Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο αγώνας θα συνεχιστεί ακατάπαυστα"
  • [02] "Κρίση του συστήματος"
  • [03] «Πράσινες Μεταφορές»
  • [04] Οι διακρίσεις στην ΕΕ

  • [01] "Ο αγώνας θα συνεχιστεί ακατάπαυστα"

    Σφοδρότατη φραστική επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, του κ. Καραμανλή προσωπικά και της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens.

    Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίσθηκε ότι "σημειώθηκε πολιτική και δικαστική εκτροπή την αποκλειστική ευθύνη για την οποία φέρει πλέον ο κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση και η ηγεσία της Δικαιοσύνης", κατηγόρησε την κυβέρνηση για κατάχρηση εξουσίας, λέγοντας ότι "σπάνια, στα 44 χρόνια από τη μεταπολίτευση, είχαμε παρόμοια κατάχρηση εξουσίας η οποία συνιστά και υπονόμευση της δημοκρατίας" και επίσης ότι "με τον πιο θρασύ τρόπο, κατέλυσε θεσμούς και αξίες προφανώς διότι θα έβγαιναν στοιχεία τα οποία θα την ενοχοποιούσαν".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε στην πλειοψηφία των δικαστών καλώντας τους "να μην υποκύψουν σε πιέσεις, διότι έχουν το λαό μαζί τους" και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει ακατάπαυστα τον αγώνα, ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί και ότι η χώρα θα απαλλαγεί από τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης.

    Στο μεταξύ, κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιoύν από σήμερα έως και την Κυριακή 6 Ιουλίου, εξόρμηση σε δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Κίνημα, για τα θέματα της ακρίβειας και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

    Τα στελέχη του Κινήματος θα συζητήσουν με τους πολίτες τις επιπτώσεις της πολιτικής της Ν.Δ., που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού σε προ δεκαετίας επίπεδο και, παράλληλα, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την προστασία του εισοδήματος της μεσαίας τάξης, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ θα διανείμουν και ενημερωτικό υλικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

    [02] "Κρίση του συστήματος"

    Για σοβαρή κρίση του πολιτικού συστήματος της χώρας έκανε λόγο, σήμερα, από τα Χανιά, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, που με αφορμή τις εξελίξεις της υπόθεσης Siemens υποστήριξε ότι "η Ελλάδα ζει σε στιγμές σαπουνόπερας" και επαναδιατύπωσε το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    « Η χώρα μας ζει σε στιγμές σαπουνόπερας. Βλέπουμε, δηλαδή, εφοπλιστές, πολιτικά πρόσωπα, στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, ιδιωτικά τζετ αριστοκρατικά θέρετρα. Πιστεύομε ότι και αυτό είναι μια εικόνα και ένα στοιχείο της κρίσης ενός συστήματος το οποίο προκαλεί μια κοινωνία, που σε μεγάλο βαθμό ζει στη στέρηση», είπε ο κ. Αλαβάνος, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική σε βάρος και της Δικαιοσύνης υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα "έχει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες":

    «Η δικαιοσύνη της εποχής ΝΔ και Σανιδά στην Ελλάδα έχει αποκτήσει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες. Με αυτή την έννοια, τα 35 περίπου εκατ, ευρώ τα οποία ήδη αναφέρονται στην δίκη, στη Γερμανία, που έχουν δοθεί προκειμένου να λαδωθούν πρόσωπα πολιτικά και αλλά, στο προανακριτικό πόρισμα γίνονται 150 χιλιάδες ευρώ. Θέλω να πω ότι λυπούμαστε για αυτό το γεγονός και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε να αναδειχθεί όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο η αλήθεια».

    Υποστήριξε επίσης, πώς το πολιτικό σύστημα της χώρας περνά σοβαρή κρίση και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή με πυρήνα την ριζοσπαστική αριστερά.

    «Δυστυχώς, η Ελλάδα κοντεύει να καταντήσει μια αποικία μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών δυνάμεων. Δεν είναι απλώς ότι οι Γερμανοί αγοράζουν σε τιμή ευκαιρίας τον ΟΤΕ, είναι ότι το ίδιο το σύστημα παροχής δικαίου στην χώρα μας εξαρτάται από το τι θα γίνει στη Γερμανία. Αν εκεί υπάρχουν αποκαλύψεις τότε και μόνο τότε είναι ενδεχόμενο να έρθουν και να λειτουργήσουν και στη χώρα μας. Ζούμε μια σοβαρή κρίση του πολιτικού συστήματος. Εμείς ζητάμε άμεσα εξεταστική επιτροπή προκειμένου να συμβάλει, όχι να λύσει,στην εξέταση του προβλήματος και νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα μας, η οποία θα βάλει στο περιθώριο τα δύο κόμματα και το σύστημα του δικομματισμού το οποίο έχει οδηγήσει σε έντονα κοινωνικά προβλήματα και σε σήψη και θα φέρει μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστερας».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την θέση του υπέρ της ίδρυσης εφετείου και στο Ηράκλειο, με την λογική, όπως είπε, της αποκέντρωσης και άλλων υπηρεσιών, δήλωσε πως η παράταξη "δρα πέρα και πάνω από τοπικιστικές αντιλήψεις", ενώ καταδίκασε και την βομβιστική επίθεση που δέχθηκαν χθες τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Α. Τσίπρας για την υπόθεση Siemens

    "Μπορεί η κυβέρνηση να μην καταφέρνει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, τη νέα φτώχεια και την ανεργία των νέων, αποδεικνύεται, όμως, εξαιρετικά αποτελεσματική στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, αναφερόμενος στις εξελίξεις για την υπόθεση Siemens.

    Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι "ο αρμόδιος εισαγγελέας έκλεισε άρον -άρον τον κύκλο της προανάκρισης, η κυβέρνηση κλείνει τη Βουλή" και σημείωσε ότι "ο κόσμος το βχει τούμπανο, αλλά η Ελληνική Δικαιοσύνη αδυνατεί να βρει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Siemens, όπως ακριβώς στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, των ομολόγων, των υποκλοπών".

    "Έτσι, ισχυρίσθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, νομίζουν ότι θα κλείσει ο κύκλος δυσαρέσκειας των πολιτών στα κόμματα εξουσίας" και κατέληξε λέγοντας ότι "αυτό που πραγματικά έχει κλείσει, είναι ο κύκλος του δικομματικού συστήματος εξουσίας. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια βαθιά πολιτική αλλαγή. Όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα".

    [03] «Πράσινες Μεταφορές»

    Η πολιτική του υπουργείου Μεταφορών για τις «Πράσινες Μεταφορές», βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Greenpeace, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος, Ecocity, Φίλοι Ποδηλάτου, Ποδηλάτες, Δίκτυο Επιβάτης και WWF Hellas.

    Μετά την ενημέρωση του υπουργού προς τους εκπροσώπους των οργανώσεων για την ουσία της στρατηγικής το ΥΜΕ στο πλαίσιο των «Πράσινων Μεταφορών», δηλαδή για τη σύνδεση των μεταφορών με την προστασία του Περιβάλλοντος, συμφωνήθηκε να υπάρξουν θεματικές συναντήσεις, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με την πρώτη συνάντηση να αφορά τα ποδήλατα.

    Το δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν αυτό των ΤΑΧΙ και ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να καταθέσουν δικές τους συγκεκριμένες προτάσεις.

    Το τρίτο θέμα, που τέθηκε στη συνάντηση, ήταν αυτό της βελτίωσης του στόλου των αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

    Στο σημείο αυτό, ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ρυθμό απόσυρσης αυτοκινήτων στην Ευρώπη και σημείωσε ότι βρίσκεται ήδη στα χέρια του η μελέτη του ΙΟΒΕ για τη βελτίωση του στόλου των οχημάτων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι σχετικά με την επέκταση των λεωφορειολωρίδων μελετάται το ενδεχόμενο επέκτασής τους, αλλά «αντίθετης ροής» και συμπλήρωσε ότι το ΥΜΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Τροχαία για την καλύτερη αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων.

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε πως όλα «έχουν καλώς» με την προμήθεια των 320 καινούριων λεωφορείων της ΕΘΕΛ, τα οπoία είναι καινούριας τεχνολογίας, προδιαγραφών Euro -5, και είναι εξαιρετικά φιλικά προς το περιβάλλον.

    [04] Οι διακρίσεις στην ΕΕ

    Το 7% των Ελλήνων και το 15% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι έπεσαν, κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, θύματα κάποιας μορφής διάκρισης (λόγω φύλου, σωματικού μειονεκτήματος, εθνικής καταγωγής, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας η πεποιθήσεων), σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έκδοσης του ευρωβαρόμετρου, με θέμα τις διακρίσεις στην ΕΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στους «27» τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δηλώνουν ότι έπεσαν θύμα διάκρισης παρατηρούνται στην Αυστρία με 25%, την Ιταλία, την Τσεχία και την Ουγγαρία με 19% και τη Σουηδία με 18%. Η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό στους «27», ενώ χαμηλά ποσοστά παρατηρούνται ακόμη στη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ιρλανδία με 10%.

    Εξάλλου, 76% των Ελλήνων θεωρούν ότι στη χώρα τους οι διακρίσεις, λόγω «εθνικής καταγωγής», είναι «πολύ ή σε κάποιο βαθμό διαδεδομένες» (62% στους «27»), 73% ότι είναι λόγω «σεξουαλικού προσανατολισμού» (51% στους «27»), 49% λόγω «κάποιου μειονεκτήματος» (45% στους «27»), 48% λόγω «θρησκείας ή πεποιθήσεων» (42% στους «27») , 47% λόγω «ηλικίας» (42% στους «27») και 44% λόγω «φύλου» (36% στους «27»).

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 51% των Ελλήνων και το 47% των Ευρωπαίων θεωρούν ικανοποιητικές τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη χώρα τους για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, ενώ 35% των συμπολιτών μας και 33% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι γνωρίζουν τα δικαιώματά τους σε περίπτωση που πέσουν θύμα κάποιας μορφής διάκρισης.

    Ακόμη, 42% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αισθάνονται άνετα στην ιδέα να έχουν κάποιο γείτονα Ρομ (36% στους «27»), 26% ότι δεν αισθάνονται άνετα (24% στους «27»), ενώ μόνο 6% των Ελλήνων δηλώνουν ότι διατηρούν φιλικές σχέσεις ή δεσμούς με Ρομ (14% στους «27).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 July 2008 - 16:30:23 UTC