Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ.Αλογοσκούφη με τον γγ του ΟΟΣΑ
  • [02] Μεγάλα οδικά έργα προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ

  • [01] Συνάντηση Γ.Αλογοσκούφη με τον γγ του ΟΟΣΑ

    Η Ελλάδα είναι διακεκριμένο μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δήλωσε ο νέος γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αngel Gurria, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί στενά με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη και συμπλήρωσε ότι ο Οργανισμός είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. Η δήλωση αυτή έγινε μετά τη συνάντηση που είχε ο γενικός γραμματέας με τον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ενημέρωσε τον κ. Gurria για το γεγονός ότι ξεκίνησε ήδη ο διάλογος προκειμένου να υπάρξει κατάληξη για το τι θα γίνει με το ασφαλιστικό στη χώρα μας.

    "Θα μας βοηθήσει", πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, "και η έκθεση που θα συντάξει ο ΟΟΣΑ, διότι είναι ένας αντικειμενικός Οργανισμός και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα δεν θα αμφισβητηθούν από κανένα". Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε πρωτοβουλίες και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές.

    Τόσο ο κ. Αλογοσκούφης όσο και ο κ. Gurria αναφέρθηκαν στην επιτυχή διοργάνωση της υπουργικής συνόδου που έγινε στο Παρίσι. Οι δύο πλευρές συζήτησαν το μέλλον του Οργανισμού και θέματα διεύρυνσής του. Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Οι προκλήσεις είναι περισσότερο δύσκολες, είπε ο κ. Gurria, αναφερόμενος στις δραστηριότητες του ΟΟΣΑ και δήλωσε με έμφαση ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός χρειάστηκε να πάρουν πολύ δύσκολες αποφάσεις, διότι τα οικονομικά δεν είχαν προσδιοριστεί σωστά.

    Παρά το κίνδυνο διασυρμού, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, της δημόσιας εικόνας της χώρας, έγινε με τρόπο διαφανή ο σωστός προσδιορισμός των δημοσίων οικονομικών. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει πολύ θετική βελτίωση σε ό,τι αφορά το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας και ότι διαφαίνεται θετική τάση όσον αφορά την ανάπτυξη.

    Εξάλλου, ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ επισήμανε ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων, αφού είναι τρείς φορές υψηλότερο στην Ελλάδα απ' ό,τι ο μέσος όρος στην ΕΕ και επίσης υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες, οπότε θα πρέπει να εξεταστούν τρείς τομείς: η συνταξιοδότηση, το σύστημα υγείας και η απάντηση με κίνητρα στους τομείς όπου υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας.

    Ο κ. Gurria πρόσθεσε ότι "σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ θα έκανα τις ίδιες παρατηρήσεις". Υπάρχει ανάγκη, όπως είπε, να διορθώσουμε τις τάσεις αυτών των φαινομένων. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στη δοκιμασία του χρόνου.

    Τέλος, τόσο ο γενικός γραμματέας όσο και ο υπουργός Οικονομίας δήλωσαν ότι η συνεργασία τους θα συνεχιστεί επι αυτών των τομέων αλλά και άλλων.

    Συνάντηση Μπασιάκου με γγ ΟΟΣΑ

    Συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Angel Gurria είχε σήμερα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος στο υπουργείο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο και του ευρύτερου ρόλου που η Ελλάδα διαδραματίζει στην περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης. Από την πλευρά του ο κ. Μπασιάκος επισήμανε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού αγροτικού τομέα και της περιφέρειας και δόθηκε έμφαση στις δυνατότητες που παρέχονται στη χώρα μας για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα μέτρα και στις προσπάθειες που η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των εξελίξεων στο διεθνή ανταγωνισμό, για στήριξη της υπαίθρου και για διεύρυνση των εναλλακτικών λύσεων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Η συνάντηση έκλεισε με τη διαβεβαίωση του κ.Gurria για μελλοντική στήριξή του σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Έλληνας πρέσβης στον Οργανισμό κ. Κουράκης και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υ.Α.Α.&Τ. κ. Χρ. Αυγουλάς.

    Συνάντηση Αλογοσκούφη με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

    Καμιά τάση φυγής από το δημόσιο δεν δικαιολογείται ενόψει ενδεχόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, νωρίτερα, μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ στο υπουργείο Οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης να μη γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό μέχρι τις εκλογές και συμπλήρωσε ότι για το ασφαλιστικό θα γίνει διάλογος με την ΑΔΕΔΥ μετά τις 15 Αυγούστου.

    Ο υπουργός Οικονομίας και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ συζήτησαν θέματα σχετικά με την πορεία προς το ενιαίο μισθολόγιο, τον τρόπο καταβολής του επιδόματος των 176 ευρώ, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και θέματα σχετικά με τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων στην Εργατική Εστία.

    Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνέχεια των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο και μετά τις 15 Αυγούστου να επαναληφθεί συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το 2007 να είναι ανετότερο του 2006 σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική, δήλωσε ο κ.Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι το 2007 θα δοθούν αυξήσεις άνω του 3% θα δοθούν στους δημόσιους υπαλλήλους.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος είπε ότι κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων και η ενίσχυση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Θα εκτιμήσουμε τις ορατές λύσεις, πρόσθεσε ο κ. Παπασπύρος, και θα επανέλθουμε μετά τις 15 Αυγούστου.

    Συνάντηση του προέδρου του ΣΕΒ με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ

    "Η αναγκαία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει το διακύβευμα ενός διαλόγου ειλικρινούς και όχι προσχηματικού, ουσιαστικού και όχι εμβαλωματικού, αποφασιστικού και όχι παρελκυστικού. Δεν θέλω να πιστέψω ότι τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να κάνουν έναν τέτοιο διάλογο, ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να δώσει τη διέξοδο, που η κοινωνία απαιτεί στο εκπαιδευτικό μας αδιέξοδο". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ΟΟΣΑ Angel Gurria, που ήταν επίσημος προσκεκλημένος στη σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι "στο θέμα της παιδείας δεν υπάρχει πλέον χώρος για μισά λόγια και μισές δουλειές". Η αναβάθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος είναι η μεγάλη εθνική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ. "Χρειαζόμαστε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία, που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς οικονομικά εμπόδια και κοινωνικούς αποκλεισμούς, με μοναδικά κριτήρια την αξία και την ευγενική άμιλλα, μια Παιδεία που να προάγει την οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή", δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος και συνέχισε: "Η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας μη κρατικών Πανεπιστημίων έχει νόημα εφόσον συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του Εκπαιδευτικού Συστήματος και προσδίδει αυξημένες δυνατότητες επιλογών στους νέους μας".

    Ο κ. Δασκαλόπουλος συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις διαγραφόμενες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε συνάρτηση με τις οικονομικές προκλήσεις και κοινωνικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα, η οποία διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει αναβαθμίσει τις υποδομές της και σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η επιτυχία σήμερα απαιτεί "τόσο το πείσμα της χελώντας όσο και την ταχύτητα του λαγού".

    [02] Μεγάλα οδικά έργα προϋπολογισμού 7 δισ. ευρώ

    Τις διαδικασίες κατασκευής με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, του οδικού άξονα Ελευσίνα - Κόρινθος- Πάτρα - Πύργος- Τσακώνα που μπαίνει στην τελική ευθεία , ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα έργα που προωθεί το υπουργείο με προϋπλογισμό τριπλάσιο απο αυτόν της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, περίπου, 1 δισ. 800 εκ ευρώ. Το έργο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δρόμοι Ανάπτυξης» που περιλαμβάνει 7 μεγάλα οδικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 7 δισ. ευρώ.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός ,μετά, από πολύ δουλειά και μελέτη πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του έργου. Από τις 13 Νοεμβρίου του 2005 οι υποψήφιοι όμιλοι είχαν παραλάβει τις μελέτες και προσχέδιο της σύμβασης παραχώρησης. Την προηγούμενη εβδομάδα παρέλαβαν τα τελικά τεύχη δημοπράτησης και την διακήρυξη και καλούνται να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους στις 9 Οκτωβρίου 2006, με στόχο να έχουμε αναδείξει τον προσωρινό ανάδοχο του έργου μέχρι το τέλος του 2006.

    Το έργο αυτό είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο και δυσκολότερο από τα 7 έργα του προγράμματος «Δρόμοι Ανάπτυξης» που προωθούμε, είπε ο υπουργός. Είναι ένα έργο μαμούθ. Το μεγαλύτερο σε οικονομικό και κατασκευαστικό αντικείμενο που προωθήθηκε ποτέ στην Ελλάδα και που θα κατασκευασθεί με την μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης. Είναι από τα δυσκολότερα έργα που προωθούμε, είπε, και έπρεπε να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του έργου επιλέγοντας την βέλτιστη τεχνοκρατική λύση για ένα έργο 365,4 χιλιομέτρων εκ των οποίων θα κατασκευαστούν τα 283,7 χιλιόμετρα και θα βελτιωθούν τα υπόλοιπα 81,7 χλμ..

    Ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε οτι "και γιβ αυτό το έργο το Μάρτιο του 2004 δεν παραλάβαμε τίποτα άλλο εκτός από την προεπιλογή των ομίλων. Καμία απολύτως μελέτη ! Όλες οι μελέτες - οδοποιίας, περιβαλλοντικές, γεωλογικές κ.α. έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια και αυτό για όποιον έχει γνώσεις με τόσες πολλές και τόσο σημαντικές μελέτες σβ αυτή την τόσο δύσκολη περιοχή, αποτελεί άθλο. Εργάστηκαν εντατικά και μελέτησαν το κατασκευαστικό αντικείμενο του έργου πλήθος ειδικών και εκλήθησαν και ειδικοί εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Μελετήθηκαν πολλές λύσεις και τελικά οι ειδικοί κατέληξαν στη βέλτιστη χάραξη που σε άλλα σημεία ακολουθεί τη χάραξη του σημερινού δρόμου και σε άλλα όχι".

    "Τα λέω αυτά- σημείωσε ο υπουργός- γιατί πραγματικά θεωρώ απαράδεκτη και παντελώς ανεύθυνη την κριτική του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Πάτρας για δήθεν υποβάθμιση του τμήματος Κόρινθος - Πάτρα. Ο συγκεκριμένος δρόμος ανήκει στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων και οι προδιαγραφές του είναι καλύτερες από αυτές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την αρχική προκήρυξη προβλεπόταν το πλάτος του να είναι 24,5 μέτρα. Τελικά, ο δρόμος θα έχει πλάτος 26,5 μέτρα, με 3 λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε ρεύμα και με διαχωριστικό διάζωμα ανάμεσα στα δύο ρεύματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δρόμος αυτός θα εξυπηρετεί άνετα, με πλήρη ασφάλεια, υπερτριπλάσια κίνηση από τη σημερινή και θα επιτρέπει σε όλα τα σημεία του την ανάπτυξη ταχύτητας 120 χλμ. την ώρα".

    Το πλάτος του τμήματος Κόρινθος - Πάτρα είναι μεγαλύτερο από το πλάτος της Εγνατίας Οδού και του μεγαλύτερου μέρους της ΠΑΘΕ που έχουν πλάτος 24,5 μέτρα. Από όλο το εθνικό μας δίκτυο μόνο το τμήμα Κόρινθος-Αθήνα-Σχηματάρι και το τμήμα Κατερίνη-Θεσσαλονίκη έχουν μεγαλύτερο πλάτος γιατί και σήμερα αλλά και μελλοντικά εξυπηρετούν πολλαπλάσιους κυκλοφοριακούς φόρτους. Είναι για παράδειγμα αδιανόητο το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα να έχει το ίδιο πλάτος με το τμήμα Κόρινθος-Αθήνα, αφού το δεύτερο επιβαρύνεται και από την κίνηση του οδικού άξονα Τρίπολη-Καλαμάτα, είπε ο υπουργός.

    "Για τη διαδρομή Κόρινθος - Πάτρα και σχεδόν σε όλα τα τμήματά της μελετήθηκαν κατά μέσο όρο πέντε (5) εναλλακτικές λύσεις. Η κάθε μία από αυτές τις λύσεις θα στοίχιζε εκατοντάδες εκατομμύρια έως και 1 δις ευρώ περισσότερο από την λύση που προκρίναμε, δηλαδή η χρηματοδότηση του έργου θα ήταν αδύνατη. Πέραν αυτού οι λύσεις αυτές περιλάμβαναν την κατασκευή σε δύσκολα εδάφη μεγάλων σηράγγων που ξεπερνούσαν τα 6 χιλιόμετρα μήκος. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, δημιουργούσε αυξημένο βαθμό κατασκευαστικής αβεβαιότητας και οι λύσεις αυτές κρίθηκαν απρόσφορες τόσο από γεωλογική, οικολογική και οικονομική άποψη όσο και για λόγους ασφαλείας σε έκτακτα περιστατικά. Είναι επίσης γεγονός ότι με τις λύσεις αυτές θα υπήρχε περιβαλλοντική βλάβη της περιοχής και καταστροφή περιουσιών της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, τεράστιο θα ήταν το κόστος των αναγκαίων απαλλοτριώσεων. Ο σημερινός δρόμος έχει εκατέρωθεν ζώνες που είναι ήδη απαλλοτριωμένες, και καλύπτουν τις ανάγκες του νέου αυτοκινητοδρόμου", κατέληξε ο κ. Σουφλιάς.

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά του Εργου

    Ο Οδικός Αξονας Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα και Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα έχει συνολικό μήκος 365,4 χλμ. και το έργο παραχώρησης περιλαμβάνει :

    α) Την κατασκευή νέων τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου συνολικού μήκους 283,7 χλμ.

    β) Τη συμπλήρωση και βελτίωση υφιστάμενων τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου συνολικού μήκους 81,7 χλμ.

    Τα νέα τμήματα του σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου που θα κατασκευαστούν έχουν συνολικό μήκος 283,7 χιλιόμετρα. Αναλυτικότερα θα κατασκευαστούν :

    ? Τα 120 χλμ. του τμήματος Κόρινθος - Πάτρα, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και μεσαίο διαχωριστικό διάζωμα. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός θα έχει πλάτος 26,5 μέτρα με εξαίρεση το τμήμα Έξοδος Πάτρας - Διόδια Ρίου μήκους 6 χλμ που θα διαθέτει 4 Λωρίδες κυκλοφορίας (αστικού τύπου) ανά κατεύθυνση με συνολικό πλάτος 33,15μ.

    ? Τα 163,7 χλμ., του τμήματος Πάτρα - Πύργος- Αλφειός - Τσακώνα, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) και μεσαίο διαχωριστικό διάζωμα.

    ? 31 νέοι πλήρεις ανισόπεδοι κόμβοι

    ? Η πλήρης οργάνωση δευτερεύοντος οδικού δικτύου μέσω ανισόπεδων διαβάσεων και παράπλευρων οδών στον Αυτοκινητόδρομο για την αποκατάσταση επικοινωνίας, την εξυπηρέτηση των τοπικών μετακινήσεων και την σύνδεση με τον Αυτοκινητόδρομο.

    Επίσης στα πλαίσια του τμήματος Κόρινθος - Πάτρα πρόκειται να κατασκευαστούν:

    - Σήραγγες συνολικού μήκους 10.375μ. και λοιπά υπόγεια τμήματα (cut and cover), συνολικού μήκους 3.374μ.

    - 61 γέφυρες άνω των 20μ. μήκους 4.500μ.

    - 13 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά

    - 135 ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου (δεν περιλαμβάνονται τα τεχνικά των Ανισόπεδων κόμβων).

    2.Τμήμα Πάτρα - Πύργος- Αλφειος μήκους 87,5 χλμ.,

    Ο νέος αυτοκινητόδρομος ακολουθεί νέα χάραξη και όχι τον υφιστάμενο εθνικό δρόμο, εκτός από τα 14,5 πρώτα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα.

    Επίσης στα πλαίσια του τμήματος αυτού πρόκειται να κατασκευαστούν :

    - 35 Γέφυρες άνω των 20μ. μήκους 2200μ.

    - Σήραγγες συνολικού μήκους 820 μ.

    - 10 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά

    - 57 Ανισόπεδες διαβάσεις τοπικού δικτύου

    3.Τμήμα Αλφειός - Καλό Νερό - Τσακώνα, μήκους 76,2 χλμ.,

    Ο νέος αυτοκινητόδρομος ακολουθεί στα 46,2 χλμ. την χάραξη της υφιστάμενης εθνικής οδού, με πλήρη ανακατασκευή, υπερδιπλασιασμό του πλάτους και νέα βελτιωτική χάραξη σε όλες τις καμπύλες.

    Η χάραξη του δρόμου δεν ακολουθεί την χάραξη της υφιστάμενης εθνικής οδού και παραλλάσσεται σε μήκος 30 χλμ. στις θέσεις : Επιτάλιο, Σαμικό, Ζαχάρω, Καλό Νερό, Κοπανάκι.

    Επίσης, στο τμήμα αυτό πρόκειται να κατασκευαστούν:

    - 20 γέφυρες μεγάλες άνω των 20μ. σε μήκος 1700μ.

    - Σήραγγες και λοιπά υπόγεια τμήματα (cut and cover), συνολικού μήκους 600μ.

    - 8 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά

    - 58 Ανισόπεδες διαβάσεις

    Για την καλύτερη διαχείριση του αυτοκινητόδρομου και την εξυπηρέτηση των οδηγών σε όλο τον οδικό άξονα Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα και Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα προβλέπεται η ανάπτυξη των ακόλουθων υποστηρικτικών λειτουργιών:

    ? Πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου για ενημέρωση οδηγών, διαχείριση της κυκλοφορίας και παρακολούθηση από τα Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης καθώς και την ενεργοποίηση σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών.

    ? Δημιουργία 8 Κέντρων Λειτουργίας και Συντήρησης με διάθεση εγκαταστάσεων στην Πυροσβεστική και στην Τροχαία καθώς και χώρων για εγκατάσταση εξοπλισμού συντήρησης.

    ? Ανάπτυξη 10 Αμφίπλευρών Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).

    Σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου προβλέπεται η κατασκευή έργων περιβαλλοντικής προστασίας.

    Εντός 50 μηνών προβλέπεται να ολοκληρωθεί το τμήμα Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος. Στην τελική φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν 4 (τέσσερις) προεπιλεγέντες όμιλοι :

    - Ο όμιλος ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ στον οποίο συμμετέχουν οι εταιρείες Vinci S.A., Ελληνική Τεχνοδομική Α.Ε., J & P ΑΒΑΞ Α.Ε. κ.α.

    - Ο όμιλος ΑΠΟΛΛΩΝ στον οποίο συμμετέχουν οι εταιρείες ΑΘΗΝΑ, CRUPO DRAGADOS OP, HOCHTIEF GMBH, LAMDA S.A κ.α

    - Ο όμιλος HELLENIC AUTOPISTAS στον οποίο συμμετέχουν οι εταιρείες CITRA, ACS, ΓΕΚ Α.Ε, ΤΕΡΝΑ Α.Ε κ.α.

    - Ο όμιλός ΟΔΟΠΟΙΗΣΙΣ στον οποίο συμμετέχουν οι εταιρείες MOTA, ENGIL, ACCIONA, MHXANIKH A.E., ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε κ.α.

    Ο κ. Σουφλιάς διευκρίνησε ότι η εκμετάλλευση των διοδιων από τους παραχωρησιούχους (κατασκευαστές) και η αναπροσαρμογή τους θα γίνουν μόλις εγκατασταθούν οι εργολαβίες για το κάθε έργο αφού δηλαδή θα έχουν υπογργαφεί και κυρωθεί οι συμβάσεις παραχώρησης. Η τιμή των διοδίων θα αποτελέσει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους παραχωρησιούχους. Ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε και την άποψη ότι τα διόδια θα πρέπει να πληρώνονται με βάση τα χιλιόμετρα που διανύει ο οδηγός ενώ επεσήμανε ότι τα διόδια σήμερα είναι φθηνά στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κ. Σουφλιάς είπε επίσης ότι θα πρέπει στους νέους οδικούς άξονες να επιτραπεί η αύξηση των ορίων ταχύτητας.

    Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι εντός του Αυγούστου θα υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής για την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης και σε ένα μήνα θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή. Η σύμβαση για τον οδικό άξονα Κόρινθος - Καλαμάτα και Λευκτρο Σπάρτη θα υπογραφεί μέσα στον Οκτώβριο. Για την Ιονια Οδό έχει ανακυρηχθεί ο προσωρινός ανάδοχος και εξετάζονται οι προσφυγές για το σύνολο της συγκεκριμένης παραχώρησης. Για το έργο Μαλιακός - Κλειδί αναμένεται σε 15 μέρες η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επι των προσφυγών, «εμείς κάναμε τον διαγωνισμό με τον καλυτερο τρόπο» είπε ο υπουργός. Για τα έργα στην Αττική έχουν τελειώσει οι μελέτες και τον Ιούλιο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

    Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή ενσωματωμένη στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο με την οποία θα αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα στο έργο εκτροπής του Αχελώου « θα καλέσω όλα τα κόμματα να πάρουν θέση», δήλωσε.

    Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της λυματολάσπης ανακοίνωσε ότι αύριο αναχωρεί το πρώτο πλοίο που θα μεταφέρει λάσπη στη Γερμανία, ενώ σε λίγες μέρες θα αναχωρήσει και το δεύτερο που επισκευάστηκε, θα μεταφερθούν άμεσα υγρές ποσότητες λάσπης για να αποφευχθεί η δυσοσμία στην περιοχή. Επίσης την ερχόμενη άνοιξη θα λειτουργήσει και το εργοστάσιο ξήρανσης στην Ψυττάλεια που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα

    Ο κ. Σουφλιάς σχολίασε και τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καθυστέρηση απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, λέγοντας οτι επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας η οποία του είπε οτι ποτέ δεν ειπώθηκαν τέτοια πράγματα εκ μερους της. Ο κ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα νομικών δεσμεύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, το μόνο θέμα που υπάρχει είναι οι προσφυγές που έχουν γίνει για τα έργα παραχώρησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 June 2006 - 16:30:20 UTC