Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης
  • [02] Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συζήτηση για τις έρευνες της κοινής γνώμης
  • [04] Συνέντευξη Παπαρήγα για τα ταμεία
  • [05] ΣΥΝ: Εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ.Σιούφας θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.Θέματα του υπουργείου Περιβάλλοντος συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, υπό τον κ. Κ.Καραμανλή.

    Η πρώτη εκδήλωση -με πρωτοβουλία της Πολιτείας- από συστάσεως του ελληνικού κράτους για την προβολή του έργου των εθνικών ευεργετών, από τον Αρσάκη, το Βαρβάκη, το Σίνα και τον Τοσίτσα μέχρι τον Αβέρωφ, το Μαρασλή και το Συγγρό, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο περιστύλιο του Ζάππειου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, υπουργών της Κυβέρνησης, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και πλήθους παραγόντων του τόπου.

    Η εκδήλωση με τίτλο "Έλληνες Εθνικοί Ευεργέτες - μνήμη και τιμή" οργανώθηκε από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Πέτρο Δούκα, στο πλαίσιο σειράς πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης με πρώτη την υπογραφή τον περασμένο Ιανουάριο του ΠΔ, που κηρύσσει την 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους μέρα των μεγάλων εθνικών ευεργετών.

    "Ο ευεργετισμός έχει τεράστια παράδοση στην Ελλάδα. Ο κατάλογος των Ελλήνων ευεργετών είναι συγκινητικά μακρύς", τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε: "Στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνο η ανάδειξη της προσφοράς των παλαιών αλλά και η μίμηση της πράξης τους από τους νεότερους".

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο συγκροτημένο σχέδιο για την αξιοποίηση Κοινωφελών Περιουσιών, που φτάνουν τις 11.000, στην καταγραφή της προσφοράς των Ιδρυμάτων και την προετοιμασία συνολικής παρουσίασης του έργου, των υπηρεσιών, των ευκαιριών που παρέχουν αλλά και στον Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων, που έχει ήδη καταρτισθεί και πρόκειται να έρθει για ψήφιση στη Βουλή.

    "Στόχος μας είναι να προβληθεί και να αξιοποιηθεί η τεράστια περιουσία που μας κατέλειπαν όλοι οι εθνικοί ευεργέτες, μικροί και μεγάλοι. Να πείσουμε όλοι μαζί ότι μια νέα γενιά εθνικών ευεργετών μπορεί να αισθάνεται σιγουριά ότι η προσφορά τους στη σύγχρονη Ελλάδα αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο για το συλλογικό συμφέρον. Μια νέα γενιά εθνικών ευεργετών μπορεί να δώσει εφάμιλλη συνέχεια στη μακρά ιστορία του ελληνικού ευεργετισμού", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Για την ιερή προσφορά του ευεργετισμού μίλησαν ακόμα ο υπουργοί Γ. Αλογοσκούφης, Π. Παυλόπουλος και Π. Δούκας, ενώ προβλήθηκαν και σχετικά βίντεο.

    [02] Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του κ. Γ.Παπανδρέου, θα συνεδριάσει στις 11.00 το πρωί το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    «Η επίσημη βιτρίνα της κυβέρνησης έχει πια περάσει σε μια φαρσοκωμωδία, όπου κορυφαίοι υπουργοί ανταλάσσουν μεταξύ τους σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος νωρίτερα είχε αναγνώσει δύο δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών,σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε, εκ μέρους της κυβέρνησης, πρόθεση αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    Η δήλωση του πρωθυπουργού που ανέγνωσε ο κ. Π.Ευθυμίου είχε γίνει στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» στις 31 Δεκεμβρίου 2006, εκείνη δε του κ.Προκόπη Παυλόπουλου στην εφημερίδα «Το Βήμα» στις 24 Δεκεμβρίου 2005.

    «Συμβαίνουν δύο πράγματα: ή οι υπουργοί του κ.Καραμανλή έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει πρωθυπουργός,άρα ο καθένας τον υποκαθιστά, ή συνολικά η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε τέτοιο αδιέξοδο, πανικό και αδυναμία, ώστε να επιχειρεί, είτε στιγμιαίους αποπροσανατολισμούς της κοινής γνώμης, είτε, το χειρότερο, να μετατρέπει την ακυβερνησία και την κρίση για την τύχη της, σε κρίση θεσμών της χώρας»,είπε ο κ. Ευθυμίου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε "να σταματήσει όλη αυτή η φαρσοκωμωδία. Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν τίθεται. Ένα μόνο θέμα τίθεται: Ξεκαθάρισμα του τοπίου της χώρας, με την μόνη υγιή λύση που είναι η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία και οι εκλογές».

    «Τα σενάρια πανικού, τα σενάρια απορρύθμισης της δημόσιας ζωής που κυριαρχούν στην ΝΔ, δεν επιτρέπεται να μετατρέψουν την κρίση της κυβέρνησης σε κρίση των θεσμών. Λίγη σοβαρότητα είναι αναγκαία. Κι αυτή η σοβαρότητα λείπει από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή»,πρόσθεσε ο κ. Ευθυμίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένεται πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για "να αντιμετωπιστεί αυτή η περίοδος ακυβερνησίας" και "αν στις εκλογές δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ποιές είναι οι προθέσεις του ΠΑΣΟΚ» ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «κατβ αρχήν το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εκλογές εγκαίρως».

    Τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ ασκεί ήδη πρωτοβουλία και αυτό είναι το νόημα του προγραμματικού του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση «αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές με οριακή διαφορά και αν αυτό σημαίνει άνοιγμα σε άλλους χώρους», ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει στις εκλογές με καθαρή πλειοψηφία με την θέληση του ελληνικού λαού».

    Τέλος,απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την «αποδοχή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ»,ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία του προσυνεδριακού διαλόγου, όπως αυτή κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος και πρόσθεσε ότι μετά το συνέδριο και την έγκριση του προγράμματος, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις καθώς και σε σειρά θεματικών δράσεων που θα εξειδικεύουν περαιτέρω το πρόγραμμά του.

    Στο ζήτημα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, δήλωσε πως «σε αυτές τις 76 μέρες η κυβέρνηση σιωπά και η κατβ εξοχήν υπεύθυνη αρχή για να δώσει τα στοιχεία δεν έχει κομίσει κανένα στοιχείο και τα ερωτήματα όπως και τα ζητήματα βαθαίνουν συνεχώς».

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι το Σάββατο "δημοσιεύθηκε η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπου προκύπτει δεύτερη τερατώδης προμήθεια της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» ύψους 5,9 εκ. ευρώ, τον Αύγουστο του 2006 που μετετράπη και αυτή σε ρευστά και βαλίτσες».

    «Είναι αδιανόητο, η χώρα να οδηγείται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για ζωτικά και θεμελιώδη ζητήματα των εργαζομένων οι οποίοι ζητούν να γυρίσουν τα λεφτά πίσω στα ταμεία και η κυβέρνηση να επιχειρεί να συγκαλύψει».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε το αίτημα να δοθούν στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το ποιά ταμεία επένδυσαν στα εν λόγω ομόλογα, επέκρινε τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης και τόνισε ότι «η ευθύνη της κυβέρνησης είναι ενιαία και αναλογεί στον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή που αυτήν την στιγμή είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης συγκάλυψης».

    Ο κ. Π. Ευθυμίου είπε ότι οι «ευθύνες θα αποδοθούν και τα λεφτά θα γυρίσουν στα ταμεία, όχι εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά με ευθύνη της κυβέρνησης, που, όπως δημιούργησε το σκάνδαλο, πρέπει να επαναφέρει την περιουσιακή κατάσταση των ταμείων, όπως ήταν πριν την επιχείρηση λεηλασίας».

    Απαντώντας σε ερώτηση «αν η κυβέρνηση δεν επιστρέψει τα χρήματα μέχρι τις εκλογές τι θα γίνει;», ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τις ευθύνες της όσο παραμένει κυβέρνηση,οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο προς όλες τις κατευθύνσεις όταν το ΠΑΣΟΚ αναλάβει, με την βούληση του ελληνικού λαού, την διακυβέρνηση της χώρας».

    [03] Συζήτηση για τις έρευνες της κοινής γνώμης

    Οι έρευνες της κοινής γνώμης θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλου με εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας καθώς και της ΕΡΤ.

    Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσε η συζήτηση που διεξήχθη πριν από λίγες μέρες για τα ζητήματα των δημοσκοπήσεων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στην Επιτροπή αυτή θα παραστεί αύριο ο υπουργός Επικρατείας.

    Σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

    [04] Συνέντευξη Παπαρήγα για τα ταμεία

    Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή την κατάθεση από το ΚΚΕ πρότασης νόμου με αντικείμενο τη «Διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και διεύρυνση των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα καταθέσει σχέδιο νόμου για την καταβολή από το ελληνικό Δημόσιο στα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης πλήρους αποζημίωσης για απώλειες που υπέστησαν από το 1950 μέχρι σήμερα. Στο σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθούν και ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα.

    «Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν ταυτόχρονα την επιστροφή όλων των κλεμμένων από τη δεκαετία του 1950, αλλά και ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αν δεν τα κάνουν και τα δύο μαζί, τα επόμενα χρόνια θα είναι με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο.», τονισε η κ. Αλ.Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της χθεσινής εργατικής συγκέντρωσης.

    Σε ερώτηση σχετική με την αλλαγή του εκλογικού νόμου σχολίασε:

    «Η θέση του ΚΚΕ είναι το άγχος που έχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ισχνής ή μη αυτοδύναμης πλειοψηφίας, οι εργαζόμενοι να το μετατρέψουν σε δύναμη.

    Όσο πιο αδύναμη και αβέβαιη είναι η κυβέρνηση, τόσο πιο μεγάλη δυνατότητα έχουν οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους, με την ενίσχυση του ΚΚΕ, να ανοίξουν ένα δρόμο προς τα μπρος. Όσο πιο σταθερές είναι οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, τόσο μεγαλύτερα τα βάσανα για τους λαούς».

    [05] ΣΥΝ: Εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα

    Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή σχετικά με το ζήτημα των ομολόγων, θα παρουσιαστεί το μεσημέρι. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, ο Φ. Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, θα συναντηθούν με την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

    Εμείς επιμένουμε για την επιστροφή των χρημάτων, για εξεταστική επιτροπή στη Βουλή και για την ύπαρξη ενός νέου θεσμικού πλαισίου στα ασφαλιστικά ταμεία, τόνισε ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, από το Ηράκλειο της Κρήτης, αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων.

    Εκανε λόγο για καταλήστευση των ταμείων και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, όπου υπάρχουν.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για πανικό του δικομματισμού προκειμένου να δημιουργηθούν καταστάσεις ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων, με αφορμή της συζητήσεις που γίνονται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 May 2007 - 6:30:25 UTC