Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα επηρεαστεί η ενότητα"

  • [01] "Δεν θα επηρεαστεί η ενότητα"

    Την απόλυτη βεβαιότητά του ότι η πρόσφατη κρίση στο ΠΑΣΟΚ δεν θα επηρεάσει την ενότητα του Κινήματος, εκφράζει, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αποκλείοντας, ταυτόχρονα, κάθε ενδεχόμενο διάσπασης.

    Θεωρεί επίσης ότι μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτη "δεν υπήρξε ούτε υπάρχει στρατηγική διαφωνία".

    Ο ίδιος, όπως αναφέρει, αγωνίζεται για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και για να αναδειχθεί Πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

    Απορρίπτει όσα λέγονται περί υπονόμευσης του κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι υπάρχουν κάποιοι εκδοτικοί και οικονομικοί παράγοντες στους οποίους δεν αρέσει ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι εκλεγμένος Πρόεδρος του Κινήματος. Και πιστεύει ότι οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο μήνυμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα ολοκληρωθεί στις εθνικές εκλογές.

    Θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν κυρίως την αποδοκιμασία της κυβέρνησης, η οποία, όπως αναφέρει, "θα είχε καταρρεύσει, αν δεν είχε εξασφαλίσει μια πρωτοφανή ασυλία από τα ΜΜΕ". Και εκτιμά ότι υπάρχει "πλήρης υποταγή του κ. Καραμανλή και των συνεργατών του στα "μεγάλα αφεντικά".

    Παράλληλα, εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας τη θητεία τους "αποτυχημένη και επιζήμια για την Ελλάδα και τη δημοκρατία". Επέρριψε επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση διότι "το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί σήμερα όπως το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής ορίζουν".

    Δεν δέχεται ότι υπάρχουν σενάρια ταυτόχρονης υπονόμευσης των κ.κ. Καραμανλή-Παπανδρέου, διότι, όπως αναφέρει, "τα σχέδια έχουν αλλάξει", καθώς, "κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο κ. Καραμανλής είναι περισσότερο δημοφιλής σήμερα από ό,τι το 2004".

    Η συνέντευξη του Απ.Κακλαμάνη στον Βασίλη Μούρτη:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Η "κόντρα" Γ. Παπανδρέου - Κ. Σημίτη, που είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο του τ. Πρωθυπουργού από την Κ.Ο., είναι προφανές ότι δημιούργησε πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ. Πόσο σημαντικό είναι κατά τη γνώμη σας το πρόβλημα; Μπορεί να οδηγήσει το κόμμα σε διάσπαση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ενωμένο. Γιατί η ενότητα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης αποτελεί προϋπόθεση για την προοδευτική πορεία του τόπου. Είναι απαίτηση των εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων που στήριξαν και στηρίζουν το κίνημά μας, την οποία οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε. Είναι απαίτηση όλων, όσοι αγωνίζονται καθημερινά για να γίνει η πολιτική μας πρόταση και πάλι πλειοψηφική στην κοινωνία. Δεν υποβαθμίζω τη σημασία οποιουδήποτε προβλήματος, όπως το συγκεκριμένο, που προκαλεί ανησυχία στη λαϊκή μας βάση, αλλά αποκλείω κάθε ενδεχόμενο διάσπασης. Θα συνεχίσουμε αγωνιστικά και τη μάχη των επόμενων εκλογών θα τη δώσουμε όλοι μαζί.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Κατά τη γνώμη σας πρόκειται για παρεξήγηση ή για σημαντικές διαφορές στις πολιτικές επιλογές του πρώην και του νυν Προέδρου του Κινήματος;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Υπήρξε διαφοροποίηση ως προς την διαδικασία κύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που έλαβε διαστάσεις δυσανάλογες προς ένα ζήτημα τακτικής. Δεν υπήρξε, όμως, ούτε υπάρχει στρατηγική διαφωνία. Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε από καιρό καταλήξει στην άποψη, ότι η προοπτική μιας πολιτικά και οικονομικά ενωμένης Ευρώπης, δημοκρατικής και κοινωνικά δίκαιης, είναι η μόνη θετική επιλογή και για τη χώρα μας. Μπορεί να διασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τη δημιουργική τους συνεργασία για την κοινή πρόοδο, γιατί αντιπροτείνει ένα δημοκρατικό και προοδευτικό πρότυπο οργάνωσης των κοινωνιών, απέναντι στο πρότυπο που επικράτησε μετά τον τερματισμό του ψυχρού πολέμου, το οποίο εκφράζεται από το στρατηγικό δόγμα της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ.

    Απέχουμε ακόμη από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά και χρειάζεται να δοθεί μεγάλος αγώνας στο εσωτερικό της. Γι' αυτό άλλωστε είναι σημαντική η ύπαρξη ισχυρών, προοδευτικών σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ελλάδα και παντού στην Ευρώπη.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα στέλνατε ποτέ επιστολή στον Πρόεδρο του κόμματος για να εκφράσετε τη διαφωνία σας σε ένα τέτοιο θέμα; Και θα χρησιμοποιούσατε το ίδιο ύφος;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θέλω να συμβάλω στη συνέχιση μιας συζήτησης που δεν βοηθά το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, πιστεύετε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε άλλα περιθώρια αντίδρασης;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαστε ήδη στην επόμενη μέρα και εγώ δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος για να σχολιάζω ούτε ιστορικός για να αποτιμώ. Είμαι ιδρυτικό μέλος αυτής της παράταξης και με ενδιαφέρει να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε το ΠΑΣΟΚ να νικήσει στις επόμενες εκλογές και ο Γιώργος Παπανδρέου να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτό δεν το λέω από κομματικό πατριωτισμό αλλά γιατί πραγματικά πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορεί ο τόπος μας να βγει από τη σημερινή κρίση της οικονομίας, από την εξαθλίωση και τη φτώχεια της πλειοψηφίας του λαού, και τον αυξανόμενο πλουτισμό των ολίγων. Να σταματήσει η υποβάθμιση των θεσμών και η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Να μπει τέρμα στις συνεχείς υποχωρήσεις στα μεγάλα εθνικά μας θέματα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτιμάτε ότι υπάρχουν κινήσεις υπονόμευσης και αμφισβήτησης του Γιώργου Παπανδρέου;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σαφώς, όχι. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό δεν αμφισβητείται από κανένα. Ενδεχομένως, δεν αρέσει αυτό σε κάποιους εκδοτικούς και οικονομικούς παράγοντες που επιθυμούν πάντοτε να επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε ότι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι στρατευμένα στην υπηρέτηση του στόχου της νίκης στις επόμενες εκλογές ή υπάρχουν και στελέχη που έχουν άλλες προτεραιότητες;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αλίμονο αν ίσχυε το δεύτερο. Το θεωρώ αδιανόητο.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε τι οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, η μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις; Αντανακλούν την πραγματικότητα ή όχι; Και πρόκειται για κάτι συγκυριακό ή έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν σήμερα την αποδοκιμασία της κυβέρνησης και την καταδίκη της πολιτικής της. Ανάλογη και πιο έντονη, είναι η προσδοκία και η πίεση του λαού προς το ΠΑΣΟΚ για πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση. Αυτή η πίεση εκφράζεται ακόμη και με "διαρροές" ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τα μικρότερα κόμματα αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση με τον ακτιβισμό και την ανέξοδη πλειοδοσία τους στις διογκούμενες συνεχώς ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, τα ίδια κόμματα, ταυτίζοντας ανιστόρητα και απλοϊκά το ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ, με καθαρά μικροκομματική λογική - για τα "κουκιά" - λειτουργούν ανασχετικά για τους "κοψοχέρηδες" της ΝΔ ή τους αμφιρρέποντες προοδευτικούς ψηφοφόρους, που δε θέλουν τη Δεξιά, αλλά ούτε την παραδοσιακή Αριστερά, ανακόπτοντας την πορεία τους προς τη μόνη δυνατή πρόταση μιας άλλης διακυβέρνησης που χρειάζεται ο τόπος, που διατυπώνει ως κόμμα εξουσίας το ΠΑΣΟΚ.

    Η κυβέρνηση θα είχε, ήδη, καταρρεύσει πολιτικά αν δεν είχε εξασφαλίσει μια πρωτοφανή ασυλία από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τη στιγμή που η οπερετική δήθεν επανάσταση του "βασικού μετόχου" κατέληξε στην πλήρη υποταγή του κ. Καραμανλή και των συνεργατών του στα "μεγάλα αφεντικά". Έκτοτε μπήκε σε εφαρμογή και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια καλλιέργειας της αντίληψης ότι "ίδιοι είναι και οι δύο", για την οποία, όπως προανέφερα, με ιδιαίτερο ζήλο εργάζονται τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς προσποριζόμενα, έστω και πρόσκαιρα, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Όμως τα πραγματικά προβλήματα του λαού που συνεχώς διογκώνονται θα ανατρέψουν, και γρήγορα, την πλαστή αυτή εικόνα. Γεγονός για το οποίο οφείλει ασφαλώς να εντείνει τον αγώνα του μέσα και έξω από τη Βουλή το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς βλέπετε τις βασικές επιλογές της ηγεσίας του Κινήματος; Ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κόσμου, χρειάζονται προσαρμογές και πού; Κι αυτό θα γίνει με προτάσεις ή με αλλαγή ηγεσίας;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΠΑΣΟΚ έχει βγει μόλις πρόσφατα από ένα συνέδριο που επιβεβαίωσε την ηγεσία του και ξεκαθάρισε τις βασικές πολιτικές του προτεραιότητες. Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι η συντεταγμένη δουλειά του κόμματος, ώστε αυτές οι θέσεις να γίνουν κτήμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, καθιστώντας όσο γίνεται πιο σαφές το ιδεολογικοπολιτικό του στίγμα ανάμεσα στη Δεξιά και την Άκρα Αριστερά.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να αποτελέσει απαρχή των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, σε ποια περίπτωση και σε ποια κατεύθυνση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ευρωεκλογές μπορούν ν' αποτελέσουν σταθμό θετικών εξελίξεων για τον τόπο και το ΠΑΣΟΚ. Θα είναι το πρώτο δυνατό μήνυμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα ολοκληρωθεί με την μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ώστε να προβάλλεται σήμερα; Και υπάρχει αυτοδύναμη πρόταση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ούτως ή άλλως και ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις το εκλογικό σώμα θα προσέλθει στις κάλπες για ν' αναδείξει κυβέρνηση με πρώτο κόμμα είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να συνειδητοποιήσει, ότι στη συντηρούμενη σήμερα πολλαχόθεν σύγχυση, μόνη διέξοδο αποτελεί η εμμονή του στην ανάληψη των κυβερνητικών ευθυνών για την επίλυση των συσσωρευμένων πολλών και τεράστιων προβλημάτων. Αυτό συνεπάγεται κόστος, το οποίο κανένας κυβερνητικός εταίρος δε θα είναι διατεθειμένος να επωμιστεί, μέχρι τέλους. Στα "δύσκολα" ο "μικρότερος" συνήθως αποχωρεί?. Ενώ είναι σημαντική η ευρύτερη δυνατή κοινωνική και κοινοβουλευτική στήριξη μιας κυβέρνησης και σωστά προσβλέπουμε στη συνεργασία του ΣΥΝ, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κυβερνητική σταθερότητα, ώστε να μην επαναληφθεί και στην Ελλάδα το ιταλικό δράμα. Εκεί αν ο Πρόντι είχε αυτοδυναμία, η καιροσκοπική αποχώρηση ενός μικρού κόμματος "μπροστά στα δύσκολα", δε θα οδηγούσε στη "μεγαλοπρεπή" επιστροφή του Μπερλουσκόνι.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Συμμερίζεστε τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο αλλαγής του σημερινού πολιτικού σκηνικού; Αν ναι, από πού πιστεύετε ότι εκκινούν τα σενάρια αυτά και σε τι αποσκοπούν;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι βέβαιο ότι τα συμφέροντα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση συνειδητοποιούν ότι τα ψέματα τελειώνουν. Προκειμένου να συνεχίσουν ανεξέλεγκτα να λυμαίνονται τον τόπο, είναι βέβαιο ότι επεξεργάζονται εναλλακτικές λύσεις αλλά στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να βρουν πρόθυμους συνεργούς.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Δημοσιεύθηκαν στον Τύπο σενάρια περί ταυτόχρονης υπονόμευσης Καραμανλή και Παπανδρέου. Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να ισχύουν παρόμοια σενάρια;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Προσωπικά πιστεύω ότι κύκλοι εντός και εκτός της χώρας θα προσέβλεπαν στις προηγούμενες εκλογές στη μη επίτευξη αυτοδυναμίας κανενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, ώστε να υποχρεωθούν στη λεγόμενη "μεγάλη συμμαχία". Αλλά αυτό θα προϋπέθετε και τη διάσπαση τους, η οποία σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατη. Δεν πρόκειται η δημοκρατική μας παράταξη να γυρίσει στην προ Ανδρέα Παπανδρέου εποχή της πολυδιάσπασής της. Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό σκηνικό δείχνει ότι τα συμφέροντα αυτά ικανοποιημένα από την κυβερνητική πολιτική έχουν άλλα σχέδια. Ουδέποτε στη νεότερη πολιτική μας ιστορία υπήρξε πρωθυπουργός ο οποίος να βρέθηκε στο απυρόβλητο όσο ο κ. Καραμανλής. Υποκλοπές, απαγωγές, κουμπάροι, ομόλογα, πυρκαγιές, ακρίβεια, ανεργία, πώληση ΟΤΕ, και παρόλα αυτά κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο κ. Καραμανλής είναι περισσότερο δημοφιλής σήμερα από ό,τι το 2004. Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι καθημερινός στόχος επιθέσεων οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν κάθε όριο αισθητικής και προσβάλουν τη νοημοσύνη μας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως θα χαρακτηρίζατε την κυβερνητική θητεία της ΝΔ και την Πρωθυπουργία του Κ. Καραμανλή;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αποτυχημένη και επιζήμια για την Ελλάδα και τη δημοκρατία.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρακολουθώντας τις εργασίες της Βουλής από κάποια απόσταση, πιστεύετε ότι λειτουργεί όπως θα έπρεπε ή χρειάζονται κάποιες αλλαγές στον Κανονισμό και σε ποια κατεύθυνση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν παρακολουθώ τις εργασίες της Βουλής από απόσταση. Συμμετέχω σ' αυτές καθημερινά ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Περιφέρεια της Αθήνας. Πιστεύω ότι το κοινοβούλιο δε λειτουργεί σήμερα όπως το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής ορίζουν. Αυτό οφείλεται στην πρωτοφανή απαξίωση που υφίσταται καθημερινά από την κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του συστηματικά περιφρονούν την εθνική αντιπροσωπεία, απεχθάνονται και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν επιθυμούν να επεξεργάζεται η Βουλή τα νομοσχέδια τους, αλλά να πρωτοκολλούνται και να διεκπεραιώνονται στο Εθνικό Τυπογραφείο σαν νόμοι του Κράτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 June 2008 - 8:30:13 UTC