Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκκληση στους δασκάλους να γυρίσουν στα σχολεία
  • [02] «Χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα μακράς πνοής»
  • [03] Ευρύτατα αποδεκτή η βία σε βάρος των παιδιών

  • [01] Εκκληση στους δασκάλους να γυρίσουν στα σχολεία

    «Η κυβέρνηση ζητά από τους δασκάλους να επιστρέψουν στα σχολεία, επισημαίνει ότι οι δυνατότητες του Προϋπολογισμού έχουν εξαντληθεί και επαναλαμβάνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2007 θα προστεθεί στον μισθό των δασκάλων το ποσό των 17,5 ευρώ, από την 1η Ιουλίου της ίδιας χρονιάς θα σημειωθεί μια αύξηση των 35 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου του 2008 η αύξηση θα γίνει 52,5 ευρώ, από την 1η Ιουλίου 2008 η αύξηση θα γίνει 70 ευρώ μηνιαίως, από την 1η Ιανουαρίου 2009 η αύξηση θα είναι 87,5 ευρώ και από την 1η Ιουλίου 2009 η αύξηση θα είναι 105 ευρώ τον μήνα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Σε άλλη ερώτηση, ο Θ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «οι δάσκαλοι είχαν δίκιο όταν διεκδίκησαν να λάβουν αυτό, που είχε δεσμευτεί να τους δώσει η κυβέρνηση. Αυτό είναι σωστό και δεν το αμφισβητεί κανείς. Όμως η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της στον βαθμό που αντέχει η οικονομία της χώρας αυτή τη διαδικασία" και πρόσθεσε ότι στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί ένα κονδύλι 215 εκ.ευρω επιπλέον για την παιδεία.

    Εξ άλλου σε ερώτηση σχετική με αναφορές του Κώστα Καραμανλή το 1999, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνιζε (απευθυνόμενος στον τότε πρωθυπουργό Κ.Σημίτη) πως «οι μαθητές δεν καπελλώνονται», ο Θόδωρος Ρουσόπουλος παρατήρησε πως και ο ίδιος, προ ημερών, είχε πεί στους πολιτικούς συντάκτες ότι «κανείς δεν μπορεί να καπελλώσει ή να υποκινήσει μαθητές».

    Ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε προχθεσινή δήλωσή του και υπενθύμισε ότι είχε τότε πεί, πως «θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι μαθητές να αποφασίσουν. Ας μην κλειδώνουν με λουκέτα τις αίθουσες, για να δούμε αν είναι πλειοψηφία αυτοί που θέλουν να κάνουν μαθήματα ή είναι μειοψηφία».

    Αναφορικά με τα κονδύλια για την παιδεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέγνωσε τα ποσά που διέθεταν οι προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων στην παιδεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, για το 1999 είχε προϋπολογισθεί ποσόν 3.826 εκατ ευρώ και καταβλήθηκαν 3.915, το 2000 προϋπολογίσθηκαν 4.206 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκαν 4.224, το 2001 προϋπολογίσθηκαν 4.483 και καταβλήθηκαν 4.646, το 2002 προϋπολογίσθηκαν 4.903 και καταβλήθηκαν 4.928 ,το 2003 προϋπολογίσθηκαν 5.069 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκαν 5.183, το 2004 προϋπολογίσθηκαν 5.550 και καταβλήθηκαν 5.939, το 2005 προϋπολογίσθηκαν 6.316 εκατ. και καταβλήθηκαν 6.375 και το 2006 προϋπολογίσθηκαν 6.911 εκατομμύρια ευρώ.

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ με άλλα λόγια αύξησε σε δυόμισυ χρόνια τα κονδύλια για την παιδεία κατά 1.411 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην περασμένη εξαετία η αύξηση ήταν 1.635 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει σε απόλυτους αριθμούς ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται να δώσει περισσότερα χρήματα στην παιδεία. Εγώ δεν κάνω σύγκριση, για να κατηγορήσω την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως όταν κάποιοι προσπαθούν να κατηγορήσουν τη σημερινή κυβέρνηση ότι έχει υποτιμήσει την παιδεία, που ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητά μας, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τους ακριβείς αριθμούς», τόνισε σχετικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

    Σε ερώτηση σχετική με δήλωση που φέρεται να έκανε κυβερνητικό στέλεχος (πως είναι φασιστική νοοτροπία, η διαμαρτυρία και το κλείσιμο των δρόμων στη διάρκεια της συζήτησης του άρθρου 16 του Συντάγματος), ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι δεν νομίζει πως έχει γίνει τέτοια δήλωση από στέλεχος της κυβέρνησης και παρατήρησε ότι «το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει με σαφήνεια την ελευθερία της έκφρασης».

    Αναφορικά με τη μομφή περί «αδιαλλαξίας» που αποδίδεται στην κυβέρνηση, ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «μια κυβέρνηση που βρίσκεται στον 24ο μήνα διαβουλεύσεων για την παιδεία, δεν μπορεί να αποκαλείται κυβέρνηση αδιαλλαξίας».

    Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των δασκάλων, ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του ότι «δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα».

  • ** Σήμερα αποφασίζουν οι ολομέλειες των τοπικών συλλόγων δασκάλων και καθηγητών για την πορεία των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Αναμένεται να επικυρώσουν τις προτάσεις των διοικητικών συμβουλίων της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ για συνέχιση της απεργίας και την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν πρόκειται να αλλάξουν, ενώ για το θέμα των καταλήψεων σε σχολεία εκτίμησε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, που επιδιώκουν αναταραχή. Την ερχόμενη Τρίτη η κ.Γιαννάκου αναμένεται να συναντηθεί με το προεδρείο των δασκάλων.

    ΚΚΕ και ΣΥΝ για την κατάσταση στην Παιδεία

    Ερωτώμενη από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας και την αντιμετώπιση των μαθητικών κινητοποιήσεων από την κυβέρνηση, η Αλέκα Παπαρήγα από τη Θεσσαλονίκη, σημείωσε: «Νομίζω ότι έχουμε την κλασσική αντίδραση μιας κυβέρνησης η οποία ενδιαφέρεται να ρίξει λάσπη σε ένα δίκαιο αγώνα. Κάτι βεβαίως που υπήρχε και στο παρελθόν. Με την ευκαιρία η κυρία Γιαννάκου και η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να πάρουν πίσω την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έστειλε πάρα πολλούς μαθητές σε μαθητοδικεία. Οι εργάτες, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι σπουδαστές: κοινός αγώνας για πραγματική μόρφωση. Το ξαναλέω. Η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

    Εξάλλου, ο πρέδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ζήτησε προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών, για τα θέματα της παιδείας, με επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Βουλής, Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

    Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ Αλαβάνος, ο χώρος της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες βρίσκεται σε πρωτοφανή αναστάτωση ενώ τα βασικά αιτήματα όλων των φορέων επικεντρώνονται στη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την ποιοτική της αναβάθμιση την αξιοπρεπή εργασία, τις πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και την εξασφάλιση του 5% του ΑΕΠ για την παιδεία.

    «Είναι γεγονός πως παρότι χρόνια τώρα ακούμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι στην παιδεία βρίσκεται το μέλλον της χώρας μας και πως αποτελεί προτεραιότητα τους, οι δαπάνες για την παιδεία παραμένουν από τις χαμηλότερες σε όλη την Ευρώπη και η αύξηση τους παραμένει υπόσχεση που συνεχώς ετεροχρονίζεται και παραπέμπεται στο μέλλον», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος επιρρίπτει στην κυβέρνηση την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της παιδείας, κατηγορώντας την ότι «με τις πολιτικές της στα θέματα της παιδείας, με την κλιμάκωση της συκοφαντικής επίθεσης ενάντια στους απεργούς και την άρνησή της να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο, έχει οδηγήσει σε απορρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, των μαθητών και των οικογενειών τους».

    [02] «Χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα μακράς πνοής»

    «Η δικαιολογία ότι τέτοια βροχόπτωση γίνεται κάθε πέντε χρόνια και έχει τέτοιες συνέπειες δεν ευσταθεί» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέπτεται περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι και το 2000 είχε πλημμυρίσει η περιοχή, τονίζοντας, χαρακτηριστικά, πως «Εδώ πληρώνονται όλα. Η λογική που λέει ότι δεν αντέχει η οικονομία φέρνει ιεραρχήσεις που έχουν να κάνουν με έργα που πλουτίζουν οι κατασκευαστές και δεν ωφελείται ο λαός». Η γγ του ΚΚΕ αφού τόνισε ότι πρέπει να δοθούν άμεσες αποζημιώσεις σε όλους είτε αφορά σπίτια είτε φυτικά ή ζωικά προϊόντα, είπε ότι «το κύριο και βασικό ζήτημα είναι να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα μακράς πνοής και όχι μπαλώματα που γίνονται και με την πρώτη βροχή καταρρέουν».

    Το απόγευμα, η κα Παπαρήγα θα μεταβεί στο νομό Κιλκίς. Θα περιοδεύσει σε χωριά του νομού, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Κιλκίς.

    [03] Ευρύτατα αποδεκτή η βία σε βάρος των παιδιών

    Η βία σε βάρος των παιδιών είναι ευρύτατα αποδεκτή ως κάτι το φυσιολογικό στον κόσμο, καθώς τουλάχιστον 106 χώρες συνεχίζουν να επιτρέπουν τη φυσική τιμωρία των παιδιών στα σχολεία, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε σήμερα.

    Η έκθεση, που εκδόθηκε από το γραφείο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, καταγράφει 147 χώρες που δεν έχουν απαγορεύσει την τιμωρία των παιδιών σε διάφορα κέντρα φροντίδας και εκπαίδευσης και αναφέρει ότι 275 εκατομμύρια παιδιά βιώνουν ετησίως τη βία μέσα στο σπίτι.

    "Η νομιμοποίηση της βίας σε βάρος των παιδιών ενέχει τον κίνδυνο για ανοχή στη βία γενικότερα", δήλωσε η Λουίζ Αρμπουρ, υπάτη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    "Η βία σε βάρος των παιδιών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, μια ενοχλητική πραγματικότητα των κοινωνιών μας", πρόσθεσε η Αρμπουρ.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταδεικνύουν ότι το 2002 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια κακοποιήθηκαν ή παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά ενώ 53.000 παιδιά δολοφονήθηκαν.

    "Πολλοί άνθρωποι, ακόμα και παιδιά αποδέχονται τη βία ως αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής τους", αναφέρεται στην 45 σελίδων έκθεση του ανεξάρτητου συνεργάτη των ΗΕ Πάουλο Σερζιο Πινέιρο.

    Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας δείχνουν ότι το 2004 υπήρχαν 218 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά από τα οποία τα 126 εκατομμύρια έκαναν επικίνδυνες εργασίες. Η ΠΟΥ εκτιμά ότι 140 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια υπεβλήθησαν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

    "Απευθύνω έκκληση στις χώρες να απαγορεύσουν όλες τις μορφές βίας εναντίον των παιδιών σε κάθε περίπτωση , συμπεριλαμβανομένης και της σωματικής βίας, των επικίνδυνων παραδοσιακών πρακτικών όπως οι πρόωροι και αναγκαστικοί γάμοι, ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των γυναικών, τα λεγόμενα εγκλήματα τιμής, τη σεξουαλική βία και τα βασανιστήρια κι άλλες βάρβαρες και απάνθρωπες τιμωρίες", καταλήγει ο Πινέιρο.

    Στην έκθεση τονίζεται η ανάγκη διορισμού ενός ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών που θα λειτουργεί ως προβεβλημένος συνήγορος για την προώθηση της προστασίας των παιδιών και την εξάλειψη της βίας σε βάρος τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 October 2006 - 12:30:25 UTC