Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή
  • [02] «Οφείλουμε σεβασμό στη Δικαιοσύνη»
  • [03] Βουλευτές ΠΑΣΟΚ για ωράριο καταστημάτων
  • [04] Αυξήσεις διοδίων σε Αττική Οδό -Γέφυρα Ρίου
  • [05] Διάλογος για ραδιοτηλεοπτικά μέσα
  • [06] "Πολύ ανησυχητική" η κατάσταση του Σαρόν.
  • [07] O Γ.Πανούσης υποψήφιος απο το ΣΥΝ
  • [08] Διεθνής επαγρύπνηση για τη γρίπη των πουλερικών
  • [09] Στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υπερταχύπλοων

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή

    Συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών,Προκόπη Παυλόπουλο και Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, έχει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στο μεταξύ, χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Αλογοσκούφης ανέπτυξε το πρόγραμμα εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας μέσω των δράσεων του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), καθώς και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Οργανισμού για το 2006.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του 2006 θα πραγματοποιηθούν 31 επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό έναντι των 16 που είχαν πραγματοποιηθεί το 2005, ενώ παράλληλα οι ελληνικές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις θα ξεπεράσουν τις 80.

    Για το πρόγραμμα εξωστρέφειας έχουν ήδη ενημερωθεί περισσότερες από 4.000 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι δράσεις του ΟΠΕ για τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές θα επικεντρωθούν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Γερμανία, την Βρετανία, την Πολωνία, την Ρωσία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αυστραλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Ν. Κορέα.

    Παράλληλα θα συνέλθει σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών προκειμένου να εγκρίνει το πρόγραμμα δράσης του ΟΠΕ. Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών και ο ΟΠΕ αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την αύξηση των εξαγωγών.

    Το πρόγραμμα δράσης του ΟΠΕ είναι βασισμένο σε τρεις προτεραιότητες:

    - Στην στόχευση των μεγάλων αγορών,

    - Στην συνδυασμένη παρουσία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικών και

    - Στη διαφήμιση αγαθών και υπηρεσιών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ως τώρα, έχουν αποδώσει ήδη αποτελέσματα και στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2005 οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004.

    Ήδη βρίσκεται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα για την ανασυγκρότηση της διαχείρισης και του σχεδιασμού της Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής της χώρας μας, ενώ εκσυγχρονίζεται το μητρώο εξαγωγών, το οποίο και θα συνδεθεί με νέα διαδικτυακή "πύλη" (portal), που θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στους Ελληνες εξαγωγείς για τις ξένες αγορές.

    Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας - Δεν κλείνει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη

    Δεν κλείνει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη. Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και με τη συμμετοχή του υπουργού Απασχόλησης κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού, των γενικών γραμματέων του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νίκου Στεφάνου και Σπύρου Παπαδόπουλου, του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Δημήτρη Μηλιάκου και του προέδρου της ΕΒΖ κ. Χρήστου Κοσκινά.

    Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Απασχόλησης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν "κλείνει" το εργοστάσιο, είπε "όχι βέβαια" και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα να κλείσει η βιομηχανία και όλα θα γίνουν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Προηγουμένως, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νίκος Στεφάνου είπε επίσης ότι δεν κλείνει η βιομηχανία και ότι ανακαλείται η απόφαση του ΔΣ της που προέβλεπε αναστολή λειτουργίας.

    [02] «Οφείλουμε σεβασμό στη Δικαιοσύνη»

    Οφείλουμε όλοι σεβασμό στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τους χαρακτηρισμούς του παραιτηθέντος υφυπουργού Δημοσίας Τάξεως Χρήστου Μαρκογιαννάκη για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό.

    Πρόσθεσε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται και ότι αυτό ισχύει για όλους τους λειτουργούς, είτε πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους κλπ.

    Στο ίδιο θέμα, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, αλλά παραιτήθηκε.

    Σε άλλη ερώτηση για δήλωση που φέρεται να έχει κάνει ο κ. Λινός ότι μετά τους εναντίον του χαρακτηρισμούς δόθηκε η πρέπουσα πολιτική λύση, ο κ.Ρουσόπουλος απάντησε ότι αυτό που αποδίδεται στον Εισαγγελέα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Για τις αναφορές του κ. Μαρκογιαννάκη περί εσωκομματικού πολέμου στον ίδιο και στον κ. Βουλγαράκη ενόψει του ανασχηματισμού, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει εσωκομματικός πόλεμος και πρόσθεσε ότι δεν έχει τη βαρύτητα αυτού του είδους ο υπαινιγμός που άφησε ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Στο ίδιο θέμα, ο κ.Θ.Ρουσόπουλος είπε ότι υπάρχει σημαντική πολιτική διαφοροποίηση της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

    Και πρόσθεσε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκριναν και πρόσωπα και αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι δεν υπήρξε τηλεφώνημα στο Μέγαρο Μαξίμου από επιχειρηματία την Τρίτη το βράδυ.

    [03] Βουλευτές ΠΑΣΟΚ για ωράριο καταστημάτων

    Τη διεξαγωγή συζήτησης στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και για ορισμένες Κυριακές του χρόνου, ζητούν 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την τομεάρχη Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επικαλούνται τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα σχετικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και ορισμένες Κυριακές του χρόνου, υπενθυμίζοντας παλαιότερη δέσμευσή του πως το ωράριο δεν επρόκειτο να αλλάξει περαιτέρω.

    «Το περίεργο είναι ότι ο υπουργός Ανάπτυξης επανέρχεται, εμφανιζόμενος ως επιπόλαια και πρόχειρα νομοθετών και θέτοντας σε σοβαρή αμφισβήτηση την ίδια την αξιοπιστία των δηλώσεων και δεσμεύσεών του, σβ ένα θέμα που, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι μικρομεσαίοι, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε ακόμη και τα σούπερ μάρκετ ζήτησαν» σημειώνουν στην επιστολή τους οι 19 βουλευτές και συμπληρώνουν:

    «Δημιουργούνται εύλογα εντυπώσεις, ότι η κυβέρνηση και πάλι ενδίδει στις απαιτήσεις των πολύ μεγάλων, των ολίγων ισχυρών, αυτών που θέλουν μέσω του ωραρίου να εκτοπίσουν ουσιαστικά από την αγορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

    [04] Αυξήσεις διοδίων σε Αττική Οδό -Γέφυρα Ρίου

    Σε αύξηση του βασικού διοδίου κατά 20 λεπτά προχωρεί από την 1η Φεβρουαρίου η «Αττική Οδός».

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Αττική Οδός», για τα Ι.Χ. οχήματα, η βασική τιμή του διοδίου διαμορφώνεται πλέον από τα 2,50 ευρώ που είναι σήμερα, στα 2,70 ευρώ. Αυξήσεις θα ισχύσουν και για τις άλλες κατηγορίες οχημάτων. Στα δίκυκλα, η τιμή διαμορφώνεται σε 1,30 ευρώ από 1,20 ευρώ για τα φορτηγά και λεωφορεία σε 6,70 ευρώ από τα 6,20 ευρώ και για τις νταλίκες σε 10,80 ευρώ από τα 10,00 ευρώ.

    Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η τελευταία αναπροσαρμογή έγινε την 1η Σεπτεμβρίου του 2004 και οι νέες τιμές καλύπτουν τον πληθωρισμό, την αύξηση του ΦΠΑ καθώς και τις μακροχρόνιες επιχειρησιακές ανάγκες του Εργου» καθώς και ότι μετά και τη νέα προσαρμογή η τιμή «διατηρείται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 3 ευρώ και πλέον που προβλέπει η σύμβαση».

    Παράλληλα αναπροσαρμόζονται οι τιμές των εκπτωτικών προγραμμάτων.

    Ετσι, για τα ΙΧ του συνδρομητικού προγράμματος Express η τιμή του διοδίου από τα 2,15 ευρώ αναπροσαρμόζεται στα 2,35 ευρώ, οι κλιμακωτές τιμές 2,15 ευρώ - 1,80 ευρώ - 1,50 ευρώ των προγραμμάτων Friendly και Business αναπροσαρμόζονται σε 2,35 ευρώ - 2,00 ευρώ - 1,70 ευρώ, ενώ για το πρόγραμμα Bonus οι 30 πρώτες διελεύσεις θα κοστίζουν στο εξής 2,70 ευρώ με τις επόμενες 15 διελεύσεις του ίδιου μήνα (31η έως 45η) να παρέχονται και πάλι δωρεάν.

    Η «Αττική Οδός» ανακοινώνει επίσης ότι από την 1η Φεβρουαρίου ο πομποδέκτης e-PASS, θα παρέχεται δωρεάν, χωρίς την εγγύηση των 20 ευρώ, για όλα τα προγράμματα που μέχρι τώρα απαιτούσαν εγγύηση. Επίσης επιστρέφονται τα 20 ευρώ σε όλους τους παλιούς συνδρομητές που είχαν καταβάλει το ποσό αυτό ως εγγύηση για τη χρήση του πομποδέκτη. Η επιστροφή αυτή των 20 ευρώ γίνεται μέσω της πίστωσής τους στο λογαριασμό του χρήστη ώστε να χρησιμοποιηθούν για διελεύσεις.

    Αυξάνονται από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και οι τιμές των διοδίων στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου Συγκεκριμένα η τιμή της απλής διέλευσης με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο καθορίζεται στα 10,50 ευρώ από 10 ευρώ, και με δίκυκλο στο 1,70 ευρώ από 1,60 ευρώ. Οι τιμές για τα λεωφορεία, ανάλογα με τις θέσεις που έχουν, κυμαίνονται από 24,20 ευρώ έως τα 52,50 ευρώ, ενώ οι τιμές για τα φορτηγά διαμορφώνονται ανάλογα με τους άξονες που έχουν και ξεκινούν από 16,20 ευρώ, φθάνοντας έως τα 36 ευρώ.

    Οπως ανακοινώθηκε, δεν πρόκειται να αυξηθούν οι τιμές για τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, της κάρτας μοσυκλετιστών, της βασικής κατηγορίας Aller Retour και του «Γέφυρα e pass». Όπως είπαν οι υπεύθυνοι της εταιρίας «Γέφυρα ΑΕ» προχώρησαν στην απόφαση για μη επιβολή αύξησης, γιατί «αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των χρηστών και των κατοίκων της ευρύτερης περιφέρειας επιφυλάσσοντας θετικά διακριτική μεταχείριση στους εργαζόμενους πολίτες και τους επαγγελματίες».

    Όσον αφορά τα στοιχεία των διελεύσεων αυτοκινήτων και δικύκλων ανακοινώθηκε ότι το 2005 οι διελεύσεις από τη γέφυρα έφθασαν τα 4.443.034.

    Τον Αύγουστο καταγράφηκε η υψηλότερη κυκλοφορία και το Φεβρουάριο η χαμηλότερη. Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, οι περισσότερες διελεύσεις πραγματοποιούνται με ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους σε απόσταση που δεν ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Οι περισσότεροι χρήστες της γέφυρας είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάλληλοι εταιριών και δημόσιοι υπάλληλοι.

    βΌσον αφορά τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά και την πτώση του καλωδίου στις 27 Ιανουαρίου 2005 ανακοινώθηκε ότι το περιστατικό οφειλόταν, σύμφωνα με τις δοκιμές και τις πραγματογνωμοσύνες που έγιναν σε εργαστήρια της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε χτύπημα από κεραυνό με εξαιρετικά ασυνήθη χαρακτηριστικά, ο οποίος χτύπησε το εξωτερικό περίβλημα στο άκρο του δακτυλίου και η ενέργεια επαρκούσε για την πρόκληση πυρκαγιάς. Έτσι, υπό την επίδραση αυτής της θερμότητας το καλώδιο και οι ειδικοί τένοντές του απώλεσαν τις μηχανικές τους ιδιότητες και κατέρρευσαν. Ας σημειωθεί ότι έχουν γίνει εργασίες για την περαιτέρω αντικεραυνική θωράκιση της γέφυρας.

    Σχετικά με τη συμβολή του έργου της γέφυρας στην ανάπτυξη της περιοχής, σύμφωνα με τα αρχικά συμπεράσματα της εν εξελίξει έρευνας του Πανεπιστημίου Πατρών και τα οποία ανακοινώθηκαν από την εταιρία, «η συνολική οικονομική επίδραση σε ολόκληρη την εθνική οικονομία από το έργο ήταν περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ένα σημαντικό μέρος της συνολικής επίδρασης (67%) παραμένει εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος».

    [05] Διάλογος για ραδιοτηλεοπτικά μέσα

    Τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο του διαλόγου για τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, υπενθύμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ.Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Και πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανοικτός διάλογος, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν και οι απλοί πολίτες.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ευχαρίστησε τους πολίτες που έχουν ήδη καταθέσει τις απόψεις τους μέσω του Ιντερνετ και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα αρχίζει η δεύτερη φάση της διαδικασίας, που είναι η συζήτηση με τα κόμματα.

    Στην τρίτη φάση θα γίνει συζήτηση ξανά με τους φορείς. Στην τέταρτη φάση θα ενημερωθεί η Βουλή και θα κωδικοποιηθούν οι προτάσεις προκειμένου να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα βάλει τέλος στο άναρχο τοπίο των ΜΜΕ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι όποιος δεν έρχεται να καταθέσει τις απόψεις του στο πλαίσιο του διαλόγου αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του. Πρόσθεσε ότι χωρίς να θέλει να υποδείξει στην ΕΣΗΕΑ τί θα κάνει, η Ένωση θα έπρεπε ωστόσο να συμμετέχει σε ένα ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει την αρχική της στάση.

    [06] "Πολύ ανησυχητική" η κατάσταση του Σαρόν.

    Οι γιατροί του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν ανησυχούν που ο ασθενής δεν έχει αρχίσει ακόμη να ανακτά τις αισθήσεις του για να βγει από το βαθύ κώμα.

    "Η κατάσταση είναι ανησυχητική, πολύ ανησυχητική, έως τρομακτική", μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο εξηγώντας ότι "στο μέτρο που ο κ. Σαρόν δεν λαμβάνει πλέον αναισθητικά, πλησιάζει η ώρα της αλήθειας".

    "Εάν δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σημάδι βελτίωσης, θα χρειασθεί ένα θαύμα για να βγει από το βαθύ κώμα και για να ζήσει με περίπου φυσιολογικό τρόπο", σχολίασε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    "Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει από τους γιατρούς, όσο περνά ο καιρός, εάν παραμένει αναίσθητος, εάν δεν υπάρξει σημάδι ανάκτησης των αισθήσεων, εάν δεν ανοίγει τα μάτια και εάν δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει οτιδήποτε, οι πιθανότητες που έχει ένας άνθρωπος στην ηλικία του Σαρόν να συνέλθει και να ζήσει και πάλι φυσιολογικά είναι πολύ μικρές", μετέδωσε το ραδιόφωνο.

    [07] O Γ.Πανούσης υποψήφιος απο το ΣΥΝ

    Τον καθηγητή Γιάννη Πανούση θα προτείνει ως υποψήφιο για την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος,στις 21 και 22 Ιανουαρίου,σύμφωνα με σημερινή απόφαση του οργάνου.

    Στη συνεδρίαση πήραν μέρος και οι βουλευτές του κόμματος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας "η πρόταση αυτή, θεωρείται ότι μπορεί να εκφράσει μια ιδιαίτερη δυναμική στον αριστερό, ριζοσπαστικό και ευρύτερο προοδευτικό χώρο και - επίσης- ένα πλούσιο προγραμματικό και κοινωνικό-αξιακό περιεχόμενο στη γενικότερη προσπάθεια σύγκλισης και συνεργασίας αυτών των δυνάμεων στην κρίσιμη μάχη των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών".

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ αναφερει ακόμη ότι στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδος η απόφαση ενεκρίθη με ευρύτατη πλειοψηφία,ενώ δύο μέλη της ΠΓ ψήφισαν λευκό και δύο μέλη (επίσης της ΠΓ) υπερψήφισαν πρόταση για υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου.

    Στο μεταξύ, η Ανανεωτική Συσπείρωση και η Αριστερή Ανανέωση,τάσεις του ΣΥΝ, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι συμφωνούν με την πρόταση για την υποψηφιότητα του καθηγητή Γιάννη Πανούση για την υπερνομαρχία Αθηνών -Πειραιώς.

    Η σχετική ανακοίνωση, πάντως, αφήνοντας αιχμές για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για το Δήμο της Αθήνας.

    "Η πρόταση για την υποψηφιότητα του Γ.Πανούση στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, δεν μας βρίσκει αντίθετους,καθώς κινείται στον αντίποδα των μέχρι τώρα επιλογών της ηγεσίας - και της επιχειρηματολογίας που τις συνοδεύει - επιλογές, που έχουν δημιουργήσει πλείστα όσα πολιτικά και αυτοδιοικητικά αδιέξοδα μέχρι σήμερα στο κόμμα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Δήμο της Αθήνας".

    [08] Διεθνής επαγρύπνηση για τη γρίπη των πουλερικών

    Ο Επίτροπος κ. Μ. Κυπριανού, αρμόδιος για τη Δημόσια Υγεία, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες και δήλωσε ότι η γρίπη των πουλερικών εξακολουθεί να είναι μία επιζωοτία και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσει σε επιδημία.

    Ο Μ. Κυπριανού ανέφερε συγκεκριμένα ότι από τις μέχρι στιγμής κλινικές αναλύσεις επί των θυμάτων της ασθένειας που αφορούν την αιμοσφαιρίνη, δεν φαίνεται να υπάρχει μετεξέλιξη του ιού ο οποίος προς το παρόν πλήττει τα πουλερικά, μεταδίδεται από αυτά σε άνθρωπο, αλλά δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Βρετανικό εργαστήριο διαπίστωσε ότι δύο από τα τρία παιδιά που πέθαναν στην Τουρκία εξαιτίας του ιού, είχαν προσβληθεί από ελαφρώς μεταλλαγμένο στέλεχος. Θεωρητικά εάν γίνει μετάλλαξη, ο ιός θα μπορούσε ευκολοτερα να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι τόσο η Ευρωπαίκή Ενωση, όσο και η διεθνής κοινότητα εξακολουθούν να έχουν επικεντρωμένο το ενδιαφέρον τους σε ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κυπριανού και η Επίτροπος Διεθνών Σχέσεων κ.Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Τουρκία και 4 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, για την ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών.

    Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στη διεθνή διάσκεψη δωρητών για την γρίπη των πουλερικών, που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο στις 17 και 18 Ιανουαρίου, θα παράσχει οικονομική ενίσχυση ύψους 80 εκατ. ευρώ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι το ποσό αυτό είναι ανεξάρτητο από την οικονομική συνεισφορά των κρατών - μελών της ΕΕ.

    Στην Ελλάδα

    Αυστηροί οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, κυρίως από την Τουρκία, για τη γρίπη των πουλερικών. Σε επαγρύπνηση βρίσκονται όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στο νομό Έβρου,ενώ αυστηροί και συστηματικοί είναι οι έλεγχοι στα τελωνεία.

    Με απόφαση του νομάρχη Έβρου, Ν.Ζαμπουνίδη, απαγορεύεται σε ανοιχτούς χώρους η διατήρηση πουλερικών, τα οποία πρέπει να περιοριστούν σε στεγασμένους και περιφραγμένους με προστατευτικά καλύμματα, ώστε να αποκλείεται κάθε επαφή οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά. Επιπλέον, απαγορεύεται η διακίνηση και διάθεση κάθε είδους πουλερικών γιά εμπορία σε οικόσιτες εκτροφές, καθώς και η πώληση κάθε είδους ζώντων πουλερικών σε παζάρια. Οι παραβάτες, όπως αναφέρει η απόφαση, θα διώκονται και θα τιμωρούνται ποινικά.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωϊ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον καλύτερο συντονισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, συμφωνήθηκε να υπάρξουν κοινές δράσεις και κωδικοποίηση των ενεργειών για την πρόληψη ενδεχόμενης πανδημίας. Ο κ.Μπασιάκος δήλωσε ότι έχουν γίνει από τον Οκτώβριο περίπου 470 προσλήψεις κτηνιάτρων και ειδικού επιστημονικού προσωπικού και υπάρχει το περιθώριο του νόμου να γίνουν και προσλήψεις εποχικού προσωπικού από τις νομαρχίες όταν χρειαστεί.

    Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να προσέλθει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής , ο υπουργός Υγείας για να ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι σχετικά με την γρίππη των πουλερικών ισχύουν όλα αυτά που ίσχυαν πριν από μήνες σε ό,τι αφορά τα οργανωμένα πτηνοτροφεία: Δεν έχουν κανένα πρόβλημα και μπορεί ο κόσμος να φάει, εφόσον το επιθυμεί, άφοβα κοτόπουλο.

    Ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας

    Στο Τόκιο, όπου διεξάγεται διήμερη διεθνής σύνοδος, οι αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών 20 κρατών ζήτησαν από τις πλούσιες χώρες να βοηθήσουν τις πιο φτωχές ώστε να αναπτύξουν σύστημα παρακολούθησης του ιού. Μέχρι στιγμής δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη απάντηση. Πάντως η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα εκταμιεύσει 38 εκατομμύρια δολάρια για να συμβάλλει στην προσπάθεια αποτροπής μίας πανδημίας.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συγκροτήσει "δύναμη ταχείας επέμβασης" για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας.

    Η εταιρία Roche ήδη συζητά με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τη δωρεά περισσότερων παρτίδων του Ταμιφλού ώστε να δημιουργηθεί ικανό απόθεμα στην Ασία. Η ελβετική εταιρία έχει ήδη δώσει 30 εκατομμύρια χάπια στην ΠΟΥ και ένα μέρος τους έχει διοχετευτεί στην Τουρκία.

    Η Γαλλία επέκτεινε το μέτρο εγκλεισμού των πουλερικών στο ήμισυ των διαμερισμάτων επικράτειάς της, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Με την επέκταση, το μέτρο εφαρμόζεται πλέον στα 58 διαμερίσματα από τα 26 στα οποία ίσχυαν μέχρι σήμερα τα περιοριστικά μέτρα. Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ξαβιέ Μπερτράν δήλωσε χθες ότι η χώρα διαθέτει ήδη 13,8 εκατομμύρια τεμάχια Tamiflu και έχει παραγγείλει και άλλα εκατομμύρια τεμάχια του αντιϊκού σκευάσματος.

    Τουρκία: Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ένα κοριτσάκι που υπέκυψε σήμερα να είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών

    Οι τουρκικές αρχές εξετάζουν αν ένα τετράχρονο κοριτσάκι που πέθανε σήμερα είχε προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό της γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσαν γιατροί και η οικογένεια της μικρής.

    "Έχουμε στείλει δείγματα που ελήφθησαν από το κορίτσι στην Άγκυρα. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε περισσότερο τώρα", δήλωσε ο Εράλπ Αρικάν Ντιαρμπά, γιατρός του νοσοκομείου του Ντιγιάρμπακιρ στο Ρόιτερ.

    Ο πατέρας του κοριτσιού δήλωσε ότι η κόρη του ανέπνεε μετά δυσκολίας όταν διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και ότι δεν του έχουν ακόμη γνωστοποιήσει την αιτία θανάτου της.

    Τρία παιδιά έχουν πεθάνει από την αρχή του έτους από τον ιό της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία και 15 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από αυτόν.

    [09] Στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υπερταχύπλοων

    Η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση των Αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος F-1 Powerboats, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και ιδιωτικών φορέων.

    Πρόκειται για τους αγώνες Παγκόσμιου Πρωταθλήματος μονοθέσεων υπερταχύπλοων σκαφών, τύπου κλειστής καμπίνας, τα οποία αναπτύσσουν μέση ωριαία ταχύτητα κατά την ώρα του αγώνα 225 χιλ./ώρα πάνω από το νερό, απαιτούν δε πολύ ειδικούς χειρισμούς, απόλυτη γνώση και εξοικείωση από τον οδηγό, καθιστώντας το άθλημα ένα από τα θεαματικότερα στον κόσμο.

    Είναι ένα γεγονός που θα επιτρέψει την τουριστική προβολή της χώρας μας σε περισσότερες από 175 χώρες, η απήχηση του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό των 1,7 δισ. τηλεθεατών.

    Αύριο αναμένονται στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο υπεύθυνος ασφαλείας UIM (Union Internationale Motonautique) Jose Jesuita και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Formula 1 Powerboats 2004-2005, Guido Camppelini, με σκοπό να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, όπου έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν οι αγώνες στις 24 και 25 Ιουνίου 2006.

    Παράλληλα και πριν από τους αγώνες έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως αγώνες ταχύτητας φουσκωτών σκαφών, σκούτερες, αγώνες δεξιοτεχνίας, καθώς επίσης και εκθέσεις σκαφών, συναυλίες και φόρουμ τουρισμού.

    Αρωγός στην όλη προσπάθεια για την πραγματοποίηση των αγώνων και προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό είναι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 January 2006 - 15:40:34 UTC