Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής
  • [02] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ
  • [03] Αλαβάνος με Ενωση για Δικαιώματα του Ανθρώπου
  • [04] ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 3,5% στην Ελλάδα το 2007
  • [05] Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ
  • [06] «Συνεχίζουμε την πολιτική των αλλαγών»
  • [07] «Αποφάσεις που θίγουν τους εργαζόμενους»
  • [08] Αλαβάνος: Ν/σ για σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας

  • [01] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής

    Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με αντικείμενο το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Το μεσημέρι ο κ.Καραμανλής θα παραστεί στην τελετή για την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυση του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας, στο Ζάππειο.

    Χθες, στην παρέμβασή του στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα της συνέχισης του διαλόγου για θέματα ασφάλειας και άμυνας για τη δημιουργία μιας ζώνης σταθερότητας και ασφάλειας στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου. Ο κ.Καραμανλής καταδίκασε απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας ως εγκληματική και αδικαιολόγητη ενώ επεσήμανε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

    Στον οικονομικό τομέα ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη εγκαθίδρυση της Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών έως το 2010, στη δημιουργία κατάλληλου επενδυτικού κλίματος με στόχο την αύξηση των επενδύσεων καθώς επίσης και στην υιοθέτηση προγραμματος δράσης μέσα στο 2006 με σκοπό την απορρύπανση της Μεσογείου μέχρι το 2020.

    Στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα ο Κώστας Καραμανλής έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού την επιμόρφωση των ενηλίκων και τη διεθνή συνεργασία των Πανεπιστημίων. Επίσης αναφέρθηκε στην ισότητα των φύλων και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

    Το πρόβλημα της μετανάστευσης και ειδικότερα η λαθρομετανάστευση, η εκμετάλλευση ανθρώπων από τα κυκλώματα διακίνησης προκαλούν κοινωνική αποσταθεροποίηση γι αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί η ευρωμεσογειακή συνεργασία τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Τέλος ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στη σημασία του Διαλόγου μεταξύ Πολιτισμών ενώ υπογράμισε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα που υπάρχουν, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία και χαιρέτησε την πρόταση για τη "Συμμαχία των Πολιτισμών". "Η Μεσόγειος είναι η κοιτίδα τριών μονοθειστικών θρησκειών", επεσήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός. "Ηταν επίσης και θέατρο αιματηρών συγκρούσεων", συνέχισε. Κατέληξε δε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

    Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνόδου, ο κ.Καραραμανλής υπογράμμισε την ξεχωριστή σημασία που έχει για την χώρα μας αυτή η πρωτοβουλία, καθώς η Ελλάδα είναι μια μεσογειακή χώρα, η οποία γίνεται άμεσος αποδέκτης των εξελίξεων στο χώρο αυτό. «Συνεπώς ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή, αλλά βεβαίως και για τις μελλοντικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας της» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ.Καραμανλής είχε συναντήσεις κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, όπως τις χαρακτήρισε, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, αντάλλαξε χειραψία με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες με τον οποίο συζήτησε θέματα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

    «Κώδικας συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

    Οι 35 εταίροι της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά έναν κώδικα συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    «Υιοθετήθηκαν από όλους δύο έγγραφα και υπάρχει επίσης δήλωση των προέδρων», δήλωσε ο Μπλερ στην τελική συνέντευξη Τύπου της διάσκεψης, επιβεβαιώνοντας κατ'αυτόν τον τρόπο ότι οι μετέχοντες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν μια κοινή δήλωση και ότι αυτή αντικαταστάθηκε από δήλωση της προεδρίας της διάσκεψης.

    Η ΕΕ και οι 10 εταίροι της στη Μεσόγειο συμφώνησαν σε έναν κώδικα συμπεριφοράς κατά της τρομοκρατίας στον οποίο δηλώνεται ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί» και σε ένα πενταετές «πρόγραμμα εργασίας» το οποίο θα αφορά κυρίως την αντιμετώπιση του θέματος της λαθρομετανάστευσης, διευκρίνισε ο κ.Μπλερ.

    Οι προεδρεύουσες χώρες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης -η Βρετανία ως προεδρεύουσα της ΕΕ και η Ισπανία- επαναλαμβάνουν στη δήλωσή τους τη «δέσμευση για μια δίκαιη διευθέτηση της σύγκρουσης» Ισραηλινών-Παλαιστινίων και για την ύπαρξη «δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

    Οι 35 δεν κατάφεραν επομένως να συμφωνήσουν σε μια τελική κοινή δήλωση που θα περιελάμβανε αναφορά στην τρομοκρατία και θα ικανοποιούσε ταυτόχρονα το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες. Χθες Κυριακή, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να αφαιρεθεί από τον κώδικα συμπεριφοράς κατά της τρομοκρατίας η αναφορά στα ισραηλινά σύνορα του 1967 και στο "δικαίωμα στην αντίσταση" που ζητούσαν οι άραβες ηγέτες και να αφήσουν το θέμα αυτό για την τελική κοινή δήλωση. Η μετάθεση αυτή επέτρεψε την υιοθέτηση του κώδικα, αλλά το πρόβλημα δεν κατάφερε να επιλυθεί σε επίπεδο κοινής δήλωσης.

    Στο μεταξύ στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης συναντήθηκαν σήμερα στη Βαρκελόνη ο λιβανέζος πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα και ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάρα με την πρόθεση να "ανοίξουν μια νέα σελίδα" στις σχέσεις των χωρών τους.

    [02] Συνεδρίαση Συντονιστών ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,συνεδριάζουν στη Βουλή οι Συντονιστές της ΚΟ του Κινήματος.Το μεσημέρι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του αδελφού του, Νίκου "Μέρες σαν κι αυτές".

    Χθες, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ.Ομήρου και συζήτησαν για τις εξελίξεις στο κυπριακό.

    "Με ιδιαίτερη χαρά μας επισκέπτεται ο φίλος, από το αδελφό Κόμμα της ΕΔΕΚ, ο Γιαννάκης Ομήρου. Όπως πάντα, είχαμε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων ειδικότερα για το Κυπριακό, τις εξελίξεις. Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις δικές μου επαφές από το πρόσφατο ταξίδι μου στην Τουρκία και τις συναντήσεις μου με την ηγεσία της Τουρκίας, γι' αυτά που συζητήσαμε εκεί για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, πάντα αναδεικνύοντας τις μόνιμες και πάγιες θέσεις μας, αλλά και για την ανάγκη η Τουρκία να συμμορφωθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ευρωπαϊκό κεκτημένο ως του μόνου δρόμου που θα διασφαλίσει μια σοβαρή δική της πορεία προς την ένταξη", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] Αλαβάνος με Ενωση για Δικαιώματα του Ανθρώπου

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συναντάται σήμερα με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

    Χθες, ο κ.Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του Δικτύου Φορέων Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις διαδικασίες ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τα δημόσια Κέντρα Ψυχικής Υγείας, ενώ τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την χρηματοδότηση Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης οδηγεί στο να ανοίξουν διάφορα νοσοκομεία σαν το άσυλο της Λέρου.

    [04] ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 3,5% στην Ελλάδα το 2007

    Επιτάχυνση και πάλι του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2007 στο 3,5%, μετά από επιβράδυνση του 2006 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην τελευταία εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η εκτιμούμενη επιβράδυνση στο 3,5% το 2005, από 4,7% το 2004, αποδίδεται στην απότομη πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας λόγω της απουσίας δαπανών που σχετίζονταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από την άλλη, παρέμειναν ανθηρές οι καταναλωτικές δαπάνες ιδιωτών, στηριζόμενες από την ταχεία πιστωτική επέκταση, ενώ και ο εξωτερικός τομέας συνέβαλε στην ανάπτυξη.

    Η ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2007 εκτιμάται ότι θα έλθει ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης. Αν και στη μεταολυμπιακή περίοδο η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται με βραδύτερους ρυθμούς, ο ρυθμός ανάπτυξής της θα υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι επενδύσεις θα ωφεληθούν πιθανώς από τη σταδιακή μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και τη νέα νομοθεσία για τα επενδυτικά κίνητρα και από την εισαγωγή νέας νομοθεσίας για εταιρική σχέση του Δημοσίου με εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.

    Η αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και η τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά προϊόντων θα συμβάλουν επίσης στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την απασχόληση. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ποσοστό ανεργίας στο 10,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού φέτος, ελαφρά υποχώρησή στο 10,5% το 2006 και νέα υποχώρηση στο 10,3% το 2007.

    Η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να ωφελείται από τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες και τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια. Εκτιμάται ότι το 2005 θα σημειώσει αύξηση 2,5%, έναντι 4,5% το 2004, θα επιταχυνθεί το 2006 σημειώνοντας αύξηση 3% και το 2007 θα αυξηθεί κατά 3,4%.

    Ισχυρές αναμένεται να παραμείνουν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων παρά τη μακροπρόθεσμη επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας λόγω του κόστους: οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 7,8% φέτος, κατά 8,2% του χρόνου και κατά 8,8% το 2007. Προβλέπεται, ωστόσο, ότι θα αυξηθούν και οι εισαγωγές, μειώνοντας τη θετική συνεισφορά του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξης της παραγωγής: οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση 1,3% το 2005, 7,2% το 2006 και 7,1% το 2007.

    Μεγάλο ερωτηματικό, κατά τον ΟΟΣΑ, παραμένει το κατά πόσον ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ: οι προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού για το 2005 κάνουν λόγο για πληθωρισμό 3,3% το 2005, για υποχώρηση στο 3% το 2006 και για νέα άνοδο στο 3,2% το 2007.

    Η διαρκής δημοσιονομική εξυγίανση, σύμφωνα με την έκθεση, απαιτεί μεγαλύτερο έλεγχο των πρωτογενών δαπανών και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς-κλειδιά των κοινωνικών δαπανών και της δημόσιας διοίκησης. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει, στη βάση της σημερινής πολιτικής που θα υλοποιηθεί, έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 4,5% του ΑΕΠ το 2005, και στο 3,2% το 2006 (συμπεριλαμβανομένων προσωρινών μέτρων που αντιστοιχούν στο 0,6% του ΑΕΠ). Σε περίπτωση απουσίας νέων διορθωτικών μέτρων, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να επιδεινωθεί και πάλι στο 3,6% του ΑΕΠ το 2007.

    Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που έχει ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Ευπρόσδεκτα θεωρεί επίσης τα κυβερνητικά σχέδια για τη βελτίωση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Η περαιτέρω πρόοδος στην ημερήσια διάταξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα δώσει ένα σταθερότερο περιβάλλον για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως επισημαίνει η έκθεση.

    Οι παγκόσμιες εξελίξεις

    Συνολικά, προβλέπεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας τους ερχόμενους μήνες και έλεγχος του πληθωρισμού παρά τα υψηλά επίπεδα των τιμών του πετρελαίου. Ο διεθνής οργανισμός υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης παρά μόνον στα τέλη του επομένου χρόνου, ώστε να αποφύγει την ανάσχεση της ανάκαμψης που βρίσκεται στα πρώτα βήματά της. Συγχρόνως, τονίζεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ή προοπτικές επέκτασης των πληθωριστικών πιέσεων.

    Στο σύνολο των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, προβλέπεται ρυθμός αύξησης 2,7% φέτος, 2,9% το 2006 και το 2007. Προπορεύεται η οικονομία των ΗΠΑ με ρυθμό 3,6% για το 2005, 3,5% το 2006 και 3,3% το 2007.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί ελαφρώς από 2,4% φέτος, σε 2% το 2006 και 2007.

    Αντιθέτως, η οικονομία της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 1,4% φέτος, σε 2,1% του χρόνου.

    Επίσης, προβλέπεται επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου από 7,3% φέτος, σε 9,1% το 2006 και 9,2% το 2007.

    "Συνολικά, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας υπήρξε εξαιρετικά ρωμαλέα, τροφοδοτώντας μεγάλες αυξήσεις των τιμών στις αγορές πετρελαίου και εμπορευμάτων" σημειώνει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

    [05] Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ

    Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ σε μαραθώνια συνεδρίασή της. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως τομή και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

    Ο κ.Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις ΔΕΚΟ θα υπογράφουν συμβάσεις εργασίας αντίστοιχες με εκείνες του ιδιωτικού τομέα. Η ρύθμιση αυτή, διευκρίνισε, θα ισχύει και για τις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και για τις μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε ως "μεγάλη τομή τη νέα ρύθμιση για τις εισηγμένες επιχειρήσεις". Το σχέδιο νόμου εισάγει τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και των λογιστικών προτύπων, ενώ ενισχύει την διαφάνεια αλλά και την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας στα προγράμματα εξυγίανσης των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα εξαιρούνται ρητά από τον δημόσιο τομέα οι ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

    Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως δεν θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και ότι για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι συμβάσεις που θα υπογράφονται, θα διέπονται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Στις νέες ρυθμίσεις μπορούν να υπαχθούν και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο σε ποσοστό άνω του 50%. Επίσης με το σχέδιο νόμου καλούνται όλες οι ΔΕΚΟ να προσαρμόσουν το καταστατικό τους μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη εφαρμογής του νόμου.

    Καθορίζεται επίσης ότι ο αριθμός μελών του ΔΣ δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννιά, ενώ οι αποδοχές του προέδρου μιας ΔΕΚΟ δεν μπορεί να ξεπερνούν τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Εξάλλου σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, προβλέπεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα απολύεται αζημίως με κοινή υπουργική απόφαση στην περίπτωση βεβαίως που προκύπτουν προβλήματα, ώστε οι αρμόδιοι υπουργοί να φτάσουν στην "έσχατη λύση".

    Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, όπως υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους μετά την κυβερνητική επιτροπή οι κκ Αλογοσκούφης και Παυλόπουλος, θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ για τις ΔΕΚΟ στις οποίες το δημόσιο έστω και αν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο έχει ποσοστό άνω του 51%. Οπως διευκρίνησε ο υπουργός Εσωτερικών ακόμη και στις εταιρίες που το δημόσιο δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία η διοίκηση θα μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις.

    Ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Λιάπης μίλησε για νέα βάση στην οικονομική διαχείριση και εποπτεία των ΔΕΚΟ ώστε να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και να έχουν λιγότερες σπατάλες. Τόνισε ότι οι ΔΕΚΟ θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα ελέγχονται από την Διϋπουργική Επιτροπή.

    Ο υπουργός Απασχόλησης κ.Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι με τη μεταρρύθμιση οι ΔΕΚΟ θα τρέξουν μπροστά στον ανταγωνισμό ενώ ανέφερε ότι η αντίληψη για τη μονιμότητα είναι αναχρονιστική και μεσαιωνική και προσβάλει ταυτόχρονα όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Διευκρίνησε ότι για όσους ήδη υπηρετούν στις ΔΕΚΟ δεν αλλάζει τίποτε και τόνισε ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνονται υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

    Λειτουργία των ΔΕΚΟ

    Όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταρτίσουν νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, με απόφαση του ΔΣ και σε χρονικό διάστημα εννιά μηνών από την ισχύ του νόμου. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας θα αναφέρεται στις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης της απόδοσης των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας.

    Παράλληλα κάθε δημόσια επιχείρηση πρέπει να οργανώσει υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Επίσης οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να καταρτίζουν και να υποβάλουν στρατηγικό σχέδιο στη διυπουργική επιτροπή ΔΕΚΟ. Το στρατηγικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τους στόχους της επιχείρησης, τα αναγκαία μέσα για την επίτευξη των στόχων, τον προσδιορισμό του συνολικού κόστους και τον τρόπο χρηματοδότησης των επιμέρους δράσεων. Επίσης οι δημόσιες επιχειρήσεις καλούνται να καταρτίσουν και να υποβάλουν επιχειρησιακό σχέδιο στη διυπουργική επιτροπή των ΔΕΚΟ, το οποίο θα περιλαμβάνει τους στόχους και τις δραστηριότητες κάθε υπηρεσιακής ή επιχειρησιακής μονάδας.

    Ο έλεγχος των δημοσίων επιχειρήσεων που θα ασκείται από τη διυπουργική επιτροπή των ΔΕΚΟ, δεν καταργεί ούτε υποκαθιστά φορολογικούς ή άλλους έλεγχους που ασκούνται απ την δημόσια διοίκηση. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πρόσθεσε ότι στη διυπουργική επιτροπή των ΔΕΚΟ θα μετέχει ο ίδιος ως πρόεδρος και επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης, Απασχόλησης, Μεταφορών και ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός.

    Με το σχέδιο νόμου καλούνται οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων που εμφανίζουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοποίηση του προσωπικού τους και, όπου χρειάζεται, να καταρτίσουν νέους κανονισμούς προσωπικού και νέα οργανογράμματα, όπως και προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσής τους.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ εξακολουθούν να εποπτεύονται στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών και για να αυξηθούν αυτά τα τιμολόγια, πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

    Διευκρινήσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    «Είναι μια σημαντική τομή για την επανίδρυση του κράτους, η οποία υπήρξε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σημειώνοντας ότι ήταν «ομόφωνες» οι αποφάσεις που σχετίζονταν με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, και ανέφερε ορισμένες σημαντικές παραμέτρους του σχεδίου νόμου.

    Αναλυτικότερα, ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε τη θέσπιση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και των διεθνών λογιστικών προτύπων στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, την ενίσχυση της εποπτείας των ΔΕΚΟ, την μετακίνηση -εκτός δημοσίου τομέα- εκείνων των ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τη σταδιακή προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων όλων των ΔΕΚΟ προς τις συναφείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τους νέο-προσλαμβανομένους υπαλλήλους, τη διευθέτηση των νέων συμβάσεων στη βάση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, τον εξορθολογισμό των αμοιβών Προέδρων, Διοικητών και μελών Δ.Σ., κυρίως των μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, ενώ τέλος διευκρίνισε ότι οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ δεν θίγονται.

    Επ΄αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι «το ΑΣΕΠ διατηρεί τις αρμοδιότητές του: α) για τις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, β) για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ στις οποίες το δημόσιο έχει την πλειοψηφία του 51% μολονότι αυτές βγαίνουν από τον δημόσιο τομέα και γ) διατηρείται το καθεστώς που ισχύει τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με το οποίο εκτός ΑΣΕΠ γίνονται οι προσλήψεις μόνο στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, όπου το δημόσιο έχει μειοψηφικό πακέτο».

    Για τη μετακίνηση εκτός δημοσίου τομέα των ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι ο μέτοχος διατηρεί τα δικαιώματά του και επίσης ότι εφόσον στην πορεία κάποια ΔΕΚΟ εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, αυτή θα βγεί εκτός δημοσίου τομέα.

    Κριτική ΚΚΕ

    Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ, επιχειρεί να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανατροπή των εργασιακών -ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων που είχε ξεκινήσει και εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ προσθέτει ότι στόχος είναι να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων, των νεότερων ηλικιών, των νέων γυναικών στο χώρο των ΔΕΚΟ και γενικότερα στο δημόσιο τομέα.

    Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι είναι εντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι τάχα οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να μειωθεί το κράτος, τα ελλείμματα και οι τιμές των προϊόντων.

    Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων αποδεικνύουν το αντίθετο, τονίζει η ανακοίνωση.

    Κριτική ΣΥΝ

    Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις δημόσιες επιχειρήσεις «ουσιαστικά είναι ένας πόλεμος, πρώτον ενάντια στη δημόσια περιουσία η οποία οδηγείται στην εκποίηση και δεύτερον ενάντια στη νεολαία, η οποία καταδικάζεται πλέον σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, σβ ένα νέο είδος συμβασιούχων και χάνει τη δδυνατότητα σταθερών σχέσεων εργασίας που υπήρχαν μέχρι σήμερα στο δημόσιο τομέα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι«"είναι κήρυξη πολέμου ενάντια στη νεολαία και τη δημόσια περιουσία και ως πόλεμο θα τον αντιμετωπίσει η Αριστερά».

    [06] «Συνεχίζουμε την πολιτική των αλλαγών»

    Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την πολιτική των τομών, των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή τα 30 χρόνια του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας στην Αίγλη του Ζαππείου.

    Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι στη σημερινή εποχή και ενώ η χώρα μας έχει μείνει πίσω απο λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, αυξάνονται οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες και απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητα για να συνεχιστούν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις.

    Η Ελλάδα,ανέφερε ο κ. Καραμανλής,έμεινε πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στους πιο κρίσιμους οικονομικούς δείκτες, μπήκε στη νέα εποχή με τα προβλήματα και τα βάρη του παρελθόντος.

    Πρόσθεσε ότι οι πρακτικές του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται.

    Οι λύσεις δεν βρίσκονται στην αποσιώπηση των προβλημάτων, η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι το σημαντικό είναι να υπάρχει στρατηγική και να συμφωνεί η κοινωνία και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως υπάρχουν και τα δύο.

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα διαφθοράς και ότι ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής στην διαφθορά. Τόνισε ότι αλλάζει το κλίμα και η κυβέρνηση ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την διαφάνεια.

    Για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων, είπε ο πρωθυπουργός, απαιτείται από όλους συναίσθηση ευθύνης και σταθερός προσανατολισμός για την αξιοποίηση των ευκαιριών που βρίσκονται μπροστά.

    Στις τελευταίες εκλογές, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, οι πολίτες δεν επέλεξαν απλώς μια άλλη κυβέρνηση, επέλεξαν έναν διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης. Επέλεξαν ευθύνη για το παρόν και το μέλλον. Αφήνουμε το χθες και τις πρακτικές της απόκρυψης και της συγκάλυψης και συνεχίζουμε με αρχές το μέτρο, την μετριοπαθεια και την ειλικρίνεια, ακολουθούμε το δρόμο της ανάληψης των ευθυνών. Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Είμαστε στο δρόμο που οδηγεί στο καλύτερο αύριο για όλους, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ που συζητήθηκε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε, εξυγιαίνει και περιορίζει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα,εισάγει τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων, ενισχύει την εποπτεία των ΔΕΚΟ από τους αρμόδιους φορείς. Με το νομοσχέδιο αυτό, συμπλήρωσε, δεν θίγονται οι διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας, ούτε οι διατάξεις για το ΑΣΕΠ.

    [07] «Αποφάσεις που θίγουν τους εργαζόμενους»

    Η κυβέρνηση όταν μιλά για τομές και μεταρρυθμίσεις εννοεί αποφάσεις της οι οποίες θίγουν τους εργαζόμενους, είτε σχετικά με τις αποδοχές τους, είτε σχετικά με τις εργασιακές τους σχέσεις.

    Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης σχολιάζοντας τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

    Ο κ. Ν. Αθανασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί συνεχώς αδιέξοδα με την πολιτική της και οι δημόσιες επιχειρήσεις καθημερινά βρίσκονται σε δυσκολότερη φάση και εκεί που κατέγραφαν κέρδη τώρα καταγράφουν ζημιές. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της, "φορά και πάλι το μεταρρυθμιστικό της κοστούμι".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος για τις ΔΕΚΟ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να προτείνει τον αναγκαίο αναπτυξιακό και στρατηγικό σχεδιασμό των δημοσίων επιχειρήσεων και εστιάζει τις ανάγκες αλλαγής της λειτουργίας τους στις εργασιακές σχέσεις.

    Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση ενοχοποιεί για όλα τους εργαζόμενους και τον κοινωνικό ρόλο των δημόσιων επιχειρήσεων, ενώ επιχειρεί να παρακάμψει το ΑΣΕΠ και να αλλάξει μονομερώς τους όρους απασχόλησης.

    Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση παραπλανά με τη ρητορική της για άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, υπογραμμίζοντας ότι στις ΔΕΚΟ δεν υπάρχει μονιμότητα.

    Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, είπε ο κ. Αθανασάκης,δημιουργούν ανασφάλεια στους εργαζόμενους και αβεβαιότητα στην αγορά. Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως οποιαδήποτε νέα ρύθμιση για τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να βασίζεται μόνο στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Σχολιάζοντας, ο κ. Ν. Αθανασάκης την σημερινή αναφορά του πρωθυπουργού ότι "είναι σημαντικό να υπάρχει στρατηγική και να συμφωνεί η κοινωνία μαζί σου", τόνισε ότι μ' αυτή του τη φράση ο κ. Κ. Καραμανλής "περιγράφει ακριβώς αυτό που δεν ισχύει για την κυβέρνησή του και τον ίδιο".

    Κάθε μέρα, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης, αποδεικνύουν ότι δεν έχουν στρατηγική και κάθε μέρα που περνά η διαφωνία της κοινωνίας γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

    Ο κ. Αθανασάκης κλήθηκε να σχολιάσει προβλέψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές και απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μιλήσει για προβλέψεις και δεν έχει κάνει προβλέψεις, προσθέτοντας ότι η διενέργεια πρόωρων εκλογών εξαρτάται απολύτως από την κυβέρνηση.

    Πάντως, αν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε μια τέτοια απόφαση, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης, αυτό θα είναι αποτέλεσμα των αδιεξόδων που προκαλεί η ίδια καθημερινά με την πολιτική της και πρόσθεσε ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν ομολογία αποτυχίας και επιλογή αυτοκτονίας.

    Υπενθύμισε δε την αναφορά του προέδρου του ΠαΣΟΚ ότι η προοπτική εκλογών είναι για την κυβέρνηση "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα " και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ή θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές και να τις χάσει ή θα τις κάνει σε ενάμισι έως δύο χρόνια και θα τις χάσει παταγωδώς.

    Κριτική ΚΚΕ

    Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ, επιχειρεί να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανατροπή των εργασιακών -ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων που είχε ξεκινήσει και εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ προσθέτει ότι στόχος είναι να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων, των νεότερων ηλικιών, των νέων γυναικών στο χώρο των ΔΕΚΟ και γενικότερα στο δημόσιο τομέα.

    Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι είναι εντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι τάχα οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για να μειωθεί το κράτος, τα ελλείμματα και οι τιμές των προϊόντων.

    Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων αποδεικνύουν το αντίθετο, τονίζει η ανακοίνωση.

    Κριτική ΣΥΝ

    Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις δημόσιες επιχειρήσεις «ουσιαστικά είναι ένας πόλεμος, πρώτον ενάντια στη δημόσια περιουσία η οποία οδηγείται στην εκποίηση και δεύτερον ενάντια στη νεολαία, η οποία καταδικάζεται πλέον σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, σβ ένα νέο είδος συμβασιούχων και χάνει τη δυνατότητα σταθερών σχέσεων εργασίας που υπήρχαν μέχρι σήμερα στο δημόσιο τομέα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι«"είναι κήρυξη πολέμου ενάντια στη νεολαία και τη δημόσια περιουσία και ως πόλεμο θα τον αντιμετωπίσει η Αριστερά».

    [08] Αλαβάνος: Ν/σ για σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας

    Τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας συζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, η οποία έχει παρουσιάσει σειρά προτάσεων για το θέμα αυτό και οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, ρυθμίζουν τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας στα πλαίσια του σημερινού συντάγματος, μβ έναν τρόπο που ενισχύει την ελευθερία, την αυτονομία και τη διάκριση ρόλου και των δύο αυτών πόλων.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι ο Συνασπισμπός προτίθεται να καταθέσει στη βουλή το σχέδιο νόμου που έχει προτείνει η Ενωση εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι θα υποστηριχθεί και από τα άλλα κόμματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για το ενδεχόμενο αυτό, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ταυτίζεται όλη η εκκλησία με τις ακραίες θέσεις που εκφράζει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος και οι δυνάμεις οι οποίες συμπλέουν μαζί του».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν ιεράρχες και μια μερίδα του κλήρου, που θέλει μια εξυγίανση της εκκλησίας, θέλει την εκκλησία σβ έναν κοινωνικό ρόλο, σβ ένα ρόλο άμεσης επαφής με τον πιστό και όχι σβ έναν κοσμικό ρόλο ο οποίος ξεφεύγει από το ρόλο της εκκλησίας και έχει προκαλέσει αυτή τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα».

    Ο Δ. Χριστόπουλος πρόεδρος της Ενωσης δήλωσε ότι πεποίθηση όλων είναι ότι ήρθε πλέον η στιγμή να απαλλαγούμε από αυτές τις αναχρονιστικές διατάξεις που ρυθμίζουν το καθεστώς σχέσεων κράτους - εκκλησίας στην Ελλάδα. Υπβ αυτήν, την έννοια, πρόσθεσε, είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι η πρωτοβουλία του Συνασπισμού να καταθέσει το νομοσχέδιο και η αναφορά του και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις μέσα ελληνικό κοινοβούλιο, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αλλαγή των ζητημάτων που άπτονται της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των ανθρώπων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 November 2005 - 21:58:05 UTC