Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευνοϊκές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

  • [01] Ευνοϊκές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

    Ευνοϊκές και για το 2007 διατηρούνται οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2007, το οποίο κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3% επιτυγχάνεται, αφού αναμένεται να "κλείσει" στο 2,6% για το 2006 και στο 2,4% για το 2007. Εχουμε πετύχει, πρόσθεσε, μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια, αφού το έλλειμμα μειώνεται συνεχώς και περιορίζεται σημαντικά και το δημόσιο χρέος.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2007, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 3,8%, με βασικό ενισχυτικό παράγοντα τις επενδύσεις.

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 3,8% και των επενδύσεων στο 7%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 6,5% και οι εισαγωγές κατά 7%.

    Σημειώνεται ότι ο πραγματικός μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3% το 2007, όσο είναι και το 2006 έναντι του 2,9% του 2005. Εξάλλου, αναμένεται περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 8,2%.

    Στόχοι της οικονομικής πολιτικής για το 2007 είναι:

    -Περαιτέρω μείωση του ελλείμματος

    -Μείωση του δημοσίου χρέους

    -Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

    -Μείωση της ανεργίας

    -Βελτίωση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού και

    -Ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

    Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται αυξήσεις των συντάξεων στον ΟΓΑ κατά 50 ευρώ μηνιαίως και του ΕΚΑΣ κατά 35 ευρώ μηνιαίως, όπως και αύξηση του επιδόματος ανεργίας και επιστροφή της β' και γ' δόσης του ΛΑΦΚΑ.

    Επίσης προβλέπεται η από την 1.1.2007 αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα φυσικά πρόσωπα στα 12.000 ευρώ.

    Οι προοπτικές για την οικονομία διατηρούνται ευνοϊκές, είπε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι, αν δεν υπάρξει απρόσμενη αύξηση των τιμών των καυσίμων, ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί και το 2007, ενώ ο μέσος πραγματικός μισθός θα είναι υψηλότερος του πληθωρισμού.

    Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

    Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα φθάσουν τα 8.750 εκατ. ευρώ έναντι των 8.100 εκατ. ευρώ του 2006. Οι δαπάνες του ΠΔΕ για το 2007 θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους (2.400 εκατ. ευρώ) και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους (εθνικούς και κοινοτικούς) κατά 6.350 εκατ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το ΠΔΕ 2007 φθάνει το 4,2% (όσο ήταν και τα δυο προηγούμενα χρόνια).

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τον προϋπολογισμό του 2007, ο κ. Αλογοσκούφης είπε μεταξύ άλλων ότι "δεν προβλέπονται δαπάνες στον προϋπολογισμό για εκλογές". Επίσης ότι προβλέπεται αύξηση των δαπανών για την Υγεία, δεδομένου ότι θα υπάρξουν δαπάνες για τη στελέχωση των νοσοκομείων.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις προσλήψεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η πολιτική για τις προσλήψεις θα είναι το 2007 εξαιρετικά συγκρατημένη και ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί το ύψος των δαπανών.

    Μειώσεις φόρων στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα

    Τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που προβλέπει μειώσεις φόρων στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2007. Ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε την αύξηση από 1.1.2007 του αφορολόγητου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους στα 12.000 ευρώ, από 11.000 φέτος, καθώς και τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

    Ο σημερινός συντελεστής 30% θα μειωθεί -σταδιακά από το 2007 έως το 2009- στο 25% και θα εφαρμόζεται για εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ. Ο σημερινός συντελεστής 40% θα μειωθεί σταδιακά την επόμενη τριετία στο 35% και θα εφαρμόζεται για εισοδήματα από 30.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ. Πάνω από 100.000 ευρώ ο συντελεστής φορολογίας θα παραμείνει στο 40%.

    Για τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι θα παραμείνει ο σημερινός συντελεστής 15% για τα εισοδήματά τους μέχρι 13.000 ευρώ προκειμένου, όπως διευκρίνισε, να μην υπάρξει φορολογική επιβάρυνση. Για τα υψηλότερα εισοδήματα η κλίμακα θα είναι ίδια με αυτή των μισθωτών.

    Αύξηση των των δημοσίων εσόδων

    Ο νέος προϋπολογισμός, παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις, προβλέπει αυξημένα έσοδα κατά 7,6%, τα οποία θα ανέλθουν συνολικά σε 51.370 εκατομμύρια ευρώ από 47.730 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα προέλθει από την αύξηση των εισοδημάτων λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το 2007, καθώς επίσης από την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου με την αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας και τη χρήση νέων μεθόδων και διαδικασιών από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές.

    Παράλληλα, στην αύξηση των εσόδων το 2007 προβλέπεται να συμβάλουν οι φορολογικές ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν φέτος και αφορούν στην αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στα τσιγάρα, στη θέσπιση του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος και του τέλους συναλλαγής ακινήτων, στην επιβολή του ΦΠΑ κατά την μεταβίβαση νέων οικοδομών, καθώς και στην περαιτέρω αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

    Αναλυτικότερα, τα τακτικά έσοδα του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα προέλθουν από την αύξηση κατά 5,4% των εσόδων από άμεσους φόρους, τα οποία θα ανέλθουν συνολικά σε 19.435 εκατομμύρια ευρώ έναντι 18.445 εκατ. ευρώ φέτος, καθώς και από την αύξηση κατά 8,8% των εσόδων από έμμεσους φόρους, τα οποία θα ανέλθουν σε 28.515 εκατ. ευρώ από 26.215 εκατ. ευρώ φέτος.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους άμεσους φόρους, τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος θα αυξηθούν κατά 5,3%, ποσοστό που θα προέλθει από την αύξηση κατά 6,7% των εσόδων από τη φορολογική αύξηση φυσικών προσώπων, την αύξηση κατά 2,2% των εσόδων από την φορολογία νομικών προσώπων και κατά 6,7% των εσόδων από την φορολογία ειδικών κατηγοριών. Οι φόροι στην περιουσία θα αυξηθούν κατά 4,1%, ενώ οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών κατά 3,4%.

    Σε ό,τι αφορά τους έμμεσους φόρους, η αύξησή τους κατά 8,8% προβλέπεται ότι θα προέλθει από την αύξηση κατά 9,4% των φόρων συναλλαγών και κατά 7,9% των φόρων κατανάλωσης. Στους φόρους συναλλαγών περιλαμβάνεται η αύξηση κατά 9,8% των εσόδων από ΦΠΑ (πετρελαιοειδών, καπνού κλπ), η αύξηση κατά 6,8% των φόρων από τις μεταβιβάσεις κεφαλαίων (αγοραπωλησίες ακινήτων κ.α.). Σε ό,τι αφορά τους φόρους κατανάλωσης, περιλαμβάνεται η αύξηση κατά 10,9% του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, καθώς και κατά 7% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα.

    Το σύνολο των φορολογικών εσόδων προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 7,4% και θα ανέλθουν στα 47.950 εκατ. ευρώ από 44.660 εκατ. ευρώ φέτος. Τα μη φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 11,4% και θα ανέλθουν σε 3.420 εκατ. ευρώ από 3.070 εκατ. ευρώ φέτος.

    Οι δαπάνες ανά υπουργείο

    Τα υπουργεία Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημόσιας Τάξης, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής είναι μεταξύ αυτών στα οποία προβλέπεται η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των κονδυλίων που θα πάρουν από τον προϋπολογισμό.

    Αναλυτικότερα: Στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προβλέπεται αύξηση των δαπανών κατά 13,9%, στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 9,9%, στο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής 8,3% και στο Δημόσιας Τάξης 8,1%.

    Στο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προβλέπεται αύξηση 5,9%, στο Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης 5,7%, στο Εθνικής Άμυνας 5,2%, στο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης 6%, στο Εμπορικής Ναυτιλίας 6,3%, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών 0,1%, στο Δικαιοσύνης 6,5%, στο Εξωτερικών 6,6%, στο Μεταφορών και Επικοινωνιών 3,2%, στο Πολιτισμού 4,5%, στο ΥΠΕΧΩΔΕ 5,6%, στο Ανάπτυξης 8%, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης 5,7%, στο Τουριστικής Ανάπτυξης 5,1%, στο Μακεδονίας Θράκης 7,1%, στην Προεδρία της Δημοκρατίας 4,2%, στη Βουλή 5%, ενώ δεν προβλέπονται δαπάνες εκλογών.

    Αναθεώρηση του συστήματος εθνικών λογαριασμών

    Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2007 περιλαμβάνεται ξεχωριστό κεφάλαιο για την "αναθεώρηση του συστήματος εθνικών λογαριασμών με έτος βάσης το 2000".

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, πρόκειται για μια εργασία ευρείας κλίμακας και πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση ήταν υποχρεωτική για την Ελλάδα και ότι όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν προχωρήσει στην αναθεώρηση αυτή από το 2005. Η Ελλάδα ζήτησε παράταση ολοκλήρωσης της εργασίας αυτής μέχρι το Σεπτέμβριο του 2006.

    Η αναθεώρηση ήταν υποχρεωτική, αλλά έγινε και για ουσιαστικούς λόγους, διότι θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι ανακατατάξεις στον τομέα των υπηρεσιών. Τα στοιχεία της αναθεώρησης έχουν υποβληθεί στη Eurostat και σε λίγες εβδομάδες θα απαντηθεί στην ελληνική πλευρά αν τα στοιχεία γίνονται αποδεκτά ή όχι.

    Από τα στοιχεία που χορηγήθηκαν στη Eurostat, προκύπτει ότι η αναθεώρηση του έτους βάσης (2000) είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 25,7% σε σχέση με τους προηγούμενους υπολογισμούς.

    Η διαφορά προέρχεται κυρίως από την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στους κλάδους των υπηρεσιών. Ο κλάδος του χονδρικού εμπορίου είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά (16,4%) στην αύξηση της συνολικής προστιθέμενης αξίας.

    Αλλο ένα ποσοστό 15,4% ήταν η συνεισφορά των ξενοδοχείων και εστιατορίων στη συνολική προστιθέμενη αξία. Επίσης, οι κατασκευές συνεισφέρουν 11,1%, οι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες 10%, ενώ η δημόσια διοίκηση και η άμυνα 8,2%.

    Στον υπολογισμό για την αναθεώρηση χρησιμοποιήθηκαν και στοιχεία από το πληροφορικό σύστημα του ΚΕΠΥΟ.

    ΠΑΣΟΚ: Εικονικός ο νέος προϋπολογισμός

    «Ο προϋπολογισμός είναι εικονικός και ανεφάρμοστος και δεν ξέρω πως αυτή η κυβέρνηση κάθε φορά που καταθέτει σχέδιο προϋπολογισμού, παίρνει και κάποια μέτρα που τον κάνουν αφερέγγυο, την ίδια στιγμή που τον καταθέτει», δήλωσε η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την εκτιμησή της αν αυτός θα ειναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε πως «σίγουρα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς όφελος των εργαζομένων και των ανθρώπων του μόχθου, καθώς και αυτός είναι ένας προϋπολογισμός με καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά».

    ΚΚΕ: Ταξικός προϋπολογισμός

    "Το σχέδιο του Προϋπολογισμού αποδεικνύει το σταθερό ταξικό προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και καλεί τους εργαζόμενους "να αντεπιτεθούν απαιτώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους".

    Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το προσχέδιο προβλέπει στασιμότητα των μισθών των εργαζομένων με δεδομένο τον πληθωρισμό και σημαντική αύξηση των έμμεσων φόρων που επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια, όπως των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και στα τσιγάρα και τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Αναφέρει επίσης ότι το προσχέδιο αξιοποιεί ένα μικρό μέρος από τις απώλειες του λαϊκού εισοδήματος των προηγούμενων χρόνων για να διαχειρισθεί ορισμένα φαινόμενα ακραίας φτώχιας (ΕΚΑΣ, συντάξεις ΟΓΑ κλπ), δίνοντας ελεημοσύνη.

    "Αποδεικνύεται ότι ο αντιλαϊκός χαρακτήρας και οι βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν καθορίζονται από τη μεταβολή των δημοσιονομικών επιδόσεων, αλλά από τη στρατηγική επιλογή της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων", υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

    ΣΥΝ: Άλλος ένας προϋπολογισμός λιτότητας

    Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2007 θυμίζει τη λαϊκή φράση «τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα», καθώς είναι άλλος ένας προϋπολογισμός λιτότητας για τους μισθούς και περιορισμού των κοινωνικών δαπανών, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ.

    "Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ο εθνικός πλούτος είναι αυξημένος κατά 25%, οι εργαζόμενοι, με βάση τον προϋπολογισμό της, θα γίνουν φτωχότεροι", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "ενόψει της μεγάλης αύξησης του ΑΕΠ που προωθεί η κυβέρνηση, το προσχέδιο προϋπολογισμού βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και η σχετική συζήτηση στη Βουλή καταντά παρωδία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 October 2006 - 14:30:23 UTC