Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: Αποδυνάμωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [02] Α. Αλαβάνος: Δημόσια και δωρεάν παιδεία

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: Αποδυνάμωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Τα σχολικά βιβλία περιέχουν πάρα πολλές ανορθολογικές, αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές αντιλήψεις, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, μιλώντας σήμερα με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σε καθηγητές του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Γαλατσίου και του ΙΕΚ Γαλατσίου.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε στους εκπαιδευτικούς ότι η φετεινή χρονιά θα είναι πιο δύσκολη από την περσινή λόγω του ότι πέφτει η πραγματική αξία του εισοδήματός τους, ενώ επανέλαβε την πρότασή της για 1700 ευρώ κατώτατο μισθό.

    Για τα βιβλία, η κα Παπαρήγα είπε ότι πέρα από τις ιδέες που τα διαπερνάνε, πρόβλημα είναι και η μέθοδος διδασκαλίας που περνά μέσα από αυτά τα βιβλία. Πρόκειται, είπε, για το λεγόμενο αγγλοσαξονικό σύστημα, το οποίο και σ' αυτές τις χώρες που γεννήθηκε συναντά σήμερα αντιδράσεις.

    Είναι η μέθοδος με τα κουτάκια, όπου το παιδί πρέπει στην ουσία να μαθαίνει λίγα ή πολλά πράγματα - δεν έχει σημασία - χωρίς να αποκτήσει την ικανότητα της ανάλυσης, της σύνθεσης, της διαλεκτικής σκέψης, της κριτικής σκέψης. Σκέφτομαι, τόνισε η κ. Παπαρήγα, ότι αν ήμουν σήμερα στο σχολείο, θα ήμουν η τελευταία μαθήτρια, με τον τρόπο που σκέφτομαι.

    Αυτό δεν το λέω για να συγχωρήσω τους μαθητές οι οποίοι δεν προσπαθούν. Ό,τι κι αν είναι πρέπει να προσπαθήσεις για να μάθεις και να το μάθεις κριτικά, αλλά είναι καθαρό ότι καλλιεργείται μια απέχθεια προς τη γνώση και δεν ευθύνεται γενικά το σχολείο, δεν ευθύνεται ο εκπαιδευτικός, είπε.

    Αν τα σχολεία περάσουν στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με έναν νέο Καποδίστρια, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, θα αλλάξει ριζικά και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, δηλαδή στην ουσία η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κάνει τις προσλήψεις.

    Το κυριότερο είναι, πρόσθεσε, ότι καταργείται το ενιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας και διασπάται η μόρφωση. Κάθε σχολείο, πέρα από τρία - τέσσερα γενικά μαθήματα, θα έχει όλα τα υπόλοιπα διαφοροποιημένα, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα διαφορετικό σχολείο στην Αγία Βαρβάρα, στους Αγίους Ανάργυρους ή στην Καστοριά στην Κοζάνη, στην Κρήτη με βάση την τοπική διαφοροποίηση. Πάμε για ταξικοποίηση των σχολείων επίσημη και ανοιχτή, είπε.

    Στις εκλογές το ΚΚΕ έχει βάλει μια πολιτική επιδίωξη, επεσήμανε η κα Παπαρήγα: δηλαδή, αυτό που υπάρχει μέσα στην κοινωνία, η αγανάκτηση, η διαμαρτυρία και η εμπειρία, να εκφραστεί με την αποδυνάμωση των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν και που ακόμα βέβαια δεν έχουν απολέσει την ικανότητα διακυβέρνησης, αλλά πρέπει να χάσουν τη δύναμη που είχαν.

    Για το βιβλίο της Ιστορίας

    Τη δική της προσέγγιση στο θέμα με το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε οτι το ΚΚΕ θεωρεί ότι υφίσταται πρόβλημα επιστημονικότητας του βιβλίου.

    Η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει κάτι "πονηρό" στη μη κυκλοφορία του βιβλίου ή "μπορεί και να υπάρχει", όπως είπε, αλλά το θέμα είναι ότι το ΚΚΕ διαχώρισε τη θέση του από τις βολές που δέχθηκε το βιβλίο και εκτίμησε ότι το εν λόγω πόνημα διέπονταν από "έναν εθνικισμό και θεολογισμό". Ωστόσο, πρόσθεσε, το κυριότερο πρόβλημα που έχει αυτό το βιβλίο είναι η μη επιστημονική, ιστορική μεθοδολογία.

    Διαφωνούμε και με πολλά ζητήματα όπως τα θέτει, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει η επιστημονικότητα που χρειάζεται, αλλά υπάρχει αποσπασματικότητα.

    "Στην Ιστορία υπάρχει συνέχεια, δεν υπάρχουν αυτοτελή γεγονότα και ένα γεγονός ξεπηδά από ένα άλλο και δεν μπορεί η ιστορία να διδάσκεται μέσα σε κουτιά, χωρίς να υπάρχει συνέχεια. Έχει σοβαρό τέτοιο πρόβλημα, πέρα από το γεγονός ότι τα ιστορικά γεγονότα κρίνονται μέσα στις συνθήκες που έγιναν και δεν μπορεί να αλλοιώνονται αυτές οι συνθήκες, επειδή σήμερα υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες και προτεραιότητες. Είναι άλλο πράγμα αν τα ίδια τα γεγονότα με την απόσταση του χρόνου μπορείς να τα δεις διαφορετικά, αλλά δεν μπορείς να κρίνεις ή να αλλοιώνεις γεγονότα για να ταιριάξουν στη σημερινή πολιτική", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [02] Α. Αλαβάνος: Δημόσια και δωρεάν παιδεία

    Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην πλατεία Κοτζιά. Ομιλητής θα είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού Αλ. Αλαβάνος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μανώλης Γλέζος.

    Την ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία επανέλαβε χθες, μετά τη συνάντησή του με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Αλαβάνος, προτείνοντας ταυτόχρονα τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

    Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία ενώ τόνισε ότι είναι ανάγκη να καταργηθεί το συντομότερο δυνατό το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, γιατί όπως είπε, "με τα στοιχεία μάλιστα που δόθηκαν πρόσφατα μέσα από μια διευρωπαϊκή έρευνα που έγινε, επειδή αρχίζουν τα σχολεία, έχουμε 200.000 παιδιά από 12 μέχρι 18 ετών τα οποία ζουν με άγχος, κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα".

    Ελεύθερη λοιπόν πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γίνεται στην Αυστρία, στη Γερμανία σε μεγάλο βαθμό, στις σκανδιναβικές και σε άλλες χώρες , που θα δώσει και ουσία στο Λύκειο.

    Για τους δασκάλους και τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία η στήριξη του μεγάλου έργου τους και παράλληλα, να αναβαθμιστούν ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και μισθολογικά.

    «Θα αγωνιστούμε σκληρά για την Παιδεία»

    «Θα αγωνιστούμε σκληρά για 5% για την Παιδεία άμεσα, ως αφετηρία, για υποχρέωση του δημοσίου να παρέχει 14 χρόνια εκπαίδευση από το νηπιαγωγείο μέχρι το τέλος του Λυκείου, για επιμόρφωση των καθηγητών, για αξιοπρεπείς μισθούς στους καθηγητές και για να υπάρξει ένα ομαδικό πνεύμα στην εκπαίδευση», δήλωσε ο κ.Αλαβάνος, ο οποίος παρευρέθηκε σήμερα στον αγιασμό του Γυμνασίου Ν. Πεντέλης. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους μαθητές τους παρότρυνε να μην ξεχάσουν το ομαδικό πνεύμα «παρότι "το σύστημα είναι λίγο ανταγωνιστικό". «Η αντίσταση είναι ο δρόμος σας» τόνισε ο κ.Αλαβάνος σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό αυτό γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα σας ζητάει πάρα πολλά, αλλά πρέπει να σας αναγνωρίζει και την ελευθερία της γνώμης και της άλλης άποψης και της συμμετοχής στα κοινά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 September 2007 - 16:30:23 UTC