Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βηματοδότης" για νευρολογικές παθήσεις

  • [01] "Βηματοδότης" για νευρολογικές παθήσεις

    Συσκευές που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο δίνουν ελπίδα για χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η επιληψία, η σπαστικότητα, η δυστονία, αλλά και οι χρόνιες κινητικές διαταραχές, καθώς παρατηρείται θεαματική βελτίωση της κατάστασης των πασχόντων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν θετικά στις μέχρι τώρα φαρμακευτικές ή άλλες θεραπείες.

    Οι εμφυτεύσιμες συσκευές έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα σε πάνω από 50 ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας και δυστονίες. Η επέμβαση διαρκεί 5-6 ώρες, ο κίνδυνος επιπλοκής είναι πολύ μικρός, γιατί ο τρόπος που γίνεται η επέμβαση έχει πολλούς μηχανισμούς ασφάλειας σε κάθε στάδιο, ενώ, η βελτίωση στη βαρύτητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς που επιλέγονται είναι της τάξης του 60%-70%, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό για βαριές περιπτώσεις. Μάλιστα, χάρη στη χρήση των εξελιγμένων αυτών εμφυτεύσιμων συσκευών, ανοίγει πλέον ο δρόμος και για τη θεραπεία βαριών ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο καθηγητής Νευροχειρουργικής και επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποιεί αυτές τις πρωτοποριακές επεμβάσεις στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Δαμιανός Σακάς, κατά τη διάρκεια του 3ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ποιότητα στην Κλινική Πράξη», που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. «Υπάρχουν νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας του ηλεκτρικού ερεθισμού με εμφυτεύσιμες συσκευές στον εγκέφαλο, προκειμένου να θεραπευθούν βαριές και ψυχικές διαταραχές που είναι ανθεκτικές σε όλες τις άλλες θεραπείες. Η ψυχιατρική πάθηση που φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ορισμένες περιπτώσεις μβ αυτόν τον τρόπο είναι κυρίως η ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση και σε μικρότερο βαθμό η κατάθλιψη. Μιλάμε, όμως, πάντα για διαταραχές που δεν μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα ή ψυχοθεραπεία», τόνισε ο κ. Σακάς.

    Οι εμφυτεύσιμες συσκευές μοιάζουν με τον καρδιακό βηματοδότη και στην περίπτωση των ψυχικών παθήσεων πρέπει να εμφυτευτεί μία τέτοια συσκευή σε ένα συγκεκριμένο σημείο μέσα στον εγκέφαλο, το οποίο είναι κομβικό για την ομαλή συμπεριφορά, αλλά στην περίπτωση του πάσχοντος δυσλειτουργεί και έχει ως αποτέλεσμα τη ψυχική διαταραχή. «Η εφαρμογή των επεμβάσεων αυτών και στη χώρα μας εξαρτάται από τους Έλληνες ψυχιάτρους. Αυτοί σίγουρα αντιμετωπίζουν περιπτώσεις ασθενών, που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα και τις άλλες θεραπείες, οπότε πρέπει να αποφασίσουν να τους παραπέμψουν στην αρμόδια επιτροπή που έχουμε συστήσει. Είναι μία πολυκλαδική επιτροπή με συμμετοχή ψυχιάτρων, νευρολόγων και νευροχειρουργών, η οποία πρέπει ομόφωνα να εγκρίνει κάποιον ασθενή ως κατάλληλο για να υποβληθεί στην επέμβαση. Στο βαθμό που η ελληνική ψυχιατρική κοινότητα θα παραπέμψει ασθενείς που είναι βαριά και δεν θεραπεύονται διαφορετικά, εμείς είμαστε έτοιμοι τεχνολογικά να αρχίσουμε τις επεμβάσεις αυτές», επισήμανε ο κ. Σακάς.

    Η ομάδα του καθηγητή Σακά είναι γνωστή παγκοσμίως για τις δύο πρωτοποριακές επεμβάσεις που έκανε σε δύο νέους που έπασχαν από δυστονία και επί χρόνια δεν μπορούσαν να κρατήσουν το σώμα τους σε όρθια στάση. «Πρόκειται για δύο περιπτώσεις καμπτοκορμίας, που είναι μια μορφή δυστονίας, στην οποία χάνεται ο φυσιολογικός συντονισμός των καμπτήρων και εκτεινόντων μυών του σώματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατηρηθεί στην όρθια στάση και να πέφτει προς τα εμπρός. Ξέρουμε ότι ένα σημείο του εγκεφάλου που λέγεται ωχρά σφαίρα είναι υπεύθυνο για την ομαλή έκφραση της κινητικότητας. Έτσι, τοποθετήσαμε βηματοδότη τέτοιου τύπου σβ αυτό το σημείο, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί ο σωστός συντονισμός των κινήσεων των δύο ασθενών και να περπατήσουν φυσιολογικά», εξήγησε ο κ. Σακάς.

    «Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για οριστική θεραπεία, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε είναι καινούργια. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι γιβ αυτούς τους πάσχοντες, οι οποίοι είναι νέα άτομα, αλλάζει η ζωή τους από τη μία στιγμή στην άλλη», είπε ο κ. Σακάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αναμονή στον «Ευαγγελισμό» για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις. Υπάρχουν οκτώ άτομα με δυστονία και πολλά με άλλες παθήσεις. Χρειάζεται, όμως, πρόσθετη ενίσχυση εκ μέρους της πολιτείας σε θέματα εξοπλισμού και διαθέσιμου χρόνου χειρουργείου, ώστε η ομάδα του κ. Σακά να μπορέσει να ανταποκριθεί στο αίτημα του κόσμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 October 2006 - 12:30:23 UTC