Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αμεση λήψη μέτρων"
  • [02] Αύξηση των προσφύγων
  • [03] Προηγείται ο Ομπάμα

  • [01] "Αμεση λήψη μέτρων"

    Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια στην πλατεία Συντάγματος καλεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τους πολίτες.

    Ενώνουμε τις φωνές μας με τους χιλιάδες ευρωπαίους πολίτες που την ίδια στιγμή, σε διάφορες πόλεις απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο για να αναχαιτιστεί η ακρίβεια. Το ζητούμενο σήμερα είναι η διαμόρφωση ενός μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα ανατρέψει την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

    Την ικανοποίησή τους για την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας, από τον ιρλανδικό λαό, εξέφρασαν η κοινοβουλευτική ομάδα και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση, που εξέδωσαν χθες μετά την κοινή συνεδρίασή τους.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει το ιρλανδικό όχι στην Ευρωσυνθήκη, ως σημαντικό σταθμό στην πάλη ενάντια στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, του μιλιταρισμού" και προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "επαναλαμβάνει την ακλόνητη θέση του για απόρριψη της Ευρωσυνθήκης και το ομόφωνο αίτημα για Δημοψήφισμα που θα δώσει και στους εργαζόμενους στη χώρα μας την ευκαιρία να ενώσουν τη φωνή τους με το ιρλανδικό όχι".

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση την πάλη του μέσα στον κόσμο και τα κοινωνικά κινήματα, επιδιώκοντας να εκφράσει την κοινωνική πλειοψηφία και την οργή απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο".

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε η σημασία της ενιαίας έκφρασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε μείζονα πολιτικά ζητήματα, για την αποτελεσματικότητα της πάλης και προς την κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε η συγκρότηση Κανονισμού Λειτουργίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

    [02] Αύξηση των προσφύγων

    Ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων εξαιτίας των συγκρούσεων και των καταστροφών ουδέποτε ήταν τόσο υψηλός στον κόσμο, καθώς έφθασε τα 67 εκατομμύρια το 2007, ανακοίνωσε η 'Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

    Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας των διώξεων ή των συγκρούσεων αυξήθηκε κατά 15,15% σε 11,4 εκατομμύρια άτομα το 2007 σε σχέση με 9,9 εκατομμύρια το 2006, επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία στην παγκόσμια μελέτη της για τους πρόσφυγες.

    Επίσης 26 εκατομμύρια άνθρωποι (24,4 εκατομμύρια το 2006, δηλαδή +6,5% μέσα σε ένα χρόνο) έγιναν εσωτερικοί μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα εξαιτίας των βιαιοτήτων και άλλα 25 εκατομμύρια δεν έχουν πλέον εστία λόγω των φυσικών καταστροφών.

    Στα στοιχεία αυτά προστίθενται τα 4,6 εκατομμύρια παλαιστίνιοι πρόσφυγες για τους οποίους μεριμνά η UNRWA σε όλη τη Μέση Ανατολή.

    "Ύστερα από μια μείωση του αριθμού των προσφύγων επί πέντε χρόνια, από το 2001 έως το 2005, παρατηρούμε μια αύξηση για δεύτερη συνεχή χρονιά", δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

    Συνέντευξη για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

    Πολυσέλιδη μελέτη για την αντιμετώπιση από την Πολιτεία του θέματος των αλλοδαπών ασυνόδευτων ανηλίκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, παρουσιάσθηκε σε συνέντευξη Τύπου του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας Ελλάδας.

    Την έρευνα υπογράφουν η εξειδικευμένη σε θέματα ασυνόδευτων ανηλίκων κοινωνική λειτουργός Γεωργία Δημητροπούλου και ο λέκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Παπαγεωργίου.

    Οπως σημειώνεται στην εισαγωγής της έρευνας, η αντιμετώπιση του θέματος των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν μπορεί να αγνοήσει μια σειρά παραμέτρων συνυφασμένων με την ελληνική πραγματικότητα, ιδίως τις γενικότερες δυσλειτουργίες της διαδικασίας ασύλου, τις αδυναμίες και τα κενά του προνοιακού συστήματος στην Ελλάδα και τη διάσταση της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων. Επίσης, δεν πρέπει να παραγνωρισθεί το γεγονός ότι για τον αριθμό ανηλίκων που έχουν καταρχήν ανάγκη διεθνούς προστασίας, η Ελλάδα αποτελεί σταθμό και όχι τελικό προορισμό. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι προϋποθέσεις για συνολική λύση του θέματος περιλαμβάνουν αλλαγές στη γενικότερη μεταναστευτική πολιτική, τη διαδικασία ασύλου και την εν γένει κοινωνική πολιτική της χώρας.

    Το πρώτο πρόβλημα που επισημαίνεται είναι αυτό της στατιστικής καταγραφής. Η καταγραφή περιορίζεται στους ανηλίκους που μπαίνουν στη διαδικασία ασύλου και δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των παιδιών που συλλαμβάνονται στα σημεία ελέγχου. Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των υπηρεσιακών σημειωμάτων με διαταγές απέλασης για ανηλίκους, ούτε για τον αριθμό των πραγματικών απελάσεων ανηλίκων. Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ηλικίες των προσφύγων ή δικαιούχων επικουρικής προστασίας.

    Κατά δεύτερον, γίνεται αναφορά στις πρακτικές παρεμπόδισης ή ανάσχεσης της εισόδου ανηλίκων που εφαρμόζουν οι μεθοριακές αρχές. Η πραγματική πρόσβαση στο δικαίωμα αιτήματος ασύλου δεν είναι δυνατή στα σημεία εισόδου, διότι δεν υπάρχει στελέχωση των υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό. Οπως σημειώνεται «τούτο απαιτεί πολιτική βούληση και οικονομική δέσμευση». Για τους ανηλίκους που δεν ζητούν άσυλο δεν υπάρχει καμία μορφή προστασίας και προτείνεται η δημιουργία κέντρων υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στις πύλες εισόδου. Σε ό,τι αφορά ειδικά το οικονομικό κόστος, σημειώνεται: «Είναι σκόπιμο να ληφθεί υπόψη το ήδη υπάρχον κόστος που επωμίζεται το κράτος για τους ανηλίκους στα σημεία εισόδου, το κόστος μεταγενέστερης αστυνομικής και δικαστικής διαχείρισης των ανηλίκων και το κοινωνικό κόστος διαχείρισης των παραβατικών συμπεριφορών και της εγκληματικότητας εν γένει».

    Εξάλλου, όπως αναφέρεται, μεγάλος αριθμός ανηλίκων κρατείται και δεν μπαίνει ποτέ στη διαδικασία ασύλου. Συγχρόνως δεν υπάρχουν κλειστά κέντρα φιλοξενίας -μια δομή πολύ διαφορετική από τα κέντρα κράτησης που υπάρχουν και δημιουργούνται στη χώρα- που θα επέτρεπαν την εξέταση κάθε περίπτωσης και την παροχή προστασίας. Προτείνεται η ρητή απαγόρευση της διοικητικής απέλασης ανηλίκων με σχετική τροποποίηση του άρθρου 79 του Ν. 3386/2005 και η υλοποίηση των ρυθμίσεων περί κράτησης και φυλάκισης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρο 37) που αποτελεί εσωτερικό δίκαιο με υπερνομοθετική ισχύ.

    Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι εισαγγελικές αρχές δεν εφαρμόζουν τα οριζόμενα από το ΠΔ 220/2007 για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο. Οπως σημειώνεται, «με δεδομένη την άρνηση ή την αδυναμία εν τοις πράγμασι των εισαγγελικών αρχών και την ανεπάρκεια των υφιστάμενων δομών κοινωνικής προστασίας στις οποίες θα μπορούσε ενδεχομένως να ανατεθεί το έργο της επιτροπείας ανηλίκων, γεννιέται το ερώτημα εάν μπορεί κανείς να αναμένει βελτίωση της κατάστασης». Προτείνεται η δημιουργία Ειδικού Σώματος Επιτρόπων (όχι αναγκαστικά κρατικών υπαλλήλων) υπό την εποπτεία του υπουργείου Δικαιοσύνης ή του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί διοικητικά είτε στις Δικαστικές Κοινωνικές Υπηρεσίες, είτε στις υφιστάμενες Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων.

    Απαιτείται η αύξηση του αριθμού των Κέντρων Φιλοξενίας ανηλίκων και των διατιθέμενων θέσεων και η δημιουργία περισσότερων μικρών μονάδων που κρίνονται αποτελεσματικότερες για την υλοποίηση πολιτικών προστασίας και ένταξης. Κύριο πρόβλημα των Κέντρων είναι η ανεπαρκής και διακοπτόμενη χρηματοδότηση. Γι' αυτό, προτείνεται τα Κέντρα να λειτουργούν με τον ίδιο χρονικό ορίζοντα λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων.

    Ακόμα, δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας για κορίτσια και ανηλίκους κάτω των 14 ετών. Πολλά προβλήματα εντοπίζονται, εξαιτίας της απουσίας Επιτρόπου, σε ό,τι αφορά την υγεία και την εκπαίδευσή τους. Η έλλειψη διερμηνέων καθιστά αδύνατη την επικοινωνία των ανηλίκων με τις υπηρεσίες και τις αρχές. Πρόκειται, βέβαια, για ένα θέμα που εκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα. Γι' αυτό προτείνεται η σύσταση σώματος διερμηνέων που θα πηγαίνουν όπου υπάρχει ανάγκη.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δυσλειτουργίες στη διαδικασία καθορισμού του καθεστώτος πρόσφυγα, σημειώνεται ότι καμία αίτηση ασύλου δεν έχει εξετασθεί δευτεροβάθμια για ανήλικο, όπως ανέφερε η νομική σύμβουλος της Υπατης Αρμοστείας Ελλάδας Καλλιόπη Στεφανάκη.

    Ενίσχυση για τη δράση της Ύπατης Αρμοστείας

    Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργεί η φροντίδα πάνω από 36 εκατομμυρίων ξεριζωμένων σε ολόκληρο τον κόσμο, η Οργάνωση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες οργανώνει προγράμματα ανάπτυξης πόρων από πολίτες.

    Τα τελευταία χρόνια παρόμοια προγράμματα λειτουργούν και στην Ελλάδα. Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να ενισχύσουν οικονομικά τη διεθνή δράση της Ύπατης Αρμοστείας μπορούν να επικοινωνούν με τον Τομέα Ανάπτυξης Πόρων του γραφείου στην Ελλάδα, στο 210 6726296 ή να καταθέτουν απευθείας την ενίσχυσή τους στον ειδικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας: 139/920033-95.

    [03] Προηγείται ο Ομπάμα

    Για πρώτη φορά ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ξεπέρασε τον αντίπαλό του Ρεπουμπλικάνο, Τζον Μακέιν σε τρεις κρίσιμες πολιτείες που σχεδόν καθορίζουν τον νικητή των εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ομπάμα ξεπερνά τον αντίπαλό του στην Πενσυλβάνια (52% έναντι 40%) στο Οχάιο (48% έναντι 42%) και στη Φλόριδα (47% έναντι 43%) σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του Πανεπιστημίου του Κουίνινπιακ.

    Λέγεται ότι οι τρεις ανωτέρω πολιτείες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη νίκη του ενός ή του άλλου υποψηφίου, είναι αυτές δηλαδή που ανοίγουν την πόρτα του Λευκού Οίκου.

    Στη σφυγμομέτρηση καταγράφεται επίσης ότι οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι αντιτίθενται στο "δημοκρατικό δίδυμο" δηλαδή να δοθεί η αντιπροεδρία στην γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον.

    Σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Ομπάμπα συγκεντρώνει το 47% της πρόθεσης ψήφου έναντι 42% του κ. Μακέιν, ενώ σε μια άλλη δημοσκόπηση του Zogby καταγράφεται μια υπεροχή του κ. Ομπάμα 22 μονάδων πάντα με ερωτηθέντες ανεξάρτητους ψηφοφόρους.

    Στις ανωτέρω πολιτείες (Πανσυλβάνια, Οχάιο,Φλόριδα) ο κ. Ομπάμα προηγείται του κ. Μακέιν στον γυναικείο πληθυσμό από 10% έως 23% αλλά μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού οι δύο αντίπαλοι έχουν πολύ μικρή διαφορά, σχεδόν ισοψηφία.

    "Τελικά η αποχώρηση από την κούρσα της γερουσιαστού Κλίντον έδωσε μεγάλη ώθηση στην υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα", ανέφερε ένας εκπρόσωπος του του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου του Κουίνινπιακ.

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του εφετινού Νοεμβρίου στις ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες Τετάρτη με μια ομάδα πρώην αξιωματούχων που θα τον συμβουλεύουν σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής βαρύνουσας σημασίας, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Τα ονόματα των συμμετεχόντων στην ομάδα δίνουν ορισμένες ενδείξεις για το πώς ο γερουσιαστής από το Ιλινόι θα κατανείμει θέσεις στην κυβέρνησή του, ενδεχομένως και στον μηχανισμό άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, εάν εκλεγεί.

    Ο Ομπάμα είπε ότι η ομάδα αυτή έχει κοινή με τον ίδιο την πεποίθηση ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι "πραγματιστική", και να διαφέρει αισθητά από την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπους, που χαρακτήρισε ως διαπνεόμενη από μια "άκαμπτη ιδεολογία".

    Οι άνθρωποι με τους οποίους ο Ομπάμα συναντήθηκε χθες για μια συζήτηση όσον αφορά ζητήματα εθνικής ασφαλείας είναι οι εξής:

  • Η Μάντλην Ωλμπράητ, πρώην υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Μπιλ Κλίντον και κορυφαία σύμβουλος της αντιπάλου του για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρυ Κλίντον.

  • Ο Ντέηβιντ Μπόρεν, πρώην κυβερνήτης της Οκλαχόμα και γερουσιαστής, πρώην επικεφαλής της επιτροπής της Γερουσίας για ζητήματα υπηρεσιών πληροφοριών.

  • Ο Ουώρεν Κρίστοφερ, πρώτος ΥΠΕΞ του Μπιλ Κλίντον και υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Κάρτερ.

  • Ο Γκρεγκ Κραίγκ, πρώην σύμβουλος της Ωλμπράητ στην κυβέρνηση Κλίντον και επικεφαλής της νομικής ομάδας που υπερασπίσθηκε τον Κλίντον έναντι των κατηγοριών που επέσυραν αποπομπή του από το θώκο του Προέδρου. Παρότι ήταν γνωστός για τις μακρόχρονες σχέσεις του με το πρώην προεδρικό ζεύγος, ο Κραίγκ τάχθηκε εξ αρχής υπέρ του Ομπάμα και θεωρείται ως ένα από τα μέλη του στενού του κύκλου.

  • Ο Ρίτσαρντ Ντάντσιγκ, πολιτικός προϊστάμενος του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών επί Κλίντον και θεωρούμενος ως ειδικός σε ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

  • Ο Λη Χάμιλτον, πρώην μέλος του Κογκρέσου από την Ιντιάνα, συμπρόεδρος της επιτροπής που ερεύνησε τις επιθέσεις στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και κορυφαίο μέλος της Επιτροπής Μελέτης για το Ιράκ, που υπέβαλε προτάσεις στον πρόεδρο Τζωρτζ Ου. Μπους το 2006.

  • Ο Έρικ Χόλντερ, υφυπουργός Δικαιοσύνης επί Κλίντον, που μαζί με την Κάρολυν Κένεντυ βοηθούν στην αναζήτηση υποψηφίου για την αντιπροεδρία.

  • Ο Άντονυ Λέηκ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου επί Κλίντον και μέλος του στενού κύκλου του Ομπάμα.

  • Ο Σαμ Ναν, πρώην γερουσιαστής από τη Τζώρτζια, πρώην πρόεδρος της επιτροπής για τις ένοπλες δυνάμεις της Γερουσίας, θεωρούμενος ως πιθανός υποψήφιος για την θέση του αντιπροέδρου.

  • Ο Γουίλιαμ Πέρυ, υπουργός Αμύνης επί Κλίντον.

  • Η Σούζαν Ράις, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για ζητήματα Αφρικής και κορυφαία σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

  • Ο Τιμ Ρέμερ, πρώην μέλος του Κογκρέσου από την Ιντιάνα και μέλος της επιτροπής ερεύνης για τις επιθέσεις στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

  • Ο Τζέημς Στάινμπεργκ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου επί Κλίντον.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 June 2008 - 6:30:17 UTC