Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές» - Μέτρα για τους πληγέντες
  • [02] Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο Γ. Παπανδρέου
  • [03] Αλ. Αλαβάνος: «Ασυγχώρητες πολιτικές ευθύνες»
  • [04] Επικηρύσσονται οι εμπρηστές

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές» - Μέτρα για τους πληγέντες

    Σε συστράτευση κάλεσε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο μήνυμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό. «Νιώθω βαθιά οδύνη για τους νεκρούς και πόνο βαθύ για τη μάνα που χάθηκε στις φλόγες αγκαλιάζοντας τα παιδιά της και οργή που διακατέχει και εσάς γιατί τόσες πολλές εστίες φωτιάς, την ίδια ώρα, σε τόσα μέρη της χώρας, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν», είπε ο πρωθυπουργός.

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Ελληνίδες, Έλληνες,

    Η χώρα ζει από χθες μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Τραγωδία που δεν περιγράφεται με λόγια. Τραγωδία που, με οδύνη, βιώνουμε όλοι μας. Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης χρειάζεται σκληρή μάχη. Μάχη που, από την πρώτη στιγμή, δίνει η Πολιτεία, με συμπαραστάτες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα.

    Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την εμπιστοσύνη, τη στήριξη, την ευγνωμοσύνη όλων μας στους ανθρώπους που δίνουν σκληρή, άνιση μάχη στα πύρινα μέτωπα. Η μάχη συνεχίζεται.

    Άμεσος στόχος μας είναι να τεθούν υπό έλεγχο και να σβήσουν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, οι εκατοντάδες εστίες φωτιάς. Να παρέμβουμε εκεί όπου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Να περιθάλψουμε τους τραυματίες και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, που πέρασαν και περνούν δραματικές ώρες. Και, βεβαίως, να προχωρήσουμε, χωρίς καμιά καθυστέρηση, το έργο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν.

    Οι πολίτες περιμένουν την Πολιτεία αρωγό και συμπαραστάτη τους τώρα, και όσο πιο γρήγορα γίνεται.

    Κηρύσσονται όλοι οι νομοί της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Για να κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα και όλες μας τις δυνάμεις στο στόχο που μας ενώνει: Να σταματήσει το κακό. Να ξεκινήσει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και να είναι αποτελεσματική η επούλωση των πληγών.

    Η Κυβέρνηση αποφάσισε ακόμη την λήψη των εξής μέτρων:

    Αβ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ

    1. Αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και διαβίωσης των συμπολιτών μας που επλήγησαν. Χορήγηση αυξημένης οικονομικής και υλικής βοήθειας για τις άμεσες ανάγκες τους.

    2. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους.

    3. Αντιμετώπιση όλων των άλλων προβλημάτων που έχουν οι πληττόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες.

    4. Δημιουργείται Ειδικό Ταμείο για την άμεση στήριξη πληττομένων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Στο Ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες.

    5. Σε έμπρακτη αναγνώριση του αγώνα και της αυτοθυσίας των πυροσβεστών και των δασοπυροσβεστών, χορηγείται έκτακτη οικονομική τους ενίσχυση.

    Ββ ΜΕΤΡΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    1. Άμεση αποτίμηση των ζημιών, έκδοση των αποφάσεων και καταβολή των αποζημιώσεων και των βοηθημάτων.

    2. Κήρυξη αναδασωτέων των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.

    3. Ενίσχυση των πυρόπληκτων Δήμων και των Νομαρχιών για τρέχουσες ανάγκες.

    4. Ενίσχυση των Νομαρχιών για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

    5. Μελέτες και χρηματοδότηση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των καμένων περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα.

    6. Εκτός από την καταγραφή με αεροφωτογράφηση, θα γίνεται συνεχής παρακολούθηση, μέσω δορυφόρου, των εκτάσεων που θα κηρυχθούν αναδασωτέες.

    Ελληνίδες, Έλληνες,

    Η Πολιτεία βρίσκεται σε συναγερμό. Καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά, με τις οποίες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας, στην συλλογική μάχη. Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί για το καλό της Πατρίδας μας.

    Ελληνίδες, Έλληνες,

    Νοιώθω βαθιά οδύνη για τους νεκρούς μας. Νοιώθω πόνο, βαθύ πόνο για τη μάνα που χάθηκε στις φλόγες αγκαλιάζοντας τα παιδιά της. Νοιώθω οργή. Νοιώθω την ίδια οργή που διακατέχει και εσάς.

    Τόσες πολλές εστίες φωτιάς, την ίδια ώρα, σε τόσα μέρη της χώρας, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Η Πολιτεία, με τη βοήθεια όλων, θα κάνει ό,τι επιβάλλεται για να βρει τους ενόχους και να τους τιμωρήσει.

    Ελληνίδες, Έλληνες,

    Σας καλώ σε συστράτευση. Όλες και όλοι μαζί να στείλουμε, ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, το μήνυμα: Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πληγώνει το Περιβάλλον. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δηλητηριάζει τις ψυχές των Ελλήνων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει την Πατρίδα μας. Η Πατρίδα ανήκει σε όλους μας. Ανήκει στις επόμενες γενιές. Έχουμε χρέος να την προστατέψουμε με αυτοθυσία.

    Τούτες τις πολύ δύσκολες ώρες, ενώνω μαζί σας τη φωνή μου. Ενώνω μαζί σας την ψυχή μου».

    Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής βρέθηκε από νωρίς το πρωί στο συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την εξέλιξή τους, για τη διάταξη των εναέριων μέσων καθώς επίσης και για την υποδοχή των ξένων δυνάμεων πυρόσβεσης και για το πώς αυτές θα κληθούν να συνδράμουν. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εξάρει τις έως τώρα προσπάθειες των ανδρών του Σώματος και να εκφράσει συμπαράσταση στο υπεράνθρωπο έργο τους. Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

    Εν τω μεταξύ υπό έλεγχο τέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 42 μεμονωμένα μέτωπα σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Σε ύφεση είναι και οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες στο Μαρκόπουλο, το Λαύριο, τον Κουβαρά και τα Καλύβια Αττικής. Σε πύρινο κλοιό ωστόσο, παραμένουν, για τρίτη μέρα σήμερα, οι πέντε νομοί της Πελοποννήσου και η κεντρική και νότια Εύβοια.

    Την ίδια ώρα στους 47 παραμένει για την Πυροσβεστική ο επίσημος αριθμός των θυμάτων από τις πυρκαγιές, σε 49 ανεβάζει τα θύματα το Κέντρο επιχειρήσεων Υγείας. Σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο περιστατικών της Πυροσβεστικής, 99 είναι οι καταγεγραμμένες πυρκαγιές του τελευταίου 24ώρου.

    Εξάλλου όπως ανακοίνωσε, κατά την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος του Σώματος, αρχιπύραρχος Ν. Διαμαντής, τις επόμενες ώρες αναμένονται στη χώρα μας ενισχύσεις, σε πτητικά μέσα, από τη Σερβία, το Ισραήλ, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Ισλανδία.

    Από στιγμή σε στιγμή πάντως, πρόκειται να ριχθούν στη μάχη τα τέσσερα γαλλικά καναντέρ με τους 60 δασοκομάντος, το ένα ιταλικό και οι 60 Κύπριοι δασοπυροσβέστες, που έφτασαν χθες από τη Μεγαλόνησο με έξι οχήματα.

    Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό του συντονιστικού κέντρου, ενισχύονται οι δυνάμεις στα μεγάλα μέτωπα, στον Ταΰγετο με ένα ελικόπτερο, στο Γεράκι Λακωνίας με ένα άλλο, στον Ασβέστη Φθιώτιδας με δύο αεροσκάφη, στην Αμαλιάδα, με ένα καναντέρ και ένα ελικόπτερο, στη Ζαχάρω με τρία καναντέρ και το ρώσικο αεροσκάφος, στο Βαρθολομιό με ένα ελικόπτερο, στο Καλέντζι με δύο αεροσκάφη, στην Ανδρίτσαινα με δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, στην Αλίαρτο με δύο αεροσκάφη και στην Κύμη και το Μαρκόπουλο με ένα ελικόπτερο για κάθε μέτωπο.

    "Οι επιχειρήσεις των εναέριων μέσων εναλλάσσονται στα μέτωπα των πυρκαγιών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες. Είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε ότι έχουμε επιτύχει την ευελιξία να αναπροσαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, ώστε να μην αφήνουμε αποδυναμωμένες περιοχές όταν συντρέχει λόγος να προστρέχουμε σε άλλες απαιτήσεις", τόνισε ο αρχιπύραρχος και για πρώτη φορά εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. "Πιστεύουμε ότι αν ο άνεμος κρατηθεί σε χαμηλές ταχύτητες για κάποιες ώρες ακόμη, θα μπορέσουμε πραγματικά να πετύχουμε".

    Όπως έγινε γνωστό τέλος, κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρήθηκαν επιτυχώς αρκετές εκκενώσεις απειλούμενων χωριών στα μεγάλα μέτωπα της φωτιάς τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Εύβοια, ενώ όπως τόνισε ο Ν. Διαμαντής, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την συνδρομή του Στρατού είναι πάντα σε ετοιμότητα προκειμένου να ανταποκριθούν σε κάθε παρόμοια έκκληση για βοήθεια.

    Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε η κυβέρνηση

    Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν για την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών αναγκών των πυροπληκτων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, παρουσιάσαν, μετά από σύσκεψη, οι συναρμόδιοι υπουργοί και αφορούν όλους τους πληγέντες από πυρκαγιές το 2007.

    Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι τα άμεσα οικονομικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την εθνική τραγωδία περιλαμβάνουν:

    - Πρώτον, τον πενταπλασιασμό του προνοιακού βοηθήματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων από 600 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

    - Δεύτερον, την αύξηση της αποζημίωσης για οικοσκευή κατά 4.000 ευρώ, από 6.000 σε 10.000 ευρώ.

    - Τρίτον, ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, οι οποίες θα έχουν τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους εν υπηρεσία. Η αποζημίωση στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα αυξάνεται από 6.000 σε 10.000 ευρώ και στον τραυματία με μόνιμη και μη ανατάξιμη βλάβη από 4.500 σε 8.000 ευρώ.

    - Τέταρτον, τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος παραγωγικότητας ύψους 2.500 ευρώ στους πυροσβέστες, τους εποχικούς πυροσβέστες, τα πληρώματα των εναέριων μέσων και το προσωπικό της τεχνικής βάσης.

    - Πέμπτον, τη δημιουργία, άμεσα, Ειδικού Ταμείου για τη στήριξη των πληττομένων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Στο Ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες. Ο σχετικός λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στις τράπεζες θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

    - Εκτον, την αναστολή πληρωμών των ληξιπρόσθεσμων υποχρεώσεων των πληγέντων στις εφορίες για έξι μήνες.

    Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ.ΑΛογοσκούφης, κατα τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, αποφασίσθηκε η μετάβαση, το πρωί της Δευτέρας, του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Χ.Φώλια στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ για την επίσπευση της κοινοτικής οικονομικής αρωγής της χώρα μας για την αντιμετώπιση των καταστροφών που πλήρουν την Ελλάδα. Βρισκόμαστε ήδη σε ανοικτή γραμμά με τις υπηρεσίες της ΕΕ.

    Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλης Μαγγίνας ανακοινωσε τα εξής:

    1. Την αναστολή για έξι μήνες της καταβολής τρεχουσών εισφορών, καθώς και τη ρύθμιση όλων των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ.

    2. Την άμεση χορήγηση μιας επιπλέον σύνταξης, ως έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε όλους τους συνταξιούχους, όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΓΑ.

    3. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με τρία μηνιαία επιδόματα, από τον ΟΑΕΔ, στους εγγεγραμμένους ανέργους των πληγεισών περιοχών.

    4. Την κατάρτιση, επίσης από τον ΟΑΕΔ, Ειδικού Πρόγραμματος Επιχορήγησης για ένα χρόνο, για την απασχόληση 6.000 ανέργων, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια άμεσης αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

    5. Στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών, ο ΟΑΕΔ θα συνεισφέρει, σε πρώτη φάση 10 εκατ. ευρώ και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας 1 εκατ. ευρώ.

    6. Θα χορηγηθεί πλήρης σύνταξη σε ένα μέλος της οικογένειας των θυμάτων, θανόντων από τις πυρκαγιές, κατ'αναλογίαν των διατάξεων χορήγησης σύνταξης στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

    7. Την άμεση αποστολή κλιμακίων ιατρών του ΙΚΑ, καθώς και ιατροφαρμακευτικού υλικού στις Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας των νομών που επλήγησαν, για την ενίσχυση του έργου τους.

    Των παραπάνω ρυθμίσεων δικαιούνται όλοι οι πυροπαθείς των περιοχών που επλήγησαν, εντός του 2007, όπως ανακοίνωσε ο κ.Μαγγίνας

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος ανακοίνωσε ότι δίνονται ως προκαταβολή για τις ζημιές από τις πυρκαγιές ένα εκατ.ευρώ σε κάθε Νομό που έχει πληγεί και 300.000 ευρώ σε κάθε Δήμο.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος ανακοίνωσε ότι επισπεύδεται σημαντικά, με ενίσχυση κλιμακίων του ΕΛΓΑ, η προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των πληγέντων αγροτών καθώς και προεκτιμήσεων για ζημιές στον αγροτικό τομέα, λόγω των πυρκαγιών, στο πλαίσιο του ΠΣΕΑ.

    Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ανακούφισης των πληγέντων, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών και για κοινωνικούς λόγους, σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται σε ειδική Εγκύκλιο, που θα καλύπτει τις εκκρεμείς περιπτώσεις ζημιών από πυρκαγιές, με καταβολή, συντομότατα, με ταμειακή διευκόλυνση και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς επιβάρυνση των δικαιούχων, ενός συγκεκριμένου ποσού ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας καθώς και ζωικού κεφαλαίου.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ.Μπασιάκος η πληρωμή θα πραγματοποιείται μετά την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του αιτούντος που θα περιέχει στοιχεία:

    - εκτάσεων και καλλιεργειών με το σωστό εντοπισμό τους (δεκατριψήφιος κωδικός αναγνώρισης αγροτεμαχίου ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή επιδοτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής)

    - ζωικού κεφαλαίου και

    - παγίου εξοπλισμού.

    Μετά την οριστικοποίηση του τελικού δικαιούμενου ποσού κατά δικαιούχο ΠΣΕΑ, θα γίνεται συμψηφισμός του ποσού της ταμειακής διευκόλυνσης με κάθε μορφής αποζημιώσεις ή ενισχύσεις των δικαιούχων.

    [02] Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο Γ. Παπανδρέου

    Σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι "μετέτρεψε την Ελλάδα σε ανοχύρωτη Πολιτεία", επέρριψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου. Τόνισε ότι "με αυτή την κυβέρνηση, δεν μπορεί να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια ο Έλληνας πολίτης".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε όλες σχεδόν τις περιοχές και διαμόρφωσε προσωπική εικόνα για την κατάσταση.

    Εμφανώς κουρασμένος, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, αφού από τις Σέρρες πήγε κατευθείαν στις πυρόπληκτες περιοχές, ο κ. Παπανδρέου στη δήλωσή του τόνισε ότι αυτό που διέκρινε στα πρόσωπα των ανθρώπων που επλήγησαν, ήταν ο φόβος η ανασφάλεια, η αγανάκτηση, η οργή η απόγνωση και ο πόνος.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου οι άνθρωποι των περιοχών που επισκέφθηκε, "αισθάνονται ακόμα αβοήθητοι και ανήμποροι".

    Το ερώτημα για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα μεγάλο "γιατί", το οποίο αφορά στο γιατί εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, γιατί να χαθούν ανθρώπινες ζωές, γιατί να καταστραφούν οι περιουσίες τους και τα όμορφα δάση τους.

    Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στο κράτος "έλλειψη συντονισμού, ολιγωρία, αναποτελεσματικότητα και εγκληματική αμέλεια στη χρηματοδότηση της πρόληψης". Ως αιτία όλων αυτών των αρνητικών δεδομένων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη "βάναυση κομματικοποίηση και πελατειακή αντίληψη των Σωμάτων Ασφαλείας και της πυρόσβεσης".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "καλλιέργησε τις προσδοκίες σε άνομα συμφέροντα και καταπατητές" με την προσπάθειά της "να αλλάξει το άρθρο 24 του Συντάγματος" για την προστασία των δασών. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή "προσπάθησε να νομιμοποιήσει αυθαίρετα και να παραδώσει τα παράλια και τα νησιά στην υπερεκμετάλλευση".

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι "αρνήθηκε την εθνική συνεννόηση και συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής στην ιστορία της Ελλάδας".

    Πιο ανησυχητική όλων, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι "αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και παριστάνει το θύμα". Μια ακόμα κατηγορία του κ. Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης ήταν εκείνη που αφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης "να μιλά με υπονοούμενα για συνομωσίες και οργανωμένα σχέδια, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση "να μιλήσει συγκεκριμένα", πράττοντας το καθήκον που έχει κάθε κυβέρνηση και να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Πρόταση Γ.Παπανδρέου για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

    Εθνική τραγωδία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου την καταστροφή και τους δεκάδες νεκρούς που έχουν προκαλέσει οι μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και εξέφρασε τη συντριβή και την οδύνη του.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές, δήλωσε πως μετέχει και συμπασχει με τους πυρόπληκτους και συμπαραστέκεται σε όλους που, με ηρωϊσμό, δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Δεν είναι η ώρα των ευθυνών, αλλά της εγρήγοσης, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ευθύνες υπάρχουν και είναι μεγάλες και εθνικές. Καλύτερα είναι να μιλήσουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, πρόσθεσε.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επανέφερε την πρόταση που είχε διατυπώσει από τον Ιούλιο για να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει εθνική συνεννόηση και συστράτευση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί. Η πρόταση είναι επίκαιρη όσο ποτέ, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον ελληνικό λαό σε εγρήγορση και αλληλεγγύη προς τους πληγέντες.

    Τέλος ζήτησε να κηρυχθούν εκ των προτέρων όλοι οι νομοί που απειλούνται με πυρκαγιές ως περιοχές υψηλού κινδύνου.

    Σύσκεψη υπο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις πυρκαγιές

    Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου πραγματοποιείται απο το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαρ. Τρικούπη, για να εξεταστεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στις περιοχές που έπληξαν οι πυρκαγιές.

    [03] Αλ. Αλαβάνος: «Ασυγχώρητες πολιτικές ευθύνες»

    "Υπάρχουν ασυγχώρητες πολιτικές ευθύνες", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος σε συνέντευξη τύπου στην Τρίπολη μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε σε πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Αρκαδίας.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι κατά την περιοδεία του διαπίστωσε την απουσία οργανωμένου σχεδιασμού, την απουσία του κράτους, την έλλειψη μέτρων πυρόσβεσης, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι πολίτες ζητούν με απόγνωση άμεσα μέτρα και άμεσες παρεμβάσεις.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την περιοδεία του "οδοιπορικό τρόμου και θρήνου στην Πελοπόννησο". Εξέφρασε παράλληλα τον θαυμασμό του για την μάχη που δίνουν κάτοικοι και εθελοντές για την κατάσβεση των πυρκαγιών και την προστασία των ζωών και των σπιτιών τους.

    Ο κ. Αλαβάνος απηύθυνε επείγουσα έκκληση "διότι υπάρχουν πολλά μέρη όπου υπάρχει κίνδυνος ακόμη για ανθρώπινες ζωές, για καταστροφή χωριών, που υπάρχει διακοπή ρεύματος, διακοπή νερού, υπάρχουν προβλήματα στέγασης ή επισιτισμού και θα πρέπει κάποτε επιτέλους να εμφανιστεί το κράτος".

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι αισθάνεται "τεράστιο θυμό", αλλά , πρόσθεσε , "όταν κατασιγάσουν όλα τα μεγάλα μέτωπα, τότε θα μιλήσουμε για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της ΝΔ". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι το θέμα των πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα σοβαρό, γι' αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε απλουστευτικές ερμηνείες με σκοπιμότητα, διότι όχι μόνον δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά τα περιπλέουν. Και τέτοιες ερμηνείες, πρόσθεσε, δυστυχώς ακούσαμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μιλώντας για συνωμοσίες και για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών σε όλη την έκταση της Ελλάδας.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι "η προσπάθεια της κυβέρνησης και άλλων να αποδοθεί η καταστροφή αυτών των ημερών στη χώρα μας σε συνωμοσία και σε πανελλαδικά οργανωμένο σχέδιο, πιστεύω ότι, σημαίνει ότι δεν της φτάνει που κάηκε η Ελλάδα, θέλει να κάψει και τις ψυχές των Ελλήνων. Ακούσαμε, από ορισμένους μετά απβ αυτή την κατεύθυνση που έδωσε χθες το βράδυ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι τις πυρκαγιές τις έβαλαν οι Εβραίοι, οι Τούρκοι, οι Αλβανοί, οι Μασόνοι, οι κουκουλοφόροι, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη για το ίδιο θέμα ότι ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να κάνει αυτό που έκανε πριν από λίγα χρόνια ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Αθνάρ ο οποίος μια μεγάλη καταστροφή που έγινε, δηλαδή την τοποθέτηση βομβών με εκατοντάδες νεκρούς σε τρένα της Ισπανίας, για εκλογικούς λόγους, την απέδωσε στη Βασκική τρομοκρατία, που τη συνέδεσε με τους αντιπάλους του. Πλήρωσε έτσι μετά από λίγες ημέρες στις εκλογές βαρύτατο τίμημα, γιατί ο λαός τελικά τιμωρεί το ψέμα, την αναλήθεια, προκειμένου να αντληθούν πολιτικά οφέλη και προκειμένου να αποσείσουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι ανεπαρκή σε σχέση με τις καταστροφές που έχουν γίνει και παράλληλα είναι αόριστα, πρόχειρα και χωρίς δεσμεύσεις.

    Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε την πρότασή του για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού το επόμενο διάστημα λόγω των εκλογών.

    [04] Επικηρύσσονται οι εμπρηστές

    Από 100.000 έως και ένα εκατομμύριο ευρώ, αναλόγως "της τυχόν επέλευσης θανάτου, ή σοβαρού τραυματισμού, της σπουδαιότητας και του μεγέθους της έκτασης που κάηκε", επικηρύχθηκαν οι εμπρηστές με απόφαση της κυβέρνησης. Η προκήρυξη αφορά στοιχεία και πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη και σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την διάπραξη εμπρησμών σε δάση ή δραστών εμπρησμών εκ προθέσεως σε δάση.

    Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Β.Πολύδωρα και του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομίας κ.Πέτρου Δούκα προκηρύχθηκε χρηματική αμοιβή για τη σύλληψη δραστών εμπρησμού σε δασικές ή γεωργοδενδροκομικές εκτάσεις. Σύμφωνα με το ένα και μοναδικό άρθρο της απόφασης ορίζονται τα εξής: "Προκηρρύσουμε χρηματική αμοιβή υπέρ οποιουδήποτε προσώπου παράχει, σε αρμόδια Αρχή, στοιχεία και πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη και σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει τη διάπραξη εμπρησμών εκ προθέσεως σε δάση, χορτολιβαδικές ή γεωργοδενδροκομικές εκτάσεις που προκλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιουλίου 2007 μέχρι την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης, καθώς και όσες ενδεχομένως προκληθούν μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου (31-12-2007).

    Η αμοιβή καθορίζεται από εκατό χιλιάδες (100.000) έως ένα εκατομμύριο ευρώ, για κάθε περίπτωση εμπρησμού, αναλόγως της τυχόν επέλευσης θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού προσώπου, του είδους, του μεγέθους και της σπουδαιότητας της έκτασης που κάηκε, του ύψους των προκληθεισών ζημιών και του κοινού κινδύνου ή κινδύνου που προέκυψε ή θα μπορούσε να προκύψει σε αντικείμενα ή πρόσωπα, αντίστοιχα εξαιτίας του εμπρησμού".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 August 2007 - 16:30:26 UTC