Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Το κλίμα αλλάζει
  • [02] Συνάντηση Τσιτουρίδη με ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Το κλίμα αλλάζει

    "Το κλίμα αλλάζει και τη μάχη των εθνικών εκλογών θα τη δώσουμε ξεκινώντας από μια καλύτερη αφετηρία αλλά οφείλουμε να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα σε περίπου 300 αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος από όλη τη χώρα.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "Ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών προσπάθησε λυσσαλέα να εξαγοράσει συνειδήσεις με κατάπτυστες πρακτικές, αλλά ο λαός αντιστάθηκε".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι οι πολίτες με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας "ζουν μια καθημερινή επιβάρυνση με την ακρίβεια, την ανεργία και τη φτώχεια να απειλεί όλο και περισσότερες οικογένειες".

    "Η κυβέρνηση - τόνισε - ζητά θυσίες από τους πολλούς για να πλουτίζουν οι λίγοι". Αναφερόμενος στο θέμα της απεργίας των εκπαιδευτικών επέρριψε όλη την ευθύνη στην κυβέρνηση για την απώλεια 140 διδακτικών ωρών ανά μαθητή για να "δείξει πυγμή χωρίς να διατυπώνει προτάσεις". Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι θέλησε "Να πλήξει την αξιοπρέπεια των δασκάλων προκειμένου να στείλει μήνυμα και σε όσους άλλους έχουν παρόμοια αιτήματα. Επλήγη - πρόσθεσε - η αξιοπρέπεια ενός λειτουργήματος προκειμένου να πληγεί η συμμαχία γονέων - δασκάλων. Εμείς είμαστε υπέρ της συμμαχίας γονέων - δασκάλων", ενώ "υιοθέτησε" τη φράση ενός μαθητή ο οποίος ανέφερε ότι "δεν ζητάμε την αλλαγή της υπουργού Παιδείας αλλά την αλλαγή της Παιδείας".

    Με τη στάση της, πάντως, στο θέμα των εκπαιδευτικών η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, κατάφερε να έχει σήμερα τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων δεκαετιών.

    Αναφερόμενος σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στόχος του κινήματος είναι η ανατροπή της κρατούσας γραφειοκρατικής αντίληψης για την αυτοδιοίκηση και το κράτος και πρόσθεσε ότι αμέσως μόλις το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην αλλαγή όλου του πλαισίου της Αυτοδιοίκησης.

    "Θέλουμε - πρόσθεσε - ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των δήμων και νομαρχιών με διαφάνεια, λογοδοσία και εξάλειψη των εστιών αδιαφάνειας και διαφθοράς. Οι πόροι δεν λείπουν από την αυτοδιοίκηση" είπε και εντόπισε ως σημαντικότερο πρόβλημα την αδιαφανή διαχείρισή τους σε πολλές περιπτώσεις.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα και την επίδοση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι το κόμμα του είχε στρατηγικές επιτυχίες αλλά και αποτελέσματα που πρέπει να μελετήσει σε βάθος. "Πρέπει - πρόσθεσε - να αναδειχθούν τα θετικά αλλά και οι αδυναμίες σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο". Επίσης έκανε λόγο για "στρέβλωση των αποτελεσμάτων με την εφαρμογή του 42% για εκλογή δημάρχων και νομαρχών από τον πρώτο γύρο".

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση Ακαδημίας Πολιτικής Επιμόρφωσης, η οποία θα έχει διεθνή διάσταση και έδρα την Ελλάδα, εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Ήδη, όπως ανέφερε ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέθεσε στον Τζέρεμι Ρίφκιν να δημιουργήσει την πρώτη ομάδα στήριξης της Ακαδημίας και η ανταπόκριση, όπως τόνισε, είναι πολύ μεγάλη. Στόχος της ίδρυσης της Ακαδημίας είναι η ενημέρωση και η δικτύωση σοσιαλιστικών στελεχών αλλά και ευρύτερων δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο περιπτώσεις επιλογών για την Αυτοδιοίκηση, σε αυτή της Γκιούλ Καραχασάν για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και εκείνη του Πάνου Αλεξανδρή στο Μαρούσι με τη μέθοδο της διαβουλευτικής δημοσκόπησης. Ανέφερε επίσης ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του κινήματος, το οποίο προηγουμένως, όπως τόνισε, πρέπει να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης με την κοινωνία.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε στα αυτοδιοικητικά στελέχη του κινήματος ότι το κόμμα δεν θα τους ξεχάσει όπως γινόταν στο παρελθόν.

    [02] Συνάντηση Τσιτουρίδη με ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό

    Τόσο ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, όσο και η ΓΣΕΕ, μετά τη σημερινή τους συνάντηση, κάλεσαν τους ασφαλισμένους να μην παρασύρονται από το κλίμα φοβίας σχετικά με το Ασφαλιστικό. Η έξοδος σε πρόωρη συνταξιοδότηση έχει ως συνέπεια απώλεια στο εισόδημα, υπογράμμισε ο Σάββας Τσιτουρίδης, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι τα συνδικάτα έχουν τα μέσα να αποτρέψουν δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    Ο κ. Τσιτουρίδης, κατά τη συνάντηση, επανέλαβε ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δεν θα αυξηθούν οι εισφορές στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    Ο υπουργός, κατά τη συζήτηση με τα συνδικάτα για τους τρόπους εφαρμογής του νόμου Ρέππα που προβλέπει ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι τις 31/12/2007, επανέλαβε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ελαστικότητας ως προς τις προθεσμίες.

    Ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι η ενοποίηση ή η ένταξη των ταμείων στο ΙΚΑ θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά από διαπραγμάτευση και αναλογιστικές μελέτες, υπογραμμίζοντας ότι θα επιδιώξει τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στο σχετικό διάλογο.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι τα συνδικάτα δεν θα συμμετάσχουν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για το ασφαλιστικό, αφού αυτή έχει τεχνικό χαρακτήρα, αλλά θα συμμετάσχουν ενεργά στον πολιτικό διάλογο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού.

    Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων υπογράμμισαν στον κ. Τσιτουρίδη ότι οι βασικές προϋποθέσεις είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της απέναντι στα ταμεία, αναφερόμενοι στα χρέη του ΙΚΑ προς το ΕΤΕΑΜ ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη του κράτους προς το ΙΚΑ υπολογίζονται σε 8 δισ. ευρώ περίπου. Υπογράμμισαν επίσης ότι, στο ενδεχόμενο βίαιας ενοποίησης ταμείων ή βίαιας ένταξης στο ΙΚΑ, τα συνδικάτα θα αντιδράσουν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 October 2006 - 18:30:30 UTC