Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Β.Πολύδωρα για πορειες στην Αθήνα
  • [02] Συμπόσιο για την "Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας"

  • [01] Επιστολή Β.Πολύδωρα για πορειες στην Αθήνα

    Επιστολή απέστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας σε πολιτικά κόμματα, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Δήμαρχο Αθηναίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, καθώς και τους υποψήφιους δημάρχους Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη, Κώστα Σκανδαλίδη, Σπύρο Χαλβατζή και Αλέξανδρο Τσίπρα για το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία προσκαλεί τους φορείς σε ευρεία σύσκεψη για τη συζήτηση του θέματος, τον επόμενο Σεπτέμβριο.

    Το αποτέλεσμα των διαδηλώσεων, επισημαίνεται από τον κ.Πολύδωρα, είναι η έντονη δυσλειτουργία στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Αθήνας, λόγω του κυκλοφοριακού χάους που προκαλούν. «Έμφραγμα» στο κέντρο της πρωτεύουσας χαρακτηρίζει ο υπουργός τις κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, εις βάρος του συνόλου. Αναφέρει πως αν και το δικαίωμα των πολιτών στην έκφραση της διαμαρτυρίας πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστό, το ίδιο ισχύει και για το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κίνηση, και άσκηση ειρηνικών δραστηριοτήτων. Πρόταση του υπουργείου που πρόκειται να συζητηθεί στην επικείμενη σύσκεψη είναι να πραγματοποιούνται οι μικρές διαδηλώσεις και πορείες σε μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην κλείνει όλος ο δρόμος.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ.Πολύδωρα έχει ως εξής:

    «Από μακρού χρόνου η πρωτεύουσα και οι κάτοικοί της ταλανίζονται από συχνές, σχεδόν καθημερινές, διαδηλώσεις μικρού ή μεγάλου αριθμού ατόμων. Αποτέλεσμα των διαδηλώσεων αυτών (συγκεντρώσεων και πορειών) είναι η έντονη δυσλειτουργία στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Και τούτο διότι το σύνηθες είναι να καταλαμβάνεται ολόκληρο το πλάτος του οδοστρώματος, να διακόπτεται η κυκλοφορία και να προκαλείται κομφούζιο και «έμφραγμα» στην κυκλοφορία και κίνηση πεζών και οχημάτων, όχι μόνον στο κέντρο της πόλεως αλλά και έξω από αυτό.

    Εύλογο τυγχάνει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί οξύτατα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης, στην οικονομική και κοινωνική ζωή της και στους πολίτες ατομικά, εφόσον παρεμποδίζονται στην ελεύθερη κίνηση και κυκλοφορία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της διαμαρτυρίας του πολίτη καθώς και του να συναθροίζεται και να διαδηλώνει ασφαλώς είναι και πρέπει να είναι σεβαστό. Εξίσου όμως σεβαστό πρέπει να είναι και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να κινείται ελεύθερα και να μην παρεμποδίζεται στην ελεύθερη άσκηση των ειρηνικών δραστηριοτήτων του. Να μην παρακωλύεται στην καθημερινότητα του.

    Η κοινωνία της Αθήνας καθώς και οι επισκέπτες της έχουν κουραστεί και υποφέρει πολύ από την κατάσταση αυτή. Μας περιέρχονται όλο και περισσότερα μηνύματα διαμαρτυρίας για αυτή την εικόνα της σε ακινησία πόλεως. Έχω λάβει σχετικές επιστολές από τους Εμπορικούς Συλλόγους Αθηνών και από εκατοντάδες πολιτών. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών κ. Νικήτας Κακλαμάνης ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των πολιτών για θεραπεία της κατάστασης κατέστησε ήδη το ζήτημα αυτό ένα από τα θέματα του προεκλογικού διαλόγου. Βουλευτές εκφράζουν, με ερωτήσεις στην Βουλή, έντονα την δυσφορία τους στην κινητοποίηση μικρών ομάδων που δημιουργούν «έμφραγμα» στο κέντρο της πρωτεύουσας. Άρθρα επωνύμων δημοσιογράφων καυτηριάζουν αυτή την τόσο προβληματική κατάσταση της καθημερινότητάς μας. Η κοινωνία των πολιτών αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

    Η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. Το Υ.Δ.Τ. δεν μπορεί να παραμένει απλός παρατηρητής. Έχει την υποχρέωση να μεριμνά για το σύνολο των πολιτών που θέλουν η οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα να πραγματοποιείται ομαλά και ακώλυτα.

    Ήδη, με συνέντευξή μου στις 26/6/2006 είχα προβεί σε δημόσια πρόταση-πρόσκληση σε όλους τους φορείς, στα κόμματα, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να εξετάσουν το θέμα να μην κλείνουν οι δρόμοι, να μην διακόπτεται η κυκλοφορία από μια μικρή διαδήλωση, να μην ταλαιπωρείται η πόλη και οι πολίτες. Είχα ζητήσει τότε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

    Μέσα στο πνεύμα αυτό προτίθεμαι να σας προσκαλέσω σε ευρεία σύσκεψη περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αναζητήσουμε όλοι από κοινού τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Η πρώτη εκτίμηση από πλευράς μου και η συνακόλουθη λύση είναι αυτή του αυτονόητου: οι μικρές διαδηλώσεις και πορείες να πραγματοποιούνται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, χωρίς να κλείνει όλος ο δρόμος και χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία.

    Σας αποστέλλω από τώρα την επιστολή μου αυτή, για να προετοιμαστούμε όλοι εγκαίρως, ώστε στο τέλος του μήνα να συναντηθούμε σε κοινή σύσκεψη και να χαράξουμε την δέουσα πολιτική σε συμφωνία.

    Στόχος όλων μας, θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη και η ακώλυτη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης.

    Σε εύθετο χρόνο θα σας ενημερώσω για τον τόπο και την ακριβή ημερομηνία και ώρα της συσκέψεως αυτής.»

    ΚΚΕ για επιστολή Β. Πολύδωρα σχετικά με τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας.

    «Η πρόσκληση του υπουργού Δημόσιας Τάξης επιστρέφεται ως απαράδεκτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχετικά με την επιστολή του κ. Πολύδωρα για τις διαδηλώσεις και προσθέτει ότι «η απάντηση του ΚΚΕ είναι σαφής. Η κυβέρνηση να μην επιχειρήσει με κανέναν τρόπο να περιορίσει το δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης και της διαδήλωσης».

    Το ΚΚΕ αποσαφηνίζει ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος στον διάλογο και σημειώνει ότι «θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε, να διεκδικούμε, να πορευόμαστε. Η κυβέρνηση και όσοι άλλοι απεργάζονται τέτοιου είδους σχέδια θα βρουν μπροστά τους τις μαζικές οργανώσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος, της νεολαίας και όλο το λαό».

    Τα προβλήματα της Αθήνας, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, όπως το κυκλοφοριακό, η ρύπανση, η έλλειψη πρασίνου, η ανεργία, η ακρίβεια, η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν προέρχονται από τις διαδηλώσεις, αλλά από την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν από τη θέση της κυβέρνησης και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι νομάρχες και οι δήμαρχοί τους. Η πτώση του τζίρου των επαγγελματιών και μικρεμπόρων δεν οφείλεται στις διαδηλώσεις, αλλά στην έλλειψη οικονομικών δυνατοτήτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων, προσθέτει το ΚΚΕ.

    [02] Συμπόσιο για την "Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας"

    Την τιμητική διάκριση "Χρυσή Λύρα του Απόλλωνα" θα παραδώσουν από κοινού ο Δήμαρχος Δελφών κ.Π.Καλτσής, και ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου κ.Θ.Σπυρόπουλος στον Βαγγέλη Παπαθανασίου στο πλαίσιο του 1ου Παγκόσμιου Συμποσίου για την "Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας" που πραγματοποιείται από 17 με 20 Αυγούστου 2006 στους Δελφούς.

    Ο διεθνής δημιουργός τιμάται με την ύψιστη αυτή διάκριση για την προσφορά του, μέσα από το έργο και τη δημόσια έκφρασή του, στην ανάδειξη και προώθηση των Οικουμενικών Παγκόσμιων Αξιών.

    Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το Δήμο Δελφών και από τον πρόεδρο του τριτοβάθμιου Ελληνο-Αμερικανικού Οργανισμού "Hellenic American National Council" (H.A.N.C.) με σκοπό τη θεσμοθέτηση διεθνούς ετήσιας συνάντησης διανοουμένων και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο των Απανταχού Ελλήνων και Φιλελλήνων στους Δελφούς.

    Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν ως εισηγητές Ελληνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι καθηγητές διεθνούς κύρους καθώς και εκπρόσωποι Ομογενειακών Οργανώσεων και διακεκριμένες προσωπικότητες.

    "Οι Δελφοί έχουν συνδεθεί με τα σπουδαιότερα γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας" λέει ο πρόεδρος του H.A.N.C. κ.Θ.Σπυρόπουλος.

    "Με τον θεσμό των Αμφικτυονιών έδωσαν το σύνθημα για φιλία, αδελφοσύνη και ειρηνική συνύπαρξη των λαών, ως θεμελιώδη επιδίωξη της Δελφικής ιδέας.

    Είναι λοιπόν ο καταλληλότερος τόπος για τη συνάντηση Φιλελλήνων και Απανταχού Ελλήνων για να συζητηθούν τα θέματα αυτά".Σχετικά με την τιμητική διάκριση του Βαγγέλη Παπαθανασίου ο κ.Σπυρόπουλος επισημαίνει: "Ο κ.Παπαθανασίου στο έργο του αλλά και στη δημόσια ζωή του συμπυκνώνει τις αρχές του Ελληνισμού ως ιδεολογία".

    "Ο Δήμος Δελφών, σύμφωνα με την αποστολή του, εργάζεται την υλοποίηση του οράματος του Αγγέλου και Εύας Σικελιανού και του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την προώθηση του Απολλώνιου Δελφικού Ανθρωπιστικού Ιδεώδους μέσα από την αναβίωση της Δελφικής Ιδέας", λέει ο Δήμαρχος Δελφών κ.Παναγιώτης Ιωάννου Καλτσής.

    "Το αίτημα αυτό δεχόμαστε καθημερινά από διανοητές και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Η ιδέα ωρίμασε και μαζί με το H.A.N.C. προχωρούμε στην υλοποίησή της με πίστη στην ενεργοποίηση των αξιών του πολιτισμού".

    Ο κ.Π.Καλτσής είχε οραματιστεί από τριακονταετίας την θέσπιση της τιμητικής διακρίσεως "Χρυσή Λύρα του Απόλλωνα" , η οποία θεσμοθετήθηκε προ τετραετίας από τον Δήμο Δελφών: "Η απονομή της "Χρυσής Λύρας του Απόλλωνα" είναι η επιβράβευση - ενεργοποίηση των Παναθρώπινων ιδεδωδών".

    Στο πλαίσιο της διεθνούς αυτής συνάντησης θα πραγματοποιηθεί και το 17ο ετήσιο συνέδριο του H.A.N.C. στο οποίο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του Ελληνοαμερικανικού λόμπι, της ελληνόγλωσσης παιδείας στις ΗΠΑ και της προσέλκυσης των νεοτέρων γενεών στην Ελληνο-αμερικανική κοινότητα.

    Στο τέλος των εργασιών του Συμποσίου θα υπογραφεί η "Διακήρυξη των Δελφών" η οποία θα περιλαμβάνει το συμπέρασμα του 1ου Διεθνούς Συμποσίου για την Αναβίωση της Δελφικής Ιδέας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 August 2006 - 12:30:19 UTC