Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Ανεπαρκή ημίμετρα
  • [02] Θ. Ρουσόπουλος: Τα μέτρα για τους πληγέντες

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Ανεπαρκή ημίμετρα

    Επανάληψη ανεπαρκών ημίμετρων, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Εξ άλλου, αύριο το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να επαναθέσει το θέμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

    Τα μέτρα αυτά, ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, προέρχονται από μία κυβέρνηση η οποία δεν είναι σε θέση να μιλήσει για την επόμενη μέρα, καθώς όφειλε να συντονίσει τον κρατικό μηχανισμό,ώστε να μην αναγκαστεί να πάρει μέτρα για την επόμενη μέρα.

    Δεν έχουμε κατάσταση σεισμού, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι οι πυρκαγιές μπορούσαν να έχουν εντοπιστεί έγκαιρα και ο κρατικός μηχανισμός όφειλε και μπορούσε να εμποδίσει την εξάπλωσή τους. "Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν", ανέφερε ο κ. Ραγκούσης και απέδωσε τις ευθύνες για την παράλυση, όπως είπε, του κρατικού μηχανισμού στην κυβέρνηση.

    Επίσης, ο κ. Ραγκούσης αμφισβήτησε τα στοιχεία για τους αριθμούς των πυρκαγιών, που έδωσε ο κ. Ρουσόπουλος, αναφεροντας ότι τα στοιχεία του ήταν παραποιημένα. Ειδικότερα, ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης, όταν επιλέγει να συγκρίνει τις πυρκαγιές μιας μέρας, ενός έτους, με τις πυρκαγιές της αντίστοιχης μέρας, ενός προηγούμενου έτους.

    Επίσης, ο κ. Ραγκούσης αμφισβητώντας τα στοιχεία του κ. Ρουσόπουλου είπε ότι οι πυρκαγιές με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουγείου Δημόσιας Τάξης το 2006 ήταν 8.874, το 2005 ήταν 9.181, το 2004 ήταν 9.866, το 2003 ήταν 9.117 , το 2002 ήταν 8.683, το 2001 ήταν 13.817 και το 2000 ήταν 14.021.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι με βάση την ενημέρωση του κ. Ρουσόπουλου προκύπτει ένα πολύ σοβαρό θέμα ενημέρωσης. Και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Βραδυνή" της 10/7 του 2000, όπου αναφεροταν ότι το Σαββατοκύριακο 8 - 9 του μηνός εκείνου του έτους ξέσπασαν 200 πυρκαγιές ανά την επικράτεια, ενώ την επόμενη μέρα, σε μία μόνο ώρα, ξέσπασαν άλλες 25.

    Επέκρινε τον Θ. Ρουσόπουλο και την κυβέρνηση ότι δεν έκαναν καμία αναφορά στους νεκρούς των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών, επισημαίνοντας ότι παλαιότερα με έναν ή δύο νεκρούς από πυρκαγιές δονούνταν η χώρα.

    Και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο σήμερα οι 63 νεκροί να μην είναι για την κυβέρνηση στατιστικό δεδομένο.

    Σχολιάζοντας εξ άλλου την αναφορά στις δηλώσεις Φρατίνι, ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε ότι ο Ιταλός επίτροπος αναφερεται σε οικοδομική κερδοσκοπία και πρόσθεσε ότι το ίδιο ακριβώς λέει και το ΠΑΣΟΚ όταν κατηγορεί την κυβέρνηση για την αναμόχλευση του άρθρου 24 του συντάγματος, η οποία θεωρεί ότι επαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στους εμπρησμούς του τελευταίου διαστήματος.

    Το ερώτημα, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, δεν είναι αν υπάρχουν εμπρηστές, αλλά αν υπάρχει κράτος και αποδείχθηκε φέτος ότι το κράτος ηττάται από τους εμπρηστές.

    Επέκρινε τον Θ. Ρουσόπουλο ότι αφήνει να υφέρπει η φημολογία περί ασύμμετρων απειλών, την οποία χαρακτήρισε εφεύρημα της κυβέρνησης, καθώς δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της και επιχειρεί να κοροϊδέψει το λαό.

    Αντί ο κ. Ρουσόπουλος μέσα από τον επικοινωνιακό και πολιτικό πανικό της κυβέρνησης να λέει όλα αυτά, καλύτερα να στείλουν τους υπουργούς στα μέτωπα των πυρκαγιών, να συντονίσουν το έργο της αντιμετώπισής τους και να αφήσουν κατά μέρος τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

    Είναι αδιανόητο, είπε,ο κ. Ρουσόπουλος να αρνείται να πει έστω και μία λέξη στοιχειώδους αυτοκριτικής και να ζητήσει μια ελάχιστη συγνώμη. Αυτό, τόνισε, αποπνέει και εκπροσωπεί ένα αποκρουστικό ήθος για τον έλληνα πολίτη.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε και στην επαναφορά του κ. Ρουσόπουλου σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζοντας ότι η απόφαση του πρωθυπουργού έσπασε μια θεσμικού χαρακτήρα συμφωνία, που θέλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να είναι υπηρεσιακός και όχι κομματικός.

    Δεν μας ενοχλεί, πρόσθεσε, η ανάκτηση αρμοδιοτήτων από τον κ. Ρουσόπουλο, όμως πρεπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για θεσμικό ατόπημα, το οποίο υποδηλώνει ότι ο κ. Κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση έχουν χάσει το όριο και σημείωσε ότι ήδη έχει ορκιστεί υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] Θ. Ρουσόπουλος: Τα μέτρα για τους πληγέντες

    Αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος είπε πως η χώρα μας περνά πολύ δύσκολες ώρες, ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα πυρκαγιών, ότι οι προσπάθειες είναι διαρκείς και πως η κυβέρνηση έχει διαθέσει στα μέτωπα όλα τα μέσα που διαθέτει.

    Επίσης είπε πως η σημερινή ημέρα είναι επίσης δύσκολη, πως οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες και πως απέναντι σ' αυτή τη μεγάλη καταστροφή έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα και θα ληφθούν κι άλλα τις επόμενες ημέρες.

    Ο κ. Ρουσόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στους έλληνες πολίτες και τα ιδρύματα που έχουν συνεισφέρει από ένα ευρώ έως εκατομμύρια ευρώ στο ειδικό ταμείο για τους πληγέντες και τους ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

    Ανέφερε ότι σε λίγο αναχωρούν για τις πληγείσες περιοχές στην Πελοπόννησο οι κύριοι Μεϊμαράκης και Φούρλας και πως ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Φώλιας ολοκλήρωσε σειρά επαφών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ.Χούμπνερ, την επίτροπο Γεωργίας κα Φίσερ, τον επίτροπο υγείας κ. Κυπριανού και τους διευθυντές του Προέδρου της Επιτροπής κ. Μπαρόζο, του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αλμούνια και του έλληνα επιτρόπου κ. Δήμα.

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως όλοι εξέφρασαν την θλίψη τους και τη βεβαιότητά τους ότι με τις ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση η αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει ακόμη πιό γρήγορα.

    "Η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει πύρινη απειλή και εκφράζω τη θλίψη όλων μας για εκείνους που χάθηκαν, για τις περιοχές που απειλήθηκαν, για τις περιοχές που καταστράφηκαν, για τις περιοχές που ευτυχώς σώθηκαν την τελευταία στιγμή όπως η Αρχαία Ολυμπία", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και έδωσε τα συγχαρητήριά του στους εθελοντές πού παίρνουν μέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι από αύριο θα λειτουργεί γραμμή πυροπλήκτων στον αριθμό 1555.

    Σε ερώτηση για το τι εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο ασύμμετρη απειλή, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει συγκεκριμένη αναφορά για τον αριθμό των μετώπων, για την ταχύτητα έκρηξης μιας πυρκαγιάς ή πολλών εστιών πυρκαγιών σε ίδιους ή διαφορετικους χώρους. Μάλιστα πρόσθεσε πως το εύρος των μετώπων και των πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλο και από την άλλη μεριά δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

    "Αναρωτηθείτε πόσο τυχαία είναι όλα αυτά; Με αυτή την επισήμανση δεν υπαινίσσεται τίποτα η κυβέρνηση, παρά μόνο αυτό που κάθε έλληνας αναρωτιέται", συμπλήρωσε και είπε πως γίνεται προσπάθεια για συλλήψεις,αναφέροντας ότι επί 44 υποθέσεων της Πυροσβεστικής, έχουν γίνει 61 συλλήψεις, επί 12 περιπτώσεων της ελληνικής Αστυνομίας έχουν γίνει 18 συλλήψεις και από το σύνολο τελικά κρατούνται επτά.

    Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε ειδική αναφορά στον αριθμό των πυρκαγιών, των μετώπων και των παράλληλων εστιών σε νυχτερινές ώρες που τις χαρακτήρισε περίεργες, αφού δεν υπάρχει μεγάλη ζέστη. Ειδικότερα είπε ότι το 2004 είχαμε 4.558 πυρκαγιές,το 2005 είχαμε 4.554, το 2006 είχαμε 4.631, το 2007 είχαμε 6.604 και το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει. Ενδεικτικά επίσης ανέφερε ότι στις 24/8 του 2004 είχαν εκδηλωθεί 72 πυρκαγιές, το 2005 την ίδια ημερομηνία 44 ,το 2006 την ίδια ημερομηνία 52 και το 2007, 124.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Φράνκο Φρατίνι περί τρομοκρατικής απειλής ο Θ. Ρουσόπουλος είπε πως η δήλωση Φρατίνι "εχει μεταδοθεί από τα διεθνή πρακτορεία και η κυβέρνηση ό,τι είχε να πει για το συγκεκριμένο θέμα το έχει πει".

    Ο Υπουργός τόνισε ότι συνεχίζονται οι ανακρίσεις και οι έρευνες, υπάρχουν στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις και μένει να αποδειχθούν κατά πόσο είναι αποδείξεις και έφερε ως παράδειγμα βίντεο που προβλήθηκε και στο οποίο δύο άτομα φαίνονται που έβαζαν φωτιά στον Υμηττό. Επίσης είπε πως έχουν ανακαλυφθεί εμπρηστικοί μηχανισμοί, πως υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, πως έχουν γίνει προσαγωγές και συλλήψεις και πως τα υπόλοιπα είναι δουλειά της ανάκρισης.

    Σε ερώτηση για ενδεχόμενες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού είπε ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει δώσει απαντήσεις και πως οι ανάγκες στο εύρος των μετώπων είναι τέτοιες που υπερβαίνουν το επιθυμητό επίπεδο της χώρας σε μέσα πυρόσβεσης. Μάλιστα ανέφερε πως η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη και πως το έργο είναι δύσκολο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών. "Τα οκτώ μποφόρ γίνονται δέκα, είναι δύσκολο έως αδύνατο να επέμβουν εναέρια μέσα και μερικές φορές αντιλαμβάνομαι τον πόνο όλων αυτών των ανθρώπων, τους σέβομαι, τους συμμερίζομαι, τους καταλαβαίνω, τους νιώθω. Προσπάθησαν να σώσουν τα παιδιά τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, προσπάθησαν να ακουμπήσουν κάπου ",είπε ο κ. Ρουσόπουλος λέγοντας μάλιστα ότι "δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες ".

    Μάλιστα είπε πως τώρα είναι η ώρα της μάχης και δεν προτίθεται να μπει σε πολιτική αντιπαράθεση,ως υποχρέωση σεβασμού σε αυτους τους ανθρώπους.

    Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να έχει επέμβει νωρίτερα ο στρατός είπε πως ο στρατός από την πρώτη στιγμή, από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα μπήκε στον αγώνα, αλλά διευκρίνησε πως ο στρατός δεν κάνει πυρόσβεση και πως δεν θα έστελνε κανείς ανεκπαίδευτους φαντάρους στο μέτωπο της φωτιάς.

    Σε ερώτηση για τα όσα ακούγονται περί κομματικών παιχνιδιών που προκάλεσαν προβλήματα στην οργάνωση και τον συντονισμό είπε ότι " δεν θέλω να πιστέψω ότι συμβαίνει αυτό που λέτε".

    Για το ποιούς θεωρεί ότι βάζουν τις φωτιές είπε χαρακτηριστικά: "Είναι τόσο δυνατή η επιθυμία μου να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, όσο κάθε έλληνα πολίτη".

    Για το αν οι πυρκαγιές σχετίζονται με τις εκλογές ή το άρθρο 24 του Συντάγματος, είπε πως δεν θα μπει σε εικοτολογίες.

    Για το αν πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη, τόνισε πως η πραγματικότητα αποτυπώνεται όχι μόνο με τις φωτιές, αλλά και με τα συναισθήματα στενοχώριας, θλίψης και οργής, όπως τα αποτύπωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους έλληνες πολίτες . Για το αν υπήρξε κάποιος συντονιστής είπε ότι για επιχειρησιακά ζητήματα οφείλουμε να απευθυνόμαστε σε εκείνους, που έχουν την ευθύνη, ενώ σε ερώτηση για την φημολογία περί κόντρας μεταξύ των κ.κ. Φούρλα και Κόη, απάντησε πως η σεναριολογία περί αντιπαραθέσεων για δύο πρόσωπα που έχουν δώσει τον εαυτό τους δεν οφελεί σε τίποτα.

    Και πρόσθεσε ότι "δεν απευθύνω ψόγο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρακαλώ να αφήσουμε κατά μέρος τέτοιου είδους σενάρια, που δεν βοηθουν σε τίποτα".

    Για το αν υπήρχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είπε ότι για πρώτη φορά η αντιπυρική περίοδος άρχισε ένα μήνα νωρίτερα και πως οι συνθήκες που βιώνουν όλοι οι έλληνες είναι διαφορετικές από κάθε άλλη χρονιά.

    Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος είπε πως οι εκλογές θα γινουν απολύτως κανονικά, ενώ για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο κ. Καραμανλής είχε επικοινωνήσει πολλές φορές, αυτές τις ημέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει και ζήτησε σήμερα να τον συναντήσει για τον ίδιο λόγο.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε αναλυτικά όλα τα μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων και των πληγεισών περιοχών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 August 2007 - 18:30:29 UTC