Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοσιαλιστική Διεθνής για τη μετανάστευση
  • [02] Προώθηση οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας
  • [03] Προβολή της Δυτικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

  • [01] Σοσιαλιστική Διεθνής για τη μετανάστευση

    Ξεκίνησαν σήμερα στη Ρόδο οι εργασίες της επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Μετανάστευση, που συνδιοργανώνεται από το ΠΑΣΟΚ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο Παλάτι των Ιπποτών στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και θα συνεχισθούν στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας.

    Τα θέματα που απασχολούν τους συνεδρους είναι η εμπειρία των χωρών που μετατράπηκαν από χώρες εξαγωγής σε χώρες υποδοχής μεταναστών, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και η παράνομη μετανάστευση και οι ειδικότερες εμπειρίες της Ελλάδας και της Τουρκίας, ως χώρες ενδιάμεσου προορισμού.

    Στην ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική την συνάντηση αυτή, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να συζητούν δύσκολα θέματα, πράγμα που καταδεικνύει τις διαθέσεις των δύο λαών.

    Αναφέρθηκε επί μακρόν στο θέμα της μετανάστευσης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υψώνονται τείχη και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκαλούν την μετανάστευση (ανισότητα, φτώχεια, πόλεμος, παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων κ.λπ.).

    «Εμείς βλέπουμε τον κάθε άνθρωπο ισότιμα και θέλουμε να έχει τα ίδια δικαιώματα», τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες και ρυθμίσεις για το θέμα της μετανάστευσης.

    «Απέναντι στην συντήρηση, που μιλά με φοβικά σύνδρομα, εμείς αντιπαραθέτουμε τη λογική», τόνισε ο κ.Παπανδρέου αναφερόμενος στο θέμα.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ αναφέρθηκε στη συμβολή των μεταναστών, χαρακτηρίζοντάς την ως ιδιαίτερα σημαντική και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εμπειρία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η χώρα του υπήρξε πάντα μια χώρα υποδοχής μεταναστών.

    Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ξενοφοβίας, τονίζοντας ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.

    Χαιρετισμό απήυθυνε επίσης ο Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα,τονίζοντας ότι δεν πρέπει να στήνουμε τείχη και ότι σαν Παγκόσμια Κοινότητα καλούμαστε να προασπίσουμε την ανάγκη για μεγαλύτερη ανοχή.

    Με τη σειρά του χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές τις εργασίες της επιτροπής,ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης και ο δήμαρχος Ρόδου Γιώργος Γιαννόπουλος.

    Στην επιτροπή προϊσταται η Αμαλία Γκαρσία, κυβερνήτης της πολιτείας Ζαπατέκας του Μεξικού, περιοχής που "εξάγει" το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στις ΗΠΑ, ενώ συμμετέχει και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου.

    [02] Προώθηση οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας

    Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο υπουργός Οικονομίας επικεφαλής ελληνικής αποστολής, με στόχο την προώθηση των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα. Θα έχει επαφές με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

    Στην αποστολή μετέχουν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπύρος Καπράλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) κ. Παναγιώτης Δρόσος, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕ κ. Γιάννης Αναστασόπουλος και κορυφαίοι παράγοντες ελληνικών επιχειρήσεων.

    Αγαστή είναι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στη ναυτιλία και τον τουρισμό.

    Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Πεκίνο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας κ. Μπό Σιλάϊ

    Ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας στην Ελλάδα ώστε να υπάρχει συνέχεια των συνομιλιών τους και του "υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι το γεγονός ότι είναι χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά και ότι έχει ανεπτυγμένη ναυτιλία και παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα".

    Επίσης, από τη συνομιλία των δύο πλευρών προκύπτει ότι πράγματι τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την εμπορική ανάπτυξη των δύο χωρών, ενώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξαγωγών ελληνικών προϊόντων προς την πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

    Σημαντικές εξαγωγές μπορούν να γίνουν προς την Κίνα κυρίως μαρμάρων, τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, βαμβακιού, υποπροϊόντων πετρελαίου, θραυσμάτων χαλκού και αργιλίου και αγροτικών προϊόντων.

    Πάντως, η κινεζική αγορά μπορεί να απορροφήσει πολλά είδη προϊόντων λόγω της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης.

    Ελληνικές επενδύσεις

    Για την ελληνική βιομηχανία ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρακάτω τομείς για την ανάπτυξη επενδύσεων κυρίως μέσω μικτών επιχειρήσεων: τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνίες, εξόρρυξη και επεξεργασία μετάλλων και μαρμάρων, συμμετοχή σε ναυπηγεία, μικτές επιχειρήσεις που αφορούν τον κλάδο του τσιμέντου και εταιρίες παραγωγής ειδικών χημικών για αγροτικές και οικιακές χρήσεις.

    Επίσης, υπάρχουν δυνατότητες μικτών επιχειρήσεων που θα ασχολούνται με τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τη γουνοποιία, τη μελισσοκομία, την οινοποιία, τα αφυδατωμένα λαχανικά, την επεξεργασία αλεύρων και υποπροϊόντων σίτου κλπ.

  • ** Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Πεκίνο, ο κ. Αλογοσκούφης θα δώσει συνέντευξη στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό της Κίνας, CCTV (Central China TV), ενώ θα μιλήσει σε εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας του Πεκίνου με θέμα: «Η Ελλάδα σε μία νέα εποχή: Επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

    Στην ομιλία του, ο υπουργός θα αναφερθεί στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα τονίσει ιδιαίτερα τη σημασία της Ελλάδας ως κεντρικού πόλου στην ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

    Την Πέμπτη ο κ. Γ.Αλογοσκούφης θα επισκεφθεί τη Σαγκάη και την Παρασκευή το Χόνγκ Κόνγκ

    [03] Προβολή της Δυτικής Ελλάδας στις ΗΠΑ

    Τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν περιοχές της δυτικής πλευράς της χώρας μας παρουσίασε τετραμελής αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής το δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Ιωάννη Σκουλαρίκη. Η παρουσίαση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης.

    Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις ΗΠΑ με την ευκαιρία συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (νομαρχίες Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας) στην Παγκόσμια Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ατλάντα στις 19 και 20 Οκτωβρίου και στην οποία μετείχαν 15 αδελφοποιημένες πόλεις απ΄ όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αρχαίας Ολυμπίας ως τιμώμενης πόλης.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Ατλάντα, ο κ. Σκουλαρίκης σημείωσε ότι η Ελληνική συμμετοχή επικεντρώθηκε σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, αναπτυξιακών ευκαιριών και προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας για μελλοντικές επενδύσεις και εντάχθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου αδελφοποιημένων πόλεων, "ενός εξαιρετικά επιτυχούς θεσμού που η ιστορία του ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα και σήμερα χρηματοδοτείται από την ΕΕ". Σημείωσε ,επίσης, ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχής η υποδοχή που έτυχε η συμμετοχή της Αρχαίας Ολυμπίας στο διήμερο συνέδριο, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για πολιτιστικά και αναπτυξιακά θέματα που αφορούν την Αρχαία Ολυμπία.

    Ως προς την τετράχρονη θητεία του ως δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, ο κ. Σκουλαρίκης τόνισε ότι αυτή περιλαμβάνει την προώθηση τριών αναπτυξιακών σχεδίων, με στόχο την ανάδειξη της πόλης σ΄ ένα κέντρο αθλητισμού, πολιτισμού και ειρήνης.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νομαρχίας Ηλείας, Άγγελος Αγγελόπουλος, αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση των εξαγωγών ελαιολάδου και άλλων προϊόντων, όπως οι πίκλες και πιπεριές, τα οποία κατέστησαν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στις ΗΠΑ έναντι αντίστοιχων προϊόντων από την Τουρκία και την Αίγυπτο και χάρη στη μείωση των δασμών από την αμερικανική πολιτεία. Εξίσου αξιόλογες προσπάθειες καταβάλλονται στον τομέα του τουρισμού, τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος, σημειώνοντας ότι "προ δέκα περίπου μηνών, κυβερνητική επιτροπή με πρόεδρο τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, ενέκρινε μία πολύ μεγάλη τουριστική επένδυση στα παράλια του Πύργου Ηλείας, η οποία είναι αμερικανικών συμφερόντων και αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2007.''

    Ο διευθυντής του γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Νέας Υόρκης κ. Ταμπάκης προέβαλε τα θετικά αποτελέσματα από την ελληνική συμμετοχή στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Ατλάντα, αναφέρθηκε στην "καθοριστική συμβολή" του τουρισμού στην ανάπτυξη και στην ποιότητα ζωής, "όχι μόνο χάριν των οικονομικών απολαβών, αλλά και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας που αυτός συνεπάγεται, με μακροχρόνιο όφελος και στις εμπορικές συναλλαγές. Για το λόγο αυτό", τόνισε ότι η ελληνική συμμετοχή και δη, η συμμετοχή της Αρχαίας Ολυμπίας στη διάσκεψη της Ατλάντα μονοπώλησε σχεδόν το ενδιαφέρον ως παγκόσμιου συμβόλου ειρήνης, φιλίας, συναδέλφωσης και ελληνικής κουλτούρας. Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πρόσθεσε, απαραίτητη είναι η προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και μία συνεχής και οργανωμένη επικοινωνία με το αμερικανικό κοινό, στην οποία στοχεύουν τα Γραφεία ΕΟΤ στις ΗΠΑ".

    Ο γενικός διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Καραγιάννης ανέφερε ότι οι νομοί Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας είχαν το πλεονέκτημα να λάβουν το υψηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης, βάσει του νέου αναπτυξιακού νόμου, εγγίζοντας το 60%. Σύμφωνα δε με την τελευταία μελέτη του ΕΟΤ, οι περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα μεγάλες δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης είναι συνολικά 11. Σήμερα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς αποσκοπούν στην ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος, μέσω της ανάπτυξης πολλών εξειδικευμένων μορφών εναλλακτικού τουρισμού (όπως του γαστρονομικού, καταδυτικού, ιαματικού τουρισμού), καθώς με δεδομένες τις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί στη "Φλόριντα" της Ευρώπης. Τονίστηκε επίσης ότι μέχρις στιγμής αξιοποιείται μόνο το 15% των τουριστικών δυνατοτήτων της χώρας μας, η οποία βρίσκεται μεταξύ 19ης και 10ης θέσης σε επίπεδο αγαπημένων προορισμών διεθνώς".

    Κατά την έναρξη της συνέντευξης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Νέας Υόρκης, Θεοδόσης Δημητρακόπουλος, καλωσόρισε τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας κ. Σκουλαρίκη, τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νομαρχίας Ηλείας κ. Άγγελο Αγγελόπουλο, το γενικό διευθυντή της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Δημήτρη Καραγιάννη και την επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, Ελένη Αγγελοπούλου, ενώ ευχαρίστησε το Διευθυντή του Γραφείου ΕΟΤ για την πολύ καλή συνεργασία.

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν επίσης, ο διευθυντής του Γραφείου ΕΟΤ της Νέας Υόρκης Γεώργιος Ταμπάκης και ο διευθυντής του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου της Νέας Υόρκης, Νικόλαος Μπελιάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 October 2006 - 14:30:34 UTC