Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταγραφή των εργαζομένων στο ΕΣΥ
  • [02] Αύξηση της χρηματοδότησης στα ΕΠΕΑΕΚ
  • [03] 'Ελεγχος ασφαλιστικών εταιρειών
  • [04] Στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ο πρωθυπουργός
  • [05] Ενοποιούνται ΑΠΕ και ΜΠΕ

  • [01] Καταγραφή των εργαζομένων στο ΕΣΥ

    Γερασμένο, χαμηλής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης είναι το πρόσωπο του ΕΣΥ. 'Ενας στους δυο εργαζομένους δεν έχει πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών φτάνει τα 50 χρόνια, των νοσηλευτών και νοσηλευτριών τα 40 χρόνια. Εξηνταεπτά (67) γιατροί θα έπρεπε να έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί ενώ 210 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων είναι άνω των 65 ετών.

    Αυτά τα στοιχεία, μεταξύ άλλων, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υγείας κ.Νικήτας Κακλαμάνης και αφορούν την πρώτη επίσημη πλήρη καταγραφή, μετά από 25 χρόνια, του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.

    Από τους πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ 22.472 είναι ιατροί, 43.248 νοσηλευτικό προσωπικό, 10.990 παραϊατρικό και 21.000 βοηθητικό.

    Οπως διαπιστώνεται, 3686 εργαζόμενοι απουσίαζαν με μακροχρόνια άδεια ενώ 2.500 είχαν «σιωπηρή» απόσπαση και εργάζονταν σε άλλους τομείς.Μόνον 250 από αυτούς εξακολουθούν να είναι αποσπασμένοι, καθώς οι υπόλοιποι έχουν καλύψει πραγματικές ανάγκες.

    Όσον αφορά την αναλογία κρεβατιών σε θαλάμους, ο κ. Ν. Κακλαμάνης εξήγησε ότι εντοπίστηκαν τουλάχιστον 72 θάλαμοι νοσοκομείων σε όλη την χώρα με πάνω από 13 κρεβάτια ο καθένας. Από αυτούς, 53 αφορούσαν παθολογικές κλινικές και 19 χειρουργικές. Όπως εξήγησε ο υπ. Υγείας, το 2006 δεν θα υπάρχει κανείς θάλαμος με 9-12 νοσηλευόμενους ασθενείς και δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας δεν θα υπάρχει θάλαμος σε δημόσιο νοσοκομείο που να υπερβαίνει τα 5 κρεβάτια.

    Ο κ. Ν. Κακλαμάνης εξήγησε ότι συνεχίζεται η καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ προκειμένου να προσδιοριστούν οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ πολλές φορές -εξήγησε- μπορεί να γίνονται προσλήψεις αλλά οι νοσηλευτές να μην μπορούν να προσφέρουν άμεσα την βοήθεια τους στους ασθενείς. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα της πρόσληψης 1.000 ατόμων για νοσηλευτική ειδικότητα, οι οποίοι δεν εργάζονταν επί της ουσίας καθώς συνέχιζαν τις σπουδές στη νοσηλευτική 3 χρόνια μετά την πρόσληψή τους.

    Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν ζωές ασθενών αν δεν καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στο νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων της κεντρικής Μακεδονίας, κατήγγειλαν εκπρόσωποι του σωματείου νοσηλευτικού προσωπικού Α΄ΔΥΠΕ κεντρικής Μακεδονίας.

    Με αφορμή τον ξυλοδαρμό νοσηλεύτριας από ασθενή, ο πρόεδρος του Σωματείου Ρίζος Ριζόπουλος κάλεσε την ηγεσία του υπ. Υγείας να παρέμβει για την κάλυψη κενών θέσεων στα νοσοκομεία εκτιμώντας ότι το προσωπικό πρέπει να διπλασιαστεί. «Η νοσηλεύτρια είχε βάρδια σε έναν θάλαμο με 9 ασθενείς τη στιγμή που απαιτείται ένας νοσηλευτής ανά βάρδια για 5 ασθενείς» επεσήμανε ο κ.Ριζόπουλος προσθέτοντας ότι στο Ιπποκράτειο υπάρχουν 70 κενές οργανικές θέσεις.

    Εκτίμησε ωστόσο ότι ακόμη και να καλυφθούν οι θέσεις, τα κενά θα εξακολουθήσουν να είναι μεγάλα αφού το νοσοκομείο διαθέτει 51 τμήματα. «Το Ιπποκράτειο διαθέτει 1100 νοσηλευτές και μαιευτικό προσωπικό, αριθμός που θα πρέπει να διπλασιαστεί για την εύρυθμη λειτουργία του» υποστήριξε. Ο κ.Ριζόπουλος υπενθύμισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2004, μετά από μηνύσεις του σωματείου για κενά νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπανικολάου, διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση με εντολή της εισαγγελίας.

    [02] Αύξηση της χρηματοδότησης στα ΕΠΕΑΕΚ

    Βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία για το υπουργείο Παιδείας χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Μ.Γιαννάκου τα προγράμματα του ΕΠΕΑΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης). Μιλώντας η υπουργός στην 5η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Κοινοτικών Πιστώσεων αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα, υπογραμμίζοντας την αύξηση συγκριτικά με πέρσι της χρηματοδότησης κατά 279.000 ευρώ.

    «Η σωστή αποτίμηση του συγκεκριμένου έργου» δήλωσε η υπουργός «θα βοηθήσει σημαντικά στη σωστή διαχείριση του επόμενου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, σημαντικό μέρος του οποίου θα αφιερωθεί στην εκπαίδευση. Στόχος να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το τετράπτυχο Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Εκπαίδευση και Απασχόληση στο γενικότερο πλαίσιο αλλαγών που γίνονται στο χώρο της Ευρώπης, στις κατευθυντήριες γραμμές της Λισσαβόνας και με το δεδομένο της κοινωνίας της γνώσης και των καταπληκτικών τεχνολογικών εξελίξεων. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στο πλαίσιο του Δ΄ΚΠΣ ιδιαίτερα για τον εκπαιδευτικό χώρο».

    Εν τω μεταξύ, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, δασκάλων, καθηγητών δημοσίων γυμνασίων-λυκείων και καθηγητών πανεπιστημίου. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπαιδευτικοί επέκριναν την οικονομική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι φέτος διατίθενται οι μικρότερες πιστώσεις για την Παιδεία των τελευταίων ετών. Μάλιστα παρουσίασαν κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών, όπου η Ελλάδα φιγουράρει στις τελευταίες σειρές όσον αφορά τις πιστώσεις για την Παιδεία. Στη χώρα μας αφορούν το 3,6% του ΑΕΠ έναντι 8,5% της Δανίας, 6,6% της Φιλανδίας, 5,8% της Κύπρου.

    Οι δάσκαλοι επισήμαναν ότι υπάρχουν περίπου 2000 εκπαιδευτικά κενά ακόμη στις φροντιστηριακές τάξεις των σχολείων όπου αλλοδαποί μαθητές μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Επίσης, τόνισαν ότι υπολειτουργούν τα ολοήμερα σχολεία στην επαρχία.

    Οι καθηγητές επισήμαναν τα προβλήματα λειτουργίας των Τεχνικών Λυκείων. Τόνισαν ότι επίκειται αλλαγή του πλαισίου που τα διέπει, χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως διάλογος με τους εκπαιδευτικούς φορείς. Επιπλέον, μίλησαν και τα δικά τους οικονομικά αιτήματα.

    Οι πανεπιστημιακοί ζητούν αυξήσεις στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και για την ανάπτυξη της έρευνας.

    Δάσκαλοι και καθηγητές θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις 14 Δεκεμβρίου. Μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και εφ΄όσον δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα του κλάδου και της εκπαίδευσης, προσανατολίζονται σε νέες γενικές συνελεύσεις .

    [03] 'Ελεγχος ασφαλιστικών εταιρειών

    Το ενδεχόμενο ανάκλησης λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν τρεις ασφαλιστικές εταιρείες στον κλάδο αυτοκινήτου, ενώ προβλήματα διαφαίνονται και στα αποθεματικά εταιρειών του κλάδου Ζωής.

    Για τις εταιρείες Γαλαξίας ΑΕΓΑ, Αστρα Ασφαλιστική και Αργοναυτική ΑΕΓΑ εκδόθηκαν αποφάσεις δέσμευσης της περιουσίας τους που είναι σε ασφαλιστική τοποθέτηση και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τους επειδή υπάρχει πλήθος καταγγελιών από καταναλωτές για καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων.

    Αυτά ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ελέγχου των ασφαλιστικών εταιρειών για τη χορήγηση των πιστοποιητικών για επένδυση των περιουσιακών τους στοιχείων σε ασφαλιστική τοποθέτηση και τη συγκρότηση του αναγκαίου περιθωρίου φερεγγυότητας.

    Τα ασφαλισμένα αυτοκίνητα και στις τρεις εταιρείες ανέρχονται στις 240.000. Στην Γαλαξίας είναι ασφαλισμένα 36.000 αυτοκίνητα, στην Αστρα 89.000 αυτοκίνητα και στην Αργοναυτική 126.000 αυτοκίνητα. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι, αν και δεν ανακαλείται ακόμα η άδεια λειτουργίας των συγκεκριμένων εταιρειών, ανακοινώνονται τα ονόματά τους προκειμένου να γνωρίζουν οι συναλλασσόμενοι ότι υπάρχει πρόβλημα στα αποθεματικά τους και να δράσουν ανάλογα.

    Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ιδιωτικής Ασφάλισης για να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάκλησης της λειτουργίας τους. Επιπλέον, όπως είπε ο υφυπουργός, θα επιβληθούν στις εταιρείες οι νόμιμες κυρώσεις, οι οποίες απορρέουν από τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που ορίζει ότι, αν στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών που η κάθε ασφαλιστική εταιρεία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τα ποσά των συμβολαίων ζωής στους ασφαλισμένους της, όταν υπάρχει πρόωρη ή κανονική εξαγορά συμβολαίων ζωής, δεν το κάνει, τότε επιβάλλεται στην ασφαλιστική εταιρεία πρόστιμο ύψους έως 60.000 ευρώ.

    Γενικότερα από τον έλεγχο προκύπτει ότι θα πρέπει να εισρεύσουν άμεσα 345 εκατομμύρια ευρώ στην ασφαλιστική αγορά προκειμένου να καλυφθούν τα αναγκαία περιθώρια φερεγγυότητας. Ήδη μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προβεί ή δρομολογήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά που προορίζονται για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει να καταβληθούν σε δύο ισόποσες δόσεις: η μία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2006 και η άλλη μέχρι το τέλος Ιουνίου 2006.

    Τα πιστοποιητικά φερεγγυότητας θα δοθούν σε όλες τις εταιρείες στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να έχουν προλάβει να καταβάλουν την πρώτη δόση όσες εταιρείες πρέπει να προχωρήσουν σε κάλυψη των αποθεματικών τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, δεν θα δοθεί πιστοποιητικό φερεγγυότητας και θα ζητηθεί να κατατεθεί πρόγραμμα ανασυγκρότησης των εταιρειών που θα φανούν ασυνεπείς, ενώ σε περίπτωση που κάποια από τις εταιρείες δεν φανεί συνεπής στην καταβολή της δεύτερης δόσης, θα ανακληθεί το πιστοποιητικό φερεγγυότητας και θα τεθεί σε πρόγραμμα ανασυγκρότησής της, από το οποίο, όπως και στις άλλες περιπτώσεις, θα κριθεί η συνέχιση η μη της λειτουργίας της.

    Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλομένων ποσών. Από τον επόμενο έλεγχο, τα ποσά που θα προσδιορίζονται, θα είναι άμεσα καταβλητέα χωρίς δυνατότητα ρύθμισης.

    Επίσης τόνισε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επεξεργασία των μαθηματικών αποθεμάτων του κλάδου Ζωής που έχουν σχηματίσει οι εταιρείες, προκειμένου να ελεγχθεί η επάρκειά τους. Για το σκοπό αυτό θα ζητηθεί η συνδρομή αλλοδαπής εξειδικευμένης εταιρείας αναλογιστών και θα δοθεί έμφαση και στον έλεγχο του τρόπου τήρησης των απαιτήσεων και υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις ασφαλιστικές συμβάσεις και τη σωστή τήρησής τους.

    Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία 74 ασφαλιστικών εταιρειών που ελέγχθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, εμφάνιζαν στις 31 Δεκεμβρίου 2004 ίδια κεφάλαια που ανέρχονταν στο ποσό των 1.580 εκατομμυρίων ευρώ και αρνητικές αναμορφώσεις συνολικού ποσού 640,2 εκατομμυρίων ευρώ. Με τις αναμορφώσεις αυτές, όσες ασφαλιστικές εταιρείες εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια ή κεφάλαια χαμηλότερα από το αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας, οφείλουν να τα καλύψουν προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικό. Υπενθυμίζεται ότι η «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχεται σε 345 εκατομμύρια ευρώ.

    [04] Στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ο πρωθυπουργός

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποίηθηκαν σήμερα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας οι εργασίες της ευρωμεσογειακής διάσκεψης. Μετανάστευση, οικονομία και εκπαίδευση και πολιτισμός ήταν οι τρεις προτεραιότητες που απασχόλησαν τη διάσκεψη, στις εργασίες της οποίας μετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη, σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα της συνέχισης του διαλόγου για θέματα ασφάλειας και άμυνας για τη δημιουργία μιας ζώνης σταθερότητας και ασφάλειας στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου. Ο κ.Καραμανλής καταδίκασε απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας ως εγκληματική και αδικαιολόγητη ενώ επεσήμανε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου.

    Στον οικονομικό τομέα ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη εγκαθίδρυση της Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών έως το 2010, στη δημιουργία κατάλληλου επενδυτικού κλίματος με στόχο την αύξηση των επενδύσεων καθώς επίσης και στην υιοθέτηση προγραμματος δράσης μέσα στο 2006 με σκοπό την απορρύπανση της Μεσογείου μέχρι το 2020.

    Στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα ο Κώστας Καραμανλής έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού την επιμόρφωση των ενηλίκων και τη διεθνή συνεργασία των Πανεπιστημίων. Επίσης αναφέρθηκε στην ισότητα των φύλων και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

    Το πρόβλημα της μετανάστευσης και ειδικότερα η λαθρομετανάστευση, η εκμετάλλευση ανθρώπων από τα κυκλώματα διακίνησης προκαλούν κοινωνική αποσταθεροποίηση γι αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί η ευρωμεσογειακή συνεργασία τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Τέλος ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στη σημασία του Διαλόγου μεταξύ Πολιτισμών ενώ υπογράμισε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα στερεότυπα που υπάρχουν, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία και χαιρέτησε την πρόταση για τη "Συμμαχία των Πολιτισμών". "Η Μεσόγειος είναι η κοιτίδα τριών μονοθειστικών θρησκειών", επεσήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός. "Ηταν επίσης και θέατρο αιματηρών συγκρούσεων", συνέχισε. Κατέληξε δε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

    Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνόδου, ο κ.Καραραμανλής υπογράμμισε την ξεχωριστή σημασία που έχει για την χώρα μας αυτή η πρωτοβουλία, καθώς η Ελλάδα είναι μια μεσογειακή χώρα, η οποία γίνεται άμεσος αποδέκτης των εξελίξεων στο χώρο αυτό. «Συνεπώς ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή, αλλά βεβαίως και για τις μελλοντικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας της» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ.Καραμανλής είχε συναντήσεις κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, όπως τις χαρακτήρισε, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, αντάλλαξε χειραψία με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες με τον οποίο συζήτησε θέματα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

    «Κώδικας συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

    Οι 35 εταίροι της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά έναν κώδικα συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    «Υιοθετήθηκαν από όλους δύο έγγραφα και υπάρχει επίσης δήλωση των προέδρων», δήλωσε ο Μπλερ στην τελική συνέντευξη Τύπου της διάσκεψης, επιβεβαιώνοντας κατ'αυτόν τον τρόπο ότι οι μετέχοντες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν μια κοινή δήλωση και ότι αυτή αντικαταστάθηκε από δήλωση της προεδρίας της διάσκεψης.

    Η ΕΕ και οι 10 εταίροι της στη Μεσόγειο συμφώνησαν σε έναν κώδικα συμπεριφοράς κατά της τρομοκρατίας στον οποίο δηλώνεται ότι «η τρομοκρατία δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί» και σε ένα πενταετές «πρόγραμμα εργασίας» το οποίο θα αφορά κυρίως την αντιμετώπιση του θέματος της λαθρομετανάστευσης, διευκρίνισε ο κ.Μπλερ.

    Οι προεδρεύουσες χώρες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης -η Βρετανία ως προεδρεύουσα της ΕΕ και η Ισπανία- επαναλαμβάνουν στη δήλωσή τους τη «δέσμευση για μια δίκαιη διευθέτηση της σύγκρουσης» Ισραηλινών-Παλαιστινίων και για την ύπαρξη «δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

    Οι 35 δεν κατάφεραν επομένως να συμφωνήσουν σε μια τελική κοινή δήλωση που θα περιελάμβανε αναφορά στην τρομοκρατία και θα ικανοποιούσε ταυτόχρονα το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες. Χθες Κυριακή, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν να αφαιρεθεί από τον κώδικα συμπεριφοράς κατά της τρομοκρατίας η αναφορά στα ισραηλινά σύνορα του 1967 και στο "δικαίωμα στην αντίσταση" που ζητούσαν οι άραβες ηγέτες και να αφήσουν το θέμα αυτό για την τελική κοινή δήλωση. Η μετάθεση αυτή επέτρεψε την υιοθέτηση του κώδικα, αλλά το πρόβλημα δεν κατάφερε να επιλυθεί σε επίπεδο κοινής δήλωσης.

    Στο μεταξύ στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης συναντήθηκαν σήμερα στη Βαρκελόνη ο λιβανέζος πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα και ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάρα με την πρόθεση να "ανοίξουν μια νέα σελίδα" στις σχέσεις των χωρών τους.

    [05] Ενοποιούνται ΑΠΕ και ΜΠΕ

    Μετά από ουσιαστική συμπόρευση για ένα και πάνω χρόνο των δύο εθνικών πρακτορείων ειδήσεων της χώρας κατατέθηκε από την Κυβέρνηση η τροπολογία για την συγχώνευση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Με βάση τη σχετική διάταξη δημιουργείται μια νέα ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. (ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.)"

    Η νέα εταιρεία ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού, στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ.

    -Το μετοχικό της κεφάλαιο ανήκει στο Δημόσιο στο όνομα του οποίου εκδίδεται ένας ονομαστικός αναπαλλοτρίωτος τίτλος (μετοχή). Το Δημόσιο εκπροσωπείται από τον εποπτεύοντα υπουργό και τον υπουργό Οικονομίας κα Οικονομικών. Στη Γενική Συνέλευση μετέχει ένας εκπρόσωπος του εποπτεύοντος υπουργού και ένας εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που ορίζονται με απόφαση του οικείου υπουργού.

    -Το κάθε είδους και κατηγορίας προσωπικό που υπηρετεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος στην «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΕ» και στην «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΕ» με οποιαδήποτε έννομη σχέση μεταφέρεται με την ίδια σχέση στην εταιρία ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    - Η ιδρυόμενη ανώνυμη εταιρία ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ καθίσταται καθολικός διάδοχος των συγχωνευομένων εταιριών Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Εκκρεμείς δίκες των συγχωνευομένων εταιριών συνεχίζονται στο όνομα της νέας εταιρίας.

    - Με π.δ που εκδίδεται, ύστερα από πρόταση του εποπτεύοντος υπουργού, του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το σκοπό, την έδρα και τις περιφερειακές διευθύνσεις, την εποπτεία, τα όργανα διοίκησης, την εκπροσώπηση, την περιουσία, τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου, τον οικονομικό έλεγχο, το προσωπικό, τη διαδικασία κατάρτισης του οργανογράμματος της εταιρίας και κάθε άλλο θέμα που αφορά την οργάνωση, τη λειτουργία και τη διαχείριση της ιδρυόμενης εταιρίας.

    - Μέχρι την έναρξη ισχύος του π.δ. της προηγούμενης παραγράφου, οι εταιρίες ΑΠΕ ΑΕ και ΜΠΕ ΑΕ συνεχίζουν να λειτουργούν σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που τις διέπει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 November 2005 - 22:18:17 UTC