Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές
  • [02] «Αθηναϊκή Αποκριά»

  • [01] Εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές

    Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της βουλής η οποία θα διερευνήσει το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών προτείνει η κυβέρνηση για όταν ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα. Ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ανέφερε ότι η εξεταστική επιτροπή θα ερευνήσει όλες τις πτυχές του θέματος και θα διατυπώσει τις προτάσεις της μέσα στο συναινετικό κλίμα που επιβάλλεται από τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε και χειρίζεται την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με τη δέουσα σοβαρότητα και την επιβαλλόμενη υπευθυνότητα.

    Οκ.Ρουσόπουλος, απάντησε και στις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των υποκλοπών, τονίζοντας πως «ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ασυνήθιστοι από τις διαδικασίες διαφάνειας, προσπαθούν να βγούν από τα εσωκομματικά τους προβλήματα με κινήσεις εντυπωσιασμού. Τι τους ενοχλεί; Ότι δόθηκαν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα ή ότι η δικαιοσύνη ασκεί τον ρόλο της χωρίς παρεμβάσεις; Μάλλον και τα δύο».

    Σε ερώτηση σχετική με την έκφραση αμφισβήτησης που διατύπωσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπο του εισαγγελέα Δ.Παπαγγελόπουλου, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην υπόθεση Μαρκογιαννάκη, για να παρατηρήσει πως αν σήμερα το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης «τότε εξανέστη υποκριτικά στην υπόθεση Μαρκογιαννάκη» για την αμφισβήτηση του εισαγγελέα Δ.Λινού. «Ο Γ. Παπανδρέου θα έπρεπε, λοιπόν, να βάλει στη θέση τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω να το ξεκαθαρίσει, ειδάλλως είναι υπόλογος και ο ίδιος».

    Σε άλλες συναφείς ερωτήσεις,ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, λειτουργώντας εντός του θεσμικού πλαισίου και άρα η εκτελεστική εξουσία προσέφυγε στη δικαστική εξουσία».

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν γίνονταν παρακολουθήσεις στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια, τόνισε, όμως, ότι αν έγιναν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών «έγιναν στο πλαίσιο του νόμου» και παρατήρησε πως «αν χρειάζεται συμπλήρωση του θεσμικού μας πλαισίου για την ενίσχυση της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, αυτό θα γίνει».

    Αναφορικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι η πρόταση υπαγορεύθηκε από την ανάγκη τερματισμού των «εντυπώσεων» που προσπαθούν να δημιουργήσουν ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι, ενώ σε ερώτηση σχετική με την πρόταση ΄Εβερτ (περί της άμεσης σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής), ο κ.Ρουσόπουλος παρέπεμψε στον Κανονισμό της Βουλής, για να διευκρινίσει, ότι αν συσταθεί άμεσα η Επιτροπή τότε θα διακοπεί η δικαστική έρευνα και η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η έρευνα αυτή.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αυτοκτονίας στελέχους της Vodafone αλλά και τις ενδεχόμενες ευθύνες της εταιρείας, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης, η οποία θα αποφανθεί τελικά.

    Ο κ.Ρουσόπουλος σε συναφή ερώτηση επανέλαβε ότι «το λογισμικό αφαιρέθηκε και φυλάσσεται».

    Σε ερώτηση, εξάλλου, αν υπάρχουν και άλλα ονόματα (όπως αναφέρθηκε σε σχετικά χθεσινά δημοσιεύματα) πολιτών των οποίων υποκλέπτονταν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, ο κ.Ρουσόπουλος τόνισε πως «δόθηκαν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα που βρίσκονταν στη λίστα".

    "Εξαρχής είπαμε ότι δεν θα δώσουμε στη δημοσιότητα τους αριθμούς. Τα ονόματα που καταγράφονται σε δημοσιεύματα δεν υπήρχαν στη λίστα των υποκλοπών», πρόσθεσε.

    Αύριο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, θα ενημερώσει για το θέμα αυτό την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ την επόμενη Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς, έχει κληθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για την υπόθεση.

    Γ.Παπανδρέου: Να παραιτηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί

    Παραίτηση των υπουργών που έχουν αρμοδιότητα στα θέματα των υποκλοπών που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης Συνόδου του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε ευνομούμενη χώρα, αυτό που τουλάχιστον θα είχε συμβεί, θα ήταν να παραιτηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αυτό, πρόσθεσε, "πρέπει να πράξουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή".

    Ενημέρωση από τον πρωθυπουργό ζητά ο Ν.Κωνσταντόπουλος

    Επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής κα. Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα με την οποία προτείνει την άμεση ενημέρωση του σώματος από τον πρωθυπουργό για το θέμα των υποκλοπών απέστειλε ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο βουλευτής Αβ Αθηνών ζητά επίσης τη μετατροπή της αρμόδιας επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε «Εξεταστική» καθώς και τη διεξαγωγή «προ ημερησίας διατάξεως ειδικής συζήτησης για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έναντι των δικτύων παρακολούθησης».

    Νωρίτερα, ο κ. Κωνσταντόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την «παράκαμψη» των θεσμών και την «αχρήστευση» των ανεξάρτητων αρχών ελέγχου και προστασίας, για το λόγο που δεν προσέφυγε η κυβέρνηση κατά των εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν στην υπόθεση καθώς και για το λόγο που δεν κινήθηκε η διαδικασία «άμεσης δίωξης και σύλληψης των υπευθύνων και διαφύλαξης των πειστηρίων».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] «Αθηναϊκή Αποκριά»

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την "αθηναϊκή αποκριά", παρουσίασαν η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και η πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού Νίτσα Λουλέ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Η κα Μπακογιάννη είπε ότι "ο Δήμος και αυτή τη χρονιά είναι έτοιμος να γιορτάσει την «αθηναϊκή αποκριά».Οι γιορτές των τριών προηγούμενων ετών, που διοργανώθηκαν σε όλη την πόλη και η ανταπόκριση που έδειξαν οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι μας αναγκάζουν φέτος να ανεβάσουμε ακόμα υψηλότερα το κέφι".

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τσικνοπέμπτη, στις 23 Φεβρουαρίου και για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, στις 6 Μαρτίου, η πόλη θα γιορτάζει με θεάματα και σχήματα για μικρούς και μεγάλους.

    "Την έναρξη, πρόσθεσε, θα κάνουν το πρωί της Τσικνοπέμπτης γαϊτανάκια και μασκαράδες με πολύχρωμες αποκριάτικες φορεσιές, κουδούνια, κρουστά και ακορντεόν από την οδό Ερμού οι οποίοι θα διασχίσουν το κέντρο χορεύοντας και τραγουδώντας για να καταλήξουν στη πλατεία Κοτζιά. Εκεί θα στήσουν έναν αποκριάτικο χορό με τα γαϊτανάκια στη μέση της πλατείας. Ταυτόχρονα ένα ανοιχτό αμάξι αντίκα, με την Τζέση Παπουτσή και τον Παύλο Κοντογιαννίδη, θα ξεκινήσει από το Ζάππειο για να συναντήσει τα γαϊτανάκια στην πλατεία Κοτζιά. Το γλέντι θα κορυφωθεί στη Βαρβάκειο Αγορά με μεζέδες, κρασί, τραγούδι και σάτιρα".

    Τη γιορτή θα πλαισιώσουν ο Κώστας Φέρης, η Θεοδοσία Στίγκα, ο Θεόδωρος Λίζος και ο Γιώργος Κουτουλάκης τραγουδώντας ρεμπέτικο, σμυρναίικο και λαϊκό, καθώς και τα νταούλια και οι ζουρνάδες από την Ήπειρο με την Γιώτα Βέη και τον Γιώργο Κοτσίνη και οι κιθάρες του Διονύση Λαυράγκα σε Ζακυνθινές μαντολινάτες.

    Το εορταστικό πρόγραμμα για τα επόμενα δύο σαββατοκύριακα απλώνεται, όπως είπε η δήμαρχος, σε πολλά σημεία της Αθήνας. Στην πλατεία Κοτζιά, στην έξοδο του ΜΕΤΡΟ στην Πανόρμου, στη Φωκίωνος Νέγρη, στο Παγκράτι, στην πλατεία Κολιάτσου, στην Πλάκα, στο Σύνταγμα, στο Κολωνάκι αλλά και στο Ζάππειο θα υπάρχουν παραστάσεις για παιδιά, γαϊτανάκια, αερόστατα και πολλές συναυλίες.

    Φέτος για τους Αθηναίους και την «Αθηναϊκή Αποκριά» τραγουδούν ο Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, η Λόρνα γνωστές επιτυχίες, η Αφεντούλα Ραζέλη σε ρυθμούς tango, το συγκρότημα Palyrria με νεανικό ethnik - electronika πρόγραμμα, οι «Δυτικές Συνοικίες», οι APURIMAC, ο Στέλιος Διονυσίου κα.

    Για την Καθαρά Δευτέρα, συμπλήρωσε η κα Μπακογιάννη, έχουμε προετοιμάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων και στους τρεις λόφους της Αθήνας: Φιλοπάππου, Σκουζέ και Στρέφη, όπου θα στηθεί ένα ακόμη γλέντι με γνωστούς τραγουδιστές.

    Τέλος, η κα Μπακογιάννη, ευχαρίστησε τον Γιάννη Λογοθέτη, που φιλοτέχνησε το κεντρικό θέμα της αφίσας της αποκριάς.

    Από την πλευρά της, η κα Λουλέ τόνισε ότι "η επιλογή για τις εκδηλώσεις στις πλατείες στα διάφορα Διαμερίσματα, έγινε μετά από την εμπειρία που είχαμε και από τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά και από τις περσινές Απόκριες. Είναι πλατείες στις οποίες συγκεντρώνεται πάρα πολύς κόσμος και όπως θα δείτε σε κάποιες από αυτές, έχουμε βάλει έθνικ ή λάτιν μουσική, γιατί οι γειτονιές αυτές έχουν πάρα πολλούς ξένους και βεβαίως, θέλουμε και εκείνοι να διασκεδάσουν".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 February 2006 - 22:32:10 UTC