Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Υπενθύμιση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων»
  • [02] Επίδειξη δύναμης από την Αργεντινή

  • [01] «Υπενθύμιση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων»

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής σε δηλώσεις του για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εκτίμησε ότι αυτή επιβεβαίωσε τη θεσμική και πολιτική κρίση που διέρχεται η Ένωση, αναβάλλοντας ουσιαστικά τις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης και μάλιστα, συνδέοντας αυτές τις αποφάσεις με τη συνολική αναθεώρηση των δημοσιονομικών προοπτικών μέχρι το 2008.

    Ο κ. Παπουτσής δήλωσε πως στην πραγματικότητα, η Ευρώπη, από σήμερα, εισέρχεται σε μια περίοδο συζητήσεων εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της ΕΈ και εκ των πραγμάτων, τίθεται ξανά το θέμα της μελλοντικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, της περιφερειακής συνεργασίας, της συνοχής, της σύγκλισης. Πάνω απβ όλα, όμως, τίθεται το θέμα της ικανότητας της Ένωσης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών και τις προκλήσεις του μέλλοντος. "Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπωσδήποτε αποτελεί μια μεγάλη πολιτική επιλογή. Αποτελεί μια στρατηγική επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια, την ανάπτυξη, την κοινή ευημερία των λαών της Ευρώπης", είπε.

    Εκτίμησε επίσης ότι στη Σύνοδο Κορυφής αναδείχθηκε η ανάγκη μιας ουσιαστικής αξιολόγησης της θεσμικής, πολιτικής και δημοσιονομικής δυνατότητας της μελλοντικής διευρυμένης Ευρώπης. Η Ευρώπη, είπε, χρειάζεται μια νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, αλλά ταυτόχρονα χρειαζόμαστε μια νέα και σύγχρονη θεώρηση των πολιτικών της Ένωσης, με ένα σαφές πολιτικό πλαίσιο που θα εγγυάται τον οικονομικό δυναμισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την κοινωνική πρόοδο. Στην πραγματικότητα, ανέφερε, χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική διακήρυξη για το μέλλον, για το κοινό μας όραμα, που να εμπνέει τις νέες γενιές των ευρωπαίων πολιτών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως αυτήν την περίοδο, οι επιδιώξεις και οι εθνικοί στόχοι των κρατών -μελών επαναπροσδιορίζονται και αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που αναδεικνύει την αξία της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου για τη νέα εξωτερική πολιτική, για τη νέα εθνική στρατηγική και γι' αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται ένας ουσιαστικός διάλογος για την Ευρώπη που θέλουμε, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές, και απαιτείται εξορθολογισμός και επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις νέες προοπτικές.

    Ο κ. Παπουτσής δήλωσε πως "όσοι αρνούνται τη νέα εθνική στρατηγική, είναι αυτοί οι οποίοι στην πραγματικότητα αδυνατούν να κατανοήσουν τις εξελίξεις, είναι αυτοί που αρνούνται, που δεν θέλουν να παρέμβουν, που αισθάνονται αδύναμοι να παρέμβουν στις ευρωπαϊκές εξελίξεις".

    Επίσης, τόνισε πως οι αναφορές στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με την Τουρκία στην πραγματικότητα αποτελούν υπενθύμιση των βασικών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και είναι οπωσδήποτε ένα θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

    Και πρόσθεσε:

    "Το μήνυμα είναι καθαρό. Υπάρχει καλή θέληση αλλά τα περιθώρια στενεύουν για την Τουρκία. Οι εξελίξεις, όμως, αποκαλύπτουν την πραγματική διάσταση των λαθεμένων επιλογών της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, όταν εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις και τα χρονοδιαγράμματα των αποφάσεων του Ελσίνκι για τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης, όταν εγκατέλειψε το μηχανισμό επίλυσης της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης".

    Ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε, εξάλλου, απαράδεκτες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν και τόνισε πως είναι δηλώσεις εκτός τόπου και χρόνου, όταν επιχειρεί να συνδέσει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την de facto αναγνώριση των κατεχόμενων στην Κύπρο. Κάποιος, είπε, πρέπει να υπενθυμίσει, επιτέλους, στον κ. Ερντογάν και στην Τουρκία, ότι η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται ακριβώς στη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας ανεξάρτητης, μέλους του ΟΗΕ και ταυτόχρονα κράτους - μέλους της ΕΕ.

    Τόνισε πως η Τουρκία σήμερα, εφόσον θέλει να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία, έχει την υποχρέωση να σέβεται τις Συνθήκες, τις αρχές, τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες βεβαίως, συμπεριλαμβάνεται η ισχυρή δέσμευση για καλή γειτονία. Μια σχέση, μια υποχρέωση καλής γειτονίας, στην οποία, προφανώς, δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνεχιζόμενες αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, οι απειλές πολέμου και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, είπε και πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση επιμένοντας σε αυτή την πολιτική, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν, στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε επίσης ότι προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη και απορία οι χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, κ. Ανάν, για το Κυπριακό και τόνισε πως η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσμα των προσπαθειών του κυπριακού λαού αλλά και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί ένα νέο θετικό δεδομένο και μια νέα προοπτική για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, σημείωσε.

    Σχολιάζοντας, τέλος, τις αναφορές εκ μέρους αξιωματούχων της γείτονος σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, ο κ. Παπουτσής είπε ότι δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες, όσοι επιχειρούν συστηματικά να αλλοιώσουν το πνεύμα και το γράμμα της Συνθήκης της Λωζάννης που αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή.

    [02] Επίδειξη δύναμης από την Αργεντινή

    Ομάδα - μοντέλο η Αργεντινή διέλυσε τη Σερβία/Μαυροβούνιο με 6-0 κι έγινε η πρώτη ομάδα του 3ου ομίλου που πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Μουντιάλ, σε αντίθεση με τους «γείτονές» μας, οι οποίοι αποχαιρέτησαν γρήγορα τη διοργάνωση. Μπροστά σε 48.000 θεατές στο «ΑουφΣάλκε Αρένα», η «μπιανκοσελέστε» προηγήθηκε μόλις στο 5΄ με τον Ροντρίγκεζ, διπλασίασε τα τέρματά της με τον Καμπιάσο στο 31΄ και τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη του α΄ ημιχρόνου, πάλι ο Ροντρίγκεζ πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του γκολ και τρίτο για την ομάδα του. Το συγκρότημα του Πέκερμαν δεν σταμάτησε ούτε στην επανάληψη. Πανηγύρισε για τέταρτη φορά στο 79΄ με κοντινό πλασέ του Κρέσπο, έξι λεπτά πριν το τέλος ο Τέβες με ατομική προσπάθεια και εξαιρετικό πλασέ «έγραψε» το 5-0 και ο Μέσι που είχε μπει αλλαγή στο 74΄ , με πλασέ στο 89΄ ολοκλήρωσε τον θρίαμβο (6-0).
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 June 2006 - 16:30:30 UTC