Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου για την οικονομία
  • [02] Στην τελική ευθεία το έργο Μαλιακός-Κλειδί
  • [03] Συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

  • [01] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου για την οικονομία

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, συνέχισε και σήμερα τις επαφές του με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Από τις 10.00 το πρωί, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ), του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Το απόγευμα, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, Μοχάμετ Ναχαβαντιάν.

    Στις σημερινές συναντήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νϊκος Αθανασάκης.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση με τους βιομηχάνους τόνισε την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ασκεί αυστηρή κριτική καθώς πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης είναι μονομερείς και δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και γιατί η κυβέρνηση έχει μια παλαιοκομματική πελατειακή λογική, είπε ο Νίκος Αθανασάκης.

    Σύμφωνα με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η οικονομία θα πληρώνει επί πολύ την "δήθεν απογραφή" και πρόσθεσε ότι δεν " έχει γίνει πραγματική δημοσιονομική εξυγίανση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγκράτηση δαπανών και η μείωση του ελλείμματος, είναι κυρίως σε βάρος των δημοσίων επενδύσεων".

    Σε σχέση με το φορολογικό, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην επιβάρυνση της μέσης ελληνικής οικογένειας από την πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε την απόλυτη απουσία πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ανέφερε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ενεργητικές πολιτικές, εστιασμένες στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, καθώς και για την ανασυγκρότηση περιοχών και κλάδων που φθίνουν, είπε ο κ. Αθανασάκης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόθεση του Κινήματος να διαφοροποιήσει τη φορολογία ανάμεσα στα κέρδη που επενδύονται, τα μη διανεμόμενα και τα μερίσματα, δηλαδή τα διανεμόμενα κέρδη. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αθανασάκης, απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα κατάρτισης και τόνισε πως οι μηχανισμοί κατάρτισης και τα κονδύλια πρέπει να περάσουν στον έλεγχο των κοινωνικών εταίρων.

    Σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε πως "πρέπει να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να μη γίνονται απλά για εισπρακτικούς λόγους".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην έντονη κριτική που έχει ασκήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση σε περιπτώσεις όπως η πρόσφατη πώληση της Εμπορικής, "για τη διαδικασία και τους όρους της πώλησης", καθώς και για άλλες πολιτικές που "η κυβέρνηση βαφτίζει μεταρρυθμίσεις, όπως το Ασφαλιστικό των Τραπεζών, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ", είπε ο κ. Αθανασάκης.

    Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην ανάγκη για τολμηρές αλλαγές σε πολλούς τομείς, αλλά μέσα από διάλογο, συναίνεση και κοινωνική ευαισθησία και όχι με μονομερείς και αυταρχικές ενέργειες, είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασάκης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την ανάγκη οικοδόμησης του νέου ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου με "αναβάθμιση των παραδοσιακών τομέων της οικονομίας μας και δημιουργία νέων συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε τομείς, εστιάζοντας στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και τονίζοντας ότι δε μπορεί η λύση να είναι η «επένδυση» στη φθηνή εργασία".

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, να συμβάλλει ο επιχειρηματικός κόσμος σε μια ανοδική πορεία και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το περιβάλλον.

    "Στη συνάντηση με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επιπροσθέτως στην αυστηρή κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για την εγκατάλειψη της περιφέρειας και στην ανακοπή της αναπτυξιακής δυναμικής, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στις δημόσιες επενδύσεις, καθώς και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Γβ ΚΠΣ", είπε ο κ. Αθανασάκης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε ο κ. Αθανασάκης, "επεσήμανε την απουσία πρωτοβουλιών της κυβέρνησης απέναντι στο κλείσιμο εργοστασίων και στις μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας στη βόρεια Ελλάδα, επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ενεργητικές πολιτικές και για την ανασυγκρότηση περιοχών και κλάδων που φθίνουν και τόνισε πως το νέο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να φέρει έντονα την αναπτυξιακή ταυτότητα της περιφέρειας".

    Δηλώσεις προέδρου ΣΕΒ

    "Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας για όλες τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία και εκφράσαμε πάλι την ευχή το βήμα της ΔΕΘ να μην ειναι βήμα προεκλογικού ανταγωνισμού, αλλά αφορμή ουσιαστικού διαλόγου για τον σχεδιασμό του μέλλοντός μας», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Δασκολόπουλος, μεά τη συνάντηση που είχε ο κ.Παπανδρέου με την ηγεσία του ΣΕΒ.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε πως «οι αναγκαίες αλλαγές στην Παιδεία, το Ασφαλιστικό, το Σύνταγμα, την οικονομία, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, απαιτούν συναίνεση και συννενόηση από όλο το πολιτικό σύστημα και πάνω απβ όλα απο την ιδια την κοινωνία».

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ πρόσθεσε ότι «η δικιά μας θέση είναι ότι ισχυρή οικονομία σημαίνει ασφαλής κοινωνία και γιβ αυτό η προώθηση των αναγκαίων αλλαγών είναι και η πιό ουσιαστική κοινωνική παροχή. Αυτές οι αλλαγές σημαίνουν περισσότερα χρήματα και καλύτερη κοινωνική προστασία για τον κάθε πολίτη».

    Ο Δ. Δασκαλόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι τόσο στην διάρκεια της συζήτησης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσο και σε δηλώσεις που υπάρχουν απο την αξιωματική αντιπολίτευση «μιλάνε ότι δεν είναι δίλημμα οι μεταρρυθμίσεις, είναι αναγκαίες».

    Ερωτώμενος δε για το πως κρίνει ο ΣΕΒ τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ο Δ. Δασκαλόπουλος είπε ότι «είναι αναγκαίες οι αλλαγές στην Παιδεία, στο Σύνταγμα (και) στο Ασφαλιστικό» και πρόσθεσε ότι «είναι προς την σωστή κατεύθυνση, χρειαζόμαστε ταχύτερο βήμα σε αυτόν τον δρόμο».

    Συνάντηση με την ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος

    Με την ηγεσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, υπό τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γιώργο Μυλωνά, είχε συνάντηση μιας ώρας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των επαφών που έχει ενόψει της ΔΕΘ.

    Ο Γ. Μυλωνάς ερωτηθείς για τα αναγραφέντα περί διαφθοράς που φέρεται να συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δήλωσε πως είπε τις θέσεις του στον Κ. Καραμανλή, αλλά πρόσθεσε ότι δεν ακούστηκε κάτι από αυτά που αναφέρονται σήμερα στα δημοσιεύματα.

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ερωτηθείς για την πρόταση που διετύπωσε για τη διεύρυνση του καθεστώτος μαθητείας άνευ αμοιβής σε επιχειρήσεις, δήλωσε πως πρότεινε να διευρυνθεί το καθεστώς μαθητείας σε πτυχιούχους των ΤΕΙ, να προσλαμβάνονται σε επιχειρήσεις, να μην πληρώνονται αλλά να είναι ασφαλισμένοι.

    Ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε πως ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε την πρόταση αυτή και εκτίμησε πως "κατά την γνώμη μου το είδε θετικά".

    Σχόλιο Νίκου Αθανασάκη

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης ερωτηθείς για την ανωτέρω δήλωση του κ. Μυλωνά τόνισε:

    "Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις του για το θέμα αυτό. Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν μιλά για ανασφάλιστη εργασία και με την ευκαιρία αυτή να τονίσω ξανά προς τη κυβέρνηση ότι καλά θα κάνει να πάψει να συκοφαντεί και να διαστρεβλώνει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά στη μαθητεία, αυτή έχει συγκεκριμένους κανόνες και πρέπει να οδηγεί στην απόκτηση προσόντων και στη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας".

    [02] Στην τελική ευθεία το έργο Μαλιακός-Κλειδί

    Το "ξεμπλοκάρισμα" από δικαστικές διαμάχες, του διαγωνισμού για το σημαντικό οδικό έργο Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Το τμήμα αυτό αποτελεί ένα βασικό κομμάτι του ΠΑΘΕ και είναι ένα από τα μεγάλα έργα με σύμβαση παραχώρησης που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Δρόμοι Ανάπτυξης».

    Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Η σύμβαση παραχώρησης, αν όλα πάνε καλά, θα υπογραφεί μέσα στο 2006 και η κατασκευή του έργου θα διαρκέσει 4,5 χρόνια. Πρόκειται για 230 χλμ αυτοκινητοδρόμου, με 23,5 χλμ σήραγγες, κυρίως στην περιοχή των Τεμπών, μεγάλες γέφυρες και ανισόπεδους κόμβους. Το έργο θα κατασκευασθεί από κοινού από τους δύο ομίλους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, καθώς υπήρξε συμφωνία μεταξύ τους να συνεργασθούν στό έργο και να σταματήσουν τις προσφυγές. Προσωρινός ανάδοχος πάντως ανακηρύχθηκε η κοινοπραξία Aegean Motorway Group, η προσφορά της οποίας είχε κριθεί πιο συμφέρουσα στην πρώτη φάση του διαγωνισμού στις 17ης Ιουλίου 2005 και με αυτούς τους οικονομικούς όρους θα κατασκευασθεί του έργο. Οπως είπε ο κ. Σουφλιάς, τo έργο, στην κυριολεξία πέρασε από 40 κύματα. Όμως, εμείς -πρόσθεσε- επιμέναμε και αγωνιστήκαμε γιβ αυτό, γιατί πιστεύαμε ακράδαντα ότι ο διαγωνισμός που κάναμε ήταν απόλυτα διαφανής και σωστός και ότι έπρεπε να γίνει αποδεκτή η προσφορά του πρώτου ομίλου που ήταν με διαφορά η πλέον συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο.

    Ειδικότερα, οι εξελίξεις που μεσολάβησαν όπως είπε ο υπουργός, ήταν οι εξής:

    1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το τελευταίο της έγγραφο στις 11 Αυγούστου 2006 δεν επαναλαμβάνει την πάγια (στα προηγούμενα έγγραφά της) απαίτηση να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού, και αφήνει στο υπουργείο να κρίνει το τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Ζητά κάποιες τελευταίες διευκρινήσεις τις οποίες θα στείλουμε εντός της ερχόμενης εβδομάδας και είμαστε βέβαιοι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα δώσει άλλη συνέχεια στο θέμα και θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Πολύ περισσότερο αφού υπάρχει και η εξής εξέλιξη :

    2. Μετά το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δύο όμιλοι μας ενημέρωσαν για την απόφασή τους να παραιτηθούν από κάθε ένδικο μέσο, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την ορθότητα των διαδικασιών του διαγωνισμού και την εγκυρότητά του και, αφήνοντας στην άκρη τις αβάσιμες αιτιάσεις, ζήτησαν να συνεργαστούν για να κατασκευάσουν από κοινού το έργο. Η κατασκευή του έργου θα γίνει βεβαίως με πιστή τήρηση των όρων του διαγωνισμού και της οικονομικής προσφοράς του πρώτου διαγωνιζόμενου, που επαναλαμβάνω είναι συμφερότερη για το Δημόσιο με μεγάλη διαφορά. Αυτή είναι μία πολύ θετική εξέλιξη απολύτως νόμιμη και θεμιτή η οποία απελευθερώνει το δρόμο εκτέλεσης του έργου.

    Πρέπει να υπογραμμίσω, σημείωσε ο κ Σουφλιάς, ότι προβλέπεται στο νόμο και στα τεύχη του διαγωνισμού και έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα σε όλους τους διαγωνισμούς των παραχωρήσεων, η δυνατότητα μεταβολής των μελών των κοινοπραξιών (με την προσχώρηση κάποιων μελών και την αποχώρηση άλλων). Η αποδοχή αυτών των διαφοροποιήσεων τελεί πάντοτε υπό την έγκριση του υπουργείου που εγκρίνει τη μεταβολή, μόνο και εφόσον διαπιστώνει ότι ο όμιλος που προκύπτει μετά τις μεταβολές είναι τουλάχιστον ισάξιος σε χρηματοοικονομικές και τεχνικές δυνατότητες.

    Στην προκείμενη περίπτωση, λοιπόν, η συνεργασία των δύο ομίλων θα υλοποιηθεί με την προσχώρηση των μελών του δεύτερου στην κατάταξη ομίλου στο κοινοπρακτικό σχήμα του πρώτου. Είναι αυτονόητο ότι ο νέος όμιλος που προκύπτει μετά τη συνένωση είναι πολύ ισχυρότερος τεχνικά και χρηματοοικονομικά από τους αρχικούς και παρέχει περισσότερα εχέγγυα κατασκευής του έργου χωρίς προβλήματα.

    3. Ανακηρύξαμε προσωρινό ανάδοχο του έργου τον πρώτο όμιλο δηλαδή την Aegean Motorway Group, και θα εγκρίνουμε τη συμφωνία των δύο ομίλων. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξελίξεις, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με την απάντησή μας στα ερωτήματά της να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

    Το έργο πλέον ξεμπλοκάρεται από δικαστικές διαμάχες και πλέον προχωρούμε τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης και αν όλα πάνε καλά θα υπογράψουμε εντός του έτους, τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

    "Θέλω να υπογραμμίσω την τεράστια σπουδαιότητα αυτού του έργου. Το τμήμα Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας είναι ένα έργο ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας που ολοκληρώνει τον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας δηλαδή του ΠΑΘΕ και μάλιστα στα πιο δύσκολα σημεία του, στον Πλαταμώνα και τα Τέμπη με σήραγγες συνολικού μήκους 23 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα, η κατασκευή του έργου αυτού συνιστά μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα γίνουν στην χώρα μας τα επόμενα χρόνια, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ.

    Δημιουργούμε, λοιπόν, ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο υψηλών προδιαγραφών, για να γίνονται οι μετακινήσεις, πιο άνετα, πιο γρήγορα και κυρίως με πολύ μεγάλη ασφάλεια. Ειδικά τα τμήματα των Τεμπών και του Πλαταμώνα μέχρι τη Σκοτίνα, έχουν απαράδεκτες κυκλοφοριακές προδιαγραφές με αποτέλεσμα να έχουμε θρηνήσει εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες. Με το έργο αυτό, μπαίνει επιτέλους ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση".

    Βασικά στοιχεία του έργου

    Ο αυτοκινητόδρομος Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας έχει συνολικό μήκος 230 χλμ. Στις υποχρεώσεις της σύμβασης παραχώρησης περιλαμβάνονται:

    α) Η κατασκευή νέου αυτοκινητοδρόμου Τέμπη (Ευαγγελισμός) - Σκοτίνα, συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων, που στο μεγαλύτερο μέρος του θα αποτελείται από γέφυρες και σήραγγες. Το φονικό πέρασμα των Τεμπών μετατρέπεται επιτέλους σε σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο.

    Ο νέος αυτοκινητόδρομος Τέμπη (Ευαγγελισμός)-Σκοτίνα περιλαμβάνει:

    3 σήραγγες 2 χωριστών κλάδων μήκους 11,5 χιλιομέτρων ανά κλάδο και 23 χιλιομέτρων συνολικά, οι οποίες θα κατασκευαστούν στα Τέμπη και στον Πλαταμώνα.

    3 μεγάλες γέφυρες, μήκους 700, 500 και 200 μέτρων.

    2 ανισόπεδους κόμβους (Α/Κ), ένα στη Ραψάνη και ένα στον Πλαταμώνα.

    3 ανισόπεδους κόμβους στο τμήμα Κατερίνη - Κλειδί

    β) Η εκτέλεση επεμβάσεων βελτίωσης στα υφιστάμενα τμήματα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 205 χιλιομέτρων, από τις Ράχες Μαλιακού μέχρι το Κλειδί, ώστε ο αυτοκινητόδρομος να προσφέρει στους οδηγούς εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου.

    Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι εξής εργασίες:

    Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας, με επεμβάσεις στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά.

    Αντιολισθηρά οδοστρώματα - Ανακατασκευή οδοστρωμάτων, ασφαλτικών στρώσεων, δομικών χαρακτηριστικών και απορροής επιφανειακών υδάτων.

    Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας και κέντρα Λειτουργίας - Συντήρησης.

    Εργασίες Οδικής Ασφάλειας με ηλεκτροφωτισμό.

    Βελτίωση όλων των Ανισόπεδων Κόμβων.

    Επισκευή και Συντήρηση όλων των τεχνικών του Έργου και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

    γ) Στο υφιστάμενο τμήμα της εθνικής οδού από τα Τέμπη (Ευαγγελισμός) μέχρι Σκοτίνα, συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων που θα είναι σε χρήση μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος τίθεται σε απόλυτη προτεραιότητα και εντός 12 μηνών θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες:

    Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας με επεμβάσεις στα γεωμετρικά χαρακτηριστικά για ταχύτητα 120 χλμ/ώρα.

    Ανακατασκευή και Βελτίωση όλων των Ισόπεδων Κόμβων με φωτεινή σηματοδότηση και ηλεκτροφωτισμό.

    Αντιολισθηρά οδοστρώματα - Ανακατασκευή οδοστρωμάτων, ασφαλτικών στρώσεων, δομικών χαρακτηριστικών και απορροής επιφανειακών υδάτων.

    Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας.

    Ανακατασκευή με σύγχρονες προδιαγραφές της σήμανσης (οριζόντιας και κατακόρυφης).

    ? Επισκευή και Συντήρηση όλων των τεχνικών του Έργου και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

    δ) Ανάπτυξη Κέντρων Λειτουργίας και Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων και υποχρέωση της παραχωρησιούχου να διαθέσει κτίρια στέγασης της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας και το σχετικό εξοπλισμό.

    Προβλέπεται η κατασκευή έξι Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και πέντε Κέντρων Εκμετάλλευσης και Συντήρησης.

    Δήλωση Ν. Αθανασάκη

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά για το έργο «Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας», δήλωσε πως "το έργο αυτό, ένα μεγάλο πράγματι έργο, είχε προετοιμαστεί, είχε μελετηθεί και είχε δημοπρατηθεί ως συγχρηματοδούμενο έργο από τον Ιανουάριο του 2001 με διεθνή διαγωνισμό".

    [03] Συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

    Οι εξελίξεις στα θέματα που αφορούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν στο επίκεντρο των συνομιλίων που είχε σήμερα η Υπουργός των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη με τον αναπληρωτή του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μοχάμεντ Ναχαβαντιάν.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ακούσει αναλυτικά τις θέσεις της Τεχεράνης στο θέμα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Ελλάδα την 1η Σεπτεμβρίου.

    Η συζήτηση με τον ιρανό αξιωματούχο, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ήταν ουσιαστική και αφορούσε στην πρόταση της ΕΕ για την άρση του αδιεξόδου.

    Μετά τη συνάντηση ο Μ. Ναχαβαντιάν δηλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ιράν αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο την πρόταση που παρέχει κίνητρα στο Ιράν προκειμένου να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και την βλέπει ως βάση για την έναρξη διαπραγμάτευσης και συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

    "Αντί να δείχνουμε τόσο μεγάλη ευαισθησία στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και τις προθεσμίες, ας επικεντρωθούμε στην ουσία. Από μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση μπορεί να προκύψουν πολύ καλές προοπτικές. Το Ιράν είναι έτοιμο για άμεση έναρξη μιας συναινετικής συνεργασίας οπουδήποτεββ, δήλωσε ο Μ. Ναχαβαντιαν,τονίζοντας ότι οι συζητήσεις μπορούν να συμπεριλάβουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ο κ. Μ. Ναχαβαντιάν εξήρε το επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας -Ιράν και πρόσθεσε ότι στην συζήτηση με την κα Μπακογιάννη ανταλλάχθηκαν απόψεις και για περιφερειακά ζητήματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες.

    Συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Μοχάμεντ Ναχαβαντιάν

    Τις εξελίξεις σχετικώς με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κατάσταση στην Μέση Ανατολή συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και Αναπληρωτής Διαπραγματευτής για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν Μοχάμεντ Ναχαβαντιάν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος.

    Στην διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ναχαβαντιάν ανέλυσε τις θέσεις της Τεχεράνης γύρω από το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, όπως αυτές παρουσιάζονται στην σχετική ιρανική έκθεση - απάντηση στην πρόταση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας, με την οποία δίδονται στο Ιράν κίνητρα προκειμένου να αναστείλει το πρόγραμμα και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την διεθνή κοινότητα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νϊκος Αθανασάκης δήλωσε πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε στον ιρανό αξιωματούχο τις πρωτοβουλίες του - και ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - και τις επαφές του σε μια διαδικασία αναζήτησης διπλωματικής λύσης. Και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα - ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ο ιρανός Υπουργός των Εξωτερικών Μανουχέρ Μοτακί.

    Ο Νίκος Αθανασάκης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε στον ιρανό αξιωματούχο την ανάγκη να εξαντληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση ειρηνικής διπλωματικής λύσης στο πρόβλημα και επεσήμανε ότι σβ αυτή τη κατεύθυνση η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συνεχίσει τις προσπάθειές της.

    Η δράση της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Ο σεβασμός του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου και η εμπιστοσύνη στην αρχή ότι η διπλωματία είναι το μέσον επίλυσης των διαφορών, θα προσδιορίσουν τη δράση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.

    Στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας θα τεθούν στο Συμβούλιο μια σειρά ζητήματα μείζονος διεθνούς σημασίας όπως η κατάσταση στο Κόσοβο, το Μεσανατολικό και η κατάσταση στο Λίβανο, ενώ θα οργανωθεί επίσης μια συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις 20 Σεπτεμβρίου με θέμα τη συνεργασία του ΟΗΕ με περιφερειακούς οργανισμούς για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

    Στο κτίριο του ΟΗΕ θα λειτουργήσει επίσης έκθεση "Ελαίας Εγκώμιο" την οποία θα εγκαινιάσει στις 19 Σεπτεμβρίου ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Βουλγαράκης.

    Την έκθεση έχει οργανώσει το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

    Η υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 15 Σεπτεμβρίου και θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, στις 22.

    Θα επισκεφθεί την αμερικανική πρωτεύουσα στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου όπου και θα συναντηθεί με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Χάρντλεϊ και τον υπουργό Ενέργειας Σάμιουελ Μπόντμαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 August 2006 - 18:30:24 UTC