Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες
  • [02] Οι Ενοπλες Δυνάμεις στην ΄Ερευνα - Τεχνολογία
  • [03] Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

  • [01] Κ.Καραμανλής: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες

    Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με το Φινλανδό πρωθυπουργό Μάτι Βανχάνεν. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται πρωταρχικά από την ικανότητά της να εφαρμόσει πλήρως όλα τα κριτήρια και προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και από τη δέσμευσή της στις σχέσεις καλής γειτονίας.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της, τάχθηκε υπέρ της πλήρους ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξήγησε ότι η Τουρκία θα πρέπει να έχει το κίνητρο ώστε να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία ευρωπαϊκή Τουρκία που σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι προς όφελος όλων, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ενημέρωσε το Φινλανδό ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό, ενώ στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ο ΟΗΕ εξετάζει τις συνθήκες προκειμένου να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκής προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο πρωθυπουργός εξήγησε στον κ. Βανχάνεν ότι για την Ελλάδα η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή μας, στο πλαίσιο μιας μακράς και δύσκολης διαδικασίας.

    Καθώς η Φινλανδία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους επόμενους έξι μήνες, συζητήθηκαν οι προτεραιότητές της και οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε αυτές. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στους στόχους που τέθηκαν από τη φινλανδική προεδρία, η οποία δίνει προτεραιότητα στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας, της έρευνας και της κοινωνικής διάστασης αυτών των πολιτικών.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής σημείωσε ακόμη ότι η φινλανδική προεδρία αντιμετωπίζει την επί πλέον πρόκληση να κρατήσει το ζήτημα της Συνταγματικής Συνθήκης σε προτεραιότητα και να προάγει την προσπάθεια εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη αποφασισθεί.

    Ο Φινλανδός πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις αρχές και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θέλει να προχωρήσει. Μέσα σε αυτές είναι και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Σύνδεσης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Διευκρίνισε, πάντως, ότι εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να μπορεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μετά το πέρας της επίσκεψης στη Φινλανδία ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Στοκχόλμη, πρωτεύουσα της Σουηδίας, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Γκόραν Πέρσον.

    [02] Οι Ενοπλες Δυνάμεις στην ΄Ερευνα - Τεχνολογία

    Τη δημιουργία ενός ενιαίου κέντρου που θα συντονίζει, καταγράφει και ελέγχει όλες τις δράσεις που αφορούν την έρευνα και τεχνολογία στη χώρα μας, εξήγγειλαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Δημήτρης Σιούφας μετά τη συνάντηση διάρκειας μιαμισης ώρας σήμερα στο Πεντάγωνο.

    Η δημιουργία του κέντρου προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εθνικής Άμυνας και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να δοθεί για διαβουλεύσεις.

    Μέσω της λειτουργίας του κέντρου θα θεσπιστούν κανόνες και κριτήρια που θα διέπουν τα προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας και θα αξιοποιηθεί καλύτερα το ελληνικό ερευνητικό δυναμικό ώστε να υπάρξει ένα μεγάλο νοικοκύρεμα σε αυτόν τον τομέα ενώ μέσω του νέου νόμου θα δοθούν οι κατευθύνσεις για την επόμενη 20ετία, δεδομένου ότι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 7ου πλαισίου έρευνας και τεχνολογίας και στις απαιτήσεις της στρατηγικής της Λισσαβώνας.

    Ο νέος φορέας θα έχει υπό την εποπτεία του όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας που θα διατηρούν πάντως την αυτονομία τους.

    Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας και της ελληνικής περιφέρειας, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Οι δύο υπουργοί τόνισαν επίσης ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της ανάπτυξης της χώρας.

    Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι το θέμα του έργου της προανακριτικής επιτροπής για τους εξοπλισμούς άπτεται της αρμοδιότητας της δικαιοσύνης και της Βουλής. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, κατέληξε.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Παπαθανασίου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο υπουργείων.

    [03] Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

    Στην ηλικία των 15 ετών κατά μέσο όρο δοκιμάζουν τα ναρκωτικά οι έφηβοι, ενώ σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά), το 6% του μαθητικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει κάνει μία φορά στη ζωή του χρήση χασίς.Το αισιόδοξο είναι, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ο υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης εφήβων του ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση», κ. Βασίλης Καλαμπαλίκης, ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εφήβων που δοκιμάζουν ναρκωτικά αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια. Όπως προκύπτει από στοιχεία των προγραμμάτων «Ανάδυση» του ΚΕΘΕΑ και «Ναυτίλος» του ΟΚΑΝΑ, τα οποία λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, οι νέοι που κάνουν χρήση ναρκωτικών προσεγγίζουν τα προγράμματα απεξάρτησης στην ηλικία των 18 ετών κατά μέσο όρο.

    Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπαλίκη την τελευταία διετία προσέγγισαν το πρόγραμμα «Ανάδυση», το οποίο είναι «στεγνό» (χωρίς χρήση υποκατάστατων), 170 έφηβοι ηλικίας 13-21 ετών, ο μέσος όρος ηλικίας που δοκίμασαν τα ναρκωτικά είναι τα 15 έτη ενώ ο μέσος όρος ηλικίας εκείνων που απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα είναι τα 18 έτη. Όπως ανέφερε ο κ Καλαμπαλίκης, παλαιότερα οι χρήστες ναρκωτικών (συστηματικοί ή περιστασιακοί) απευθύνονταν στα προγράμματα απεξάρτησης μία επταετία μετά την έναρξη της χρήσης ενώ τώρα, σύμφωνα με την εμπειρία από την λειτουργία του προγράμματος «Ανάδυση» προσεγγίζουν τα προγράμματα σε μία τριετία από την έναρξη της χρήσης. Το 85% των χρηστών ξεκινούν από το χασίς ενώ σε μικρότερο ποσοστό με διαλυτικές ουσίες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών ηρωίνης έχει ξεκινήσει από τη χρήση χασίς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιος κάνει χρήση χασίς θα οδηγηθεί σίγουρα στην ηρωίνη, τόνισε ο κ. Καλαμπαλίκης. Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΤΕΠΝ ποσοστό 6% των μαθητών στην Ελλάδα έχει δοκιμάσει χασίς. Από τους εφήβους που έχουν αποταθεί στο πρόγραμμα «Ανάδυση» το 70% είναι συστηματικοί χρήστες και το 30% περιστασιακοί.

    Κ.Παπούλιας: Είμαστε όλοι υπεύθυνοι

    «Όλοι μας είμαστε, λίγο ή πολύ, υπεύθυνοι για τις ελλείψεις, τις ανεπάρκειες και τις παθογένειες της κοινωνίας, γιατί όλοι μας συμμετέχουμε στην οικοδόμηση της» αναφέρεται σε μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, για την Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και επισημαίνει:

    «Η μάστιγα των ναρκωτικών είναι ως κοινωνικό φαινόμενο παράγωγο και αλληλένδετο ακριβώς με αυτές τις αρνητικές πλευρές, όπως η ανεργία, η έλλειψη ουσιαστικών αξιών, ο σκληρός ατομισμός και εγωκεντρισμός, που διαχέεται σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού ιστού.

    Πέρα από τις πολιτικές που αναπτύσσει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θεωρώ ότι το πιο ουσιαστικό είναι η αναγνώριση του μεριδίου κοινωνικής ευθύνης που έχει ο καθένας μας.

    Με το να εθελοτυφλούμε, να αποκρύπτουμε ή να δαιμονοποιούμε το πρόβλημα, το μόνο που καταφέρνουμε, είναι ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση παιδιών που πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της μέριμνας και της φροντίδας μας. Νέων που χρειάζονται την αλληλεγγύη, την έμπρακτη αποδοχή και στήριξη μας».

    Δ.Αβραμόπουλος: Μας αφορά όλους

    «Η μάστιγα των ναρκωτικών αποτελεί, μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την παγκόσμια εποχή που βιώνουμε και μας προτρέπει όλους να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπισή της», τονίζει σε μήνυμά του ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και επισημαίνει πως «το πρόβλημα των ναρκωτικών μας αφορά όλους. Αφορά την οργανωμένη πολιτεία, την πολιτική υγείας και κοινωνικής φροντίδας, την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, τη δράση όλων μας».

    Η ενίσχυση της πρόληψης αλλά και η παράλληλη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που διακινεί τις ναρκωτικές ουσίες, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής κατά των ναρκωτικών, αναφέρει ο κ.Αβραμόπουλος και καταλήγει: «Η προσέγγιση μας είναι πιο μάχιμη και αγωνιστική από κάθε άλλη φορά. Το Υπουργείο μας και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι συνεχώς στο δρόμο, δίπλα στο χρήστη, κοντά στον πόνο της οικογένειας, με σύμμαχο τις τοπικές κοινωνίες και συνεργάτη την εθελοντική κοινότητα. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».

    ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

    Ως ευκαιρία διαλόγου, προβληματισμού, αξιολόγησης ενεργειών και απολογισμού δράσεων των κρατών, των κοινωνιών και κάθε πολίτη χωριστά, σε σχέση με τη θωράκιση της κοινωνίας και ειδικότερα της νεολαίας από την συνεχώς αυξανόμενη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, θεωρεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών οΓραμματέας του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης. και τονίζει ότι η εφαρμογή και βελτίωση των όποιων παρεμβάσεων, πρέπει να δίνει τη δυνατότητα ένταξης των ατόμων στην κοινωνία, αποτρέποντας την περιθωριοποίηση και την εμπλοκή νέων ανθρώπων στην χρήση και στην κατάχρηση ουσιών.

    «Τα ναρκωτικά είναι χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας όπου το καπιταλιστικό κέρδος αναγορεύεται σε υπέρτατη αξία και όπου ο ατομικισμός και η "επί πτωμάτων ανάδειξη" αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και «απευθύνει προσκλητήριο αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διαχειρίζονται την εξάρτηση, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ενάντια στις αντιλήψεις για διαχωρισμό σκληρών - μαλακών και της νομιμοποίησης των ναρκωτικών»

    «Τα προβλήματα από την τοξικοεξάρτηση δεν αντιμετωπίζονται με ευχές και αφορισμούς. Χρειάζονται σύγχρονες προσεγγίσεις με πλουραλιστικές θεραπευτικές μεθόδους ώστε να επιτυγχάνεται η μείωση της βλάβης» υποστηρίζει ο ΣΥΝ και τονίζει «ότι μόνο ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με σύγχρονες και αποτελεσματικές μονάδες υγείας μπορεί να κερδίσει τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 June 2006 - 14:30:34 UTC