Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετική η έκβαση της συνάντησης πρωθυπουργού - εκπαιδευτικών
  • [02] Προώθηση οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας
  • [03] Συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΝ

  • [01] Θετική η έκβαση της συνάντησης πρωθυπουργού - εκπαιδευτικών

    Επί μιάμιση ώρα συζητούσαν τα έντεκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και τα 11 μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, παρουσία της υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου.

    Σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση καλό και υπογράμμισε ότι όλοι τιμούμε την αποστολή των δασκάλων και τη συμβολή τους που είναι σημαντική για το μέλλον των παιδιών μας.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι εξήγησε στους εκπαιδευτικούς ότι οι αντοχές της οικονομίας δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για τον τρέχοντα χρόνο. Ως πρωθυπουργός, τόνισε, έχω την ευθύνη για την οικονομία και δεν έχω δικαίωμα να υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας για να γίνω πρόσκαιρα αρεστός. Η οικονομία, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, δεν επιτρέπει καμία αλλαγή στις δόσεις του επιδόματος για το 2007, ενώ με βάση τις επιδόσεις της οικονομίας, πρότεινε το επίδομα το 2008 και το 2009 να δοθεί σε δύο ετήσιες, αντί σε τέσσερις εξαμηνιαίες δόσεις. Δεν γίνεται, τόνισε ο κ. Καραμανλής, να υποθηκεύσω τις προσπάθειες των Ελλήνων για οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αποδέχθηκε το αίτημα για θεσμοθέτηση προσχολικής αγωγής και έως το τέλος του έτους, όπως είπε, η υπουργός Παιδείας, θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση.

    Επίσης ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι συζητήθηκε επι μακρόν το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, καθώς υπάρχουν 170 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό από το Γ' ΚΠΣ και τις δημόσιες δαπάνες.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη πως 2.000 εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα με αμοιβή 20 χιλιάδες ευρώ.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ζήτησε τις προτάσεις των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση 3,3 δισ. ευρώ από το Δ' ΚΠΣ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε οι ευκαιρίες που υπάρχουν.

    Σταδιακά, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, αυξάνουμε τις δαπάνες για την παιδεία και προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις. Υπογράμμισε την ανάγκη αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, όπως γίνεται διεθνώς, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει τους δασκάλους και τους καθηγητές σύμμαχούς της σ' αυτήν την υπόθεση και τονίζοντας ότι ο καλός δάσκαλος δημιουργεί χρηστούς πολίτες.

    Επίσης ο κ. Καραμανλής πρότεινε να γίνεται ετησίως συνάντηση με τους δασκάλους και τους καθηγητές πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να συζητώνται τα προβλήματα. "Κάλεσα τους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν τον δρόμο της ευθύνης απέναντι στους γονείς και τους μαθητές", είπε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού εμπεριέχει το αίσθημα της ευθύνης.

    Δεν υπάρχουν περιθώρια από τη σύγκρουση και την κρίση με θύματα τους γονείς και τους μαθητές και όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο σκάφος, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει, ούτε θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να κάνουν το χρέος τους.

    Δηλώσεις των προέδρων της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ

    Οταν η συνάντηση ολοκληρώθηκε βγήκαν πρώτοι οι καθηγητές και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Γεώργας επισήμανε ότι η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε να μειωθούν οι δόσεις από έξι σε τέσσερις, ενώ για τα μισθολογικά αιτήματα παρέπεμψε στο μισθολόγιο της ΑΔΕΔΥ και σε χρονικό ορίζοντα πέντε ετών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει αμέσως μετά για να εκτιμήσει τις απαντήσεις του πρωθυπουργού.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι δεν υπήρξε μια ολοκληρωμένη πρόταση, αυτά που μας είπε ο πρωθυπουργός είναι αυτά που έχουμε ξανακούσει, η απόφαση όμως για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία και αν θα σταματήσουμε την απεργία, θα βγει από το σύνολο του κλάδου.

    Το ΔΣ της ΔΟΕ θα συνεδριάσει αύριο το πρωί, ενώ η απόφαση εάν θα συνεχιστεί ή όχι η απεργία θα ληφθεί κατά τη γενική συνέλευση των προέδρων την ερχόμενη Παρασκευή.

    Το ίδιο θα συμβεί και με την ΟΛΜΕ, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της σύσκεψης του ΔΣ, καθώς θα πρέπει η τελική απόφαση - όποια και αν είναι αυτή - να την πάρει ο κλάδος μέσα από γενικές συνελεύσεις.

    Θ.Ρουσόπουλος: Ελπίζω οι δάσκαλοι να ανταποκριθούν στο αίσθημα ευθύνης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση που οι δάσκαλοι συνεχίσουν την απεργία, εξέφρασε την ελπίδα «οι δάσκαλοι να ανταποκριθούν στο αίσθημα ευθύνης» και τόνισε πως «η κυβέρνηση, δια στόματος και του πρωθυπουργού, δήλωσε με πάσα ειλικρίνεια τις προθέσεις της και τις δυνατότητες που υπάρχουν».

    Σε άλλη ερώτηση περί της πιθανότητας αναπλήρωσης των χαμένων ωρών διδασκαλίας και της καταβολής των ημερομισθίων των ωρών απεργίας, ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση και οι δάσκαλοι θέλουμε να αναπληρωθούν οι ώρες διδασκαλίας και αν γίνει αυτό, ασφαλώς δεν θα είναι δωρεάν. Οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν από το Υπουργείο Παιδείας».

    Σε ό,τι αφορά στις υλικές καταστροφές που θα έχουν επισυμβεί ως την ώρα επαναλειτουργίας των σχολείων, ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «πρόκειται για ένα θέμα πολιτισμού» και συμπλήρωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι οι όποιες καταστροφές δεν έχουν γίνει από μαθητές, αλλά, φοβούμαι, από κάποια εξωσχολικά στοιχεία. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο καθένας πρέπει να στηλιτεύσει τέτοιου είδους πρακτικές, που υποβαθμίζουν την ποιότητα του πολιτισμού μας».

    Ως προς τον στόχο του 5% του ΑΕΠ για δαπάνες στην Παιδείας, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι «ο στόχος αυτός, που είναι δύσκολο να επιτευχθεί ως το τέλος της 4ετίας, παραμένει στις επιδιώξεις μας» και τόνισε πως «η κυβέρνηση αυτή έχει αυξήσει κατά πολύ, σε απόλυτους αριθμούς, τα ποσά που αναφέρονται στην Παιδεία».

    Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση,ο Θ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπαιδευτικούς οργανώθηκε σε συνεννόηση με την Υπoυργό Παιδείας.

    Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ

    Ο πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να αναλαμβάνει εκείνος τις ευθύνες του και ύστερα να ζητεί από τους άλλους να αναλάβουν τις δικές τους,σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τις δηλώσεις περί στάσης ευθύνης του πρωθυπουργού που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Νίκος Αθανασάκης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ είχε δεσμευτεί να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, τώρα ο κ. Ρουσόπουλος δηλώνει ότι είναι δύσκολο οι δαπάνες να φτάσουν στο 5% μέχρι το τελος της τετραετίας.

    Υπενθύμισε, επίσης, ότι πριν τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει λόγο για 5% μέχρι το τέλος της τετραετίας και είχε επικριθεί από τη ΝΔ, η οποία υποσχέθηκε άμεση αύξηση των δαπανών στο ποσοστό αυτό.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην παιδεία χωρίς αύξηση των κονδυλίων και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος ότι ως κυβέρνηση θα αυξήσει, πράγματι, τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.

    Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να αυξάνει τις δαπάνες κάθε χρόνο, όπως είχε δεσμευτεί, τις μειώνει, ως ποσοστό του ΑΕΠ.

    Παπαρήγα: Το ΚΚΕ απορρίπτει όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε σήμερα πως το κόμμα απορρίπτει «όλα όσα εξάγγειλε και υποσχέθηκε στους εκπαιδευτικούς» ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη σημερινή συνάντηση που είχε με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ και πρόσθεσε ότι «αυτή η συνάντηση συνιστά μια προσπάθεια άσκησης εκβιασμού για να σταματήσουν οι αγώνες των εκπαιδευτικών μέσα από μια συγκεκριμένη αποκλιμάκωση και με πρόσχημα μάλιστα τις χαμένες ώρες».

    Σύμφωνα με την κα Α. Παπαρήγα, η κυβέρνηση «διάλεξε αυτή τη στιγμή, νομίζουμε ότι υποβοηθήθηκε και από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από την «πάσα» που της έδωσε να αναβάλει τη συζήτηση του άρθρου 16 για το Γενάρη, ώστε να κοπάσουν οι κινητοποιήσεις πριν».

    Και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ως «πάσα» και την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο «δεν πήρε καθαρή θέση για το μισθολογικό αίτημα των εκπαιδευτικών, αλλά έκανε σύσταση στην κυβέρνηση να δώσει μερικά ψίχουλα, μόνο και μόνο για να σπάσουν οι αγώνες».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε επίσης ότι το κόμμα απορρίπτει τη θέση που «η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ συνήθως προβάλλουν, ότι οι αγώνες των εκπαιδευτικών προκαλούν κρίση» και εξήγησε ότι «η κρίση μαστίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, εξαιτίας της πολιτικής ευθύνης και των δύο κυβερνήσεων, βεβαίως και του ρόλου που παίζουν οι επιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο».

    Η κα Παπαρήγα απέρριψε επίσης τη λογική που, όπως είπε, προβάλλει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή δεν αντέχει η οικονομία και ότι δεν μπορεί να υποθηκεύσει το μέλλον της οικονομίας κάνοντας παροχές στους εκπαιδευτικούς. «Εδώ αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι υποσκάπτεται η οικονομία των κερδών, όταν ζητούν οι εκπαιδευτικοί χρηματοδότηση της Παιδείας και βεβαίως βελτίωση και των αμοιβών τους. Για μας αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, πέρα και από την ίδια την πολιτική που ασκούν στην Παιδεία, με το Μάαστριχ, τη Λισσαβόνα κλπ», είπε η κα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ είπε επίσης ότι «ο αγώνας για την Παιδεία πρέπει να είναι συνεχής, θα κρατήσει πολύ, θα είναι μακρόχρονος, όσο κρατάει η κυρίαρχη πολιτική» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνδυάζει όλες τις μορφές πάλης, να έχουν δυναμισμό, να ασκούν πίεση και ο δυναμισμός βρίσκεται και στις μορφές πάλης και στις πρωτοβουλίες αλλά και στην κλιμάκωση και στην πολιτικοποίηση του περιεχομένου».

    [02] Προώθηση οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας

    Αγαστή είναι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στη ναυτιλία και τον τουρισμό.

    Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Πεκίνο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας κ. Μπό Σιλάϊ

    Ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας στην Ελλάδα ώστε να υπάρχει συνέχεια των συνομιλιών τους και του "υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι το γεγονός ότι είναι χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά και ότι έχει ανεπτυγμένη ναυτιλία και παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα".

    Επίσης, από τη συνομιλία των δύο πλευρών προκύπτει ότι πράγματι τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την εμπορική ανάπτυξη των δύο χωρών, ενώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

    Σημαντικές εξαγωγές μπορούν να γίνουν προς την Κίνα κυρίως μαρμάρων, τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, βαμβακιού, υποπροϊόντων πετρελαίου, θραυσμάτων χαλκού και αργιλίου και αγροτικών προϊόντων.

    Πάντως, η κινεζική αγορά μπορεί να απορροφήσει πολλά είδη προϊόντων λόγω της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης.

    Ελληνικές επενδύσεις

    Για την ελληνική βιομηχανία ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρακάτω τομείς για την ανάπτυξη επενδύσεων κυρίως μέσω μικτών επιχειρήσεων: τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνίες, εξόρρυξη και επεξεργασία μετάλλων και μαρμάρων, συμμετοχή σε ναυπηγεία, μικτές επιχειρήσεις που αφορούν τον κλάδο του τσιμέντου και εταιρίες παραγωγής ειδικών χημικών για αγροτικές και οικιακές χρήσεις.

    Επίσης, υπάρχουν δυνατότητες μικτών επιχειρήσεων που θα ασχολούνται με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τη γουνοποιία, τη μελισσοκομία, την οινοποιία, τα αφυδατωμένα λαχανικά, την επεξεργασία αλεύρων και υποπροϊόντων σίτου κλπ.

    Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη σε Κινέζους επιχειρηματίες

    "Οι Έλληνες και οι Κινέζοι τρέφουν βαθειά αμοιβαία εκτίμηση για τον πολιτισμό και την ιστορία τους. Είναι ένας θεσμός που μας ενώνει και που βοηθά να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, με έναν τρόπο που μόνο χώρες με αρχαίους πολιτισμούς μπορούν να κάνουν. Και στο σημερινό παγκόσμιο σύστημα αυτό μας επιτρέπει να συνεννοούμαστε καλύτερα, όταν συνεργαζόμαστε, όταν επιδιώκουμε να κάνουμε αυτόν τον κόσμο ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέρος", είπε με έμφαση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς Κινέζους επιχειρηματίες και εκπροσώπους υπουργείων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι είναι ευτυχής που η Κίνα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και υπερήφανος που ένας λαός με τόσο πλούσια ιστορία θα μοιραστεί με τον κόσμο το Ολυμπιακό πνεύμα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε στοιχεία σχετικά με την πορεία των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, όπως, για παράδειγμα, ότι περισσότερα από εκατό νέα πλοία έχουν παραγγελθεί από Ελληνες εφοπλιστές σε κινέζικα ναυπηγεία. Αυτή τη συνεργασία, πρόσθεσε, την ενθαρρύνουμε και θα θέλαμε τα πλοία αυτά να χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις της Κίνας στις εξαγωγές τους. Επίσης είπε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και να ενισχύσουν την πρόσβαση των προϊόντων τους στην Ευρώπη και ειδικά στην ταχέως αναπτυσσόμενη ΝΑ Ευρώπη.

    Εμφαση εξάλλου έδωσε ο υπουργός στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, τη χαμηλή ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την επιχειρούμενη δημοσιονομική προσαρμογή, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Επίσης αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα μέσω του οποίου ενισχύεται η επιχειρηματικότητα, τονώνεται ο διεθνής προσανατολισμός των επιχειρήσεων και η εξωστρέφεια της οικονομίας και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει τις πιο προηγμένες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές υποδομές σε αυτή την περιοχή και προωθεί ενεργά την ενσωμάτωση των γειτόνων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Πολλές πολυεθνικές", πρόσθεσε, "έχουν αναγνωρίσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε και επέλεξαν τη χώρα μας ως έδρα των δραστηριοτήτων τους στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα αποτελεί την πύλη εισόδου των ξένων επενδυτών σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή", κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

  • Ο υπουργός Οικονομίας αναχωρεί από το Πεκίνο αύριο για τη Σαγκάη, όπου θα έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς παράγοντες.

    Στην ελληνικη αποστολή που επισκέπτεται την Κίνα μετέχουν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) κ. Παναγιώτης Δρόσος, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕ κ. Γιάννης Αναστασόπουλος και κορυφαίοι παράγοντες ελληνικών επιχειρήσεων.

    [03] Συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΝ

    Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε σήμερα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, όπου έγινε μια πρώτη ουσιαστική αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων .

    Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος στις 4 και 5 Νοεβρίου, για μια διεξοδική ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και με βάση τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν ο Συνασπισμός θα σχεδιάσει την στρατηγική του για τις εθνικές εκλογές.

    Η επόμενη ημέρα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν είναι ημέρα διακοπών αλλά σηματοδοτεί τη συνέχιση της μάχης τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος ανοίγοντας τη συνεδρίαση.

    Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα και έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός νέου ρεύματος στην κοινωνία, ρεύματος αριστερού, εναλλακτικού και οικολογικού το οποίο θα δοκιμαστεί και μετά τις εκλογές.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι «για μας η μάχη δεν τελειώνει» και πρόσθεσε ότι το ρεύμα που δημιουργήθηκε «θα δοκιμαστεί μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μέσα από την ικανότητά του να κρατήσει την επαφή με τους πολίτες, με τα ανοιχτά και πολλαπλά προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Μέσα από την ικανότητά του να εμπλουτίσει τις πόλεις, τους νομούς με κινήματα για θετικές δράσεις, για επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν πάρα πολύ».

    Οσον αφορά την πολιτική συμμαχιών που ακολούθησε ο ΣΥΝ ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία όσα στοιχεία είναι θετικά και αναδείχθηκαν να κρατηθούν και να διευρυνθούν σήμειώνοντας ότι σε πάρα πολλές νομαρχίες, δήμους υπήρξε συνεργασία με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, είτε είναι οι «Ενεργοί Πολίτες» του Μ. Γλέζου, είτε είναι η ΑΚΟΑ, η ΔΕΑ, η ΚΟΕ, το "Κόκκινο", ανεξάρτητες προσωπικότητες της Αριστεράς, ανένταχτοι της Αριστεράς για να τονίσει ότι «εχει σημασία να στερεώσουμε και να διευρύνουμε πάνω σε μια προγραμματική βάση αυτή τη συνεργασία».

    Η Πολιτική Γραμματεία συζήτησε και το θέμα της Παιδείας μετά και τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός «εμφανίστηκε με αδιάλλακτη στάση (την ίδια με της κ. Γιαννάκου) προς τους εκπαιδευτικούς» και «εσπειρε την απογοήτευση σε όσους είχαν ελπίσει ότι σ΄ αυτή τη συνάντηση θα δώσει κάποιες λύσεις στα οικονομικά αλλά και στα θεσμικά αιτήματα που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας».

    Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι «η νεοφιλελεύθερη και θατσερική αντίληψη αντιμετώπισης προβλημάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών που κρατούν το μέλλον της χώρας σε μεγάλο βαθμό στα χέρια τους, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά σε όλους τους εργαζόμενους ότι είναι στον πυρήνα των κυβερνητικών επιλογών».

    Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας καταλήγει:

    «Το δρόμο για τη διεκδίκηση αυτής της ανάγκης τον δείχνουν με τους αγώνες τους οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, έχοντας στο πλευρό τους την πλειοψηφία της κοινωνίας.

    Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι στο αυριανό συλλαλητήριο η μεγάλη συμμετοχή θα δώσει μία απάντηση στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 October 2006 - 16:30:31 UTC