Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε ο β` γύρος των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών
  • [02] «Νέα πνοή στην ελληνική περιφέρεια»
  • [03] «Νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ»
  • [04] Μπακογιάννη: Οχι σε πρόωρες εκλογές
  • [05] Στο Αγιον Ορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

  • [01] Ολοκληρώθηκε ο β` γύρος των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών

    Με απόλυτη επιτυχία και δίχως προβλήματα ολοκληρώθηκε το απόγευμα η επαναληπτική διαδικασία για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές 2006.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στην αναμέτρηση για την εκλογή δημάρχου στις δύο μεγάλες πρωτεύουσες νομών νικητές αναδεικνύονται στη Θεσσαλονίκη ο απερχόμενος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και στην Πάτρα ο Ανδρέας Φούρας που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος εκλέγεται με ποσοστό 53% έναντι της αντιπάλου του, υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ Χρύσας Αράπογλου και ο κ. Φούρας με το 53% των ψήφων έναντι του πρώην δημάρχου και υποψήφιου της ΝΔ Ευάγγελου Φλωράτου.

    Στις επτά αναμετρήσεις που διεξήχθησαν για την εκλογή νομάρχη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις νομαρχίες της Αρκαδίας με το Δημ. Κωνσταντόπουλο και Χανίων με το Γρ. Αρχοντάκη, ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις νομαρχίες Καρδίτσας με το Φώτ. Αλεξάκο, Κεφαλληνίας με το Διον. Γεωργάτο, Λευκάδας με τον Κων. Αραβανή, Μαγνησίας με τον Απ. Παπατόλια και Σερρών με το Στ. Φωτιάδη.

    Συνολικά, από τις 54 Νομαρχίες η Νέα Δημοκρατία κερδίζει 30 έναντι 22 του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δύο νομαρχιών που εξελέγησαν με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΝ.

    Στις επαναληπτικές εκλογές για την εκλογή δημάρχων σε πρωτεύουσες νομών, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει επτά δήμους, ενώ σε άλλους δύο δήμους εκλέγονται ανεξάρτητοι της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει οκτώ δήμους, ενώ σε άλλους δύο εκλέγονται ανεξάρτητοι του ΠΑΣΟΚ και τέλος σε δύο δήμους εκλέγονται υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ.

    Στο λεκανοπέδιο Αττικής, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κερδίζει τους δήμους Αμαρουσίου, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Χαϊδαρίου, Αχαρνών, Βούλας, Άνω Λιοσίων.

    Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τους δήμους Αγίας Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων, Καματερού, Ταύρου και Αλίμου. Ο ΣΥΝ κερδίζει τους δήμους Ν.Σμύρνης και Καισαριανής, Ν.Φιλαδέλφειας (ανεξάρτητος που στηρίζεται από το ΣΥΝ) και στο Ίλιον σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ κερδίζει τη Νίκαια.

    Μεγάλη αποχή

    Μεγαλύτερη ήταν η αποχή από τον πρώτο γύρο στο δεύτερο γύρο των νομαρχιακών εκλογών, αλλά και σε σχέση με το 2002, καθώς στις δημοτικές εκλογές η συμμετοχή ανήλθε στο 64,4% έναντι 69,4% στις αντίστοιχες του 2002, ενώ στις νομαρχιακές εκλογές το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 54,6% έναντι 66,5% το 2002. Ειδικότερα, το υψηλότερο ποσοστό αποχής καταγράφεται στην Κεφαλονιά που έφτασε στο 57,4%, στην Αρκαδία με 57,2%, στην Καρδίτσα 50,3%, στη Λευκάδα με 49,1% , στις Σέρρες με 43,2% και στα Χανιά με 42,8%.

    Όσον αφορά τους μεγάλους δήμους υψηλή αποχή σημειώθηκε στη Φλώρινα με 57,5%, στη Μυτιλήνη με 55,8%, στον Ταύρο με 58,4%, στη Νίκαια με 52,7%, στο Κερατσίνι με 49,4% και στην Καισαριανή με 49,3%.

    [02] «Νέα πνοή στην ελληνική περιφέρεια»

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του από τα γραφεία της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης, για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών τόνισε την άψογη και υποδειγματική οργάνωση της διαδικασίας και εξέφρασε τις ευχαριστίες του και τα συγχαρητήριά του στο Υπουργείο Εσωτερικών και σε όσους εργάστηκαν με υπευθυνότητα και καλά συντονισμένη δουλειά για την εκλογική αναμέτρηση.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής μίλησε για την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας και υπογράμμισε ότι αποτελεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη ότι ο φανατισμός και οι ακρότητες του παρελθόντος έχουν υποχωρήσει.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά χωρίς διακρίσεις με όσους εξελέγησαν, ενώ ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να δοθεί μια νέα πνοή στην ελληνική περιφέρεια.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση με το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει εκπονήσει θα δώσει το 80% των κοινοτικών και εθνικών πόρων δηλαδή περίπου 36 δις ευρώ στην περιφέρεια.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη όλων η σωστή οργάνωση και η διαφανής διαχείριση των πόρων .

    Ο κ. Καραμανλής δίνοντας το πολιτικό στίγμα του σημείωσε ότι προχωρά με σύνεση και υπευθυνότητα, μακριά από δογματισμούς, ιδεοληψίες και προκαταλήψεις και τόνισε ότι επιδιώκει τη σύνθεση των απόψεων χωρίς συμβιβασμούς με τη συντήρηση και τη στασιμότητα, που εμμέσως ή αμέσως επιδιώκουν ορισμένοι.

    Λέμε όχι στον ανέξοδο λαϊκισμό που μοιράζει προεκλογικά και παίρνει μετεκλογικά, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι συνεχίζει σταθερά στη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ανοίγει διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης περιόδου. Ακολουθούμε πολιτική ευθύνης και πολιτική δημιουργίας, κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [03] «Νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ»

    Νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ δείχνει το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, δήλωσε ο πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

    Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αφετηρία, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι οι πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία.

    Επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του της περασμένης Κυριακής, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και για μηδενισμό της διαφοράς μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, πρόσθεσε, το μήνυμα αυτό η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής κάνουν πως δεν το ακούν.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε όσους συμμεττείχαν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είτε εξελέγησαν είτε όχι και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη προσφέρει σημαντικά στην Ελλάδα και το μέλλον της.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τα στελέχη που μετείχαν στις εκλογές είναι η νέα δεξαμενή πολιτικών στελεχών από την οποία θα αντλήσει το ΠΑΣΟΚ το δυναμικό για την δική του ανανέωση και την ανανέωση της πολιτικής ζωής της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου γενίκευσε την κριτική του κατά της κυβέρνησης και ερμήνευσε το μήνυμα των εκλογών ως απόρριψη, όπως είπε, της πελατειακής λογικής της κυβέρνησης, της πολιτικής αδιαλλαξίας, ρουσφετολογίας, του παλαιοκομματισμού και του συγκεντρωτισμού, καθώς και της κομματικοποίησης στην κατανομή των πόρων σε δήμους και νομαρχίες. Επίσης απορριπτική ήταν η κρίση των πολιτών για την συγκεντρωτική και αναξιοκρατική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στην έλλειψη πολιτικής περιφερειακήςανάπτυξης και στην έλλειψη επενδύσεων στην περιφέρεια, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου η κυβέρνηση της ΝΔ επιβαρύνει καθημερινά τον έλληνα πολίτη και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα των Ελλήνων παραμένουν αμίλεικτα και αναφέρθηκε στα προβλήματα της ακρίβειας της ανεργίας της φτώχειας, της έλλειψης αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα θέματα παιδείας τονίζοντας ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά για έκτη εβδομάδα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από τη μια πλευρά οξύνει και πολώνει την κατάσταση και από την άλλη παρακαλεί τους δασκάλους να επιστρέψουν στα σχολεία. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν προτείνει καμμία ουσιαστική λύση, παραπαίει χωρίς κατεύθυνση και παραμένει ανήμπορη και άκαμπτη.

    Μέσα σ' αυτό το κλίμα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, οι πολίτες αναζητούν τον άλλο δρόμο και ανήγγειλε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και κυρίως για θέματα της Παιδείας και της Νέας Γενιάς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι επιδίωξη του κόμματός του είναι να υπάρξει ένα νέο σύμφωνο εμπιστοσύνης με την κοινωνία γύρω από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Ο στόχος του κινήματος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, με αφετηρία το αποτελεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, μια αφετηρία σκληρής και υπεύθυνης δουλειάς, είναι η νίκη στις εθνικές εκλογές. Και πρόσθεσε πως όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο και εξέφρασε βεβαιότητα για τη νίκη του κόμματός του στις εθνικές εκλογές για να γίνει πράξη το όραμα της δίκαιης κοινωνίας.

    Συνεδριάζει αύριο υπο την προεδρία του Γ.Παπανδρέου, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να γίνει μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

    [04] Μπακογιάννη: Οχι σε πρόωρες εκλογές

    Την αντίθεσή της στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εκφράζει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής".

    Η κυρία Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πολιτικό καιροσκοπισμό, τον οποίο δεν συγχωρεί ο λαός. "Θα ήταν καιροσκοπικό εκ μέρους μας και ό,τι έχουμε κερδίσει σε αξιοπιστία θα το χάναμε" προσθέτει η κ.Μπακογιάννη.

    Αναλύει τα μηνύματα των δημοτικών εκλογών προσθέτοντας ότι διαμορφώνεται μια άλλη εικόνα η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίησή της.

    Η κυρία Μπακογιάννη δεν κρύβει την ανησυχία της για τον κίνδυνο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων στην Παιδεία,αλλά υποστηρίζει οτι θα γίνει οτι είναι δυνατόν για να μην συμβεί αυτό.

    Τέλος αρνείται ότι έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, οι οποίες -όπως αναφέρει- δεν μπορεί παρά να είναι και καλές.

    [05] Στο Αγιον Ορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Αρχιερατική λειτουργία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τελέστηκε το πρωί στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Γιώργου Καλαντζή, του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη, της πολιτικής διοίκησης της Αθωνικής Πολιτείας και αγιορειτών πατέρων.

    Σε δήλωσή του ο κ. Καλαντζής ανέφερε ότι ήταν μεγάλη τιμή και θείο δώρο για τον ίδιο να συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην προσκυνηματική του επίσκεψη στο Άγιον Όρος. «Θέλω να πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι η Ελλάδα μας και ο ελληνικός λαός ολόκληρος χαίρεται για την επίσκεψη του Πατριάρχη και ιδιαίτερα οι Αγιορείτες μοναχοί μας, οι οποίοι με τη μεγάλη αγάπη που έδειξαν στο πρόσωπό του απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι Ορθοδοξία και ελληνισμός είναι πράγματα αλληλένδετα».

    Σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Πατριάρχη ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης και, μάλιστα, όπως είπε, σε μια περίοδο που «ξαναλάμπει το Άγιον Όρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τις πρωτοβουλίες του για οικολογικά θέματα και θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινωνία είναι στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας».

    Ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε χτες στις Καρυές όπου κατέλυσε με τη συνοδεία του. Νωρίτερα εψάλη προς τιμήν του δοξολογία. Κατά την προσφώνησή του, ο αντιπρόσωπος της μονής Μεγίστης Λαύρας Προκόπιος, εξήρε την προσωπικότητα του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας και επισήμανε τη συμβολή του στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

    Εστίασε, μάλιστα, στο θέμα της μονής Εσφιγμένου και επισήμανε ότι «αντιμετωπίσθη δραστικώς» και «απεκαταστάθη η τρωθείσα ενότης του Αγίου Όρους». Ο αντιπρόσωπος της μονής Μεγίστης Λαύρας πρόσθεσε, επίσης, χαρακτηριστικά πως «η ιερά τούτη μονή λειτουργεί και παρίσταται στην υποδοχή».

    Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι η διατύπωση των σχέσεων στη μοναστική Πολιτεία «απεκρυσταλλώθη και κατεγράφη εις τον "Τράγον"», το ιδρυτικό έγγραφο του Αγίου Όρους και τόνισε ότι είναι «υπεράνω όλων η τήρηση των κανόνων».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις αυτές είπε πως «η μετά πίστεως υπακοή δεν συνιστά τυφλή και άνευ λόγου προσήλωσιν αλλά πράξη εκκλησιολογικής τάξεως και παραδόσεως, η οποία προσωποποιείται στο πρόσωπο του εκάστοτε Πατριάρχη».

    Αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κ. Βαρθολομαίος θα προεξάρχει προεδρεύων στη σύνοδο της εκτάκτου διπλής ιεράς συνάξεως, ενώ στη συνέχεια θα θεμελιώσει το κονάκι της νέας αδελφότητας της μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές.

    Πατριαρχική έκκληση στους μοναχούς να σταματήσει η κατάληψη

    Έκκληση στους μοναχούς, που καταλαμβάνουν «παρανόμως το κτιριακόν συγκρότημα της πατριαρχικής σταυροπηγιακής μονής Εσφιγμένου» και τους οποίους χαρακτήρισε ως «πλανηθέντας πατέρες και αδελφούς», απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θεμελιώνοντας το κονάκι της μονής στις Καρυές.

    Η τελετή θεμελίωσης έγινε παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Κασσίμη, και υπό τη διακριτική παρουσία του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου Φλωρίδη, αλλά και μικρής αστυνομικής δύναμης. Την τελετή παρακολουθούσαν παλαιοημερολογίτες μοναχοί που βρίσκονται έγκλειστοι στο παλαιό κτίριο, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσουν προβλήματα.

    «Ο θεμέλιος λίθος του αντιπροσωπείου της ιεράς μονής Εσφιγμένου στις Καρυές αποτελεί το ορθόν και το δίκαιον, προς αποκατάστασιν μιας ασχήμιας, μιας αντικανονικότητας, μιας παρανομίας, προξενούσας άλγος και δυσφορία εις την μοναστικήν κοινότητα του Αγίου Όρους», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος, επαινώντας την «υπό τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κατσουλιέρη νέα ιερά αδελφότητα, η οποία προθύμως εδέχθη και ανέλαβε τη θυσιαστική αποστολή».

    «Ουδείς ημπορεί να είναι ανεπίσκοπος. Η αρχή αυτή ισχύει διά πάντας τους ορθοδόξους ανεξαιρέτως. Πάς διαφέρως προσβεύων και φρονών δεν ευρίσκεται εντός της Εκκλησίας, όταν μάλιστα ο τελευταίος έχει υποσχεθεί διά φρικτόν όρκον ταπείνωση και υπακοή», είπε ο Πατριάρχης, καλώντας «τους εξβ υπερβάλοντα ζήλο πλανηθέντας αδελφούς να επανέλθουν - τηρουμένων των εκκλησιαστικών αναλογιών - εις την κανονικήν μάνδρα για να τύχουν σωτηρίας». Κατέληξε δε λέγοντας πως «τους αναμένει η Εκκλησία και η στοργική αγκάλη του Αγίου Όρους».

    Προσφωνώντας τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο ηγούμενος της μονής, Χρυσόστομος Κατσουλιέρης, τόνισε: «Το γεγονός ότι η κατάληψη της μονής συνεχίζεται δεν μας πτοεί πλέον, διότι πρόκειται περί καταστάσεως φθινούσης ραγδαίως και αντιμετωπιζομένης ήδη σταθερώς κατά νόμο». Πρόσθεσε, επίσης πως «η μονή Εσφιγμένου εξεκίνησε πλέον οριστικώς και δεν θα επιστρέψει πίσω. Όποιος το επιθυμεί ειλικρινώς δύναται να ζητήσει να συμπορευτεί».

    Ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τον αγιασμό στο κονάκι και στη συνέχεια επισκέφθηκε το παρεκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Προηγουμένως, μέλη της νέας αδελφότητας της μονής έσπασαν την κλειδαριά της πόρτας. Στο κονάκι θα στεγαστεί κι ο αντιπρόσωπος της μονής Εσφιγμένου, ο οποίος, έπειτα από πολλά χρόνια, μετέχει πλέον κανονικά στα όργανα της αγιορείτικης Πολιτείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 October 2006 - 20:30:29 UTC