Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τις «φθίνουσες περιοχές»
  • [02] Επαφές Ιρανού αξιωματούχου

  • [01] Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τις «φθίνουσες περιοχές»

    Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης με αποσπασματικά και πρόχειρα μέσα χωρίς προοπτική δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην επικείμενη συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας για τους άνεργους της κλωστοϋφαντουργίας στην περιοχή της Νάουσας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε μείζον το θέμα αυτό και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταρτίσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ανασυγκρότηση των φθινουσών περιοχών, οι οποίες, όπως τόνισε, με την πολιτική της κυβέρνησης πλήττονται με βάναυσο τρόπο.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, πιστεύει στην αξία της αλληλεγγύης και της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των περιοχών αυτών.

    Αυτό, όπως είπε, περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για την πρόταση αυτή ζητεί τη συμφωνία όλων των κοινωνικών φορέων και των πολιτών των περιοχών αυτών.

    Ειδικότερα για τους απολυμένους, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι πρόταση ευαισθησίας και ευθύνης, περιλαμβάνει πολλά νέα μέτρα για την ενίσχυση και την επανένταξη των ανέργων, ενώ στόχος είναι ο ενεργός πολίτης που εντάσσεται κανονικά στο κοινωνικό σύνολο. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για την ομαλή πορεία προς τη συνταξιοδότηση των μεγαλύτερων σε ηλικία απολυμένων.

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά στην ανασυγκρότηση των περιοχών που παρουσιάζουν έντονα φαινόμενα βιομηχανικής κρίσης. Προτείνεται η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων ανασυγκρότησης με ευθύνη της πολιτείας. Ο κεντρικός σχεδιασμός, η ενίσχυση και η παρακολούθηση των προγραμμάτων θα γίνεται από την εθνική επιτροπή ανασυγκρότησης φθινουσών περιοχών, η οποία προτείνεται να δημιουργηθεί.

    Για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων προβλέπεται η δημιουργία ειδικού αναπτυξιακού ταμείου, το οποίο θα διαχειρίζεται πόρους από τα Περιφερειακά Προγράμματα, τα Ειδικά Ταμειακά Προγράμματα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλες πηγές.

    Για την ένταξη περιοχών στα προγράμματα θα γίνεται χρήση ειδικών δεικτών, που θα λαμβάνουν υπόψη την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και της απασχόλησης στην περιοχή, καθώς και τις αποκλίσεις της από το μέσο όρο της χώρας. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα διαμόρφωσης και ειδικών τοπικών συμφώνων ανάπτυξης - απασχόλησης.

    Παράλληλα, με το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης προτείνεται η δημιουργία και ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση της απασχόλησης με τη συμβολή του ΟΑΕΔ. Το ίδιο πρόγραμμα προτείνεται να δημιουργείται και σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται φθίνουσες, αλλά έχουν ποσοστό ανεργίας πάνω από το διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου.

    Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτείται από ειδικό λογαριασμό με πόρους που θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, από άλλες μορφές χρηματοδότησης και αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση.

    Για τους απολυμένους άνω των 50 ετών, δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε θέσεις κοινωνικής εργασίας (σχολεία, προστασία περιβάλλοντος, νοσοκομεία, αυτοδιοίκηση κ.λπ.). Οι απολυμένοι αυτοί θα αμείβονται από τον Ειδικό Λογαριασμό, Ειδική Εισοδηματική Ενίσχυση, με καταβολή μέχρι του 80% των τακτικών αποδοχών τους ως εργαζομένων και με πλαφόν τα 800 ευρώ. Επίσης, από τον ίδιο λογαριασμό θα καταβάλλεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών τους προς το ΙΚΑ μέχρι την εξασφάλιση της ομαλής συνταξιοδότησής τους.

    Το πρωί, το θέμα αυτό συζητήθηκε σε ειδική σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ (μετείχαν μεταξύ άλλων Ευαγ. Βενιζέλος, Β. Παπανδρέου, Δ. Ρέππας, Χ. Καστανίδης, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Α. Διαμαντοπούλου) και στη συνέχεια στο ΚΤΕ Οικονομίας (Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας Οικονομίας του Κινήματος).

    Εκεί, εξετάστηκε και η στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή για τους ανέργους των Κλωστηρίων Νάουσας. Η σύσκεψη στελεχών κατέληξε στην απόφαση να προβληθεί η θέση του ΠΑΣΟΚ για μια συνολική πολιτική στις φθίνουσες περιοχές, αλλά τελικά να ψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία.

    Η απόφαση αυτή, όμως, ανατράπηκε στο ΚΤΕ οικονομίας, ύστερα από έντονη συζήτηση (και διαξιφισμούς μεταξύ των κ.κ. Βενιζέλου και Φλωρίδη) καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του ΚΤΕ διαφώνησε με την ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας.

    Τελικά αποφασίστηκε αν η κυβέρνηση επιμείνει στην τροπολογία της, χωρίς να υιοθετεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση να καταψηφίσει την τροπολογία.

    Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε ερώτηση που δέχθηκε το απόγευμα - προσερχόμενος στο υπουργείο Εξωτερικών για την παρουσίαση βιβλίου - η οποία αφορούσε το αν το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την τροπολογία της κυβέρνησης για τους άνεργους στη Νάουσα απάντησε :" Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε σήμερα μια συνολική πρόταση για τις φθίνουσες περιοχές, για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και φυσικά της απασχόλησης και των ανέργων. Εκεί περιλαμβάνεται και λύση για τους άνω των 50 που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν απασχόληση και πρέπει να έχουν εισοδηματική στήριξη. Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει από την κυβέρνηση να εντάξει τη δική της τροπολογία σε ένα τέτοιο συστηματικό πλαίσιο. Γιατί εμείς θα καταθέσουμε την πρότασή μας και ως πρόταση νόμου. Αν η κυβέρνηση δεχθεί τα θεμελιώδη τουλάχιστον στοιχεία και κυρίως αυτό που αφορά τη μη επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος, το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την τροπολογία διαφορετικά φυσικά εμείς θα καταθέσουμε στη Βουλή τη συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρότασή μας".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Επαφές Ιρανού αξιωματούχου

    "Η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόταση της Ρωσίας για την υλοποίηση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος.'' Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον γενικό γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν και ειδικό διαπραγματευτή του Ιράν για τα πυρηνικά Αλί Λαριτζανί.

    Ο κ. Λαριτζανί αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας και του Ιράν και τόνισε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για διπλωματία.

    Επισήμανε ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων δεν είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της χώρας του και ανέφερε ότι ήταν λάθος κατά την άποψη της Τεχεράνης, η παραπομπή του φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Αρμόδια, τόνισε, είναι η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία είναι και ο καταλληλότερος φορέας για να χειριστεί το θέμα.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι ''βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο αναζήτησης μιας διπλωματικής διευθέτησης.''

    Μετά τη συνάντησή της με τον κ. Λαριτζανί δήλωσε ότι είχε τη δυνατότητα να ακούσει τις απόψεις του Ιράν και να αναπτύξει αντίστοιχα τις θέσεις της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η Ελλάδα,είπε, επιθυμεί έναν ασφαλή κόσμο, καταδικάζει την διάδοση των πυρηνικών όπλων και έχει την πεποίθηση ότι με την κατάλληλη πολιτική βούληση θα εξευρεθεί μία ειρηνική λύση στο πρόβλημα.

    Κάλεσε, τέλος, τις ιρανικές αρχές να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα προς το συμφέρον όλων των λαών.

    Απο την πλευρά του ο κ. Λαριτζανί αναφερόμενος στη ρωσική πρόταση- για απάλειψη της αναφοράς στο κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ και την τροποποίηση της διατύπωσης ότι το Ιράν αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη- είπε ότι το Ιράν θα ήθελε να έχει λίγο περισσότερο χρόνο ώστε να αναπτυχθεί ένας διάλογος με τη Ρωσία για το θέμα αυτό.

    Ανέφερε ακόμα ότι οι επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας καθώς επίσης και τα τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονται στη χώρα του και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

    Κατέληξε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χωρίς πίεση και μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.

  • ** Πραγματοποιήθηκε, απόψε, στο Ζάππειο εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης που συμπίπτει αυτή τη χρονιά με την συμπλήρωση 25 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε.

    Στην εκδήλωση τιμήθηκαν από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη τα μέλη της Ομάδας των Προενταξιακών Διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ ("Ομάδα Κοντογεώργη")

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Λαριτζανί

    Υπέρ της διπλωματικής και ειρηνικής λύσης που θα προκύψει μέσα από πολυμερή και ουσιαστική διαβούλευση και τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το γενικό γραμματέα του εθνικού συμβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η ειρήνη επιτυγχάνεται με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, με φιλία και συνεργασία μεταξύ των χωρών.

    Αυτή, πρόσθεσε, είναι η μόνη δυνατή οδός, ενώ συνέστησε στα εμπλεκόμενα μέρη να αποφεύγουν εμπρηστικές δηλώσεις, οι οποίες προκαλούν ένταση και δυναμιτίζουν την κρίση.

    Επανελαβε ότι το ΠΑΣΟΚ λέει "ένα καθαρό όχι σε ένα νέο Ιράκ", αλλά εξέφρασε και τις ανησυχίες του για την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, τονίζοντας ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές.

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει "να ξαναδώσουμε ζωή στο Κίνημα Ειρήνης" και τάχθηκε υπέρ της μείωσης των υπαρχόντων οπλοστασίων πυρηνικών όπλων, για ένα πλανήτη χωρίς πυρηνικά όπλα.-

    Συνέντευξη Τύπου του Αλί Λαριτζανί

    Στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Τεχεράνη στη θέση της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο ειδικός διαπραγματευτής του Ιράν για τα πυρηνικά όπλα Αλί Λαριτζανί, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σε διπλωματικούς συντάκτες στην πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα.

    Ο ιρανός αξιωματούχος εξέφρασε την προσήλωση της χώρας του στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, είπε οτι η Τεχεράνη θεωρεί καταστροφικά για την παγκόσμια ομαλότητα τα πυρηνικά όπλα και απέδωσε την όλη πολεμική στις βεβιασμένες, όπως είπε, κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που με τους χειρισμούς τους θα προκαλέσουν "περιπέτειες".

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρήσης της αεροπορικής βάσης της Σούδας σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις της διεθνούς κοινότητας εναντίον του Ιράν, ο κ. Λαριτζανί δήλωσε οτι δεν έχει πληροφορίες για το αν το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και της ελληνίδας ομολόγου της κας Ντόρας Μπακογιάννη.

    ββΓνωρίζω, όμως, οτι η ίδια η ελληνίδα υπουργός απέρριψε οτι της τέθηκε τέτοιο ζήτημαββ, είπε.

    Ο ιρανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στο ιστορικό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο υπογράφτηκε πριν απο 40 χρόνια, επί Σάχη.

    Υπενθύμισε οτι οι Αμερικανοί είχαν υπογράψει μαζί του την πρώτη συμφωνία για την παραγωγή 20 χιλιάδων μεγαβάτ ενέργειας, καθώς και για την εκπαίδευση Ιρανών σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας.

    Το ίδιο, όπως είπε, έκαναν και οι Γάλλοι με την υπογραφή συμφωνίας για έξι χιλιάδες μεγαβάτ, καθώς και την προώθηση της πυρηνικής έρευνας στο Ιράν.

    Μερικές από αυτές τις χώρες, πρόσθεσε ο κ.Λαριτζανί, θέλησαν να τιμωρήσουν το λαό του Ιράν με την ακύρωση των συμφωνιών, μετά την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Σάχη και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας.

    Επισήμανε οτι ββαν το Ιράν έχει σήμερα πλούτο ενεργειακών κοιτασμάτων, όπως λένε, τότε πριν απο 40 χρόνια ο πλούτος ήταν σαφώς μεγαλύτερος. Το πρόβλημα είναι οτι οι Αμερικανοί αναζητούν περιπέτειες στην περιοχήββ.

    ββΜε τη συμπεριφορά τους οι Αμερικανοί έχουν δείξει ποιοί στηρίζουν τους τρομοκράτες. Ποιοί στήριξαν τους Ταλιμπάν; Δεν ήταν οι Αμερικανοί; Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί το σχεδίασαν, οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τους χρηματοδότησαν και το υποστήκαμε όλοι. Το ίδιο έκαναν οι Αμερικανοί και στο Ιράκββ, επισήμανε ο ΓΓ του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Στο θέμα της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου ο κ. Λαριτζανί τόνισε οτι Τεχεράνη βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο έρευνας και οτι στη χώρα του δεν έχει καν κατασκευασθεί το κατάλληλο εργοστάσιο.

    Ανέφερε οτι το Ιράν δεν έχει φθάσει ακόμη στην παραγωγή πυρηνικών καυσίμων, οπότε το θέμα ββφάκελος Ιράνββ δεν έπρεπε να φθάσει βεβιασμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξαιτίας της πίεσης των Αμερικανών, ενώ η μόνη αρμόδια αρχή γι αυτό, είναι η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

    Πρόσθεσε οτι η ρωσική πρόταση για τη συμπαραγωγή πυρηνικής ενέργειας σε ρωσικό έδαφος δεν έχει απορριφθεί, αλλά θα απαιτείτο περισσότερος χρόνος για να εξετασθούν οι νομικές, τεχνικές και εμπορικές πτυχές του ζητήματος.

    ββΩστόσο οι ΗΠΑ βιάστηκαν να μην προχωρήσει το ρωσικό σχέδιο και παρέπεμψαν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείαςββ, τόνισε προσθέτοντας οτι η πρόταση μπορεί και πάλι να μπει στο τραπέζι εάν ο φάκελος επιστρέψει στην αρμοδιότητα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ.Λαριτζανί είπε οτι το Ιράν δεν έχει κάνενα λόγο να αποχωρήσει απο τη Συνθήκη για τη Μη διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, αλλά επιθυμεί να ασκεί τα δικαιώματά του που απορρέουν απο τις διεθνείς συμφωνίες.

    ββΠρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των δεσμεύσεων που απορρέουν απο τη Συνθήκη. Δεν νομίζω οτι είναι και πολύ δίκαιο να τηρούμε τις υποχρεώσεις, αλλά να μην έχουμε τα δικαιώματα που απορρέουν απο τη Συνθήκη αυτή. Έχουμε δηλώσει οτι αν επιστραφεί ο φάκελος στην Επιτροπή που είναι και το καθβ ύλην αρμόδιο όργανο θα έχουμε πλήρη συνεργασία. Λύσαμε πολλά προβλήματα στο παρελθόν με τη συνεργασία. Εφαρμόζουμε το πρόσθετο πρωτόκολλοββ,τόνισε και πρόσθεσε οτι οι διεθνείς αντιδράσεις για την πολιτική του Τζορτζ Μπους δείχνουν οτι η πολιτική αυτή είναι λανθασμένη.

    Ερωτηθείς για την Τουρκία, ο ιρανός αξιωματούχος είπε οτι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αναπτύξει για ειρηνικούς σκοπούς πυρηνικά προγράμματα.

    Πρόσθεσε οτι η Τεχεράνη θέλει την ασφάλεια στην περιοχή, στηρίζει πάντοτε την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της,ενώ αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ, είπε οτι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικές των λαών. Και εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία της χώρας του στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ καθώς και στην ανάμειξη των ΗΠΑ στις μετέπειτα εξελίξεις στη χώρα αυτή.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 May 2006 - 18:30:16 UTC