Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέμα ζωής η διαχείριση των απορριμμάτων

  • [01] Θέμα ζωής η διαχείριση των απορριμμάτων

    "Συναγερμό" για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σήμανε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τον εθνικό σχεδιασμό με συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής και από κει και πέρα οι περιφέρειες και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ευθύνη να τον υλοποιήσουν. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το ζήτημα της δημιουργίας των τριών νέων ΧΥΤΑ στην Αττική (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα) εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι εισηγήσεις είναι θετικές και ελπίζει να είναι θετική και η τελική απόφαση.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θέμα ζωής για όλους τους πολίτες, ένα κυριολεκτικά εθνικό θέμα, σοβαρό και περίπλοκο -όπως τόνισε- το οποίο χρειάζεται σωστή προσέγγιση και μεθοδικότητα. Ξεκαθάρισε δε μέχρι πού φτάνουν οι αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ και ποιές αρμοδιότητες έχουν οι υπόλοιποι φορείς.

    Ο κ. Σουφλιάς, είπε κατ'αρχήν ότι δεν χρειάζεται να θεσπιστεί καμία «νέα περιβαλλοντική πολιτική», καμία «νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων». Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστεί η πολιτική που έχει ήδη θεσμοθετήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Γιατί, όπως είπε, έχουν θεσμοθετηθεί τα πάντα, όλες οι μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων: ΧΥΤΑ, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, καύση, βιολογική επεξεργασία. Το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες, τόνισε και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ήδη ολοκληρώσει και τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στον οποίο προβλέπονται οι κατευθύνσεις πολιτικής και οι συγκεκριμένοι στόχοι. Με βάση αυτόν, άλλωστε, έχουν καταρτιστεί και οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, οι οποίοι εξειδικεύουν τους στόχους.

    «Το δεύτερο που θέλω να ξεκαθαρίσω -πρόσθεσε- είναι ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αρμόδιο για τη θεσμοθέτηση, τη χάραξη της πολιτικής και την παρακολούθηση της εφαρμογής της. Αυτά πρέπει να κάνουμε και αυτά θα κάνουμε. Και μάλιστα ο έλεγχος θα γίνει ακόμα πιο εντατικός στο άμεσο μέλλον, διότι προσλαμβάνονται άλλοι 27 Επιθεωρητές, οι οποίοι θα συντάσσουν σε τακτή βάση εκθέσεις για τα πεπραγμένα κάθε περιφέρειας.

    »Εμείς λοιπόν χαράσσουμε την πολιτική και ελέγχουμε την εφαρμογή της. Από εκεί και πέρα, οι αρμόδιοι να την εφαρμόζουν είναι οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκείνο που πρέπει να κάνουν, λοιπόν, είναι να μελετήσουν και να αποφασίσουν ποια μέθοδο ή ποιες μεθόδους θα εφαρμόσουν. Το ΥΠΕΧΩΔΕ τούς έχει δώσει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να τα βγάλουν από το ντουλάπι και να τα εφαρμόσουν».

    »Η υγειονομική ταφή -οι ΧΥΤΑ δηλαδή- είναι απαραίτητη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, γιατί όποια άλλη μέθοδος κι αν εφαρμοστεί, πάντα θα υπάρχουν υπολείμματα. Αλλά δεν πρέπει όμως να αποτελεί τη μοναδική λύση. Και μην ξεχνάμε ότι από τη διαχείριση των αποβλήτων θέλουμε και την παραγωγή ενέργειας ή λιπάσματος, και σε κάθε περίπτωση ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών -όλα αυτά, η υγειονομική ταφή δεν μας τα δίνει», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

    «Είναι, λοιπόν, πολύ μεγάλη η ευθύνη όλων όσοι άφησαν την Ελλάδα μόνο με τη λύση της υγειονομικής ταφής όλα αυτά τα χρόνια -και μάλιστα με ολόκληρο το λεκανοπέδιο να έχει μόλις έναν ΧΥΤΑ! Είναι μεγάλη η ευθύνη του ΕΣΔΚΝΑ! Για το ΠΑΣΟΚ είναι νομίζω γνωστές σε όλους οι τεράστιες ευθύνες του και τρία χρόνια από τις τελευταίες εκλογές το τελευταίο που θα ήθελα θα ήταν να ασκήσω κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση».

    Σύμφωνα με την άποψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, πρέπει να εφαρμοστούν σύνθετες λύσεις. Γιατί, όπως είπε, όποια άλλη λύση, δεν αρκεί μόνη της, αλλά είναι απαραίτητη γιατί μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ. Και ανακύκλωση να κάνεις, και καύση, πάντα υπάρχουν υπόλοιπα που καταλήγουν στην υγειονομική ταφή, είπε.

    Οι συνδυασμένες μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν, είναι οι εξής:

    Πρώτον: Εναλλακτική διαχείριση, δηλαδή ανακύκλωση, στη συνέχεια επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος προς παραγωγή "κόμποστ" και τελικά τα υπολείμματα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ.

    Και δεύτερον: Εναλλακτική διαχείριση, δηλαδή ανακύκλωση, στη συνέχεια θερμική επεξεργασία και τελικά τα υπολείμματα και πάλι καταλήγουν σε ΧΥΤΑ.

    Και για τη θερμική επεξεργασία, το θεσμικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 22912/2005.

    «Είναι υποχρέωσή μας -τόνισε ο κ. Σουφλιάς- να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών. Υποχρέωσή μας απέναντι στον τόπο μας και στο περιβάλλον, αλλά υποχρέωσή μας και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως ξέρετε δεν αστειεύεται στα θέματα αυτά και αν δεν τα αντιμετωπίσουμε θα μας ρίξει βαριές καμπάνες! Και η λύση μπορεί να δοθεί μόνο με την εφαρμογή σύνθετων λύσεων. Ο δρόμος έχει ανοίξει από το ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο, από εκεί και πέρα "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα" για τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ, που δεν πρέπει να χάνουν άλλο καιρό? Καιρός είναι να ανασκουμπωθούν, αλλιώς θα φάμε καμπάνες!».

    Το ποια άλλη λύση θα επιλεχθεί σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι αντικείμενο σοβαρής μελέτης από τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ, είπε ο υπουργός, εξηγώντας:

    «Για παράδειγμα, μιλάμε για την καύση σαν να είναι κάτι που από τεχνικής πλευράς μπορεί να γίνει αύριο το πρωί? Να πάει το απορριμματοφόρο, να πάρει τα σκουπίδια και αντί να τα πάει στον ΧΥΤΑ, να τα κάψει? Δεν γίνεται έτσι όμως. Χρειάζονται υποδομές, πώς θα γίνει η διαλογή των υλικών, πώς θα γίνει η καύση? Γιατί αλλιώς, αντί για καλό θα κάνουμε κακό στη δημόσια υγεία. Κι όπως λένε οι ειδικοί, απαιτούνται τουλάχιστον 5 χρόνια ωρίμανση αν αποφασίσουν οι αρμόδιοι να πάμε στη λύση της καύσης.

    »Μία άλλη μέθοδος, την οποία μάλιστα η χώρα μας έχει αποφασίσει να εφαρμόζει στην πράξη, είναι η "κομποστοποίηση". Όπως ξέρετε, υπάρχει ένα εργοστάσιο, του ΕΣΔΚΝΑ, στα Λιόσια. Έπρεπε να έχει λειτουργήσει από πολλά χρόνια νωρίτερα. Και μέχρι το 2005, δεν παρήγαγε σχεδόν τίποτα. Την άνοιξη του 2006 άρχισε να λειτουργεί και να παράγει προϊόν. Τα αποτελέσματα ως προς την επεξεργαζόμενη ποσότητα αποβλήτων και ως προς την ποιότητα του παραγόμενου "κόμποστ", αναμένονται.

    »Ελπίζω η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Γιατί αυτό είναι ένα θέμα που καίει την πατρίδα μας. Με το περιβάλλον δεν παίζουν? Και επαναλαμβάνω, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζει».

    Οπως ανέφερε ο κ. Σουφλιάς, κάθε λύση έχει διαφορετικό κόστος. Η οικονομικότερη λύση, είναι η υγειονομική ταφή που εφαρμόζεται σήμερα. Έχει κόστος ύψους περίπου 50 ευρώ ανά τόνο. Οι άλλες λύσεις, από τις οποίες είναι ανάγκη να διαλέξουμε, είναι όλες ακριβότερες. Η επεξεργασία και παραγωγή "κόμποστ" είναι ύψους 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ η θερμική επεξεργασία (καύση) είναι ύψους 150 ευρώ ανά τόνο.

    Πέρα από τον οικονομικό παράγοντα, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπβ όψιν, είναι η συμμετοχή των πολιτών. Χωρίς αυτή, καμία περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να έχει επιτυχία, τόνισε ο υπουργός.

    «Μιλάμε, για παράδειγμα, για την ανακύκλωση. Και πολύ συχνά, αναφερόμαστε σε περιπτώσεις εξωτερικού. Εκεί, όμως, η ανακύκλωση ξεκινάει από το σπίτι, από την οικογένεια, από τον ίδιο τον πολίτη. Εκεί γίνεται η πρώτη διαλογή των υλικών. Και βλέπεις να έχουν μέχρι και 4 ξεχωριστούς κάδους, άλλον για το χαρτί, άλλον για το γυαλί κ.ο.κ. Όλα αυτά, έχουν το κόστος τους, αλλά χρειάζεται και να αναπτύξει ο πολίτης περιβαλλοντική συνείδηση.

    »Επειδή τον Έλληνα -κακά τα ψέματα- είναι δύσκολο να τον μάθεις από την αρχή τέτοια πράγματα, εδώ νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά. Να ξεκινήσουμε από τον πιο "χοντρό" διαχωρισμό, 5 υλικά να πάνε ξεχωριστά από τα άλλα: Γυαλιά, χαρτιά, αλουμίνιο, πλαστικό και μπαταρίες. Πρέπει όμως, όταν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, να γίνουν και σοβαρές εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη. Να γίνουν από τους ΟΤΑ και πιθανόν να τους βοηθήσουμε και εμείς ως ΥΠΕΧΩΔΕ -πολύ θα το ήθελα, παρόλο που δεν ανήκει με τη στενή έννοια στις αρμοδιότητές μας.

    »Και βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει και υπευθυνότητα κατά την εφαρμογή από τους ΟΤΑ? Όχι να πηγαίνει ο πολίτης στον κάδο ανακύκλωσης και να τον βρίσκει ξεχειλισμένο επειδή δεν έχει περάσει το συνεργείο του Δήμου επί κι εγώ δεν ξέρω πόσες μέρες».

    Τα επικίνδυνα απόβλητα

    Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι και εδώ, υπάρχει έτοιμη όλη η υποδομή και το νομικό πλαίσιο από το ΥΠΕΧΩΔΕ. «Με την ΚΥΑ 13588/725/2006, ενσωματώσαμε τη σχετική κοινοτική οδηγία το Μάρτιο του 2006, βγήκαν οι απαραίτητες προδιαγραφές και οι όροι. Συντάξαμε τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων, στον οποίο προβλέπονται κατευθύνσεις, στόχοι, μέσα, ποσότητες και κριτήρια περιοχών για την υποδοχή και επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων. Βάσει αυτού, οι πλέον επιβαρημένες περιοχές είναι το Θριάσιο, η Σίνδος και τα Οινόφυτα, που έχουν μεγάλα προβλήματα και πρέπει να προσεχτούν.

    »Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που ενσωματώσαμε, αρχίζει το Σεπτέμβριο του 2007. Συνεπώς, μέχρι Μάιο - Ιούνιο, πρέπει όλες οι βιομηχανίες να έχουν ετοιμάσει και να μας έχουν φέρει τις σχετικές μελέτες τους. Υπεύθυνοι για την εφαρμογή των όρων και των προδιαγραφών που προβλέπονται, είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί, κατά εφαρμογή της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει". Το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι υπεύθυνο για την παρακολούθησή τους και την επιβολή ποινών όπου χρειάζεται.

    »Επισημαίνω επίσης και το θέμα των νοσοκομειακών αποβλήτων. Ακούω πράγματα που δεν ξέρω αν ισχύουν, όπως για παράδειγμα ότι ενώ μπορεί ο αποτεφρωτήρας που έχει κατασκευαστεί, να επεξεργάζεται 30 τόνους την ημέρα, σήμερα τα νοσοκομεία στέλνουν μόνο 8 τόνους, για να πληρώνουν λιγότερα? Πρέπει να γίνει αυστηρός έλεγχος. Μάλιστα, θα στείλω σχετική επιστολή στον Υπουργό Υγείας, για να ελέγξει ο ίδιος το θέμα».

    Τα δύο τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι η ανακύκλωση στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 14%, ενώ σύμφωνα και με τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων εναλλακτικής διαχείρισης από τα εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης η εκτίμηση για το έτος 2007 είναι ότι η ανακύκλωση θα ανέρχεται σε 20%.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Σουφλιάς η Ελλάδα έχει θέσει για τα επόμενα χρόνια δυο συγκεκριμένους μεγάλους εθνικούς στόχους.

    Ο πρώτος από αυτούς είναι η μείωση των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή. Συγκεκριμένα:

  • Το έτος 2010, τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα που θα οδηγούνται σε ΧΥΤΑ δεν θα ξεπερνούν τους 1.950.000 τόνους.

  • Το έτος 2013, τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα που θα οδηγούνται σε ΧΥΤΑ δεν θα ξεπερνούν τους 1.300.000 τόνους.

  • Το έτος 2020, τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα που θα οδηγούνται σε ΧΥΤΑ δεν θα ξεπερνούν τους 900.000 τόνους.

    Η κατανομή αυτών των στόχων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει γίνει σε επίπεδο Περιφερειών και εφαρμόζεται μέσω των επικαιροποιημένων Περιφερειακών Σχεδιασμών. Δηλαδή, η κάθε Περιφέρεια γνωρίζει τι μέρος από αυτές τις επιτρεπόμενες ποσότητες της αντιστοιχεί. Για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει αντιστοίχως να εφαρμοστούν άλλες μέθοδοι.

    Ο δεύτερος στόχος είναι η αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) ως το 2008, είπε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι στο σύνολο της χώρας έχουν καταγραφεί 2.626 ΧΑΔΑ, ενώ 1.850 από αυτούς έχουν ήδη κλείσει. Από τους 1850, οι 615 είναι χαμηλής επικινδυνότητας και αποκαθίστανται από τους ίδιους τους ΟΤΑ, με δικούς τους πόρους, ενώ για άλλους 552, τα έργα αποκατάστασής τους έχουν ενταχθεί σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.

    Από τους συγκεκριμένους 552 ΧΑΔΑ, για τους 350 αναλαμβάνει την αποκατάστασή τους το ΥΠΕΧΩΔΕ, διαθέτοντας 80 εκατομμύρια ευρώ. «Παρόλο που δεν είναι υποχρέωσή μας, το κάνουμε για να καλύψουμε την αδράνεια άλλων φορέων», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Φτάνουν στα αυτιά μας πληροφορίες, ότι ενώ κλείνουν ΧΑΔΑ, σε ορισμένες περιπτώσεις ανοίγουν άλλοι! Δεν ξέρω κατά πόσον ευσταθεί αυτό, αλλά θα ζητήσω από τον Υπουργό Εσωτερικών να το ελέγξει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 January 2007 - 15:30:10 UTC