Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kαταδίκη της Ευρωσυνθήκης
  • [02] Μαζική έξοδος

  • [01] Kαταδίκη της Ευρωσυνθήκης

    "Χθες ζήσαμε μια μεγάλη μέρα με το "όχι" των Ιρλανδών εργατών, αγροτών, των λαϊκών στρωμάτων της χώρας αυτής. Είναι μια νίκη ενός λαού που δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση για να υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματα του υπέρ του "ΝΑΙ" και κατά του "όχι", τόνισε σε σημερινή δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία.

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι μετά το ιρλανδικό> δημιουργούνται προϋποθέσεις εφόσον γίνουν ή γίνονταν δημοψηφίσματα, σε όλη την ΕΕ το "όχι" να είναι πλειοψηφικό σε μερικές χώρες, και πάντως πάρα πολύ ισχυρό, ισχυρότερο από ποτέ.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "οι ευρωπαίοι ηγέτες, η Κομισιόν, οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλδημοκράτες και εκείνοι που συμβιβάζονται με την ΕΕ θα προσπαθήσουν να βρουν παράθυρο για να αντεπιτεθούν και σημείωσε ότι η καλύτερη επαγρύπνηση είναι ο ελληνικός λαός να πανηγυρίσει αυτό το "όχι", να διεκδικήσει δημοψήφισμα, να μετατρέψει το δημοψήφισμα σε μια καταδίκη της Ευρωσυνθήκης και των επιλογών της ΕΕ που πλήττουν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Να απαντήσει και στα απαράδεκτα λόγια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί "ευρωφοβικών" και "συντηρητικών".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι η μάχη των ευρωεκλογών πρέπει να μετατραπεί σε μία μάχη καταδίκης της ΕΕ και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει "να κερδίσουμε χρόνο. Να κάνουμε βήματα. Να κατακτήσουμε προγεφυρώματα, γιατί τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ χειρότερα. Είμαστε αισιόδοξοι, δικαιώνεται το ΚΚΕ για το θάρρος του να πάει κόντρα στο ρεύμα".

    Για το φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ

    Η γραμματέας του ΚΚΕ και ο γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης μίλησαν για το φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 21 Σεπτεμβρίου στα Ιλίσια το οποίο είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια από την ίδρυση ΚΝΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές, η κ. Παπαρήγα διερωτήθηκε αν οι εργαζόμενοι θα δεχθούν ως αυτονόητη εξέλιξη τις 65 ώρες εργασίας την εβδομάδα και χαρακτήρισε τις Ευρωεκλογές ως εφαλτήριο μάχης.

    Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το ΚΚΕ να μην έχει πρωταγωνιστικό αντιπολιτευτικό ρόλο, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ το απασχολεί πώς σκέφτονται οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε ότι το κόμμα της δεν μεταχειρίζεται την αντιπολίτευση για εκλογικούς σκοπούς και σημείωσε, ότι το ΚΚΕ επιδιώκει η λαϊκή πείρα και δυσφορία να αντιστοιχεί με την ψήφο του λαού, γιατί όπως είπε, σήμερα δεν υπάρχει τέτοια αντιστοιχία.

    Υπάρχουν ωστόσο πρόσθεσε, πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν τη σκέψη των εργαζομένων και τόνισε ότι αν η ερώτηση ήταν αν το ΚΚΕ αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, η απάντηση θα ήταν θετική.

    Απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη, η γραμματέας του ΚΚΕ τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται, όταν ο υπουργός λέει ότι ο νόμος - πλαίσιο εφαρμόζεται και με τη βοήθεια των κομμάτων.

    "Δεν δεχόμαστε τα ευχαριστώ του", δήλωσε η γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι όσο εξαρτάται από εμάς θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Για το ίδιο θέμα η κ. Παπαρήγα είπε ότι υπήρξε εκβιασμός εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας για διακοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει αυτοτέλεια των ΑΕΙ όπου υπάρχει το κεφάλαιο, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία της στην πρόθεση της κυβέρνησης για αποδέσμευση του Λυκείου από τις πανελλήνιες εξετάσεις, γιατί όπως είπε, αυτό μπορεί να αλλάξει τη μορφή αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ουσία των προβλημάτων.

    Αναφερόμενη στο φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ η κ. Παπαρήγα είπε, ότι σήμερα είμαστε ώριμοι και οπλισμένοι με γνώση, πίστη, ενθουσιασμό και πείρα και προέβλεψε ότι το 34ο φεστιβάλ θα καταγραφεί ως ένα από τα κορυφαία γεγονότα αυτής της περιόδου.

    Ο γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης, είπε ότι θα πραγματοποιηθεί η πιο μεγάλη εξόρμηση της ΚΝΕ στη νεολαία, ενόψει του φεστιβάλ και τόνισε ότι στόχος είναι το φεστιβάλ να ξεπεράσει σε συμμετοχή κάθε προηγούμενο, ενώ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

    [02] Μαζική έξοδος

    Μαζική είναι η έξοδος των εκδρομέων του τριημέρου.

    Πολύ αυξημένη παρουσιάζεται από το πρωί η κίνηση των οχημάτων στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα και εντείνεται όσο περνούν οι ώρες. Για "απόδραση" αυξημένη κατά 30%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μιλούν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας.

    Ειδικότερα, μόνο χθες, εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα 141.000 αυτοκίνητα, ενώ την αντίστοιχη μέρα πέρσι, είχε καταγραφεί έξοδος 110.000.

    Η διέλευση των οχημάτων από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών γίνεται με αργούς ρυθμούς και εξαιτίας της ουράς -έως και πέντε χιλιομέτρων- που παρατηρείται, τα διόδια "ανοίγουν" κατά διαστήματα για τη διευκόλυνση των οδηγών και την αποφόρτιση της κυκλοφορίας.

    Προβλήματα στην κίνηση των εκδρομέων έχουν καταγραφεί στην είσοδο των τούνελ της Κακιάς Σκάλας, όπου νωρίτερα σημειώθηκε και σύγκρουση οχημάτων, αλλά και στα διόδια Σπαθοβουνίου στην εθνική Κορίνθου-Τριπόλεως, στο ύψος της Νεμέας, όπου η ουρά των οχημάτων φτάνει τα τρία χιλιόμετρα.

    Σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη -κυρίως στα ορεινά.

    Αύριο και τη Δευτέρα ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, με τη θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, ενώ οι άνεμοι δεν θα δυσκολέψουν τις μετακινήσεις με πλοίο καθώς δεν θα ξεπεράσουν σε ένταση τα πέντε μποφόρ.

    Μέτρα της Τροχαίας

    Μεταξύ των μέτρων είναι η απαγόρευση κίνησης στο βασικό οδικό δίκτυο της χώρας φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου χθές Παρασκευή και τη Δευτέρα 16/06 (16:00-23:00). Αύριο Κυριακή 15/06 δεν θα ισχύσουν απαγορεύσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 June 2008 - 21:56:28 UTC