Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζουν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Θετικές οι εκτιμήσεις για την οικονομία
  • [03] Ο Σ.Τσιτουρίδης με ΟΤΟΕ για ασφαλιστικό
  • [04] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Εβρος

  • [01] Συνεδριάζουν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,συνεδριάζουν στη Βουλή, οι Συντονιστές της ΚΟ του κινήματος.

    Επίσης, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, θα έχει σήμερα, στη 1.00 μ.μ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενημερωτική συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κυβέρνηση θέλει να υβρίζει αλλά δεν ανέχεται την πολιτική κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε, χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Νίκος Αθανασάκης σχολιάζοντας δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και άλλων μελών της κυβέρνησης σχετικά με όσα είπε χθες ο κ. Παπανδρέου για το ζήτημα της απογραφής.

    Ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για συγχορδία δηλώσεων υπουργών και πρόσθεσε ότι τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να κρατήσουν τις υποδείξεις για τον εαυτό τους. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ξαναδούν τις ύβρεις και τις δηλώσεις τους για να διαπιστώσουν τον κατήφορο στον οποίο κινούνται.

    Σχετικά εξάλλου με την "προτίμηση", όπως είπε, των κυβερνητικών στελεχών στον Γιώργο Παπανδρέου της πρώτης περιόδου της προεδρίας του στο ΠΑΣΟΚ και την έκφραση απογοήτευσης από τον σημερινό Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Αθανασάκης δήλωσε οτι θα συνεχίσουν να απογοητεύονται και πρέπει να προσαρμοστούν σ' αυτό...

    Αναφορικά με το θέμα της απογραφής, ο κ. Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις αντίστοιχες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, δήλωσε ότι η απογραφή, όπως την έκανε η ΝΔ ήταν μία απογραφή απάτη, απογραφή μαϊμού, που έπληξε την οικονομία της χώρας, τους πολίτες και τη χώρα και ακόμη έφερε βάρη στους εργαζόμενους, την ώρα η κυβέρνηση μοιράζει δώρα στους λίγους εκλεκτούς της.

    Χαρακτήρισε λάθος και ψέμα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση σχετικά με την απόφαση της Γιούροστατ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει την εγγραφή των αμυντικών δαπανών, όπως γινόταν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης, αρνήθηκε να δώσει τις ημερομηνίες παραλαβών των οπλικών συστημάτων προκειμένου να αλλάξει το σύστημα καταγραφής των αμυντικών δαπανών. Ολα αυτά, πρόσθεσε, επιβεβαιώνονται σήμερα και γι' αυτό επιβάλλεται να ζητήσουν συγγνώμη.

    Επίσης ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι με την απογραφή η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να μην υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και έθεσε τη χώρα υπό επιτήρηση, με αρχιτέκτονες τους κ.κ. Καραμανλή και Αλογοσκούφη οι οποίοι, όπως είπε, έκαναν τη ζημιά στη χώρα.

    Σχετικά με τις επικρίσεις που διατυπώνονται από την πλευρά της κυβέρνησης για την Βίβλο αναξιοπιστίας που εξέδοσε το ΠΑΣΟΚ και τα περί μαύρης προπαγάνδας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι όσα αναφέρονται στη Βίβλο είναι εμπεριστατωμένα και περιγράφουν στοιχεία που συγκροτούν τη μαύρη αλήθεια για τη χώρα.

    Σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αθανασάκης απηύθυνε ερώτηση προς τον κ. Σουφλιά αν διαψεύδει τα δημοσιεύματα που τον έφεραν να αντιτίθεται στην απογραφή με τον τρόπο που την έκανε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην επίκαιρη ερώτηση για την απογραφή που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό η αρμόδια τομεάρχης Βάσω Παπανδρέου και εξάφρασε την ελπίδα "να δεήσει να πάει ο πρωθυπουργός" στη Βουλή, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι δεν τρέφει και μεγάλες ελπίδες, καθώς, όπως ανέφερε, ο κ. Καραμανλής μέσα σε δύο χρόνια πήγε μόνο μία φορά στο Κοινοβούλιο.

    Κάποτε, πρόσθεσε, πρέπει να πάει, γιατί οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν είναι για να τους χρησιμοποιούμε όπως μας βολεύει.

    Σχετικά με το θέμα του Κτηματολογίου και της άσκησης δίωξης σε δύο μέλη της παλαιάς διοίκησης, ο κ. Αθανασάκης επιτέθηκε στη ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι για χρόνια διέσυρε και συκοφάντησε 21 μέλη του παλιού Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία θεώρησαν ένοχα εξαρχής, η ίδια, ο φιλικός της Τύπος και τα φερέφωνά της.

    Χαρακτήρισε καταπέλτη για τη ΝΔ την εισαγγελική πρόταση περί απαλλαγής των 21 μελών του Κτηματολογίου, ενώ για τα δύο μέλη που παραπέμπονται ανέφερε ότι θα κριθούν από τη δικαιοσύνη.

    Πρόσθεσε, όμως, ότι οι δύο παραπεμπόμενοι παρουσιάζονται σήμερα ως ένοχοι και αυτό, όπως πρόσθεσε, δείχνει το πως αντιλαμβάνεται τα πράγματα η ΝΔ.

    Επίσης ο κ. Αθανασάκης καταλόγισε πλήρη απραξία στον κ. Σουφλιά για το Κτηματολόγιο, αναφέροντας ότι για δύο χρόνια ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν έκανε απολύτως τίποτα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Θετικές οι εκτιμήσεις για την οικονομία

    Tην «πολύ σημαντική πρόοδο» την οποία έχει επιτελέσει τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά της υπογράμμισε χθες αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών οικονομίας των κρατών της ΕΕ που μετέχουν στο ευρώ.

    Στην υπουργική σύνοδο, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες η Ελλάδα και το οποίο σε γενικές γραμμές αξιολογήθηκε θετικά. Η επίσημη επικύρωση αυτής της θετικής για την ελληνική οικονομία αξιολόγησης αναμένεται να γίνει σήμερα από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομιας της ΕΕ.

    Αναφερόμενος ειδικά στην ελληνική οικονομία, ο Χ Αλμούνια τόνισε ότι στα δημοσιονομικά ζητήματα η πρόοδος των τελευταίων ετών είναι σαφής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η πρόοδος αυτή δεν οφείλεται μόνο στην απαλλαγή της χώρας από το οικονομικό βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας ευρύτερης προσπάθειας.

    Ο Ισπανός Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες στις Βρυξέλλες, ο Γ. Αλογοσκούφης τον ενημέρωσε για την εξαιρετικά θετική πορεία των κρατικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2006. Υπό αυτές τις συνθήκες ελπίζω βάσιμα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το 2006 το στόχο για μείωση του ελλείμματός της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της, δήλωσε ακόμη ο Ισπανός Επίτροπος, ο οποίος ωστόσο φρόντισε να υπενθυμίσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη αναφορικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αλλά και με μια σειρά από προσωρινού χαρακτήρα μέτρα τα οποία δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από την Eurostat.

    Ο Χ Αλμούνια σημείωσε πάντως ότι οι εκκρεμότητες αυτές σύντομα θα αρθούν. Και αυτό διότι ως το τέλος του μήνα θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες τα επίσημα και τελικά δεδομένα για τη δημοσιονομική τους κατάσταση το 2005, ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει την Ανοιξη να υποβάλλει και την έκθεσή της για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι η σχετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο, βάσει της οποίας θα γίνει η συζήτηση, είναι γενικά θετική τόσο για την πρόοδο που σημειώθηκε το 2005 όσο και για τις προοπτικές για το 2006.

    Ο υπουργός οικονομίας σημείωσε ακόμη ότι «θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός όπως έχει ψηφιστεί από τη Βουλή». Εκτίμησε ότι με την εφαρμογή αυτού του προϋπολογισμού και τις πολύ θετικές ενδείξεις που έχουμε μέχρι σήμερα η ελληνική οικονομία θα μπορέσει την άνοιξη του 2007, όταν θα αξιολογηθεί η πρόοδος του 2006- να εξέλθει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει κατά πόσο η απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας της Eurostat σχετικά με την καταγραφή των αμυντικών δαπανών στους εθνικούς λογαριασμούς μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος ο Γ. Αλογοσκούφης, αφού είπε ότι πρόκειται για μια αλλαγή των κανόνων που γίνεται στο μέσο μιας διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, εκτίμησε ότι η αλλαγή αυτή δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τα ελλείμματα των επόμενων χρόνων. Σε ότι αφορά τα ελλείμματα των προηγούμενων χρόνων, ο υπουργός οικονομίας σημείωσε ότι η Εurostat έχει ήδη αποφανθεί με την έκθεσή της του Νοεμβρίου του 2004 στην οποία είναι ξεκάθαρο πως τα ελλείμματα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Ο Σ.Τσιτουρίδης με ΟΤΟΕ για ασφαλιστικό

    Με το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντάται ο υπουργός Απασχόλησης, με θέμα το ασφαλιστικό.

    Νωρίτερα, ο κ.Σάββας Τσιτουρίδης θα επισκεφθεί το ΙΚΑ, όπου θα γίνει η παρουσίαση, από τη διοίκηση, του στεγαστικού προγράμματος του Ιδρύματος την περίοδο 2006-2011.

    Ο υπουργός Απασχόλησης, απαντώντας χθες σε ερώτηση, για το ασφαλιστικό των Τραπεζών, είπε ότι "διευθετήθηκαν και τα τελευταία ζητήματα για να προχωρήσει τελικά η διαδικασία αναγνώρισης και υπαγωγή τους στον ασφαλιστικό τους φορέα".

    Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της απογραφής, τόνισε ότι "τις τελευταίες μέρες είμαστε μάρτυρες μίας απαράδεκτης και προκλητικής απόπειρας παραπλάνησης του ελληνικού λαού περί δήθεν δικαίωσης του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της απογραφής και κατά πόσο οι δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς θα μετρούνται σωστά η όχι. Το πρόβλημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ επί επί χρόνια έκρυβε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό και τους ευρωπαίους εταίρους μας. Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η προσπάθεια, η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Το ΠΑΣΟΚ επί επτά χρόνια έλεγε ψέματα μη καταγράφοντας δαπάνες για τους πολεμικούς εξοπλισμούς".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Εβρος

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχει κηρυχθεί από χθες ο Νομός Εβρου,

    προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που προκαλούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στους ποταμούς Έβρο, Άρδα και Ερυθροπόταμο.

    Μετά τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο 24ώρων και την αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τα φράγματα της Βουλγαρίας, η επικίνδυνη αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών, ανάγκασε τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε τεχνητές κατακλύσεις μεγάλων ποσοτήτων νερού στις παραποτάμιες ζώνες, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

    Η στάθμη των νερών τις απογευματινές ώρες σε διάφορα σημεία μέτρησης, έχει ως εξής:

    Πύθιο: 6,36μ. (όριο συναγερμού 5,70μ.)

    Άρδας: 6,20μ. (όριο συναγερμού 5,20μ.)

    Κήποι: 4,45μ. (όριο συναγερμού 4,00μ.)

    Πέταλο: 6,35μ. (όριο συναγερμού 6,00μ.)

    Τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες του ποταμού Έβρου επισκέφθηκε αργά χθες το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτης Φούρλας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης Μιχάλη Αγγελόπουλο.

    «Παρακολουθούμε διαρκώς, από την έναρξή του, την εξέλιξη του φαινομένου και θα πάμε σε κάθε σημείο του νομού, προκειμένου να καταγράψουμε τα προβλήματα και να παρέμβουμε όπου παραστεί ανάγκη. Όλος ο μηχανισμός είναι επί ποδός και έτοιμος να επέμβει. Στόχος μας να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές» δήλωσε από τα Λάβαρα ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Παναγιώτης Φούρλας, ο οποίος από το απόγευμα βρίσκεται στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ Μιχάλη Αγγελόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες..

    Από χθες το πρωί, στις παρέβριες περιοχές, βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος ο οποίος, πλαισιωμένος από υπηρεσιακούς παράγοντες, ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ το μεσημέρι συμμετείχε και σε σύσκεψη που έγινε στο δημοτικό κατάστημα Ορφέα στα Λάβαρα.

    Μέχρι στιγμής λόγω και των τεχνητών κατακλύσεων σε αγροκτήματα των περιοχών Βύσσας, Πυθίου Λαγυνών, Λαβάρων, Πραγγίου, Ισαακίου, Ψαθάδων, Κορνοφωλιάς, και Χρυσότοπου Φερών έχουν πλημμυρίσει περίπου 55.000 στρέμματα

    Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει έγκαιρα τους παραποτάμιους Δήμους και τους κατοίκους τους, να μην πλησιάζουν στον ποταμό Έβρο και τα αναχώματα και να απομακρύνουν έγκαιρα κάθε είδους ζωικού κεφαλαίου-μηχανήματα και εργαλεία από τις παρέβριες ζώνες.

    Ήδη από την επικίνδυνη ζώνη της περιοχής Λαβάρων έχουν εκκενωθεί προληπτικά δέκα σπίτια - από τα 75 που υπάρχουν - και έχουν μεταφερθεί και οι οικοσκευές. Το ίδιο σχέδιο εκκένωσης θα εφαρμοσθεί αν κριθεί αναγκαίο και στην περιοχή Πραγγίου.

    Την ίδια ώρα, ο Στρατός, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι Αστυνομικές Δυνάμεις και εθελοντές διασώστες, βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο μεταφοράς κατοίκων,

    Επίσης, αποκαταστάθηκε η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης - Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης - Σουφλίου, ενώ στη γραμμή Σουφλίου - Δικαίων η μεταφορά των επιβατών γίνεται με λεωφορεία του Ο.Σ.Ε.

    Σε δηλώσεις του, ο γ.γ. της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, σημείωσε πως: «Κυρίαρχη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής των κατοίκων και των περιουσιών τους. Συντονισμένα και οργανωμένα, είμαστε παρόντες για την αντιμετώπιση της κατάστασης κατά τον καλύτερο, ανθρωπίνως δυνατόν τρόπο. Οι δε τεχνητές πλημμύρες, βοηθούν στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

    Η βούληση της κυβέρνησης είναι να επισπεύσει την καταβολή των αποζημιώσεων σε πληγέντες αγρότες από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας.

    Ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι οι ζημιές στις παραπάνω περιοχές θα εκτιμηθούν άμεσα από κλιμάκια του ΕΛΓΑ.

    Ως προς τις ζημιές στο φυτικό, το ζωικό, το πάγιο και έγγειο κεφάλαιο που εμπίπτουν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ, θα υποβληθούν έγκαιρα προς έγκριση στην ΕΕ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 March 2006 - 7:30:17 UTC