

    08.00: Κοσματόπουλος/ 470- 8η ιστιοδρομία Ιστιοπλοϊα

    Παπαδόπουλος

    10.35: Μαρία Φερεκίδη Ημιτελικός K1 Κάνοε Καγιάκ

    10.40: Εθνική Γυναικών Ουγγαρία Υδατοσφαίριση

    10.40: Μπισκιτζή/Τσιάβου Ημιτελικός Διπλό σκιφ Ελ.βαρών Κωπηλασία

    11.00: Πολύμερος/Μούγιος Ημιτελικός Διπλό σκιφ Ελ.βαρών Κωπηλασία

    11.30: Μαντζουράνης/Ρέππας/ Προκρ. ομαδικό σπριντ Ποδηλασία

    Βουκελάτος

    12.00: Γιάννης Χρήστου "Μικρός" τελικός σκιφ Κωπηλασία

    13.49: Μάρθα Μάτσα Προκρ. 50μ ελεύθερο Κολύμβηση

    14.00: Αργυρώ Στρατάκη Επταθλο, Σφαιροβολία Στίβος

    15.13: Σπύρος Γιαννιώτης Προκρ. 1500μ ελεύθερο Κολύμβηση

    15.37: Ειρήνη Κοκκιναρίου Προκρ. 3000μ στιπλ Στίβος

    16.20: Δωροθέα Καλπακίδου Προκρ. Δισκοβολία Στίβος

    16.36: Αργυρώ Στρατάκη Επταθλο, 200μ Στίβος

    16.40: Πηγή Δεβετζή Προκρ. Τριπλούν Στίβος

    16.40: Αθανασία Πέρρα Προκρ. Τριπλούν Στίβος

    17.25: Περικλής Ιακωβάκης Προκρ. 400μ εμπόδια Στίβος

    [08] Νίκη Αρη, ήττα ΑΕΚ

    Η συνέχεια της ΑΕΚ στο Κύπελλο UEFA φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη. Στον πρώτο αγώνα του Β΄ προκριματικού γύρου της διοργάνωσης, η Ένωση ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από την Ομόνοια Λευκωσίας με 1-0, χάρη σε τέρμα που πέτυχε ο Καφού στο 40΄.

    Με γκολ του Κόκε στο 55΄ ο Άρης νίκησε 1-0 τη Σλάβεν Κοπρίβνιτσα, στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα του Β΄ προκριματικού γύρου του Κυπέλλου UEFA. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ωστόσο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στη ρεβάνς που θα γίνει σε δύο εβδομάδες στην Κροατία.

    Τσάμπιονς Λιγκ

    "Αγκαλιά" με την πρόκρισή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται η Ανόρθωση, η οποία στον πρώτο αγώνα του Γ΄ προκριματικού γύρου που έγινε στην Κύπρο νίκησε με 3-0 τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια προηγήθηκε με αυτογκόλ του Τοροσίδη στο 5΄, στο 18΄ έκανε το 2-0 με κεφαλιά του Σόσιν και τρία λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα ο Λαμπάν διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα (3-0). Οι νταμπλούχοι Ελλάδας έχασαν μεγάλη ευκαιρία να μειώσουν στο 78΄, όταν στο πέναλτι που εκτέλεσε ο Μήτρογλου, η μπάλα βρήκε το δεξί δοκάρι του Μπεκιάι.

    Μετά από περίπου 2,5 χρόνια, ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να επιστρέψει στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πρώτο αγώνα του Γ΄ προκριματικού γύρου με τη Σπάρτα Πράγας, οι "πράσινοι" έφυγαν νικητές με 2-1 μέσα από την Τσεχία και πλέον στη ρεβάνς της 26ης Αυγούστου στο ΟΑΚΑ έχουν τον πρώτο λόγο για να "σφραγίσουν" το εισιτήριο της πρόκρισης. Το "τριφύλλι" προηγήθηκε με αυτογκόλ του Κούτσερα στο 24΄, οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν έξι λεπτά αργότερα με σουτ του Κούλιτς, αλλά στο 60΄ ο Σιμάο με δυνατό σουτ διαμόρφωσε το τελικό 2-1.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 August 2008 - 6:30:29 UTC