Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Οι πολίτες επιλέγουν θετικά

  • [01] Κ. Καραμανλής: Οι πολίτες επιλέγουν θετικά

    Σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να προχωρά με τόλμη και αποφασιστικότητα στις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα το βράδυ σε ανοικτή συγκέντρωση στο Αγρίνιο.

    "Οι πολίτες επιλέγουν θετικά, επιλέγουν σταθερή πορεία προς το μέλλον, ζητούν να πάμε την Ελλάδα μπροστά με ενότητα και εθνική ομοψυχία. Οι θιασώτες της πόλωσης έχουν μείνει μόνοι" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ακολούθως έθεσε προς το ακροατήριο που τον επευφημούσε το ερώτημα: "Θα γυρίσουμε στο χθες; στο λαϊκισμό και στην ανασφάλεια; ή θα επιμείνουμε στην πρόοδο, στην ανάπτυξη, στην υπευθυνότητα και στις μεταρρυθμίσεις; Η πίστη μου στην κρίση των πολιτών είναι ακλόνητη. Η κοινωνία είναι ώριμη. Οι πολίτες κρίνουν, συγκρίνουν και επιλέγουν".

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε και πάλι, όπως είχε κάνει και χθες από το Ηράκλειο, "να κατεβάσουμε τα κομματικά λάβαρα, να υψώσουμε το σύμβολο της ενότητας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας".

    Απευθυνόμενος στον κόσμο είπε: "Υψώστε το σύμβολο των κοινών μας αγώνων, την ελληνική σημαία. Η σημαία μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν στόχοι που υπερβαίνουν τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές, στόχοι κοινοί, στόχοι εθνικοί. Αυτούς τους στόχους μπορούμε να τους κάνουμε πράξη, αν επικρατήσει η συνεννόηση έναντι των συγκρούσεων".

    Κάνοντας αναδρομή, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι από το Μάρτιο του 2004 είχαμε μπροστά μας δύο δρόμους: από τη μία το λαϊκισμό και από την άλλη την υπευθυνότητα. Από τη μία την απόκρυψη των προβλημάτων και από την άλλη τον αγώνα για την επίλυσή τους. Από τη μία τη στασιμότητα και την παρακμή και από την άλλη τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. "Διαλέξαμε, έστω και αν γίναμε πρόσκαιρα δυσάρεστοι, το δύσκολο δρόμο. Το δρόμο που οδηγεί με σιγουριά και ασφάλεια στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Διαλέξαμε την πολιτική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε "από τις κυβερνήσεις του χθες", αλλά πρόσθεσε: "Εχω μάθει να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας. Η βαριά κληρονομιά του παρελθόντος δεν μας επέτρεψε να κάνουμε όσα θέλαμε, προπάντων όσα θέλαμε για τους οικονομικά ασθενέστερους, ωστόσο η έξοδος της χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος μάς επιτρέπει τώρα να κάνουμε σταθερά βήματα για ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος".

    Ολες οι ρυθμίσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για την επίλυση των αδικιών του παρελθόντος θα ψηφιστούν άμεσα, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι θα είναι βασικά στοιχεία του επόμενου προϋπολογισμού, τα οποία θα εφαρμοστούν πριν συμπληρωθεί τετραετία από το Μάρτιο του 2004.

    Ειδικότερα ανέφερε:

    - συγκροτούμε εθνικό ταμείο κοινωνικής συνοχής για την ενίσχυση των φτωχότερων νοικοκυριών,

    - χορηγούμε από τις αρχές του 2008 το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες,

    - αυξάνουμε το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας,

    - ψηφίζεται νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με βάση την αναπροσαρμογή του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού στα 860 ευρώ,

    - αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι συντάξεις των απόστρατων στελεχών,

    - προετοιμάζουμε την κατώτατη εθνική σύνταξη που θα είναι πάνω από τα όρια της φτώχειας,

    - προετοιμάζουμε την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος, με στόχο ένα σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, που να εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και σιγουριά για τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, σημειώνοντας ότι καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών και αντικαθίσταται με εφάπαξ τέλος 1% της αξίας του ακινήτου, απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία από φόρους, συνεχίζεται η εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, βελτιώνεται το αναπτυξιακό περιβάλλον, αυξάνεται το εθνικό προϊόν, αυξάνεται το κοινωνικό μέρισμα και διευρύνονται οι δυνατότητες του κοινωνικού κράτους.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτεταμένα στην πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της περιφέρειας. Σημείωσε ότι στο εθνικό στρατηγικό πλαίσιο προωθείται το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων στην περιφέρεια και υπογράμμισε ότι είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και που αλλάζει ριζικά την ελληνική περιφέρεια. Στη νέα περίοδο, συνέχισε, μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων, που γνώρισε ποτέ ο τόπος και υπογράμμισε: η Ιόνια Οδός, ο Ε65 της Κεντρικής Ελλάδας, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της Πελοποννήσου, τα μεγάλα έργα της ΠΑΘΕ, η ολοκλήρωση της Εγνατίας.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην Αιτωλοακαρνανία, τόνισε ότι ξεκινά η κατασκευή της Ιόνιας Οδού, δημιουργείται έτσι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Δυτική Ελλάδα με την Εγνατία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ανακοίνωσε δε με έμφαση ότι "ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και είμαστε πια έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιτωλοακαρνανίας". Ανακοίνωσε ακόμη ότι προχωρά και η δημιουργία εφετείου στο νομό.

    Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη δύσκολη κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα ήταν έξι φορές πιο πάνω από ότι διαβεβαίωναν τους Ελληνες πολίτες οι εκπρόσωποι του χθες, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βρισκόταν σε διαρκή υποχώρηση, οι ξένες επενδύσεις ήταν καθηλωμένες κοντά στο μηδέν, ενώ η ανεργία είχε ξεπεράσει το 11%.

    Ακολούθως ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ήδη σημαντικά, καθώς η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και το τουριστικό ρεύμα βρίσκονται σε ανοδική πορεία, το έλλειμμα μειώθηκε στο 2,6%, η χώρα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 7,7%.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "η δέσμευσή μου είναι πρόοδος, σταθερότητα, ενότητα, αλλαγές, κοιτάμε μόνο μπροστά, προχωρούμε μπροστά όλοι και όλες μαζί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 September 2007 - 18:30:15 UTC