Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευχαριστήρια επιστολή του Ρώσου πρέσβη στον πρωθυπουργό
  • [02] Μηνύμα Παπούλια στην Τουρκία

  • [01] Ευχαριστήρια επιστολή του Ρώσου πρέσβη στον πρωθυπουργό

    Ευχαριστήρια επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τη μεταφορά Ρώσων πολιτών από τη Βηρυτό στην Κύπρο με ελληνικά πλοία, απέστειλε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Βντόβιν.

    Στην επιστολή του ο Ρώσος πρέσβης εκφράζει "την ειλικρινή ευγνωμοσύνη" της χώρας του για τον αποτελεσματικό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόσφατη ανθρωπιστική επιχείρηση και σημειώνει ότι περισσότεροι από 250 Ρώσοι πολίτες αισθάνθηκαν την ελληνική ανθρωπιστική δέσμευση και την βαθιά αλληλεγγύη των ναυτικών της Ελλάδας.

    Η επιστολή του Ρώσου πρέσβη, η οποία απεστάλη κατόπιν εντολών από τη Μόσχα, αναφέρει ακόμη ότι "ο καλός φίλος στην ανάγκη φαίνεται".

    Επίσης, ο κ. Βντόβιν ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

    Μηνύματα Κ.Καραμανλή και Γ.Παπανδρέου

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που γιόρτασε τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία της Τήνου σε δηλώσεις που έκανε, αναφέρθηκε στο δράμα του Λιβάνου.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "η σημερινή (σ.σ. χθες ) γιορτή στέλνει μηνύματα αγάπης και ελπίδας και υπαγορεύει σε όλους την ανάγκη διαρκούς προσήλωσης και έμπρακτης απόδειξης της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης προς όσους την έχουν ανάγκη".

    Τα μηνύματα αυτά, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, είναι φέτος περισσότερο από ποτέ επίκαιρα, καθώς στο Λίβανο συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.Και συμπλήρωσε: "Στο δράμα αυτό πρέπει άμεσα να δοθεί τέλος και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου που παρακολούθησε τη δοξολογία στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή,στην Πάρο, τόνισε ότι ο νους όλων αυτές τις ημέρες πηγαίνει στο Λίβανο, όπου μπορεί τα όπλα να έχουν σιγήσει, αλλά ο δρόμος για την ειρήνη είναι μακρύς. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Παπανδρέου, μπορεί και πρέπει να είναι φάρος προάσπισης αυτών των αξιών σε διεθνές επίπεδο. Μπορεί και πρέπει, πρόσθεσε, η Ελλάδα να είναι φάρος στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων για μια κοινωνία που φωτίζεται από τις αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι "για όλα αυτά δουλεύουμε και παλεύουμε".

    Συνεργασία Καραμανλή-Σιούφα

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα έχει αύριο το πρωί συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

    [02] Μηνύμα Παπούλια στην Τουρκία

    Η αυθεντικότητα της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι αδιαπραγμάτευτη, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία. Ο κ. Παπούλιας συνεόρτασε στην ορεινή Αγιάσο της Λέσβου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά και τα 200 χρόνια από τα εγκαίνια του σημερινού, τρίτου ναού του Προσκυνήματος της Θεομήτορος, στο θρησκευτικό αυτό κέντρο του νησιού.

    "Η αυθεντικότητα της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ είναι ακατανόητη η επιμονή της τουρκικής διοίκησης να μην το αναγνωρίζει", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο επίσημο γεύμα μετά τη Θεία Λειτουργία.

    Εκτός όμως από την αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου και της νομικής προσωπικότητάς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε και θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και αποκατάστασης των περιουσιακών και άλλων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Πόλης.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπούλια, τα παραπάνω "ανήκουν στις συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως αυτές καθορίζονται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο αρχών και αξιών. Είναι καιρός πλέον η τουρκική ηγεσία να αποδείξει εμπράκτως την ειλικρίνεια της βούλησής της να πορευθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αλλωστε, κατέληξε, η Τουρκία έχει με δική της απόφαση και υπογραφή, δεσμευθεί να πληροί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αξίες της ΕΕ".

    Στην πρόποσή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης "απάντησε" στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Η ηλιόλουστος θάλασσα του Αιγαίου παραμένει δια τινάς ή χρησιμοποιείται υπ`αυτών ως μήλος έριδος, ενώ αντιθέτως δέον να αναδεικνύεται και να προβάλλεται ως ο ενωτικός δεσμός των λαών, των οποίων αι ακταί διαβρέχονται υπό των υδάτων του αρχιπελάγους τούτου".

    Και συνέχισε: "Ημείς οι σύγχρονοι Αιγαιώται, έχομεν ιστορικήν ευθύνην και χρέος να συνεχίσωμεν την ειρηνικήν και δημιουργικήν συνύπαρξιν, υπερβαίνοντες μεγαλοψύχως και εν πνεύματι αγαθής συνεργασίας και αγάπης παν το αναφυόμενον εμπόδιον ή αμφισβήτησιν, προς κοινόν όφελος των λαών μας, μάλιστα του ελληνικού και του τουρκικού.

    Διατί να μην βλέπωμεν τα όσα συντριπτικώς περισσότερα δύνανται να μας ενώσουν και να αμβλυωπώμεν εμμένοντες εις όσα ολίγα μας ορίζουν την ετερότητα της ταυτότητος;".

    Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέληξε την πρόποσήν του απευθύνοντας "πατρικήν έκκλησην προς τους γείτονας λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδος, να πράξωμεν παν το δυνατόν και δίκαιον, ώστε η θάλασσα του Αιγαίου να παραμείνει άχρι συντελείας αιώνων θάλασσα ειρήνης και ενότητας προς κοινόν όφελος των δύο λαών μας".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο στην προσφώνησή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον "παραλογισμό των ημερών".

    "Ο θάνατος αμάχων στη Μέση Ανατολή -είπε στο Προσκύνημα- που δεν χωράει στον ανθρώπινο νου, μας καλεί να αναρωτηθούμε για το ουσιαστικό περιεχόμενο της προόδου της ανθρωπότητας και την εξέλιξη του πολιτισμού μας. Προχωράμε μπροστά ή πηγαίνουμε πίσω; Οδηγούμαστε ψηλότερα ή χαμηλότερα;".

    Ενώ στην προσφώνησή του τόνισε πως "η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις μητέρες του κόσμου που δοκιμάζονται. Στις μητέρες που αναζητούν, μάταια, ειρήνη, δικαιοσύνη, ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους. Η σκέψη μας βρίσκεται κοντά στις μητέρες του Λιβάνου, που υπέμειναν και υπομένουν τις συνέπειες ενός σκληρού πολέμου, του πολέμου που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και φέρνει τη διεθνή κοινότητα προ των ευθυνών της. Οι εικόνες των νεκρών παιδιών και των μανάδων τους που σπαράζουν, ακυρώνουν οποιαδήποτε ηθική νομιμοποίηση αυτής της βίας.

    Σήμερα που η περιοχή της Μέσης Ανατολής δοκιμάζεται είναι ανάγκη η διεθνής κοινότητα να θυμηθεί τις αξίες εκείνες που έδωσαν το έναυσμα για την προσπάθεια οικοδόμησης ενός κόσμου ειρήνης και δικαιοσύνης. Η προσπάθεια αυτή παραμένει ατελής και αφορά, πιστεύω, προσωπικά κάθε σκεπτόμενο πολίτη".

    Την παραμονή του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέβηκε στην κορυφή του όρους Ολυμπος της Λέσβου και από εκεί, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, μίλησε με εθελοντές δασοπυροσβέστες, προσκόπους και άλλους εθελοντές. "Ανακηρύξαμεν εγωπαθώς και βαρέως αμαρτάνοντες, τον εαυτόν μας ως κύριο και ιδιοκτήτην της φύσεως, ενώ δεν είμεθα ειμή μόνον πρόσκαιροι διαχειρισταί αυτής. Ληστρική εκμετάλλευσις φυσικών πόρων, απερίσκεπτος εξάντλησις ενεργειακών αποθεμάτων, ρύπανσις των υδάτων, μόλυνσις της ατμόσφαιρας, καταστροφή βιοτόπων και εξαφάνισις σπανίων ειδών του φυτικού και ζωικού βασιλείου: ιδού τίνι τρόπον υβρίζομεν το πανάγιον όνομα του δημιουργού και υπονομεύομεν, ως μη ώφελε, τη ζωήν των μελλουσών γενεών. Είναι ανάγκη ο άνθρωπος να επανεκτιμήσει και να αλλάξει άρδην την συμπεριφοράν του έναντι του Δημιουργού και της Δημιουργίας", κατέληξε ο Πατριάρχης, συγχαίροντας τους συγκεντρωμένους για την ευαισθησία τους στην κατεύθυνση της προστασίας περιβάλλοντος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 August 2006 - 14:30:18 UTC