Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εχουμε τον τρόπο για να αλλάξουμε τον κόσμο"
  • [02] "Μείωση των τιμολογίων"
  • [03] Ξεκινάει η κύρια ανάκριση

  • [01] "Εχουμε τον τρόπο για να αλλάξουμε τον κόσμο"

    Κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσουν από σήμερα έως και την Κυριακή 6 Ιουλίου, εξόρμηση σε δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Κίνημα, για τα θέματα της ακρίβειας και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

    Τα στελέχη του Κινήματος θα συζητήσουν με τους πολίτες τις επιπτώσεις της πολιτικής της Ν.Δ., που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού σε προ δεκαετίας επίπεδο και, παράλληλα, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την προστασία του εισοδήματος της μεσαίας τάξης, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ θα διανείμουν και ενημερωτικό υλικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

    Συνένδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    "Θα κάνω τα πάντα για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας", διατύπωσε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στο κλείσιμο των εργασιών του 23ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Λαγονήσι.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι σοσιαλιστές θα τεθούν επικεφαλής στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές και τόνισε ότι "καταλήξαμε σε κοινές θέσεις για περίπλοκα προβλήματα, όπως η παγκόσμια οικονομία, η ισότητα, η κρίση των τροφίμων, η μετανάστευση και η παγκόσμια ειρήνη".

    "Είμαστε απαραίτητοι, έχουμε τις λύσεις, αλλά και τον τρόπο για να αλλάξουμε τον κόσμο", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "θα κάνουμε την διαφορά και έχουμε το θάρρος να κάνουμε την διαφορά".

    Οι εργασίες της σημερινής τελευταίας μέρας του 23ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ολοκληρώθηκαν με την έγκριση, από το σώμα του Συνεδρίου, των ψηφισμάτων για τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της παγκόσμιας οικονομίας, της μετανάστευσης, της κρίσης τροφίμων και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

    Ο κ. Παπανδρέου, που εξελέγη για δεύτερη φορά πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, ευχαρίστησε τους συνέδρους για την επανεκλογή του και υποσχέθηκε σκληρή δουλειά για να γίνει ισχυρότερη η Διεθνής. Ομόφωνα, επίσης, επανεξελέγη ο Λουίς Αγιάλα στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θέση στην οποία έχει συμπληρώσει ήδη 19 χρόνια.

    [02] "Μείωση των τιμολογίων"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε σήμερα με τα προεδρεία των συνδικαλιστικών ενώσεων οι οποίες αποτελούν το νέο κλάδο περίθαλψης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και μετέχουν στην Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ.

    ΚΚΕ για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

    Τη μείωση των τιμολογίων, την κατάργηση του ΦΠΑ και του φόρου για την ΕΡΤ στα τιμολόγια τώρα, ζητά το ΚΚΕ.

    Οι προκλητικές αυξήσεις στη ΔΕΗ εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μετόχων της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.Καθημερινά γίνεται φανερό ότι για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα πρέπει να συνδέσουν τα άμεσα αιτήματα με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και του «ευρωμονόδρομου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    ΚΚΕ για τη Siemens

    Οι ελεγχόμενες και με δόσεις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο Ζήμενς φανερώνουν ένα κακοπαιγμένο θέατρο που από κοινού παίζουν οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχουν.

    Το σύστημά τους δεν εξυγιαίνεται, είναι σάπιο ως το μεδούλι. Χρειάζεται ριζική ανατροπή, που μπορεί να γίνει μόνο με παρέμβαση του λαού, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    [03] Ξεκινάει η κύρια ανάκριση

    Ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός ανέλαβε τη διενέργεια κύριας ανάκρισης για την υπόθεση της Siemens.

    Ο κ. Ζαγοριανός θα παραλάβει εντός της ημέρας την πλέον των τριάντα φακέλων δικογραφία, που σχηματίστηκε από την έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις του ΟΤΕ για ψηφιοποίηση με την Siemens, καθώς και τη σύμβαση για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος C4I ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κ. Αθανασίου χθες με το πέρας της πολύμηνης έρευνάς του άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου και του ΟΤΕ, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση εσόδων.

    Στο πλαίσιο της έρευνας ο εισαγγελέας εξέτασε με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων περίπου σαράντα άτομα.

    Σε ό,τι αφορά το σκέλος της υπόθεσης σχετικά με καταγγελίες για ύποπτες συμβάσεις της Siemens για τις περιπτώσεις του ΟΣΕ, των πυραύλων "Πάτριοτ" και των πυραυλικών συστημάτων Ερμής, θα σχηματιστούν χωριστές δικογραφίες και θα διαταχθεί περαιτέρω έρευνα.

    Ο κ. Αθανασίου είχε λάβει εντολή για τη διενέργεια της έρευνας το 2006, ενώ πριν από μερικούς μήνες είχε μεταβεί με ομάδα εισαγγελέων στη Γερμανία και στην Ελβετία, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την υπόθεση στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής.

    Δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού

    Για "ανυπόστατες φήμες" και "λάσπη κατά κύματα" κάνει λόγο ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, με σημερινή ανακοίνωσή του στην οποία απαντάει στις φήμες που τον θέλουν να έχει ταξιδεύσει στη Γερμανία με έξοδα της Siemens.

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο κ.Λιάπης αναφέρει:

    «Ως εδώ και μη παρέκει.

    Για μέρες διασύρεται το όνομά μου με ανυπόστατες φήμες. Φήμες που ενώ κάθε μέρα αυτοδιαψεύδονται, παρβ όλα αυτά συνεχίζονται. Λάσπη κατά κύματα.

    Ο στόχος προφανής: Πλήττοντας εμένα προσωπικά, θέλουν να πλήξουν την κυβέρνηση, για να αντισταθμίσουν τα αποδεδειγμένα πια ανομήματα των πολιτικών μας αντιπάλων.

    Το βπα λοιπόν και το ξαναλέω:

    Το ταξίδι μου στην Γερμανία, για τους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας, ήταν ιδιωτικό, ταξίδεψα μόνο με τον γιό μου, το οργάνωσα και το πλήρωσα ο ίδιος. Και για να εμπεδωθεί από τους λασπολόγους μου καλύτερα: ΟΛΑ τα ιδιωτικά μου ταξίδια τα πληρώνω πάντα με δικά μου χρήματα. Και κρατάω και τα σχετικά παραστατικά.

    Όλα τβ άλλα είναι ψευδή και συκοφαντικά. Την πολιτική τρομοκρατία δεν θα την ανεχθώ. Γιβ αυτό και θα δώσουν λόγο στην Δικαιοσύνη. Διότι δεν θα αλλάξουμε την έννομη τάξη στην Ελλάδα, όπου ο δεχόμενος την λάσπη είναι υποχρεωμένος και να αποδεικνύει, συνεχώς και καθημερινά, την πασιφανή αλήθεια».

    Δηλώσεις Θ.Ρουσόπουλου

    Η Κυβέρνηση κάλυψε πλήρως τη δήλωση του Μιχάλη Λιάπη, δια του υπουργού Επικρατείας και εκπροσώπου της, Θόδωρου Ρουσόπουλου, στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε πως ό,τι είχε να πει, το είπε χθες και προχθές, όπως και ο υπουργός Πολιτισμού στη δήλωσή του. Σε ερώτηση τι άλλαξε από χθες και ο κ. Λιάπης έκανε δήλωση, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε πως η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού είναι σαφής και ότι είναι η πρώτη φορά, που αναφέρθηκε επίσημα το όνομά του, τις τελευταίες ημέρες, κατά τις οποίες, όπως σημείωσε, γίνεται προσπάθεια από κάποιους, με φήμες, να δημιουργήσουν κλίμα.

    "Είναι τόσο σαφής η δήλωσή του, που δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα εγώ", τόνισε ο εκπρόσωπος και αρνήθηκε να σχολιάσει το σημερινό δημοσίευμα της εφ. "Ελευθεροτυπία".

    "Η έρευνα έχει γίνει και δεν έχει αποδείξει ότι υπουργός έχει ταξιδέψει με τον τρόπο που αναφέρουν φήμες και το δημοσίευμα", πρόσθεσε. Σε ερώτηση για το αν ο κ. Λιάπης υιοθετεί λογική μεσαίωνα, επιλέγοντας να απαντήσει, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ο υπουργός, έτσι όπως καταλήγει στη δήλωσή του, απορρίπτει αυτές τις λογικές και ανέφερε την παροιμία "στο τσουβάλι δεν χωράει, στο σακούλι περισσεύει".

    Σχετικά με το αν ρωτήθηκε υπουργός, από την εταιρεία, για το πρόγραμμα εκείνων των ημερών, είπε ότι η ερώτηση πρέπει να γίνει στους ανθρώπους, που έκαναν το πρόγραμμα, ενώ σε ερώτηση για το αν ο κ. Λιάπης θα κάνει μήνυση στη Siemens, ο εκπρόσωπος απάντησε πως δεν γνωρίζει.

    Για το αν θα κινηθεί δικαστικά ο κ. Λιάπης κατά του κ. Καρατζαφέρη, ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε πως "όταν ο υπουργός θελήσει να πει κάτι περισσότερο από όσα αναφέρει στη δήλωσή του, θα το πει".

    Για τα περί πολιτικής τρομοκρατίας, που αναφέρει ο κ. Λιάπης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η κυβέρνηση ό,τι είχε να πει, το είπε και ήταν και εκτενές και σαφές. Την ίδια απάντηση έδωσε και σε ερώτηση για το αν το Μέγαρο Μαξίμου έχει δει τα παραστατικά.

    Σε άλλη ερώτηση για τα παραστατικά, είπε ότι "η δήλωση του κ. Λιάπη καταλήγει με συγκεκριμένη αποστροφή που όποιος τη διαβάσει θα κατανοήσει τι θα συμβεί από εδώ και πέρα". Αναφορικά με το αν ο κ. Λιάπης βρέθηκε στο συγκεκριμένο ταξίδι με τον κ. Χριστοφοράκο, ο εκπρόσωπος είπε ότι "δεν έχει τέλος αυτό που ξεκίνησε και παρέπεμψε στις χθεσινές του απαντήσεις και στη δήλωση του υπουργού Πολιτισμού".

    Για το λόγο, για το οποίο "δεν έχουν περαστεί χειροπέδες" στον κ. Χριστοφοράκο, όπως είχε συμβεί στην υπόθεση των "κουμπάρων", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη αποφασίζει και όχι η κυβέρνηση.

    "Παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια ορισμένων να θεωρηθεί ότι γίνεται κάτι στο παρασκήνιο και ότι θα κουκουλωθεί η υπόθεση, βλέπετε ότι διαρκώς η Δικαιοσύνη λειτουργεί και βγάζει στη δημοσιότητα ή στην έρευνά της θέματα τα οποία είναι ενδιαφέροντα. Και αναρωτιέμαι - γιατί το άκουσα από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ - για τα περί κουκουλώματος. Τι ακριβώς είναι αυτό που μας κατηγορούν ότι θα κουκουλώσουμε; Με σαφήνεια έχει φανεί ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα. Αυτό μας κατηγορούν ότι κουκουλώνουμε;", επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος και παρατήρησε πως "έχει αντίφαση, έτσι όπως τοποθετείται το ΠΑΣΟΚ".

    Σε επόμενο παρεμφερές ερώτημα, ο εκπρόσωπος διατύπωσε ότι "όποιος έχει στοιχειώδη εμπειρία από νομικά, γνωρίζει ότι στην κύρια ανάκριση διευρύνεται η έρευνα" και συμπλήρωσε ότι χθες, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ μίλησε για άρον άρον κλείσιμο της υπόθεσης και έκανε λόγο για ανάγλυφη υποκρισία, αναφέροντας ότι στις 23.06.2008, στην Ελευθεροτυπία, ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλούσε για αδικαιολόγητη καθυστέρηση της έρευνας, ενώ σε άλλη ερώτηση ότι γεννώνται αμφιβολίες για το σκοπό της μακρόσυρτης εισαγγελικής έρευνας.

    Ο κ. Ρουσόπουλος επικαλέστηκε και δήλωση του Χρ. Παπουτσή σε ραδιοφωνικό σταθμό, στις 24.06.2008, όπου γινόταν λόγος για καθυστέρηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε δε, ότι και χθες το πρωί ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, είπε πως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προανακριτική διαδικασία διαρκεί 4 μήνες και μπορεί να φτάσει έως τους 8 και το μεσημέρι στη δήλωσή του επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη λέγοντας ότι ο εισαγγελέας επιλέγει να κλείσει άρον άρον την υπόθεση.

    "Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι σ'αυτό το κόμμα υπάρχει σύγχυση λόγων και έργων και η αντίληψη ότι οι Έλληνες έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε ένα κόμμα που κατηγορεί την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη - και απαντώ ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης - ότι καθυστερεί και κάτι κρύβεται από αυτά και μιλούν για κουκούλωμα και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το πρωί μιλά για καθυστέρηση και το μεσημέρι για άρον άρον κλείσιμο της υπόθεσης", είπε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε πως "δεν κλείνει η υπόθεση, αλλά υπάρχει έρευνα που συνεχίζεται στην κύρια ανάκριση".

    Σε ό,τι αφορά τη χρονική στιγμή, που θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν έχει να πει τίποτα περισσότερο απ'όσα είπε ο ίδιος χθες και έχει πει και ο πρωθυπουργός.

    Σε άλλη ερώτηση για τις υποκλοπές και τα ομόλογα απάντησε ότι για τα ομόλογα έγινε δικαστική έρευνα και υπάρχει υπόδειξη συγκεκριμένων προσώπων, που συμμετείχαν, και θα δει αν έχει προφυλακιστεί και κάποιος. Τόνισε πως η έρευνα συνεχίζεται και πως ό,τι βγήκε, βγήκε από πρωτοβουλία της κυβέρνησης, "κάτι που σπάνια είχαμε δει στο παρελθόν". Σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές, σημείωσε ότι το τηλέφωνο του πρωθυπουργού και υπουργών παρακολουθούνταν και η προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ταυτίσει την υπόθεση με σκάνδαλο της κυβέρνησης είναι προσπάθεια του "λέγε λέγε στο τέλος κάτι θα μείνει".

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, την υπόθεση Siemens είπε ότι η κυβέρνηση από το Δεκέμβριο του 2006 έχει δώσει την αρωγή της στη γερμανική και την ελληνική Δικαιοσύνη και πάει στην κύρια ανάκριση, ενώ έχει ζητηθεί και άνοιγμα λογαριασμών. "Πού βλέπετε προσπάθεια σιωπής;", αναρωτήθηκε.

    Δήλωση Γ.Παπακωνσταντίνου

    Να τοποθετηθεί επί της ουσίας του κλεισίματος της υπόθεσης Siemens, ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σε δήλωσή του ανέφερε ότι "ο κ. Ρουσόπουλος απαντά με σοφιστείες στην κατακραυγή της κοινωνίας για τη συγκάλυψη της υπόθεσης και τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης" και επαναδιατύπωσε τη θέση του κόμματός του για "εξεταστική επιτροπή εδώ και τώρα, να έρθουν όλα στο φως".

    Στο μεταξύ, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δικαιοσύνης, Γιώργος Παπαδημητρίου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, και του ανακριτή της υπόθεσης Siemens, Παναγιώτη Αθανασίου.

    Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε, σε δήλωσή του, ότι η πρωτοβουλία του κ. Αθανασίου να κλείσει την υπόθεση, πρωτοβουλία την οποία χαρακτήρισε "εσπευσμένη", ανήκει ουσιαστικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον οποίο χαρακτήρισε "καθοδηγητή και προστάτη του κ. Αθανασίου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 July 2008 - 14:30:20 UTC