Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση καταναλωτών για τις τιμές της βενζίνης
  • [02] Επιστροφή αρχαίων αντικειμένων

  • [01] Ενημέρωση καταναλωτών για τις τιμές της βενζίνης

    Από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, οι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίζουν καθημερινά, μέσω των ΚΕΠ και του τηλεφωνικού αριθμού 1564, τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης σε περισσότερα από 4.300 πρατήρια καυσίμων, σε 47 Νομαρχίες της χώρας και θα έχουν ακόμη ένα εργαλείο, αυτό της έγκυρης πληροφόρησης, προκειμένου να επιλέγουν τις πιο οικονομικές τιμές, μειώνοντας το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου τους.

    Αυτό τόνισαν σήμερα το μεσημέρι σε κοινή συνέντευξή τους οι υπουργοί Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος, ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν στη δημιουργική και στενή συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων, αλλά και στη σημαντική προσφορά των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

    Οπως έκαναν γνωστό, οι πολίτες καθημερινά, αφού προηγουμένως οι υπηρεσίες των Νομαρχιών έχουν δώσει μέχρι τις 11 το πρωί τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, θα μπορούν να γνωρίζουν μέσω του αριθμού 1564, του διαδικτύου, της ιστοσελίδας των ΚΕΠ (e-kep.gov.gr) και επί τόπου στα ΚΕΠ, όλες τις τιμές στις περιοχές που τους ενδιαφέρουν.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Σιούφας αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων και στην ανταπόκριση 47 νομαρχών, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα και οι δύο Νομαρχίες, Αχαΐας και Ηρακλείου, που δεν συμφώνησαν με την πρωτοβουλία αυτή, θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Επίσης, ο κ. Σιούφας είπε ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη ίσως ενταχθούν στο μέλλον στο σύστημα, αλλά είναι δύσκολο λόγω των εξαιρετικώς πολλών πρατηρίων που διαθέτουν, ενώ πρόσθεσε ότι στις δύο αυτές περιοχές λειτουργεί ως ένα σημαντικό βαθμό ο ανταγωνισμός.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στάθηκε ιδιαιτέρως στη συνεργασία των δύο υπουργείων, λέγοντας ότι θα μπορούσε αυτή να αποτελέσει μία πιλοτική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης σε σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Αναφέρθηκε δε στη σημαντική αναβάθμιση των ΚΕΠ, που έχει επιτευχθεί από το 2004, αποδίδοντας τα εύσημα για αυτό στον υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Απόστολο Ανδρεουλάκο, ενώ ευχαρίστησε και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικά τον υφυπουργό Αναστάσιο Νεράτζη και το γενικό γραμματέα Νίκο Στεφάνου για τη δουλειά που έκαναν.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Απόστολος Ανδρεουλάκος ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς που έδωσαν την ευκαιρία στα ΚΕΠ να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους και τις δυνατότητές τους σε ένα ακόμη πεδίο.

    Πάντως, ο κ. Ανδρεουλάκος παρατήρησε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 8.000 πρατήρια καυσίμων όταν στη Γερμανία υπάρχουν μόνο 4.000, σημειώνοντας ότι στη χώρα μας υπάρχει υπερπληθώρα πρατηρίων.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αναστάσιος Νεράτζης, αφού αναφέρθηκε στην αρμονική συνεργασία των δύο υπουργείων, τόνισε ότι το σύστημα αυτό αξιοποίησε τις υπηρεσίες των Νομαρχιών και έδωσε καινούργιο περιεχόμενο στα ΚΕΠ.

    Επισήμανε ότι όσοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση παρατηρεί με απάθεια να ανεβαίνουν οι τιμές, λένε ψέματα και υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία του κ. Σιούφα ζητήθηκε η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το θέμα των καυσίμων και πως σε χρόνο ρεκόρ προχώρησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα των δύο υπουργείων που θα βοηθήσει τον καταναλωτή. Ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι η σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και πρόσθεσε ότι σε λίγα χρόνια το 20% της ενέργειας στην Ελλάδα δεν θα παράγεται από το πετρέλαιο.

    Τέλος, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι όταν ξεκίνησε το εγχείρημα, εντός του Ιουλίου, δεν ήταν τόσο αισιόδοξος για την κατάληξή του, απέδωσε τα εύσημα στις υπηρεσίες των δύο υπουργείων, ενώ επέκρινε στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για μεγάλη αύξηση των τιμών, λέγοντας ότι μέσα σε ένα χρόνο η τιμή της βενζίνης έπεσε πάνω από 1% όταν η αύξηση των διεθνών τιμών ήταν αρκετά μεγάλη και παρ' ότι μπήκε και ο φόρος κατανάλωσης.

    Τέλος, σε ερώτηση προς τον κ. Σιούφα για τον εντοπισμό αντλιών σε πρατήρια καυσίμων της Αθήνας που "κλέβουν" και τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο, ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι οι έλεγχοι είναι συστηματικοί και μακροχρόνιοι και θα έχουν οι παρανομούντες τη δημοσιότητα που τους πρέπει.

    [02] Επιστροφή αρχαίων αντικειμένων

    Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας φιλοξενούνται από το πρωί η ενεπίγραφη Βοιωτική Στήλη και το ανάγλυφο της Θάσου που έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα από το Μουσείο Γκετί του Λος Άντζελες. Τις δύο αρχαιότητες παρουσίασε σήμερα σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις με το Μουσείο Γκετί συνεχίζονται για το Χρυσό Μακεδονικό Στεφάνι και την Αρχαϊκή Κόρη, ενώ στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Μουσείου Γκετί θα έρθει στην Αθήνα για τη συνέχεια των συνομιλιών.

    Ο κ. Βουλγαράκης επεσήμανε ότι "η άνευ ουδενός ανταλλάγματος επιστροφή των δύο αρχαίων αντικειμένων ήταν μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του Μουσείου Γκετί και του διευθυντή κ. Μάικλ Μπραντ που εντάσσεται στο πλαίσιο συνομιλιών για την επιστροφή και των τεσσάρων συνολικά αρχαιοτήτων που διεκδικούσε η χώρα μας εδώ και μία δεκαετία".

    Οι δύο αρχαιότητες, αφού εκτεθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, η μεν Βοιωτική Στήλη στο Μουσείο της Θήβας και το ανάγλυφο της Θάσου στο Μουσείο της Θάσου.

    Ο κ. Βουλγαράκης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συσταθεί Διεύθυνση στο υπουργείο Πολιτισμού που θα καταγράψει το σύνολο των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί ή φύγει με παράνομες διαδικασίες από τη χώρα μας και στη συνέχεια θα τις διεκδικήσει είτε με νομικό τρόπο είτε εξωδίκως. "Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σαφέστατη πολιτική διεκδίκησης", τόνισε ο Γιώργος Βουλγαράκης. Διευκρίνισε ότι η χώρα μας θα διεκδικήσει από ξένα μουσεία και συλλέκτες κάθε ελληνικό αρχαίο αντικείμενο για το οποίο υπάρχουν στοιχεία ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης.

    Σχετικά με την επιστροφή του πρώτου θραύσματος από το μνημείο του Παρθενώνα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα από την πόλη της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, ο κ. Βουλγαράκης είπε: "Ως κίνηση καλής θέλησης θα δώσουμε στο μουσείο της Χαϊδελβέργης μία κεφαλή ρωμαϊκών χρόνων. Πρέπει όμως να υπογραμμίσω ότι ο Παρθενώνας είναι ένα παγκόσμιο μνημείο και ένα γραμμάριο από το μνημείο του Παρθενώνα ισοδυναμεί με χιλιάδες χρόνια παγκόσμιας ιστορίας".

    Θραύσματα από το μνημείο υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

    Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι για την τοποθέτηση των δύο αρχαίων αντικειμένων από το μουσείο Ζαν Πολ Γκετί του Λος Άντζελες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας εργάστηκε ο σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 August 2006 - 16:30:24 UTC