Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ.Αλαβάνος: Απαξίωση του δημόσιου τομέα

  • [01] Αλ.Αλαβάνος: Απαξίωση του δημόσιου τομέα

    Με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, με τον οποίο συζήτησαν για θέματα δασικής προστασίας και για το αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον υπουργό για την αναθεώρηση που πρέπει να γίνει στο master plan και για την οικονομοτεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Θεωρώ ότι το έργο πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα, τόνισε ο κ.Αλαβάνος και να μη γίνει με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και πρόσθεσε ότι μετά τις γιορτές θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού με όλους τους βουλευτές Ηρακλείου και τους φορείς της περιοχής, ώστε να υπάρξει πληρέστερη και πιο συγκεκριμένη ενημέρωση.

    Επίσης, ο κ.Αλαβάνος συζήτησε με τον κ.Σουφλιά θέματα που αφορούν την προστασία των δασικών περιαστικών όγκων και ιδιαίτερα για τον Υμηττό.

    Επισήμανα, είπε, την ανάγκη να υπάρξουν αυστηρές ρυθμίσεις που να μην επιτρέπουν αυθαιρεσίες, αλλά και ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να σταματήσει αυτή η καταπάτηση του δημοσίου χώρου που γίνεται μέσα από διάφορα προσχήματα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Σουφλιάς χαρακτήρισε τη συνάντηση ενδιαφέρουσα, επισημαίνοντας ότι όλοι συμφωνούν για την απομάκρυνση του αεροδρομίου Ηρακλείου από τη σημερινή του θέση, καθώς τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί την προβλεπόμενη κίνηση.

    Ο υπουργός ανάφερε ότι από τις αρχές του χρόνου θα υπάρξουν ταχύτερες διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου, ενώ επισήμανε ότι από τα αποτελέσματα του επικαιροποιημένου master plan και της οικονομοτεχνικής μελέτης θα αποφασιστεί εάν το έργο θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης ή όχι. Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει με σύμβαση παραχώρηση στα πρότυπα του «Ελ. Βενιζέλος».

    Σε ό,τι αφορά τον Υμηττό ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι δόθηκε η εντολή ώστε να κλείσουν τα παράθυρα που υπάρχουν στο Προεδρικό Διάταγμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση του πρώην υπουργού Βασίλη Μαγγίνα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι «αρμόδιοι είναι η πολεοδομία Μαρκοπούλου και η Νομαρχία. Τις ερωτήσεις σας πρέπει να τις υποβάλλετε εκεί και όχι σε μένα». Επανέλαβε δε ότι αρμόδιοι για τις πολεοδομίες είναι οι δήμοι, οι νομαρχίες και το υπουργείο Εσωτερικών και όχι το ΥΠΕΧΩΔΕ,το οποίο, όπως είπε, είναι επιτελικό υπουργείο και καθορίζει τους κανόνες.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «εάν έμεναν μόνο οι υπουργοί έξω από τους ελέγχους θα ήταν παρά πολύ καλά και θα ήταν πάρα πολλοί λίγοι» και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει έλεγχος και πρώτα από όλα για τους υπουργούς.

    «Από αυτήν την υπόθεση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν πρέπει να μας μείνει ένα κυνήγι μαγισσών, αλλά να υπάρξουν εκείνα τα θεσμικά αυστηρά μέτρα και οι αλλαγές καθώς και η αποκατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να προστατεύσουμε τα δάση».

    «Απαξίωση του δημόσιου τομέα»

    «Τροπολογίες στον Προϋπολογισμό, δυστυχώς δεν γίνονται εδώ, αλλά στο πεζοδρόμιο. Και ανατροπές. Όπως ανατράπηκε η εκπαιδευτική σας μεταρρύθμιση, έτσι θα ανατραπεί και η ασφαλιστική» ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Στην ομιλία του ο κος Αλαβάνος εστίασε την σκληρή κριτική του προς την κυβέρνηση, στην πλήρη απαξίωση του δημόσιου τομέα που εκείνη, κατά την άποψή του, δρομολογεί και στην επιμονή της να εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ήδη εγκαταλείπονται στις ανεπτυγμένες χώρες.

    «Πάτε κόντρα στο ρεύμα. Ζείτε την εποχή του β70 και του β80, στην εποχή της Θάτσερ και του Ρέηγκαν (?) Είστε η μόνη χώρα της ευρωζώνης με μηδενική φορολογία στις μετοχές (?) Έχετε μια στάση μηδενισμού απέναντι στη δημόσια περιουσία για την οποία είστε υπεύθυνοι - ενώ θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε το δημόσιο τομέα απέναντι στην ακρίβεια, να στηρίξετε το κοινωνικό κράτος, να κινηθείτε με επίδομα πετρελαίου, έλεγχο των τιμών, ψαλίδισμα των καρτέλ?» κατηγόρησε ο Αλ. Αλαβάνος την κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε με το ίδιο πνεύμα στην υπόθεση της Ολυμπιακής, επισημαίνοντας ότι στον Προϋπολογισμό «δεν υπάρχει ούτε ένας κωδικός με ένα ευρώ για την Ολυμπιακή». Συνέχισε δε, την επίθεσή στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στον ΟΤΕ και υπενθυμίζοντας πως, «όταν ήταν η ΝΔ κυβέρνηση στις αρχές του β90, δεν επέτρεψε να μετέχει ο ΟΤΕ στο διαγωνισμό για την κινητή τηλεφωνία - και χρειάστηκε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μετάσχει. Την ίδια λογική έχετε και σήμερα. Ευθύνες έχει όμως και το ΠΑΣΟΚ, γιατί παρέδωσε το 64% των μετοχών του Οργανισμού στον ιδιωτικό τομέα. Και γιβ αυτό, πρέπει να μιλήσει καθαρά».

    Αναφερθείς τέλος, στο Ασφαλιστικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «δεν θα περάσει και το λέω με την ίδια πεποίθηση που λέγαμε ότι δεν θα περάσει το άρθρο 16. Λέτε πως δεν θα θιγούν οι ώριμοι προς συνταξιοδότηση. Ποιοι είναι όμως οι ανώριμοι; Τα παιδιά που σκίστηκαν να τελειώσουν το σχολείο; Αυτοί που ψάχνουν για μια οποιαδήποτε δουλειά;»

    Ο Αλέκος Αλαβάνος, απευθύνθηκε στη λήξη της ομιλίας του και προς το Γιώργο Παπανδρέου:

    «Δεν θα θέλαμε το ΠΑΣΟΚ να συγκλίνει με την κυβέρνηση. Και υπάρχει ένα θέμα: Κατά τη γνώμη μας η ΝΔ ακολουθεί πολιτική Σημίτη στο Ασφαλιστικό. Αρχίζει μία περίοδος με βάση το νόμο του ΠΑΣΟΚ, όπου μειώνονται οι συντάξεις. Βαθμιαία οδηγούνται στο 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας πενταετίας».

    «Θα θέλαμε να σταθείτε αντίθετος στη ρύθμιση αυτή που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση» ανέφερε ο κος Αλαβάνος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 December 2007 - 13:30:26 UTC