Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] K.Καραμανλής: "Mηδενική ανοχή στη διαφθορά"
  • [02] H Παπαρήγα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
  • [03] Στο Αγιο Ορος ο Κοστούνιτσα
  • [04] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Θρησκευτικές Ελευθερίες

  • [01] K.Καραμανλής: "Mηδενική ανοχή στη διαφθορά"

    "Τις χειροπέδες τις είδατε; Οταν λέμε μηδενική ανοχή στη διαφθορά το εννοούμε", δήλωσε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Ζαγορίτης εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Ζαγορίτης είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τις δημοτικές εκλογές ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τις περιοδείες που έχει κάνει ανά την Ελλάδα.

    Κ.Καραμανλής: "Μηδενική ανοχή στη διαφθορά"

    "Μηδενική ανοχή" για τη διαφθορά, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντησή του, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, όπως η οικονομία, η δημόσια διοίκηση, η παιδεία και η υγεία. "Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και είναι η ώρα για να ξεφύγουμε από τις παθογένειες και τα προβλήματα του παρελθόντος", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος γνωστοποίησε ότι «ο υπουργός Εργασίας Σάββας Τσιτουρίδης απέστειλε δυο επιστολές με τίτλο "24 ψέματα", μια προς το ΕΣΡ και μία προς την ΕΣΗΕΑ, επισημαίνοντας μια σειρά ανακρίβειες που ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες από τα μέσα ενημέρωσης γύρω από την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ».

    Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στο θέμα των πολιτικών ευθυνών, καθώς επίσης ότι οι ευθύνες δεν είναι συλλογικές, αλλά ατομικές.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από τη σημερινή κυβέρνηση δεν γίνονται ανεκτά φαινόμενα διαφθοράς, ότι όποιος συλλαμβάνεται, όποια θέση και αν έχει, όπου και αν ανήκει, θα υφίσταται τις συνέπειες του νόμου. Η ανοχή της κυβέρνησης είναι μηδενική.

    Σε ερώτηση σχετική με πολιτική ευθύνη του κ. Τσιτουρίδη που να απορρέει από ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Ευγένιου Παπαδόπουλου στην υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι η κυβέρνηση οδηγεί όλα τα φαινόμενα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη και ότι δεν υπάρχει καμιά συγκάλυψη.

    Σε ερωτήσεις σχετικές με τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και με το καρτέλ των βιομηχανιών γάλακτος, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι στο θέμα του καρτέλ υπάρχει έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

    Στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σημείωσε ότι η παραβατική συμπεριφορά ενός ατόμου δεν θέτει εκτός λειτουργίας ολόκληρη την Επιτροπή, η οποία έχει πολλά μέλη. Σημείωσε ότι στο δημοκρατικό σύστημα υπάρχουν αρχές και θεσμοί που λειτουργούν και καταλήγουν σε συμπεράσματα.

    Οπου υπάρχει παραβατική συμπεριφορά εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις και επιβάλλονται μέτρα και ποινές. "Να αφήσουμε τους θεσμούς να επιτελέσουν το έργο τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώναρος.

    Επιστολή Τσιτουρίδη σε ΕΣΡ και ΕΣΗΕΑ

    Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με Αναφορά του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και προς την ΕΣΗΕΑ, κάνει λόγο για τεράστια ψέματα και συκοφαντίες που ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής κριτικής και παραβιάζουν τον κώδικα δεοντολογίας, ζητώντας από το ΕΣΡ να πάρει όλα τα μέτρα που ο νόμος προβλέπει, εφόσον αυτό κρίνει ότι στα 24 σημεία που ο υπουργός αναφέρει, παραβιάζεται η νομοθεσία.

    Πιο αναλυτικά ο κ. Τσιτουρίδης παραθέτει 24 ψέματα και αναλήθειες που, κατά τη γνώμη του, ειπώθηκαν χωρίς αμφισβήτηση. Συνοπτικά:

    1. Ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος ουδέποτε υπήρξε σύμβουλος του κ. Τσιτουρίδη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    2. Ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος ουδέποτε καταδικάστηκε, όπως προέκυψε από έρευνα για ποινική υπόθεση λαθρεμπορίας, άρα όταν διορίστηκε στο ΙΚΑ, δεν ήταν σε γνώση του υπουργού ποινικό μητρώο για λαθρεμπόριο ζάχαρης.

    3. Ο έλεγχος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασκείται από τα νόμιμα θεσμικά όργανα της Ανώνυμης Εταιρίας.

    4. Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιος Παπαδόπουλος δεν ήταν ποτέ στις Βρυξέλλες και επομένως ο κ. Τσιτουρίδης ουδέποτε τον έφερε από εκεί.

    5. Ο γενικός γραμματέας κ. Τσουτσοπλίδης ενεργεί μόνο θεσμικά και στα πλαίσια του νόμου, άρα αποτελεί ψέμα το ότι είχε "φάμπρικα" πόρων της ΕΕ.

    6. Ο αδελφός του κ. Τσιτουρίδη, Γιάννης Τσιτουρίδης, και ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος ουδέποτε συνεργάστηκαν επαγγελματικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

    7. Δεν υπάρχει "παρέα Βρυξελλών", όπου συμμετέχει ο αδελφός του υπουργού κ. Γιάννης Τσιτουρίδης, ο οποίος -σε κάθε περίπτωση- δεν συνυπήρξε με Αδαμόπουλο και Αναγνωστόπουλο στις Βρυξέλλες.

    8. Αποτελεί ψεύδος ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Απασχόλησης άνοιξε το Ασφαλιστικό, "καπελώνοντας" τον πρωθυπουργό, για να ξεφύγει ο κ. Τσιτουρίδης από το θόρυβο για τα σκάνδαλα.

    9. Ούτε θεσμικά ούτε εξωθεσμικά υπήρξε παρέμβαση Τσιτουρίδη για το διορισμό Αδαμόπουλου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    10. Ο Ευγένιος Παπαδόπουλος δεν επικοινώνησε με τον κατηγορούμενο Κωνσταντινίδη και δεν είχε καμία τηλεφωνική συνομιλία μαζί του, αφού άλλωστε η εμφανιζόμενη κλήση στο τηλέφωνό του δεν απαντήθηκε ποτέ.

    11. Ουδέποτε οι Αναγνωστόπουλος, Κώστας Τσουτσοπλίδης και Γιάννης Τσιτουρίδης -και οι τρεις μαζί ή ανά δύο από κοινού- ανέπτυξαν οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση ή συνεργασία.

    12. Ούτε ο αδελφός του κ. Τσιτουρίδη, ούτε ο γενικός γραμματέας κ.Τσουτσοπλίδης, είχαν θεσμική ή εξωθεσμική δυνατότητα, ως "παρέα των Βρυξελλών", να κανονίζουν θέματα.

    13. Από το 2004 έως σήμερα ουδεμία υπόθεση λαθρεμπορίας υπήρξε στην ΕΒΖ, ούτε ο κ. Τσουτσοπλίδης εμπλέκεται σε υπόθεση λαθρεμπορίας ζάχαρης.

    14. Δεν υπάρχει θεσμικό ή εξωθεσμικό "σύστημα Τσιτουρίδη" που ενεργεί με οποιοδήποτε τρόπο αδιαφανή και εμπλέκεται σε οποιαδήποτε κρατική δραστηριότητα.

    15. Ουδέποτε ο κ.Τσιτουρίδης (όπως αναφέρει) συνυπήρξε ούτε γνώριζε από το 1994 τον κατηγορούμενο Αδαμόπουλο. Για την ύπαρξη του κ. Αδαμόπουλου ως στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημερώθηκε όταν επελέγη στη θέση του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    16. Ουδέποτε ο κ. Τσουτσοπλίδης, ο Γιάννης Τσιτουρίδης και ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος συμμετείχαν σε οποιαδήποτε επαγγελματική, κοινωνική ή άλλη "τριπλέτα".

    17. Ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος διορίστηκε στο ΔΣ του ΙΚΑ ως αιρετό μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

    18. Τον κ. Ευγένιο Παπαδόπουλο ουδέποτε μετεκάλεσε από τις Βρυξέλλες ο κ.Τσιτουρίδης, αφού ποτέ δεν ήταν εκεί, και ασκεί τα καθορισμένα θεσμικά καθήκοντά του στα πλαίσια της νομιμότητας.

    19. Ο αδελφός του υπουργού, Γιάννης Τσιτουρίδης, δεν είναι κανένας από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Ανάπτυξης.

    20. Ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος δεν επιλέχθηκε ως εκτελωνιστής στην ΕΒΖ με παρέμβαση Τσιτουρίδη.

    21. Ο κ.Τσουτσοπλίδης ουδέποτε έδωσε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε ΚΕΚ στο οποίο μετείχε ο κατηγορούμενος Αναγνωστόπουλος.

    22. Ο κ. Τσιτουρίδης σημειώνει ότι, από το Φλεβάρη του 2006 που ανέλαβε υπουργός Απασχόλησης, δεν έχει προβεί σε αλλαγές προσώπων και εισηγήσεων προκειμένου να ελέγξει τους διαγωνισμούς στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

    23. Ο κ. Τσιτουρίδης δεν έχει σχέση κουμπαριάς ή άλλη με τον κατηγορούμενο Αδαμόπουλο.

    24. Ο ειδικός γραμματέας Ευγένιος Παπαδόπουλος δεν μετέχει σε άλλη θέση, που δημιουργεί ασυμβίβαστο ή υπόνοιες σε σχέση με τη θέση που κατέχει στο υπουργείο Απασχόλησης.

    Γύρω από αυτά τα 24 σημεία ο κ. Τσιτουρίδης αναφέρει ότι διατυπώθηκαν ψέματα σε βάρος του, χωρίς σεβασμό του διακριτού της είδησης από προσωπικά και χλευαστικά σχόλια, χωρίς αντιστοιχία τίτλων και κειμένων, καθώς επίσης με φωτογραφίες, εικόνες και γραφικά που προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψή του.

    Τέλος, ο κ. Τσιτουρίδης προαναγγέλλει ότι αντίστοιχη αναφορά προς το ΕΣΡ και την ΕΣΗΕΑ, ζητώντας παρέμβαση, θα κάνουν και συνεργάτες του που θίγονται με ανάλογο τρόπο.

    [02] H Παπαρήγα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

    Ολοκληρώνονται το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή σε όλη τη χώρα. Στα Ιλίσια, στην Πανεπιστημιούπουλη, θα μιλήσει το βράδυ η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κα.Αλέκα Παπαρήγα, και ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης.

    Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων

    Τη "δράση των κομμουνιστικών κομμάτων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση στα Βαλκάνια" εξέτασαν στελέχη κομμουνιστικών κομμάτων από τα Βαλκάνια, που συναντήθηκαν, στο πανεπιστήμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

    Στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, προβληματισμών και προτάσεων στη βάση των εξελίξεων στην περιοχή και "η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και της ταξικής πάλης και το συντονισμό της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο".

    Χαιρετίζοντας τις εργασίες της συνάντησης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε- μεταξύ άλλων- την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων των Βαλκανίων, με κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες για την επαναδραστηριοποίηση του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟϊκού Κέντρου, την ενδυνάμωση της πάλης "ενάντια στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, στις ξένες βάσεις και τα στρατεύματα" και ενάντια "στη λεγόμενη Βαλκανική Ταξιαρχία και τη συμμετοχή των στρατιωτικών σωμάτων από βαλκανικές χώρες σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. σε άλλες χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού".

    Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη επιστροφής των στρατευμάτων από βαλκανικές χώρες που βρίσκονται σήμερα εκτός συνόρων και τη μη εμπλοκή των χωρών της περιοχής "στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις απειλές που εκτοξεύονται κατά του λαού του Ιράν, της Συρίας όπως και κατά άλλων λαών" και κάλεσε τα κομμουνιστικά κόμματα "να ενισχύσουν με την παρουσία τους τις αντιπροσωπείες αλληλεγγύης με το λαό του Λιβάνου και της Παλαιστίνης" και να λάβουν ενεργά μέρος στις αντινατοϊκές εκδηλώσεις που ετοιμάζονται στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Ρίγα της Λετονίας, το Νοέμβρη.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του "Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας", του "Κόμματος των Κομμουνιστών της Βουλγαρίας", του "Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας", του "Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας" (ΠΓΔΜ), του "Κόμματος Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας", του "Κόμματος Εργασίας Τουρκίας" (ΕΜΕΠ) και του "Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας". Χαιρετισμούς και γραπτές παρεμβάσεις στις εργασίες της συνάντησης απέστειλαν, επίσης, το "Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας- Ερζεγοβίνης", το "Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας" και το "Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας".

    Από το ΚΚΕ, το "παρών" στις εργασίες έδωσαν ο βουλευτής Άγγελος Τζέκης, οι Δημήτρης Κουτσούμπας και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζιώγας.

    Εξάλλου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ συναντήθηκε με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. «Υποστηρίζουμε αναμφισβήτητα τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την κατάργηση μορφών απασχόλησης, όπως είναι οι ωρομίσθιοι. Σήμερα τα σχολεία έχουν ανάγκη από όλους τους δασκάλους, και από αυτούς που δεν είναι διορισμένοι, ακριβώς γιατί πρέπει και λιγότερα παιδιά να είναι στην τάξη», δήλωσε η κα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση.

    [03] Στο Αγιο Ορος ο Κοστούνιτσα

    Ανεπίσημη επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα πραγματοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Θα μεταβεί για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Χελανδαρίου, όπου εγκαταβιούν μοναχοί σερβικής καταγωγής.

    Η Ιερά Μονή Χελανδαρίου τον Μάρτιο του 2004 υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αναστήλωσής της.

    Ο κ. Κοστούνιτσα τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, με αφορμή τα εγκαίνια έκθεσης 28 σέρβων ζωγράφων, στη Δημοτική Πινακοθήκη. Θέμα της έκθεσης «Ταξίδι στο Ορος», που εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα των «Δημητρίων».

    [04] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Θρησκευτικές Ελευθερίες

    Βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές διακρίσεις, και ιδιαίτερα την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, διαπιστώνει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

    Στο 15σελιδο κεφάλαιο που αναφέρεται στην χώρα μας, η έκθεση περιέχει αρκετά θετικά στοιχεία. Εισαγωγικά αναφέρει ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ως την επικρατούσα θρησκεία, αλλά συγχρόνως προστατεύει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει τη Θρησκεία του. Τονίζεται πάντως ότι αν και γενικά η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα αυτό, μη-ορθόδοξες θρησκευτικές ομάδες μερικές φορές αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια ή νομικούς περιορισμούς στην άσκηση της λατρείας τους.

    Επισημαίνονται οι βελτιώσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στον τομέα του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών, ενώ υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση καθιέρωσε νόμο που επιτρέπει την καύση των νεκρών, όπως και ότι επικύρωσε νόμο που καταργεί την υποχρέωση έκδοσης άδειας από τους κατά τόπους Επισκόπους για την ίδρυση τόπων λατρείας άλλων θρησκειών ή δογμάτων.

    Η έκθεση, η οποία υποβάλλεται στο Κογκρέσο βάσει σχετικού αμερικανικού νόμου, αναφέρει ότι η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ θρησκειών στην ελληνική κοινωνία συνέβαλε στην επικράτηση της θρησκευτικής ελευθερίας, μολονότι μη-ορθόδοξοι Έλληνες παραπονούνται ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή δεν θεωρούνται αληθινοί Έλληνες, όταν αποκαλύπτουν τη θρησκευτική τους προτίμηση.

    Στην φετινή έκθεση όπως και στην περσινή γίνεται η διάκριση μεταξύ της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης, που εμπίπτει στο ειδικό καθεστώς που τέθηκε από τη Συνθήκη της Λοζάνης και η οποία απολαμβάνει ειδικά προνόμια και στους μουσουλμάνους μετανάστες που κατοικούν κυρίως στην Αθήνα. H έκθεση αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χωριστά οι δύο ομόθρησκες, αλλά διαφοροποιημένες κοινωνικά ομάδες και στις βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, όπως στην κυβερνητική απόφαση του Απριλίου 2006 να χωροθετηθεί η κατασκευή Τζαμιού στο κέντρο της Αθήνας για τους 200 με 300 χιλιάδες μετανάστες μουσουλμάνους που υπολογίζεται ότι διαβιούν στην περιοχή της πρωτεύουσας.

    Οι εκπρόσωποι των περισσότερων θρησκευτικών ομάδων ανέφεραν ότι τα μέλη τους δεν υφίστανται διακριτική μεταχείριση από το ελληνικό κράτος, επεσήμαναν ωστόσο δυσκολίες στις επαφές τους με τις αρχές σε διάφορα διοικητικής φύσεως θέματα και σημείωσαν ότι τα προνόμια που παρέχονται στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία δεν επεκτείνονται και στις άλλες αναγνωρισμένες θρησκείες. Μη-ορθόδοξοι πολίτες, όπως οι Μουσουλμάνοι, ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην επαγγελματική τους ανέλιξη και ότι το ποσοστό των Μουσουλμάνων στη δημόσια διοίκηση είναι δυσανάλογα μικρότερο του πληθυσμού τους.

    Η φετινή έκθεση είναι επίσης ιδιαίτερα θετική για την αντιμετώπιση της ιουδαϊκής κοινότητας στη χώρα μας. Όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν αναφορές για αντισημιτικά άρθρα ή σκίτσα στα ΜΜΕ, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπήρξαν επίσης βανδαλισμοί εβραϊκών μνημείων ή νεκροταφείων. Οι μόνες ενδείξεις αντισημιτισμού που καταγράφονται είναι κάποια αντισημιτικά συνθήματα σε μεγάλες λεωφόρους, τα οποία προέρχονται από ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η "Χρυσή Αυγή", κατά της οποίας ασκήθηκε δίωξη τον Φεβρουάριο του 2006 για φθορά δημόσιας περιουσίας και για αντισημιτικές ενέργειες. Γίνεται αναφορά στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος και στην, για πρώτη φορά από την ίδρυση του Ισραήλ, επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Ελλάδα. Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας μοίρασε εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία, με την ιστορία του Ολοκαυτώματος, ενώ οι δάσκαλοι το 2005 παρακολούθησαν διάφορα σεμινάρια για το Ολοκαύτωμα.

    Απογοήτευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μη λειτουργία της Χάλκης

    Απογοήτευση εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το γεγονός ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγκάζονται να επανέρχονται διαρκώς στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο αρμόδιος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, πρέσβης Τζον Χάνφορντ, μίλησε για την προσωπική του απογοήτευση στην διάρκεια ενημέρωσης που ακολούθησε την δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει σημειωθεί πρόοδος στα θέματα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και ειδικότερα στο θέμα της Χάλκης, ο κ. Χάνφορντ ανέφερε ότι ο ίδιος και άλλοι Αμερικανοί διπλωμάτες πραγματοποίησαν συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές γι' αυτό το θέμα και ότι αισθάνεται απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου, ενώ πιστεύει ότι η Θεολογική Σχολή είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει εντός ημερών. Επισήμανε με έμφαση ότι υπάρχουν άτομα που την φροντίζουν και γρήγορα φοιτητές και καθηγητές θα μπορούσαν να πάρουν τις θέσεις τους, αλλά η κατάσταση παραμένει ως έχει και "είμαστε απογοητευμένοι που συνεχίζεται αυτό".

    Επεσήμανε επίσης ότι ο περιορισμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου μόνο στους Τούρκους πολίτες, δεδομένου του ολιγάριθμου ελληνορθόδοξου πληθυσμού, που αριθμεί 2.500 άτομα, συνεχίζει να θέτει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο εγείρει η αμερικανική κυβέρνηση. Τέλος, ερωτηθείς για τις κατασχέσεις περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το τουρκικό κράτος, ανέφερε ότι είναι και αυτό μεταξύ των θεμάτων που εγείρει.

    Αυστηρή για την Τουρκία και η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Αυστηρή για την Τουρκία είναι και φέτος η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, η οποία επαναλαμβάνει σε γενικές γραμμές τις επισημάνσεις προηγούμενων ετών.

    Όπως αναφέρεται εισαγωγικά, το Σύνταγμα της Τουρκίας κατοχυρώνει τις θρησκευτικές ελευθερίες και η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές σέβεται αυτά τα δικαιώματα, ωστόσο θέτει κάποιους περιορισμούς σε μουσουλμανικές και μη μουσουλμανικές θρησκευτικές ομάδες και στην ελευθερία της έκφρασης σε μουσουλμάνους που εργάζονται στις δημόσιες υπηρεσίες και σε υπαγόμενα στο κράτος ιδρύματα, όπως τα πανεπιστήμια.

    Αναφερόμενη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η έκθεση γράφει ότι η τουρκική υπηρεσία για τον έλεγχο των Βακουφίων καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των μη μουσουλμανικών ομάδων και των εκκλησιών, μοναστηριών, συναγωγών και άλλων θρησκευτικών χώρων λατρείας. Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία αναγνωρίζει 161 μειονοτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων 70 της ελληνορθόδοξης κοινότητας. Το τουρκικό κράτος κατάσχεσε μέρος της περιουσίας των θρησκευτικών ομάδων, ιδίως των Ελλήνων και των Αρμενίων, ειδικότερα για ακίνητα που πέρασαν στην περιουσία της ελληνορθόδοξης κοινότητας μετά το 1936.

    Σημειώνεται ότι η αναγνώριση του καθεστώτος της μειονότητας δεν επεκτείνεται και στα θρησκευτικά όργανα των μειονοτήτων, καθώς ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ούτε το Αρμενικό Πατριαρχείο κατόρθωσαν να κατοχυρώσουν το νομικό τους καθεστώς. Ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι επεσήμαναν πολλές φορές δημόσια ότι η χρήση του όρου "Οικουμενικό" σε ότι αφορά το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Υπογραμμίζεται επίσης οτι οι τουρκικές αρχές συνέχισαν να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των Ελληνορθόδοξων Εκκλησιών, αλλά τις περισσότερες φορές δεν παρενέβησαν στις δραστηριότητές τους.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως μόνο Τούρκοι πολίτες μπορούν να αποτελέσουν μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να συμμετέχουν στην εκλογή του Πατριάρχη. Στις εκλογές ωστόσο του 2004 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όρισε 6 μη Τούρκους πολίτες μέλη της Ιεράς Συνόδου, για πρώτη φορά στη 80ετή ιστορία του τουρκικού κράτους. Το γεγονός ορισμού μη Τούρκων πολιτών ως μέλη της Ιεράς Συνόδου κρίνεται αναγκαίο από την Ελληνορθόδοξη κοινότητα για την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Τονίζεται πάντως ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνέχισε και τον περασμένο χρόνο τον αγώνα του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία έκλεισε το 1971, όταν η κυβέρνηση κρατικοποίησε όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Αναφέρεται ότι συνεχίσθηκε και τον περασμένο χρόνο ο οξύς διάλογος για τον καθορισμό του όρου "κοσμικότητα" στην Τουρκία, για τον ενδεδειγμένο ρόλο της θρησκείας στην κοινωνία και για την δυνητική επιρροή μιας μικρής μειονότητας ισλαμιστών στη χώρα. Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί αντιμετωπίζουν περιορισμούς και ευκαιριακές επιθέσεις για δήθεν προσηλυτισμό ή παράνομες συγκεντρώσεις. Μέλη των θρησκευτικών μειονοτήτων υποστήριξαν ότι συναντούν εμπόδια στη σταδιοδρομία τους στον δημόσιο τομέα. Χριστιανοί, αλλά και κάποιοι Μουσουλμάνοι δήλωσαν ότι αντιμετωπίζονται με δυσπιστία και καχυποψία, ενώ τα ακραία εξτρεμιστικά ισλαμικά στοιχεία συνέχισαν να εκφράζουν τα αντισημιτικά τους αισθήματα. Επιπλέον τα άτομα που θέλησαν να ασπασθούν μία άλλη από το Ισλάμ θρησκεία αντιμετώπισαν την κοινωνική παρενόχληση και βία από συγγενείς και γείτονες.

    Επισημαίνεται τέλος ότι η αμερικανική κυβέρνηση συζητά συχνά τα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών με την τουρκική κυβέρνηση μέσα στο γενικότερο πλαίσιο προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 September 2006 - 10:30:30 UTC