Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αγία Σοφία ο Πάπας
  • [02] ΠΑΣΟΚ - Εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου

  • [01] Στην Αγία Σοφία ο Πάπας

    Την Αγία Σοφία, η οποία το 1453 μετετράπη σε τζαμί και από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο, και το Τζαμί του Σουλτάν Αχμέτ - γνωστό ως Μπλε Τζαμί - επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Ποντίφικας ξεναγήθηκε στην Αγία Σοφία από τον διευθυντή του μουσείου και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες της κατασκευής και τις περίτεχνες τοιχογραφίες. Απέφυγε δε οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα μπορούσε να υποδείξει ότι απορρίπτει την σημερινή χρήση της Αγίας Σοφίας και ότι την θεωρεί ακόμη χώρο χριστιανικής λατρείας. Αμέσως μετά, επισκεπτόμενος το Μπλε Τζαμί, έγινε ο δεύτερος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που επισκέπτεται μουσουλμανικό λατρευτικό χώρο, μετά τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ στην Συρία το 2001.

    Η επίσκεψη αυτή, η οποία εντάχθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες στο πρόγραμμα του Ποντίφικα, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία μετά τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί ο κ. Βενέδικτος πριν από λίγους μήνες, συνδέοντας το Ισλάμ με την βία. Οι εικόνες του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στο τζαμί να τηρεί ενός λεπτού σιγή συνοδευόμενος από τον μουφτή της Κωνσταντινούπολης μεταδόθηκαν ζωντανά από όλους τους τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ ο εκπρόσωπος του Βατικανού έκανε λόγο για μια χειρονομία σεβασμού προς τους μουσουλμάνους και επανέλαβε ότι ο Ποντίφικας είναι αποφασισμένος να προωθήσει την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών.

    Κοινή Διακήρυξη

    Την στήριξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διαδικασίες της εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, σε κοινή Διακήρυξή τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Βενέδικτος 16ος επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε κάθε βήμα προς την Διεύρυνση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η προστασία των μειονοτήτων, με τις πολιτιστικές παραδόσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θρησκείας τους, ενώ όλα τα κράτη - μέλη θα πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Στην Διακήρυξη αναφέρεται ακόμη η δέσμευση των δύο εκκλησιαστικών ηγετών να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για παγκόσμια ειρήνη και προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, καταδικάζεται η βία με πρόσχημα την θρησκευτική πίστη και τα τραγικά γεγονότα στους Αγίους Τόπους.

    Η υπογραφή της Διακήρυξης αποτέλεσε το επιστέγασμα της ιδιαίτερα επιτυχημένης επίσκεψης του Ποντίφικα στο κέντρο της Ορθοδοξίας, η οποία προκάλεσε συγκίνηση, αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον των σχέσεων των δύο Εκκλησιών. Νωρίς το πρωί ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παρακολούθησε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας του Ιωάννη του Χρυσοστόμου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, για τον εορτασμό της μνήμης του Αποστόλου Ανδρέα, ιδρυτή και προστάτη του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

    Στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτήρισε την παρουσία του Ποντίφικα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως «ευλογία Θεού», ως «έκφραση αδελφικής αγάπης και τιμής προς την ημετέραν Εκκλησία», αλλά και ως ένδειξη της κοινής βούλησης προκειμένου να συνεχιστεί η πορεία προς αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας των δύο Εκκλησιών. Αντιστοίχως, ο κ. Βενέδικτος έκανε λόγο για συνάντηση η οποία προσδίδει νέα πνοή στην σχέση των δύο Εκκλησιών και επανέλαβε την δέσμευσή του στην προσπάθεια για πλήρη κοινωνία. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τον διχασμό των Χριστιανών και τόνισε ότι θα πρέπει να ανανεωθεί η συναίσθηση των χριστιανικών ριζών της Ευρώπης. «Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τις χριστιανικές ρίζες της, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει ανοιχτή στις άλλες θρησκείες και στην πολιτιστική συνδρομή τους» είπε και τόνισε ακόμη την ανάγκη όλοι οι ηγέτες να σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες των ανθρώπων, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα.

    Οι κ.κ. Βαρθολομαίος και Βενέδικτος αντάλλαξαν τον ασπασμό της αγάπης και της ειρήνης, αλλά και αναμνηστικά δώρα. Ο Ποντίφικας δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα δισκοπότηρο, ενώ ο τελευταίος του χάρισε ένα αντίγραφο του Ευαγγελίου. Κατόπιν οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες μετέβησαν στον εξώστη της Αρχιγραμματείας της Πατριαρχικής Συνόδου και χαιρέτισαν τους πιστούς με τα χέρια ενωμένα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες οι οποίες θέλουν τους δύο κορυφαίους εκκλησιαστικούς άνδρες να διατηρούν σχέση προσωπικής εκτίμησης, ήδη από την εποχή που ο κ. Βενέδικτος, πριν ακόμη ανέλθει στον παπικό θρόνο, ήταν εκπρόσωπος του Βατικανού στον διάλογο μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

    Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός του Βατικανού Ταρσίζιο Μπερτόνε, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Ντράκοσβιτς και πλήθος ξένων διπλωματών. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Καλαντζής.

    Οι εκδηλώσεις της σημερινής ημέρας θα ολοκληρωθούν με την επίσκεψη του Ποντίφικα στην Αγία Σοφία και αμέσως μετά στο Μπλε Τζαμί, ένα από τα σημαντικότερα σημεία λατρείας των μουσουλμάνων της Κωνσταντινούπολης. Αύριο ο Πάπας Βενέδικτος 16ος θα υποδεχθεί τον Πατριάρχη στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο κ. Βαρθολομαίος πρόκειται ακολούθως να μεταβεί στο αεροδρόμιο προκειμένου να αποχαιρετίσει τον κ. Βενέδικτο, ο οποίος αναχωρεί για την Ρώμη αύριο το μεσημέρι.

    [02] ΠΑΣΟΚ - Εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου

    Σε εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου θα προβεί το ΠΑΣΟΚ στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος έτσι όπως αποφασίστηκε στην αποψινή συνεδρίαση του Οργάνου υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου.

    Έντονη κριτική Παπανδρέου κατά της Κυβέρνησης στη Βουλή

    Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την πρόταση νόμου του κόμματός του για τα «προγράμματα ανασυγκρότησης περιοχών που αντιμετωπίζουν βιομηχανική κρίση».

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο περί "αυταρχικής δεξιάς κυβέρνησης", κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να καταψηφίσουν τη διάταξη για τις προληπτικές εξετάσεις, δήλωσε ότι κατανοεί την οργή - όπως χαρακτηριστικά είπε - του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, επιτέθηκε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για "χάσμα συνεννόησης μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης".

    Στον κ. Παπανδρέου απάντησαν τόσο ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, που τόνισε ότι είναι πρόσφατη η ιστορία και του ιδίου και του κόμματός του για τις επιδόσεις της κυβέρνησής του, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, που σημείωσε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έχει την αξιοπιστία να απευθύνει κατηγορίες σε άλλους.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, απορρίπτοντας την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι δεν περιέχει καμία νέα ιδέα και δεν κάνει καμία αποτελεσματική πρόταση για την ανάπτυξη της περιφέρειας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση λέγοντας ότι με την οικονομική πολιτική που άσκησε, το μόνο που κατάφερε να αφήσει ήταν απλήρωτα γραμμάτια και χρέη. Ακόμα, αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για τις τράπεζες σημείωσε ότι αντίθετα από το ΠΑΣΟΚ, που θεσμοθέτησε να φορολογούνται λιγότερο, η ΝΔ αύξησε τους φόρους που πληρώνουν.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει κάνει "χωματερή ελλειμμάτων το Ασφαλιστικό υπονομεύοντας την προοπτική του".

    "Βάζετε τον φτωχό πολίτη να πληρώνει για τις προληπτικές εξετάσεις. Καλώ όλους τους βουλευτές, και της ΝΔ που βλέπω ότι αντιδρούν, να καταψηφίσουμε αυτό το άρθρο που επιβαρύνει τον έλληνα πολίτη", τόνισε ο κ Παπανδρέου, ο οποίος υπεραμυνόμενος της πρότασης νόμου του κόμματος του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει "ούτε σχεδιασμό ούτε ολοκληρωμένα προγράμματα και εναλλακτικές λύσεις, για περιοχές όπου υπάρχει αποβιομηχάνιση" καθώς και ότι "αδυνατεί να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις αλλά και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων".

    "Εμείς αντιπαραθέτουμε την πρόταση μας για ανάπτυξη της περιφέρειας για παραγωγική και όχι παρασιτική Ελλάδα. Εσείς κάνετε διευθετήσεις εκλογικής φύσης", τόνισε ο κ Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Ποια είναι τα 180 έργα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την ΕΕ να κόψει από την περιφέρεια; Γιατί τα κρύβετε αυτά τα στοιχεία. Νομίζετε ότι μπορείτε να παίζετε κρυφτό με το λαό; Κατανοώ την οργή του κ. Σουφλιά. Είναι θύμα της δικής σας πολιτικής".

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη πολιτική και τον ρόλο των Τραπεζών, τις κάλεσε να στηρίξουν ενεργά τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να μην μένουν σε μία παθητική αντίληψη, καθόλου αναπτυξιακή που δημιουργεί, όπως είπε, μόνο υψηλά κέρδη υπερχρεώνοντας τον έλληνα καταναλωτή.

    "Είναι αδιέξοδη αυτή η πολιτική. Δεν μπορεί να εξαντλείται στη χορήγηση κεφαλαίων αλλά πρέπει να συμμετάσχει στην αναπτυξιακή πολιτική", είπε ο κ. Παπανδρέου ενώ παράλληλα "επιτέθηκε" και στον πρόεδρο της ΑΤΕ, Δημήτρη Μηλιάκο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Αντί η Αγροτική Τράπεζα να γίνει στήριγμα των αγροτών, προτιμά να κάνει επενδύσεις υψηλού ρίσκου, με αδιαφάνεια. ο κ Μηλιάκος αναγνώρισε μάλιστα ότι δόθηκαν μίζες. Θα πρέπει να μας πει επιτέλους ο κ Μηλιάκος ποιοι πήραν και πόσα αυτά τα λεφτά από τις μεγάλες προμήθειες".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και για τη σύλληψη του φοιτητή στη Θεσσαλονίκη και τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς, κάνοντας λόγο για ανησυχητικά φαινόμενα αυταρχισμού.

    "Αυτές οι ομάδες σύλληψης θα είναι χωρίς διακριτικά; Πάλι θα δέρνουν τον συλληφθέντα; ο κ Πολύδωρας μιλάει για περίεργα φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη σαν να βρίσκεται σε άλλο κράτος. Κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό του σαν να μην είναι ο ίδιος υπουργός. Δικό σας όμως είναι το παρακράτος, εσείς έχετε την ευθύνη. Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει σχέση με την κοινωνική συνοχή αλλά με την αντίληψη του εκφοβισμού και εκμαυλισμού της ελληνικής κοινωνίας".

    Τέλος, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο κυπριακό λέγοντας, "Είχα επισημάνει ότι αν δεν αξιοποιηθεί και ανανεωθεί η συμφωνία του Ελσίνκι θα βρεθούμε στο δίλημμα είτε να αυξήσουμε την ένταση με την Τουρκία, είτε να βάλουμε βέτο ή να υποχωρήσουμε. Σήμερα δυστυχώς είμαστε σε αυτή τη λύση. Δεν έχουμε στρατηγική. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την συνεννόηση με την κυπριακή Δημοκρατία και βλέπουμε ένα χάσμα μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης", υποστήριξε ο κ Παπανδρέου.

    Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, ο οποίος περιόρισε την κριτική του στα θέματα της αρμοδιότητας του.

    "Είναι θεμιτό ο καθένας να κάνει κριτική, να πιστεύει ότι θα έκανε κάτι καλύτερο, να κάνει προτάσεις. Και οι κρίνοντες όμως κρίνονται. Και είναι πρόσφατη η ιστορία του κ. Παπανδρέου, με τις επιδόσεις της δικής του κυβέρνησης. Είναι καλή η καλοπροαίρετη κριτική και καλοδεχούμενη όταν στηρίζεται σε γόνιμες προτάσεις. Όταν όμως γίνεται κριτική για την κριτική και αγνοούνται γεγονότα, τότε είναι διάλογος κωφών", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φώλιας

    Την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασσούλας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Μέσα από τον ορυμαγδό των αιτιάσεων του κ. Παπανδρέου ξεχώρισα την προσπάθειά του να προσάψει την εικόνα αυταρχικής δεξιάς κυβέρνησης, που θέλει τον πολίτη αδύναμο. Η ιδεολογική επικράτηση της παράταξης του είναι δεδομένη. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Μπορεί αυτές οι θέσεις περί δεξιάς και αυταρχισμού να έχουν υπέρβαρη αξία, δεν έχει όμως ούτε ο ίδιος ούτε το ΠΑΣΟΚ αξιοπιστία για να απευθύνουν κατηγορίες σε άλλους. Τα λέει το λάθος κόμμα, το λάθος πρόσωπο. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η προσπάθεια να επιβεβαιωθεί ο Τσαρούχης που έλεγε «στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις» και να γίνει «δεν είσαι ότι δηλώσεις αλλά ότι σε δηλώσουν οι άλλοι». Το ίδιο συμβαίνει με τον κ Παπανδρέου".

  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακάθησε, σήμερα το μεσημέρι, σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Λέσχη Επιχειρηματικότητας, ενώ αργότερα συναντήθηκε με δημοσιογράφους ελληνικής καταγωγής που εργάζονται σε ξένα ΜΜΕ στην Ευρώπη, καθώς και στη Βόρειο και Λατινική Αμερική.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 November 2006 - 17:30:47 UTC