Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Απεργία στις τράπεζες
  • [03] Προβλήματα από τη νεροποντή στην Αττική
  • [04] Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία
  • [05] Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
  • [06] Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
  • [07] Οξεία κριτική Γ.Παπανδρέου
  • [08] Εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές

  • [01] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, 6 και 7 Φεβρουαρίου, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, στην Ανάβυσσο.

    Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου, για το θέμα των υποκλοπών, δήλωσε: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να χειρίζεται και αυτό το μείζον θέμα με όρους επικοινωνιακούς και προφανώς λανθασμένα.

    Είναι βαρύτατα εκτεθειμένη και συνεχίζει να εκτίθεται με κάθε νέα κίνησή της, επιτυγχάνοντας μόνο να επιβαρύνει το κλίμα ανασφάλειας που η ίδια δημιουργεί με τις επιλογές της.

    Και μόνο το γεγονός ότι, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την σκηνοθετημένη παράσταση τριών υπουργών, η κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση, επιβεβαιώνει ότι, δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, αλλά για την μικροκομματική διαχείριση του όλου θέματος.

    Εως τώρα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. λειτούργησε εξωθεσμικά και χωρίς να ενημερώσει κανέναν από αυτούς που όφειλε να ενημερώσει, ώστε να υπάρξει η από κοινού αντιμετώπιση του θέματος.

    Σήμερα, λίγη μόλις ώρα πριν από τα δελτία ειδήσεων, προαναγγέλει ότι σκοπεύει να προτείνει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, αλλά μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας!

    Την Τρίτη συνέρχεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξετάσει συνολικά το θέμα. Η Ν.Δ. αυτό που οφείλει να κάνει με την πλειοψηφία που διαθέτει στην Επιτροπή, είναι να διευκολύνει την εξέταση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες του Κοινοβουλίου και της κοινοβουλευτικής διερεύνησης και μάλιστα οι προβλεπόμενες ρητά από τον Κανονισμό της Βουλής αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δεν μπορεί να συναρτώνται από την δικαστική διερεύνηση. Εχουν τη δική τους θεσμική υπόσταση και μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα και αυτόνομα, οποιαδήποτε στιγμή. Εχουμε ήδη άλλωστε την εμπειρία από την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης αυτής, η οποία κράτησε 11 ολόκληρους μήνες.

    Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση της Ν.Δ. τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τις δήθεν πρωτοβουλίες, με τις οποίες δεν πρόκειται να αποσείσει τις ευθύνες της, και ας μην εμφανίζεται τώρα ως προστάτης και υπέρμαχος της δικαστικής ανεξαρτησίας, την οποία με βαρύτατο τρόπο έπληξε με τους χειρισμούς της στο θέμα αυτό.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Απεργία στις τράπεζες

    Σε τροχιά σύγκρουσης οδηγούνται οι σχέσεις τραπεζοϋπαλλήλων και έξι τραπεζιτών που αρνούνται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ΟΤΟΕ πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα, 24ωρη απεργία στην οποία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    Λόγω της απεργίας θα καταβληθούν με δύο μέρες καθυστέρηση, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη, τα οικογενειακά επιδόματα στους πολύτεκνους του ΟΓΑ.

    Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ οι τράπεζες επιχειρούν να καταργήσουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, θεσμό που μέχρι σήμερα έχει κατακτηθεί ως μέσο επίλυσης των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές έξι μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Αlpha, Eurobank και Πειραιώς) συμφώνησαν και με ξεχωριστές αλλά ουσιαστικά πανομοιότυπες επιστολές ανακοίνωσαν στην ΟΤΟΕ ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν στη διαπραγμάτευση για την κλαδική σύμβαση με την Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων.

    Κατά τους τραπεζίτες τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και οι συνθήκες του ανταγωνισμού επιβάλλουν πλέον οι ρυθμίσεις αυτές να γίνονται σε επιχειρησιακό επίπεδο, κάτι που, κατά τους συνδικαλιστές, οδηγεί στην πλήρη ελαστικοποίηση των μισθών και των εργασιακών σχέσεων και κατά συνέπεια στην πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών.

    Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι ο θεσμός των κλαδικών συμβάσεων εργασίας κατοχυρώνεται από το σύνταγμα και τους νόμους και κανείς, όσο οικονομικά ισχυρός και αν είναι, δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση αυτές τις κατακτήσεις. Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι θεωρεί αυτονόητο πως "αν οι τράπεζες επιμείνουν και η κυβέρνηση δεν παρέμβει άμεσα και δραστικά για την άρση αυτής της αυθαίρετης και παράνομης συμπεριφοράς, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας θα αντιταχθεί στην αδιανόητη πρόκληση".

    Οι θέσεις των τραπεζών

    Από την πλευρά τους οι διοικήσεις των τραπεζών αναφέρουν ότι οι επιστολές που έστειλαν στην ΟΤΟΕ είναι ξεχωριστές για κάθε τράπεζα και σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται η Ελληνική Ενωση Τραπεζών που δεν αποτελεί συνδικαλιστικό φορέα.

    Το σκεπτικό που εκφράζουν οι διοικήσεις συνδέεται με το γεγονός ότι παλαιότερα, όταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σχεδόν στο σύνολό του, ελεγχόταν ιδιοκτησιακά από το Δημόσιο, η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για την επίλυση των θεμάτων του τραπεζικού κλάδου είχε νόημα. Παράλληλα ήταν εύκολο (λόγω του ενός κύριου μετόχου) να εκπροσωπηθεί τουλάχιστον το 70% του τραπεζικού συστήματος στις σχετικές διαπραγματεύσεις, όπως απαιτεί ο νόμος του 1990 με βάση τα τότε δεδομένα.

    Οι τραπεζίτες επισημαίνουν όμως ότι οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει, καθώς το Δημόσιο έχει πολύ μικρή άμεση συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών τραπεζών, με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές να κατέχουν πάνω από το 30%, κατά μέσον όρο, του μετοχικού κεφαλαίου στις μεγαλύτερες από αυτές. Ταυτόχρονα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα επιχειρησιακά σχέδια και οι χώρες εγκατάστασης κάθε τράπεζας διαφέρουν σημαντικά, με αποτέλεσμα ο ορισμός κοινού εκπροσώπου με ενιαία θέση να μην ευνοείται πια. Τα εργασιακά και κοινωνικά θέματα του κλάδου, περιλαμβανομένων των μισθολογικών, δύσκολα αποτελούν πλέον αντικείμενο κλαδικών ΣΣΕ, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, και τονίζουν ότι τα θέματα αυτά πρέπει πια να αντιμετωπίζονται με επιχειρησιακές συμφωνίες κάθε τράπεζας χωριστά, στο πλαίσιο του νόμου που τις προβλέπει.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Προβλήματα από τη νεροποντή στην Αττική

    Στα λευκά ξύπνησε η πόλη της Θεσσαλονίκης σήμερα, ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων περιφερειακά της πόλης, προς το Πανόραμα και τον Χορτιάτη. Κλειστή παραμένει από χθες το απόγευμα και η διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

    Στο νομό Χαλκιδικής το θερμόμετρο δείχνει -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο κεντρικά και βόρεια του νομού.

    Στο νομό Κιλκίς τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με τη θερμοκρασία στους -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

    Στους -1 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην πόλη της Έδεσσας, με αλυσίδες να απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς τη Φλώρινα.

    Αλυσίδες απαιτούνται και για την κίνηση των οχημάτων περιφερειακά της Κατερίνης με τη θερμοκρασία στους 2 βαθμούς Κελσίου.

    Το θερμόμετρο δείχνει -1 βαθμούς Κελσίου στην πόλη της Βέροιας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, εκτός της Εγνατίας Οδού.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ ισχύει απαγόρευση για την κίνηση των φορτηγών οχημάτων από Κοζάνη προς Λάρισα και προς τα Ιωάννινα.

    Στην πόλη της Φλώρινας το θερμόμετρο δείχνει -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο. Τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

    Στους -5 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Κοζάνη, με τις αλυσίδες να είναι απαραίτητες σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο, ενώ τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν σήμερα.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού Γρεβενών με τη θερμοκρασία στους -1 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

    Στους -3 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Καστοριά, με τις αλυσίδες να είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών για την κίνησή τους στο οδικό εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στις περιοχές που κρίνεται απαραίτητη η χρήση των αλυσίδων.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

    Ημερίδα με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία: Νέες δομές για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», διοργανώνει σήμερα το Ινστιτούτο Δημοκρατίας, «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, θα αναλυθούν θέματα σχετικά με τους τομείς που επιβάλλεται να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις καθώς και ο τρόπος με τον οποίο δεν θα αλλοιωθεί η κοινωνική συνοχή. Πρώτος ομιλητής στην σημερινή εκδήλωση θα είναι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ.Γιώργος Αλογοσκούφης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

    Επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος παρουσία του Ελληνα ομολόγου του Πέτρου Μολυβιάτη, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Ο κ.Λαβρόφ θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στην ατζέντα των συνομιλών του κ.Λαβρόφ, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Ελληνα ομόλογό του Π.Μολυβιάτη, περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κόσοβο, το Κυπριακό, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενώσεως-Ρωσίας, το Μεσανατολικό, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του ρώσου υπουργού Εξωτερικών έδωσε συνέντευξη στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ. Κατ'αρχήν ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν τις δυο πλευρές.

    "Πριν από όλα, πρέπει να σας πω, είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, ότι προσβλέπω στη συνάντηση με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Λαβρώφ. Οι συζητήσεις που θα έχουμε στην Αθήνα αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, συνέχεια εκείνων που είχαμε πριν από μερικούς μόνο μήνες στη Μόσχα, όταν εγώ είχα την τιμή να τον συναντήσω στην πρωτεύουσα της μεγάλης χώρας σας.

    Θα έχουμε την ευκαιρία, λοιπόν, να κάνουμε μία ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων, των εξαιρετικών, άλλωστε διμερών μας σχέσεων πάντα με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνσή τους. Θα μας απασχολήσουν, βεβαίως, και ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε., το Μεσανατολικό και η συνεργασία μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Είναι λογικό, εξάλλου, ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές στο ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου θα είναι θέματα στα οποία θα αφιερώσουμε σημαντικό μέρος των συζητήσεών μας, αφού είναι γνωστό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο χωρών μας για τα ζητήματα αυτά.

    Σε ερώτηση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, ο κ. Π. Μολυβιάτης τονίζει:

    "Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε την απάντηση που θα σας δώσω. Οι πολύ καλές, οι εξαίρετες θα έλεγα, σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδος έχουν μακρά ιστορία η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Έχω την ασφαλή πεποίθηση ότι η παράδοση αυτή θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη, μάλιστα, ένταση και στο μέλλον. Τα θεμέλια είναι στέρεα και ενισχύονται συνεχώς, όπως παραδείγματος χάριν με την πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στα τέλη του 2004 που έδωσε τη σκυτάλη στην εξίσου επιτυχημένη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατία κ. Κ. Παπούλια στη Μόσχα τον περασμένο Μάϊο".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [06] Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

    Εμφαση στην οικονομική και ιδιαίτερα στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Πέτρος Μολυβιάτης και Σεργκέϊ Λαβρόφ κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Αθήνα.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό, θέμα για το οποίο ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του ΟΗΕ και να δοθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με έξωθεν επιβολή, ενώ στις σχετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διαφορετικά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, όταν τα μέλη του Συμβουλίου αρχίζουν να ενεργούν μεμονωμένα δεν βγαίνει τίποτα.

    Ο Ρώσος υπουργός, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και θα γίνει αργότερα δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έδωσε με τον Ελληνα ομόλογό του κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Οπως δήλωσε, ο Π. Μολυβιάτης οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαίρετο επίπεδο και βασίζονται στο γερό θεμέλιο της ειλικρινούς φιλίας και των ιστορικών δεσμών που είναι πολύ παλιοί.

    Ο Ελληνας υπουργός τόνισε τη δυνατότητα και ανάγκη ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων ιδιαίτερα στο εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια, τομέα στον οποίο απέδωσε βαρύνουσα σημασία.

    Οπως είπε ο κ. Λαβρόφ, "εξετάσαμε τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο θέμα της παροχής αερίου,της μεταφοράς αερίου μέσω της Ελλάδας και της συμμετοχής σε περιφερειακά ενεργειακά δίκτυα".

    Ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για τη συνεπή υποστήριξη της Ρωσίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στην βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ διαπίστωσε την σύμπτωση ή τουλάχιστον μεγάλη εγγύτητα των απόψεων Ελλάδας - Ρωσίας σε θέματα όπως είναι το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, περιλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το Κόσοβο.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στα προβλήματα του Κοσόβου και της Κύπρου υπογράμμισε ότι η ρύθμιση πρέπει να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και να προέλθει από διαπραγματεύσεις και όχι έξωθεν επιβολή χαρακτηρίζοντας την παραβίαση αυτών των αρχών ως ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο.

    Ο Σεργκέϊ Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης το ενδιαφέρον της χώρας του για τη συμμετοχή στην υπο "απελευθέρωση" ελληνική αγορά ενέργειας.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσόβου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το τελικό καθεστώς της περιοχής πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων και διαλόγου και όχι επιβολής και εξαναγκασμού, ότι πρέπει να σέβεται τις αξίες της διεθνούς κοινότητας και να ενισχύει τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

    Ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης τις βαθειές ιστορικές ρίζες, τους πνευματικούς δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας, αναφέρθηκε στην θεαματική ανάπτυξη του ρωσικού τουρισμού προς την Ελλάδα και ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη διευκόλυνση στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα θέματα της Παρευξείνιας συνεργασίας και την ρωσο-τουρκική συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, ο κ.Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η συνθήκε του Μοντρέ ισχύει προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Τέλος, ο ρώσος υπουργός, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας ότι δεν αποκλείονται επιθέσεις κατά του Ιράν, δήλωσε πως είναι καλό να μην κάνουμε προφητείες ή διάφορες προβλέψεις και δεν χρειάζεται να διατυπώνονται ποικίλες απειλές. Ο κ. Λαβρόφ που υπογράμμισε ότι η χρήση βίας μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ υπενθύμισε τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών κ.Στρο ο οποίος απέκλεισε πλήρως το ενδεχόμενο επιθέσεων. Ο Ρώσος Υπουργός τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πλήρως ενημερωμένο και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικότατο τώρα να απαντηθούν τα ερωτήματα που η Επιτροπή έχει θέσει στους Ιρανούς.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [07] Οξεία κριτική Γ.Παπανδρέου

    Η ΝΔ, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις, καλλιεργεί το φόβο και επιτίθεται στο λαϊκό εισόδημα, δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου, ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης Συνόδου του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση , τονίζοντας ότι δύο χρόνια μετά τις εκλογές είναι καθαροί οι διαφορετικοί δρόμοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

    Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, εγγυάται και προστατεύει την οικονομία, δίνει σιγουριά στην οικογένεια , εγγυάται τον διάλογο, τη διαβούλευση και την προστασία των θεσμών.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το σίριαλ - όπως το χαρακτήρισε - των υποκλοπών με ερασιτεχνικό τρόπο και αλαζονεία, παρότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, το οποίο θίγει τα δικαιώματα του πολίτη, τους δημοκρατικούς θεσμούς και θέματα εθνικής ασφάλειας.

    Έκανε λόγο για "κατόπιν εορτής" προσπάθεια της κυβέρνησης να ζητήσει συναίνεση, προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της αλλά πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα την αφήσει να παίξει με τους θεσμούς και την εθνική ασφάλεια.

    Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον κ. Καραμανλή για το πλήγμα που δέχθηκε η αξιοπιστία της χώρας και σε διεθνές επίπεδο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, η οποία τόνισε, έχει δύο προτεραιότητες: τον "πολυτραγουδισμένο" ανασχηματισμό, ο οποίος αποδεικνύει την εσωστρέφεια, την πελατειακή λογική και τη νοοτροπία "είμαστε στην εξουσία για την εξουσία" και από την άλλη πλευρά είναι η λογική της συντήρησης, η οποία θέλει να καλλιεργεί τον φόβο προκειμένου να εξυπηρετήσει μεγάλα συμφέροντα.

    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει βάλει στο στόχαστρό της τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, καθώς και να εγκαθιδρύσει εργασιακό μεσαίωνα.

    Απέναντι σε αυτή την επίθεση της Νέας Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ προβάλει τον άλλο δρόμο, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, το δρόμο της ασφάλειας και της προοπτικής, της δημιουργίας νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης της περιφέρειας και της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

    Για το ΠΑΣΟΚ η προοπτική της χώρας δεν βρίσκεται στην επένδυση σε φτηνά μεροκάματα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, αλλά στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην ασφάλεια του πολίτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, τόνισε ότι οι Έλληνες θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ο στόχος του είναι να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μία νικηφόρα αναμέτρηση, προσθέτοντας ότι "όλοι μαζί θα φέρουμε τη νίκη για το Κίνημά μας".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [08] Εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές

    Στο καίριο ερώτημα ποιος κρύβεται πίσω από τις τηλεφωνικές υποκλοπές θα προσπαθήσει να απαντήσει η δικαιοσύνη, η οποία διεξάγει έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως και η αρμόδια αρχή διασφάλισης απορρήτου των επικοινωνιών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η VPRC για την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" το 80% των πολιτών δεν νοιώθει ασφάλεια στις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις, το 77% πιστεύει ότι η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών αφορά και τις άλλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών, ενώ πάνω από 60% υποστηρίζει ότι πίσω απο την υπόθεση βρίσκονται ξένες δυνάμεις, ότι δεν πρόκειται να βρεθούν οι δράστες και ότι δεν έχει λεχθεί όλη η αλήθεια.

    Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου, η λίστα με τα κινητά που ήταν υπό παρακολούθηση περιείχε και άλλα τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων ήταν στελεχών της ΕΥΠ, της αστυνομίας, της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και άλλων αξιωματούχων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" δεν απέκλεισε την εκδοχή της προβοκάτσιας για τα κίνητρα των δραστών. Επίσης, απέρριψε τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ για μη ενημέρωση, επισημαίνοντας ότι η απόλυτη μυστικότητα ήταν αναγκαία προϋπόθεση για ένα σκάνδαλο που αφορούσε την εθνική ασφάλεια.

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε απάντηση των επαναλαμβανόμενων, ανεύθυνων αιτιάσεων πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και του Προέδρου του, για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, έχω να δηλώσω τα εξής: Κρίνοντας, για μια ακόμη φορά, εξ ιδίων τα αλλότρια, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποδώσει στην Κυβέρνηση προθέσεις και πρακτικές που σημάδεψαν, επί δεκαετίες, τις δικές του επιλογές, καθιστώντας το τελικά συνώνυμο με την ασυδοσία, την αδιαφάνεια, τη συγκάλυψη και τον διεθνή διασυρμό της χώρας.

    Οι αιτιάσεις τους είναι πέρα για πέρα έωλες:

    - Η Κυβέρνηση χειρίστηκε και χειρίζεται και την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με τη δέουσα σοβαρότητα και την επιβαλλόμενη υπευθυνότητα.

    - Η Κυβέρνηση κινήθηκε και κινείται αποκλειστικά εντός του θεσμικού πλαισίου που εγγυάται διεξοδική διερεύνηση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    - Η Κυβέρνηση, όπως από την πρώτη στιγμή δήλωσε, αμέσως μόλις περιήλθαν σ΄ αυτήν τα σχετικά στοιχεία, οδήγησε την υπόθεση στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, μόνη αρμόδια να διερευνήσει την ποινικώς κολάσιμη αυτή ενέργεια.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, η Κυβέρνηση - συνεπής στις πάγιες αρχές της για ειλικρίνεια και διαφάνεια παντού - ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Αρχηγούς των κομμάτων και τους πολίτες, με βάση τα στοιχεία της Δικαιοσύνης. Με δική της πρωτοβουλία συγκαλείται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου, για να ενημερωθούν υπεύθυνα και με κάθε λεπτομέρεια από τους αρμόδιους Υπουργούς τα μέλη της, προκειμένου να ενεργήσουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, κατά τον Κανονισμό της Βουλής.

    Αυτή την ώρα απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους. Απαιτείται κυρίως να αφεθεί απερίσπαστη η Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει, χωρίς προσκόμματα, το έργο της, όταν μάλιστα αυτό έχει ήδη εισέλθει στη φάση της ποινικής δίωξης, δηλαδή στη φάση που οδηγεί στην οριστική διαλεύκανση της όλης υπόθεσης.

    Συνεπής στις αρχές και τις αξίες που παγίως πρεσβεύει, ιδίως έναντι του θεσμού του Κοινοβουλίου, η Κυβέρνηση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας - και ακριβώς προκειμένου να μην παρεμβληθεί οποιοδήποτε εμπόδιο στην έρευνα αυτή, καθώς και προκειμένου να μην θιγεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης - θα προτείνει στη Βουλή τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μεγάλο αυτό θέμα.

    Η Εξεταστική Επιτροπή θα ερευνήσει όλες τις πτυχές του θέματος και θα διατυπώσει τις προτάσεις της μέσα στο συναινετικό κλίμα που επιβάλλεται από τη σοβαρότητα της όλης υπόθεσης, τόσο σε σχέση με τη θωράκιση της Πολιτείας, όσο και σε σχέση με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων».

    Ο Γ.Παπανδρέου ζητά παραίτηση υπουργών

    Παραίτηση των υπουργών που έχουν αρμοδιότητα στα θέματα των υποκλοπών που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης Συνόδου του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Σε κάθε ευνομούμενη χώρα, αυτό που τουλάχιστον θα είχε συμβεί, θα ήταν να παραιτηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αυτό, πρόσθεσε, "πρέπει να πράξουν οι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή".

    Ενημέρωση από τον πρωθυπουργό ζητά ο Νίκος Κωνσταντόπουλος

    Επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής κα. Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα με την οποία προτείνει την άμεση ενημέρωση του σώματος από τον πρωθυπουργό για το θέμα των υποκλοπών απέστειλε ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο βουλευτής Αβ Αθηνών ζητά επίσης τη μετατροπή της αρμόδιας επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε «Εξεταστική» καθώς και τη διεξαγωγή «προ ημερησίας διατάξεως ειδικής συζήτησης για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έναντι των δικτύων παρακολούθησης».

    Νωρίτερα, ο κ. Κωνσταντόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την «παράκαμψη» των θεσμών και την «αχρήστευση» των ανεξάρτητων αρχών ελέγχου και προστασίας, για το λόγο που δεν προσέφυγε η κυβέρνηση κατά των εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν στην υπόθεση καθώς και για το λόγο που δεν κινήθηκε η διαδικασία «άμεσης δίωξης και σύλληψης των υπευθύνων και διαφύλαξης των πειστηρίων».-

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 February 2006 - 14:01:15 UTC