Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Σε αδιέξοδο η χώρα

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Σε αδιέξοδο η χώρα

    «Όποιος προπαγανδίζει το "όλοι ίδιοι είναι" διαιωνίζει τη σημερινή άδικη, απαράδεκτη, αντιαναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Ηθελημένα ή μη, οδηγεί τη χώρα σε νέα αδιέξοδα και καθίσταται συνώνυμος με τη συντήρηση και τη μοιρολατρία» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    «Ο Προϋπολογισμός του 2008, αποτελεί γραπτή απόδειξη της κυβερνητικής αποτυχίας. Σήμερα τον καταψηφίζουμε στη Βουλή και αύριο, μαζί με τους πολίτες, θα τον ανατρέψουμε στα μέτωπα της κοινωνίας, εκεί που θα γράψουμε μια νέα εθνική και κοινωνική συμφωνία για την ανασύνταξη της Ελλάδας» τόνισε στη λήξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι κάτι τέτοιο συνιστά «μύθο της διεθνούς συντήρησης που καταρρίπτεται». Απαντώντας δε, στον Αλέκο Αλαβάνο (ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό μοιάζει με εκείνη της περιόδου Σημίτη), παρατήρησε πως «πρόκειται για τη λογική "όλοι ίδιοι είναι"».

    «Με το νόμο Ρέππα κε Αλαβάνο, ωφελήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αν εφαρμοζόταν στο σύνολό του, δεν θα είχαμε τα σημερινά αδιέξοδα. Η κυβέρνηση τον εφαρμόζει α λα καρτ» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη μακρά ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία, όπως τόνισε, «έχει βάλει τη χώρα σε αδιέξοδο»:

    «Δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν συνεννοούνται οι υπουργοί. Υπηρεσίες αλληλοαναιρούνται. Πολιτικές αλλάζουν ανάλογα με τον υπουργό. Η διαφθορά οργιάζει. Η λογική του κράτους λάφυρο για τους ημέτερους δεσπόζει. Ο χορός των χρημάτων, των προμηθειών, των εξαγορών και των πωλήσεων, της χειραγώγησης των δημοκρατικών θεσμών, της διαπλοκής, καλά κρατεί» ανέφερε ο κος Παπανδρέου. Προκειμένου δε να στηρίξει τους ισχυρισμούς του αυτούς, επικαλέστηκε σειρά δεδομένων, όπως τα παρακάτω:

    - Δεν υπάρχουν κωδικοί για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Τα παράβολα των μεταναστών συνιστούν την καλύτερη πηγή χρηματοδότησης για τους ΟΤΑ

    - Από το 2004, αυξήθηκαν κατά 61%, οι παραγωγικές δαπάνες του κράτους, 55000 νέοι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί στο στενό δημόσιο τομέα, χωρίς να έχουν στελεχωθεί οι κρίσιμοι τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας.

    - Η ακρίβεια θριαμβεύει ανεξέλεγκτη, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποστελεχωμένη, έχει πάνω από 400 υποθέσεις που εκκρεμούν για έλεγχο.

    - Οι φόροι των πολιτών έχουν αυξηθεί κατά 3 δισ. σε σχέση με το 2004, ενώ τα νομικά πρόσωπα πληρώνουν λιγότερο φόρο από το 2004

    - Τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ παρουσιάζουν αύξηση 444%

    - Το ΠΑΣΟΚ άφησε το ΙΚΑ με πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ και σήμερα έχει έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ.

    - Η «Ολυμπιακή» απαξιώθηκε επί 4 χρόνια και φορτώθηκε με νέα χρέη και ελλείμματα πάνω από 470 εκ. ευρώ.

    - Τα ελλείμματα των νοσοκομείων επί ΝΔ έχουν φθάσει τα 3 δισ. ευρώ και δεν εμφανίζονται στον Προϋπολογισμό.

    Πέραν των παραπάνω, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναρωτήθηκε: «Σε σύγκριση με το 2004, η χώρα μας είναι περισσότερο ή λιγότερο ισχυρή, ασφαλής ή δίκαιη; Ποιος μεγάλος στόχος επιτεύχθηκε σαν αυτούς που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ, αποκέντρωση, ΕΣΥ, ΑΣΕΠ, ΚΕΠ κλπ. Ποιες ήσαν οι μεταρρυθμίσεις της ΝΔ για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους που παρέλαβε; Ποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν που εξυπηρέτησαν τις ανάγκες του μέσου Έλληνα και όχι τις ανάγκες τις δικές σας και του κουμπάρου;

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, για «ενιαία προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα» που θα περιλαμβάνει και τα διανεμόμενα κέρδη των νομικών προσώπων και των προσωπικών εταιρειών, χαμηλό συντελεστή φορολόγησης για τα αντίστοιχα αδιανέμητα κέρδη, διατήρηση του ελέγχου των ΔΕΚΟ από το Δημόσιο, δυναμικές παρεμβάσεις στο δημογραφικό και διεύρυνση της αγοράς εργασίας. Επανέλαβε τις προτάσεις του για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση μέσω της «πράσινης οικονομίας», ανεξαρτησία της πολιτικής από το μαύρο χρήμα, τα μεγάλα συμφέροντα, τα ΜΜΕ και τα ποικιλώνυμα εξωθεσμικά κέντρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη βούλησης να πατάξει τη διαφθορά. Επέμεινε τέλος, στο αίτημά του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο των ομολόγων.

    Συνέντευξη Λούκας Κατσέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κοινωνική έκρηξη, η οποία θα προέλθει από τα μεσαία στρώματα, τα οποία συνθλίβονται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, προβλέπει η κα Λούκα Κατσέλη, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνη για την Οικονομία και γενική εισηγήτρια του Κινήματος στη συζήτηση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η κα Κατσέλη αναφερόμενη στη συζήτηση του προϋπολογισμού τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ αποδόμησε την πολιτική της ΝΔ, απέδειξε ότι η σημερινή κατάσταση "είναι απόρροια συγκεκριμένων οικονομικών επιλογών" και ανέδειξε τη δική του αντιπρόταση σε κάθε οικονομική επιλογή της κυβέρνησης.

    Αναφέρει επίσης ότι αντί του ανταγωνισμού λειτουργεί ένα "καρτέλ επιχειρήσεων και πολιτικές εναρμόνισης τιμών προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων".

    Σχετικά με το Ασφαλιστικό η κα Κατσέλη τονίζει ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά στους πόρους του συστήματος και προβλέπει πως αν συνεχιστεί η πολιτική της μη χρηματοδότησης, που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στα Ταμεία γύρω στο 2030. Και σε ό,τι αφορά στη θέση του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι είναι υπέρ της σταδιακής ενοποίησης των ταμείων και όχι υπέρ του συμψηφισμού και της ενοποίησης των ελλειμμάτων, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση.

    Η κα Κατσέλη απορρίπτει την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ασκεί επαρκή αντιπολίτευση και αποδίδει την εντύπωση αυτή στο γεγονός ότι τα ΜΜΕ δεν προβάλουν τις θέσεις του Κινήματος. "Ό,τι και να λέμε, δεν περνάει με τίποτα στα ΜΜΕ", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Η συνέντευξη της κας Λούκας Κατσέλη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στο Βασίλη Μούρτη έχει ως εξής:

    ΕΡ: Η Οικονομία ήταν το αδύνατο σημείο του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη τετραετία. Δεν έδωσε πειστικές λύσεις. Ούτε και τώρα δείχνει να προτείνει κάτι άλλο και περιορίζεται σε επιμέρους αναφορές και κριτική της Κυβέρνησης. Δεν θέλετε να αναλάβετε δεσμεύσεις ή δεν έχετε συμφωνήσει ακόμα ποια οικονομική πολιτική θα προτείνετε;

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Δεν θα συμφωνούσα με την εκτίμησή σας. Aπό τον Μάιο του 2007 αλλά πολύ πιο δυναμικά τους τελευταίους δύο μήνες, το ΠΑΣΟΚ προχωράει, εξειδικεύει και επικοινωνεί το πρόγραμμά του, το οποίο δυστυχώς δεν είχαμε τη δυνατότητα να το γνωστοποιήσουμε επαρκώς πριν τις εκλογές. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα σημείο αναφοράς για όλους. Προτείνει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο που στηρίζεται στην κοινωνία της γνώσης και την "πράσινη οικονομία". Προϋποθέτει την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μια νέα δομή του φορολογικού συστήματος. Περιέχει προτάσεις για το ασφαλιστικό, για τις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, καθώς και για επιμέρους θέματα που άπτονται συγκεκριμένων κρίσιμων τομέων πολιτικής, όπως η παιδεία, η υγεία κλπ. Επομένως έχουμε ένα αξιόπιστο και συμφωνημένο πλαίσιο. Η πρόκληση για κάθε τομέα τους επόμενους μήνες είναι να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας ακόμα περισσότερο και κυρίως να συζητήσουμε επιμέρους πτυχές του με όλους τους κοινωνικούς φορείς. Οι παρεμβάσεις που κάναμε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, καταδεικνύουν αυτή την πορεία. Κατορθώσαμε να αποδομήσουμε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Να αποδείξουμε ότι η σημερινή κατάσταση είναι απόρροια συγκεκριμένων οικονομικών επιλογών. Να προτάξουμε τη δική μας αντιπρόταση σε κάθε οικονομική επιλογή της Κυβέρνησης

    ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε δύο αρκετά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές, της οκταετίας 1981-1989 και της οκταετίας 1996-2004, ποια από τις δύο επιλέγετε σήμερα;

    Λ. Κατσέλη: Πρώτα απ΄ όλα υπάρχουν πολλές υποπερίοδοι, κάτω από διαφορετικές συγκυρίες. Άλλες οι προτεραιότητες πολιτικής την περίοδο 1981-1985, και άλλες το 1996-2000 ή το 2000-2004.

    Σε κάθε περίοδο, η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε έλαβε υπόψη της τόσο τη διεθνή όσο και την εγχώρια συγκυρία.

    Προέχει επομένως να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα, πού θέλουμε να πάμε και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να πάμε εκεί. Σήμερα αντιμετωπίζουμε μία σειρά κυρίαρχα προβλήματα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

    Πρώτον υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Ζούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και πιο έντονος τόσο από τις γειτονικές μας χώρες, όσο και από νέες αναδυόμενες οικονομίες οι οποίες καταλαμβάνουν αυξανόμενα μερίδια της αγοράς.

    Για να ανταπεξέλθει η Ελλάδα σε αυτό το διεθνές οικονομικό περιβάλλον πρέπει να έχει πολύ ξεκάθαρη εθνική αναπτυξιακή στόχευση. Αυτή είναι η πρώτη μας μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

    Δεύτερο, πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στους ανθρώπινους πόρους στις υποδομές , στην έρευνα και καινοτομία. Πρέπει να αναδείξουμε το περιβάλλον σε συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.

    Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας πόλος έλξης επιχειρήσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για όλη την ευρύτερη περιοχή. Για να υποστηρίξουμε όμως αυτές τις επιλογές πρέπει να κατανείμουμε τις δαπάνες αντίστοιχα και να εισάγουμε φορολογικά κίνητρα που θα τις υποστηρίζουν ανάλογα . Πρέπει, και μπορούμε επίσης να προωθήσουμε ένα πλέγμα συνεργασιών στρατηγικής σημασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπηρετήσουμε από κοινού αυτό το στόχο.

    Άρα επειδή με ρωτήσατε ποια από τις οικονομικές πολιτικές του παρελθόντος θα επέλεγα σήμερα, θα σας έλεγα, μέτρα δοκιμασμένα από κάθε περίοδο που απαντούν όμως στα προβλήματα του σήμερα και του αύριο.

    ΕΡ. : Τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί Νέας Δημοκρατίας το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση πάνω από 4% το χρόνο. Πώς γίνεται παρόλα αυτά τα εισοδήματα να μειώνονται; Και μιλάμε για τα χαμηλά εισοδήματα.

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πρέπει να επισημάνουμε ότι ήδη έχει συντελεσθεί μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Σήμερα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κινείται κάτω από το 4% γύρω στο 3,8-3,9%. Μία από τις κριτικές που ασκούμε στην Κυβέρνηση αφορά στην φορολογία του κεφαλαίου. Απ΄ όλες τις αναπτυγμένες χώρες, είμαστε μία από τις δύο ή τρεις που επιβάλλουμε τόσο μεγάλο φόρο στην εργασία σε σχέση με το κεφάλαιο δημιουργώντας αντικίνητρα για την απασχόληση . Επειδή δε αυτή η πολιτική δεν συνοδεύεται από πολιτικές για μείωση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, ή αύξηση της παραγωγικότητας της διοίκησης κλπ., τα κέρδη που προκύπτουν από τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου δεν μεταφράζονται σε νέες παραγωγικές επενδύσεις, αλλά κυρίως σε υψηλή κερδοφορία και εισοδήματα γι αυτούς που έχουν μερίσματα.

    Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: Δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει πραγματικά κίνητρα για επενδύσεις. Γι' αυτό βλέπουμε τις τράπεζες να έχουν αυτή τη στιγμή 11 δις κέρδη, και να κατευθύνουν ολοένα και μικρότερο μερίδιο αυτών των κερδών σε επιχειρήσεις.

    Η απάντηση στο ερώτημά σας επομένως είναι ότι εάν συνεχισθεί η ίδια πολιτική, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του εισοδήματος από εργασία σε σχέση με τα κέρδη και περαιτέρω συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων.

    ΕΡ: Ο ανταγωνισμός όχι μόνο δεν συγκράτησε τις τιμές, αλλά τις αύξησε. Δεν δουλεύει για τον καταναλωτή, αλλά για τον επιχειρηματία. Μπορεί αυτό να αλλάξει; Και πώς η οικονομία θα λειτουργήσει προς όφελος του απλού πολίτη καταναλωτή;

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Πολύ ωραίο ερώτημα. Μόνο που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και, εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι ανταγωνισμός. Είναι καρτέλ επιχειρήσεων και πολιτικές εναρμόνισης τιμών προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων. Στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με εξαίρεση πολύ λίγους, έχουμε σε κάθε κλάδο 5, 10, ή πολύ 15 επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση είτε στην παραγωγή είτε στο εμπόριο. Συνεννοούνται μεταξύ τους και συχνά και με το ίδιο το κράτος, διαμορφώνοντας τις τιμές κατά το δοκούν.Οι τιμές δεν διαμορφώνονται ανταγωνιστικά με αποτέλεσμα να επωμίζεται αυτό το βάρος καταναλωτής.

    Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η ΔΕΗ. Υποτίθεται ότι ανοίξαμε τη ΔΕΗ στον ανταγωνισμό με στόχο τη μείωση των τιμών ρεύματος Αντ΄αυτού, παράλληλα με την απαξίωση της επιχείρησης και αναβολή του επενδυτικού της προγράμματος, έχουμε τεράστια αύξηση των τιμολογίων, ώστε να γίνει κερδοφόρος η επενδυτική ή εμπορική δραστηριότητα ιδιωτών στον τομέα της ενέργειας. Αυτό δεν είναι ανταγωνισμός, αλλά συμπαιγνία μεταξύ του δημοσίου τομέα και συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων.

    Δυστυχώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σήμερα υπολειτουργεί με 400 περίπου εκκρεμείς καταγγελίες και χωρίς δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης.

    ΕΡ: Για το ασφαλιστικό, χρειάζονται αλλαγές και ποιες; Αρκεί η εφαρμογή του λεγόμενου νόμου Ρέππα;

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Μέχρι σήμερα δεν είχαμε , κανένα ουσιαστικό διάλογο για το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση έκανε ένα προσχηματικό μονόλογο με γενικόλογες εξαγγελίες χωρίς να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση.

    Το ασφαλιστικό αποτελεί σε αυτή τη συγκυρία πηγή ανασφάλειας για όλους τους Έλληνες.

    Εξαρτάται άμεσα από τους ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, και από τις δημογραφικές εξελίξεις που θα προσδιορίσουν τα έσοδα και τους πόρους που θα στηρίξουν τα όποια δικαιώματα. Άρα η συζήτηση για το ασφαλιστικό συναρτάται άμεσα με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε στα χέρια μας αναλογιστικές μελέτες για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος που θα εξετάσουν τις δυνατότητες που διαγράφονται στο πλαίσιο των μακροχρόνιων οικονομικών εξελίξεων.

    Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται είναι αν το πρόβλημα εστιάζεται στην πλευρά των δικαιωμάτων ή των πόρων. Κατά τη γνώμη μας εστιάζεται κυρίως στην πλευρά των πόρων.

    Αυτό ήταν ένα από τα επιτεύγματα του Νόμου Ρέππα: η υποχρέωση του κράτους να καταβάλλει 1% ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία. Η Κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει τους οφειλόμενους πόρους στα ταμεία.

    Μπορεί η κυβέρνηση να αποδίδει καθυστερημένα το 2008 το 1% στο ΙΚΑ, αλλά οι πόροι αυτοί είναι πολύ λίγοι σε σύγκριση με τις ανάγκες που έχουν τα ταμεία, και που σήμερα ξεπερνούν τα 8 δις, Παράλληλα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά και να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την εισφοροδιαφυγή.

    Το τρίτο κρίσιμο ζήτημα αφορά στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Για μας αυτά πρέπει να διασφαλιστούν αποτελεσματικά με παράλληλη ενίσχυση της ανταποδοτικότητας του συστήματος. Πρέπει να υπάρξει ορθολογικοποίηση των "κινήτρων ασφάλισης", με εξασφάλιση μιας βασικής σύνταξης και όχι μόνο ενός μικρού προνομιακού τμήματος, όπως προτείνει η Ν.Δ.

    Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα υπάρξει πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία γύρω στο 2030. Γι' αυτό προτείνουμε τη σύσταση ενός "Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών" στο οποίο θα εισρέουν πόροι από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, μετοχοποιήσεις, έσοδα κ.λ.π.. Προτείνεται οι πόροι αυτοί, να κλειδωθούν για μία δεκαετία ώστε να αποτελέσουν πρόσθετους πόρους για ενίσχυση των ταμείων όταν και εφόσον παρουσιαστεί πρόβλημα.

    Είμαστε επίσης πρόθυμοι να κουβεντιάσουμε ζητήματα ορθολογικοποίησης και αποτελεσματικής λειτουργίας των ταμείων και να προτείνουμε σταδιακές ενοποιήσεις των ταμείων, όχι όμως συμψηφισμό και ενοποίηση ελλειμμάτων και πλεονασμάτων. Σκοπός της ενοποίησης δεν είναι να βάλουμε το χέρι βαθιά στα πλεονασματικά ταμεία αλλά, πρώτα να εξυγιάνουμε τα ελλειμματικά Ταμεία και μετά να γίνει συνένωση, έτσι ώστε να υπάρξει πιο αποτελεσματική διαχείριση.

    ΕΡ : Το ασφαλιστικό αφορά και το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων. Προτίθεστε να κάνετε διάλογο γι αυτό το ενδεχόμενο;

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ: Η προώθηση είναι να διατηρήσουμε τα δικαιώματα στο σημερινό επίπεδο και μετά να βελτιώσουμε και τις συντάξεις. Ο πληθωρισμός κινείται στο 4% περίπου. Μια αύξηση συντάξεων κατά 4% για το 2008 απλώς καλύπτει τον πληθωρισμό.

    Παραμείναμε στο διάλογο για να προστατεύσουμε όσο γίνεται τα εισοδήματα από συντάξεις των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων. .Πιστεύουμε ότι με την πολιτική της, η Κυβέρνηση έχει βάλει μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Περίπου 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πια πέρα. Δεν έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν τίποτα για μετά. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί, διότι θα έχουμε σύντομα κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα. Η κοινωνική έκρηξη δεν θα έρθει από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα τα οποία ούτως ή άλλως έχουν συνθλιβεί , αλλά από τη μεσαία τάξη.

    ΕΡ : Υπάρχει μια αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ στην Οικονομία ασκεί μια ανεπαίσθητη αντιπολίτευση. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

    Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ : Αντίθετα, πιστεύω ότι ασκεί μια πολύ δυναμική αντιπολίτευση και αυτό είναι εμφανές από τα πρακτικά της ολομέλειας και των επιτροπών της Βουλής. Έχετε αυτή την εντύπωση διότι δυστυχώς οι θέσεις μας δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσο θα έπρεπε. Και σ' αυτό έχουν ευθύνη και τα κόμματα και τα ΜΜΕ. Σε μια χώρα με τόσο μεγάλα προβλήματα όπως η Ελλάδα, ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται μέσα απ' "τα τηλεοπτικά παράθυρα" με τον τρόπο που γίνεται και να περιμένουμε ο πολίτης να κατανοήσει τις διαφοροποιήσεις και να τοποθετηθεί πάνω σε επιμέρους ζητήματα.

    Μ΄ αυτό τον τρόπο, μέρα με τη μέρα, υποσκάπτουμε τη Δημοκρατία γιατί αφήνουμε τον πολίτη απληροφόρητο. Δημιουργείται στον πολίτη η αίσθηση ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και, επομένως, μη έχοντας άλλη διέξοδο, απαξιώνει την πολιτική στο σύνολό της. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία, που πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά και από τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ.

    Αισθανόμαστε πολλές φορές ότι ό,τι και να λέμε, δεν περνάει με τίποτα στα ΜΜΕ. Είναι λυπηρό να καταθέτει τροπολογία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ΟΤΕ και το θέμα να μην γίνεται ευρύτερα γνωστό αλλά αντίθετα να εξαντλείται η συζήτηση στο επίπεδο του κουτσομπολιού. Να κάνουμε προτάσεις στη Βουλή και όχι μόνο να μην γνωστοποιούνται αλλά να δίνεται δημοσιότητα σε φανταστικές προσωπικές αντιδικίες κλπ, Αυτό αποτελεί υποβάθμιση της δημοκρατίας. Και γι' αυτό έχουμε ευθύνη όλοι μας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 December 2007 - 11:30:28 UTC