Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 2 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ενέργεια αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη κάθε χώρας»
  • [02] Επίσημη πρόταση για έξοδο από την επιτήρηση
  • [03] Συζήτηση για τις έρευνες της κοινής γνώμης
  • [04] ΚΚΕ και ΣΥΝ για τα ασφαλιστικά ταμεία

  • [01] «Η ενέργεια αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη κάθε χώρας»

    Συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Σιούφας, όπως δήλωσε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα συμπεράσματα της Διεθνούς Συνδιάσκεψης των υπουργών Ενέργειας των χωρών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

    Επίσης, είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συναντήσεις που είχε με τον αρμόδιο επίτροπο Αντρις Πίμπαλγκς,καθώς και για τις συζητήσεις με ομολόγους του για ενεργειακά ζητήματα.

    Το γενικό συμπέρασμα, είπε ο κ. Σιούφας, είναι ότι τα θέματα της ενέργειας βρίσκονται στην πρώτη θέση της ατζέντας όλων των χωρών και όλων των κυβερνήσεων.

    Η ενέργεια, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη κάθε χώρας, ταυτόχρονα δε το μεγάλο ζητούμενο, από όλες τις χώρες, είναι να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές.

    Επίσης, όπως είπε ο κ. Σιούφας, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την εξοικονόμηση της ενέργειας, αλλά και θέματα που αφορούν στη χώρα μας, η οποία έχει καταστεί διεθνής ενεργειακός κόμβος, με τις εξελίξεις στα ζητήματα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ανησυχεί ο πρωθυπουργός για ενδεχόμενα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση το καλοκαίρι, ο κ. Σιούφας είπε ότι "όπως κάθε χρόνο, το ίδιο και φέτος παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο".

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι "το συμπέρασμα από όλη τη συζήτηση που άνοιξε με τη συνέντευξή μου σε Κυριακάτικη εφημερίδα αλλά και τις δηλώσεις μου από το Παρίσι είναι η παραδοχή τουΠΑΣΟΚ ότι στις εκλογές που έρχονται θα είναι δεύτερο κόμμα".

    Αύριο, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχές συναντήσεις με το Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Στις 12 ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με το νεοεκλεγέν προεδρείο της ΚΕΔΚΕ και στις 13.30 με το νεοεκλεγέν προεδρείο της ΕΝΑΕ.

    [02] Επίσημη πρόταση για έξοδο από την επιτήρηση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα σήμερα την απόφασή της να προτείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, καθώς επίσης και κατά της Γερμανίας και της Μάλτας.

    Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου για τις νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια. Ειδικότερα, πρόκειται για "πρόταση σύστασης προς το Συμβούλιο για την ακύρωση της απόφασης 2004/917/ΕΚ σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα".

    Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι και στις τρεις χώρες υπάρχει "σημαντική βελτίωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, η οποία οφείλεται στη λήψη μόνιμων οικονομικών μέτρων.

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι και το δημόσιο χρέος έχει πτωτική πορεία, τόσο το 2006 όσο και το 2007. Ανάλογη τάση αναμένεται και για το 2008.

    Αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει οτι προτείνει τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, δεδομένου ότι αυτό έχει μειωθεί "κατά τρόπο αξιόπιστο και βιώσιμο".

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναφέρει ότι το έλλειμμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Ελλάδα μειώθηκε στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006, από 5,5% το 2005.

    Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι η διαρθρωτική προσαρμογή μεταξύ 2004 και 2006 (δηλαδή η βελτίωση του κυκλικά προσαρμοσμένου δημοσιονομικού ελλείμματος χωρίς έκτακτα ή άλλα προσωρινά μέτρα) ανήλθε στο 4,5% του ΑΕΠ.

    Συνεχίζοντας η Επιτροπή αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της το γενικό έλλειμμα του δημοσίου αναμένεται να μειωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2007 (με τη συνέχιση έκτακτων μέτρων που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ) και, εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή της πολιτικής της χώρας αναμένεται ελαφρά αύξηση στο 2,7% του ΑΕΠ το 2008, δίχως όμως περαιτέρω προσφυγή σε έκτακτα μέτρα.

    Με βάση τα ανωτέρω η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε επίπεδο κάτω του ορίου αναφοράς που ορίζει η συνθήκη της ΕΕ κατά τρόπο αξιόπιστο και βιώσιμο".

    Τέλος, σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας η Επιτροπή επισημαίνει ότι μειώθηκε από το 108,5% του ΑΕΠ το 2004 στο 104,5% το 2006, ενώ το 2008 αναμένεται να πέσει για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες κάτω από το 100% και συγκεκριμένα στο 97,5%.

    Συνεπώς, καταλήγει η Επιτροπή, το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα παρουσιάζει πτωτική τάση, ανάλογη με αυτή που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ.

    [03] Συζήτηση για τις έρευνες της κοινής γνώμης

    Οι έρευνες της κοινής γνώμης θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλου με εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας καθώς και της ΕΡΤ.

    Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσε η συζήτηση που διεξήχθη πριν από λίγες μέρες για τα ζητήματα των δημοσκοπήσεων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στην Επιτροπή αυτή θα παραστεί αύριο ο υπουργός Επικρατείας.

    Σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

    [04] ΚΚΕ και ΣΥΝ για τα ασφαλιστικά ταμεία

    Την επιστροφή των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το 1950 μέχρι σήμερα, ζητά το ΚΚΕ, με πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή και παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Η πρόταση νόμου αναφέρεται στη "διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων" και όπως ανέφερε η κ. Παπαρήγα "το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τον αποπροσανατολισμό και εξαιρετικά υποκριτικό καβγά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που έχει αγγίξει τα όρια της εξαχρείωσης".

    Η γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα "με τον καβγά τους, πέραν της ιδιοτέλειάς τους, επιδιώκουν να κρύψουν τη σύμπλευσή τους σε βασικές και στρατηγικής σημασίας επιλογές".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα σηκώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ τους, κλαίνε και οδύρονται ότι ο τόπος θα μπει σε περιπέτεια αν προκύψει κυβέρνηση με συν ένα ή δύο βουλευτές διαφορά ή αν απειληθεί η αυτοδυναμία.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι ουσιαστικά και τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν άνετη πλειοψηφία αλλά και αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά για διαφορετικούς λόγους το καθένα ακολουθεί τη σημερινή τακτική, γιατί, όπως είπε, η τακτική και των δύο κομμάτων υπηρετεί το επικοινωνιακό τους παιχνίδι.

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι "αδύνατη κυβέρνηση, αδύνατη αξιωματική αντιπολίτευση, είναι το μόνο ρεαλιστικό και αισιόδοξο βήμα που μπορεί να δούμε στις επόμενες εκλογές, με ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ από όλους εκείνους που θέλουν συνεπή πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, χωρίς παζάρια και ενδοτισμό".

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι στις επόμενες εκλογές ένα ντέρμπι πρέπει να διεξαχθεί ανάμεσα στα κόμματα της εξουσίας και στη λαϊκή πλειοψηφία που θέλει να ανοίξει μία πόρτα, ένα παράθυρο, μία χαραμάδα προς τα εμπρός.

    Με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ συγκεκριμένα ζητάει:

    1. Την επιστροφή των απωλειών των ταμείων από τα 1950 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΚΚΕ οι απώλειες ανέρχονται στα 63,5 δισ. ευρώ, στα οποία δεν υπολογίζονται οι απώλειες από τα δομημένα ομόλογα.

    2. Να καταργηθεί κάθε διάταξη για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

    3. Τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες με αντίστοιχη μείωση κατά 5 χρόνια όταν εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    4. Πλήρη σύνταξη, ανεξαρτήτου ηλικίας, με τη συμπλήρωση 30 χρόνων εργασίας ή 9 χιλιάδων ενσήμων.Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες ασφάλισης. Σύνταξη στο 80% των αποδοχών του τελευταίου μήνα. Βάση για τον κατώτατο μισθό είναι τα 1.300 ευρώ, που οδηγούν σε σύνταξη 1.050 ευρώ.

    5. Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους.

    6. Απαλλαγή των εργαζομένων και συνταξιούχων από την εισφορά στον κλάδο υγείας και πρόνοιας. Ο τομέας αυτός πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιος με κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης.

    ΣΥΝ: Εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα

    Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με το ζήτημα των ομολόγων, παρουσιάστηκετο μεσημέρι. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, ο Φ. Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, συναντήθηκαν με την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

    Εμείς επιμένουμε για την επιστροφή των χρημάτων, για εξεταστική επιτροπή στη Βουλή και για την ύπαρξη ενός νέου θεσμικού πλαισίου στα ασφαλιστικά ταμεία, τόνισε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, από το Ηράκλειο της Κρήτης, αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων.

    Εκανε λόγο για καταλήστευση των ταμείων και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, όπου υπάρχουν.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για πανικό του δικομματισμού προκειμένου να δημιουργηθούν καταστάσεις ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων, με αφορμή της συζητήσεις που γίνονται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 May 2007 - 12:30:32 UTC