Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Αλαβάνου
  • [02] Εντατικοί έλεγχοι για τη γρίπη των πτηνών
  • [03] Πρόγραμμα εξωστρέφειας της οικονομίας

  • [01] Συναντήσεις Αλαβάνου

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων και συζήτησαν θέματα της αγροτικής πολιτικής και των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΣΥΝ ο υπεύθυνος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής Γ. Μπενάτος, ο Β. Αποστόλου μέλος της Π.Γ και πρώην βουλευτής και εκ μέρους της ΠΟΣΕΓ, ο Πρόεδρος Ν. Αντώνογλου και τα μέλη Ν. Στουπής, Γ. Σταύρου και Γ.Σιγαλός.

    «Μέσα στις συνθήκες του σημερινού κόσμου με τη διατροφική κρίση και με την απελευθέρωση του ανταγωνισμού στη γεωργία, χρειαζόμαστε πολιτικές οι οποίες να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Οι γεωπόνοι θα έπρεπε να δουλεύουν όλοι πυρετωδώς, αντί να έχουν ανεργία», δήλωσε ο κ.Αλαβάνος μετά τη συνάντηση και ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει το έργο των γεωπόνων και να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων τους με τους συνεταιριστικούς φορείς.

    Ο κ.Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη γρίπη των πτηνών, ζήτησε από την κυβέρνηση να εμφανιστούν οι αρμόδιοι Υπουργοί της στα ΜΜΕ και να καθησυχάσουν τους Έλληνες πολίτες σε σχέση με την κατανάλωση του ελληνικού κοτόπουλου και του ελληνικού αυγού.

    Δεν πρέπει να περάσουμε μια δοκιμασία κατάρρευσης των ελληνικών συνεταιρισμών και των παραγωγών στην Ήπειρο, στην Αττική κι αλλού, από μια λαθεμένη πληροφόρηση που προκαλεί αδικαιολόγητη φοβία στους καταναλωτές, είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε επίσης να προωθήσει η κυβέρνηση τη στήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, πρόβλημα που, όπως επεσήμανε, δεν το αντιμετωπίζει η γείτων έγκαιρα και αποτελεσματικά. Και τούτο, όπως είπε, όχι μόνο για να μην έχουμε νεκρά παιδιά, όχι μόνο για να μην έχουμε ζώνες με φτωχούς αγρότες στην Τουρκία, οι οποίες θα καταρρεύσουν λόγω της αδυναμίας διοχέτευσης των προϊόντων τους, αλλά για να αποτραπεί ο κίνδυνος να γίνει η Τουρκία μια μόνιμη εστία πολλαπλασιασμού του ιού της γρίπης των πουλερικών και πηγή διάδοσής του προς τις γειτονικές χώρες, πράγμα το οποίο έχει άμεσο ενδιαφέρον και για μας.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να υπάρξουν παρεμβάσεις της ΕΕ και χρηματοδοτικές και επιστημονικής στήριξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και αν γίνεται να εξαλειφθεί το πρόβλημα της εστίας της γρίπης των πουλερικών στην Τουρκία.

    Από την πλευρά του ο κ.Αντώνογλου δήλωσε: «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία να ενημερώσει τα κόμματα και τους φορείς πάνω στις απόψεις που έχει για τα σύγχρονα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, καθώς επίσης και για το ρόλο του γεωπόνου στις σημερινές συνθήκες της αγροτικής παραγωγής. Μέσα στα πλαίσια αυτά κάναμε σήμερα μια συνάντηση με το Συνασπισμό και ενημερώσαμε τον Πρόεδρο για τις απόψεις που έχουμε στα ζητήματα αυτά».

    Συνάντηση με πρέσβη της Αιγύπτου

    Επίσης ο κ.Αλαβάνος συναντήθηκε με τον πρέσβη της Αιγύπτου Χάμπι Λόζα και αντήλλαξαν απόψεις για την πορεία των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων και γενικότερα για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έθεσε, εκτός των άλλων, το θέμα της πρόσφατης τραγωδίας των Σουδανών προσφύγων έξω από το κτίριο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που έχασαν τη ζωή τους, ύστερα από επιχείρηση της Αιγυπτιακής αστυνομίας για την απομάκρυνσή τους.

    [02] Εντατικοί έλεγχοι για τη γρίπη των πτηνών

    Εντατικοί έλεγχοι διενεργούνται στα τελωνεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα της γρίπης των πτηνών. Επίσης, αυξημένοι και αυστηροί είναι οι έλεγχοι στα τελωνεία του Έβρου.

    Οδηγοί και επιβάτες κάθε οχήματος που διέρχονται από τα τελωνεία Νίκης, Κρυσταλλοπηγής, Εύζωνων και Προμαχώνα, στα σύνορα με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, ενημερώνονται εκτενώς από το προσωπικό των τελωνείων για τα μέτρα πρόληψης της νόσου. Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι τελωνειακές υπηρεσίες είναι αυστηρά. Πραγματοποιούνται λεπτομερείς έλεγχοι, ενώ δεν περνάνε τρόφιμα στη χώρα αν δεν έχουν ελεγχθεί από κτηνιάτρους.

    Στα τελωνεία των Κήπων και των Καστανεών η κίνηση των οχημάτων -από και προς την Τουρκία- έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ οι αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα και κατάσχουν τρόφιμα που προέρχονται από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του τελωνείου Καστανεών, καθημερινά περνούσαν περίπου 300 οχήματα, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τα τριάντα.

    Μέτρα έχουν ληφθεί γιά την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών από όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες συμμετέχουν στο Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας. Λειτουργεί ήδη διαρκές σύστημα αλληλοεπικοινωνίας και άμεσης ενημέρωσης όλων των νομών του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας με ευθύνη της διεύθυνσης του Δικτύου.

    Σε όσους διέρχονται μέσω του τελωνείου των Κήπων, αλλά και του αεροδρομίου "Δημόκριτος'' της Αλεξανδρούπολης, από και προς την ενδοχώρα, οι αρμόδιοι τους δίνουν ένα εικοσασέλιδο ενημερωτικό εγχειρίδιο, που αφορά στη γρίπη των πουλερικών. Το έντυπο, το οποίο παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και επιστημονικές συμβουλές, που σχετίζονται με τα μέτρα πρόληψης της νόσου, παρήγαγε και διανέμει η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με πρωτοβουλία του Γ.Γ. της περιφέρειας Μιχάλη Αγγελόπουλου.

    Μέτρα για τη γρίπη των πτηνών έχουν ληφθεί και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης Κωνσταντίνος Τενεκές τόνισε ότι οι έλεγχοι των επιβατών έχουν ενταθεί, κυρίως μεταξύ αυτών που έρχονται από ανατολικές χώρες. Συγχρόνως, υπάρχουν αφίσες και μοιράζονται φυλλάδια που ενημερώνουν το κοινό. Παράλληλα, έχει δημιουργεί ειδικό ιατρείο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν άμεσα κρούσματα γρίπης των πτηνών καθώς και χώρος παραμονής των ασθενών.

    Δηλώσεις υπουργού Υγείας

    "Δημόσια δεν μπορώ να ξαναφάω κοτόπουλο, αλλά σας λέω ότι εγώ τρώω" δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 15 χρόνια δραστηριότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έραυνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

    Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι σχετικά με τη γρίπη των πουλερικών ισχύουν όλα αυτά που ίσχυαν πριν από μήνες σε ό,τι αφορά τα οργανωμένα πτηνοτροφεία: Δεν έχουν κανένα πρόβλημα και μπορεί ο κόσμος να φάει, εφόσον το επιθυμεί, άφοβα κοτόπουλο.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν πιστεύει ή είναι βέβαιος για το αν περάσει η γρίπη των πτηνών και από την Ελλάδα, είπε ότι κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος ούτε για το "ναί", ούτε για το "όχι", ούτε στην Ελλάδα, ούτε σε οποιαδήποτε χώρα.

    Λαμβάνονται όλα τα μέτρα που έχουν συνομολογηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ για την προστασία της χώρας από τη γρίπη των πτηνών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν όχι μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές αλλά και οι πολίτες που, εν αγνοία τους, μπορεί να μετέχουν σε διαδικασίες και να γίνονται φορείς του ιού.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε από την κυβέρνηση να εμφανιστούν οι αρμόδιοι Υπουργοί της στα ΜΜΕ και να καθησυχάσουν τους Έλληνες πολίτες σε σχέση με την κατανάλωση του ελληνικού κοτόπουλου και του ελληνικού αυγού.

    "Δεν πρέπει να περάσουμε μια δοκιμασία κατάρρευσης των ελληνικών συνεταιρισμών και των παραγωγών στην Ήπειρο, στην Αττική κι αλλού, από μια λαθεμένη πληροφόρηση που προκαλεί αδικαιολόγητη φοβία στους καταναλωτές" είπε ο κ. Αλαβάνος.

    ΕΕ: Επαυξημένη επαγρύπνηση

    Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα σε επαυξημένη επαγρύπνηση και πληροφόρηση, στο θέμα της γρίπης των πτηνών, στις γειτονικές με την Τουρκία χώρα.

    "Αν και δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα σε πουλερικά ή ανθρώπους στις γειτονικές με την Τουρκία χώρες, θα ήταν σωστό να ενισχυθούν σε αυτές η εποπτική λειτουργία και ο έλεγχος των δραστηριοτήτων, αλλά και να βελτιωθεί η ανταλλαγή των πληροφοριών για τη γρίπη των πουλερικών", ανακοινώθηκε από την ίδια την Επιτροπή στο τέλος της συνόδου των εμπειρογνωμόνων της στο Λουξεμβούργο.

    Ζητείται επίσης να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες για να ευαισθητοποιηθούν οι κτηνοτρόφοι, που οι μονάδες τους γειτνιάζουν με την κατοικία τους.

    Δραστικά μέτρα δεν συνιστώνται, ωστόσο. Κρίθηκαν δε "επαρκείς" οι οδηγίες προς ταξιδιώτες, που έχουν ήδη παρασχεθεί αρμοδίως.

    Τουρκία - Οι αρχές επιβεβαίωσαν τον τρίτο θάνατο από τη γρίπη των πτηνών

    Το κέντρο κρίσεων του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι σημειώθηκε και τρίτος θάνατος από τη γρίπη των πτηνών στη χώρα και ότι διαγνώσθηκαν δύο νέα κρούσματα μόλυνσης ανθρώπων από τον θανατηφόρο ιό H5N1.

    Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά το θάνατο ενός 11χρονου κοριτσιού στην πόλη Ντογκουμπεγιαζίτ της επαρχίας Βαν της ανατολικής Τουρκίας στις 6 Ιανουαρίου, επιβεβαίωσαν ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών ευθύνεται για το θάνατο αυτό. Τα δύο αδέλφια της άτυχης μικρής, υπήρξαν τα πρώτα ανθρώπινα θύματα του θανατηφόρου ιού στην Τουρκία.

    Μετά την επίσημη αυτή επιβεβαίωση, ο απολογισμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών στην Τουρκία ανέρχεται σε 18, συμπεριλαμβανομένων και των τριών θανάτων.

    Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σχέδια συγκρότησης μιας παγκόσμιας "δύναμης ταχείας επέμβασης" για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εκδήλωσης πανδημίας της γρίπης των πτηνών.

    Η δύναμη αυτή, στην οποία θα μετέχουν περίπου 20 χώρες και περιοχές, θα λειτουργεί ως εξωτερικός σύμβουλος του ΠΟΥ, προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση της νόσου η οποία έχει σκοτώσει από το 2003 περισσότερους από 70 ανθρώπους.

    Η ανακοίνωση αυτή έγινε στη διάρκεια της διήμερης συνόδου που άρχισε σήμερα στο Τόκιο με τη συμμετοχή ασιατικών χωρών και διεθνών Οργανισμών.

    Μιλώντας στη σύνοδο ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Σιγκέρου Ομι, τόνισε ότι η απειλή μιας πανδημίας της γρίπης των πτηνών αυξάνεται καθημερινά, αλλά η εκδήλωσή της μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι αναπόφευκτη, εάν οι επιμέρους χώρες και οι οργανώσεις υγείας αντιδράσουν έγκαιρα.

    "Πρέπει να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε ακαριαία με όλα τα όπλα που διαθέτουμε, από τη στιγμή που θα πρωτοεμφανισθούν τα πρώτα σημάδια μιας πανδημίας της γρίπης", τόνισε ο Ομι, επισημαίνοντας ότι η Ασία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του κινδύνου που αντιπροσωπεύει η νόσος αυτή για την παγκόσμια υγεία.

    "Εάν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτή την γρήγορη αντίδραση, θα έχουμε μία σοβαρή πιθανότητα να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση του ιού, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, ή τουλάχιστον να την επιβραδύνουμε. Αν όμως αποτύχουμε, οι συνέπειες για τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τη δημόσια υγεία παγκοσμίως θα είναι ανυπολόγιστες", προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του παγκόσμιου αυτού οργανισμού υγείας του ΟΗΕ.

    [03] Πρόγραμμα εξωστρέφειας της οικονομίας

    Το πρόγραμμα εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας μέσω των δράσεων του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), καθώς και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Οργανισμού για το 2006, ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του 2006 θα πραγματοποιηθούν 31 επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό έναντι των 16 που είχαν πραγματοποιηθεί το 2005, ενώ παράλληλα οι ελληνικές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις θα ξεπεράσουν τις 80.

    Για το πρόγραμμα εξωστρέφειας έχουν ήδη ενημερωθεί περισσότερες από 4.000 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι δράσεις του ΟΠΕ για τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές θα επικεντρωθούν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Γερμανία, την Βρετανία, την Πολωνία, την Ρωσία, την Τουρκία, την Αίγυπτο, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αυστραλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Ν. Κορέα.

    Παράλληλα θα συνέλθει σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών προκειμένου να εγκρίνει το πρόγραμμα δράσης του ΟΠΕ. Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών και ο ΟΠΕ αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την αύξηση των εξαγωγών.

    Το πρόγραμμα δράσης του ΟΠΕ είναι βασισμένο σε τρεις προτεραιότητες:

    - Στην στόχευση των μεγάλων αγορών,

    - Στην συνδυασμένη παρουσία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικών και

    - Στη διαφήμιση αγαθών και υπηρεσιών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ως τώρα, έχουν αποδώσει ήδη αποτελέσματα και στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2005 οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004.

    Ήδη βρίσκεται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα για την ανασυγκρότηση της διαχείρισης και του σχεδιασμού της Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής της χώρας μας, ενώ εκσυγχρονίζεται το μητρώο εξαγωγών, το οποίο και θα συνδεθεί με νέα διαδικτυακή "πύλη" (portal), που θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στους Ελληνες εξαγωγείς για τις ξένες αγορές.

    Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας - Δεν κλείνει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη

    Δεν κλείνει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ξάνθη. Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και με τη συμμετοχή του υπουργού Απασχόλησης κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού, των γενικών γραμματέων του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νίκου Στεφάνου και Σπύρου Παπαδόπουλου, του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας κ. Δημήτρη Μηλιάκου και του προέδρου της ΕΒΖ κ. Χρήστου Κοσκινά.

    Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Απασχόλησης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν "κλείνει" το εργοστάσιο, είπε "όχι βέβαια" και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα να κλείσει η βιομηχανία και όλα θα γίνουν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Προηγουμένως, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νίκος Στεφάνου είπε επίσης ότι δεν κλείνει η βιομηχανία και ότι ανακαλείται η απόφαση του ΔΣ της που προέβλεπε αναστολή λειτουργίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 January 2006 - 21:41:58 UTC