Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας
  • [02] Αθανασάκης για αφίσα της ΠΑΣΠ
  • [03] Νέες καταθέσεις στην Επιτροπή της Βουλής
  • [04] Στην Αθήνα ο Απόστολος Βαβύλης

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή, όπως δήλωσε, για τη χθεσινή συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής για την εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ.

    "Βούληση της κυβέρνησης είναι με αποτελεσματικότητα να εφαρμόσει αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική μετά τη διετή συμφωνία ΓΣΕΕ-ΣΕΒ είναι ώριμες οι συνθήκες για να έχουμε διετή συμφωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας".

    Ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου ώστε να μην χρειαστεί να φέρει νόμο η κυβέρνηση με τον οποίο θα ορίζει την εισοδηματική πολιτική, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί για τις ΔΕΚΟ.

    Σε ερώτηση αν οι αυξήσεις 4% το 2007 σηματοδοτούν και πρόθεση για την διενέργεια πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρουν και δημοσιεύματα, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιασμό τετραετίας, πως το 2005-2006 ήταν μία κρίσιμη διετία για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ για τη συνέχεια προβλέπεται συνέχεια στη φορολογική μεταρρύθμιση για τους μισθωτούς με μείωση των συντελεστών και μέτρα για τους τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

    Στο μεταξύ, το πρωί στο υπουργείο Οικονομίας, οι κκ Γ.Αλογοσκούφης και Δ.Σιούφας συζήτησαν τις δυνατότητες να χορηγηθούν φορολογικά κίνητρα για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

    Ο υπουργός Οικονομίας στην συνέχεια μίλησε στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» και δήλωσε ότι πρέπει να προετοιμάσουμε τις συνθήκες, ώστε η κυβέρνηση της "επόμενης τετραετίας" να ξεκινήσει και να προχωρήσει τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση αποδίδει έμφαση στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού προβλήματος και θα πρέπει να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, ενώ ο διάλογος θα είναι μακράς πνοής και θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι.

    Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, είπε ο υπουργός, με τη μέγιστη αξιοποίηση των ευκαιριών, ώστε να καταστεί η Ελλάδα "πυρήνας δυναμικής ανάπτυξης".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Ελλήνων (ως ποσοστού του ΑΕΠ των "15" της ΕΕ), το οποίο από 75,4% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, το 2005 έφθασε το 77,1% και το 2007 θα αυξηθεί στο 80%.

    Αύξηση επίσης, επεσήμανε, σημείωσαν και το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων, τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών, οι εξαγωγές και ο τουρισμός. Ολες οι ανωτέρω θετικές εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,3% και για πρώτη φορά τη μείωση της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 10%.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας "έκλεισε" στο 3,7% το 2005, παρά τις μεγάλες αυξήσεις που σημειώθηκαν στις τιμές του πετρελαίου και την οικονομική στασιμότητα της Ευρωζώνης.

    Οι μεταρρυθμίσεις πέτυχαν το στόχο τους και η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα αυτά δεν ήρθαν από μόνα τους, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ήταν αποτέλεσμα του ριζικού ανασχηματισμού της οικονομίας. Αλλάζουμε, πρόσθεσε, ένα στρεβλό παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης, που στηριζόταν στην αύξηση των ελλειμμάτων και στην αύξηση του δημόσιου χρέους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν μεταξύ του 1994 και του 2003 κατά 25%. Οπως είπε, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήσαν 476.000 το 1994 και το 2003 έφθασαν τους 597.000. Η κατάσταση αυτή, πρόσθεσε, δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Υπενθύμισε επίσης ότι το δημόσιο χρέος είχε φθάσει το 110% του ΑΕΠ και ότι για την εξυπηρέτησή του δαπανώνται 10 δισεκ. ευρώ ετησίως.

    Βασική μας προτεραιότητα, κατέληξε ο υπουργός, ήταν και παραμένει η διόρθωση της ανισορροπίας της οικονομίας και θα συνεχιστεί η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, με αμετάθετο στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους και των δημοσίων ελλειμμάτων.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Αθανασάκης για αφίσα της ΠΑΣΠ

    Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης από τα ποσοστά που έλαβε η ΠΑΣΠ στις φοιτητικές εκλογές, ενώ επέκρινε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θόδωρο Ρουσόπουλο για τις δηλώσεις του σχετικά με αφίσσα της φοιτητικής οργάνωσης του Κινήματος λέγοντας πως επιχειρεί συμψηφισμό σε πράγματα που δεν συμψηφίζονται.

    Ο Θόδωρος Ρουσοπουλος είχε επισημάνει αφίσα της ΠΑΣΠ που δείχνει ένα αεροπλάνο να πέφτει πάνω σε δυο γαλάζιους δίδυμους πύργους.

    Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ σημείωσε άνοδο της τάξης του 1-6% και μάλιστα σε περίοδο οργανωτικής ανασυγκρότησης. Επίσης ανέφερε ότι η ΠΑΣΠ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε πολλές σχολές, σε αρκετές από τις οποίες για πρώτη φορά.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας, εξ άλλου, τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την αφίσσα της ΠΑΣΠ Νομικής Αθηνών, επέκρινε τον κ. Ρουσόπουλο ότι επιχειρεί συμψηφισμό σε πράγματα που δεν συμψηφίζονται.

    "Οι αισχρές και χυδαίες ύβρεις εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και το χαμόγελο ευτυχίας του υπουργού Πολιτισμού δεν μπορούν να συγκριθούν, να συμψηφιστούν και να κρυφθούν πίσω από μία αφίσσα με λάθος πολιτικό μήνυμα η οποία προφανώς αποδοκιμάζεται",ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Αθανασάκης είπε επίσης ότι οι αντιδράσεις του κυβερνητικού εκπροσωπου είναι βραδυφλεγείς και επεσήμανε ότι οι παρατηρήσεις προς τους φοιτητές της ΠΑΣΠ στη συγκεκριμένη σχολή είχαν γίνει προτού αναφερθεί στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι λέει ψέμματα όταν υποστηρίζει πως όσα έγιναν στην Θεσσαλονίκη αποτελούν μεμονωμένη περίπτωση και υπενθύμισε ανάλογα συνθήματα που ακούστηκαν σε άλλες σχολές, αλλά και στο χθεσινό σχόλιο του Γ. Αλογοσκούφη μετά την αποχώρηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την αρμόδια επιτροπή Οικονομικών, σχόλιο για το οποίο ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς σήμερα σχετικά απάντησε με τη φράση "κανένα σχόλιο".

    Ο κ. Αθανασάκης ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο "να αφήσει τους μπερλουσκονισμούς" γιατί δεν μπορεί, όπως τόνισε, να διαπαιδαγωγείται με αυτόν τον τρόπο η νεολαία ενός μεγάλου κόμματος.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο επίσης για επανάληψη των ίδιων "χυδαίων συνθημάτων" κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ χθες και σήμερα στις σχολές από φοιτητές της ΔΑΠ, οι οποίοι, όπως πρόσθεσε, το τελευταίο διήμερο προέβησαν σε ξυλοδαρμούς,τραμπουκισμούς και προσπάθησαν να νοθεύσουν τα αποτελέσματα σε αρκετές σχολές.

    Για όλα αυτά , τόνισε ο κ. Αθανασάκης, ο πρωθυπουργός σιωπά.

    Αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου για την εξόρμηση των στελεχών της ΝΔ στην Περιφέρεια, ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι εκεί θα βρεθούν μπροστά στα ψέμματα της κυβέρνησης της ΝΔ και στα πραγματικά προβλήματα, από τα οποία δεν θα μπορούν να κρυφθούν και πρόσθεσε ότι το συρτάρι το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά από αυτά που κάνει η κυβέρνηση και είναι αντίθετα σε εκείνα που έλεγε προεκλογικά.

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου

    Σε αφίσα της ΠΑΣΠ που δείχνει ένα αεροπλάνο να πέφτει πάνω σε δυο γαλάζιους δίδυμους πύργους, αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος λέγοντας ότι οι συνειρμοί που δημιουργούνται είναι απαράδεκτοι και προφανείς, προβάλλουν την τρομοκρατία και ασελγούν στα θύματα των τρομοκρατών σε όλο τον κόσμο.

    Η χώρα μας, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, έχει πληρώσει με αίμα την τρομοκρατία και όλοι οι δημοκρατικά ευαίσθητοι πολίτες καταδικάζουν τέτοιες ενέργειες.

    Καλούμε το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του, συνέχισε ο κ. Ρουσόπουλος, να καταδικάσουν σήμερα την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια της νεολαίας τους,να καταστρέψουν την αφίσα και να ζητήσουν δημοσίως συγνώμη γι' αυτή την απρέπεια. Θέλω να πιστεύω, κατέληξε, ότι δεν έχει την έγκριση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς για δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που ήταν σε υψηλούς τόνους, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν γίνονται συμψηφισμοί και ότι η αφίσα της ΠΑΣΠ συνιστά απαράδεκτη ενέργεια.

    Για το θέμα των συνθημάτων που ακούστηκαν στο αμφιθέατρο από μέλη της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι μεμονωμένη ενέργεια την οποία έχει καταδικάσει η κυβέρνηση, όπως επίσης και ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Νέες καταθέσεις στην Επιτροπή της Βουλής

    Με την εξέταση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου, άρχισε από το πρωί, τις εργασίες της η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Ο κ. Αγγέλου τόνισε ότι η μόνη εμπλοκή του στην υπόθεση των υποκλοπών ήταν η ενημέρωση που είχε το βράδι της Πέμπτης 10 ης Μαρτίου, παρουσία και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Βόνταφον κ. Κορωνιά.

    Εξιστορώντας χρονικά τα γεγονότα, ο κ. Αγγέλου ανέφερε ότι ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, επικοινώνησε την Τετάρτη 9 Μαρτίου, με το γραφείο του πρωθυπουργού ζητώντας προσωπική συνάντηση μαζί του για θέμα υψίστης εθνικής ασφαλείας.

    Όπως εξήγησε ο κ. Αγγέλου η συνάντηση Κορωνιά - πρωθυπουργού ήταν αδύνατο να γίνει πριν από την Παρασκευή το βράδι, καθώς ο πρωθυπουργός θα βρισκόταν στην Ισπανία σε επίσημο ταξίδι.

    «Την Πέμπτη το πρωί τηλεφώνησε ξανά στην ιδιαιτέρα του πρωθυπουργού, με την οποία είχε επικοινωνήσει και την προηγούμενη μέρα, ενώ όταν εγώ του τηλεφώνησα αργότερα, ο κ. Κορωνιάς βρισκόταν στο γήπεδο. Δέχτηκε να συναντηθούμε στις 8 το βράδι της ίδιας μέρας» τόνισε ο κ. Αγγέλου.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Αγγέλου, ανέφερε τί ακριβώς είπε ο κ. Κορωνιάς παρουσία και του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη για το θέμα των υποκλοπών λέγοντας:

    « Ο κ. Κορωνιάς μας είπε ότι, με αφορμή τα προβλήματα στην αποστολή μηνυμάτων σε συνδρομητές τον Ιανουάριο του 2005, άρχισε από την ΒΟΝΤΑΦΟΝ η έρευνα - η οποία απέβη άκαρπη - ώστε να εντοπιστεί το πρόβλημα. Όπως είπε ο κ. Κορωνιάς, απευθύνθηκε στην ERICSON Ελλάδας, στη συνέχεια της Ισπανίας και μετά στη μητρική εταιρία της Σουηδίας για να ελεγχθεί το σύστημα .

    Στην ερώτηση μας, εμένα και του κ Βουλγαράκη -συνέχισε- για το πώς ήταν δυνατό να υπάρχει λογισμικό στις εγκαταστάσεις της ΒΟΝΤΑΦΟΝ και να μην έχει αποκαλυφθεί από τους ίδιους, ο κ. Κορωνιάς μας είπε ότι ήταν υψηλής τεχνολογίας και είχε τη δυνατότητα να γίνεται αόρατο. Επίσης μας διαβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο λογισμικό δεν είχε παραγγελθεί από την ΒΟΝΤΑΦΟΝ ούτε και με την ιδιότητα να υπάρχει στις εγκαταστάσεις της και να είναι ανενεργό. Ακόμα ο κ. Κορωνιάς είπε ότι στις 7 Μαρτίου έδωσε εντολή να αφαιρεθεί αμέσως το παράνομο λογισμικό, κάτι που έγινε, όπως μας είπε την επόμενη μέρα».

    Αναφερόμενος σε όσα είπε ο κ. Κορωνιάς για το θέμα της αυτοκτονίας Τσαλικίδη, ο κ. Αγγέλου τόνισε: « Ο κ. Κορωνιάς μας ανέφερε και το περιστατικό της αυτοκτονίας Τσαλικίδη, στη λογική ότι ήταν ένα ατυχές γεγονός που συγκυριακά συνέπιπτε με τις υποκλοπές, αλλά δεν μπορούσε να συνδεθεί».

    Κλείνοντας την πρώτη τοποθέτηση του ο κ. Αγγέλου σημείωσε: «Έγινε μία συνομιλία κυρίως μεταξύ του κ. Βουλγαράκη και του κ. Κορωνιά. Ήταν δυσχερής γιατί έπρεπε να έχεις ειδικές γνώσεις σε τεχνικά θέματα».

    Αναφερόμενος στο θέμα της ενημέρωσης του πρωθυπουργού, ο κ. Αγγέλου σημείωσε ότι «επειδή ήταν αδύνατη η επικοινωνία εκείνη τη στιγμή με τον πρωθυπουργό γιατί βρισκόταν σε επίσημο δείπνο με τον ισπανό ομόλογο του, τον ενημέρωσα αργά το βράδι. Ο πρωθυπουργός μόλις το έμαθε είπε ότι ήταν μία πολύ σοβαρή υπόθεση για την οποία πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη».

    Και ο κ. Αγγέλου έκλεισε την πρώτη τοποθέτηση του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέχρι εκεί ήταν η εμπλοκή μου».

    Σε ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη αν είχε συμμετάσχει ή είχε συνεργασία σε κυβερνητικές συσκέψεις ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων σχετικά με το πρόβλημα της ασφάλειας τους και ιδιαίτερα λόγω των πιέσεων που δεχόταν η χώρα μας για τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις, ο κ. Αγγέλου απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι «είμαι συνεργάτης του προέδρου του κόμματος δεν έχω κανένα ρόλο και συμμετοχή στην κυβέρνηση».

    ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Στην αρχή της συνεδρίασης σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναστάσιο Καραμάριο, βουλευτές της ΝΔ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Τόσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης ,όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κωλυσιεργία στο θέμα των υποκλοπών, ενώ έκαναν λόγο για ολιγωρία τόσο της Επιτροπής της Βουλής όσο και της Δικαιοσύνης. Παράλληλα ζήτησαν η Επιτροπή να επιταχύνει το έργο της συνεδριάζοντας συχνότερα.

    Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις και του προέδρου της Επιτροπής και βουλευτών της ΝΔ που με τη σειρά τους επιτέθηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την για προσπάθεια επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

    Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να κληθούν στην Επιτροπή ο διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κώστας Σταϊκούρας, τεχνικοί σύμβουλοι των δύο εταιριών ΒΟΝΤΑΦΟΝ και ERICSON που είχαν εμπλοκή με το θέμα των υποκλοπών, καθώς και εκπρόσωποι των άλλων εταιριών της κινητής τηλεφωνίας που είναι σε θέση να απαντήσουν τι έγινε με το θέμα των νόμιμων συνακροάσεων.

    Όπως υποστήριξαν οι κ. Κακλαμάνης και Βενιζέλος πρέπει να κληθούν από την Επιτροπή καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία. Μάλιστα ο κ Βενιζέλος ζήτησε, επειδή όπως υποστήριξε υπάρχει μία κινητικότητα του πρωθυπουργού με συναντήσεις που έχει σε σχέση με τις υποκλοπές, με την ΑΔΑΕ και με την Επιτροπή Σοφών, να κατατεθούν στην Επιτροπή όλα τα σχετικά έγγραφα. Ακόμα ζήτησε να προβεί η ΑΔΑΕ σε τεχνικό έλεγχο στα μηχανήματα της ΕΥΠ για να διευκρινιστεί, όπως είπε, αν εντοπίζει απλά τις παρακολουθήσεις και δεν κάνει συνακροάσεις.

    «Θα μετατρέψουμε την Επιτροπή σε Εξεταστική;» ήταν η αντίδραση του κ. Καραμάριου.

    Στο σημείο αυτό δημιουργήθηκε ένταση όταν ο κ Καραμάριος προσπάθησε να συνεχιστεί η συζήτηση με την ακρόαση του κ. Αγγέλου και για όλα τα διαδικαστικά θέματα να συμφωνηθεί στο τέλος της συνεδρίασης. «Μην είστε απαξιωτικός, να είστε προσεκτικός. Μην κάνετε χειρονομίες και μορφασμούς, μάθετε να προεδρεύετε» τόνισε ο κ Βενιζέλος.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε "Εχουμε δικαίωμα να μιλήσουμε". «Με τις προτάσεις που φέρνουν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ως προς τα πρόσωπα που πρέπει να κληθούν τείνει η Επιτροπή μας να γίνει ανακριτική», αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ συμπλήρωσε:

    Με την ίδια λογική θα πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή και οι πρώην Υπουργοί Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ καθώς και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση είναι το θύμα υποκλοπών. Εμείς δεν θέλουμε να κρυφτεί τίποτα, αντίθετα θέλουμε να μάθει όλη την αλήθεια ο λαός».

    Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κόμματος Απόστολος Σταύρου επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία είναι απόλυτα αναπόδεικτες και μόνο στόχο έχουν την δημιουργία κλίματος έντασης. Ενώ εμείς ενδιαφερόμαστε για την ουσία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση θέλει άλλα θέματα να προβάλει. Αυτό το έγκλημα όμως, ας μην το ξεχνάμε, στράφηκε κυρίως κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».

    "Παντελώς άγνωστος στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Γ. Κορωνιάς έως το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαρτίου 2005", δήλωσε ο κ. Γιάννης Αγγέλου, όταν ρωτήθηκε για τη σοβαρότητα του τηλεφωνήματος Κορωνιά και πρόσθεσε ότι όταν επισημάνθηκε στον κ. Κορωνιά ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ήταν διαθέσιμος μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι (11/3/2005) εκείνος δεν επέμενε να τον δει οπωσδήποτε εκείνο το βράδυ της Τετάρτης.

    Εξάλλου ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός ότι συμπίπτει χρονικά η κλήση του κ. Αγγέλου στην Επιτροπή με την ημέρα της μεταγωγής του Απ. Βαβύλη στην Αθήνα απο τις ιταλικές φυλακές της Μπολόνιας. Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Αν. Καραμάριος ζήτησε την ανάκληση αυτού του χαρακτηρισμού, καθώς -όπως σημείωσε- η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής είχε οριστεί απο τις 29 Μαρτίου.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τέως προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο κ. Γ. Αγγέλου τόνισε ότι "σήμερα συνειδητοποιούμε τη σημασία της αφαίρεσης του παρείσακτου λογισμικού. Δεν είχαμε τότε τις τεχνικές γνώσεις για να αντιληφθούμε τη σημασία της αφαίρεσής του".

    Ο κ. Αγγέλου απάντησε αρνητικά σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Παπαϊωάννου για το αν ο πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε το τηλέφωνο της εταιρίας του πατέρα του, ενώ σε άλλη ερώτηση αν το τηλέφωνο που είχε διατεθεί στον πρωθυπουργό απο τη Βουλή, όντως παρακολουθείτο, ο κ. Αγγέλου είπε ότι "ήταν στον κατάλογο και ήταν ένα απο τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε".

    Ο κ. Αγγέλου ανέφερε στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί «καμιά εικοσαριά» τηλέφωνα, και ότι η επικοινωνία μαζί του γίνεται από συγκεκριμένο τηλέφωνο που αφήνει κάθε φορά στη γραμματεία του. «Τα τηλέφωνα εναλλάσσονται τακτικά» για ασφάλεια, διευκρίνισε ο κ. Αγγέλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΡΑ Φ. Κουβέλη.

    Σε ερώτηση της βουλευτού Αβ Αθηνών του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη για την αντίδραση του πρωθυπουργού όταν ενημερώθηκε για την υπόθεση, ο κ. Αγγέλου είπε ότι (ο κ. Καραμανλής) θα ενημέρωνε ο ίδιος τους υπουργούς και ότι το θέμα θα πήγαινε στη Δικαιοσύνη.

    Σε ερωτήσεις των Φ. Κουβέλη (ΣΡΑ) και Ευ. Βενιζέλου (ΠΑΣΟΚ) για τους λόγους που ο κ. Κορωνιάς δεν απευθύνθηκε στην ΑΔΑΕ, ο κ. Αγγέλου είπε ότι στην επίμαχη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για την τήρηση μυστικότητας ή απορρήτου στην υπόθεση.

    Όταν ο κ. Βενιζέλος, και αργότερα ο Φ. Πετσάλνικος (ΠΑΣΟΚ), ρώτησαν τον κ. Αγγέλου για το λόγο που ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να παραστεί στη συνάντησή του με τον κ. Κορωνιά, και όχι από άλλους υπουργούς, όπως τον υπουργό Επικοινωνιών Μ. Λιάπη, ο κ. Αγγέλου είπε ότι έτσι εκτίμησε, λόγω της επίκλησης ζητήματος εθνικής ασφάλειας.

    Ερωτηθείς από τον ίδιο βουλευτή άν υπήρξαν άλλες επαφές του πρωθυπουργικού γραφείου με ανθρώπους της Βόνταφον, ο κ. Αγγέλου είπε ότι υπήρξε μία επικοινωνία με τον κ. Γ. Στεφανόπουλο με αφορμή νομοσχέδιο για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Όπως είπε ο κ. Αγγέλου, είχε παλαιά γνωριμία με τον κ. Στεφανόπουλο, από τον οποίο είχε ζητήσει να ενισχυθεί το αδύνατο σήμα της εταιρείας στην Ίο, όπου παραθέριζε ο κ. Καραμανλής (και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο που του είχε παραχωρήσει η Βουλή.-

    Σχόλιο Αθανασάκη

    Στην λογική της συγκάλυψης κινήθηκε ο Γιάννης Αγγέλου στη σημερινή κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι ο κ. Αγγέλου ήταν επιδεικτικά ολιγόλογος και τον αποκάλεσε "κύριο δεν γνωρίζω". Παρ΄ολα αυτά πρόσθεσε, ο κ. Αγγέλου μετέθεσε το πρόβλημα στους υπουργούς και τον πρωθυπουργό.

    Αναφερόμενος στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση των κ.κ. Κορωνιά και Ζήκου ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι από τη διαδικασία αυτή περισσότερα θέματα άνοιξαν παρά έκλεισαν.

    Υπήρξαν, πρόσθεσε, αντιφάσεις και αναδείχθηκαν ευθύνες της κυβέρνησης για ενέργειες που δεν έγιναν για την αποκάλυψη των δραστών.

    Η εξέταση των κ.κ. Κορωνιά και Ζήκου

    Τις ίδιες θέσεις που είχαν διατυπώσει και την πρώτη φορά που είχαν κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής σχετικά με το θέμα της εγκατάστασης του συστήματος για τις "νόμιμες συνακροάσεις" διατύπωσαν και σήμερα στην κατβ αντιπαράσταση εξέταση τους στην Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Βόνταφον Γιώργος Κορωνιάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Έρικσον Μπιλ Ζήκου.

    Ο κ. Κορωνιάς επέμεινε ότι η Βόνταφον ποτέ δεν παρήγγειλε, δεν προμηθεύτηκε και δεν εγκατέστησε το επίμαχο λογισμικό για τις "νόμιμες συνακροάσεις", ενώ, από την πλευρά του, ο κ. Ζήκου επανέλαβε ότι η διαδικασία ενημέρωσης των πελατών, μέσω εγχειριδίου, είναι τυποποιημένη και ότι συγκεκριμένο λογισμικό περιλαμβανόταν στο έντυπο που συνόδευε το πακέτο 9.1 που παραδόθηκε στη Βόνταφον.

    "Η διαδικασία ενημέρωσης των πελατών της Έρικσον είναι συνήθης και γίνεται μέσω των διαύλων επικοινωνίας και ενημέρωσης των πελατών. Όταν γίνεται μια παραγγελία το περιεχόμενο του πακέτου περιλαμβάνεται στα έντυπα ενημέρωσης. Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε και με το πακέτο 9.1 που είχε παραγγείλει η Βόνταφον",δήλωσε ο κ. Ζήκου, απαντώντας στις σχετικές επισημάνεις του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιου Καραμάριου, ο οποίος έκανε λόγο για αντιφατικές απαντήσεις των εκπροσώπων των δύο εταιριών.

    Ωστόσο, ο Γιώργος Κορωνιάς αντέτεινε:

    «Το κρίσιμο θέμα δεν είναι αν περιλαμβάνεται στο «προσπέκτους» το ενημερωτικό έντυπο, αλλά αν γίνεται ειδική αναφορά ότι στο soft work υπάρχει το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων και είναι ανενεργό. Για να αποκτήσεις τις προαιρετικές λειτουργίες πρέπει να τις παραγγείλεις. Ωστόσο, έχω 2000 έγγραφα που θα καταθέσω στην Επιτροπή και αναφέρονται σε όλες τις προαιρετικές λειτουργίες που περιλαμβάνονται στο πακέτο που παραλάβαμε εκτός από το λογισμικό. Επιβεβαιώθηκε και από την ΕRICSON ότι δεν έκανε ξεχωριστή αναφορά, άρα δεν είχαμε ιδιαίτερη γνώση. Δεν γνωρίζαμε την κρίσιμη παράμετρο ότι υπήρχε και ήταν ανενεργό το σύστημα νόμιμων συνακροάσεων».

    Ο δε Μπιλ Ζήκου σημείωσε:

    «Το μόνο σχόλιο μου είναι ότι στο περιεχόμενο του πακέτου 9.1 που παραδώσαμε στην Βόνταφον περιγράφεται στην τεκμηρίωση της παραγγελίας και στη σύμβαση, το λογισμικό. Δεν το αναφέραμε ιδιαιτέρως στον «τοπ μάνατζερ», γιατί χρησιμοποιούμε για όλους τη συνήθη διαδικασία. Το περιεχόμενο του πακέτου περιείχε και το λογισμικό. Τα έγγραφα μας περιελάμβαναν την συγκεκριμένη λειτουργία στο πακέτο. Δεν ισχυρίζομαι ότι ενημερώθηκε ξεχωριστά η διοίκηση».

    «Γιατί ο κ. Κορωνιάς αναγόρευσε σε σημαντικό θέμα την άγνοια του για την ύπαρξη του συστήματος αυτού και επιμένει ότι δεν ήξερε;», ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, για να απαντήσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Βόνταφον ότι "η κρισιμότητα της δεν έχει αναδειχθεί από μένα, αλλά από την διαδικασία. Το κρίσιμο δεν είναι το πληροφοριακό δίκτυο, αλλά αν είναι ενεργό ή όχι το λογισμικό. Αν ήταν γνωστό θα έπαιρνα γνωμάτευση».

    Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας επεσήμανε στο σημείο αυτό:

    «Από την ανάγνωση των τοποθετήσεων σας, προκύπτουν δύο απολύτως σχεδόν αντίθετες τοποθετήσεις. Η Βόνταφον υποστηρίζει δεν το παραλάβαμε, δεν ενημερωθήκαμε, ενώ ο κ. Ζήκου λέει το αντίθετο. Δεν είναι μείζον θέμα αυτό;».

    Γ. Κορωνιάς: "Δεν είχαμε γνώση του λογισμικού, δεν είχαμε παραγγείλει, ούτε το είχαμε παραλάβει".

    Β.Μαγγίνας: «Ο κ. Ζήκου υποστηρίζει ότι η βάση του συστήματος του λογισμικού υπήρχε. Εσείς ότι δεν ενημερωθήκατε προσωπικά. Άρα δεν αποκλείεται η Έρικσνον να ενημέρωσε;».

    Γ. Κορωνιάς: «Στοιχείο τέτοιας ενημέρωσης δεν υπάρχει?».

    Β. Μαγγίνας: «?Υπάρχει μια απόκλιση από αυτά που λέει ο κ. Κορωνιάς, δηλαδή ότι δεν αποκλείεται να υπήρχε ενημέρωση, αλλά δεν το γνώριζε ο ίδιος. Εσείς κ. Κορωνιά λέτε δεν το παρέλαβα και ο κ. Ζήκου ότι είχε παραγγελθεί από τη Βόνταφον».

    Γ. Κορωνιάς: «Δεν το ήξερα».

    Β. Μαγγίνας: «Εσείς, κ. Ζήκου λέτε ότι η όταν η Έρικσον άρχισε την παράδοση του λογισμικού, ενημέρωσε με την συνήθη διαδικασία που ακολουθεί. Ότι μπορεί να μην φθάνει σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου, αλλά ότι τουλάχιστο ενημερώνεται ο τεχνικός διευθυντής?».

    Μ. Ζήκου: «Δεν ενημερώσαμε ιδιαίτερα τον κ. Κορωνιά ή τον τεχνικό της Βόνταφον. Έχουμε, όμως, τους ειδικούς ανθρώπους του λογισμικού που έχουν επαφές και εκεί γίνεται η ανταλλαγή πληροφοριών. Έχουμε διάφορα επίπεδα επικοινωνίας. Στο πακέτο 9.1 δεν περιλαμβάνεται το πλήρες σύστημα νόμιμης συνακρόασης. Είναι, όμως, η βάση. Για να μπει σε λειτουργία χρειάζονται και άλλα πράγματα. Όταν λέμε παρήγγειλαν το συνολικό σύστημα αυτό έγινε αργότερα. Παραδόθηκε όταν έγινε η παραγγελία».

    Γ. Κορωνιάς: «Εμείς παραγγέλλουμε υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε. Δεν παραγγείλαμε αυτό το λογισμικό. Στην βασική έκδοση του 9.1 δεν παραγγείλαμε τις προαιρετικές. Το ότι υπήρχε η βάση νόμιμης συνακρόασης δεν το γνωρίζαμε. Δεν υπήρξε ειδική μνεία».

    Στο σημείο αυτό ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ απευθυνόμενος προς τον κ. Κορωνιά σημείωσε:

    «Αν αύριο ο εισαγγελέας ζητήσει ποινικές ευθύνες θα το κάνει από εσάς. Το γνωρίζετε αυτό;".

    Γ. Κορωνιάς: «Το πρόγραμμα δεν το αγοράσαμε από την Έρικσον. Εμείς πήραμε άδεια χρήσεως από την εταιρία».

    Μ. Έβερτ: «Ασκήσατε αγωγή ή μήνυση κατά της Έρικσον;».

    Γ. Κορωνιάς: «Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη?".

    Μ.Έβερτ: «Θα ζητήσετε;».

    Γ. Κορωνιάς: «Αν δούμε ότι υπάρχουν (ευθύνες) θα τις ζητήσουμε».

    Μ. Έβερτ: «Πότε;»

    Γ.Κορωνιάς: «Δεν είμαι νομικός για να ξέρω?».

    Μ.Έβερτ: «Εσείς είστε, όμως, ποινικά και αστικά υπεύθυνος..».

    Γ. Κορωνιάς: "Δεν αλλάζει τίποτα στην κατάθεση μου?».

    Μ.Έβερτ: «Νομίζετε ότι θα το ξεπεράσετε έτσι εύκολα επιρρίπτοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο; Η δικαιοσύνη δεν θα το κάνει?».

    Ευ.Βενιζέλος: «Θεωρείτε (κύριε Κορωνιά) ότι σας εξαπάτησε και σας εξέθεσε σε κίνδυνο η Έρικσον τοποθετώντας στο λογισμικό σας και το σύστημα νομίμων συνακροάσεων, κάνοντας έτσι εφικτό το παράνομο λογισμικό;».

    Γ. Κορωνιάς: «Πιστεύω ότι η Έρικσον εφάρμοσε μια πολιτική που έπρεπε να μας ενημερώσει?».

    Ευ. Βενιζέλος:"Πώς είναι δυνατό να βάζει ένα τέτοιο σύστημα η Έρικσον και να μην το προωθεί εμπορικά; Δεν φαίνεται λογικό να μην ενημερώνεστε εσείς και να μην ενημερώνει η Έρικσον?».

    Μπιλ Ζήκου: «Με το 9.1, η βάση του συστήματος είχε, ήδη, τοποθετηθεί. Δώσαμε την τεκμηρίωση που ορίζει ότι στο πακέτο λογισμικού που παραδίδεται υπάρχει η μόνιμη βάση. Μέσα στο ντοσιέ παράδοσης υπάρχουν τα έγγραφα. Υπάρχει η τεκμηρίωση που λέει τι ακριβώς περιλαμβάνεται στο πακέτο 9.1 Δηλώνω ότι όταν παραδώσαμε το πακέτο και το soft work υπήρχε κατάλογος που έλεγε τι ακριβώς είναι εγκατεστημένο".

    Ευ. Βενιζέλος:"Στις άλλες εταιρίες, όπως η «ΤΙΜ», πως λειτούργησε το σύστημα; Το ίδιο; Σας το παρήγγειλε; Πότε πήρατε την παραγγελία; Γιατί δεν το πουλάτε;".

    Μπιλ Ζήκου:«Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία? Όταν το πουλήσαμε και εγκαταστήσαμε το 9.1 στην «ΤΙΜ» δόθηκε η ίδια τεκμηρίωση. Το πλήρες σύστημα νόμιμης συνακρόασης πουλιέται, όταν επιτρέπεται από την νομοθεσία της χώρας».

    Ευ.Βενιζέλος: «Κάνατε δηλαδή μια παράνομη πράξη?».

    Μπ.Ζήκου: «Όχι γιατί δεν είχαμε εγκαταστήσει το παράνομο σύστημα, αλλά την βάση πάνω στην οποία μπορούσε κανείς να τοποθετήσει άλλα συστήματα... Δεν πιστεύουμε ότι κάναμε τίποτα παράνομο γιατί το σύστημα δεν είχε παραδοθεί. Έπρεπε να γίνουν πολλά βήματα για να λειτουργήσει το σύστημα νόμιμης συνακρόασης?».

    Ο Βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης ρώτησε τον κ. Ζήκου αν έχει αντίγραφο της παραγγελίας με την Βόνταφον.

    Μπ.Ζήκου: «Δεν έχω αντίγραφο. Υποβάλαμε στην Επιτροπή τη σύμβαση που υπογράψαμε".

    Φ. Κουβέλης: «Οι συμφωνίες γίνονται προφορικά και δεν αποτυπώνονται σε έγγραφο;».

    Μπ.Ζήκου: «Δεν την έχω μαζί μου σήμερα..».

    Κουβέλης: «Αυτή την συμφωνία να την καταθέσετε στην Επιτροπή γιατί θα αποδειχτεί αν το σύστημα αυτό είχε παραγγελθεί?».

    Μπ..Ζήκου: «Αυτή η συγκεκριμένη βάση για νόμιμες συνακροάσεις δεν παραγγέλθηκε ως προαιρετικό στοιχείο, αλλά ήταν στο πακέτο το οποίο δεν λειτουργούσε?»

    Κουβέλης. «Ως προαιρετικό στοιχειό, ο κ. Κορωνιάς είπε ότι έπρεπε να καταβληθεί επιπρόσθετο τίμημα. Κατεβλήθη;".

    Μπ.Ζήκου: «Έστω και αν δεν λειτουργεί υπήρχε στο πακέτο. Μόνο με την χρησιμοποίησή του παίρνουμε χρήματα, γιατί από μόνο του δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί".

    Ενοχλημένοι οι βουλευτές

    Ενοχλημένοι φάνηκαν αρκετοί βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, από τη στάση των κ.κ. Κορωνιά και Ζήκου κατά την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή τους.

    Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Ζώης αποχώρησε της αιθούσης πριν τα ηγετικά στελέχη της Βόνταφον και της Έρικσον ολοκληρώσουν τις κατβ αντιπαράσταση τοποθετήσεις τους.

    «Παρακολουθήσαμε ένα θέατρο παραλόγου, όπου ο καθένας επισημαίνει τις αντιφάσεις του άλλου και κανείς δεν νιώθει την ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για αυτά που του προσάπτει ο άλλος», είπε χαρακτηριστικά στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

    Και πρόσθεσε:

    "Οι μη απαντήσεις, οι αντιφάσεις και τα κενά των δύο, αποτελούν αρκετό υλικό το οποίο μπορεί να τεθεί υπόψη άλλων αρχών".

    Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι αντιφάσεις των κ.κ. Κορωνιά και Ζήκου συνεχίστηκαν και πρόσθεσε ότι έγινε προσπάθεια άμβλυνσης παλαιότερων θέσεων τους.

    Κληθείς σχετικώς, ο διευθύνων σύμβουλος της Βόνταφον Γ. Κορωνιάς δέχθηκε ότι η δική του τοποθέτηση διαφέρει από αυτή το ομόλογού του της Ερικσον, στο ότι δεν είχε γίνει «ειδική μνεία» από τη σουηδική εταιρεία για την συμπερίληψη του λογισμικού νομίμων συνακροάσεων στο αναβαθμισμένο λογισμικό που παρέλαβε η εταιρεία του.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ζήκου είπε ότι Έρικσον ενημέρωσε τη Βόνταφον ότι στο πλήρες πακέτο του λογισμικού Ρ 9.1 υπήρχε η βάση για τη δυνατότητα νομίμων συνακροάσεων ενώ επέμεινε για την ευθύνη του παρόχου (Vodafone) ως προς την ασφάλεια του λογισμικού αυτού.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ ρώτησε τον κ. Κορωνιά από ποιον θα ζητήσει αποζημίωση σε περίπτωση που παρακολουθείται το τηλέφωνό του.

    Ο κ. Κορωνιάς απάντησε «από τη Βόνταφον», ενώ δεν σχολίασε την ερώτηση του κ. Έβερτ για τον εάν έχει ποινικές ευθύνες.

    «Είστε αστικά και ποινικά υπεύθυνος. Δεν μπορεί η μία εταιρία να τα ρίχνει στην άλλη», σχολίασε ο κ. Έβερτ.

    Ενοχλημένη εμφανίστηκε και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη από την απάντηση του κ. Κορωνιά σχετικά με το παραληφθέν λογισμικό της Έρικσον.

    Μας απαντάτε σαν απλός δανειολήπτης πιστωτικής κάρτας ο οποίος δεν γνωρίζει τους όρους που αναφέρονται στα ψιλά γράμματα, είπε η κ. Κανέλλη, ενώ ο κ. Κορωνιάς δήλωσε ότι έχει ευθύνη για τα συστήματα που παραλαμβάνει εφόσον εγκατασταθούν νομίμως.

    Όταν ο κ. Κορωνιάς επανέλαβε ότι το (παρείσακτο) λογισμικό θα μπορούσε να ξαναμπεί σε λειτουργία για λόγους διερεύνησης της υπόθεσης, η κα Κανέλλη σχολίασε ότι ούτε Ρουμάνος κλειδαράς δεν ξαναμπαίνει σε μέρος που έχει διαρρήξει.

    Αλλά και ο βουλευτής του ΣΡΑ Φώτης Κουβέλης αναρωτήθηκε εάν «υπήρξε άτυπη συμφωνία, να χορήγησε η Έρικσον το λογισμικό και η Βόνταφον να μην το παρήγγειλε και να βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα».

    Ο κ. Κορωνιάς το αρνήθηκε κατηγορηματικά, ενώ ο κ. Ζήκου είπε ότι «εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξε καμία τέτοια συνεννόηση».

    Εξ άλλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Παπαϊωάννου ρώτησε τον κ. Κορωνιά πως δηλώνει ότι αγνοούσε την ύπαρξη του λογισμικού των νομίμων συνακροάσεων,όταν τον Ιούνιο του 2004 εκπρόσωπος της ΤΙΜ έλεγε ότι υπήρχε το λογισμικό και όταν το Μάιο του 2004 είχαν επισκεφθεί τη Βόνταφον Έλληνες αστυνομικοί μαζί με Άγγλους για να του ζητήσουν να ξεκλειδώσει το λογισμικό. Ο κ. Κορωνιάς είπε ότι ζήτησαν να κάνουν νόμιμη συνακρόαση, αλλά η νομική υπηρεσία της Βόνταφον αντιστάθηκε σε αυτό.

    Ο κ. Κορωνιάς είπε επίσης ότι δεν θέλει να σχολιάσει δημοσιεύματα που αφορούν σε άλλες εταιρείες για παρόμοια ζητήματα, ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει αμέσως για το αν αληθεύει η πληροφορία, που του έθεσε ο Βασίλης Μαγγίνας, για το εάν τοποθετήθηκε πρόσθετη κεραία της Βόνταφον στη Σίφνο, τόπο διακοπών του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, προκειμένου να επικοινωνεί ευχερέστερα.

    Στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φ. Πετσάλνικου για την ώρα που τηλεφώνησε στο γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, ο κ. Κορωνιάς είπε ότι επιχείρησε δύο-τρεις φορές μετά το μεσημέρι.

    Επίσης, σε ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Απ. Σταύρου για την περιοχή που κάλυπτε το 4ο κέντρο υποκλοπών, ο κ. Κορωνιάς είπε το τέταρτο κέντρο στο οποίο βρέθηκε αντίγραφο του παρείσακτου λογισμικού κάλυπτε περιοχή στον Πειραιά, και ότι είχε πάψει να λειτουργεί από τις 31/1/2005.

    Ο Πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αν. Καραμάριος ανακοίνωσε ότι η ΑΔΑΕ θα του διαβιβάσει το δεύτερο πόρισμά της αύριο (Παρασκευή) το απόγευμα, και ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών θα δοθούν στη Δικαιοσύνη.

    Και, τέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε ότι το έργο της επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι πρέπει να κλητευθούν και άλλοι μάρτυρες.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Στην Αθήνα ο Απόστολος Βαβύλης

    Στην Αθήνα έφθασε σήμερα ο Απόστολος Βαβύλης συνοδευόμενος από τρεις αστυνομικούς που είχαν μεταβει την Ιταλία για τη μεταγωγή του.

    Ο Βαβύλης και οι συνοδοί του αναχώρησαν από Ρώμη με πτήση της "Ολυμπιακής" η οποία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Ο Απόστολος Βαβύλης το απόγευμα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών, προκειμένου να γίνει εκτελεστή η ποινή που του έχει επιβληθεί από την ιταλική δικαιοσύνη.

    Ο Βαβύλης που συνελήφθη στη Μπολόνια στις 22 του περασμένου Απριλίου, έχει καταδικαστεί από το Κακουργιοδικείο της Βενετίας σε ποινή κάθειρξης επτά ετών για διακίνηση ναρκωτικών.

    Στην Ελλάδα ο Βαβύλης κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος ενώπιον της τέταρτης τακτικής ανακρίτριας για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, που αφορά φερόμενες σχέσεις του με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών, απάτη, πλαστογραφία μετά χρήσεως και άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση, κατηγορίες που αφορούν την σύσταση του μή κερδοσκοπικού σωματείου "Μάγκνα Γκρέτσια".

    Ο Βαβύλης αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες σε βαθμό Πλημμελήματος, για πλαστογραφία, κλοπή, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης, κατηγορίες που αφορούν την έκδοση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά και ενέργειες στις οποίες είχε προβεί κατά τη διάρκεια εκλογής και ενθρόνισης του έκπτωτου πλέον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου.

    Τέλος, τον Απόστολο Βαβύλη βαρύνει και ποινή κάθειρξης 13 ετών από την ελληνική δικαιοσύνη, για υπόθεση ναρκωτικών, ποινή στην οποία έχει δοθεί 15ετή αναστολή, η οποία έληξε τον περασμένο Ιανουάριο.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 April 2006 - 16:30:33 UTC